2023-08-22 17 views
好多謝朋友仔帶我去咗一間椰林樹影,泰式風情的打卡西餐廳,有戶外,有室內。有很多打卡位,好有渡假feel ,仲Pet friendly寵物友善雖然對市區人係比較遠少少😝喺大埔林村,但當你去到目的地嘅時候,你就會以為自己身處外國,佢又有包廂,可以約埋一班朋友聚會,細路仔仲有好大地方放電!食物方面✅我覺得佢最必食嘅就係🔥火焰雪山🔥呢個甜品吾係到到有得食!仲要我地只係order 細既size 已經食吾灑!睇住靚仔店員好熟練禁倒d 酒落個蛋白蛋糕上面,熊熊烈火🔥🔥🔥真係好療癒!再淋埋朱古力漿,原來海綿蛋糕入面有雜果,仲隱藏咗Vanilla雪糕!外層蛋白鬆化有空氣感,甜度剛好,口感豐富。✅法式焗田螺蒜蓉牛油味香濃,肉質肥美新鮮殼大肉多,有十二隻,底層好多薯蓉,又夠滑!超級滿足!✅風乾火腿鮮果沙律蔬果新鮮爽甜,份量大,三個人點食得晒!✅夏威夷pizza 即叫即整,薄皮多餡料,超大個!特飲🐱✅椰林日落椰子味濃,有荔枝生果肉喺入面,好清新的特飲✅藍蝶花凍飲蝶豆花,藍色相當吸晴,打卡美美不太甜,又好飲!✅水晶咖啡底層有啫喱粒粒,有咬口!配合凍咖啡,甜味適中,好消暑!Ps:這間餐廳已經超過30年,附近有林村

食物方面
✅我覺得佢最必食嘅就係🔥火焰雪山🔥
呢個甜品吾係到到有得食!

✅法式焗田螺

✅風乾火腿鮮果沙律
蔬果新鮮爽甜,份量大,三個人點食得晒!

✅夏威夷pizza
即叫即整,薄皮多餡料,超大個!

