2023-09-04 75 views
邊個話大時大節一定要食西餐架!!同對的人食既話,其實真係日本菜也好好味💕餐廳主打多款口味既特色拉麵,仲有丼飯﹑炸物同小食揀,比起一般拉麵店更多選擇!六點幾去到已經開始有少少人龍,果然係隱世但高人氣小店desu 。入到去坐低揀想食咩/要咩款既拉麵,係用剔剔紙嘅,可以customize正正子!❤️‍🔥日本雞油豚角炒飯,非常厚身嘅厚切豬肉片,雞油食落去唔會一啖油又而且豚角炆得好冧,一試難忘,非常好味。我就鍾意較肥美同厚身嘅豚角丼多啲🐷尤其係豚角煮炆得好軟腍,好似食緊五花肉咁,勁正!一上枱已經垂涎三尺 好香 傳來陣陣雞香味,係我碗花雕醉雞湯😍調出雞湯嘅雞肉味好夾我口味,非常清甜唔會過膩。今日想食重口味少少,揀左胡椒豚肚湯。入口又唔會過鹹,忍唔住一啖接一啖飲哂湯底🤤 整體來說餐廳性價比頗高,而且我中意餐廳店員有禮貌,食都食得開心啲🤣

2023-08-31 81 views
拉麵嚟講,我最❤️雞白湯,所以一見到有雞白湯拉麵食就會想即刻衝入去食🙈樂麵主要提供4款湯底嘅拉麵,其中3款湯底都由雞熬成,1款由豚骨煮成,啱哂我🤟🏻🤟🏻🐓雞湯~真熬雞白湯 奶白色雞湯未食已經知道夠濃郁,一飲果然非同凡響🙊充滿膠質嘅湯一啲都唔油膩,調味適中,無落味精食完碗麵都無好口乾,欣賞💖🐖豚湯~胡椒豚肚湯 嘅亮點一定係胡椒🧂想再重口味啲可加錢揀多胡椒版本,飲完暖笠笠☀️豬肚煮得好腍,無內臟腥臭味👍🏻由於豬肚實在太正,追加咗份麻香胡椒豚肚絲,撈埋麻油京蔥香味再上一層樓🙈另外仲有麻油炒筍絲,筍絲爽脆,本身唔會醃得過鹹,喜歡食筍絲嘅朋友可以試❤️

2023-08-30 65 views
今日約左同朋友一齊放假學西班牙文🤗,放學就黎左呢間樂面 👧🏻👧🏻,我地都好impressive全場滿佈著柔和音樂增添不少氣氛, 中意呢個場景,食野傾計都開心D。印象最深刻既就系🌸鰹魚雞白湯🌼,它以鰹魚和雞肉為主料,加上清淡的調料慢燉而成。鰹魚和雞肉的味道相互融合,味道非常鮮美,讓人感到非常滿足。🏻👧🏻胡椒豚肚湯,豚肚質地細膩,加上胡椒的味道刺激口感,非常開胃。🍎京蔥薑油手撕元氣雞非常大兜,而且雞肉好入味,我地食到停唔到口。🍎 秋葵釀蝦膠炸串,非常考心思,製作用心,系廚師得意之作~食完甘多美食,再來一碗餐廳獨家秘製鰹魚雞白湯,幼滑香甜,香氣十足。傾左好耐,呢度餐廳環境氣氛輕鬆🎶🎵,又系時候講拜拜,有機會再約。
秋葵釀蝦膠炸串,非常考心思,製作用心,系廚師得意之作~

2023-08-29 48 views
上星期去完日本好掛住日本嘅食物,今日特登搵咗間日式餐廳過吓癮,食完成個人精神曬!!😳😏🤓我比較鐘意椒鹽唐揚日本池魚🤭,一見到餐牌已經覺得好吸引,點完冇幾耐就上餸。🤝🤝🤝🤝咬落脆卜卜,好香口,魚同椒鹽嘅化學作用發揮到極致,完全無法抵抗。😈😻胡椒豚肚湯😽😼入口有層次感,👐🏻👐🏻越飲越上癮,大人小朋友都鐘意。🤘🏻成碗麵份量好夠,超飽肚,物有所值。💋💋真贅雞白湯🤙🏻👅超好飲,麵有韌性,一咬就斷。👄肉大大塊好過癮,溏心蛋冇可能唔好食,蔥花點綴提鮮好加分。🫂今鋪真係好開心,我諗可以帶朋友一齊嚟食。👥🥣❤️‍🔥

