1K
成日覺得青衣係美食沙漠, 之後青衣城發展算係多左d 餐廳.而今次無聊search 左呢間餐廳好高質, 可能連住係青衣嘅都未必發現得到, 因為個位置都幾偏僻, 但味道真係好得, 又唔貴, 真穩世中菜鐵板黑椒牛柳炒麵 $98見到隔離格叫, 鐵板燒香味勁吸引🤤 跟風叫, 上菜時係聽到滋滋作響😍 個麵炸得勁香脆, 咬開係卜卜作響, 中間黑椒汁牛柳香濃好惹味. 食到最後多sauce 會覺得濃味左, 見其他枱都叫啤酒送北菇魚肚豆腐煲 $88新鮮熱辣辣, 個調味岩岩好 豆腐夠嫩, 魚肚索埋d sauce 好入味得黎又唔會太咸客家蒸咸雞 $118半隻雞好多肉, 唔貴. 雞肉雖然無白切雞咁滑, 但都唔鞋有咸同有d雞味. 不過相對覺得其他更出色古法客家炆豬肉 $138壓軸出場, 豬肉8成瘦夾住頂同中間一層薄薄白肉但食落只覺香而不膩, 口感帶有點彈性. 第一次食客家煮法, 原來幾好食涼瓜炆倉魚 $148魚肉滑, 隔離苦瓜都炆得好食, 又唔會太苦, 甘而煮得夠腍. 招牌即蒸韮菜餃 $58唔怪之得係招牌, 6隻餃子🥟每隻都超大粒飽滿, 薄皮而足料, 餡菜肉balance 剛好, 好香. 一口咬落去好滿足. 略嫌
成日覺得青衣係美食沙漠, 之後青衣城發展算係多左d 餐廳.

鐵板黑椒牛柳炒麵 $98

北菇魚肚豆腐煲 $88

客家蒸咸雞 $118

古法客家炆豬肉 $138

涼瓜炆倉魚 $148

招牌即蒸韮菜餃 $58
唔怪之得係招牌, 6隻餃子🥟每隻都超大粒飽滿, 薄皮而足料, 餡菜肉balance 剛好, 好香. 一口咬落去好滿足. 略嫌美中不足係加醋太酸, 點埋會有點搶味

2023-07-30 44 views
今晚無人相伴,又忽然想對自己好啲,就搵下青衣有冇咩美食,俾我搵搵到一間位於涌美嘅街坊餐廳叫“六記”。膽粗粗走去試下,我一個人嗌左半隻招牌雞煲$142,一份六隻韭菜豬肉餃子$58。雞煲我叫左小麻小辣,哩個組合對我黎講係完美。雖則講話半隻雞,依然有好多件雞,雞肉好嫩滑, 而且啖啖肉,性價幾高,仲可以加點配料打埋邊爐。再嚟就係韭菜豬肉餃子,58蚊六隻看似有啲貴,但其實睇返幅相,無誇張哩個係我食過最最最大隻嘅餃子,隻隻都賬卜卜, 超級多餡料,咬四五啖都未食完一隻,絕對對得住個價錢。屋企行過去有少少遠,但係呢間都算係青衣美食沙漠中嘅甘泉,下次會帶埋媽咪去,咁就可以食多啲嘢。

2023-07-27
$200 (Dinner)
2023-07-30 24 views
今日去左搵一個住青衣既朋友仔,佢介紹左附近一間道地大排檔一齊食晚飯,雖然話大排檔,但原來室內都有幾枱座位,座位寬闊,冷氣充足,坐得幾舒服!入座後可以用QR code 自助落單,好多款菜式揀,我地叫左招牌菜雞煲同幾款小菜送飯!先嚟咗冰凍可樂同埋啤酒,炎炎夏日消暑一流! 然後就係招牌馬拉盞炒通菜, 一上枱已經聞到好香,味道好得!除咗菜,我地仲叫左以下幾款:六記招牌雞煲(半隻): 可以揀不同辣度同麻度,朋友唔太食辣,所以我哋揀咗小辣小麻,仲送生菜,好惹味!五柳黃花魚:睇到賣相已經好開胃!黃花魚炸得香噴噴,外脆內滑,好好食!咁樣整法,一d腥味都冇!好推介!上湯菲菜水餃:好大隻,大過隻匙羹,好足料!鹹菜胡椒豬肚湯: 估唔到咁大煲,個湯好夠味,豬肚好腍,而且加埋鹹菜同枝竹,一邊食雞煲一邊飲下胡椒湯,呢個配搭都幾新鮮!

