2017-09-10 401 views
叫左抹茶蛋糕做下午茶,蛋糕落左好多綠茶粉攪到好苦,件糕又好實,一啲都唔好食。。。食幾啖就唔想再食落去仲叫左一杯latte 同cappuccino,第一啖飲就好苦,味道太濃。。。特登走去工廠大廈試新野食,又話自家每日製作,竟然得呢個質素,比佢好既cafe大把喇,連一杯咖啡都沖得咁差星期六下午去都好多人,滿座,都等左一陣先有位,同埋啲位都幾近,好易聽到隔離講咩,估唔到係工廠大廈都咁多人去食等餐時間都唔係好耐,不錯

等餐時間都唔係好耐,不錯
2017-09-09
2017-08-26 472 views
標榜健康,簡單,新鮮而精美的食物。可能算是健康,新鮮,但算不上精美。食物算不上精美,餐廳的服務也欠奉。最令我不滿的是他們既然銷售食物,但由於客人太多的關係,沒有足夠叉子提供給客人。兩次要求一位服務員提供叉子,但食完野也沒有供應結果兩人用餐,共用一隻叉解決方法有幾種:買多10零20隻叉或是提供外賣膠叉;或者暫時停止銷售食物,只賣咖啡。餐廳不提供咖啡糖,又是標榜健康,不過我覺得可以給客人自己選擇落糖與否。咖啡味道及香氣一般食物賣相有點凌亂,也吃不到黑麥啤麵包的味道。薯條說是新鮮焗製,但一點也不香脆手打黑豆雜菜豬肉漢堡扒,就只是加了一點菜,所以看似健康一點,味道一般。

食物算不上精美,餐廳的服務也欠奉。

兩次要求一位服務員提供叉子,但食完野也沒有供應

結果兩人用餐,共用一隻叉

Ice  Drip  Coffee
Cappuccino

咖啡味道及香氣一般

煙三文魚手造黑麥啤粿麥包

食物賣相有點凌亂,也吃不到黑麥啤麵包的味道。
黑豆全麥漢堡

薯條說是新鮮焗製,但一點也不香脆

2017-08-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$135 (Tea)
2017-08-22 296 views
1. No one would serve us with long queue even seats available 2. Staff are not reali nice except the cashier3. Not much food available, even cakes and coffee4. The food is easy to prepare but take long time to be servedOverall, food is so so only, poor organised, staff are not nice, don't think will visit the shop again
2017-08-21 375 views
除左觀塘,荃灣工廈都有cafeLucy Coffee & Food位置距離港鐵站有D遠星期日四點幾去到竟然大排長龍等位大熱天時行左一大段路黎到所以決定等一開始排嘅時候店員已經有通知有幾樣食物會冇因為店員話佢地第二日開始會關店全體員工去旅行所以食材準備不會預多唔緊要因為最緊要仲有我一心想食嘅係抹茶紫米蛋糕但一場黎到我地都想叫多份鹹食可惜排左差不多45分鐘之後而到我地有位嘅時候可以落order基本上所有鹹食都冇 連一D茶類飲品都冇雖則我係一心想食嘅係抹茶紫米蛋糕好彩到個一刻佢仲有但如果我一早知道咩都冇我會選擇外賣件蛋糕算所以我覺得店員應該可以再通次排隊嘅客人其實已經有更多更多的食物已沒有抹茶紫米蛋糕好濃抹茶味不過個人覺得同紫米唔算好夾期望有D過高今次experience總括不太好
除左觀塘,荃灣工廈都有cafe
Lucy Coffee & Food位置距離港鐵站有D遠

期望有D過高
今次experience總括不太好
2017-07-30
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
平時去荃灣,多數會到市中心、荃新天地等商場,很少到工業區。 但原來在荃灣的工廈裏,也藏有一間有溫度的cafe - Lucy Coffee n Food。 ▼Lucy Coffee n Food 門口裝潢很簡單,立著一塊木牌,算是招牌了,上面寫上了營業時間。 ▼進去店裏,是舒服的格局,高樓底掛了綠色植物,檯櫈是原木工業風,配合工廈的窗戶和不修飾的水泥地。 ▼店裏四處有不同的擺設,懷舊相機、音響、乾花、咖啡用品、畫作等。 因為我們到這裏已經是下午五點幾,將近last order了,食物選擇不多,所以簡單點了兩杯飲品和兩份蛋糕。 ▼Earl Grey Choco 伯爵茶可可 - 上面是美美的拉花,喝下去是濃郁的朱古力香,細味下是黑朱古力的回甘,而且一點不覺得甜膩。 ▼Iced Organic Cascara Beer 凍泡沫有機咖啡櫻桃果乾茶 - 像啤酒的造型,但其實是咖啡和果茶,味道有點甘苦。 ▼檸檬杏仁蛋糕 - 清香檸檬味,甜味剛剛好 ▼香蕉蛋糕 - 烤熱了的香蕉蛋糕,外層香脆,特別好味!香蕉肉和核桃也是慷慨地加在蛋糕裏。 這裏的餐點選擇不是很多,送餐的速度也不快,
平時去荃灣,多數會到市中心、荃新天地等商場,很少到工業區。

