2020-11-05 369 views
今日行完 Donki, 經過見到呢間新店,新淨企理,等左一陣就有位。今日lunch 叫左咖哩牛腩飯,老公叫咗煎蛋雞飯 及 一碟炒菜。嘩,好好味喎!咖哩頂瓜瓜,牛腩又稔, 仲有我最愛嘅牛根,有小小辣 (如果可以加辣就更加好), 連伴菜嘅紅蘿白都好甜 😋 老公叫嘅煎蛋雞飯,賣相十分吸引,雞肉煎得香脆金黃,我食左一舊,肉質也很嫩滑,抵讚。價錢又優惠,服務員態度非常好,百多元兩個午餐連飲品,絕對可以 encore. 下次可以試吓其他食品。

• 咖哩牛腩飯
今日约咗老婆食晏, 我哋兩個四圍行, 真係唔知去邊度食, 聽同事講 有間嘢叫(尚樓)開咗幾個月, 佢哋個個口碑都話唔錯。我哋就去試下, 入到去 原來餐廳 個layout喺,G floor 係廚房同收銀, 堂食要 用佢哋嘅內置樓梯上 樓上 1樓。同事 最鍾意食佢哋嘅 海南雞飯, 手撕雞, 佢哋話因為冇味精喎。 但係因為琴晚去咗 外母度食咗外母海南雞。 所以今日都係唔好食雞囉。我點咗今日廚師推介福建炒飯(不是日日有), 我老婆就叫咗佢哋嘅椒鹽豬扒。食物~福建炒飯個飯底好香每一粒米都好平均咁 有蛋包住炒到金黃色, 上邊個汁係用好多乾瑤柱做出嚟, 其他用料蝦冬菇都好新鮮,簡直係無敵。我老婆請我食幾件佢嘅椒鹽排骨,肉排 好入味, 好香口,又唔乾又有肉汁添。仲有值得一讚係,佢嘅堂食係樓上,同廚房係分開咗, 通風系統一流,因此個身冇油煙味!佢比起一啲同一層地面餐廳/廚房,食完lunch返到公司成身油煙味 的確難頂😊!

食物~

餐牌:廚師推介之瑤柱福建炒飯
瑤柱福建炒飯
椒鹽排骨飯
2020-10-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
餐牌:廚師推介之瑤柱福建炒飯
瑤柱福建炒飯
椒鹽排骨飯
2020-10-19 274 views
今日同老公食lunch,平時繁忙時間行過都要排隊,今日晏左少少去到見有位就試下啦。 本來想試海南雞,但係太遲黎賣曬... 最後我叫左椒鹽豬扒飯,老公叫蔥油雞扒煎蛋飯汁另上。 估唔到中環有咁高水準既餐廳! 椒鹽豬扒飯 - 好惹味Juicy,唔會太鹹,聽講用左秘制醃料去醃😋蔥油雞扒煎蛋飯- 雞皮煎得好脆,雞肉入味,配蔥油同甜豉油送飯簡直無得輸😋呢度D職員服務好周到,冷氣又夠涼,下次一定要早D黎試吓佢地D海南雞飯。

椒鹽豬扒飯
蔥油雞扒煎蛋飯(汁另上)
椒鹽豬扒飯
蔥油雞扒煎蛋飯(汁另上)
2020-08-18 520 views
$65嘅價錢可以食到咁樣質素嘅海南雞飯簡直喜出望外!咖喱牛腩味道夠濃夠香,服務態度值得一讚,凍奶茶少甜少冰完全唔馬虎👍🏻最重要係由新店開張到而家都保持到同樣水準,行多幾級樓梯上去食飯都值得!唯一略嫌不足就係飯嘅份量比較啱OL小姐仔又或者唔想食太飽keep fit人士😂😂男士或大胃王🙋🏻‍♂️可能要落單時候叫加飯🤣🤣🤣又或者可以叫多個手撕雞做前菜,真心覺得值得推介。👍🏻👍🏻👍🏻

2020-08-14
$68 (Lunch)
  • 海南雞飯
2020-07-29 486 views
中午突然落大雨,仲煩惱緊邊度買外賣醫肚。本來響中環$50/$60個餐已經好抵食加埋openrice 外賣自取$100減$30仲抵, 就試試間新開茶記。由落單,付款(支付寶)到取餐約15分鐘完成, 效率超高!👍🏻店外可短暫停泊車輛,店員將外賣直送到車😍服務周到,在疫情期間可盡量減少接觸!食材選料用心,有家的味道,色香味俱全。雖然唔多環保,餐具,餐紙,飲筒及牙簽均獨立包裝,但疫情期間才可安心幫襯😌!

