2022-08-14 85 views
我平時真係好少寫食評但係真係不吐不快……是日經過西環行海皮 行到攰想食d野 醫下肚 晚上見到間餐廳門口幾靚心諗應該ok 既 咁就同女朋友試下啦入到去得幾張台唔太旺場叫咗個龍蝦湯牛角包 一個 鴨髀 兩個嘢飲牛角包就係入左龍蝦湯 然後浸濕哂無咩特別 我覺得食完之後上主菜 直升機 駛 過伏伏伏伏伏伏伏……~去相荔枝紅咖哩油鴨肶 個名就係得好靚冇諗過黎到檯面簡直係惡夢 簡直係一堆嘔吐物 沒有擺盤可言米芝蓮呢 最多有三星 但係 咪Q嚟 呢度都攞到三星我正式宣佈 堅尼地城 Lemongrass 享慢煮泰 正式榮獲2022年咪Q嚟三星。
我平時真係好少寫食評但係真係不吐不快……
是日經過西環行海皮 行到攰想食d野 醫下肚

叫咗個龍蝦湯牛角包 一個 鴨髀 兩個嘢飲
牛角包就係入左龍蝦湯 然後浸濕哂無咩特別 我覺得

食完之後上主菜 直升機 駛 過伏伏伏伏伏伏伏……~去相
米芝蓮呢 最多有三星
但係 咪Q嚟 呢度都攞到三星

2022-08-13
2022-08-11 49 views
朋友推介的泰國餐廳,座位舒適,頗有情調,不少情侶把酒談心☺️☺️☺️點餐掙扎咗好耐,無論套餐還是散點,每樣都好吸引真係好難揀,而且價錢親民,不自覺地點多幾款小食share😍😍😍首先係泰國菜不得不點的青檸梳打及泰國象啤燒美國生蠔 配泰式辣汁❤️❤️❤️❤️蠔肉都幾肥美,燒過後完全沒有絲毫的腥味!燒雞泡魚乾 ❤️❤️❤️❤️❤️用來佐酒的魚乾,烤焗過後表面呈金黃色,配沙律醬食用,滋味可口!馬拉盞通菜 ❤️❤️❤️❤️❤️每次食東南亞菜都必點通菜,呢到嘅通菜炒得真係好夠鑊氣,唔會水汪汪變烚菜,馬拉盞夠晒惹味,有泰國地道風味瑪沙文咖哩和牛面頰 ❤️❤️❤️❤️和牛面肉煮得軟腍,瑪沙文咖喱帶有花生及各種香料,令口味濃郁更富層次,送飯的確一流!總括而言,泰國菜嚟講都好有水準,侍應態度非常好,值得再嚟👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾

首先係泰國菜不得不點的青檸梳打及泰國象啤

燒美國生蠔 配泰式辣汁❤️❤️❤️❤️
蠔肉都幾肥美,燒過後完全沒有絲毫的腥味!

燒雞泡魚乾 ❤️❤️❤️❤️❤️

馬拉盞通菜 ❤️❤️❤️❤️❤️

瑪沙文咖哩和牛面頰 ❤️❤️❤️❤️

ShutenDouji 餐牌唔寫生蠔我以為係蠔豉 細粒到鼻屎咁 唔怪得知個場咁多座位 空無人坐 依家啲打手為咗錢 難食到捧到上天
2022-08-25
jasmchn20 吓?生蠔你想幾大粒?係咪要成塊面咁大先叫生蠔呢?
2022-08-25
  • 馳名龍蝦湯流心牛角包
  • 燒美國生蠔配泰式辣汁
2022-08-11 34 views
之前已經食過位於中環既fast gourmet,味道相當驚艷,我同朋友都讚不絕口,今次嚟到佢地位於西環既姊妹店,lemon grass by fast gourmet,嘗試呢間慢煮泰式料理。佢地既裝修都行泰式風格,有一啲泰國特式既畫,加上有格調既音樂,令人格外舒服。法式龍蝦湯流心牛角包 $58呢道菜一上就要即刻食,唔等得,唔好好似我咁,掛住影相,搞到佢啲餡流哂出嚟先食🥹🥹牛角包外皮酥脆,沾上龍蝦湯,有一種飲酥皮湯既感覺。花生醬沙嗲雞串 $78雞肉串燒燒得啱啱好,外皮焦脆、肉質依然嫩滑,加上香濃既花生沙嗲醬,相當惹味。燒西班牙粟飼豬頸肉 $88豬頸肉切得較厚身,啖啖肉,但又唔會燒過龍,唔會搞到好「鞋」。豬頸肉配上酸辣口沾醬,特別有泰國風味!龍蝦汁蟹肉伊麵 $188伊麵上面鋪滿左蟹肉,龍蝦汁包裹住每一條伊麵,好滿足啊!伊麵上加左蘆筍作點綴,除左更為美觀,亦增加口感。真空慢煮 鳳梨蓉 焦糖燉蛋 $68上次已經試過呢道甜品,十分滿意,但今次再食就算得較上次略為遜色,皆因面層既焦糖太厚,口感一般,但燉蛋嫩滑,底層既鳳梨蓉味道清新而且解膩。提拉米蘇芝味特飲 $44泰式奶茶芝味特飲 $44朋友話覺得

