這家主打星加玻、馬來西亞一帶的地道菜餚,餐廳門面的霓虹燈耀眼,遠處已經可以看到此家,內裡裝修具星馬風味,食物選擇種類多,款款都味道鮮明,十分惹味😋新加坡喇沙|$82|8/10湯底濃厚,富有椰香味且帶濃濃辣味,蝦肉彈牙,特別喜歡碗中的流心蛋🤤用料正宗李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶|$118|7.5/10海南雞肉質相當嫩滑,肉骨茶入口胡椒味濃烈,肉骨肉質香軟🥰十分暖胃斑蘭咖吔多士|$28|7/10多士沒有搽上平時食開的濃濃咖央醬,反而用上了一大塊牛油代替,吸引力有點下降🙈烤馬來蔥餅配咖喱|$56|8.5/10咖喱汁香辣,醬汁非常濃郁💯蔥餅烤得十分香口,每啖食落都香酥十足,餅身雖帶有油份,但徒手進食都不會感覺油淋淋

新加坡喇沙|$82|8/10

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶|$118|7.5/10

斑蘭咖吔多士|$28|7/10

烤馬來蔥餅配咖喱|$56|8.5/10
2022-11-24
$150 (Dinner)
2022-11-15 116 views
想食海南雞飯又想飲正宗南洋咖啡的話,可以試下食呢間餐廳。呢到lunch hour都要等一等位,都幾多OL黎醫肚架。最推介係海南雞飯,份量很多,又有湯,包埋餐飲,凍飲都無加錢。set都係$88, 我覺得上環黎講算抵食
2022-11-15
$88 (Lunch)
  • 海南雞飯
2022-11-09 90 views
位於角落頭既新加坡餐廳~ 👧🏻海南雞飯 $68配有油飯+湯,仲有基本既3色醬,海南雞啖啖肉!份量亦足夠, 👧🏻新加坡喇沙 $62湯底濃郁,唔會太辣,就算食唔到辣既你都可以一試,甜甜地岩哂我,米線質感軟滑,唔會硬身,最後我仲將剩餘既湯底淋海南腫既油飯一齊食,超正,會想再encore~ 👧🏻參峇醬燒豬頸肉 $65一大碟,口感好爽,油香味剛剛好,唔會太油膩 👧🏻香矛青檸荔枝梳打 +$20配上1條香矛,清爽 👧🏻青檸紅茶 +$20有青檸,食完濃味野最岩飲呢個茶~
位於角落頭既新加坡餐廳~

👧🏻海南雞飯 $68
配有油飯+湯,
仲有基本既3色醬,
海南雞啖啖肉!
份量亦足夠,

👧🏻新加坡喇沙 $62
湯底濃郁,唔會太辣,
就算食唔到辣既你都可以一試,
甜甜地岩哂我,
米線質感軟滑,唔會硬身,
最後我仲將剩餘既湯底淋海南腫既油飯一齊食,
超正,會想再encore~

👧🏻參峇醬燒豬頸肉 $65
一大碟,口感好爽,
油香味剛剛好,唔會太油膩

👧🏻香矛青檸荔枝梳打 +$20
配上1條香矛,清爽

👧🏻青檸紅茶 +$20
有青檸,
食完濃味野最岩飲呢個茶~
週末晚上去咗屋企附近的「LeeLaksa」吃晚餐,係一間主打新加坡喇沙的餐廳。當日6pm前去到,仲有下午茶餐供應,款式眾多,價錢經濟實惠新加坡喇沙除了摻摻或油麵,可轉配米粉或米線。湯底椰香味比較重,米粉好掛湯!配料有鮮蝦肉、魚片、雞蛋、豆卜、魚蛋、芽菜等等,份量充足,每款配料都好好食李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶雞肉望落去好肥美,皮光肉滑,雞肉味濃,沾上三色醬料食用更添美味!黃油飯粒粒分明,充滿雞油香!白胡椒肉骨茶清甜不油膩,胡椒味突出,仲有唔少豬肉馬拉盞炒通菜新鮮翠綠通菜加入馬拉盞爆炒,口感爽脆,鹹香滋味椰青原個新鮮椰青,非常清甜,冰凍透心涼