▼檸檬杏仁蛋糕 - 清香檸檬味,甜味剛剛好

這裏的餐點選擇不是很多,送餐的速度也不快,習慣繁忙節奏的香港人如果來這裏,希望能放緩腳步,放鬆心情,和朋友喝杯咖啡hea一回,享受一點悠閒時光。
2017-08-15
$90 (Tea)
  • 香蕉蛋糕
  • 伯爵茶可可
2017-08-15 439 views
由係火炭時已經想黎黎到家下搬左去荃灣先搵到人陪.地點有點僻, 亦知道呢度地方唔大但人氣好勁.為怕等.. 所以約左朋友十二點係附近等跟住上黎.開門不久已經坐左數位客人. 幸好還算早. 可以即時安排坐位. 跟別人一起share座位. 雖然係share但枱的位置還是足夠的. 睇左一輪原先想叫個漢堡及一份沙律. 但出到去點餐時一見到甜品, 又心思思.為怕浪費所以最後將個漢堡改為兩個甜點.明明比錢時講明甜品可以即時上. 但足足等足你一個鐘....坐無耐, 個貝殼粉沙律 $88 就送到. 唔算好大碟. 但裡面材料十足.除左貝殼粉, 重有菜. 牛油果, 蘋果(?), 車厘茄. 再加埋佢個醬. 超香好味.食起黎重好健康. 因為好多菜食完佢之後就一直等.... 咩唔係一早講左個甜品可以即上架咩.正當忙到唔得閒應人的店員走埋黎收碟時. 即時同佢講重有甜品未上.無耐個無花果撻就送到... 一望... 靚到呢.......... 連身邊唔識的都問可不可拍張照.切左少少食... 因為本身對無花果的texture有點怕. 點知出乎意料. 個無花果係無咩味, 唔甜唔酸就係平平無奇, 可能切片上. 無左個種滑嘟嘟的口
由係火炭時已經想黎黎到家下搬左去荃灣先搵到人陪.
地點有點僻, 亦知道呢度地方唔大但人氣好勁.
為怕等.. 所以約左朋友十二點係附近等跟住上黎.
雖然係share但枱的位置還是足夠的.

為怕浪費所以最後將個漢堡改為兩個甜點.
明明比錢時講明甜品可以即時上. 但足足等足你一個鐘....
貝殼粉沙律

食起黎重好健康. 因為好多菜

無花果撻

個無花果係無咩味, 唔甜唔酸就係平平無奇, 可能切片上. 無左個種滑嘟嘟的口感.
再加上無花果上有些花生(?) 咬落去有點口感...
食埋個撻.. 嘩. 不得了. 超香. 好脆. 好味. 簡直一試難忘.... 好想食多個

食完又係度等. 望望門口, 條隊快要排到出小店外....
等左數十分鐘又再催多次還欠一個甜品..
終於見到一係唔上. 一上數枱都叫左呢個:
抹茶紫米芝士蛋糕
抹茶紫米芝士蛋糕
應該好多人都為左佢而黎. 而作為一個綠茶或抺茶控.
點能夠唔叫佢呢? 之前一天還特別問店家要不要訂. 不過家下唔駛訂啦.
因為order太多不接受預先訂.
頭先個無花果撻簡直喜出望外. 對呢個就更加充滿奇望.
點知... 一食落去... 即場-->