法式龍蝦湯流心牛角包 $58

花生醬沙嗲雞串 $78

燒西班牙粟飼豬頸肉 $88

龍蝦汁蟹肉伊麵 $188

真空慢煮 鳳梨蓉 焦糖燉蛋 $68

提拉米蘇芝味特飲 $44
泰式奶茶芝味特飲 $44
朋友話覺得前者除左咖啡味唔夠濃,都幾滿意。個人認為比起傳統泰奶,佢地既泰奶芝味特飲甜度較低,大家唔洗怕太甜膩。

lemon grass by fast gourmet呢一間既menu都有部分fast gourmet 既熱門食品,例如流心牛角包同焦糖燉蛋,大家若果對泰式料理有興趣,可以試下呢間fusion菜,都有一種耳目一新既感覺。

• 花生醬沙嗲雞串
2022-08-04 46 views
呢一間位於堅尼地城嘅《享慢煮泰》, 係一間新派嘅 fusion 泰國餐廳。餐廳出品嘅泰國菜偏向西式,感覺較精緻。餐廳環境好有格調,嚟撐枱腳啱哂。SAUVIGNON NATALE VERGA, 2017,呢隻嚟自意大利 Veneto 嘅白葡萄酒呈淺黃色,入口散發出濃鬱宜人嘅香氣,充滿活力,細味下含香甜嘅熱帶柑橘水果味,夾雜住少少精緻嘅花香,口感優雅,最後係令人愉悅嘅礦物餘韻。《燒西班牙粟飼豬頸肉》, 呢一道燒豬頸肉, 滲出泰國菜串燒嘅碳香。 由於用咗上乘嘅西班牙豬, 食起來肉香十足,豬油香而不膩,點埋地道嘅泰式酸汁, 酸辣醒胃, 令人食慾大增。由於朋友減肥, 生酮進行中, 就叫咗呢一度美味得嚟又健康嘅《慢煮挪威三文魚低脂營養餐配蛋白及沙律菜》。 呢一個餐含有大量優質嘅蛋白質, 有豐富 Omega 3 嘅三文魚, 仲有一份煎蛋白, 加埋大量新鮮沙律菜, 好味之餘, 亦同時顧及到健康, 一舉兩得。最後一道餐廳推介嘅《慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁》, 果然不出所料,馬沙文咖哩味道層次豐富, 配上咗慢煮和牛面頰,和牛面炆得非常之諗。食起黎可以品嚐到那一份黏口嘅骨膠原,牛味香濃郁,配埋炸過啲薯仔粒,

最後一道餐廳推介嘅《慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁》, 果然不出所料,馬沙文咖哩味道層次豐富, 配上咗慢煮和牛面頰,和牛面炆得非常之諗。食起黎可以品嚐到那一份黏口嘅骨膠原,牛味香濃郁,配埋炸過啲薯仔粒, 非常之好下飯, 味道相當的出色。