新加坡喇沙

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶

白胡椒肉骨茶清甜不油膩,胡椒味突出,仲有唔少豬肉

馬拉盞炒通菜

新鮮翠綠通菜加入馬拉盞爆炒,口感爽脆,鹹香滋味

椰青

原個新鮮椰青,非常清甜,冰凍透心涼
$150 (Dinner)
2022-10-21 2537 views
/Lee Laksa🇭🇰/➖➖➖<下午茶幾抵食✨必試喇沙>➖➖➖最近成日有舖喇沙癮天氣凍番特別想食暖胃嘅粉麵✨喇沙係我嘅comfort food 之一👍🏻👍🏻近近地就去左屋企附近嘅店撞正下午茶都算幾抵食 包野飲正餐小食都好吸引 $300內都食到四人嘅份量其實之前食過都覺得好味😆今次二訪就試埋蝦麵、巴東牛肉飯同小食✨➖➖➖1️⃣檳城蝦麵 $66 大大碗 配料有啲似喇沙係多左啲豬肉😆湯底黎講相對較喇沙清 不過都唔錯食完唔會口渴👍🏻配料仲有蝦、豆卜、蛋等用左油麵同摻摻🫣份量多 夠飽肚 但湯底黎講都係覺得喇沙更出色✨➖➖➖2️⃣ 巴東牛肉配米飯 $56同樣份量十足~ 特別係米飯😂巴東牛肉抆得幾軟腍 辣味幾突出 不過都有青瓜番茄伴碟係略嫌米飯較乾➖➖➖3️⃣ 牛油果五色米紙卷(素)$56 會當係小食share 剛好👍🏻米紙卷皮晶瑩通透 幾煙韌 厚度適中💫不過就唔太覺牛油果粒➖➖➖4️⃣ 串焼拼盤(雞肉.大蝦) $68 就好似串燒山咁✨ 其實原先有埋魷魚鬚不過無晒貨得番兩款☺️較推薦雞肉 唔會好乾 都幾惹味➖➖➖飲品:香茅橙茶 / 香茅青檸荔技梳打/馬來拉茶/吉仔話梅水 全部包晒👍🏻☺️ 椰青另加$2
/Lee Laksa🇭🇰/
近近地就去左屋企附近嘅店
撞正下午茶都算幾抵食 包野飲
正餐小食都好吸引 $300內都食到四人嘅份量
其實之前食過都覺得好味😆
今次二訪就試埋蝦麵、巴東牛肉飯同小食✨

1️⃣檳城蝦麵 $66
大大碗 配料有啲似喇沙
係多左啲豬肉😆
湯底黎講相對較喇沙清 不過都唔錯
食完唔會口渴👍🏻
配料仲有蝦、豆卜、蛋等
用左油麵同摻摻🫣份量多 夠飽肚

不過無晒貨得番兩款☺️
較推薦雞肉 唔會好乾 都幾惹味
串燒拼盤

➖➖➖
飲品:香茅橙茶 / 香茅青檸荔技梳打/馬來拉茶/吉仔話梅水 全部包晒👍🏻☺️ 椰青另加$20
馬來拉茶

📍Lee Laksa
$150 (Tea)
牛油果五色米紙卷
串燒拼盤
  • 新加坡喇沙米線
  • 香茅青檸荔枝梳打
2022-10-20 94 views
對於喇沙湯底,鍾情濃郁微辣,而Leelaska就唔係依種,比較淡味,雖然各方面都平衡,唔會過重椰奶味又唔會太咸,但就滿足唔到重口味既食客。黍到先知係米線而唔係慘慘的確有啲失望(后來知道可以轉做慘慘)但係同平時食既米線有唔同,唔會只為時間耐而淋吱吱,係有小小煙煙韌韌口感。下午茶價錢連加一包一杯飲品,$70左右,餸菜/配料好多,有魚蛋魚片豆卜蝦質素中規中矩。另外係檳城蝦麵,反而依碗係慘慘,幻米粉加粗麵,好得意既係粗麵出面比出邊嘅粗身啲,唔係好索到啲湯汁。餸菜分別係有多左豬腩片。。好多其他食店嘅蝦麵都會有少少腥味,依度嘅下面就冇呢一方面嘅問題。雖然唔係係香港食過最好食既laksa, 但係用心既程度係會令我再回頭。唔至係價錢方面,侍應既禮貌態度都令人好舒服。依家戴口罩已經係必須,但係廚房員工連衛生頭套都會戴,真心好欣賞依種衛生意識。
喇沙

