2018-11-25 358 views
星期三晚同男友放工.見天氣乾乾地想飲碗燉湯食個飯就去左利小館la.利小館一向都係做細細碟的宋又多選擇.又有燉湯飲.二囗子想食餐家常便飯係唔錯嘅選擇.平日較少人.坐得又舒服。每人加$6要左菊普茶包巴蜀口水雞(雞又滑汁又野味)老干媽煸四季豆(豆冇渣味道野味)我唸我一個人可以食lee個四季豆爬曬碗飯到黎利小館的主要原因:飲燉湯la.今次叫左淮山燉海螺(又甜又補身)大愛燉湯本來想食荷葉飯但係無所以叫左lee個金蒜干貝炒飯(則如瑤柱炒飯)炒得夠干身ok la一如以往的好味.下次想飲燉湯個時又會再黎過
平日較少人.坐得又舒服。

每人加$6要左菊普茶包

巴蜀口水雞(雞又滑汁又野味)
巴蜀口水雞

老干媽煸四季豆(豆冇渣味道野味)
我唸我一個人可以食lee個四季豆爬曬碗飯
老干媽煸四季豆

到黎利小館的主要原因:飲燉湯la.
今次叫左淮山燉海螺(又甜又補身)
大愛燉湯

老干媽煸四季豆
淮山燉海螺
金蒜干貝炒飯
  • 燉湯
星期日 放假 同屋企人飲茶佢哋唔想食普通茶樓想食啲新式啲 既點心所以上網睇下 屯門有邊一間酒樓推介近近地去咗樓下V city攞飛排隊大概都排咗一個鐘頭到星期日係公眾假期所以需要排隊 咁我覺得都正常嘅入邊嘅環境都好舒適👍🏻👍🏻其實食物嘅質素都好好而且好美觀我本人最欣賞呢一個 燒肉☺️
星期日 放假 同屋企人飲茶

其實食物嘅質素都好好
而且好美觀

我本人最欣賞呢一個 燒肉☺️
2018-11-10 199 views
海鮮炒烏冬嘅野味😋😋😋份量都唔算少👍🏼👍🏼👍🏼兩個人食都夠😝😝😝配料都幾多😙😙😙流心奶黃包🥪🥪🥪真係流心奶黃黎既🤤🤤🤤size都唔算大 但都可以接受😇😇😇XO醬炒蘿蔔糕😋😋😋好入味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼但略嫌份量少左啲😞😞😞😞總括來講🤔🤔🤔🤔味道唔錯 份量細細地 啱兩三個人食可以叫多啲唔同種類既菜式😙😙而且唔使等位 坐得舒服
海鮮炒烏冬嘅野味😋😋😋

味道唔錯 份量細細地 啱兩三個人食
可以叫多啲唔同種類既菜式😙😙
而且唔使等位 坐得舒服
2018-11-05 1753 views
-🦄利小館-蟹肉海蝦意大利通粉 Hkd52Rating🌕🌕🌕🌑🌑淮杞燉海螺 Hkd68Rating🌕🌕🌕🌗🌑煎德州牛柳 Hkd68Rating🌕🌕🌑🌑🌑原湯野菌娃娃菜 Hkd45Rating🌕🌕🌕🌑🌑脆皮BB鴿 Hkd58Rating🌕🌕🌗🌑🌑蒜拍青瓜 Hkd30Rating🌕🌕🌗🌑🌑楊枝甘露 Hkd30Rating🌕🌕🌑🌑🌑櫻桃小鮮茄 Hkd38Rating🌕🌕🌑🌑🌑涼拌海蜇 Hkd38Rating🌕🌕🌗🌑🌑-好耐好耐都冇食過利小館喇😪😪雖然係星期日但利小館都係冇咩人等位👀一去到就可以即入💓畢竟有好其他好既餐廳可以簡作為中菜既餐廳 佢既食物選擇都多既😂👍🏻但每樣都好細好細份咁 同個價錢唔係好Match😺中間既蟹肉海蝦長通粉的的式式咁😵送到來先知原來係用芝士🧀焗既海蝦超細粒🦐其實應該係普通蝦仁仔🤦🏻‍♀️蟹肉又係要搵先食到🦀長通粉Normal啦🍝加埋芝士又唔會特別濃 唔係太出眾🤷🏻‍♀️-德州牛扒又係勁細一塊🥩同埋好薄🌚一送到來已經見到面頭好多油🤥🤥但好在食落唔太韌 肉同肉之間會有脂肪相隔住呢碟野食落比較Heavy 唔太推薦😩😩-小菜方面 就叫左青瓜🥒車厘茄🍅同海蜇青瓜一般般啦 又係好重麻
🦄利小館

