2023-08-22 113 views
同男朋友係北角北角匯一期食飯,餐廳充滿自然氣息,到處都有木和植物的原素,有一片落地大玻璃非常閞揚。與餐廳的名字「活」好合襯,充滿著活的氣息。蒜蓉忌廉雜菌慢煮雞胸意粉🍝🍝🍝🍝🍝健康又鮮甜的雞胸肉,充滿蒜香味和濃濃芝士味,幼滑香濃的忌廉雜菌汁,令意粉更加豐富。美國頂級安格斯牛板腱扒,配 薯條🐂🐂🐂🐂安格斯牛板腱扒肉味濃郁,甘香鬆化,配上黑椒汁,辣辣地非常開胃🤤,仲有隻流心太陽蛋,配埋一齊食味道更豐富。薯條稍為覺得擺得來得滯,如果新鮮即炸脆卜卜一定更好味。雙重朱古力雪糕窩夫🍫🍫🍫🍫🍫香甜又濃郁嘅雙層朱古力雪糕窩夫🧇窩夫係朱古力味,雪糕又係朱古力味,加上濃郁嘅朱古力醬,和朱古力碎,灑上雪白嘅糖霜粉。唔止賣相靚,食落去更加係香濃又香甜,鍾意食朱古力嘅我當然唔會錯過。桂花蜜糖鮮奶咖啡☕️☕️☕️☕️☕️呢杯咖啡充滿桂花味,飲落去有咖啡嘅香味又有桂花甘香清新嘅氣味,再用上蜜糖🍯配搭鮮奶混合而成,味道獨特非常好飲。
蒜蓉忌廉雜菌慢煮雞胸意粉🍝🍝🍝🍝🍝
美國頂級安格斯牛板腱扒,配 薯條🐂🐂🐂🐂
雙重朱古力雪糕窩夫🍫🍫🍫🍫🍫
桂花蜜糖鮮奶咖啡☕️☕️☕️☕️☕️
2023-08-14 111 views
誤打誤撞入咗嚟飲杯咖啡hea 下,誰不知咖啡又香又好味唔想成日飲好普通果啲latte、cappuccino、mocha之類,但又想保險啲,最後order 咗澳白咖啡(flat white)。後生仔送杯咖啡埋嚟已經聞到好香濃咖啡味,配埋完整拉花,一啲都唔hea講賣相講味道,遠遠超越大眾果間「綠色星星美人魚」環境堅舒服堅chill堅乾淨播放updated 廣東歌相信店主/店員係認真揀過啲歌先播出嚟想搵個地方靜靜傾計談心飲嘢,必推
誤打誤撞入咗嚟飲杯咖啡hea 下,誰不知咖啡又香又好味

講賣相講味道,遠遠超越大眾果間「綠色星星美人魚」

環境堅舒服堅chill堅乾淨

播放updated 廣東歌
相信店主/店員係認真揀過啲歌先播出嚟

想搵個地方靜靜傾計談心飲嘢,必推
2023-08-14
$50 (Tea)
2023-08-13 150 views
呢間寵物友善餐廳,有劃分寵物區同非寵物區,完全照顧到兩者嘅需要,雖然我無狗狗,但見到寵物區都好整潔,仲有一個小小打卡位比寵物拍照,除此之外,鄰近有個北角寵物公園,方便大家食完嘢同寵物放電。🥢壽喜燒牛肉溫泉蛋意大利飯 $158⭐️⭐️味道係ok但鹹咗啲,牛肉入味,但意大利飯過腍。🥢炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 $148⭐️⭐️呢個飯又係過腍+超級鹹,龍蝦汁味道已經食唔出,軟殼蟹就好香脆好味。🥢香草蕃茄煙鴨胸意大利粉 $118⭐️⭐️意粉都係鹹字行頭,雖然意粉口感好好同鴨胸香口。🥢活 全日早餐 $138⭐️⭐️⭐️All day breakfast係最穩陣,不過個窩夫口感太硬同唔熱。四人共消費:$618