蝦麵

2022-10-16
$90 (Tea)
蝦麵
同同事食lunch, 佢話呢間好食🤔 不過自己覺得平日午餐嚟講有啲貴 🌟星加坡喇沙 (油麵) $82喇沙可以揀轉油麵米線定係金邊粉, 我揀左轉油麵, 第一次上餐嘅時候上錯咗畀我🥲喇沙好足料 有好多材料 有三四隻蝦 四個豆卜 魚蛋 半隻蛋 炸洋蔥配咗蝦子油同埋青檸湯底好濃好正宗 食得勁飽 🌟香茅青檸荔枝梳打 跟餐$0跟餐有幾款特飲揀 呢個好好味😍😍好解渴 甜度適中 荔枝味係同水果嗰隻香味好似 唔會好假 仲有支香茅插咗喺度😂推介🌟海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $108 桔仔話梅水(凍) 跟餐$0 同事呢個餐貴20蚊但係有齊曬兩樣嘢見到隻雞份量都唔少 部位靚碗喇沙都有番咁上下分量而且仲有跟油飯😂😂😂 嚇親大食嘅男士一定飽……

🌟星加坡喇沙 (油麵) $82

同事呢個餐貴20蚊但係有齊曬兩樣嘢
見到隻雞份量都唔少 部位靚
碗喇沙都有番咁上下分量
而且仲有跟油飯😂😂😂 嚇親
大食嘅男士一定飽……
2022-10-16 66 views
雖然平時真係好忙,但係對於食我真係有啲要求㗎!就算食快餐都唔想Hea 😄呢間餐廳我嚟過好多次,上菜快,而且食物都有質素👍🏻接兩個寶寶去補習班返嚟,呢度就係我哋嘅晚飯好去處李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶~寶寶至愛呢度嘅海南雞飯,無骨、雞肉夠滑,好方便食。白胡椒肉骨茶就係my favourite,湯頭甘甜,重重嘅胡椒味,飲幾啖即刻覺得個人成身暖晒,連條排骨都俾我食晒。炒通菜(蝦頭膏)唔食得辣就可以叫呢款,醬汁有蒜蓉香,配搭通菜,好惹味。大人小朋友都啱食。熱情果芒果沙冰~即叫即打,沙冰幼滑,入口酸酸甜甜,真心正!

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶

炒通菜(蝦頭膏)

熱情果芒果沙冰
~即叫即打,沙冰幼滑,入口酸酸甜甜,真心正!
2022-10-15 73 views
上環嘅一間頗有名氣嘅新加坡菜最出名嘅都算係喇沙 ⭐️新加坡喇沙米線 有蝦,魚蛋,魚片,半隻蛋、較多豆卜湯底好濃郁好惹味,好正宗嘅新加坡咖喱,味道唔會好辣,而且椰奶味較重 配上嘅米線滑嘟嘟 軟身而且掛湯!有另上青檸同辣醬,唔夠辣可以自己再加辣醬 👍🏻⭐️檳城和牛蝦麵摻摻首先飲淡湯 蝦嘅鮮味好濃厚 鮮味都夠香甜,食完唔算好口渴 ,摻摻麵底係米粉加油麵,米粉幾掛湯,但油麵比較林 蝦麵都可以加埋和牛,肉味就更突出,牛肉片好嫩滑 生牛肉用湯浸熟 吸晒湯嘅味道 ⭐️和牛牛丸出乎意料地有驚喜,中間仲有粒粒牛筋嘅質感,有咬口之餘和牛味仲特別濃郁👍🏻🥥椰青 好清甜 椰子肉都可以食 🍹熱情果沙冰唔算好甜 有少少熱情果嘅酸味 幾開胃同清新 座位幾舒服 店員服務態度都幾好 食飽仲可以行吓古董街