但西米就好少好少 得個幾粒🤧🤧
埋單之後好似冇食過野咁🤗總括來講cp值真係唔太高
到最後都係買爭鮮食haha🍣✌🏻✌🏻
2018-11-04
$150 (Dinner)
2018-10-30 313 views
老公近排胃口唔好,常推說工人煮的餸菜難食,成日嚷著要出街食,出到街又要我諗食咩,把口就話食咩都無所謂,其實最有所謂嗰個就係佢😒。 我在Vcity行兩行到利小館,這間經常都好多人,今天嚟到人不多,登記後不久就有枱😀 老公未到,我先坐低睇睇菜牌,侍應告訴我若用wechat落單有95折(內地很普遍) ,我發覺在手機瀏覽菜單更方便,不久老公到了,我地點了黃金蝦❨老公大讚❩,黑椒牛肉生煎包❨好味包鬆軟❩,人參雞湯配飯❨湯有參味,成隻雞脾,但湯略咸❩, 我地叫了兩杯熱檸檬薏米水❨可免收茶位$6 x 2❩ 老公很滿意這餐。
老公大讚❩,黑椒牛肉生煎包❨
好味包鬆軟❩,人參雞湯配飯❨
❩ 老公很滿意這餐。
Dinner
2018-10-27 238 views
同家人係屯門想揾間好味既中菜食飯 見到利小館食評唔錯所以book左位係度食晚飯訂左位比無訂位更好. 我地張枱係佢地做下欄野同岀餐既位置都算了. 然後book左六位又差張櫈. 一坐低已經叫服務生幫我加多張櫈 但遲遲都冇話說用mobile apps點餐有九五折所以試試 點完餐野食好快就到. 而且食物好食又夠熱 lee點我係讚的. 但啲服務生可以諗多小小囉 有乜可能送菜上枱會放係一本本既menu上面丫?放完一次又一次 叫佢收番個menu又唔收 話係俾我地睇..我餐都點完 咁點解叫你收又唔收先?況且我地係用apps點餐. 係咪有必要一定拎一本既menu睇餸?好無奈...然後無論你飲水定飲茶都係收6蚊茶位 唔問佢都唔知係每個人order先有一個茶包各自放落杯度飲 全情同服務員一啲交流都冇 有既一係就唔記得你要乜. 一係就叫左唔做.. 除左送菜上台外, 我感受唔到lee間中餐廳有乜服務可言 我地食到差不多尾聲既時候係夜晚八點半至九點. 人流都唔多了.. 見到岀餐岀泥既餸菜愈泥愈大碟.. 想問下你間餐廳其實有冇standard 每碟餸既份量係幾多?有冇公平可言?到我地走既時候 服務生直行直過 佢地眼

到我地走既時候 服務生直行直過 佢地眼中就只有一個下欄車同要執既枱.. 想唔想像到個感覺何其差?最頂唔順既係咁既所謂服務都要收加一服務費.. 我對你lee間野真係徹底失望! 會叫所有親戚朋友唔好再泥食!
2018-10-26
Dinner
2018-10-18 288 views
與家人到利小館吃晚飯。利小館都是份量較少的精緻小菜,全部細細碟,所以我們6個大人叫到成桌都是。坐下後,侍應說微信點菜有9折,我們選的點心有:蘿蔔酥、芋頭酥(外面鬆化,裡面軟綿)、小籠包(Ok),炸銀絲卷(原來係炸小饅頭,同餐牌圖片唔一樣)。小菜有:肉碎炒四季豆、回鍋肉(撈飯一流)、黃金蝦(一般)、XO醬炒蘿蔔糕(普通)、焦糖排骨、炸魷魚鬚、辣煮牛筋(呢3樣都幾好食)。主菜有:沙鍋人蔘雞湯(湯頭幾好飲,有啖啖的人蔘味)、海鮮卡邦尼焗飯(ok)。環境頗舒服、服務都ok,有bb櫈,適合一家扶老攜幼吃飯。(份量是偏少的,需要叫很多,大人才能吃飽)價錢屬於中上。總體而言,這次的晚餐吃得很舒服

