每一款的用色都是如此的大胆Beef Benedict on Sourdough 太酷了,竟然是很中式的孜然的调味。🧂浓郁醇厚的孜然的咸香混合着蛋液与酱汁,让每口牛肉丝都变得鲜活起来🐂,口味又复合又香醇Spirulina smoothie bowl 虽然看起来颜色有点怪,但是我真的有点爱。🍌喝起来其实更多的是香蕉的可口,但细品又有一点清香,再混合上麦片和椰子碎🥥。虽然整体没我以为的浓厚,但是味道也不错🏡环境还挺不错的,如果能做到窗边的位置就更好啦
每一款的用色都是如此的大胆
🏡环境还挺不错的,如果能做到窗边的位置就更好啦
2024-03-22 1412 views
Little Cove Espresso係西貢通堂都排大隊,但其佢係堅尼地道都有分店,舖頭大咗,坐位都多過西貢好多。佢亦都有outdoor seating,對外嘅行人路好闊落,養寵物嘅你,嚟到西區就可以考慮呢間Cafe。Beef Benedict on Sourdough Rye $148滿滿嘅牛肉底下除咗sourdough之外,充滿住香草同洋蔥。入邊有唔同種類嘅香草,食到有parsley同basil,令到每一啖都有少少唔同嘅味道,再加蛋汁係無敵🤌🏼Grain Free Granola Bowl $88正常發揮,健康之選
Grain Free Granola Bowl
Dirty
Grain Free Granola Bowl $88
正常發揮,健康之選
2023-12-07
$200 (Lunch)
  • Grain Free Granola Bowl
2024-02-19 1096 views
1) beef benedict on sourdough rye $148好出色!! 烤牛肉+egg benedict+荷蘭醬異常地夾😚另外上碟個下見到係比想像中大份 好值得try try佢!!!💗💗🤰🏻:8.5/102) ricotta hotcakes $128比起甜味既hotcakes,ricotta hotcakes更加有新鮮感!! 加上mascarpone cheese係意想不到既配搭~旁邊仲有堅果 熱情果 strawberry同脆餅 值得一試😋✨🤰🏻:8/103) matcha latte - cold $50above expectation~~係比較苦既matcha latte🤰🏻:7/104) long black $32正正常常 but 打卡able too😚✨🤰🏻:7/10呢間little cove係之前西貢好出名既cafe 估唔到佢而家開多左間分店係西環 仲要對住個海🥹🫶🏻不過可能今日禮拜日比較多人 所以2點鐘左右到都要等10分鐘左右先入得 個場都幾full🩹下次要平日再黎encore😋💗
🤰🏻:8.5/10

4) long black $32
正正常常 but 打卡able too😚✨
🤰🏻:7/10

2024-01-01 1767 views
見好多人介紹呢一間餐廳,所以就去試下。 整體食物質數都ok。 但係清潔方面真係有待改進,我坐嗰一個位成地都係沙律菜,同污漬。 最後都要叫職員來清潔。餐廳空間幾大,但係每一張枱距離都比較近,所以如果你不太喜歡跟隔離枱太近。這個不是太好選擇 。呢間餐廳都有幾款素食嘅菜式, 所以對素食者嚟講都有適當嘅選擇。
Scrambled tofu on sourdough rye
Smashed avocodo on soughdough rye
Hazelnut french toast
Hazelnut french toast
2023-11-12 1604 views
堅尼地城的 Little Cove Espresso 貫徹西貢店的簡約風情,大片落地窗散射自然光,讓你一邊品味咖啡,一邊欣賞堅尼地城的海景。牛肉班尼迪將慢煮牛肉手撕成絲,配以水波蛋及荷蘭汁,口味豐富,是悠閒假日的好選擇。Little Cove Espresso in Kennedy Town continues the minimalist vibe of its Sai Kung flagship store. With large floor-to-ceiling windows letting in natural light, you can savor your coffee while enjoying the sea view on a leisurely day out.
2023-10-16 1497 views
Breakfast Bowl🥣份量驚為天人,相信一個人未必吃得完,但是味道非常好,而且賣相十分好看!有我最喜愛的牛油果,成熟度完美,也有炒得鮮嫩的滑蛋,配上新鮮炸的甜薯條和火箭菜,非常美味!.Ricotta Hotcakes🥞絕對有驚喜,蛋餅甜甜的,配上旁邊的脆脆和水果一起吃,味道非常清新!.Matcha Latte🍵奶味非常香濃,可是略嫌綠茶味不夠出色,賣相拉花也是十分好看!.環境非常舒適,裝修用上白色的顏色,感覺令人份外放鬆!
Breakfast Bowl🥣
Ricotta Hotcakes🥞
Matcha Latte🍵
環境非常舒適,裝修用上白色的顏色,感覺令人份外放鬆!
2023-10-11 1494 views
Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️weedend去到堅尼地城區內其中一間極高人氣既Café 「Little Cove Espresso」☕️嚟到見入面座位都多,唔洗點排隊好快就入到去啦😁是但食評🌟💬✰環境整間店舖以白色為主調🤍給人一種舒適悠閑既感覺。Café環境寬敞,落地大玻璃窗令室內光線充足☀️但要注意,雖然有大玻璃窗面向堅尼地城海濱,但實際上無法直接睇到海,需要走出去先見到喔✰ Pulled Pork Toastie ($110) + fried egg ($15) 🥪多士烤得幾脆,稍微有啲乾,好彩加左隻太陽蛋🍳餡料有微辣手撕豬肉、紫椰菜、芝士等。雖然味道酸酸甜甜,但配搭起上來豬肉油膩感都幾勁,加埋熱溶芝士更加重口味🤧搞到之後食個Hotcakes都變得淡味。而且蛋黃醬偏酸,可能想中和番油膩感,但個人麻麻地呢種又酸又油既口感✰ Ricotta Hotcakes ($128)🥞比起甜食Hotcakes,Ricotta Hotcakes既配搭絕對多份新鮮感🍃Hotcakes口感溫暖鬆軟,不過食落就似普通熱香餅,食唔出ricotta。上碟賣相精緻,配有熱情果醬同Mascarpone Chee