今鋪真係好開心,我諗可以帶朋友一齊嚟食。👥🥣❤️‍🔥
2023-08-29 50 views
辛苦完一日,放工當然要去醫肚仔,係新都會廣場有間叫《樂麵》的拉麵店。餐廳係以港式拉麵為主打,口味都加入港式風味。好似我叫的呢個拉麵和小菜就十足🇭🇰港式風味。胡椒豚肚湯拉麵🍜🍜🍜🍜🍜😋😋京蔥薑油手撕元氣雞🧆🧆🧆🧆🧆😋😋胡椒豚肚湯拉麵濃濃的胡椒豚肚湯聞落去非常香,每啖湯底都係胡椒豬肚的香味,微辣味令人食得更開胃。佢哋的拉麵🍜非常特別,係❗️藜麥拉麵❗️,好健康,比較普通小麥拉麵的味道更香👅,亦可選擇麵的軟硬度。拉麵的配料有豚肉,豚肚和溏心蛋,超正!京蔥薑油手撕元氣雞呢個京蔥薑油手撕元氣雞又香又清爽,味道和口感都一流。因為好鐘意食京蒽,每一口都京蔥味滿滿,而且雞肉又夠嫩滑,真心食得好幸福。
胡椒豚肚湯拉麵🍜🍜🍜🍜🍜😋😋
京蔥薑油手撕元氣雞🧆🧆🧆🧆🧆😋😋

胡椒豚肚湯拉麵

京蔥薑油手撕元氣雞
2023-08-29 50 views
朋友成日都去新都會廣場個間樂麵食野,佢成日Showoff 自己張印花卡儲左幾多印,證明自己係FANS。佢話樂麵有質素又價錢相宜,已經到訪多次都keep住水準👍🏻 今日我順應呢個Fans要求,陪佢食一次。呢款麻香胡椒豚肚絲係我下酒菜辣熟食至愛之一,味道口感不得了**輕麻辣**!將麻香辣度再昇華!秋葵釀蝦膠炸串燒到好香脆又夠惹味 裡面包住蝦膠,食落去脆得來又軟,既創新又簡單,大家切勿錯過!好友知道我喜愛吃花雕醉雞湯🥰呢間嘅清香醇厚吸引到我嘅味蕾🥰不知不覺飲晒成碗湯🙊加上拉麵質感軟硬適中,好想再食🥰白湯是用昆布、鰹魚調成的醬汁,日本人經常會以此來調味。好似呢款鰹魚雞白湯,麵條口感滑順有咬勁; 炙燒叉燒口感軟嫩, 肥瘦適中,入口柔軟富油脂香。Overall 成餐係有驚喜,我覺得係唔錯的! 我呢位樂麵FANS朋友係無介紹錯。呢個價錢食到一碗咁大份的拉麵 真係好抵!仲要質素唔差!絕對可以一試。

2023-08-25 160 views
[樂麵真的有快「樂」嗎?]

👍🏻抵食: 4/10
😘回頭: 3/10
🛋️環境:5/10
💵消費: $109.4 (included 10% service charge)
✨🍽️推薦菜式: NA

港式口味拉面,較為特別有醉雞/ 胡椒豬肚/ 大量芫茜既口味,普偏一碗都超過$100,價錢都略貴,先唔講食物味道,服務認真麻麻!店舖為吧台座為主,每個位都有自己個座號,同行4人,每人都各自畫餐紙,亦都寫上自己枱號,但送餐依然係冇送到啱既位置,而且送到上黎完全冇講係咩麵,碗碗差唔多樣,根本唔知咩黎,三催四請先搵到店員黎問,仲要原來係送錯餐。好啦,再送餐喇,依然冇講係咩麵,真係有種堅持,然後又要再努力搵店員黎問🙃價錢又唔係平,食物又一般,服務禮貌都唔多,不建議👎🏻