2020-07-28 436 views
最近在中環unch time很少外出堂食,只能吃外賣维生, 對於我這些没外出吃饭便等如没放lunch的人種,每天的lunch hr簡直有如迫供。一間ㄧ間的挑,一間一間的放棄,曲於外賣盒密封20min, 真的不會太有期望,求其餓不死便有赚。直到今日首次試這餐聽, 居然有職員推介外賣種類和食物做法,大佬呀!幾十蚊仲有推介,你估買红酒咩!向佢吐下呢幾日苦水,佢推介我试下個海佬皇子抄蛋飯, 話d蛋不會過老,蝦一定冇腸。老老豆豆, 我真係唔信,外賣炸,你估米之蓮咩, 幾十蚊,咪比你點一次law, 反正日日都比人點,唔爭在。點知返去一開,d蛋真係仲嫩過豆腐,原來佢地真係為左做外賣入盒,特登做生d,焗多陣食岩岩好,d蝦彈牙大隻冇黑缐,甜鼓油獨立包装, 餸菜擺位有深度,頂...想揾個位彈下都冇...查實呢間野用料不是頂级貨,但個厨房好有heart, 呢個時勢有heart 就要G池, 睇在我寫呢幾百字,你地ㄧ定要保持呢種質數, 陪小爺我捱過呢段時間, 由迫供改為愛的迫供! 現場聽到有人問送不送上office, 餐廰話10盒以上就送上門,但好似要提早落。好,等我聽日迫9條友一齊食,連行落去都費事。
最近在中環unch time很少外出堂食
,只能吃外賣维生
, 對於我這些没外出吃饭便等如没放lunch的人種
,每天的lunch hr簡直有如迫供
。一間ㄧ間的挑
,一間一間的放棄
,曲於外賣盒密封20min, 真的不會太有期望
,求其餓不死便有赚
。直到今日首次試這餐聽, 居然有職員推介外賣種類和食物做法
,大佬呀!幾十蚊仲有推介
,你估買红酒咩
!向佢吐下呢幾日苦水,佢推介我试下個海佬皇子抄蛋飯
, 話d蛋不會過老
,蝦一定冇腸
。老老豆豆, 我真係唔信
,外賣炸,你估米之蓮咩
, 幾十蚊,咪比你點一次law, 反正日日都比人點
,特登做生d,焗多陣食岩岩好
,d蝦彈牙大隻冇黑缐,甜鼓油獨立包装, 餸菜擺位有深度
, 呢個時勢有heart 就要G池
, 睇在我寫呢幾百字
,你地ㄧ定要保持呢種質數
, 陪小爺我捱過呢段時間, 由迫供改為愛的迫供
2020-07-23 305 views
試左蔥油豚肉煎蛋飯~豬扒好香,煎蛋蛋黃半熟,好味😋另外,慢煮咖哩牛筋腩,入口即溶,薯仔炸過再煮,心機之作Whatsapp落外賣好方便,15分鐘過到去,即刻有得拎。
試左蔥油豚肉煎蛋飯~豬扒好香,煎蛋蛋黃半熟,好味😋
另外,慢煮咖哩牛筋腩,入口即溶,薯仔炸過再煮,心機之作
Whatsapp落外賣好方便,
15分鐘過到去,即刻有得拎。
2020-07-10 387 views
今日行開果頭 見到呢間尚樓都開咗一陣 食就未試過 見佢個價錢係中環黎講都算合理咁就一於試下啦 叫咗個照燒雞扒蛋包飯外賣 返到公司一打開個盒已經聞到陣陣蛋香 再食落去發覺蛋滑 蛋味重 飯既軟硬度適中 有口感 雞扒燒得幾脆又夠大塊 不過汁有少少偏咸 總結:高汁高CP 值得再試