是但食評🌟💬
✰環境

✰ Ricotta Hotcakes ($128)🥞
比起甜食Hotcakes,Ricotta Hotcakes既配搭絕對多份新鮮感🍃Hotcakes口感溫暖鬆軟,不過食落就似普通熱香餅,食唔出ricotta。上碟賣相精緻,配有熱情果醬同Mascarpone Cheese。熱情果醬偏酸,睇個人接唔接受到。旁邊仲有榛子脆餅🍪士多啤梨🍓雜莓同salted caramel醬,配料意料之外好食。另外值得一提,原來Hotcakes配Mascarpone Cheese都幾match,如果可以再多啲就好啦😋

✰ Latte ($48)☕️
咖啡入口順滑,轉oatmilk都唔洗加錢。奶啡比例適中,但咖啡既香濃味道不夠突出,亦唔夠熱。

是但總結: 整體嚟講坐得舒服,食物質素還可以,員工友善,只係服務方面可能有啲急促 (因為慣咗人流多?🤔)
$260 (Tea)
唔洗入西貢都可以潮聖呢間人氣Cafe,進駐西環呢個休閑小區。本身想去新開既網紅classy ,但係太full,轉場little cove espresso也不錯。高樓底空間感大,採光度十足,加上純白簡約設計,非常醒神,對住海旁歎咖啡,好有外國小島風情。𓉾𓉾𓉾 推介美食☆͟͞ Ricotta Hotcakes $128 招牌菜,色彩繽紛既presentation,hotcake超級鬆軟,減少膩感,好驚艷~๑Beef Benedict $148Poach eggs 流心超治癒,牛肉絲分量十足,適合happy share! ๑Coffee Tonic $58๑Strong Earl Grey $34𓉾 𓉾 𓉾 整體食物高質,分量偏大,可能應合外國人size。門口位pet friendly,係pet pet聚腳點🐾੯‧̀͡u

𓉾𓉾𓉾

๑Strong Earl Grey $34

𓉾 𓉾 𓉾

2023-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$190 (Lunch)
Ricotta Hotcakes
Beef Benedict
2023-09-07 1052 views
人氣café果然名不虛傳, 除了用餐環境舒適, 樓底高空間感大之外, 食物質素也很好, 很有渡假的感覺, 是一間可以回頭率高的餐廳。 ♡ Ricotta Hotcakes $128Hotcakes賣相很精緻, 在上面放滿了熱情果和芝士, 旁邊鋪滿了脆餅、士多啤梨、藍莓和焦糖醬。暖暖的Hotcakes口感棉密也很濕潤鬆軟, 搭配其他食材一起吃, 熱情果和芝士中和了甜度; 脆餅增加了Hotcakes不同層次的口感。♡ Pulled Pork Toastie $110Toastie焗得金黃酥脆, 餡料夾了酸甜的紫椰菜、鹹熱溶芝士和微辣的手撕豬, 咬下是暖暖暖的, 紫椰菜和手撕豬兩個味道很夾。♡ Cappuccino $48奶泡很厚, 表面還撒了朱古力粉, 咖啡香濃順滑。♡ Tmeric Latte $40薑黃味淡淡的, 竟然有拉花, 但沒咖啡維持得久。♡ Latte $40 咖啡香濃順滑, 拉花很美。