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

♡真熬雞白湯

📍樂麵
地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
電話: 52900236

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯
2023-08-25 59 views
琴晚YouTube見到樂麵好受歡迎👏🏻,今日終於嚟咗,果然名不虛傳,食物味道好賣相佳,做得好出色。🥺💟💘 麻香胡椒豚肚絲有香辣味,香氣四溢,非常惹味,好快就全部清曬。豬肚唔硬,反而q彈有咬口,好易就咬斷,味道一流。🎉🎉💘 麻油炒筍絲絲滑,開胃小菜嚟講算係唔錯,份量唔hea,三至四人食少少都夠食,食完成個口好清新。🎈🎊💘 真贅雞白湯份量好夠,🏆一至兩人都可以食,肉質嫩滑,好有光澤,一上檯已經忍唔住動筷。湯頭濃郁惹味,簡直係味覺盛宴。💎💡~簡單啲講,食物真心唔錯,上菜速度都快,大家記得嚟食要早啲book位!🥇🤪

🩷餐廳結合日本拉麵元素同埋香港美食風味🇭🇰 製作出創新既fusion拉麵 獨一無二!而且聽聞佢哋d拉麵係係香港廠製作 而且係同本地品牌合作出拉麵 大家要多多支持💪🏼平均一碗唔過百 性價比夠嗮高 重點係真心好食😋 唔怕醜講 係我係香港數一數二食過最好食既拉麵🙈 重點係睇得出廚師係花左好多心思去設計每一款湯底🥹先講講佢個麵底🩶 兩款麵都非常掛湯!- 伊麵: 食落去超級幸福 好重油炸/油麵既味道 而且麵條非常彈牙 就算放耐左都唔會漲🌟- 拉麵:佢哋既拉麵擁有淡淡既蕎麥味 食落去唔會覺得好肥膩!我覺得佢哋既麵偏淋身 即使我選擇硬麵 我覺得同其他拉麵舖既普通硬度差唔多👀拉麵湯底通常係每碗麵既係精髓😍~真熬雞白湯🐔($98)湯底:唔係誇張 真心呢個係我試過頭三名既雞白湯底😚真係拍得上中環$150-200一碗既雞白湯拉麵!湯底好重骨膠原味 同埋好香既雞皮油香味 好足料 而且湯底仲睇到一粒粒既骨髓 飲完唔會過鹹 而且嘴唇仲會有少少痴笠笠既感覺 應該係雞既骨膠原😌 呢個麵仲配埋幾款肉 如果第一次食想咩都試下既話可以叫呢個🤓鴨肉🦆有一塊 絕對唔鞋 而且面頭有微微燒過叉燒🐷份量都唔少 仲有兩大塊!豬肉好似有
🩷

重點係睇得出廚師係花左好多心思去設計每一款湯底🥹

先講講佢個麵底🩶 兩款麵都非常掛湯!

拉麵湯底通常係每碗麵既係精髓😍~
真熬雞白湯🐔($98)

呢個麵仲配埋幾款肉 如果第一次食想咩都試下既話可以叫呢個🤓
鴨肉🦆有一塊 絕對唔鞋 而且面頭有微微燒過
叉燒🐷份量都唔少 仲有兩大塊!豬肉好似有用少少花雕酒醃過既味道👅 豬肉口感夠淋 切得好薄 肥瘦比例平均
雞胸🐔 我覺得呢個正常發揮 都係好食既慢煮雞胸

胡椒豚肚湯🐽($108)
湯底:呢個味道既拉麵湯底真係第一次試 好特別🌞
廚師好成功將日本豬骨湯同港式胡椒豬肚味混埋一齊 胡椒味唔係超級出 但係我覺得好夾✨

呢碗麵叉燒同上面一樣 為了配合胡椒豬肚湯主題 肉類都有豬肚 佢既豬肚既特別 係一粒粒 而且配埋d肉碎同埋胡椒粒🧂令到個湯底更佳重胡椒味!

