2010-03-31 31 views
來過數次, 把想試的大部分也試過了,質素不差....是穩定的!!最重要是我很喜歡, 且習慣了各款的西式麵包,這裡的選擇符合我的個人要求嘛! 集合幾次試味後的總評: mini bread (合桃小法包, 酸種祼麥包, 天然酵母麥包, 芝麻罌粟子麵包球) 我個人最喜愛罌粟子麵包, poppy seed份量夠, 表面脆脆的, 麵包密度及發酵度亦剛好, 所以吃起來很有texture! good! 酸種祼麥包也不賴, 因我本身偏好sourdough, 所以簡簡單單的, 時間及水份掌控好, 單純一份麵粉香, 也是令我回味的! 合桃小法包, 小妹子說可以接受吧, 但合桃不夠平均, 份量也可多一點, 口感會更好! 天然酵母蘋果裸麥包--- 這不是大家想像的日式蘋果包, 不是很甜很juicy的那種, 反而是看得到片片的蘋果乾/ 肉, 所以不會很甜, 說實在不會有很strong的蘋果味, 但我又覺得還不錯的! 天然酵母榛子西梅包--- 這個一定要recommend給大家! 榛子及西梅份量很多, 分佈得很even, 而且榛子大大粒, 每一口也感受到! 西梅也不會太甜太軟身, 配合麵包本身密度及水
來過數次, 把想試的大部分也試過了,
質素不差....是穩定的!!
最重要是我很喜歡, 且習慣了各款的西式麵包,
這裡的選擇符合我的個人要求嘛!

集合幾次試味後的總評:

榛子及西梅份量很多, 分佈得很even, 而且榛子大大粒, 每一口也感受到! 西梅也不會太甜太軟身, 配合麵包本身密度及水份剛好, 吃起來是一種幸福, 哈哈!

酸種裸麥洋蔥包--- 這個就比較一般吧! 我想試過就可以了!
麥田園--- 追求健康的可以吃這個! 麵包很軟身, 清淡的麥香, 但我不喜歡它切得太薄, 有部分不預先切好可能更好!

哥斯達號角--- 很吸引人的一個及字, 但吃下去沒有很大驚喜, cream不夠幼滑, 朱古力本身嘛... (雖然我不是choco fans), 但覺得像欠了一點濃度, 總之試過little mermaid的同類麵包, 這裡的感覺上就是不夠好!
garlic bread--- 我反而覺得蒜香味不夠多, 不夠strong!
天然提子裸麥包--- 喜歡raisin的, 這裡的也值得一試, raisin下手頗重, 大大粒, 應該是品質較好的出品吧!

p.s. 這裡的service真的不錯! 很有heart的一間bakery, 雖然我也說不清天然酵母麵包的特別, 但純以味道而言, 我會再來支持的, 加油了! 希望將來有更多口味吧!

天然酵母榛子西梅包 $19
哥斯達號角
酸種裸麥洋蔥包 $17
garlic baguette
2010-03-30 2 views
蕃薯包($12.5) - 好食,法包既硬脆外皮+幾乎佔去麵包50%既蕃薯蓉(食得出無加糖水浸)令佢成為我係公司既最佳下午茶小吃另外此包不會像一般法包一樣擺得耐會靭,因為蕃薯既水份包在粉團中,令包內裏變得鬆軟三重朱古力包($7) - 呢個反而唔係咁好,三重朱古力=朱古力麵包+朱古力吉士+包面有朱古力醬我覺得包面既朱古力醬可以用黑朱古力,增加味道層次感另外可以加入D有口感既配料令包既層次豐富D....例如果仁之類?整體對我而言是偏甜了些,不過可能其他人會鐘意

我覺得包面既朱古力醬可以用黑朱古力,增加味道層次感
整體對我而言是偏甜了些,不過可能其他人會鐘意
$6.5 (Breakfast)
2010-03-26 8 views
標榜天然酵母的麵包店其實我並不知道「天然酵母」同「非天然酵母」在味道上有咩唔同…我只係食佢好味定係唔好味今次買左天然酵母cheese bread 1/2個和4件garlic toastcheese bread的芝士量和芝士味沒有比我想像中多和濃郁而且可能因為預先被pack定…法包的texture只有淋同韌…而唔係脆同「好(口趙)頭」另外garlic toast反而有驚喜, 很crispy, 很有garlic味, 不錯不錯!~順帶1提, 店員很有禮~她們會細心地為客人解釋他們的產品~欣賞!!!
標榜天然酵母的麵包店
我只係食佢好味定係唔好味

順帶1提, 店員很有禮~
她們會細心地為客人解釋他們的產品~欣賞!!!
2010-03-18 10 views
終於試到老細整既曲奇同平時食慣鬆化,油香濃郁既港式曲奇比,佢絕對係少油少糖既代表....因此呢,口感偏硬而脆HKD12.5 五塊曲奇,唔算係平,但落料勁足買番黎兩日,成間房都係榛子香味,食落口中,因為少苦糖既關係,榛子味濃到甚至....直情應該叫做回甘?不過,佢同時仲有用蜜糖制過既杏仁碎平衡,味道變得滿有層次感,不錯不過呢種曲奇恐怕不是人人鐘意的類型,但,應該好合我口味
終於試到老細整既曲奇
HKD12.5 五塊曲奇,唔算係平,但落料勁足