🥢壽喜燒牛肉溫泉蛋意大利飯 $158⭐️⭐️
味道係ok但鹹咗啲,牛肉入味,但意大利飯過腍。

🥢炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 $148⭐️⭐️

🥢香草蕃茄煙鴨胸意大利粉 $118⭐️⭐️
意粉都係鹹字行頭,雖然意粉口感好好同鴨胸香口。

🥢活 全日早餐 $138⭐️⭐️⭐️

四人共消費:$618
2023-08-01
$155 (Lunch)
2023-08-13 82 views
琴日黎食野的!食物質素係唔錯幾好食會推介俾朋友 但貴公司員工服務態度唔好 送餐時黑口黑面眼神係啤住人既!希望貴公司能培訓員工工作要有既態度以及禮貌 令客人有一個愉快既用餐時間

2023-08-11 112 views
用餐時偏夜,餐廳內都冇咩人,餐廳座位舒服,食物中規中矩,感覺上甜品比主菜好食,但價錢合理屬於性價比高嘅cafe~~ 後尾先發現原來係寵物friendly既餐廳,會推薦寵物嘅朋友嚟~~
黑松露菠菜松子仁意粉
炸雞塊薯條
開心果芝士蛋糕
牛角酥窩夫配士多啤梨雪糕
2023-08-05 144 views
能夠在香港島裏找到一間寵物友善餐廳,實在千載難逢,有如大海撈針。適逢夏日炎炎,想帶家中的毛孩到餐廳吃飯,卻又不想令他感到悶熱,活—正是一個合家歡的好地方。.👯‍♀️二人套餐🥗巴馬火腿芝士沙律火腿味道香濃,齒頰留香。沙律菜有兩種,一種較硬身,一種較軟身,兩種都十分新鮮,拌着蓋面的芝士碎吃,非常清新開胃。.🎃南瓜湯陣陣香甜的南瓜味撲鼻而來,質感一點點稠,正好代表新鮮熬製而成!.🦀炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯特別喜愛這意大利飯,醬汁有着濃濃的龍蝦味,飯粒口感恰到好處,不會過硬過軟。軟殼蟹份量很大,外層略嫌有點偏軟,但味道絕不遜色!.🐷慢煮西班牙黑毛豬/ 黑醋汁/ 配薯蓉大愛這道菜!黑毛豬味道很濃,經過慢煮過程後肉質變得非常軟身,放進口裏𣊬間爆發着黑毛豬的香味!醮着黑醋汁,為味蕾帶點酸酸甜甜的滋味!.🍰提拉米蘇蛋糕非常期待最後一道菜—甜品!恰巧是我最愛的Tiramisu,質感細滑,層次分明,咖啡味比較輕一點,為整個晚餐劃上一個完美的句號。.🐶一盅兩件/ 燒賣 (毛孩食物)很高興活有提供毛孩美食,令我可以跟我愛寵共晉晚餐,也是我會選擇於此寵物友善餐廳的一大原因!一盅兩件系列有燒賣和山竹牛肉選擇,這次就先
👯‍♀️二人套餐
🥗巴馬火腿芝士沙律
🎃南瓜湯
🦀炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯
🐷慢煮西班牙黑毛豬/ 黑醋汁/ 配薯蓉
🍰提拉米蘇蛋糕
🐶一盅兩件/ 燒賣 (毛孩食物)
很高興活有提供毛孩美食,令我可以跟我愛寵共晉晚餐,也是我會選擇於此寵物友善餐廳的一大原因!一盅兩件系列有燒賣和山竹牛肉選擇,這次就先試一下燒賣。食物外貌幾可亂真!輕輕便能切開數件,方便毛孩進食!
餐廳間隔分明,特意劃岀一個人寵共享的室內空間,讓主人和寵物可以溫馨地共同分享美食,又能給各主人的寵物互相遊玩嬉戲。另外,員工態度十分親切和非常有愛心,不時跟小狗玩耍。吃畢便可以到旁邊的人寵共享公園,繼續跟我家毛孩共享歡樂時光!
巴馬火腿芝士沙律
慢煮西班牙黑毛豬/ 黑醋汁/ 配薯蓉
提拉米蘇蛋糕
一盅兩件/ 燒賣
2023-07-23 185 views
今晚約咗朋友食飯因為仲想見埋佢隻狗狗所以揀咗間寵物友善嘅餐廳呢度分開左兩邊我哋係去寵物嗰邊店舖出入口有個圍欄所以狗狗可以放繩自己行都唔驚,佢會衝出去不過狗狗就要着尿片我地星期六晚去同場已經有三隻狗狗我哋叫咗個二人餐餐會有沙律同餐湯今日係南瓜湯我哋仲配咗水果茶軟殼蟹龍蝦汁意大利飯軟殼蟹都幾好食不過唔算脆意大利飯就反而有啲硬但係龍蝦汁好出色仲叫咗個豬扒呢個豬扒就好軟 做得好好味仲有件tiramisu做甜品個cream都做得幾軟滑 唔錯我哋仲叫咗個零食比狗狗食呢個燒賣係有紅蘿蔔同雞肉整嘅佢呢度幾款零食,都係由肉類整成狗狗勁快就食晒總括嚟講寵物友善餐廳,香港唔算多呢間嘢食唔錯,環境又好仲有冷氣夏天比狗狗唔使咁熱呢度幾店員仲好關心每隻狗狗
今晚約咗朋友食飯