上環嘅一間頗有名氣嘅新加坡菜
最出名嘅都算係喇沙

⭐️新加坡喇沙米線
有蝦,魚蛋,魚片,半隻蛋、較多豆卜
有另上青檸同辣醬,唔夠辣可以自己再加辣醬 👍🏻

⭐️檳城和牛蝦麵摻摻

🥥椰青
好清甜 椰子肉都可以食

🍹熱情果沙冰
唔算好甜 有少少熱情果嘅酸味 幾開胃同清新

座位幾舒服 店員服務態度都幾好 食飽仲可以行吓古董街
2022-10-15 82 views
~性價比絕對高,本身海南雞飯都要九十幾,只係加$20就有碗細喇沙,唔好以為細細碗,其實非常足料,材料有鮮蝦芽菜魚蛋糖心蛋,濃香嘅椰汁白咖喱味湯,有齊喇沙嘅精髓。海南雞飯有三款醬料,甜醬油、蒜蓉和辣汁,雞件嫩滑有汁無雪味,難怪幾乎每枱都有order。斑蘭咖央多士~外層嘅多士香脆,有麥味,入口夠Juicy!參峇醬燒豬頸肉~參峇醬味道甜甜辣辣,有啲似泰式辣醬,更多咗一份清新嘅薄荷葉香味,豬頸肉份量十足,燒得啱啱好,令人忍唔住食多幾件😄

斑蘭咖央多士
~外層嘅多士香脆,有麥味,入口夠Juicy!

參峇醬燒豬頸肉

2022-10-08 95 views
已經第2次食,仲要係專登過海食,突然想食喇沙就第一時間就諗起呢間🤤😋新加坡喇沙米線 $82湯頭入口好香濃,辣度適中,係非常順口既辣味,奶香味同鮮甜味亦夠濃郁,米線煙煙韌靭,口感一流,掛湯力亦好高,會不知不覺一啖接一啖咁食哂成碗,入面配料亦唔馬虎,魚蛋彈牙,魚肉含量好高,味道魚香超夠,蝦仲好貼心咁剝哂殼,新鮮爽彈,好有咬口,豆卜亦索哂湯既精華,味道惹味到爆炸,最驚喜係有半個糖心蛋,成個食入口,蛋漿四散係成個口腔❤️,整體超級出色,必食推介海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $108海南雞非常嫩滑可口,就咁睇色澤都好靚,雞皮爽滑,雞肉肉身食起黎嫩滑仲好有彈性,仲去哂骨,食落超滿足,配上雞油飯和獨特醬料,真係滋味無窮,配雞飯既3色蘸料有薑茸、辣椒醬同黑豉油,黑豉油質地比較濃稠帶甜味,辣椒醬就偏酸辣醒胃,薑茸就有鹹鮮既雞油香,各有特式馬拉盞炒通菜 $72炒得非常惹味,但又唔會太鹹,份量亦夠多馬来拉茶(凍)茶香同奶香都足夠濃郁南洋咖啡(凍)咖啡香味濃郁偏甜

新加坡喇沙米線 $82

海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $108

馬拉盞炒通菜 $72
炒得非常惹味,但又唔會太鹹,份量亦夠多

馬来拉茶(凍)
茶香同奶香都足夠濃郁

南洋咖啡(凍)
咖啡香味濃郁偏甜

2022-10-08 55 views
李派海南雞飯拼 白胡椒 肉骨茶 118蚊好欣賞下個白胡椒肉骨茶, 味道香濃, 胡椒味十足!👍🏻海南雞飯啲雞都好嫩滑,好食❤️串燒拼盤雞肉大蝦魷魚鬚 88蚊每款有兩串,而且下面仲有青瓜同埋蕃茄仔墊底, 食幾啖串燒又可以食下啲蕃茄仔同青瓜清新一下, 而家係燒得好好味啲雞肉又嫩啲魷魚酥又香👍🏻新加坡喇沙 82蚊好足料嘅喇沙,而且味道香濃,又有椰香味,睇落好似好辣但係完全唔辣,岩味👍新加坡鹹蛋黃雞翼 68蚊有四隻雞翼,超級邪惡!外脆內軟,而且仲有鹹蛋黃味,超級好食🤤班蘭咖央多士 28蚊佢個肥仔牛油真係又香又滑,食落去淡淡脂肪嘅邪惡味道,好味!!
李派海南雞飯拼 白胡椒 肉骨茶 118蚊

