2017-04-25 230 views
同朋友係旺角即場揾既午市餐廳,未睇Openrice前就入左去,其實食落都唔差。一分錢一分貨啦!個人覺得可以再食多次👍坐低叫完野食睇Openrice先知有咁多負評都真係有d驚,但其實都唔差😁我叫左個招牌焗芝士薯蓉肉醬千層麵,初初睇其他人講薯蓉好多,千層麵又冇味只靠肉醬吊味,都驚自己中伏。但一上枱之後其實好香薯蓉味,如圖都焗到好靚,至少唔係一pat放落去😀比例都Ok,女仔份量有點多(加上有湯有野飲)食左6成已經飽了。下次會再叫👍另外叫左個吉列豬扒拼照燒雞扒大碗飯,賣相唔錯,話食落都冇其他差評講到咁差(但差評話豬排冇豬排味喎),食得過。不過下次未必再揀翻呢個啦。另外套餐仲有湯同飲品。湯叫左忌廉湯,係咸左少少,同冇乜粟米,但飲得落肚既。飲品就叫左芒果紅茶同蜜桃綠茶,其實同平時係專門店冇乜分別,幾好飲❤我地入黎係12:45到,個時人唔多仲有空位,到13:45走既時候就每場枱都有2-3個人。全場得一個侍應生,態度唔差係少出聲。野食上碟速度快,亦到夠熱,放左係度十幾分鐘都仲係熱👍間舖暗得黎舒服,價錢又合理,至少係旺角呢頭都好難揾到咁既價錢仲有湯同飲品。
吉列豬扒拼照燒雞扒大碗飯
2017-04-24
$41.5
2017-03-09 235 views
星期日的下午茶時段入座,未滿座但只有一位侍應,對他來說已經很忙吧...入正題,我點了一客下午茶—蒜蓉汁牛柳長通粉,飲品要了熱檸蜜,盛惠$34免加一。這個價錢來說不能要求太多,長通粉份量跟一般餐廳的午餐份量差不多,換成下午茶沒有縮小份量的,而餐飲用的杯也算大,所以全部吃完是挺飽的。味道方面,蒜蓉汁就像一般港式西餐那種汁,只是較大顆的牛柳粒咬下去有筋,很難咬開。小粒的反而較好吃,咬下去脆脆的,好像炸過的感覺。基本上就是逛來逛去不知往哪裡吃,不想等位又不想吃太貴的時候,我偶爾還是會來這裡吃。還好這裡款式算多,雖然味道不出眾,也不能說難吃,純粹為了填飽肚子是不錯的選擇。

2017-03-05
Type of Meal
Tea
2017-03-06 184 views
真係幾正😛☺️😋😋叫左吉烈豬扒年糕。年糕好煙un!!👏豬扒又脆,唔油。最好食係豬頸肉,肉質超好。重叫左炸蝦天婦羅,入口鬆脆,配埋沙律醬,啱啱好,加埋兩杯熱飲,䁔笠笠。😛🐽🐖🍍🍡☕️🍵價錢方面,啱曬我地這些學生哥,可以話平過茶記,經濟又實惠,但質素拍得住西餐廳🤑🤑一定會再黎!!位置又方便,一出地鐵站就係 旺角中心㸃,食完又可以購物,一條龍。兩個人都係食左百幾蚊,已經超級飽🤗🤗🤗🤗

一定會再黎!!

位置又方便,一出地鐵站就係
旺角中心㸃,食完又可以購物,一條龍。

兩個人都係食左百幾蚊,已經超級飽🤗🤗🤗🤗
2017-03-06 109 views
如無意外在旺角的工作來到尾聲,今天和同事快手完成,預計完成午餐後應該可以回公司了。心情頗好所以今天午餐打算吃些好東西慰勞自己,見到這間門面頗多選擇,便被吸引入去了。內部有點暗⋯這也不妨。餐牌選擇很多,日韓意式都有,真的好fusion XD可以配飯或意粉而我選了年糕。跟主菜有餐湯,我和同事都選了羅宋湯。第一口已經覺得好甜,超級甜。個人比較喜歡少許辣的羅宋湯,但這湯只有甜味,我喝了一半就放棄了,真的喝不下。年糕的醬都是同一味道⋯甜味⋯豚肉沒味道,年糕好煙韌,但甜味蓋過一切食材的味道,不論是菜,豚肉,蘿蔔,全都是同一種味道⋯天啊,這是甚麼食物。整間餐廳只有一個侍應,惟一值得一讚是他很勤快,但食物的質素有點低,我想不會有下一次了。