總結:高汁高CP 值得再試
2020-07-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-07-08 306 views
今日同我 拍檔, 落咗去中環搵老細 出埋啲OT數. 經過見到有間 小餐廳 (尚樓)。 出咗ot梗係要食餐飯好㗎喇😃。 入到去師傅 推介我哋食佢嘅海南雞。 好啦😅第一次幫襯就信佢。 我嘅拍檔就食咗個牛筋腩因為佢不嬲都唔鍾意食雞,怕有骨喎。我的海南雞一到, (賣相唔錯)🧐仲有冬瓜湯添! 食落去 好香好滑! 絕對冇味精 !哈哈仲無骨㗎喎! 啖啖肉 ! 我拍檔見到即刻有啲後悔😂。 原來去咗骨👍🏽!我拍檔嗰個唔知乜嘢慢煮牛筋腩。 一上桌我聞到一陣咖哩味, 好香,我就抽咗一舊牛筋嚟食, 牛筋食落去好淋,有牛肉香!好特別完全唔辣 好有東南亞風味.我最近爱上寫食評所以一定要寫下呢一間中環特色小店!食完之後埋單!嘩!兩位 150蚊有找 !一句講曬平靚正抵食!
出咗ot梗係要食餐飯好㗎喇😃。

我最近爱上寫食評所以一定要寫下呢一間中環特色小店!

食完之後埋單!
嘩!
兩位 150蚊有找 !
一句講曬平靚正抵食!
2020-06-26
$70 (Lunch)
2020-06-26 418 views
今日和同事 唔想成日食外賣結果走咗落街 搵嘢食。 同事話唔知想食乜。 我一於認叻, 帶佢去一間新嘢, 這間餐廳#尚樓 , 其實我 幾個禮拜前都去過, 我覺得幾好所以介紹比班姊妹試下!呢間餐廳望落去普普通通, 其實入到去有條樓梯上一層有堂食咗位.我哋12.15左右係佢哋第一輪客, 服務員好友善 安排個座位畀我哋, 不過有個冷氣風吹住。我叫凍, 佢就即刻 安排我坐第二個唔怕吹親 有位置畀我哋。感覺好friendly!我叫咗佢哋嘅招牌菜海南雞飯海南雞飯一食入口唔覺有味精, 啲雞又滑, 完全唔覺得係雞油溝飯, 一食到落底冇油的! 食落去好爽啖啖肉!我個同事叫咗 佢哋 嘅廚師推介, 日式 豬扒滑蛋飯, 賣相好靚, 好用心咁樣放埋紫菜㖭, 見到有啲想攞食我同事即刻讚我叻女! 介紹佢去呢度食 午飯!
今日和同事 唔想成日食外賣結果走咗落街 搵嘢食

有位置畀我哋。感覺好friendly!
我叫咗佢哋嘅招牌菜
海南雞飯
去骨海南雞

食落去好爽啖啖肉!

日式豬扒滑蛋飯

我同事即刻讚我叻女! 介紹佢去呢度食 午飯!

去骨海南雞
朋友介紹中環有間新開張嘅餐廳,海南雞飯好正,所以專程過黎試吓😉(但係佢無提我海南雞飯好早就會賣曬😫)今次食唔到,下次一定要早啲過黎食💪不過好彩食到另一個招牌菜“慢煮咖哩牛筋腩”,辣度適中,唔會搶左咖哩同牛腩既味,好啱香港人既口味牛腩同牛筋炆得好入味!因為下午茶時段,叫左個椒鹽豬排炒一丁! 有驚喜喎啲麵炒得乾身,唔油豬排夠脆又入味! 如果多少少洋蔥等蔬菜一齊炒會更爽口!
(但係佢無提我海南雞飯好早就會賣曬😫)
今次食唔到,下次一定要早啲過黎食💪
牛腩同牛筋炆得好入味!
因為下午茶時段,叫左個椒鹽豬排炒一丁! 有驚喜喎
啲麵炒得乾身,唔油
豬排夠脆又入味! 如果多少少洋蔥等蔬菜一齊炒會更爽口!
2020-06-24
Type of Meal
Tea
  • 慢煮咖哩牛筋腩
2020-06-18 386 views
今日星期四 請咗半日假下午約埋另一半 準備去買 餸返屋企煮飯仔。 我哋喺中環威靈頓街, 遇見一個勤力的餐廳服務員( 後生仔)。 佢見到我哋兩個行過., 不停介紹同埋sell佢哋堂食或外賣午餐。 見佢咁有誠意好啦!就兩位! 這間 餐廳細細哋, 堂食要係鋪頭 複式物上上層。裝修係白色為主體,乾淨企理.一嚟到賣相我覺得唔錯, 上面仲有芝麻.雞扒煎到小小脆脆地。飯係用珍珠米, 食落啲珍珠米有一啲 日本魚乾味,好香口, 同一般番茄蛋包飯好唔同,佢完全唔覺油膩。 好香好好食.我嘅另一半我order 咗, 叉燒滑蛋飯。我見到個賣相唔錯 我即刻搶咗啲去食!佢嘅豉油 汁別好香, 肯定係自己整! 個蛋炒得好滑!特別一題係呢個叉燒飯上面有芝麻食落有芝麻香㖭!呢間餐廳總括嚟講不錯! 食完全唔口乾! 唔覺有味精!餐廳睇落去唔係特別裝修,但係乾淨企理煮出嚟嘅嘢 好用心. 我覺得係 臥虎藏龍 之地!備註.我臨走前買咗個外賣畀個仔. 我個仔不嬲鍾意食海南雞飯. 買咗返去我冇影相, 佢一開盒就食曬. 最奇嘅嘢就係成盒野無骨 , 果然係去骨海南雞。 見微知處用心。