仲有件tiramisu做甜品
個cream都做得幾軟滑 唔錯

我哋仲叫咗個零食比狗狗食
呢個燒賣係有紅蘿蔔同雞肉整嘅

佢呢度幾款零食,都係由肉類整成
狗狗勁快就食晒

總括嚟講寵物友善餐廳,香港唔算多
呢間嘢食唔錯,環境又好
仲有冷氣夏天比狗狗唔使咁熱
呢度幾店員仲好關心每隻狗狗
2023-07-10 418 views
估唔到北角匯都有一間西餐廳幾高質素,一大塊落地玻璃,可望到商場外的美景。食物的賣相不差之餘,味道也不錯。🦞原隻龍蝦伴溶岩芝士伊麵餐廳一早已將龍蝦開邊,肉質彈牙又易拆,亦有提供工具拆龍蝦鉗。意粉都好入味又多汁。🍦牛角酥窩夫配雲呢拿雪糕原本為朱古力雪糕,但因為餐廳當日已售罄,所以轉為雲呢拿雪糕或薄荷朱古力雪糕。這個甜品賣相也不錯,味道尚算可以。🥭楊枝甘露沙冰 (芒果、柚子、椰子)呢個好適合夏天飲,本身係要用雪條嘅,不過餐廳又話冇晒雪條,所有用雪糕代替。不過真係幾好飲的,但建議改用粗飲管,因為好難飲到柚子同芒果肉。另外,我見到餐廳上有一個焦糖鮮奶咖啡,仲有狗仔🐶的棉花糖在上面,好可愛呢。可惜今日售罄,希望下次可以試下啦。而且餐廳另一邊有個地方專俾狗仔🐶去,為寵物友善餐廳,有狗仔的朋友又不想熱的話可以考慮吓嚟呢度。

🦞原隻龍蝦伴溶岩芝士伊麵

🍦牛角酥窩夫配雲呢拿雪糕

🥭楊枝甘露沙冰
(芒果、柚子、椰子)