照燒豚肉年糕
可以配飯或意粉而我選了年糕。

2017-01-13 220 views
距離補習仲有2個鐘,就同同學行下街睇下有咩岩食。經過見到門口大大個牌,寫住tea set時間,但個牌上面有牛扒 意粉 焗飯。價錢勁平,$3x就一個set。一心入去試下會唔會伏🤔🤔🤔入去d位比較窄,但d選擇好多。最後左個牛扒+薯菜。牛扒半熟,有小小燶邊,較厚。講真$35包野飲有咁嘅質素完全意料之外🙈🙈🙈
2016-12-14 255 views
旺角lunch time食咩好?選擇多蘿蘿啦!中,西,日乜都有呀,我自己就中意去女人街呢間意日菜食,無他既,因為平,靚,正!餐廳唔係好大間,如果想長d時間坐下傾下計就唔好啦,因為都迫迫地同埋窄窄地,今日食左焗葡汁雞皇意粉,呢個套餐有湯有飯有野飲,又唔使加一真係好抵!話晒焗飯時間都需要15分鐘,份量一般,女仔黎講係夠既,葡汁甜甜地幾好味,汁又多,用晒黎送飯真爆!雞皇係雞扒,食時方便快捷好多,有d係用雞胸,比較麻煩,呢度用雞扒好處係好滑,雞肉又嫩又滑∼呢個係焗飯,葡汁焗得有d焦,焦焦的葡汁仲有d脆口,特別!提一提,lunch time去一般都要等10-15分鐘先有位,太趕就唔好考慮呢!
2016-12-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
今晚我們去咗旺角通菜街嘅「意日菜」食晚飯!我們叫咗釜山蒲燒鰻魚石頭鍋飯、照燒牛肉石頭鍋飯同釜山日式咖哩鷄扒石頭鍋飯嘅飯焦好香口脆身,鰻魚嘅肉質都幾軟滑,牛肉嘅肉質好滑溜,鷄扒嘅肉質好鬆軟嫩滑,咖哩汁嘅濃稠度啱啱好,味道相當惹味濃郁!照燒鷄扒拉麵嘅拉麵比較幼身同爽滑彈牙!鐵板照燒牛肉炒年糕嘅年糕相當煙韌彈牙,牛肉嘅份量超多,好似一座小牛肉山咁,真係好抵食!餐湯:羅宋湯嘅味道非常鮮味濃郁!忌廉湯好香滑,唔會太稠身!
今晚我們去咗旺角通菜街嘅「意日菜」食晚飯!
我們叫咗釜山蒲燒鰻魚石頭鍋飯、照燒牛肉石頭鍋飯
同釜山日式咖哩鷄扒石頭鍋飯嘅飯焦好香口脆身,
鰻魚嘅肉質都幾軟滑,牛肉嘅肉質好滑溜,
鷄扒嘅肉質好鬆軟嫩滑,咖哩汁嘅濃稠度啱啱好,
味道相當惹味濃郁!
照燒鷄扒拉麵嘅拉麵比較幼身同爽滑彈牙!
鐵板照燒牛肉炒年糕嘅年糕相當煙韌彈牙,
牛肉嘅份量超多,
好似一座小牛肉山咁,
真係好抵食!
餐湯:羅宋湯嘅味道非常鮮味濃郁!
忌廉湯好香滑,唔會太稠身!
釜山蒲燒鰻魚石頭鍋飯
鐵板照燒牛肉炒年糕
凍檸蜜
草莓沙冰
草莓乳酸
今日下午我們去咗旺角通菜街嘅「意日菜」食下午茶!我們叫咗焗葡汁鷄皇意粉嘅醬汁超稠身,鷄肉嘅肉質都幾軟滑,意粉嘅左麵質比較腍身,唔係好彈牙!照燒鷄肉石頭鍋飯嘅鷄肉燒得好香濃惹味,肉質好嫩滑,飯焦亦好香口脆身!脆香鷄脾拼肉醬意粉嘅鷄脾炸得好金黃香脆,肉質嫩滑多汁,唔會好乾身,肉醬都幾惹味!日式蒲燒鰻魚大碗飯嘅鰻魚同平日食開嘅唔同,肉質比較霉同薄身,一啲都唔厚身同爽滑彈牙!
今日下午我們去咗旺角通菜街嘅「意日菜」食下午茶!
照燒鷄肉石頭鍋飯嘅鷄肉燒得好香濃惹味,
肉質好嫩滑,飯焦亦好香口脆身!
脆香鷄脾拼肉醬意粉嘅鷄脾炸得好金黃香脆,
肉質嫩滑多汁,唔會好乾身,肉醬都幾惹味!
日式蒲燒鰻魚大碗飯嘅鰻魚同平日食開嘅唔同,
肉質比較霉同薄身,
一啲都唔厚身同爽滑彈牙!
焗葡汁鷄皇意粉
照燒鷄肉石頭鍋飯
脆香鷄脾拼肉醬意粉
日式蒲燒鰻魚大碗飯
2016-10-18
照燒鷄肉石頭鍋飯
脆香鷄脾拼肉醬意粉
2016-09-10 498 views
第二次世界大戰的邪惡軸心中,主力始終是納粹德國,沒有強大的德國,意大利和日本根本不成氣候,沒可能對抗其他歐美強國。它們的野心,到了最後,也以失敗告終。時至今日,這間以意日菜為名的餐廳,同樣包含意大利和日本的元素,而且同樣失敗。只不過是一個但求飽肚,無甚期望的午餐罷了,實在想不到即使沒有期望,竟然還有失望。先說最差的「忌廉湯」。自問讀中學時期也喝過不少口感像漿糊似的劣質忌廉湯,但起碼它們是有味道的,但這天的「忌廉湯」,除了口感稠得像漿糊外,竟然一點味道也沒有,實在難得!這兒的餐飲有一樣吸引的,就是除了一般的冷熱飲品同價外,還有珍珠系列和紅綠茶系列飲品可選。這天我喝的,是「椰香珍珠奶茶」,味道比餐湯好,算是比較正常,但也只是過得去而已,算不得好喝。來到正主兒,這午餐的主角「招牌焗芝士薯蓉肉醬千層麵」是餐廳的招牌推介之一。但可惜地,我一點也不覺得它值得作為推介。那些舖得滿滿的薯蓉多是多了,但實在太多,而且味道也不見得怎麼好。埋藏在下面的千層麵味道就普通得來份量也少,結果這招牌菜我只是吃了一半左右便沒有再吃。對這一餐,其實真的沒有甚麼好說,只需兩個字便已足夠。這兩個字是甚麼?告訴你,是「失敗」

