餅店每日都新鮮製造唔同口味嘅戚風蛋糕。舖頭12點開門,我1點幾去到嘅時候好多味已經賣晒。今次試咗熱門嘅伯爵茶☕️同香蕉🍌味。蛋糕非常鬆軟,口感濕潤,好啱我口味,因為我唔太鍾意好dry嘅蛋糕。而且唔會太甜,食完一件都唔會覺得滯,想食完一件又一件。
餅店每日都新鮮製造唔同口味嘅戚風蛋糕。
舖頭12點開門,我1點幾去到嘅時候好多味已經賣晒。
今次試咗熱門嘅伯爵茶☕️同香蕉🍌味。

店家大膽創新的製作了甜鹹組合和甜辣組合的曲奇,第一次嘗試味道如此新奇的曲奇!兩款的牛油味都很出,入口酥化,顆粒感明顯,豐富了口感。1. 櫻花蝦🦐紅莓🍒牛油曲奇($48/罐)鹹+甜的組合,沒有想到櫻花蝦反而能夠令牛油的香氣更加明顯,紅莓不會太甜,所以味道較為勻稱,個人比較喜歡這款😄評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 麻辣🌶️焦糖爆谷🍿牛油曲奇($48/罐)辣+甜的組合,剛入口只有淡淡的辣味,但隨後辣味會愈來愈明顯🥵不知是否因為辣味比較出,所以掩蓋了焦糖爆谷的味道,感覺主要都是辣味。嗜辣的朋友可以嘗試一下🤣評分🌕🌕🌕🌕🌑
兩款的牛油味都很出,入口酥化,顆粒感明顯,豐富了口感。

1. 櫻花蝦🦐紅莓🍒牛油曲奇($48/罐)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 麻辣🌶️焦糖爆谷🍿牛油曲奇($48/罐)
評分🌕🌕🌕🌕🌑
2021-11-26 339 views
這家的戚風蛋糕口感濕潤,鬆軟有彈性,蛋糕體有很多小氣孔且分佈均勻,室溫放2-3天也能保持口感。店家總共推出了10款口味!$15就有一件,原個蛋糕也只是$76,非常抵食😆1. 士多啤梨🍓混合了新鮮的意大利士多啤梨蓉,酸酸甜甜很開胃,還能吃到一粒粒士多啤梨籽,口感挺豐富👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 香蕉🍌使用了新鮮地捫香蕉,甜味主要來自香蕉本身,沒有太多砂糖的味道,本身不是特別好香蕉,但這款很有驚喜!評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 伯爵茶🍵採用了英國川寧伯爵茶,茶香味和甜味是三種茶味中最突出的,所以味道較為濃郁,如果怕另外兩種茶味太淡,可以試試伯爵茶👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 咖啡☕採用了意大利咖啡,咖啡豆味非常香濃,甜味和苦味平衡得剛剛好,咖啡愛好者一定要試下😋評分🌕🌕🌕🌕🌕5. 芝麻裡面不僅混合了磨碎的芝麻粒,還有頂級原粒芝麻,所以芝麻味特別出特別濃郁,吃起來很香口😋感覺也比較健康~評分🌕🌕🌕🌕🌕6. 朱古力🍫使用了日本可可豆,可可豆香氣非常濃郁,微苦的感覺很不錯,不會有一般朱古力死甜的感覺。評分🌕🌕🌕🌕🌕7. 抹茶🍵採用了日本龍膽抹茶,龍膽本身帶有些許海苔味,不會有綠茶的苦澀感,而且回甘帶甜。所以茶葉的苦

1. 士多啤梨🍓

2. 香蕉🍌

3. 伯爵茶🍵

4. 咖啡☕

5. 芝麻

6. 朱古力🍫

7. 抹茶🍵
採用了日本龍膽抹茶,龍膽本身帶有些許海苔味,不會有綠茶的苦澀感,而且回甘帶甜。所以茶葉的苦味較焙茶淡,但甜度會比焙茶稍高一些,口味充滿日本風味🇯🇵
評分🌕🌕🌕🌕🌗

