2020-05-22 1510 views
呢間野好過癮,名字叫白粥,但我諗無乜人喺度淨係食白粥。佢嘅菜牌兩版睇晒,少得驚人,不過舖位就有三個,仲未計閣樓嗰度。今晚兩個人嗌咗四樣嘢:蠔餅、蠔仔粥、鵝片同埋手春菜排骨。蠔仔粥嗌咗$55最細嗰隻,兩個人每人都有三碗仔,啲蠔新鮮兼肥美,啲方魚好香。蠔餅啲蠔梗係同蠔仔粥一樣新鮮肥美啦,佢呢個蠔餅係無薯粉同埋係炸嘅,盛惠$85。滷水鵝片唔太肥,幾好,不過個滷水汁就一般啲,得個咸字,無乜香味,我地嗌咗最細嘅$140。最後就係春菜排骨,春菜同排骨嘅質素都好,而且春菜份量都多,兼且都幾新鮮,唯一缺點就係鹹,所以臨尾要叫支可樂飲下先掂。
蠔餅
鵝片
春菜排骨
2020-05-21
蠔餅
鵝片
春菜排骨
2020-04-11 844 views
作為一個潮州人點樣可以唔食潮州嘢呢?🤣有朋友介紹喺太子呢一間開咗好多年嘅潮州菜館,話好好味咁,今次就去試吓!蠔仔粥一上枱就見到好大碗蠔仔粥,入面有好多粒大大粒嘅蠔仔🦪🥰🥰食落完全唔覺腥味,配上方魚肉碎,十分正宗滷水鵝片炆得好入味,滷水汁完全滲入肉內,但肉質仍是很煙韌,有口感炆春菜用了很多鹹豬肉炆,肉的香味完全深入軟腍的菜中,雖然肥咗少少但係都好好味🤤🤤🤤🤤🤤兩個人埋單350,以潮州菜來講算係差唔多嘅價錢

滷水鵝片
炆得好入味,滷水汁完全滲入肉內,但肉質仍是很煙韌,有口感

炆春菜

兩個人埋單350,以潮州菜來講算係差唔多嘅價錢
2020-04-09 728 views
呢間太子嘅打冷,大學reu成日去,最近經過,去左食宵夜,同以前一樣咁好味。呢度餐牌得2張,只有潮州打冷嘢食,無咩廣東小炒、港式小炒、碟頭飯嗰堆。我同男朋友都叫左4樣嘢,我必點蠔仔粥,個粥好鮮甜,因為蠔仔好鮮甜,份量又足,啖啖蠔仔,開心😍叫左細碗,2個人一人分到2碗幾點都要叫碟菜嘅,健康點,小碟都勁大碟,味道就講唔岀大道理咖喇!當然要叫滷水拼盤啦,100蚊3款,叫左豬耳,墨魚同。。。忘了😂証明唔太深刻但係我最想講係但韭菜豬紅,好耐無食過咁好食嘅豬紅,有時喺出邊食,啲豬紅又腥又散,一大碗都唔知點算。。。。但係呢個係好好食,必點!

2020-03-13 905 views
一間老字號既潮州打冷店 侍應好親切💕煎蠔餅差吾多係每枱必嗌菜式🥢炸粉吾會太厚 蛋漿炸到好香脆 蠔仔肥美飽滿鮮甜❣️滷水鵝掌鵝翼好入味🤤食果陣一定要點醋 可以消滯 減低肥膩感👌🏻滷水拼盤入面有豆腐 索左啲滷水汁 好濃味 送啤酒一流啊🍻南乳豬手 南乳香味濃 連花生都好入味👌🏻豬手燜到好淋 可以不費氣力就食到一乾二淨💕韮菜豬紅韮菜新鮮幼嫩 豬紅爽滑彈牙 醬汁微辣 仲可以點埋潮州辣椒油一齊食 超惹味🤤
一間老字號既潮州打冷店 侍應好親切💕