串燒拼盤雞肉大蝦魷魚鬚 88蚊

新加坡喇沙 82蚊

新加坡鹹蛋黃雞翼 68蚊

班蘭咖央多士 28蚊
2022-09-22 122 views
行過見到我最愛嘅喇沙 點都入去食番碗下午茶時間梗係要整番碗新加坡喇沙新加坡喇沙 $62包埋一杯野飲黎到一心以為油麵加米粉底 點知唔係有啲失望 但係佢呢個麵底勁好食睇落唔知佢係咩麵底 但勁煙靭勁爽滑一問之下 原來係米線 但一啲都唔似平時食開個啲米線 服務員仲同我講可以揀咩麵錯有錯著 我估下次都會照食米線喇沙湯底濃厚 好足料 米線掛晒湯 正入面仲有索晒湯嘅豆卜 有剝殼嘅蝦 魚旦魚片仲有半隻蛋 好滿足嗌左杯馬來拉茶 好滑好厚 下午茶加埋一 $68 👍🏽👍🏽絕對會令我想試埋其他麵
行過見到我最愛嘅喇沙 點都入去食番碗

嗌左杯馬來拉茶 好滑好厚
下午茶加埋一 $68 👍🏽👍🏽
絕對會令我想試埋其他麵
2022-09-21 73 views
💁🏻‍♀️ 今日去上環行街期間忽然落大雨,就入黎坐下食個Tea等停雨,呢到環境以綠色啡色為主題,好有星馬風味,座位闊落地方大😍►新加坡喇沙🇸🇬 $62配料有鮮蝦🦐、豆卜、半熟蛋🍳、魚蛋、魷魚🦑,味道有啲驚喜,各種香料的份量岩岩好🥹,湯底濃郁,吱啲青檸汁🍋落去再增加味道的層次,米線非常掛湯。►海南雞飯🐣 $68雞肉係無骨雞肉🐓,肉質嫩滑,油飯好香豬油同香芧味。►參峇醬燒豬頸肉🐷 $65豬頸肉好大塊,厚薄適中,燒得岩岩好,配參峇醬好夾😍💕►香芧鮮橙茶🍹 跟餐$0成枝香芧係到,我開頭以為枝香芧係飲管黎😂茶味比橙味更突出。〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4.7/5 Tea Set $6x蚊包埋野飲,幾抵食👍🏻,估唔到一場雨又令我偶遇到間好食的餐廳,開心🥰

►新加坡喇沙🇸🇬 $62

►海南雞飯🐣 $68
雞肉係無骨雞肉🐓,肉質嫩滑,油飯好香豬油同香芧味。

►參峇醬燒豬頸肉🐷 $65
豬頸肉好大塊,厚薄適中,燒得岩岩好,配參峇醬好夾😍💕

►香芧鮮橙茶🍹 跟餐$0
成枝香芧係到,我開頭以為枝香芧係飲管黎😂
茶味比橙味更突出。

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4.7/5
2022-09-17 97 views
蝦頭膏炒通菜 $72用蝦頭膏炒通菜,蝦香撲鼻,條條通菜都沾滿蝦膏,食落小小咸,勾起胃口,拼埋雞油飯食都唔錯李派海南雞飯拼喇沙 $108李派海南雞同喇沙都係餐廳嘅招牌菜,一次過滿足。海南雞全部去骨,肉嫩調味剛好,點小小海南雞標配醬汁,就有幾種味覺享受。另外拼住一碗細喇沙,都好惹味,喇沙同食材吸晒特製湯汁,辣辣地甜甜地,幾推薦呢個set馬來炒貴刁 $128炒貴刁製作時間比較長,廚師落足心機去整。炒貴刁入面有臘腸片,蝦,魷魚......足料製作,甜甜地,仲有小小辣,食一啖想再接另一啖,不妨一試餐牌:環境:*設加一服務費
蝦頭膏炒通菜 $72

李派海南雞飯拼喇沙 $108