8. 焙茶🍵
採用了日本宇治焙茶,淡淡茶味,甜味不明顯,反而帶一絲絲茶葉的苦味,但不澀口,喜歡茶的朋友應該會喜歡這種微苦的感覺。
評分🌕🌕🌕🌕🌘

9. 原味
很純粹的蛋香味,簡單美好,如果想品嘗原汁原味的戚風蛋糕,就一定要試試!小編是重口味人士🤣所以更加喜愛加入了其他口味的蛋糕。
評分🌕🌕🌕🌕🌘

10. 柚子
使用的是韓國柚子,第一口下去以為是原味,過了一會柚子味才在口腔裡慢慢蔓延開,裡面竟然有一塊塊柚子肉有些驚喜!不過小編不太喜愛柚子😢所以麻麻這個口味。
評分🌕🌕🌕🌕🌑
-🦄老陳餅店 @lochenbakery-件裝 戚風蛋糕 自取點自取 Hkd18/1-嗚…我終於食到鼎鼎大名嘅老陳戚風蛋糕喇多數我Bookmarked咗嘅嘢 都要1-2年之後先去食所以我都真係收藏咗老陳好耐 由初時得幾隻味到而家個Menu有10種口味嘅蛋糕 仲有曲奇 飲品都真係進化咗唔少 好啦我終於的起心肝買嚟食以下排名有分先後次序 由我最鍾意嘅開始講先排最後唔代表佢難食 我想講佢全部味都好食架⚠️注意返⚠️我買完返屋企 都分咗幾日食⚠️🔥但係全部蛋糕嘅口感都係咁鬆軟 偏濕潤🔥-♦️香蕉味戚風蛋糕🍌💕Rating🌕🌕🌕🌕🌗-本身對佢無抱有太大期望 點知最有驚喜就係佢一食落口 開頭其實食唔出有任何嘅味道個陣時我表示好疑惑 點解一啲味都無架呢正當我慢慢認真品嘗之際 陣蕉味就出咗嚟喇佢係真。香蕉味 食到香蕉嘅清甜 唔係香蕉精油好似平時食香蕉蓉會食到嘅個隻甜味咁甜度適中 好鍾意呢隻口味嘅戚風蛋糕 推薦-♦️抹茶戚風蛋糕🍵💕Rating🌕🌕🌕🌕🌑-同香蕉味一樣 抹茶味嘅都要慢慢品嘗先會食到佢茶味嘅後勁都幾勁 我食到茶味嘅香醇我唔可以話佢係苦 大家唔會食到苦味放心又唔可以話佢好濃 不過我對呢個抹茶無失望佢抹
🦄老陳餅店 @lochenbakery

本身對佢無抱有太大期望 點知最有驚喜就係佢
一食落口 開頭其實食唔出有任何嘅味道
個陣時我表示好疑惑 點解一啲味都無架呢
正當我慢慢認真品嘗之際 陣蕉味就出咗嚟喇
佢係真。香蕉味 食到香蕉嘅清甜 唔係香蕉精油
好似平時食香蕉蓉會食到嘅個隻甜味咁
聽人講又睇啲評語話士多啤梨味嘅戚風蛋糕係世一
所以我本身都好期待 佢呢隻Baby粉紅色真心好靚
不過蛋糕味道偏酸少甜 完全係食返粒士多啤梨嘅味
仲會食到有士多啤梨嘅果籽(?)我都唔知係唔係🤣
不過就係食到一粒粒類似種籽嘅物體 都幾特別…
我覺得佢欠缺咗一份士多啤梨嘅果香 唔係一定好正

等我遲啲再買埋其他味先 我個人比較想食原味
鍾意雞蛋香味嘅人 我諗原味先係最好最原汁原味
2021-11-11
TakeAway
$108 (Breakfast)
Celebration
Birthday
  • 香蕉戚風蛋糕
2021-10-29 578 views
🔹伯爵茶戚風 $14個人覺得性價比不高戚風很柔軟 就像棉花糖一樣不過個人感覺伯爵茶的味道不夠明顯吃下去只有淡淡的香氣蛋糕來説可以更濃一點而且這個價錢卻只有小小一塊 沒什麼印象點推薦程度:5.5/10
🔹伯爵茶戚風 $14
蛋糕來説可以更濃一點
而且這個價錢卻只有小小一塊 沒什麼印象點
推薦程度:5.5/10
2021-10-25 455 views
老陳餅店 Chiffon cake 💕今次揀左柚子味&伯爵茶味🍰蛋糕鬆軟又唔油🌟甜度岩岩好一小件買黎做早餐或下午茶岩岩好 🍰每件$15🌟鋪頭內仲有好多得意snoopy小擺設😆
老陳餅店 Chiffon cake 💕