上湯菲菜水餃:好大隻,大過隻匙羹,好足料!

行入葵青區嘅六記,你會感受到濃郁嘅家鄉風味。呢度以客家菜同港式小菜為主,係尋求傳統風味嘅不二之選。秘制豉汁蒸大鱔 $168.00大鱔蒸得啱啱好,肉質滑溜,一絲腥味都冇。豉汁滋味淋喺鱔魚上,令魚肉更加鮮美。每啖都令人感受到內心嘅滿足。西蘭花炒鮮魷 $128.00菜色鮮豔,翠綠嘅西蘭花、白色嘅魷魚同紅色嘅辣椒,瞬間令整個餐桌亮麗起來。鮮魷炒得啱啱好,口感爽脆,同西蘭花嘅清甜形成完美對比。芥末沙拉肉排 $88.00唔可以唔提嘅係佢哋嘅芥末沙律肉排,肉質鮮嫩,配埋芥末味嘅沙律醬,既有肉嘅滿足感,又有清新嘅口感。黃金炸蝦餅 $88.00必試嘅一道菜,炸得金黃酥脆,內裡嘅蝦肉鮮甜,每啖都有驚喜。

秘制豉汁蒸大鱔 $168.00

西蘭花炒鮮魷 $128.00

芥末沙拉肉排 $88.00

黃金炸蝦餅 $88.00
必試嘅一道菜,炸得金黃酥脆,內裡嘅蝦肉鮮甜,每啖都有驚喜。
2023-07-28 26 views
喺青衣嘅六記,你可以體驗到獨特嘅港式小菜風味。每道菜都係用心製作,每啖都充滿驚喜。黃金炸蝦餅 $88.00蝦肉鮮甜,外皮炸得酥脆,內裡嘅蝦肉鮮美無比,每啖都能感受到蝦肉嘅鮮美。呢道菜係呢度嘅招牌菜,一定唔可以錯過。秘制豉汁蒸大鱔 $168.00鱔蒸得啱啱好,肉質滑溜,再配埋佢哋嘅秘製豉汁,味道獨特,令人難以忘懷。西蘭花炒鮮魷 $128.00味道鮮美,口感爽脆。特別係鮮魷嘅口感,爽脆有啃勁,配埋西蘭花嘅清甜,係一道色香味俱佳嘅菜品。芥末沙律肉排 $88.00肉質鮮嫩,配埋芥末沙律醬,口感清新,既有肉嘅豐滿感,又有芥末嘅清新味道。呢道菜令人驚艷,食完之後回味無窮。六記每道菜都係用心製作,每啖都充滿驚喜,絕對係品嘗美食嘅好去處。

黃金炸蝦餅 $88.00

秘制豉汁蒸大鱔 $168.00

西蘭花炒鮮魷 $128.00
味道鮮美,口感爽脆。

芥末沙律肉排 $88.00

2023-07-28 31 views
位於青衣涌美村的六記,是區內著名的大排檔,我這個區外人都跟著朋友慕名而來。 來探店當日只是六點鐘已經有好幾張枱坐滿客人,可見名聲也不錯。 而且大排檔來講都幾乾淨,坐得幾舒服,老闆肥哥哥十分好客,店員服務態度很好📬 青衣涌美村92號地下🔸 金銀蒜粉絲蒸勝瓜金銀蒜是這道菜的靈魂所在,又香又惹味的蒜蓉配上清甜的絲瓜,而且粉絲吸收哂絲瓜同蒜香,淋上香油極好食,就算不喜歡食蔬菜的都會好喜歡。🔸秘制豉汁蒸大鱔豉汁蒸大鱔的口感細嫩,鮮美可口,豉汁的香氣和鱔魚的鮮味相互融合,味道鮮美,配飯真是一流!🔸古法客家碌鴨客家碌鴨的口感鮮嫩,配上酸薑、蕎頭等調味料能夠提升鴨肉的風味,酸酸甜甜很開胃🔸芝士蟹籽明大蝦金黃色的酥脆外皮,內裡的大蝦則保持著嫩滑的口感,與芝士的香氣相互融合,適合芝士愛好者