特飲🐱
✅椰林日落
椰子味濃,有荔枝生果肉喺入面,好清新的特飲
✅藍蝶花凍飲
蝶豆花,藍色相當吸晴,打卡美美不太甜,又好飲!
✅水晶咖啡
底層有啫喱粒粒,有咬口!配合凍咖啡,甜味適中,好消暑!
Ps:這間餐廳已經超過30年,附近有林村許願樹、廟宇同埋一些很靚的Graffiti Art 可以遊覽 !值得推介!
2023-08-21
$250 (Tea)
  • 法式焗田螺
  • 椰林日落
  • 藍蝶花凍飲
  • 夏威夷pizza
  • 水晶咖啡
2023-08-22 64 views
一係門口入去已經覺得好似去左泰國咁🇹🇭,藍天白雲下有椰子樹🌴、噴水池⛲️、小橋流水💧、鯉魚池🐠、椰樹小木屋🛖,椰林樹影度假咁好relax😍如果想同閨蜜影戶外就下午黎影相會靚啲👭🏻,如果想浪漫約會就揀夜晚有氣氛啲👫🏻,一大班人朋友或者家庭聚會既話就坐小木屋,私隱度高啲唔怕嘈親人👨‍👩‍👧‍👦,絕對係滿足到唔同人需要🎊-酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98係細個成日飲既酥皮龍蝦湯,宜家真係唔係周圍都有得飲架啦🥹上面層酥皮好香牛油味,而且有好多層好鬆化,個湯飲落去好濃郁龍蝦味又唔咸,仲見到一粒粒龍蝦肉添🦞-黑松露野菌忌廉湯配蒜茸包 $88好creamy好滑,黑松露味都好突出,估唔到伴碟個蒜茸包都咁好味,好香脆點落啲湯都飲索哂味🥖-法式焗田螺 $128份量好大,連啲田螺隻隻都大大粒🐚平時係街食個啲攝牙罅都唔夠😂,伴碟薯蓉滑得黎又食到薯粒,推介👍🏻👍🏻-香燒BBQ豬肋骨 $298呢碟份量大到有啲嚇親😂超級抵食!BBQ醬有少少酸酸地好開胃,豬肋骨又唔會燒到過火好嫩光滑-黑松露大啡菇野菌意大利飯 $138呢個黑松露味比起黑松露野菌忌廉湯個味更加突出,黑松露控一定要試👃🏻而且上面大啡菇有燒過好香口,好有心機🍄-椰
酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98
黑松露野菌忌廉湯配蒜茸包 $88
法式焗田螺 $128
香燒BBQ豬肋骨 $298
黑松露大啡菇野菌意大利飯 $138
椰林日落 $45
其實係椰子🥥+荔枝梳打🍹,飲品入面真係有哂椰子同荔枝果肉🥰兩樣我最鍾意既野加埋梳打無得輸❤️
焗火焰雪山 $128
絕對係打卡之選📷職員上碟時既表演記得錄低📱有大細size揀,我叫呢個係細既,首先用火槍燒熱啲Rum酒🥃,然後淋上個甜品到再用火點著佢🔥,最後再淋埋朱古力醬就大功告成啦🍫外層係蛋白發起既泡泡,內層有雲尼拿味雪糕🍦同海綿蛋糕🍰,中間仲加左雜果🍑🍍,回憶返哂黎👧🏻
酥皮龍蝦湯配蒜茸包
香燒BBQ豬肋骨
黑松露大啡菇野菌意大利飯
  • 酥皮龍蝦湯
2023-08-21 15 views
一走入去就好似身處泰國嘅環境咁樣,環境清幽,舒服,仲有獨立房仔俾我哋可能朋友聚餐或者家人聚餐有一個私人嘅環境。價錢親民,用普通Cafe嘅價錢就可以有雙倍嘅享受,啲食物仲要係唔差。
2023-07-14
$350 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
  • 法式焗田螺
  • 酥皮龍蝦湯
  • 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁
  • 芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉
咁啱今日同朋友去大埔林村許願樹附近行吓周圍影吓相點知行入少少見到呢間餐廳 環境好清幽好靚心思思想試吓.餐廳分別有室內同室外位置坐一入門口睇得出佢好有心思擺設好似去咗旅行咁.餐廳嘅員工非常主動有禮經常會主動斟水 提供協助照顧客人需要.我哋今晚叫好多嘢!😛😛😛- 檸檬蜜糖單骨雞翼- 法式焗田螺- 香煎羊扒- 紅酒牛肉焗飯- 朱古力心太軟配雪糕- 棉花糖特濃朱古力.我自己就鍾意單骨雞翼配上檸檬蜜糖汁 酸酸甜甜好開胃法式焗田螺 我見到係每枱都必食配上薯蓉 吸收晒香草牛油嘅精華最後我叫咗心太軟做甜品作為一個完美嘅總結朋友就叫咗飲品特濃朱古力杯飲品嚟到嘅時候粒棉花糖大到 😆😆😆仲微微燒香咗.今晚見到有唔少在場嘅客人去慶祝生日好多都叫咗火焰雪山下次嚟一定要試😌😌.荷華園環境舒服 氣氛好對於日日都係石屎森林嘅我同你荷華庭係好適合一家大細 一大班朋友聚餐 或者拍拖嘅好去處😋😋😋