攪咩... 雖然呢度主打健康食品.
預左唔會好甜, 但都唔駛除左苦的抺茶味外.
咩味都無. 紫米一點味都無, 極其量係增加你的口感.
而舊蛋糕, 真係芝士蛋糕? 一點芝士味都沒有(還是我記錯?)
除了一舊有點滑又有點苦又有點抺茶味的東西放入口外.
我完全唔知自己食緊咩........... 失望到...
奉勸各位若你愛有一丁點甜味的抹茶產品糕. 而又怕苦的話.
呢個蛋糕未必合你心水..
Other Info. : 因為小店坐位不多, 周末周日最好十二點準時到達, 咪到十二點半後可能就要排長龍.
2017-08-13
$109 (Lunch)
貝殼粉沙律
無花果撻
2017-08-14 300 views
諗住專登去食好品既蛋糕,但選擇相當少,而且蛋糕價格偏高,如果唔食蛋糕想食其他野都要等成30分鐘以上,我地點左一客煙三文魚,只有三片三文魚,兩隻蛋同幾片沙律菜,配搭上沒有特別,但就已經要八十幾😅,如果想試高質食物就要諗諗🤔
2017-08-11 1990 views
果排心情好down,實在好想搵人傾下...要搵好地方..上openrice搵左陣,發現荃灣都有好多隱閉o既工廠cafe都幾岩我心意,可惜果日天公不造美,落超級大雨...有帶遮都搞到濕晒.......上到cafe果層...搵左陣先搵到,呢間cafe唔係打開門做生意果隻..haha...so cool坐最入面o既sofa位,幾闊落,無壓迫感~裝修幾簡潔,整個人也可以鬆弛下cafe角落~裝修得幾精緻menu設計精美~有便食,甜品,lunch set樣樣齊~慢工出細貨,幾大碟,賣相幾吸引~ 呢款素食主菜岩晒我, 藜麥紅菜頭雙花蝴蝶粉用紅菜頭染到全部蝴蝶粉都變晒紅粉菲菲o既顏色,幾岩小女生wo~~仲有雙花tim ar,口感不錯,幾天然清新,再配上本人前排新燴試o既藜麥食完人都好似健康d..hahaha呢道無限時,要加1~可以慢慢坐...有機會可考慮再來~友人的意大利軟包看來也不錯
果排心情好down,實在好想搵人傾下...
要搵好地方..上openrice搵左陣,
發現荃灣都有好多隱閉o既工廠cafe都幾岩我心意,

坐最入面o既sofa位,幾闊落,無壓迫感~

裝修幾簡潔,整個人也可以鬆弛下

cafe角落~裝修得幾精緻

menu設計精美~

有便食,甜品,lunch set樣樣齊~

慢工出細貨,幾大碟,賣相幾吸引~ 呢款素食主菜岩晒我,
藜麥紅菜頭雙花蝴蝶粉

仲有雙花tim ar,口感不錯,幾天然清新,
再配上本人前排新燴試o既藜麥
食完人都好似健康d..hahaha
藜麥紅菜頭蝴蝶粉

呢道無限時,要加1~可以慢慢坐...有機會可考慮再來~

友人的意大利軟包看來也不錯
$90 (Lunch)
藜麥紅菜頭蝴蝶粉
2017-07-30 557 views
本以為地區樓上cafe有著街方的親切,原來只是我一己之念,一行兩人沒被安置一張閉置的四人檯,反而安排擠進其它有客人的座位上。問上職員四人檯已被訂上,職員答案令人啼笑皆非⋯⋯說道只是怕有其它客人來臨時沒檯,我們提議如果真有客人時我們可以搬到吧檯,可惜提議不得要領。
一進去,氣氛不錯,文藝裝潢,舒適、優靜、充滿咖啡香,店員都很有禮。餐廳半自助形式,需自行到櫃臺落單和提取餐具和水等等。櫃檯有隻Fire King杯裝著甜品叉,真是太有品味了😍煙三文魚配手造黑麥啤粿麥包,配兩隻水煮蛋、羽衣甘藍。整個配搭都很清新,即使有兩隻蛋都不會很滯,煙三文魚也不錯,不是太咸那種,麵包是比較硬的品種,但每一咬口都充滿麥香,配著蛋黃汁一起吃很滋味的!這是我第一次吃羽衣甘藍,質地是比一般菜厚實,也帶少少草澀味,如醬汁分量多點較好,我一向都喜歡吃沙津菜,所以覺得也ok的!黑豆全麥漢堡。同樣地,包是讓人驚喜的,外脆得黎內𥚃帶點煙un,充滿麥香!肉是黑豆、紅蘿蔔、豬肉造成,味道普通,也不會令人再想吃多次。但雙色薯條很好吃,本身已用海鹽、紅椒粉調味,很香,紫薯很甜,五條略嫌不夠食!抺茶紫米蛋糕。完全失望!質地是雪凍的牛油般,沒什甜味,好似食緊一啖啖抺茶牛油,中間的紫米又乾又冇味,食得很辛苦,餅底脆脆的,加了點nuts碎,但同樣一啲甜味都冇,我咁鍾意抺茶食品,食左一半都放棄了。唔明點解呢款蛋糕咁多好評?!環境是不錯的,但兩款主食分別都要$88,沒包飲品,感覺定價稍高,味道又未至於覺得
餐廳半自助形式,需自行到櫃臺落單和提取餐具和水等等。
櫃檯有隻Fire King杯裝著甜品叉,真是太有品味了😍