個人認為一間餐廳比較偏向西餐, 同時亦喺菜式之中滲入咗各款泰式元素。 下次有機會一定要試下牛角包湯同埋牛角包甜品先得。

2022-08-04 34 views
我最鐘意食泰國菜!呢間打卡系泰國菜一直都想去試下,今日放工就去試一試!大多泰國餐廳裝修一係就好簡陋,一係就金光閃閃享慢煮泰就走一個文青路線,感覺乾淨舒適夜間除左散叫,仲有all day set menu同dinner set主要分別是all day set menu係可以揀要2/3/4courses而dinner set就固定左係4個 courses,食物種類亦會多d。期待已久的龍蝦湯流心牛角包呢獲真係「傾瀉下來」,一切開龍蝦湯就如瀑布湧出黎我覺得有D浪費,建議大家都係自私食,唔好share原個食可以慢慢啜d龍蝦湯。燒白松露真姬菇松露味都幾重,份量亦多,適合菇菇愛好者!燒西班牙栗飼豬頸肉豬頸肉燒得金黃,外皮微脆,入口脂香四溢,配上酸甜醬汁,開胃惹味!醬燒西班牙黑毛豬配金柚本日我最喜歡的菜式,黑毛豬香軟無骨,醬汁香甜有蜜味,邊位微焦嘗起來就像是一塊極品燶邊叉燒,我個人十分喜愛!金柚則是泰式沙律,酸甜有嫩,中和黑毛豬的膩感。慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯三文魚外表微煎至脆口,冬蔭燴飯細嘗吃到微酸辣,朋友覺得清爽開胃重口味如我覺得師父可以再重手少少,增添椰香再加重南薑、檸檬葉味道就perfect!
我最鐘意食泰國菜!
呢間打卡系泰國菜一直都想去試下,
今日放工就去試一試!
大多泰國餐廳裝修一係就好簡陋,一係就金光閃閃
享慢煮泰就走一個文青路線,感覺乾淨舒適
期待已久的龍蝦湯流心牛角包
呢獲真係「傾瀉下來」,一切開龍蝦湯就如瀑布湧出黎
我覺得有D浪費,建議大家都係自私食,唔好share
原個食可以慢慢啜d龍蝦湯。
燒白松露真姬菇
松露味都幾重,份量亦多,適合菇菇愛好者!
燒西班牙栗飼豬頸肉
豬頸肉燒得金黃,外皮微脆,入口脂香四溢,配上酸甜醬汁,
開胃惹味!
醬燒西班牙黑毛豬配金柚
本日我最喜歡的菜式,黑毛豬香軟無骨,
醬汁香甜有蜜味,邊位微焦嘗起來就像是一塊極品燶邊叉燒,
慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯
三文魚外表微煎至脆口,
冬蔭燴飯細嘗吃到微酸辣,朋友覺得清爽開胃
重口味如我覺得師父可以再重手少少,
增添椰香再加重南薑、檸檬葉味道就perfect!
鳳梨蓉焦糖燉蛋
十足的蛋香,底層有鳳梨蓉,有如燉蛋版的鳳梨穌。
整體而言,餐廳走的方向是泰西Fushion菜,有別一般傳統泰菜,感覺新穎,
員工勤快友善,用餐愉快!
2022-08-04 43 views
接聽訂坐電話(Tel:21239018)的職员好無耐性又無礼貌,語氣強硬,一輪咀有佢講無你講,成日叫你睇清楚網購條款,問多句都無耐性問。夲來想訂位都打清念頭,唔係得你一間餐廳,职员態度太嚣張了。
2022-08-04
2022-08-03 429 views
享慢煮泰,係一間以泰式風味為主調嘅西餐廳。餐廳位於上環,以流心牛角包聞名,之前其實我都有去過,今次得閒就再去多次。燒美國生蠔生蠔都好大隻,好厚肉啊,蠔味香濃,配上泰式醬汁真係好襯呀。花生醬沙嗲雞串雞串嘅份量都唔少,烤得香脆,入口嫩滑,配上花生醬真係好惹味。另外,依個沙嗲經過調製後亦好易入口。馬莎曼咖喱黃牛麵頰咖喱味道非常之香濃,入口唔會太辛辣,啱晒我呢啲唔係好食得辣嘅人。和牛面頰入口非常柔軟,份量都唔少,有好幾塊,同朋友share食都夠。冬隆龍蝦汁配海鮮海鮮嘅種類都幾多,有青口,魷魚等等。每款都好大件,認真足料。龍蝦汁入口香濃,仲有少少冬陰功香添,好特別啊。真空慢煮焦糖燉蛋燉蛋入口唔會太甜,仲好creamy,蛋既質感比一般燉蛋幼滑。流心奶茶牛角包呢個組合真係好少見啦,牛角包嘅外皮好酥脆,亦都唔會俾奶茶浸到冧晒。一切開,就可以見到奶茶流出黎啦,奶茶茶香味都食落好特別,依個甜品整得好好。整體來講,餐廳嘅fusion菜都做得幾好,有泰國特色之餘,又可以迎合到鍾意西餐嘅人嘅口味。🌐享慢煮泰 (西環)西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖#followforfollow #hkfood