咁啱今日同朋友去大埔林村許願樹附近行吓
香煎羊扒
朱古力心太軟配雪糕
棉花糖特濃朱古力
  • 焗火焰雪山
見到好多人黎呢間餐廳打卡,周圍滿是花花,格調優雅,好似去咗外國咁☺️食物都好獨特,好有餐廳特色😄▫️黑松露龍蝦汁蟹膏醬配法包 $168法包外脆內鬆軟,一咬有脆裂聲,脆片碎而不尖利。沾滿濃郁龍蝦汁,與法包相互交纏。龍蝦迷必選!▫️香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁 $158頭盤小吃鵝肝豐腴肥美,肝心富嫩感,溶在口中滿滿柔軟質感。配上法包,唔會太油膩。▫️燒安格斯牛柳8oz $398牛味較濃,細膩彈韌,多汁富嚼感。▫️焗火焰雪山(細) $128好震撼,冰火交融嘅感覺就係咁,視覺效果100分🥳蛋白包覆住雲呢拿雪糕,軟綿綿☁️▫️黃金樹下(凍)(芒果菠蘿沙冰) $58夏日炎炎,嘆杯沙冰至cool😎芒果x菠蘿既黃金combo超消暑🔥▫️藍蝶花檸檬梳打 $48酸酸甜甜,清新冰涼,藍蝶花色彩好夢幻🪻
黑松露龍蝦汁蟹膏醬配法包

▫️黑松露龍蝦汁蟹膏醬配法包 $168
香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁

▫️香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁 $158

▫️燒安格斯牛柳8oz $398
牛味較濃,細膩彈韌,多汁富嚼感。
焗火焰雪山(細)

▫️焗火焰雪山(細) $128
黃金樹下(凍)、藍蝶花檸檬梳打

▫️黃金樹下(凍)(芒果菠蘿沙冰) $58

▫️藍蝶花檸檬梳打 $48
酸酸甜甜,清新冰涼,藍蝶花色彩好夢幻🪻
2023-08-17
黑松露龍蝦汁蟹膏醬配法包
香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁
燒安格斯牛柳8oz
焗火焰雪山(細)
黃金樹下(凍)、藍蝶花檸檬梳打
  • 燒安格斯牛柳
  • 黃金樹下
  • 藍蝶花檸檬梳打
2023-08-16 17 views
估唔到大埔林村隱藏住一間咁隱世嘅餐廳😳寧靜舒服嘅環境真係好適合想暫脱煩憂嘅大家黎用餐🤭🌳❥ 美國安格斯肉眼扒($298)肉眼扒肉香濃厚,尤其咬到筋位同脂肪位,牛味更加放肆🤣配埋燒汁同黃芥末食就岩曬~另外午市套餐有多款前菜選擇,我地揀左周打魚湯同薯角,两款份量同賣相都唔兒戲,味道亦無令人失望❥ 墨西哥雞肉芝士餡餅($158)餡餅入面包住超多拉絲芝士同雞肉粒,一啖咬落係滿足嘅!怕單一嘅話仲有塔塔醬同乳酪醬在旁待命,點埋一齊食會更加清新開胃💦❥ 法式焗田螺($128)小叉輕輕刺入🍴田螺沿住螺旋外殼剔出後進入我嘅口中😋哈哈每一粒螺肉都滲透蒜蓉牛油嘅香氣,肉質新鮮冇泥味,底層吸收曬精華嘅薯蓉都越食越起勁🥔❥ 香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁($158)鵝肝每邊都煎得好香脆,咬開脆殼,肝心嫩感依然,入口即化🤤濃度亦達至十隻燒鵝係口腔跑步嘅水平🤣❥ 朱古力心太軟配雪糕(套餐+$48)美好一餐當然要有甜品作結😘心太軟蛋糕同流心部分比例平均,流漿香濃回甘🍫好食!❥ 黃金樹下($58)芒果菠蘿沙冰超香甜超解暑🏖️推薦度100💯❥ 蜻蜓點水($45)青檸梳打入口微甜,清爽解膩🍋

❥ 美國安格斯肉眼扒($298)

❥ 墨西哥雞肉芝士餡餅($158)

❥ 法式焗田螺($128)
小叉輕輕刺入🍴田螺沿住螺旋外殼剔出後進入我嘅口中😋哈哈

❥ 香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁($158)

❥ 朱古力心太軟配雪糕(套餐+$48)