對這一餐,其實真的沒有甚麼好說,只需兩個字便已足夠。這兩個字是甚麼?告訴你,是「失敗」。
$43 (Lunch)
2016-07-06 401 views
服務態度係旺角我都無話expect d乜。我點了焗煙肉磨菇汁石斑帶子長通粉,羅宋湯到了,一飲,好多鹽。。。通粉到,實物完全同相唔一樣,賣相差,不過心想味道好就ok,點知都係好唔掂,通粉overcook,魚肉難食,醃左好耐。朋友叫了雞扒有薯條,薯條係淋,好油益,估計擺了翻炸。最後覺得食麥記好食好多!
服務態度係旺角我都無話expect d乜。

朋友叫了雞扒有薯條,薯條係淋,好油益,估計擺了翻炸。

最後覺得食麥記好食好多!
2016-06-12 309 views
相約朋友閒聊,西洋菜街經濟下午茶之選我點了的炸魚配薯條,有點令我失望,當然也明白,一分錢 一分貨,魚柳炸很頗乾身,邊緣有點硬,吃下去無魚味,薯條有一種被翻炸的感覺,只感到油炸味很重的感覺,內裡少冷。都能吃掉9成,以價錢來說,是合理的。凍檸茶不夠檸檬,茶也不夠澀
相約朋友閒聊,
西洋菜街經濟下午茶之選
都能吃掉9成,以價錢來說,是合理的。
凍檸茶不夠檸檬,茶也不夠澀
2016-03-15
$35 (Tea)
約左朋友係旺角食飯未諗到食咩之下 行行下就黎左意日菜每次黎食都會食焗肉醬薯蓉千層麵題外話: 呢到冷氣比較大 想坐耐d傾計可能要坐卡位好d焗肉醬薯蓉千層麵(包餐湯)好鐘意食邪惡薯蓉 食落口感受到罪惡感薯蓉足量 但肉醬比較少 千層麵自己比較鐘意淋d 會同肉醬夾d等朋友放工黎所以慢慢食但冷氣真係太大 食左一半都已經凍哂而且份量真係幾多 所以都食唔哂