燒美國生蠔
生蠔都好大隻,好厚肉啊,蠔味香濃,配上泰式醬汁真係好襯呀。

花生醬沙嗲雞串

馬莎曼咖喱黃牛麵頰

冬隆龍蝦汁配海鮮

真空慢煮焦糖燉蛋

流心奶茶牛角包

🌐享慢煮泰 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖

#followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkong #手機食先 #likeforlikes #堅尼地城美食 #堅尼地城好去處 #堅尼地城 #thaifood #泰式料理 #泰式美食 #香港泰式美食 #創意料理 #牛角包控 #甜品控 #nomnom #hkkol #hkgirl #流心牛角包
2022-08-03 46 views
成日搭車經過,都畀呢間餐廳精美嘅裝潢吸引,今次終於約咗友人嚟撑枱腳🤩餐廳嘅入口位於街巷,黃銅招牌加上小拱頂,有一種去secret club嘅感覺。一入門口,燈光柔和,空間唔侷促,斯文嘅店員上前招待,每一句都會加上唔使客氣,欣賞佢哋嘅態度,梳化同靠背椅都有厚身靠枕,座位舒適,感受到餐廳營造交談環境嘅用心,值得一讚👍🏼Menu選擇唔算繁瑣,主要分All Day Set同Gathering 4-Course Dinner,今次同友人揀咗4個course-燒美國生蠔配泰式醬汁 肉身結實,入口先咸後甜,醬汁以酸味為主,餘韻帶有輕微辣味,同海鮮鹹味好夾,唔會主導味覺,唔係出面食到嘅整法,能夠刺激味蕾,係唔錯嘅starter。-西班牙粟飼豬頸肉厚身切片,整齊疊好。味香而冇燒焦味,咬落亦有肉汁。-真空慢煮和牛面頰配瑪莎文咖喱汁經慢煮後肉質非常軟嫩厚綿,牛味重,骨膠豐富,完全冇肥膩感,配搭嘅咖喱汁質地稀身,有淡淡花生香同椰香。一碟有五塊厚切牛面頰,份量好足,下次絕對會encore 。-慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯 酸酸甜甜好開胃,濕但唔會糊,每粒飯仍然粒粒分明,三文魚肉油香十足。-CHALAWAN PALE

-燒美國生蠔配泰式醬汁

-西班牙粟飼豬頸肉
厚身切片,整齊疊好。味香而冇燒焦味,咬落亦有肉汁。

-真空慢煮和牛面頰配瑪莎文咖喱汁

-慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯

-CHALAWAN PALE ALE
店員推介嘅啤酒,的確令人滿意,入口清甜,荔枝嘅香甜味同槐花嘅微苦非常平衡,順喉不澀,略帶酒精溫熱感,伴餐一流。

2022-08-02 24 views
今日同朋友食個靚靚午餐嚟到西環嘅呢間享慢煮泰度食泰國菜 餐廳裝修非常典雅 行高級cafe路線坐得夠曬舒服 牆上用咗好多植物做裝飾 真係賞心悅目招牌流心布拉塔芝士沙律 布拉塔芝士好creamy 加上泰式酸辣汁 伴埋一粒粒嘅小蕃茄一齊食 幾開胃招牌流心龍蝦湯牛角包 外面超級香脆 一切開仲有爆漿嘅法式龍蝦湯法式龍蝦湯 龍蝦湯底超濃郁 仲有勁大粒龍蝦肉必食法式油封鴨腿配荔枝咖哩 油封鴨腿幾入味 咖哩加咗荔枝落去 甜甜地成個配搭好夾西班牙黑毛豬腩蕃茄扁意粉 鳳梨蓉焦糖燉蛋泰式流心奶茶牛角包
今日同朋友食個靚靚午餐嚟到西環嘅呢間享慢煮泰度食泰國菜