裝修係白色為主體,乾淨企理.

照燒雞扒蛋包飯

一嚟到賣相我覺得唔錯, 上面仲有芝麻
雞扒煎到小小脆脆地。
蛋包飯用珍珠米

我嘅另一半我order 咗, 叉燒滑蛋飯。
我見到個賣相唔錯 我即刻搶咗啲去食!
佢嘅豉油 汁別好香, 肯定係自己整! 個蛋炒得好滑!
叉燒滑蛋飯

特別一題係呢個叉燒飯上面有芝麻食落有芝麻香㖭!

呢間餐廳總括嚟講不錯! 食完全唔口乾! 唔覺有味精!

備註.
我臨走前買咗個外賣畀個仔.
我個仔不嬲鍾意食海南雞飯.
買咗返去我冇影相, 佢一開盒就食曬.
最奇嘅嘢就係成盒野無骨 , 果然係去骨海南雞。 見微知處
用心

2020-06-18
照燒雞扒蛋包飯
叉燒滑蛋飯
2020-06-17 263 views
經openrice 外賣自取。見佢張滑旦叉燒飯張相好靚 價錢合理。咁set 12:45攞飯啦,點知唔夠搭半就話可以取貨 咁我要12:45先放工咪即係會凍晒啦。拎到返公司果然係凍既 連杯熱飲都完全唔熱啦(講緊今日三十幾度天氣喎)。打開一睇同張相差好遠 得5塊細叉燒,飯都少,滑旦就普通炒旦唔係好滑。好失望囉。不過service就幾好 個女仔好有禮貌。我見其他評語讚不過唔係食滑旦叉燒飯。等我下次比多次機會佢 試過第二個飯。同埋唔好咁早落單。
2020-06-03 498 views
今日去左威霊頓街新餐廳尚樓食lunch. 去得早冇咩人, 直上樓上坐低, 點左個牛筋腩飯。牛筋腩入口味道香濃, 牛味充足, 冇味精 (本人對味精好敏感, 少少味精都會覺得唔舒服). 性價比高, 會再翻食.走個時見人食個日式雞扒飯, 好似好正, 下次試下.

走個時見人食個日式雞扒飯, 好似好正, 下次試下.
慢煮叻哩牛筋腩飯.
2020-06-03
慢煮叻哩牛筋腩飯.
2020-05-31 437 views
我今天和我的朋友在中環行街,看到有這一間新的餐廳。我的朋友吃了椒鹽豬扒飯。佢話豬扒味道十分好和十分香。我本來想食咖喱牛腩飯,但係我太遲去所以賣晒了那裏的職員就介紹了我食這個秘製豬扒飯。豬扒很好吃因為我本來以為會好乾,但係好好味和蛋一起吃更加好。我平時唔鍾意食白飯,但係今日因為好好食所以食完。那裏的衛生OK,職員服務都OK。我如果下次去我要起碼要11:00至11:30點到,因為我很想吃那個咖喱牛腩飯。
雞扒飯
2020-05-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
雞扒飯