❥ 黃金樹下($58)
芒果菠蘿沙冰超香甜超解暑🏖️推薦度100💯

❥ 蜻蜓點水($45)
青檸梳打入口微甜,清爽解膩🍋
法式焗田螺
揸車最好係可以周圍去,呢日就嚟到大埔嘅荷華庭園景餐廳(Lotus Courtyard Restaurant),聽人講呢度好有特色,所以決定嚟試一下!果然入到嚟嘅感覺好似世外桃源,又似泰國,又似歐洲,又似係一間船屋,每步就是一個美景!在這如此美景嘅環境當中享用食物,食物同樣非常出色。酥皮龍蝦湯($98)🦞🦞龍蝦湯的湯底鮮美且濃郁,龍蝦肉的鮮甜能夠融入湯中。酥皮烤得金黃酥脆,為湯提供額外的脆度和口感。這個湯結合了濃郁的湯和酥脆的酥皮,味道和質感都非常出色。法式焗田螺($128一打)🐚🐚田螺烤得剛好熟透,口感有彈性又食出其鮮味。薯蓉加入了奶油、香草等,非常香滑,帶來獨特的風味和質感,非常適合作為開胃菜。👍🏻👍🏻鮮炸蠔春卷($168)🫔🫔以新鮮的蠔肉為主要食材,裹上春卷皮炸至金黃酥脆,蠔肉非常肥大鮮甜,與春卷皮的脆度十分搭配,口感豐富。😁😁鵝肝醬焗豬扒飯($168)🐷🐷以豬扒為主要材料,並搭配濃郁的鵝肝醬。豬扒烤得恰到好處,口感嫩滑,搭配鵝肝醬的豐富風味,相當美味。加上飯底非常軟糯,增加口感的層次,很快又吃完一碟😍😍西班牙乳豬($388)🐖🐖西班牙乳豬的皮脆而有彈性,烤得金黃香脆,它的皮脆度能
酥皮龍蝦湯($98)🦞🦞
法式焗田螺($128一打)🐚🐚
鮮炸蠔春卷($168)🫔🫔
鵝肝醬焗豬扒飯($168)🐷🐷
西班牙乳豬($388)🐖🐖
西班牙乳豬的皮脆而有彈性,烤得金黃香脆,它的皮脆度能夠提供令人愉悅的口感,而肉質則鮮嫩多汁,吃起來非常美味。🤤🤤
荷華庭園景餐廳
地址:大埔林村放馬莆43號地舖
2023-08-11
位於林村入面嘅荷華庭,絕對可以稱為隱世,遠離繁囂嘅鬧區,餐廳風格帶點峇里島渡假風亦帶點港式庭園風~食物主要以西餐為主,Lunch Set包括一款頭盤及咖啡/茶,另外可以加錢點埋飯後甜品~呢咗2個Lunch Set,點咗忌廉汁蜆肉意粉及香煎魚柳配柚子汁,頭盤揀咗凱撒沙律及蕃茄雜菜湯,飯後甜品加咗心太軟同焦糖燉蛋~整體味道不錯,足料,調味亦得宜👍🏻甜品個人偏好焦糖燉蛋,因為焦糖燒得夠香脆,蛋味香濃!朱古力心太軟亦很不錯!流心做得好好~職員服務亦友善有禮,環境舒適,如果一大班朋友嚟仲可以Book獨立房間,同時亦適合一家大小~夜晚嚟夜亦係另一番景色!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 9/10環境: 8/10打卡: 8/10CP值: 7/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