味道:🍜🍜🍜🍜🍜/5 (滿分💯!)
胡椒豚肚湯
真熬雞白湯
胡椒豚肚湯
真熬雞白湯
  • 真熬雞白湯拉麵
  • 胡椒豚肚湯拉麵
2023-08-23 40 views
今天與同事有事要到葵芳一趟,順道想在附近揾個地方食野,我們路過這間餐廳,見到裝修都幾乾淨舒服,同事便提議入內進食,品嚐一番!✅♥️店內✅♥️有好多食物的品種選擇,覺得佢啲嘢食同飲品都好有創意,有好多新嘅嘢可以選擇下。✅♥️椒鹽唐揚日本池魚✅♥️配以椒鹽調味,炸至外酥內嫩,外觀金黃誘人,口感十分鮮美。✅♥️秋葵釀蝦膠炸串採用新鮮的秋葵和蝦膠製成,外層炸酥,口感清脆,內裡鮮嫩可口。✅♥️鰹魚雞白湯用新鮮的鰹魚和雞肉,加入清淡的調料慢燉而成,湯汁清澈透亮。
✅♥️店內✅♥️
✅♥️椒鹽唐揚日本池魚✅♥️
配以椒鹽調味,炸至外酥內嫩,外觀金黃誘人,口感十分鮮美。
✅♥️秋葵釀蝦膠炸串
✅♥️鰹魚雞白湯
用新鮮的鰹魚和雞肉,加入清淡的調料慢燉而成,湯汁清澈透亮。
2023-08-17 110 views
前排見到IG好多fd 打卡呢間餐廳📸,佢地都留言話質素高,環境又好,係比較少有既高質午餐。呢間餐廳裝修充滿特色,簡單得黎又有細節位,食野都開心D🔶秋葵釀蝦膠炸串🔶酥脆的外皮與鮮美的蝦肉相得益彰,另外可以搭配上檸檬汁或辣椒醬,增添一份清爽或辣味,更加美味可口。🍸🍹🔶椒鹽唐揚日本池魚🔶都好好味,非常酥脆,魚肉鮮美。🔶真贅雞白湯🔶湯底非常鮮甜,好滋補既一個湯。🔶花雕醉雞湯🔶,以雞肉為主料,加上花雕酒和各種調料慢慢熬煮而成。味道濃郁香醇,花雕酒的味道非常突出,雞肉肉質入口即化,非常嫩滑。🍸🍹D 野食全部都好好味,好獨特,出面好少見。我見到餐牌仲有好多好野食,下次再約fd黎食。😊
🍸🍹🔶椒鹽唐揚日本池魚🔶都好好味,非常酥脆,魚肉鮮美。
2023-08-16 74 views
約咗朋友食拉麵敘舊,嚟到葵芳新都會,我哋嗌咗兩碗麵和兩個小食,拉麵和小食都非常好吃,水準很高。胡椒豚肚湯麵胡椒豬肚湯拉麵食落去非常暖胃,微微辣辣地非常開胃。有兩塊大叉燒片,醃製銀魚乾和蔥花,令整碗麵嘅味道更豐富,仲有一隻糖心蛋,半熟嘅蛋黃非常吸引🤩鰹魚雞白湯麵鰹魚乾超多,味濃郁,鮮甜嘅雞肉湯混合堅魚片,湯底飲落鮮味十足。加上京蔥,蔥花和筍片,每種食材的味道都非常突出,但混合起來又非常夾。麻香胡椒豚肚絲呢個胡椒豬肚絲非常入味,加上麻油和芝麻,令豬肚絲非常香,因為加咗胡椒,豬肚絲嘅微辣味令人食慾大增。京蔥薑油手撕元氣雞估唔到京蔥配元氣雞意外地好味,京蔥嘅清爽口感與鮮嫩的雞肉互相衝突,形成一個完美的組合。而且每一啖都食到京蔥姜油的香味。
胡椒豚肚湯麵
鰹魚雞白湯麵
麻香胡椒豚肚絲
京蔥薑油手撕元氣雞
2023-08-15 67 views
本來以為拉麵都係大同小異,無咩特別✋🏻但竟然有間拉麵店將港式風味放入日本拉麵之中,咁新奇點可以唔試吓👀👉🏻花雕醉雞湯拉麵混合咗港式嘅創意加上日式拉麵嘅做法,花雕酒味同拉麵嘅雞湯底好融合,帶有酒香又重雞味,效果十分好呢👍🏻佢哋嘅小食都係與眾不同,好似依個👉🏻秋葵釀蝦膠炸串,秋葵入面塞滿蝦膠,脹卜卜好得意👅秋葵嘅爽口加埋蝦膠嘅彈牙,又幾夾喎🙌🏼食拉麵一定要有👉🏻日式煎餃子先夠完美,餃子皮薄餡料飽滿,煎到香香脆脆真係正🫶🏻見到依碗👉🏻豚角丼好心動👀每粒豚肉都係厚切,滷豚肉嘅汁好好送飯,仲有大量蔥粒蔥絲,香氣立即提升👆🏻
2023-08-14 189 views
1.最基本連食物都做唔好,叫左兩碗拉麵,一碗鏗魚,一碗醉雞,兩個味都係咸到酸,後面檯都話好咸,我叫既係鏗魚湯底,唔好以為係清清地,來到碗上面一大包鏗魚塊撒係上面,可能以為靚啲,但吸水性質,令到碗麵更杰更咸,完全唔係湯麵,大家想象就係直接將啲麵車落去一個好咸既沾麵醬,上面再一堆鏗魚片,麵質係比較硬同唔係煙靭,呢個就大家口味唔同,叉燒係粉紅色既,係豬肉呀!一碗一百幾十既麵,想知道啲咩豬肉更勁唔使熟晒。2.平均等麵時間15~20分鐘,支汽水都催左三次先來。我地位冇左壺水,叫左之後個侍應直接係廚房檯拎落來,叫坐我地隔離個客pass 俾我地,呆左。3.冷氣唔夠,坐位迫預左,張檯邊向下嗰面唔知湯定咩,有顏色既,沾濕左上身,最日本既detail 既吧檯小掛勾都冇裝,如果買完野去食,就用腳夾住更者放地下吧。