入面有豆腐 索左啲滷水汁 好濃味 送啤酒一流啊🍻
南乳豬手

韮菜豬紅

2020-03-09 2911 views
今日同幾個朋友睇完波,大家提議去食消夜,近來經濟唔好加上又有肺炎,所以好多食肆都提早收工 / 執咗笠,不過呢間潮州小店無懼風雨依然屹立不倒。👍🏻呢間潮州小店耐唔耐都會幫襯下,因為啲嘢食真係幾出色,叫咗滷水三拼、韭菜豬紅、炆春菜、滷水鵝、煎蠔餅、蠔仔肉碎粥。滷水三拼 ($100) : 有好多款滷水比你揀,不過呢幾款(大腸、墨魚、鵝腸)就最鐘意食,每樣都好正好爽口,感覺份量比以往少咗,不過都係正常既,因為好似無咩點加過價。韭菜豬紅 ($55) : 呢個係例牌菜,每次嚟食都必定會叫嘅,豬紅超肥美飽滿,韭菜食落夠爽口,配埋佢個汁真係無得輸,呢度既韭菜豬紅無人能及。👍🏻炆春菜 ($55) : 春菜炆得幾淋幾入味,因為第一次食呢味餸,所以比唔到評價。滷水鵝 ($140) : 因為鵝片賣哂,所以就叫咗滷水鵝黎試下 ; 有花生同豆腐墊底,鵝脾幾入味不過肉少同骨比較多,呢個中規中矩。煎蠔餅 ($85) : 口感酥脆好似食梗天婦羅咁,加上食多幾件又無油膩既感覺,而且蠔仔又大隻,點埋魚露食無得頂。蠔仔肉碎粥 ($100) : 主角嚟喇 😍 每次都會叫既,因為真係好好好抵食,勁多配料同蠔仔 😍 而且蠔仔每隻都
蠔仔肉碎粥 ($100) : 主角嚟喇 😍 每次都會叫既,因為真係好好好抵食,勁多配料同蠔仔 😍 而且蠔仔每隻都肥嘟嘟超鮮甜,$100 蚊既 Size 係小鍋,如果多人可以叫 $140 蚊既 Size,重點推介。👍🏻
  • 蠔仔肉碎粥
  • 煎蠔餅
  • 韭菜豬紅
  • 鹵水三拼
2020-01-14 1279 views
呢間打冷出左名多人食, 但最近好似無咁旺, 都唔洗定等位.3個人叫左4樣嘢:1.    韭菜豬紅: 豬紅唔腥, 但我更中意食佢D 韭菜, 唔老2.    鹵水三拼:選了墨魚、鵝腸和生腸, 跟一般打冷味道都差唔多, 唔算特別出色3.    蠔仔肉碎粥: 超中意食, 超多蠔仔,肥美, 每一口再配上脆口既豬油渣定鰔魚干,簡直好食到停唔到口4.    通菜
呢間打冷出左名多人食, 但最近好似無咁旺, 都唔洗定等位.
3個人叫左4樣嘢:
4.    通菜
  • 蠔仔肉碎粥
2020-01-12 907 views
搭玩跨境巴士落車搵晚餐食.見呢間排名好高.鋪位好大,地下三個舖,仲有樓上位鵝片好大塊,但依然好嫩肉,一點都唔鞋.三拼滷水:大腸、墨魚、鴨腎全部都唔錯,唔會鹹.春菜煲熱辣辣上,D菜好淋好好食蠔仔🦪粥超級多蠔仔湯底飲落唔會口乾Overall: Taste good!Especially love the oyster congee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
搭玩跨境巴士落車搵晚餐食
見呢間排名好高
鋪位好大,地下三個舖,仲有樓上位

鵝片好大塊,但依然好嫩肉,一點都唔鞋
三拼滷水:
大腸、墨魚、鴨腎全部都唔錯,唔會鹹
春菜煲熱辣辣上,D菜好淋好好食

蠔仔🦪粥超級多蠔仔
湯底飲落唔會口乾

Overall:
Taste good!
2020-01-12
Type of Meal
Dinner
  • 蠔仔粥
  • 鵝片
  • 鹵水三拼
2020-01-06 829 views
在太子一間非常老字號的潮州打冷店,一直很想來試試,每次來的時候都很多人,今天朋友先去那位,今晚叫了一個韭菜豬紅,滷水拼盤包括有鵝腸,豬腸和墨魚,還有一個蠔仔肉碎粥和蠔餅,蠔仔肉碎粥,蠔仔很美味,蠔仔餅煎得很香口,不錯的一晚
2020-01-05 712 views
傳統的打冷鋪,環境就是一般一般啦,不過店員還是挺友善的。因為已吃過晚飯,就只點了鹵水三拼和韭菜豬紅。鹵水三拼:選了墨魚、鴨腎和生腸,墨魚和鴨腎軟,生腸爽,加上這店的鹵水汁好味道,所以三者都很好吃。韭菜豬紅:份量大,味道比不錯。不得不提這店的辣椒油,很辣,但在食物中加一點點,又非常好味。
傳統的打冷鋪,環境就是一般一般啦,不過店員還是挺友善的。
因為已吃過晚飯,就只點了鹵水三拼和韭菜豬紅。
韭菜豬紅:份量大,味道比不錯。
唸反起去陵發打冷,第一次去已經係十多年前既事,每隔一两個月點都会去幫襯一次既我唸住係油尖旺區既居民對陵發都唔会覺得陌生餐廳一如以往地光猛,感覺好平民打冷餐館餐牌好簡單,前後两頁已經列明哂餐廳有咩好食大眼雞每次黎都係一定食既,会跟鼓油同豆辦醬,我自已就鐘意點鼓油多啲豬紅都幾好食,學食神話齋,唔会鬆拋拋一夾就散鹅片係依度其中一個馳名菜式,肉質軟嫩又夠香生鹹菜花生攞黎送潮州粥非常合拍打冷點可以無碗潮州粥牙甘多年黎水準一路都保持到
我唸住係油尖旺區既居民對陵發都唔会覺得陌生