甜品個人偏好焦糖燉蛋,因為焦糖燒得夠香脆,蛋味香濃!
朱古力心太軟亦很不錯!流心做得好好~

味道: 7/10
服務: 9/10
環境: 8/10
打卡: 8/10
CP值: 7/10
推介值:7/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$280 (Lunch)
  • 焦糖燉蛋
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 香煎魚柳配蜜糖柚子汁
2023-08-09 11 views
今日同朋友一齊去到大埔行下,再發現到林村附近有一間幾靚既西餐廳,野食仲要幾多選擇,我就懶得去諗,叫左個樣樣都有既二人套餐。先會有沙律🥗,我一直都麻麻地食沙律,平日都係一兩啖,但依個沙律幾好味,啲汁又掛哂係菜上面,所以好滋味👍🏻我朋友都疑惑點解我會食沙律,但真係幾好味😋之後上左酥皮龍蝦湯,佢仲配埋一個蒜蓉包,依個都好正👍🏻好耐無飲有酥皮係面既湯,十分滿意依個湯,夠味,又夠creamy😋另外前菜因為無帆立貝,所以改左大蝦。依個大蝦一啲都係令我地失望。芝士醬好香濃,大蝦又好爽,成件事好夾👍🏻到主菜,我地揀咗一個豚扒、一個肉眼扒,兩份都會有薯客蓉做配菜。豚扒口感幾好,又有汁,唔會好乾身。而肉眼扒都煎得岩岩好,唔會好老、好韌。飲杯我地叫左青檸沙冰、芒果菠蘿沙冰,好大杯,好清新,唔會太甜,好岩依家咁熱既天氣🤤最後我地加左錢將甜品轉左細份既「焗火焰雪山」,好睇又好食,比想像中大個😆整體都好岩同朋友係度聚會,環境好靚,服務都好好👍🏻

整體都好岩同朋友係度聚會,環境好靚,服務都好好👍🏻
2023-08-08 7 views
前兩日生日🎂,朋友帶左我黎大埔林村呢間餐廳食飯慶祝🪅,聽到林村第一時間諗到嘅只係許願樹,絕對冇諗過呢度會有乜嘢特色餐廳,不過朋友堅持話一定要帶我嚟呢度,咁我亦都滿心期待睇吓會有咩驚喜😃一入門口比我感覺非常之好,好似去咗東南亞地方嘅露天餐廳咁,完全脫離市區感覺,去咗旅行一樣,因為天氣比較熱,最後都選擇坐室內我哋叫咗個煙三文魚沙律🥗、黑松露龍蝦汁蟹膏醬法包🥖、法式焗田螺🐌、酥皮龍蝦湯湯🦞🍲、黃金樹下🥤、仲有朱古力心太軟雪糕🍫🍨煙三文魚份量好大,勁多三文魚🤩龍蝦汁蟹膏法包呢一個係我認為必食呢個蟹膏醬襯麵包真係無敵👍🏽🤤田螺薯蓉亦都好出色,上面嘅香草🌿十分香😌酥皮龍蝦湯應該係招牌菜式,因為見到每一台基本上都有點,脆脆的酥皮,下面香濃嘅龍蝦湯,濃味得黎唔會過鹹好好飲😋黃金樹下芒果沙冰超濃郁,芒果味飲得出係新鮮芒果🥭,唔係用果醬嗰種好假嘅味道,消暑解渴🤤最後甜品真係有驚喜,因為朋友冇特登準備生日蛋糕,即場問可唔可以喺心太軟度寫Happy birthday🎂,服務員話可以寫自己想寫嘅字😃,嘩,太高興,因為好多餐廳都要預訂先至會有呢個服務,呢度竟然可以即興地寫👏🏼👏🏼好多謝我朋友帶我嚟呢一間咁有特色嘅