總體而言,這次的晚餐吃得很舒服
2018-09-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 鬚炸魷魚鬚
  • 辣汁炆牛筋
今日放假終於嚟試下路過左好多次都無食過嘅利小館,我目標就是為了食蘿蔔絲酥卷,下午茶一飯一點心一嘢飲68蚊,我覺得可以接受,尤其嘢食同環境都幾好。而下午茶要加一唔緊要,好多餐廳都會但眼見枱面寫住茶水收費6蚊,又唔問人要咩茶,而枱面淨係放壺水是甚麼意思?一問之下,原來你要另外再浪費一張大嘅點心紙去揀你飲咩茶,上面又寫要6蚊,所以我又問咁即係我一共要再比12蚊先有茶加水?又原來係呢6蚊就係茶水嗰6蚊。隔離枱auntie都係聽完我問先知,原來佢話幾個月無嚟,侍應呀姐就話係8月1號開始-即係你唔睇佢其他點心紙係唔會知佢要自己寫先有茶-而下午茶本身已有嘢飲,實在係吼你已有嘢飲,唔多覺就照收你6.6(加一)-侍應呀姐話如果你正價叫一杯嘢飲就可以免左嗰6蚊茶錢,但茶餐已經有嘢飲,又有幾多人會另外再叫多樣嘢飲?

而下午茶要加一唔緊要,好多餐廳都會

但眼見枱面寫住茶水收費6蚊,
又唔問人要咩茶,
而枱面淨係放壺水是甚麼意思?

一問之下,

-即係你唔睇佢其他點心紙係唔會知佢要自己寫先有茶

2018-09-26 288 views
最近晚飯時段都鍾意去利小館一黎呢間分店枱比較多好多時都唔洗等位要等都係等一兩張 好快就有其實都食左好幾次比較推界鮑汁鳳爪好夠味 又唔會勁淋每次黎都會叫!今次終於叫到三層肉啦其實即係燒腩仔黎不過之前黎個幾次 次次都賣曬今次終於可以一試係幾好味 但份量就真係太少啦$78加一 得9件 差唔多成10蚊一件。。。。另外仲叫左回鍋肉同XO醬蘿蔔糕都好好食(一黎就食 唔記得左影想 orz)總括美道真係幾好既但份量同個價錢真係差咁d每樣食物份量都係細細份 比較岩2-4個人食順帶一提 用wechat落單會有全單95折
最近晚飯時段都鍾意去利小館