法式龍蝦湯 龍蝦湯底超濃郁 仲有勁大粒龍蝦肉必食

西班牙黑毛豬腩蕃茄扁意粉

鳳梨蓉焦糖燉蛋

泰式流心奶茶牛角包
2022-08-01 40 views
今天特地和快將要移民的好朋友老遠來到堅尼地城吃這家fusion菜館,餐廳最出名就是將法國菜和泰國菜的精髓mix & match。。。好的,今天就一於來開開眼界, 看看它究竟是什麼葫蘆賣什麼藥,順道再為大家留一個美好回憶!!Let's go!!我們今天一口氣點了它 signature lunch menu 內的八大菜式, 真的是「8般滋味在心頭」!Anyway, 廢話少說,一於今日只談食。。。前菜三寶龍蝦流心牛角包: 這次已經是我第二次吃這種流心的牛角包, 但仍是失手了😂, 龍蝦湯流到成碟都係,有點失禮, 不過和老朋友吃飯,冇所謂啦!! 還可以為這次聚會增加一個特別的回憶moment啊!good good。燒白松露真姬菇:作為前菜、清清地很容易入口,不錯!生燒魷魚:魷魚很有口感、很新鮮,但最特別是個辣醬汁, 點少少已經可以足夠帶出魷魚的鮮味,有畫龍點睛之效,好味!主菜孖寶挪威鮮三文魚冬陰燴飯: 這個冬蔭功味燴飯真的要推介, 你看它的顏色應該以感受到它的特別! 如果你認為冬蔭功一定是「橙橙、紅紅的醬汁, sorry!你估錯了。驚喜位就是。。。你以為它是椰漿飯,原來它暗藏冬蔭功的香氣,並略帶

Let's go!!

Anyway, 廢話少說,一於今日只談食。。。

前菜三寶

燒白松露真姬菇:作為前菜、清清地很容易入口,不錯!

主菜孖寶

挪威鮮三文魚冬陰燴飯:

驚喜位就是。。。你以為它是椰漿飯,原來它暗藏冬蔭功的香氣,並略帶一種混合的香茅和香草味, 而且它是完全不辣的, 真的是顛覆了我對冬蔭功的認知。

這個fusion 組合不錯, 是來這個餐廳吃飯我推介的必點菜色!! 一於給它「五。星。星」。

法式油封鴨腿(配荔枝紅咖哩):

法式油封鴨一直是我最喜歡的法國菜之一, 誤打誤撞地配上紅咖哩, 原來吃起來也不錯, 兩種都是重口味, 所以吃起來就沒有誰搶了誰的風頭, 可以平均分配食客的味蕾, 一次過嘗盡兩種東、西方的 「霸道美味亅。

甜品、凍飲 Trio

鳳梨蓉焦糖燉蛋:
沒有很甜,我覺得味道不錯!

熱情果意式奶凍:
賣相和焦糖燉蛋差不多一樣,很容易讓食客混淆。。。 味道其實都是不錯的 ,但如果可以稍為減一點甜,可能會更適合香港人口味!

泰式凍奶茶: 我真的 蠻喜歡泰式奶茶的濃郁香味, 用它來為今天這餐午飯畫下完美句號, 感覺很愜意!

。。。🦉

#時候不早

人生苦短。始終要懂講再見
必經有太多改變 你需遊歷冒險
何不痛快烙下這句點?
I remember those days like yesterday
Never wanna let our memories slip away
Like yesterday。。。

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章!
2022-07-29
$235 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 真空慢煮焦糖燉蛋
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
  • 真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯
2022-08-01 28 views
龍蝦湯流心牛角包用刀切開嗰下10分驚訝🙀點解可以做到咁出色!?龍蝦湯味道香濃👍🏻冬蔭龍蝦湯留心牛角包冬陰功口味有少少辣,口感特別🤣🤣🤣燒西班牙粟飼黑毛豬頸肉肉質爽口,經過火燒有脆邊嘅口感👍🏻👍🏻👍🏻法式油封鴨髀 配荔枝紅咖喱咖喱味道香濃惹味,配合荔枝肉一齊食好特別😄😄😄瑪莎曼咖喱 和牛面頰 配白飯超鍾意牛面頰嘅口感,感覺有好多骨膠原,軟林林其實係食緊肉,好重牛味😍😍😍😍😍慢煮焦糖燉蛋