今次揀左柚子味&伯爵茶味🍰蛋糕鬆軟又唔油🌟甜度岩岩好
一小件買黎做早餐或下午茶岩岩好 🍰每件$15🌟
鋪頭內仲有好多得意snoopy小擺設😆
2021-10-01 593 views
難得跟朋友入元朗國順道到訪老陳餅店買了幾件戚風蛋糕店鋪裝修簡單 灰色作外牆設計架上簡潔地擺放著不同口味的件裝蛋糕供自由選擇蛋糕款式也不少呢 一共有十款味茶味果味的都有꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱蛋糕可以一整個購買 ($76)或是以件裝獨立包裝形式 ($15)買也可以今次我帶走了四件不同口味伯爵茶 焙茶 咖啡 和 香蕉♡喜歡它的蛋糕質感濕潤軟熟 (。・∀・)ノ不甜 吃下去感覺沒有罪惡感♡茶味濃郁 伯爵茶好吃( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ ) 當下午茶最適合了~
難得跟朋友入元朗國

蛋糕可以一整個購買 ($76)或是
以件裝獨立包裝形式 ($15)買也可以

今次我帶走了四件不同口味
伯爵茶 焙茶 咖啡 和 香蕉♡

喜歡它的蛋糕質感濕潤軟熟 (。・∀・)ノ
不甜 吃下去感覺沒有罪惡感♡
茶味濃郁 伯爵茶好吃( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )
當下午茶最適合了~

適逢中秋要到元朗國BBQ,梗係順路要試埋好出名既老陳餅店啦😎😋🤗伯爵茶戚風蛋糕 $15抹茶戚風蛋糕 $15/買完隔天早上吃,蛋糕的質感依然保持超!級!鬆!軟!軟綿綿的蓬鬆空氣感真的令人愛不釋手❣️而且內裡仍然保留濕潤感,老公都表示好喜歡💕吃了我大半🤨兩者的茶香也很突出,不過身為抹茶控既我,今次覺得伯爵茶完勝🙌🏻/原來官方IG訂夠$95仲可以荃灣海之戀Penticton或其他自取點取貨😍已經諗緊好想試埋焙茶、咖啡、朱古力味🤤
伯爵茶戚風蛋糕 $15
抹茶戚風蛋糕 $15
  • 伯爵茶戚風蛋糕
散水餅首選🍴每日新鮮出爐嘅戚風蛋糕🥳🥳店主仲要好用心每日整唔同口味🥺🥰每一件都好鬆軟😜仲唔會好甜😻😻😻我哋今次試咗佢哋嘅咖啡口味真係好濃好香嘅咖啡味本身自己唔係好鍾意食好甜嘅嘢但佢嘅甜味都覺得啱啱好啱晒我哋啲關注健康人士除咗咖啡口味佢仲有好多水果口味第日如果散水嘅時候買來俾同事食都好正因為夠多選擇呀嘛15蚊就有一大舊真係好抵食❤️店主話下次再嚟應該會有好多唔同口味一定會帶多幾個朋友再嚟食
散水餅首選🍴

因為夠多選擇呀嘛

15蚊就有一大舊真係好抵食❤️

店主話下次再嚟應該會有好多唔同口味

一定會帶多幾個朋友再嚟食
睇人介紹元朗美食知道呢間專賣戚風既餅鋪 每日鮮製唔同口味既戚風 口味共有9款 有散件裝 亦有原個賣(最好預訂左先)今次黎到淨係買左兩個散件試下先🙆🏼‍♀️伯爵茶戚風 $15完全係Twinings伯爵茶既味道啊☕️滿口清香 唔鍾意伯爵茶既應該會覺得太濃味 相反小編就覺得幾正😍焙茶戚風 $15店家表示係由日本宇治丸久小山園焙茶製成 焙茶既烤香味都幾重 戚風本體好輕盈 禁落去會回彈 老實講食完係無飽肚感 當個小茶點是ok的 門口位有幅畫幾靚幾得意 黎到可以打下卡💁🏼‍♀️

伯爵茶戚風 $15

焙茶戚風 $15

門口位有幅畫幾靚幾得意 黎到可以打下卡💁🏼‍♀️
🔆散水餅首選🔆每日新鮮出爐的戚風蛋糕😍仲要好多口味{伯爵茶☕️、抹茶🍵、草莓🍓、芝麻、朱古力🍫、香蕉🍌口味等⋯}戚風蛋糕超鬆軟 超綿密而且夠濕潤👍🏻味道都好突出〰️散水餅建議買件裝 $15/件同事們都食得好開心🥳每日限量發售架
🔆散水餅首選🔆
戚風蛋糕超鬆軟 超綿密而且夠濕潤👍🏻
味道都好突出〰️散水餅建議買件裝 $15/件
同事們都食得好開心🥳每日限量發售架
2021-07-19 799 views
難得今次來元朗去開水渠呢邊,一於試吓呢度嘅馳名戚風蛋糕!呢度嘅戚風蛋糕有好多種口味,例如抹茶味、朱古力味、柚子味等等。而喺眾多款口味之中我選擇咗長期熱賣嘅伯爵茶味、是日推介嘅芝麻味,同埋我自己私心想食嘅咖啡味🥰放落口你會食得出係邊隻口味,因為人哋真係真材實料,伯爵茶味用咗美國川寧伯爵茶,芝麻味用咗青島黑白芝麻,咖啡味用咗意大利咖啡。戚風蛋糕口感鬆軟,但唔會食完好似食咗陣風咁,反而係食咗一件都幾飽肚,唔錯唔錯,有機會嚟元朗可以一試👍🏻👍🏻