不過之前黎個幾次
次次都賣曬
今次終於可以一試
係幾好味 但份量就真係太少啦
$78加一 得9件 差唔多成10蚊一件。。。。

另外仲叫左回鍋肉同XO醬蘿蔔糕
都好好食
(一黎就食 唔記得左影想 orz)
總括美道真係幾好既
但份量同個價錢真係差咁d
每樣食物份量都係細細份
比較岩2-4個人食
順帶一提 用wechat落單會有全單95折
$120 (Dinner)
  • 冰燒三層肉
  • 鮑汁鳳爪
  • XO醬炒蘿蔔糕
2018-06-11 937 views
第一次去這間餐廳去食飯(當時仍是下午茶時間),雖然服務都不錯,但當我和我家人一入到間餐廳,便見到我們要坐的其中一張椅子上有之前上一手女士遺留下來的月經痕跡。當時換椅子後,竟發現湯匙上有未洗乾淨的情況,然後跟員工反映,員工也換另一隻湯匙給我,但仍有未洗乾淨情況。食物方面,我們所食的荷葉飯、炒麵、蒜蓉炒椰菜苗和蒸雞都較為喊、農味和多油。至於青檸薏米水較為酸。總括來講這間餐廳的衛生程度差,食物雖外觀好看,但份量跟價錢不平衡,多油太喊,不健康的食物。
2018-06-10 757 views
今日係母親大人的生日當然要同佢好好慶祝一下啦~今次就約埋呀姨表妹一齊食 (咁就可以試多D唔同既款式)媽咪一開始就已經對龍蝦心心眼我地五個人, 所以叫左個四人套餐 $698, 再另外散叫五款菜餚四人餐包括:每人有一個滋補湯 (4盅)但呢個湯比較咸 有兩款小食1. 鮑魚汁炆鳳爪2. 和風木魚燒茄子每位有一隻鹽香牛油芝士焗原隻海蝦 (大大隻, 啖啖肉)波羅咕嚕肉 (炸得好脆口)湖北黃金蝦 (好鐘意佢個醬汁, 好野味, 送飯一流所以我地叫左3個白飯)另外, 散叫了五款菜餚南翔小籠包奶黃流沙包呢個流沙包好正好驚喜芝士焗珍寶蠔呢個芝士好邪惡, 好濃; 配合大大隻蠔, 口感好豐富, 好滿足炒介蘭芝士開邊龍蝦 (半隻)半隻龍蝦的Size真係好大!!!! 啖啖肉加上芝士的配搭, 層次更上一層樓呢張相影得唔好... 因為係媽咪係佢手機cap圖過黎我唔記得左用我部手機影總結來說, 呢一次豐富海鮮餐都係唔錯既畢竟我地都叫左好多海鮮, 所以今餐都比較昂貴...但唔緊要, 今餐係同媽咪慶祝生日, 最緊要大家食我開心
今日係母親大人的生日

當然要同佢好好慶祝一下啦~
今次就約埋呀姨表妹一齊食 (咁就可以試多D唔同既款式)

媽咪一開始就已經對龍蝦心心眼

四人餐包括:
每人有一個滋補湯 (4盅)
滋補燉湯

但呢個湯比較咸

有兩款小食
和風木魚燒茄子
1. 鮑魚汁炆鳳爪
2. 和風木魚燒茄子

每位有一隻鹽香牛油芝士焗原隻海蝦 (大大隻, 啖啖肉)

鹽香牛油芝士焗原隻海蝦

(炸得好脆口)

波羅咕嚕肉

湖北黃金蝦 (好鐘意佢個醬汁, 好野味, 送飯一流
所以我地叫左3個白飯)
湖北黃金蝦

另外, 散叫了五款菜餚
南翔小籠包 (4pcs)

南翔小籠包

奶黃流沙包 (3pcs)

奶黃流沙包
呢個流沙包好正
好驚喜

法式焗珍寶蠔

芝士焗珍寶蠔

炒介蘭

芝士開邊龍蝦 (半隻)

半隻龍蝦的Size真係好大!!!! 啖啖肉
加上芝士的配搭, 層次更上一層樓
呢張相影得唔好... 因為係媽咪係佢手機cap圖過黎
我唔記得左用我部手機影

總結來說, 呢一次豐富海鮮餐都係唔錯既
畢竟我地都叫左好多海鮮, 所以今餐都比較昂貴...

但唔緊要, 今餐係同媽咪慶祝生日, 最緊要大家食我開心
飽魚汁炆鳳爪
XO醬煎蘿蔔糕
Other Info. : 但係今次有個突發事件, 就係當時有兩位員工係送菜時發生口角, 仲要係我地張枱旁邊; 就係係度討論緊「你做咩拎左我隻蝦=0=」可能因為我地呢枱叫左好多海鮮(四人餐, 有四隻蝦,而我地又散叫左幾款海鮮; 令到佢地有D亂...所以有兩位同事係忙亂中發生口角.....令到我地係旁邊都有點.......
2018-05-17
$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
和風木魚燒茄子
鹽香牛油芝士焗原隻海蝦
湖北黃金蝦
南翔小籠包 (4pcs)
奶黃流沙包 (3pcs)
法式焗珍寶蠔
XO醬煎蘿蔔糕
  • 芝士焗珍寶蠔
  • 奶黃流沙包
  • 芝士開邊龍蝦 (半隻)
2018-06-08 524 views
今日和妹妹喺屯門公園做完運動, 行咗去附近嘅v city搵嘢食, 行過見到利小館, 覺得個名好得意, 就入咗去試下入面地方闊落 十分乾淨 比出面啲酒樓乾淨 整齊好多我最怕污糟有傳統嘅點心之餘 都有啲特色小食叫咗琥珀合桃 好味呀仲嗌咗小籠包 裏面啲汁好鮮甜呀 呢個一定要再食仲叫咗其他幾樣點心 都好有水準 兩個人食 埋單二百幾蚊 小小貴 但係畀到咁嘅質素都合理嘅
, 行過見到利小館, 覺得個名好得意, 就入咗去試下

