2008-07-21 703 views
自從光顧了時新之後,對於繼續尋找香港做得出色的港式漢堡樂此不疲。每逢找到機會,也會一試該快餐店的漢堡包,來看看時新的漢堡包是否真的冠絕全港。今天跟女友要再進會展,準備定下人生大事的晚宴日期,面對如此重大決定,就算如我也罕有地感到有點壓力,所以我更需要一頓美味的食物來鬆弛一下。(也可當作我找個藉口好了)在選擇了要到另外一間食店作為"落腳點"時,看到對面的"超級連鎖店" - 良友快餐。對於追尋港式漢堡的那份"使命感"又再發作了。立即跑過去對面,要了個芝士漢堡及魚柳包。在充滿期待的時候,往往就是最令人失意之時,因為這次的水準實在強差人意了。先說魚柳包,味道完全及不上在旺角街市旁兄弟店的水準。魚柳處理得不好,油份還沒被迫出來便拿上來用而入口"油淋淋",而且魚味也欠奉。漢堡的水準更是不可接受。我明白現在物價高漲,但看到那差不多薄如紙的漢堡扒,實在怎樣也說不過去。如果沒有加上芝士的話,這個漢堡絕對是本件度最缺乏誠意之作。結論是,時新仍是第一~

結論是,時新仍是第一~
魚柳包
芝士漢堡
沒魚味而油淋淋
漢堡扒如紙般薄
$10 (Lunch)
2008-02-21 548 views
佢真係我既良友, 由早上7點開到夜晚3、4點, 我夜返時, 只要見到佢有開, 我做心定曬. 雖然依家唔係成日幫襯佢d炒野, 但係我成日都響佢到買白飯, 又平又大盒($6)所有炒野都好味, 好似: 星米, 乾炒牛河, 羊腩炒麵, 茄汁牛利意(至愛) …對! 只要你唸到想點樣mix and match佢都可以做到, 炒麵一流(如果你唔係減肥中) 好好味! 只係炸薯條都好味過人.小心! 佢地最難食係有湯的東西, 好似什麼湯意, 湯麵, 大家唔食好過!

2007-06-01 565 views
最惡搞的「連鎖」是甚麼?不是名正言順、大搖大擺的大快活、大家樂、大家食,而是(一)它「連鎖」咗你唔知;或(二)名字普通到像「連鎖」。抖膽說,良友「梗有一間係你左近」。貴為車房快餐的Number one,當然是煎炸小吃最耍家:炸魚柳包,即叫即整即炸,熱辣辣;油淋淋?食煎炸野幾時無呢支歌仔唱?至起碼,佢卡路里唔會勁過件芝士戟,但營養價值一定高過件芝士戟。(有菜有肉)(雖然魚柳包係漢堡包界最本小利大的產物)

抖膽說,良友「梗有一間係你左近」。

(雖然魚柳包係漢堡包界最本小利大的產物)