煙三文魚配手造黑麥啤粿麥包,配兩隻水煮蛋、羽衣甘藍。
煙三文魚配手造黑麥啤粿麥包

黑豆全麥漢堡。
同樣地,包是讓人驚喜的,外脆得黎內𥚃帶點煙un,充滿麥香!

抺茶紫米蛋糕。
完全失望!
唔明點解呢款蛋糕咁多好評?!
抺茶紫米蛋糕

環境是不錯的,但兩款主食分別都要$88,沒包飲品,感覺定價稍高,味道又未至於覺得值回票價。
2017-07-27 418 views
由於首次到訪,先打电话问要不要订枱時,一位男店員在我没有完成提问後就掛線環境只是拍攝技巧高,实際不是這麽大,可能真的很多人来吃,店員忙得不能替吊在天花的盆栽澆水,所以很多葉子都枯萎,影响外觀及衛生服務甚差,3時许来到,很多蛋糕已售完,在網頁上見到許多精美的蛋糕,其实只有一款售賣!(即當日推介)。蛋糕是预先制好,但卻要客人等20分金鐘後遞出来(感觉有点刻意要人客等)点了2杯咖啡,等了起碼40分鐘也未冲,全店只得一位冲咖啡店員,人是多,卻不見他很忙碌工作,我们崔了他一次,但最後我们決定退款走吧!退款時店員说不好意思,说实,這所新餐廳供不應求,卻没有把握机会做好服務,現在香港餐馆競爭甚高,工廠區餐廳地理環境已遜,難單靠影靚相来招客,即便蛋糕再好吃,卻沒有把「服務」及「營運」做好,最终只能吸引第一次来的客人,但卻留下負面评價!

,我们崔了他一次,但最後我们決定退款走吧!

2017-07-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2017-07-27 42 views
這家店因網上瘋傳效應 登出蛋糕賣相吸引 約朋友去Tea 一Tea, 就算於荃灣工廠區地段 唔太方便的 都期待這cafe的。到步要等位 更覺得這小小cafe應該會有驚喜Cafe有3個人打理中,一男兩女 相信男主打沖咖啡的 其中一位女生主打熱食 另一位忙著洗擦送餐 見她經過隨即問她:"係咪等位中"(前面約有兩個女生) 她態度即不耐煩"係呀,前面有人等緊,啱啱又坐滿 唔知等幾耐架!" 現場真的坐滿 是正常吧。不到5分鐘 排第一的女生可入坐 即我地前面仲有1個 我地人未齊 可以等哦 又過5分鐘 原來在我地前面女生等外賣的呢~覺得當時答我地嘅女 好奇怪 唔清楚Cafe人流狀況 基本堂食外賣都分唔出,不過算,人多嘛。最後不需等15分鐘 有位了 男生帶位 搭檯的 這位女又再同男講"3位一定唔可以坐同一邊"想點呢坐低後 研究一下餐單後 所有的都幾特別的 不過都唔平 最後點左素漢堡、巴馬火腿三文治、兩杯 coffee Peach Tea、抹茶紫米凍餅及兩件 cake外賣的。跟我地搭檯走後 男生都快清檯的 但執漏一套茶杯,下次經開提提他吧。最後又是那個女經過,就麻烦她攞走吧 她又再不耐煩的:"等陣啦
到步要等位 更覺得這小小cafe應該會有驚喜

想點呢

坐低後 研究一下餐單後 所有的都幾特別的 不過都唔平 最後點左素漢堡、巴馬火腿三文治、兩杯 coffee Peach Tea、抹茶紫米凍餅及兩件 cake外賣的。跟我地搭檯走後 男生都快清檯的 但執漏一套茶杯,下次經開提提他吧。最後又是那個女經過,就麻烦她攞走吧 她又再不耐煩的:"等陣啦 我地好忙架"
我話係你同事執左檯但執漏呢套杯 我地提下你而已!Cafe好生意 客人多 自然就會忙啦 今時今日服務態度係唔得架