煙三文魚份量好大,勁多三文魚🤩

龍蝦汁蟹膏法包呢一個係我認為必食
呢個蟹膏醬襯麵包真係無敵👍🏽🤤

田螺薯蓉亦都好出色,上面嘅香草🌿十分香😌

好多謝我朋友帶我嚟呢一間咁有特色嘅餐廳,下次會再約埋多啲朋友一齊黎😄😄
煙三文魚雜菜沙律🥗
酥皮焗龍蝦湯🦞🍲
朱古力心太軟雪糕🍫🍦
  • 黑松露龍蝦汁蟹膏醬配法包
2023-08-06 14 views
🏖大埔世外桃源feel 餐廳同屋企人去開大埔林村許願樹,原來入面有間隱世美景餐廳,即刻同屋企人入去試下先!正門口有個鯉魚池 ,囡囡好鍾意睇魚魚!而餐廳嘅戶外坐位都好靚好特色!全部位置都可以打卡😍!有涼亭位,亦有幾間獨立房間, 不過我地呢日天氣炎熱,都係坐室內。室內亦好舒適,環境闊落 。食物方面選擇多 我地就叫左3個set lunch+ 小食。💗Set Lunch 1頭盤: 周打魚忌廉湯主菜:美國安格斯肉眼扒(8oz) 周打魚湯好creamy好濃郁。而肉眼扒好大塊啊!5成熟 肉質都好嫰 好有咬口!🧡Set Lunch 2頭盤: 番茄雜菜湯主菜:香煎魚柳配蜜糖柚子汁甜品:焦糖燉蛋 番茄雜菜湯好足料!魚柳煎到好香口,肉質嫰滑唔鞋口!配蜜糖柚子汁酸酸甜甜好好味啊!而我囡囡就勁鍾意焦糖燉蛋。薄薄嘅焦糖面脆 卜卜,入面嘅燉蛋好軟滑!💛Set Lunch3頭盤: 脆薯角 主菜: 墨西哥雞肉芝士餡餅脆薯角金黃香脆!墨西哥雞肉芝士餡餅雞肉吃起來嫩滑,有淡淡嘅香茅味,皮薄又脆口,帶少少芝士咸香。 💚小食: 鮮炸蠔春卷(6條)入面嘅蠔好鮮甜好有蠔味啊!炸得黎又唔會好油!咬落去啖啖都有蠔肉😍!💙藍蝶花特飲好清
🏖大埔世外桃源feel 餐廳

正門口有個鯉魚池 ,囡囡好鍾意睇魚魚!
而餐廳嘅戶外坐位都好靚好特色!全部位置都可以打卡😍!
食物方面選擇多 我地就叫左3個set lunch+ 小食。

💗Set Lunch 1
頭盤: 周打魚忌廉湯
主菜:美國安格斯肉眼扒(8oz)

🧡Set Lunch 2
頭盤: 番茄雜菜湯
主菜:香煎魚柳配蜜糖柚子汁
甜品:焦糖燉蛋

番茄雜菜湯好足料!

💛Set Lunch3
頭盤: 脆薯角
主菜: 墨西哥雞肉芝士餡餅
脆薯角金黃香脆!

💚小食: 鮮炸蠔春卷(6條)

💙藍蝶花特飲
好清新好消暑嘅飲品啊!

2023-08-06 17 views
去左間位於林村既隱世西餐廳食,地方好大呀~🌟酥皮龍蝦湯🌟超正呀!🦞🥣酥皮好脆,有好多好好食嘅龍蝦肉裡面,仲可以吸吸個湯頭,好激烈!👌🌟燒小牛排🌟🍖切咗啖,牛肉好滑好嫩,配埋香草同黑椒汁,一啖入口真係停唔到口呀!😚🌟芝士焗大蝦🌟🍝意粉好Q彈,蝦肉超新鮮,焗咗芝士超好食!😁🌟朱古力心太軟🌟🍮最緊要食甜品囉!😋甜而不膩,雪糕夠凍,好食到呢!😆🌟焦糖燉蛋🌟蛋黃燉到軟韌,配上焦糖超級甜美!😍➡️推介呢個蜜糖芥末肉丸有金箔係上面架‼️🥪肉丸Q彈好味,芥末醬帶少許辣,好正呀!👍
去左間位於林村既隱世西餐廳食,地方好大呀~