原隻龍蝦伴溶岩芝士伊麵
牛角酥窩夫配雲呢拿雪糕
楊枝甘露沙冰
2023-07-09
$120 (Tea)
原隻龍蝦伴溶岩芝士伊麵
楊枝甘露沙冰
2023-06-06 716 views
於港鐵北角站 A1 出口, 步行約2分鐘就到達,好快捷。餐廳營業時間:11:30-22:00~香草蕃茄煙鴨胸意大利粉,香草🌿good good,番茄🍅都好鮮甜好fresh,煙鴨胸so delicious,不錯!😛🙌🏻慢煮法國無激素烤雞(半隻),黑松露忌廉配薯蓉,烤雞肉汁好水好香,啖啖肉汁,雞肉細嫩易吞👅👅🤤🤤諗起都流曬口水~酥炸魷魚圈係number 1🙌🏻🙌🏻 惹味鬆脆,魷魚味鮮~鹿兒島紫薯鮮奶and抹茶鮮奶都一定要飲!唔飲包你後悔🤫🤣奶迷就一定要飲啦!鮮奶真係用北海道3.7鮮牛乳,唔係用奶粉沖水,良心保證。
酥炸魷魚圈係number 1🙌🏻🙌🏻 惹味鬆脆,魷魚味鮮~
2023-06-03 503 views
一向對於慢煮嘅嘢,我都會好想叫來試吓呢一個豬扒係好林嘅,不過肥膏都相對比較多,食下去軟林林,不過我就覺得比較肥膩。壽喜燒牛肉飯,感覺很中式非常之甜,過咗火明太子意粉就真係比較鹹 重手咗 鍾意重口味嘅OK小食相對來講感覺唔太抵,不過隻蠔係幾好食嘅,不過賣相好似隻雞翼飲品就OK啦 普通 不過環境就比較好嘅,相對嚟講都好乾淨適合朋友之間聚聚傾偈聊天💬 加上pet friendly 加分!不過如果再有得揀,我應該就唔會再去啦
一向對於慢煮嘅嘢,我都會好想叫來試吓

壽喜燒牛肉飯,感覺很中式非常之甜,過咗火
明太子意粉就真係比較鹹 重手咗 鍾意重口味嘅OK
飲品就OK啦 普通
2023-06-02 382 views
鄰近北角碼頭的西式Cafe,交通方便,裝潢以白色與灰色為主調,餐廳食物主要以多國fusion菜為主。餐廳位於北角匯商場內,一邊玻璃窗設計可以見到商場外景觀,有人氣自然有生氣,妙!香辣蒜片蜆肉橄欖油炒意粉燒橄欖油,加入蒜頭、辣椒和芫荽梗,放入鹽和黑椒,爆香,加入蜆同炒,超級香,離遠都聞到陣香味~香香辣辣咁,超級惹味🔥明太子蟹子忌廉意粉蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉就十分吸引啦,真係超級好食。整體份量多,蟹籽及蟹肉的份量足夠撈到每一啖都食到!十分creamy的明太子醬加上蟹籽蟹肉,令味道豐富又唔會太膩。炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯飯身上檯之後都keep 住溫度,味道鹹鹹地,鹹度剛剛好。龍蝦汁超級香濃,炸軟殼蟹都好香脆可口,完全唔會腍,口感非常好。
香辣蒜片蜆肉橄欖油炒意粉
明太子蟹子忌廉意粉
炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯
可以帶埋寵物一起用膳既餐廳真係唔多,一知道呢間可以帶寵物就即刻沖左入來,果然無令我失望。店鋪真係好有心,連餐單都貼心製作寵物餐單,真係好感動。嘢食都好高質好出色,尤其是小食~☺️酥炸魷魚圈☺️炸粉唔會好厚,魷魚堅靭爽脆,口感好!☺️炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯☺️軟殼蟹好出色,炸得香脆,龍蝦汁送飯更加好食,perfect match!狗狗🐶係隔離聞到咁香咁吸引都好興奮活潑~😌😌😘❤️☺️香辣蒜片蜆肉橄欖油炒意粉☺️蒜片爆炒之後爆香max,蜆肉都香辣鮮甜,份量大,好足料,用橄欖油炒都好健康,油脂相對上低啲,無咁油膩。☺️鹿兒島紫薯鮮奶☺️紫薯綿密香甜,入口即溶,鮮奶都好醇滑,濃郁的香氣令整個品嘗體驗更昇華。☺️抹茶鮮奶☺️抹茶鮮奶拉花好靚,抹茶味濃,鮮奶好滑,整體唔會太苦太甜,甜度適中。暖暖地口感唔錯,都keep到抹茶味。
☺️酥炸魷魚圈☺️
炸粉唔會好厚,魷魚堅靭爽脆,口感好!
☺️炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯☺️
☺️香辣蒜片蜆肉橄欖油炒意粉☺️
☺️鹿兒島紫薯鮮奶☺️
☺️抹茶鮮奶☺️
2023-05-30 182 views
💯明太子蟹子忌廉意粉味道鮮甜,蟹籽唔腥。忌廉質地稠身,令成個意粉好香口同好奶滑,完全唔乾身!,令意粉更加入味。💯慢煮法國無激素烤雞(半隻)黑松露忌廉配薯蓉烤雞油脂低,無太多肥肉,而且煉乾曬啲油,更加易入口。雞肉香滑之餘,肉質都好嫩滑,爽口彈牙。優質!👅👅😎新鮮即磨既黑松露特別矜貴!搞到我胃口大增😂😂想食多份~💯炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯一如既往地好食,味道keep到水準,來到一定要必食!Fusion菜來講,佢都好優秀!2023年2月10日 至 2024年1月15日期間,網上訂座可享85折優惠兼賺Rice Dollars,依家仲可以係openrice book位,真係超級方便,來之前記得book位啦~
💯明太子蟹子忌廉意粉