♡ Ricotta Hotcakes $128

♡ Pulled Pork Toastie $110

♡ Cappuccino $48
奶泡很厚, 表面還撒了朱古力粉, 咖啡香濃順滑。

♡ Tmeric Latte $40
薑黃味淡淡的, 竟然有拉花, 但沒咖啡維持得久。

♡ Latte $40
咖啡香濃順滑, 拉花很美。
最近越來越鍾意Cafe hopping,今次黎到Cafe集中地 — 堅尼地城海旁,試下呢間人氣純白咖啡店《Little Cove Espresso》😆入到黎覺得呢到落地大玻璃令室內非常光猛,而且顏色以白色同木色為主,整體感覺幾舒服🥰‣ Dirty ($42)雖然上枱個陣已經冇分層既效果可以睇,呢點稍微扣點分~但味道唔錯,飲落係fruity味,口感醇滑,咖啡味幾突出,整體黎講唔錯😙‣ Cappuccino ($48)呢個Cappuccino既奶泡係我多年黎飲過最厚既一次!奶泡味道偏甜,而且非常濃密,表面仲撒左可可粉,賣相都幾靚!咖啡同樣係選擇左Fruity味,味道都唔錯😋‣ Cheesecake ($45)芝士味道濃郁,而且甜度適中,份量幾足🤩唯一美中不足就係芝士比較散,姐係一切就容易散開,唔係太方便進食😛💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境舒適,蛋糕同咖啡質素都唔錯,下午時間過黎chill下都幾舒服😙 要注意係佢哋18:00就閂舖,所以要預番時間呀💕💰Total: $135 ($67.5pp 無服務費)📍Little Cove Espresso|@littlecove.espresso西環

‣ Dirty ($42)

‣ Cappuccino ($48)

‣ Cheesecake ($45)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $135 ($67.5pp 無服務費)
西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖
西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_堅尼地城

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
好耐之前食過佢西貢分店,近幾年開咗過嚟西環區今日想搵個地方溫書,突然醒起呢間cafe環境唔錯Menu主要有各種唔同配搭嘅sourdough toast、bowls、salad▶️ Turkish eggs with roasted tomatoes and labneh ($114)兩隻水煮蛋,下面有好多車厘茄、一層厚厚嘅忌廉芝士,旁邊有三塊酸種多士水煮蛋過熟咗少少所以唔太流心,加上本身冇乜味道,唔算特別車厘茄反而幾好食🍅烤到爆曬汁,好鮮甜,應該有用香料醃過,食落冇一般車厘茄嘅生味車厘茄下面仲有啲洋蔥醬料,食落甜甜地🧅三塊酸種多士烘到好脆口而唔硬👍🏻可以用嚟點蛋黃同忌廉芝士食忌廉芝士口感幼滑,芝士味重但唔會heavy,帶啲鹹味,同蕃茄好襯另外仲有香葉同阿勒頗辣椒調味 (唔辣嘅)成個配搭似食緊健康輕盈版pizza🤣▶️ Slow cooked lamb ($148)擺盤超有心思,有凌亂美羊肉撕到一條條,肉質好腍,略嚴乾身咗少少🐑好彩有羊味得黎唔騷臭,旁邊亦有檸檬可以加底部係broccolini= 西蘭花加芥蘭嘅混合體🥦好爽脆另外有粉紅色嘅忌廉芝士同feta cheeseFeta cheese
好耐之前食過佢西貢分店,近幾年開咗過嚟西環區
今日想搵個地方溫書,突然醒起呢間cafe環境唔錯

水煮蛋過熟咗少少所以唔太流心,加上本身冇乜味道,唔算特別

車厘茄下面仲有啲洋蔥醬料,食落甜甜地🧅
三塊酸種多士烘到好脆口而唔硬👍🏻可以用嚟點蛋黃同忌廉芝士食
另外仲有香葉同阿勒頗辣椒調味 (唔辣嘅)
成個配搭似食緊健康輕盈版pizza🤣

▶️ Slow cooked lamb ($148)
擺盤超有心思,有凌亂美

底部係broccolini= 西蘭花加芥蘭嘅混合體🥦好爽脆
另外有粉紅色嘅忌廉芝士同feta cheese
Feta cheese味道較出因為偏鹹,配上酸甜嘅石榴核,成一個對比
仲有啲口感唔錯嘅青豆同一片片西葫蘆
Slow cooked lamb