🌟酥皮龍蝦湯🌟

🌟燒小牛排🌟

🌟芝士焗大蝦🌟
🍝意粉好Q彈,蝦肉超新鮮,焗咗芝士超好食!😁

🌟朱古力心太軟🌟
🍮最緊要食甜品囉!😋甜而不膩,雪糕夠凍,好食到呢!😆

🌟焦糖燉蛋🌟
蛋黃燉到軟韌,配上焦糖超級甜美!😍

➡️推介呢個蜜糖芥末肉丸

#fafafoodblog大埔 #fafafoodblog西餐🍴酥炸魷魚圈 108 蚊🔥🦑魷魚好足料 幼但長身 比較彈牙 魷魚味新鮮 出面炸得香脆 茨粉厚度剛好 點 d沙律醬都好好食🍴酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 98 蚊🐲🦐酥皮龍蝦湯 個湯整開香脆既酥皮 酥皮既牛油味香同 龍蝦湯撈埋一齊 湯入面有彈牙新鮮既龍蝦肉 食下酥皮同龍蝦肉時 再食埋香脆 既蒜蓉包 正🍞🔥🍴脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁298蚊🐷首先想講個薯格整得好好食 個皮好薄同香脆 入面薯仔熱辣辣 有沙律拌碟 豬手 成隻切得好好 骨側邊幾乎冇肉 豬手好香脆 啤酒味香 入面既豬肉夠咸香嫩滑 點芥末同蜜糖醬都出色🍴意大利青醬虎蝦闊條麵188 蚊🍝意大利青醬 帶 d香草酸味 應該仲有芝士香 有 d紅椒調味 醬汁香濃 闊條麵除左闊 都算厚身 盡吸醬汁 虎蝦有兩隻 夠新鮮 烤得幾好 熟程度剛好🔥 🍴焗火焰雪山 細128 蚊細既火焰雪山已大大件 用火燒既朱古力醬同冧酒醬倒落雪山上面 全部醬連埋蛋白一齊著火 令到雪山出面帶有 d烤香既味 雪山既蛋白味好香 夠口感 入面有邪惡既雲尼拿雪糕 同雪山好 match盡吸冧酒同朱古力味 加埋桃肉點綴 好正既
🍴酥炸魷魚圈 108 蚊🔥🦑
🍴酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 98 蚊🐲🦐
🍴脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁298蚊🐷
🍴意大利青醬虎蝦闊條麵188 蚊🍝
🍴焗火焰雪山 細128 蚊
細既火焰雪山已大大件 用火燒既朱古力醬同冧酒醬倒落雪山上面 全部醬連埋蛋白一齊著火 令到雪山出面帶有 d烤香既味 雪山既蛋白味好香 夠口感 入面有邪惡既雲尼拿雪糕 同雪山好 match盡吸冧酒同朱古力味 加埋桃肉點綴 好正既甜品
🍴荷塘青娃 58 蚊
個名叫青娃其實係青檸沙冰 青檸酸甜開胃 整成沙冰 夠冰涼又啱夏天餐前飲
#沙冰 #西餐 #豬手 #火焰雪山 #龍蝦 #蒜蓉包 #魷魚 #雪糕 #魷魚 #薯角 #闊條麵
Score 平均分< 8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#荷華庭園景餐廳
大埔林村放馬莆43 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog大埔
====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-08-05
估唔到原來林村都有個人世美食😍😍喂今次就特登帶咗屋企人過嚟食吓嘢影吓相🥰🍀二人套餐 $980💚凱撒沙律雖然話就話呢一個係二人份,但係絕對覺得四個人都足夠!好鍾意食佢嗰啲麵包乾 ,好脆身好好食🩵加埋上面呢啲芝士好夾😍💚芝士焗大蝦本身想食佢哋嘅帆立貝,但係嗰日咁啱賣晒🥹之後就轉左食呢個大蝦🍤估唔到都幾有驚喜🥰蝴蝶蝦好新鮮係離殼嘅!仲幾彈牙😆上面啲芝士俾得好多🤩💚法式野菌湯菇味濃郁,唔會太淡,仲幾creamy😋加埋啲黑胡椒就啱啱好!🤞🏻💚酥皮龍蝦湯龍蝦湯好重龍蝦味,仲會有少少龍蝦肉🫢都幾足料㗎🤩最鍾意陪埋佢送嗰個蒜蓉包食,蒜蓉包好夠脆身,又唔會太燶!點住嚟食啱啱好😆💚燒伊比利亞黑豚扒扒嘅份量都幾大!黑豚扒幾淋,唔會太乾太硬😋黑豚扒下面仲有勁多薯蓉,薯蓉整得好滑身🤩食完仲好飽肚🤰🏻🫃🏻💚燒安格斯肉眼扒我哋叫嘅係7成嘅熟度,啱啱好,唔會過熟😋切落去肉質幾粉嫩🥰食落又juicy,幾重口味🤩💚凍檸茶加凍咖啡好食:❤️❤️❤️❤️🖤抵食:❤️❤️❤️❤️🖤📍荷華庭園景餐廳 大埔林村放馬莆43號地舖