餐廳一如以往地光猛,感覺好平民打冷餐館

餐牌好簡單,前後两頁已經列明哂餐廳有咩好食

豬紅都幾好食,學食神話齋,唔会
鬆拋拋一夾就散

鹅片係依度其中一個馳名菜式,肉質軟嫩又夠香

生鹹菜花生攞黎送潮州粥非常合拍

打冷點可以無碗潮州粥牙

甘多年黎水準一路都保持到

2019-10-01 1076 views
今晚同中學同學食飯,喺太子附近,就揀左呢間潮州舖打冷。叫左煎蠔餅食,熱辣辣上店,好足料。仲叫左蠔仔粥,覺得啲蠔有啲味。鹵味拼盤,味道唔錯。但呢間餐廳無其他小炒食,係專注做打冷。每人平均百幾蚊,價錢唔貴。
2019-09-06
2019-09-29 839 views
之前睇過報紙話呢間老店,係花甲三兄弟為92歲老夫守家業,陵發打冷食晚飯,三舖相連, 侍應講起一停港鐵就會少左好多生意,所以今日太子站正常,就要等位,嚟支持下 。大眼雞 - 一直都好怕出街食魚,怕會好腥又多⻣,今次仲要係凍魚, 點下特製豉油,點下黃色豆醬,又覺得幾好味。灼蜆,沙爹炒 - 炒蜆清洗乾淨, 蜆殼完整 蜆肉新鮮鮮甜 , 唔會食到沙粒,唔會咬崩牙 ,沙嗲醬炒惹味。韮菜豬紅- 醬汁好好味,但略嫌韭菜太少。蠔仔粥- 蠔肉滑嘟嘟, 唔係好腥,傳統潮州粥底,湯底鮮甜,唔重味精。唔食滷水鵝,好似唔似去食打冷咁...鹵水鵝片- 賣相整齊排列, size大小厚度一致,師傅刀功唔錯 ,鵝片吸滿鹵水味, 啖啖肉, 肉質嫩滑又唔肥。豆腐一樣好味。

韮菜豬紅- 醬汁好好味,但略嫌韭菜太少。

唔食滷水鵝,好似唔似去食打冷咁...

• 蠔仔粥
  • 豬紅
  • 滷水鵝片
2019-09-27 537 views
陵發白粥是地道老店.很懷舊的感覺.太子食飯,都會唸陵發.蠔餅細份,但其實份量超多,蠔仔比得勁,啖啖蠔.但都幾熱氣下,食完覺得好上火,要叫埋啤酒豬紅味道真的很特別值得一嚐.每一塊都大塊加上韮菜.越吃越順口滷水類都很好.墨魚,鵝腸很好食.鹵水味道讓人愛上,濃郁但不會太鹹值得一嚐,恰到好處,
陵發白粥是地道老店.很懷舊的感覺.太子食飯,都會唸陵發.
滷水類都很好.墨魚,鵝腸很好食.
鹵水味道讓人愛上,濃郁但不會太鹹值得一嚐,恰到好處,
2019-03-20
2019-09-27 522 views
我喺呢區出世,呢間打冷店一定係我哋全家人至愛😍,爸爸由佢哋排檔食到而家,所有食物做得好非常出色,細路時候坐底我一定叫豬紅,到而家亦保持水準,但大咗就愛吃香口嘢,煎蠔餅一定走唔甩,蠔仔大大粒份量都唔少又,又唔會粉多淋pat pat😋👍🏻,以前落去食都要等吓位,而家最好訂咗位先去,好鬼爆㗎!

2019-09-06
  • 鹵水鵝
  • 豬紅
  • 煎蠔餅
2019-09-15 460 views
同事突發約食晚飯,方便大家回家路線選更太子區域,諗了一陣就去這裡食打冷啦!睇左一陣餐牌點了滷水鵝,鵝肉結實香香的滷水味還有豆腐墊底煎蠔餅是不可少的選擇,煎得香脆材料十足韮菜豬紅,豬紅夠滑配上濃濃韮菜,略嫌韮菜唔夠多還點蠔仔粥蠔仔夠大隻又夠鮮味

點了滷水鵝,鵝肉結實香香的滷水味還有豆腐墊底

煎蠔餅是不可少的選擇,煎得香脆材料十足

韮菜豬紅,豬紅夠滑配上濃濃韮菜
,略嫌韮菜唔夠多

還點蠔仔粥蠔仔夠大隻又夠鮮味