📬 青衣涌美村92號地下

🔸 金銀蒜粉絲蒸勝瓜

🔸秘制豉汁蒸大鱔

🔸古法客家碌鴨

🔸芝士蟹籽明大蝦

2023-07-22 72 views
今日我去了一家隱世的大排檔,地點在青衣。這家大排檔和其他的不同之處在於它周圍沒有太多建築物,所以非常乾淨整潔。工作人員都非常親切,讓我有一種回到家鄉吃飯的感覺。我們點了一份雞煲加生菜,而生菜是免費的,非常貼心。此外,我們還點了一份白灼牛柏葉,這道菜非常新鮮、美味。芽菜也非常爽口,粉腸生灼更是質量保證。還有一道西蘭花鮮魷,非常鮮甜,口感十分彈牙。如果你去這家大排檔,一定不能錯過他們的魚雲,特別是他們的薑蔥魚頭,煮得十分出色,讓人非常滿意。工作人員經常詢問我們的味道是否滿意,讓我們感到非常受到關注。下次我再去青衣時一定會再去這家大排檔,你也要來試試看!

2023-07-22 54 views
今日去咗一間位於青衣嘅隱世大排檔,呢間大排檔度幾多大排檔嘅分別就係其實佢附近冇乜屆時所以好乾淨,啲人都好親切好有去家鄉食飯的感覺。我哋嗌咗個肺部再加生菜,生菜係送嘅。然後帶咗一個白灼牛柏葉牛柏葉好爽好正,啲芽菜都好爽口,亦都嗌咗豬潤粉腸生灼,同樣質量好高,仲叫左咕嚕蝦球啲蝦彈牙,去大排檔點可以唔試魚雲,佢個朵椒魚頭煮得好出色,好有感覺。啲員工都好親切,成日問我哋啲味道O唔OK。所以下次去青衣記得試!
我哋嗌咗個肺部再加生菜,生菜係送嘅。

2023-07-16 92 views
#搞串個pantry個個都話#青衣 係#美食沙漠 🌵,唔通個個都想喺沙漠搵食🐪咩!今次我哋就係沙漠搵綠洲🏝️!!嚟到#青衣 山上面#涌美村 ,就收埋咗一間充滿地道風味嘅鑊氣小炒店啦!!🤤🤤呢舖我哋嗌咗六記小炒王($108)🔥、紅燒豆腐($68)⚪️、鹽燒茄子($78)🍆、粟米魚肚羹($118)🌽、同埋啫啫滑雞煲($88)🍗。每碟餸上菜嘅時候都超級熱辣辣,而且夠晒鑊氣!💨小炒王上面有好多好脆好香嘅魚乾仔🐟,令到本身已經惹味嘅小炒王多咗一道獨有嘅風味。之後碟鹽燒茄子,外面嘅炸衣好薄,上面仲糝咗啲椒鹽同埋肉鬆🧂,所以食落口有肉鬆嘅甜味😊之餘,仲有椒鹽嘅咸香味。👍🏻而另外三樣相對嚟講就同外面小炒店差唔多啦🙌🏻。紅燒豆腐嘅豆腐好軟滑,有豆嘅甜味。而粟米魚肚羹口感適中,同埋啫啫滑雞煲味道濃郁,而且雞嘅份量都好足夠。😁係呢度同大部分小炒舖頭一樣💖,你都可以坐係條街都食,感受吓側邊嘅人講吓粗口🔞同食煙🚬,好適合一班人大大聲傾計。而上菜姨姨好親切。另外佢嘅招牌秘制雞煲🍲、韭菜餃🥟都好出名。有興趣嘅朋友都可以嚟試吓!!👏🏻👏🏻
#搞串個pantry