龍蝦湯流心牛角包
用刀切開嗰下10分驚訝🙀
點解可以做到咁出色!?
龍蝦湯味道香濃👍🏻

冬蔭龍蝦湯留心牛角包
冬陰功口味有少少辣,口感特別🤣🤣🤣

燒西班牙粟飼黑毛豬頸肉
肉質爽口,經過火燒有脆邊嘅口感👍🏻👍🏻👍🏻

法式油封鴨髀 配荔枝紅咖喱
咖喱味道香濃惹味,配合荔枝肉一齊食好特別😄😄😄

瑪莎曼咖喱 和牛面頰 配白飯

慢煮焦糖燉蛋

2022-08-01 22 views
呢度環境好唔錯,仲有法式同泰式既fusion 菜,情侶食飯或者朋友過黎傾計都幾啱feel👆🏻馳名龍蝦流心牛角包😻呢個真係要食!龍蝦汁香濃,加埋脆面牛角包,一切流心,龍蝦汁流晒出嚟!👆🏻燒美國生蠔😻呢個蠔燒得岩岩好,入邊仲係滑lulu,而且都好肥美👆🏻生燒魷魚😼呢個魷魚就一般般啦,算係大隻嘅,不過就燒得唔夠乾身👆🏻冬陰公龍蝦汁燴海鲜😼呢個龍蝦汁有少少唔同加入左冬陰功,香得來又繼續保持到龍蝦汁嘅鮮味,個汁撈飯食都幾好,略嫌海鮮份量較少👆🏻龍蝦汁蟹肉伊麵😼呢個又有龍蝦汁又有蟹肉再加蟹籽,三層口感都幾豐富,而且佢個伊麵底都唔差,吸晒啲汁撈埋嚟食依然唔會有一pat pat嘅感覺...⚠️非進食時記得帶口罩⚠️除左口罩再消毒雙手💸.消費. $542🈵.回頭率. 8.0/ 10

👆🏻馳名龍蝦流心牛角包😻

👆🏻燒美國生蠔😻
呢個蠔燒得岩岩好,入邊仲係滑lulu,而且都好肥美

👆🏻生燒魷魚😼
呢個魷魚就一般般啦,算係大隻嘅,不過就燒得唔夠乾身
👆🏻冬陰公龍蝦汁燴海鲜😼

👆🏻龍蝦汁蟹肉伊麵😼
⚠️非進食時記得帶口罩
⚠️除左口罩再消毒雙手
💸.消費. $542
🈵.回頭率. 8.0/ 10
2022-07-30 46 views
近年堅尼地城變化很大, 開了很多咖啡店跟特色餐廳,所以我久不久放假都會來這邊覓食同cafe hopping。今日選了吃泰式法餐。餐廳佈置帶點典雅懷舊,一旁大玻璃窗令景致變得很漂亮。菜單選擇很多, 他們的Set Lunch很化算,我們點了兩款主菜瑪莎曼和牛面頰配飯,及西班牙黑毛豬腩鮮茄扁意粉。另外加了他們Signature 的冬陰功湯流心牛角包、燒美國生蠔及燒白松露真姬菇。飲品我們就要了青檸梳打, 伯爵茶。流心牛角包是他們家的特色, 牛角包內裹著冬陰功濃湯汁, 把包切開時湯汁湧出來還附著陣陣冬陰功味。兩款燒物是我跟朋友各自所愛, 美國蠔雖然唔大隻, 但燒過後配著香葉一起吃都很鮮甜。而真姬菇亦很香。瑪莎曼和牛面頰配飯,和牛煮得軟嫩,但又能保持肉汁,瑪莎曼醬料惹味但不辛辣,配飯最好。西班牙黑毛豬腩鮮茄扁意粉,豬腩肉夠肥美,兩大塊煎香了入口不油膩。最後我們因為吃太飽所以沒有加點甜品, 有點小可惜, 不過可以留待下次吧。

2022-07-28
  • 西班牙黑毛豬腩鮮茄扁意粉
  • 瑪莎曼和牛面頰配飯
  • 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
店裡有種大自然的感覺面對大吧檯 整體燈光也淡淡的晚上小聚或談天真的不錯附近有個碼頭可以飯後走下燒美國生蠔配泰式辣汁生蠔略略的燒烤表面 有點檸檬葉絲帶鮮肥美的生蠔配上酸辣醬很開胃的吃法作為前菜 是不錯的選擇能夠把食慾輕輕的打開生燒魷魚魷魚燒得表面有焦 裡面還保持到軟嫩的質感口感上真的好贊 喜歡配上店家的花生沙嗲醬甜甜的味道 醬料裡有添加花生 味道不會太單一還保留花生顆粒感生燒鮑魚鮑魚也配上酸辣醬汁很貼心的把鮑魚切開了幾塊肉質嫩和爽 有點鮮味會流出冬蔭龍蝦汁燴海鮮海鮮煲裡有很多海鮮 有青口大蝦蜆和少許的蔬菜份量可以兩人分享用冬蔭湯底的調味 不會很濃稠調味不會過辣 適合很多組群整體下來偏比較清爽 海鮮也鮮甜爽口吸收到湯底的味道 能讓人更開胃真空慢煮挪威鮮三文魚冬蔭燴飯三文魚以香煎方法去處理表面都煎得微焦焦的 很香的沒有太多多餘的調味和燴飯配一起剛剛好 有魚香的飯米飯用燴的方式來亨調都嚐到有冬蔭汁的味道很開胃的味道
店裡有種大自然的感覺