2021-07-17
$15 (Breakfast)
2021-07-04 782 views
/ 有同事Last day,而佢揀選左「老陳餅店」既戚風蛋糕做散水餅,「老陳」真係成日都聽,但真係一直都未試過,估唔到今次係有同事Last day派散水餅而食到⋯聽講有9種口味,包括原味、香蕉🍌、芝麻、朱古力、抹茶、伯爵茶、咖啡、柚子同埋焙茶⋯而我就揀左伯爵茶味去試🤤!📍戚風蛋糕🍰 (伯爵茶味) 一件$15💬伯爵茶味既戚風蛋糕🍰真係好特別,茶味既濃度好fit,而且仲要食落去,真係有一粒粒既伯爵茶碎,好正😋😋😋!最重點係佢既威風蛋糕🍰無添加,仲要係低卡路里,相對比較健康👍🏻
/ 有同事Last day,
而佢揀選左「老陳餅店」既戚風蛋糕做散水餅,
「老陳」真係成日都聽,但真係一直都未試過,
估唔到今次係有同事Last day派散水餅而食到⋯

聽講有9種口味,
包括原味、香蕉🍌、芝麻、朱古力、抹茶、伯爵茶、
咖啡、柚子同埋焙茶⋯
而我就揀左伯爵茶味去試🤤!

📍戚風蛋糕🍰 (伯爵茶味) 一件$15
伯爵茶味戚風蛋糕🍰

💬伯爵茶味既戚風蛋糕🍰真係好特別,
茶味既濃度好fit,
而且仲要食落去,真係有一粒粒既伯爵茶碎,
好正😋😋😋!

最重點係佢既威風蛋糕🍰無添加,
仲要係低卡路里,相對比較健康👍🏻
2021-07-02
2021-07-01 620 views
屯馬線開通之後成日有機會出遠門,今次難得有朋友帶路係元朗一日,緊係試晒好食既小店。其中一間朋友極力推介係就係老陳,不斷重申selling point之一就係老闆好靚仔,可惜去到係一位女店員無緣見到。不過店員服務態度都好好見我地興奮到好似遊客咁又選擇困難地望實茶味雪芳蛋糕就介紹返唔同茶味既特色同救我地打卡點影相靚d。最後撰左一輪就決定試伯爵茶同焙茶,當日拎太多野隨手放d蛋糕落袋估唔到拎出黎仲黎彈到變返fluffy又有彈性既雪芳蛋糕。兩款茶味都好出而我就更加鐘意焙茶既烘焙味,有驚喜既係第二日食仲保持到濕潤。所有蛋糕都係切件同整個買想當小食或者滿足大胃王都無問題。

2021-06-29 580 views
▫️散水餅文化係打工仔辭職last day時必定要做嘅禮儀, 想藉此多謝昔日一齊作戰嘅同事們, 我自己唔想送傳統西餅店嘅蛋糕, 又唔想送一塊曲奇餅咁hea, 想特別啲, 所以我揀咗老陳餅店嘅戚風蛋糕!! ▫️聽朋友講老陳嘅戚風蛋糕係好好味, 當我落單嘅時候先發現原來有好多款口味揀! 伯爵茶, 芝麻, 香蕉, 抹茶, 朱古力, 咖啡, 原味, 柚子, 焙茶&士多啤梨! 最後我訂左7盒, 84件! 仲包埋送貨到office, 每個紙盒裝左12件, 排列得好整齊! 而且每件蛋糕都係獨立包裝, 夠哂衛生! ▫️我預留左一件俾自己, 食咗伯爵茶!! 真係好好食, 蛋糕十分濕潤, 入口唔會覺得乾爭爭, 並且好鬆軟!! 我試過禁扁個蛋糕, 佢嘅回彈力係十分之驚人, 竟然可以回復返原本個樣! 真係好厲害🤣 仲食到好香嘅伯爵茶味, 非常好味▫️同事食左其他口味, 個個都讚不絕口, 都話個蛋糕好味同埋好鬆軟, 唔似坊間其他蛋糕實的的又乾爭爭, 大家都滿意我就放心晒!

Delivery
  • 伯爵茶戚風蛋糕