所有order的到齊,結果...中伏了~ 沒有我地預期般驚喜 網上瘋傳的蛋糕 一件都冇見過就話買晒 大為失望也~

p. s. 其中一位order Peach Tea+外賣兩件cake嘅朋友 今日整天都肚屙 兩件 cake都不能食
2017-07-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2017-07-26 449 views
這家餐廳在雜誌推薦下已經bookmark了,雖在公司附近,可是一直苦無機會去試試,剛好遇上友人放假出來一齊吃午餐,天時地利人和都完美配合,所以就去吃囉。餐廳位於工廠的樓上,卻不會很難找。我們十二點半到,裡面都坐了滿滿的人,位置不太多,可是空間感還不錯,人與人之間不會太擠,坐下來,選好食物就要外出點餐。主食選了素漢堡跟貝殻粉沙律,兩個都是素食餐單。貝殻粉十分好吃,他們自家制亞麻籽沙律醬味道清甜開胃,配上三色藜麥,牛油果,青蘋果及羽衣甘藍,倍感健康清新,而且貝殻粉的軟硬度適中,還是Q彈。素漢堡也是不俗,素漢堡扒的「肉感」不比真的肉遜色,鷹咀豆做的豆泥雜菜厚實,不會一切就散掉,都蠻討喜,漢堡的包也沒有馬虎,是用全麥苔麩做出來,口感跟普通用麵粉做的包沒有差別(可能是我吃不出來),都是煙韌,還有外脆內軟的感覺。漢堡中的蕃茄跟牛油果增添了清新感,減掉油膩的感覺。另外有配上薯角跟紫薯,薯角上灑上了海鹽跟紅椒粉,有別於一般以茄汁配送的做法,更突顯這間樓上cafe的心思;而紫薯我覺得有點乾,但友人則覺得適中。這個漢堡裡面聲稱也有採用那個自家制的亞麻籽沙律醬,可是我不能吃得出來。我對那個醬真的是大愛😍飲料

飲料方面就選了伯爵茶可可跟杏仁焦糖薰綠茶。伯爵茶可可採用了70%的黑巧克力,怪不得我會覺得有點太苦,不過賣相挺不錯。杏仁焦糖薰綠茶的杏仁跟焦糖味我都不能感受得到,反而覺得有玉桂味,令我有點不解,還綠茶泡太久了以後有點太濃,味道沒有剛上桌的時候好。

女生吃飯,甜點當然是少不了。試了當天的today's special:宇治抹茶紫米芝士蛋糕。抹茶味很濃郁,所以會有點甘苦的感覺(我是有點怕);紫米的口感跟芝士蛋糕的配合蠻有趣,十分推薦給綠茶控的人。

主食的份量都蠻大,不要以為外表精緻就吃不飽,我們最後是捧著肚子離開的。在這裡就不要指望有甚麼服務,員工都只有2位,小店經營,客人就要自己去拿餐具跟倒水啦,店面繁忙,偶有送錯食物的情況,但店員十分有禮貌。等餐時間會較久,建議在時間比較充裕的時候去享受慢活的態度,放鬆一下心情。
2017-07-25
$160 (Lunch)
2017-07-25 257 views
満心期待的來,但卻極度失望。大熱天時在地鉄站行過來....有點難找,但也滿頭大汗來到。只可惜2:35來到的我們,已經沒有午餐加錢有咖啡的優惠,一切只可以散叫。問他可否有其他優惠,老闆的態度也十分敷衍,當然自己也是白痴,沒有在這裏看過餐牌才去。Anyway , 我2:40order , 3:30才有我叫的漢堡。中間只摧過一次,他們的態度已經很差,只說了一句有很多訂單。其實如果人手不足要等可以和客人在order時先講一聲,因為不是每個人也在放假,我們只是在附近工作過來用餐.....食物質素方面,真的很普通。或者這麼說吧:要等差不多一小時才吃到這個質素的食物,未免太不值得。已經讓客人等到冇哂心機!還要吃十分普通的食物。Hkd98 一個磨菇豆腐包,仲要冇飲品優惠,大家可以自己衡量要不要試。

食物質素方面,真的很普通。
2017-07-25
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2017-07-16 402 views
Their home made cakes and breads are really good!! Besides expresso coffee, also have pour over coffee. Recommended!!

2017-07-07
  • Home made cake