💯慢煮法國無激素烤雞(半隻)黑松露忌廉配薯蓉

💯炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯

2023-05-29 113 views
每逢weekend我和朋友們都會搵餐廳試試,放鬆一下,今次試呢間餐廳都唔錯🤭第一叫咗明太子蟹子忌廉意粉,個份量好足,一個人一定食唔哂,蟹子多到好似一個小山丘咁,足料!意粉沾滿了明太子同忌廉汁,而忌廉醬汁非常creamy同好多,汁比較厚身,食到好飽肚。意粉比起一般比較煙韌有彈性,係我中意嘅口感😍第二喺慢煮法國無激素烤雞(半隻)黑松露忌廉配薯蓉。呢個烤雞不得了,因為慢煮方法用較低溫以較長時間煮熟,而唔會出現肉類高溫加熱下纖維收縮的情況,所以佢肉質軟腍,柔軟又鮮。而薯蓉口感順滑,加上黑松露味道更複雜突出😌 第三就喺黑松露芝士薯條。薯條新鮮炸起,熱辣辣,炸得夠脆口,完全無油膩感,加上加左芝士粉又配埋黑松露醬好滋味😋總結,等位都幾快,餐廳環境幾好,食物味道賣相唔錯,侍應服務態度都親切,是一間能夠帶給食客舒適感的餐廳,大家都可以去試試❤️

2023-05-29 101 views
香草蕃茄煙鴨胸意大利粉,酸酸辣辣好惹味。意粉煮得幾好,唔會太淋太硬,個汁好多蕃茄,而且好濃厚,完全唔會縮水。Lunch 仲會送salad or fruit tea,今次我就選左fruit tea~果然味道清新香甜,果味十足。半隻慢煮法國無激素烤雞都非常優秀,大大隻烤雞,仲要無激素,非常健康,唔洗擔心會添加防腐劑呀激素呀個啲xdd配埋黑松露忌廉薯蓉又真係好yummy😌👍🏻忌廉薯蓉夠曬多汁,黑松露又香噴噴,正呀!今次飲左鹿兒島紫薯鮮奶,粉紫色好浪漫吸睛,顏色吸引。紫薯足料,奶味濃滑。