和燴飯配一起剛剛好 有魚香的飯
米飯用燴的方式來亨調
都嚐到有冬蔭汁的味道
很開胃的味道
𓍯 Lᴇᴍᴏɴɢʀᴀss ʙʏ Fᴀsᴛ Gᴏᴜʀᴍᴇᴛ 𓂃𝘞𝘩𝘢𝘵’𝘴 𝘣𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘯 𝘤𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵𝘴? Lᴀᴠᴀ Cʀᴏɪssᴀɴᴛs 🥐 they’re a signature @lemongrassbyfastgourmet - 𝘀𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝘆 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗼𝗻 oozes a 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘭𝘺 𝘭𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘴𝘲𝘶𝘦 while the 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗼𝗻𝗲 spills out the 𝘳𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘛𝘦𝘢 𝘭𝘢𝘷𝘢 🥰 Always looking forward to 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 which 𝘨𝘪𝘷𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴 𝘢 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘵𝘸𝘪𝘴𝘵 - they reinvented the lobster pasta by replacing pasta with the 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙 𝐸-𝑓𝑢 𝑛𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 🦞 your classic curry dish is jazzed up with the most tender 𝑠𝑜𝑢𝑠-𝑣𝑖𝑑𝑒 𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑘𝑠 🥩 They o
Thai Tea Lava  Croissant

Lobster  bisque  lava  croissant

Braised Lobster  meat  e-fu  noodles

They offer 𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘴𝘦𝘵 𝘮𝘦𝘯𝘶𝘴 𝘢𝘵 𝘢 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘦 - it’s $228 for 3 courses, perfect for those who wanna try more 🤤 they also do a really nice afternoon tea set deal☕️

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
sᴛᴀʀᴛᴇʀ
✧ 𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐵𝑖𝑠𝑞𝑢𝑒 𝐿𝑎𝑣𝑎 𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡

ꜰʀᴏᴍ ᴛʜᴇ ɢʀɪʟʟ
✧ 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑆𝑎𝑡𝑎𝑦 𝑤/ 𝑃𝑒𝑎𝑛𝑢𝑡 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒
Chicken  satay

ᴍᴀɪɴs
✧ 𝐵𝑟𝑎𝑖𝑠𝑒𝑑 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑀𝑒𝑎𝑡 𝐸-𝐹𝑢 𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 𝑖𝑛 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 (+$𝟸𝟾)

✧ 𝑆𝑜𝑢𝑠-𝑣𝑖𝑑𝑒 𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑘 𝑤/ 𝑀𝑎𝑠𝑠𝑎𝑚𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑟𝑟𝑦
Wagyu  cheek  beef  curry

ᴅᴇssᴇʀᴛ
✧ 𝑇ℎ𝑎𝑖 𝑀𝑖𝑙𝑘 𝑇𝑒𝑎 𝐿𝑎𝑣𝑎 𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡
✧ 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝐺𝑒𝑙𝑎𝑡𝑜 𝑤/ 𝐹𝑟𝑒𝑒𝑧𝑒-𝑑𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑃𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 &𝑃𝑢𝑟𝑝𝑙𝑒 𝑆𝑡𝑖𝑐𝑘𝑦 𝑅𝑖𝑐𝑒
Coconut  gelato  w  purple  sticky  rice

ᴅʀɪɴᴋ
✧ 𝑃𝑒𝑎𝑐ℎ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑦 𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘 (+$𝟸𝟻)

𖤥 Lᴇᴍᴏɴɢʀᴀss ʙʏ Fᴀsᴛ Gᴏᴜʀᴍᴇᴛ @lemongrassbyfastgourmet
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_thai
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_hkisland
2022-07-26
$280 (Dinner)
Thai Tea Lava  Croissant
Chicken  satay