🍀二人套餐 $980

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍荷華庭園景餐廳
大埔林村放馬莆43號地舖
-🌅荷華庭園景餐廳 📍大埔林村放馬莆43號地舖🥩燒美國安格斯肉眼扒 $398牛扒嗌左五成熟,有少少靭有薯蓉同雜菜伴碟,食落無咁dryyy😆肉質好肥厚,但唔算太入味🍝蕃茄忌廉香草腸闊條麵 $148似係肉醬意粉嘅creamy版🤪醬汁係杰身個隻,好快就飽唔太食到有腸🤔肉碎分佈都算平均加埋蕃茄仔食落酸甜幾開胃~🍖檸檬蜜糖單骨雞翼 (10隻) $98唔洗拆骨就最爽食得最方便🤤蜜糖🍯味重!食落係外脆內軟,少少乾身10隻2個人分岩岩好😸🌅椰林日落 $45用左椰子🥥同荔枝調味為主嘅梳打入面真係有一粒荔枝肉係到!!幾解到油膩感~🥭錦繡雙魚 $45芒果梳打😈酸酸甜甜口感入面仲有菠蘿粒!分量都幾多🤫🔥焗火焰雪山 (細) $128驚艷到!!😱😱嗌左細size,但成碟好大😂正常發揮,不過雪糕可以多啲燒左啲蛋白嘅lon味會好易覺得苦如果加多啲雪糕可以遮蓋佢陣苦味😎入面有好多現成罐頭生果,個人中意加士多啤梨🍓藍莓多啲🤣感覺會更fresh😚👻環境好大好靚,唔怕熱可以坐室外😆整體渡假風feel,岩曬打卡😎未去到旅行想遠離煩囂可以尼呢到~🕰️營業時間星期一至日 11:30-22:00#大埔#荷華庭園景餐廳 #西式#扒房#咪
🌅荷華庭園景餐廳
📍大埔林村放馬莆43號地舖

🥩燒美國安格斯肉眼扒 $398
牛扒嗌左五成熟,有少少靭
有薯蓉同雜菜伴碟,食落無咁dryyy😆
肉質好肥厚,但唔算太入味

🍝蕃茄忌廉香草腸闊條麵 $148
似係肉醬意粉嘅creamy版🤪
醬汁係杰身個隻,好快就飽
唔太食到有腸🤔肉碎分佈都算平均
加埋蕃茄仔食落酸甜幾開胃~

🍖檸檬蜜糖單骨雞翼 (10隻) $98
唔洗拆骨就最爽食得最方便🤤
蜜糖🍯味重!
食落係外脆內軟,少少乾身
10隻2個人分岩岩好😸

🌅椰林日落 $45
用左椰子🥥同荔枝調味為主嘅梳打
入面真係有一粒荔枝肉係到!!
幾解到油膩感~

🥭錦繡雙魚 $45
芒果梳打😈酸酸甜甜口感
入面仲有菠蘿粒!分量都幾多🤫

🔥焗火焰雪山 (細) $128
驚艷到!!😱😱
嗌左細size,但成碟好大😂
正常發揮,不過雪糕可以多啲
燒左啲蛋白嘅lon味會好易覺得苦
如果加多啲雪糕可以遮蓋佢陣苦味😎
入面有好多現成罐頭生果,個人中意加士多啤梨🍓藍莓多啲🤣
感覺會更fresh😚

👻環境好大好靚,唔怕熱可以坐室外😆
整體渡假風feel,岩曬打卡😎
未去到旅行想遠離煩囂可以尼呢到~

🕰️營業時間
星期一至日 11:30-22:00