2023-08-14 82 views
有一日嚟到屋企附近嘅一間拉麵店,餐廳外觀睇落去非常有特色🇯🇵,勁有日式感覺👍食品都好高質😊餐廳雖然空間不大但是設施齊全,環境整潔舒適😚真贅雞白湯🍜呢一碗麵,有晒豚肉,鴨肉同雞肉,肉都好大塊。糖心蛋好糖心😆湯底好濃郁,不經不覺間就飲晒成碗湯,唔會覺得好頸渴,雞湯味濃。鰹魚雞白湯🍜都有豚肉同糖心蛋,個人認為呢碗更加有鮮味,鰹魚配合埋雞湯湯底非常夾,鮮味突出🐟👍面底可以揀拉麵定伊麵,至於軟硬度方面都有得按個人喜好去選擇。拉麵整體嚟講不錯。兩碗麵嘅湯底都俾我哋飲晒🤭好滿足好飽肚🍜🍜椒鹽唐揚日本池魚🐟用咗鹽而醃漬並外焦內嫩的炸法,唐揚後既口感好脆。用椒鹽調味更勾出池魚原有魚肉香味😊日本池魚肉質細嫩鮮甜,炸製後香味更濃更甜,口感軟嫩滑順🤩日式煎餃子🥟配香醋同辣椒油,味道唔錯👍餃子煎得幾香口👍📝整體評分美味指數:😋😋😋😋😋賣相指數:😋😋😋😋抵食指數:😋😋😋😋😋環境指數:😋😋😋😋5😋為滿分

📝整體評分
美味指數:😋😋😋😋😋