不過呢種曲奇恐怕不是人人鐘意的類型,但,應該好合我口味
$12.5 (Tea)
2010-02-25 12 views
路過見有新麵包店即開張, 正期待是什麼類形的麵包, 早在試業就試了, 可是未能抽空寫食評, 延至今天才寫雙層朱古力包表皮的脆皮朱古加的確幾香甜,雖味道不是濃濃的朱古力,但甜度控制剛好,內餡的朱古力容味道平均,餡料很少紅豆包麵包料與一般麵粉無異,但紅豆餡做得很好,要稱讚她們的紅豆餡料做得靚意式橙皮包橙皮在頂部,味道略過甜了些而橙香味卻甚少,底部麵包又卻太少(有空心的感覺),若早餐論要吃4件才飽p.s 早上包裝麵包款式較少, 只有個裝包價錢若由於6.5-$9不等, 要中午過很才陸續推出大件些的麵包或包裝多士服務態度都很好, 需然未能一一介紹, 但對他們的服務態度滿意, 始終是一班年青人開設的新式麵包店檸檬味芝士餅檸檬味很啖,嚴格來說可以說不算有檸檬味的芝士餅,芝士味也很淡,是一件輕淡的檸檬味芝士餅,甜度適中
雙層朱古力包

紅豆包

檸檬味芝士餅

檸檬味芝士餅
紅豆包 雙層朱古力包
紅豆包及雙層朱古力包
2010-02-23
$10 (Breakfast)
2010-02-21 18 views
路過,見到呢間主賣西式酸種麥包既小店開張一口氣用十三蚊買左四個包酸種合桃提子裸麥包 (hkd 8 / pc)罌粟子包 (hkd5 / pc?)酸種咖啡裸麥包 (hkd 5 / pc)買滿十蚊送多個(任揀), 要左新鮮出爐既芝士火山包新張期內仲有7折只試左酸種合桃包同咖啡包麥包外脆內鬆軟,用料靚有麥香,呢個價錢黎講係抵到爛 咖啡包幾特別, 食真d都係有咖啡香味既....但唔太濃,我試既果個亦有點太燶,令到咖啡既苦味變成燶燶地既苦味合桃包粒粒合桃,幾難會難食既芝士包比左細佬食,痴左少少,食落有少少似丹麥包既質感,裏面既芝士似乎仲係流心既,正到暈不過呢個包應該唔擺得,擺耐左會難食?對比果邊bread talk一個咁上下size既裸麥包要hkd10蚊以上......
路過,見到呢間主賣西式酸種麥包既小店開張
一口氣用十三蚊買左四個包
酸種合桃提子裸麥包 (hkd 8 / pc)
罌粟子包 (hkd5 / pc?)
酸種咖啡裸麥包 (hkd 5 / pc)
買滿十蚊送多個(任揀), 要左新鮮出爐既芝士火山包
新張期內仲有7折

只試左酸種合桃包同咖啡包
麥包外脆內鬆軟,用料靚有麥香,呢個價錢黎講係抵到爛
合桃包粒粒合桃,幾難會難食既

不過呢個包應該唔擺得,擺耐左會難食?

$5 (Tea)
2010-02-19 7 views
假期時, 我會搬回父母家中暫住, 做回孝順女嘛!雖然家中距離這邊不算很近,但由於經常出入tst附近一帶,所以大大小小的bakery shop, cake shop都試了不少,這次shopping後看到這裡有一間試業的包店, 我怎會錯過呢!不過, 說實在的, 地點不算太當眼! brioche: 我其實不太愛吃布里歐修, 因為做得好吃的不多, 我記得做brioche要用高油脂的麵糰, 但麵糰很難控制好. 這裡的說實在只像一般的甜麵包, 沒有溫潤生香的感覺, 比較普通, 我相信有進步的空間, 加油吧! 粿麥咖啡包: 這個反而可以一試, 包身密度夠高, texture亦算不錯, 有韌度, 但我印象中這應該是coffee的吧, 可惜味道又不見突出, 所以純粹給粿麥包comment的話, 它粗糙但有麥香, 不會太乾涸, 是可以的! p.s. 服務不錯, 是挺有禮的! 新張期內有30% off, 大家可以試一試啦...期待它21/2正式開業後, 有更多choices!

假期時, 我會搬回父母家中暫住, 做回孝順女嘛!
雖然家中距離這邊不算很近,
但由於經常出入tst附近一帶,
這次shopping後看到這裡有一間試業的包店,
我怎會錯過呢!

不過, 說實在的, 地點不算太當眼!

brioche
粿麥(咖啡) 包
忘了名字啦...