約左朋友係旺角食飯
未諗到食咩之下
行行下就黎左意日菜

每次黎食都會食焗肉醬薯蓉千層麵
題外話: 呢到冷氣比較大 想坐耐d傾計可能要坐卡位好d
焗肉醬薯蓉千層麵
焗肉醬薯蓉千層麵(包餐湯)
好鐘意食邪惡薯蓉 食落口感受到罪惡感
薯蓉足量 但肉醬比較少
千層麵自己比較鐘意淋d 會同肉醬夾d
等朋友放工黎所以慢慢食
但冷氣真係太大 食左一半都已經凍哂
而且份量真係幾多 所以都食唔哂

2016-05-12 260 views
打完波太肚餓,一坐低很快便Order了個吉列豬扒湯拉麵,價錢還可以,$39麵可能改良了,沒有如之前的食評形容般過腍,算是適中。豬扒分開上值得一讚,不會被湯水浸到又濕又軟。豬扒外脆內軟,而且幾入味,配合沙律醬幾好味服務方面整體是OK的,紥馬尾的少女幾斯文有禮,反應也快

麵可能改良了,沒有如之前的食評形容般過腍,算是適中。

豬扒分開上值得一讚,不會被湯水浸到又濕又軟。
豬扒外脆內軟,而且幾入味,配合沙律醬幾好味

服務方面整體是OK的,紥馬尾的少女幾斯文有禮,反應也快

2016-04-21 163 views
原本打算開開心心同班fd 去食餐飯, 點知換黎嘅係不快嘅回憶。經過見到依間鋪頭入面坐滿人,咁岩有人埋單,於是我地呢班肚餓又唔知食咩好嘅人就中咗伏。大概坐滿人係因為鋪頭細,會有人想入去試係因為唔貴。我地一行四人,叫咗三款唔同嘅野食,四杯唔同嘅野飲,仲送忌廉湯。點知八樣野,冇一樣係好食,勁!湯,愈飲愈口渴,其中有一碗仲要有結舊,即係好似金寶湯未開水咁嘅款,失敗!照燒雞扒冇雞味,又乾,失敗!豬頸肉鹹到好似鹽唔洗錢咁,失敗中嘅失敗!石頭飯加咗隻蛋,完全係食緊雞蛋撈飯,失敗!炒烏冬又係鹽唔洗錢,仲要四十幾蚊得一個壽桃牌幾蚊個咁嘅分量,失敗!最慘係杯野飲,啲水果茶淡到冇味,仲有啲薄荷味,好似漱口水咁,仲衰過用菓然系開水,失敗!珍珠奶茶完全似飲開咗水嘅奶,雖然加咗啲黑色粉團係底點綴杯飲品添,不過難飲到嘔!好地地一餐晚餐搞到咁,你對唔對得住啲客?!

照燒雞扒冇雞味,又乾,失敗!
豬頸肉鹹到好似鹽唔洗錢咁,失敗中嘅失敗!
石頭飯加咗隻蛋,完全係食緊雞蛋撈飯,失敗!
好地地一餐晚餐搞到咁,你對唔對得住啲客?!
2016-04-20
  • 冇野好食
  • 隔離沙嗲王會好食啲
2016-03-16 136 views
呢間叫得做意日菜, 特色就係又有意大利菜, 又有日式菜, 鐘意西餐日餐的朋友都可以一齊黎食所以都同Friend黎過幾次我嘅係豬扖雞扖大碗飯 ($38)一個餐有豬扒雞扒, 真係雙重享受都OK大塊同多, 炸得外脆內軟, 肉質唔錯朋友就叫左個吉列豬扖湯拉麵($39)佢對豬扖的評語同我參唔多, 不過D麵佢就話太腍, 無咩口感下次再黎就試下意大利菜先
所以都同Friend黎過幾次
我嘅係豬扖雞扖大碗飯 ($38)
一個餐有豬扒雞扒, 真係雙重享受
都OK大塊同多, 炸得外脆內軟, 肉質唔錯
朋友就叫左個吉列豬扖湯拉麵($39)
佢對豬扖的評語同我參唔多, 不過D麵佢就話太腍, 無咩口感

下次再黎就試下意大利菜先
2016-03-03