食物有水準,上次西貢食嗰次已經覺得唔錯👍🏻到宜家仍然keep到
鍾意佢講求擺盤,影相出嚟幾靚

環境相當舒服,用上白色色系,令人感覺乾淨整齊,燈光又夠充足🤍
舖頭夠大,樓底高,有空間感

Cafe有提供Wi-Fi,密碼要問侍應攞,速度慢少少但用到
一路聽住餐廳播啲輕鬆嘅音樂,一路溫書😌
侍應服務態度幾好,好外國feel
價錢ok,勝在唔限時,可以坐返夠本🙈溫書或同朋友聚會都好適合
Slow cooked lamb
2023-07-31 821 views
Little Cove Espresso位於堅尼地城嘅分店空間感大,簡約風裝修,感覺好Chill。我哋平日下午去大約6成滿。Ricotta Hotcakes (Vegetarian) ($128)Pancake口感軟熟,唔會好濕。表面嘅熱情果醬酸酸哋,旁邊嘅餅乾碎帶有少少鹹味,啱啱好可以中和熱情果醬同士多啤梨嘅酸味。Scrambled Tofu on Sourdough Rye (Vegan) ($125)碎豆腐呈黃色,食落似老少平安,放係酸種包上有fusion嘅感覺。可能因為豆腐有水份,酸種包中間位置口感比較淋。

Ricotta Hotcakes (Vegetarian)

2023-07-14
Type of Meal
Lunch
🔅Little Cove Espresso 🔅堅尼地城🔅Cafe🔅話說想去看海,如何一次話感受兩樣海邊風景,就係去堅尼地城果間西貢好出名嘅cafe,一次過回味兩種香港😂🤍!堅尼地城嘅little cove更近海邊,menu類近但唔完全一樣~之前聽說佢無西貢分店咁好食,試完之後我認為並不是,都是同樣推介!🧆 Slow Cooked Lamb我地好中意西貢果烤羊,但呢個係變奏版~羊肉炆軟,偏淡,無烤香,酸酸甜甜,羊肉配上烤長柄西蘭花,偏向似熱沙律,最點精係石榴粒粒,同青豆粒粒(完全無青味)配搭下個羊再鮮味啲!我覺得西貢果款出眾啲,但呢個都唔錯!🍳Beef Benedict 牛肉班尼廸呢個好出色!Sourdough上有牛油果、炆牛肉、poached egg,芫荽,最愛茴香籽,香料味重,旁邊配荷蘭醬異常地夾,又符合Benedict想像,好好食!poached egg偏熟,反而更舒服~ 咖啡我地叫左dirty同埋almond milk flat white,轉almond milk唔洗加錢覺得感動~Little Cove Espresso 網址: https://s.openrice.co

🧆 Slow Cooked Lamb

🍳Beef Benedict 牛肉班尼廸

Little Cove Espresso

網址: https://s.openrice.com/QrbS0DBOB00~uZ5MGAA
地址: 西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖
電話: 67376242
=====================
#cafe #cafehk #cafe黃店 #cafehoppinghk #堅尼地城美食 #堅尼地城 #堅尼地城黃店 #港島cafe #hkfoodie #hkgirl #almondmilk #slowcookedlamb #beefbenedict #dirty #cafesinhongkong #hongkong

2023-07-27 375 views
餐廳係西貢已經好出名,每次都要排隊先食到。今次開到嚟西環,西環店鋪面積非常大,樓底又高,感覺舒適悠閑,重點係唔洗排隊!!.🍞Beef Benedict on Sourdough Rye 手撕肉份量非常多,味道唔錯,望上去以為會好‘鞋’,但食落係嫩口,唔會痴牙,再加上兩隻流心蛋,食落好滿足。🥙Breakfast Bowl 呢個bowl係素食,食物有焗蕃薯條、牛油果、焗車厘茄、火箭菜、炒蛋。睇材料時以為會唔飽啦,點知食完一盤之後係非常飽肚。另外,蕃薯條用上香料調味,食落唔會太單調,好食!

🥙Breakfast Bowl

2023-07-19 467 views
杯朱古力係無味,然後杯咖啡都加左水咁,件多士少燶同埋揀左豬肉,d豬肉好un,一絲絲,唔好味,同有少少辣,淨係得蛋同個醬係正常,除左開揚坐得舒服之外都唔會再去,太差