入面地方闊落 十分乾淨 比出面啲酒樓乾淨 整齊好多
我最怕污糟

有傳統嘅點心之餘 都有啲特色小食

叫咗琥珀合桃 好味呀

仲嗌咗小籠包 裏面啲汁好鮮甜呀
呢個一定要再食

2018-06-04 367 views
忽然好想吃小籠包,素有名人飯堂之稱的利菀旗下店鋪—利小館,縱然不是上海餐館,相信這家的小籠湯包不會令我失望吧~餐廳光猛,每桌客人相隔有段距離,感覺舒適,縱然是午市繁忙時段,也不會安排客人併桌坐。快速看了兩人套餐優惠,不太合我倆夫婦胃口,就乾脆散點想吃的食物好了,侍應入漏了一樣食物,眼見他們十分忙碌,就不告訴他們了🤷🏻‍♀️蝦餃,薄薄的皮包裏滿滿的蝦肉,蝦的甜美在嘴中游走。南翔小籠包,初上桌,看樣子還以為是厚皮的,筷子夾上小籠包,即感受到那柔軟而薄的皮,咬一口,肉湯溢出,完全對我的口味!Xo醬蘿蔔糕,個人嫌蘿蔔糕沒有煎得脆邊,太濕潤了,不是我喜歡的。四川擔擔麵,這家是腍的麵條,湯底不錯,可惜個人偏好煙韌的麵條,所以也不太喜歡。

蝦餃,薄薄的皮包裏滿滿的蝦肉,蝦的甜美在嘴中游走。

2018-05-27
Lunch
2018-06-03 256 views
晚餐時間和家人來吃飯,三個人點了幾道菜。白切雞,點了半隻,有酒香,質素不錯。夾餅,很少吃,夾著炒肉碎吃,味道可以,但肉碎單吃會太咸。海蜇,爽口彈牙。整體感覺份量少而價錢貴,但環境優雅。
晚餐時間和家人來吃飯,三個人點了幾道菜。
白切雞,點了半隻,有酒香,質素不錯。
夾餅,很少吃,夾著炒肉碎吃,味道可以,但肉碎單吃會太咸。
海蜇,爽口彈牙。
整體感覺份量少而價錢貴,但環境優雅。
2018-05-25 245 views
V City 的利小館在剛開業時幫襯過2次,食物水準都算中上,不過可能這區的食店太多,也沒有再來吃了. 這次要到屯門剪髮,沒有吃午飯的我就來到這裡吃下午茶. 下午4時左右,用餐的客人不算太多,不知是否如此,連冷氣都細到似有若無,是要節省能源嗎?鮮蝦雲吞湯拉麵 ($48)雲吞是菜肉雲吞來的,小巧一粒,外皮滑溜,拉麵都幾有嚼勁,尚算好吃. 蝦餃跟餐的蝦餃有2粒,外皮幾晶瑩,蝦肉爽口,可以一口一粒~熱羅漢果茶熱度十足,相當濃郁的羅漢果茶幾好喝的!P.S. 餐具未洗乾淨,因為羅漢果茶太熱,我用湯匙來喝,喝一口發覺湯匙黏着食物殘渣,即時想吐,希望餐廳可以注意衞生. 另外,實在不明白店內仍有食客,但店員已經在打掃,個人覺得會弄起灰塵,為何不在餐廳中休的時間才做清潔呢?

鮮蝦雲吞湯拉麵 ($48)

蝦餃

跟餐的蝦餃有2粒,外皮幾晶瑩,蝦肉爽口,可以一口一粒~

熱羅漢果茶

熱度十足,相當濃郁的羅漢果茶幾好喝的!