2023-02-27
Type of Meal
Dinner
2023-03-28 437 views
不得了不得了招牌雞煲惹味❤️客家炆豬肉好入味♥薑蔥魚雲煲 我最愛🤣芥末沙拉骨❤️魚香茄子煲🤣室外大排檔有feel💋亦都有房吻一家人食飯都ok🥰做節生日飯非常好👍
不得了不得了
室外大排檔有feel💋
亦都有房吻一家人食飯都ok🥰
做節生日飯非常好👍
2023-03-28 306 views
食左咁多次,今日約朋友又嚟食雞煲,雞煲配料好夾,洋蔥好甜,仲可以加配火鍋配料打邊爐添,新出左白灼豬膶粉腸,試過後豬潤彈牙配搭辣椒豉油好食,椒鹽鮮魷一直保持水準,出到嚟熱辣辣夠鮮味,鐵板金薯牛仔骨仲有炸麵底配搭啤酒一絕,我同朋友食到好滿足,一定要介紹朋友再嚟😋
食左咁多次,今日約朋友又嚟食雞煲雞煲配料好夾,洋蔥好甜,仲可以加配火鍋配料打邊爐添,新出左白灼豬膶粉腸,試過後豬潤彈牙配搭辣椒豉油好食,椒鹽鮮魷一直保持水準,出到嚟熱辣辣夠鮮味,鐵板金薯牛仔骨仲有炸麵底配搭啤酒一絕,我同朋友食到好滿足,一定要介紹朋友再嚟😋

2023-03-28
$150 (Dinner)
  • 白灼豬膶粉腸
2023-03-07 378 views
🚸青衣名物青衣一向係美食沙漠,住左咁多年先發現有間穩世飯店,食完仲要攞卡片,因為小菜太出色了😳。🥢招牌小炒皇:韮菜好有鑊氣,連白飯魚乾同蝦乾都炸過👍🏻,香脆又唔硬。加埋腰果同魷魚、豬頸肉,就可以送酒🍻!🥢鐵板黑椒牛柳炒麵:未上枱已經聞到鐵板燒香味🤤。炸麵同黑椒汁好夾好惹味!🥢雞煲:可以揀辣同麻既level,初食辣者可以試微辣。🥢蒸韮菜餃:餃子🥟足料大粒,味道一般。味道:🔅🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)
🚸青衣名物

🥢雞煲:可以揀辣同麻既level,初食辣者可以試微辣。

🥢蒸韮菜餃:餃子🥟足料大粒,味道一般。

味道:🔅🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-12-02 589 views
1. 羊肉煲 - 因為近排翻風 有啲凍 諗住去食羊肉煲 超級唔生鮮 成煲羊肉煲又黑又臭又霉 從來未試過咁難食既羊肉 都唔知羊肉擺左雪櫃幾耐 拎啲雪到霉哂既羊肉去賣比人食 仲衰過佳寶急凍羊肉 有過阿姐係咁sell 羊肉又好食又好生鮮 食左兩啖已經食唔落 仲要即刻嘔返出嚟 幾驚食咗落肚會唔會中毒 跟住同老闆反影咁既問題 叫老闆過黎過下煲羊肉點解咁難食 老闆死都唔肯過黎 老闆都唔知咩態度 強調羊肉冇問題 成幾百蚊煲羊肉都唔食乜 跟住立即截單 其他野唔使黎 立即走人去第二間食
2022-01-23 1372 views
叫外賣,落哂單,吾送又吾出聲,白等左成粒鐘,打返過去問幾時送到,先同你講話吾送去你到,依家做生意做到甘冇責任心,汁左佢算啦!叫外賣,落哂單,吾送又吾出聲,白等左成粒鐘,打返過去問幾時送到,先同你講話吾送去你到,依家做生意做到甘冇責任心,汁左佢算啦!
Delivery
2021-10-08 1232 views
平時同屋企人都會去涌美買餸,有經過間茶樓,但都唔知原來上面仲有呢間食小菜同雞煲嘅餐廳餐廳選擇種類都唔少,我地叫咗個金銀蛋肉鬆浸莧菜、馬拉盞炒通菜、蒜蓉炒西蘭花、蒸魚、咕嚕肉同魚香茄子個人覺得金銀蛋肉鬆浸莧菜最好食,味道啱啱好,又有啲湯咕嚕肉都唔錯,唔會好酸,之前試過有啲餐廳嘅咕嚕肉酸到食唔到(ᗒᗩᗕ)如果佢可以多返啲菠蘿就更好了(´∀` )馬拉盞炒通菜可以唔洗叫,咸...聽到我地後面個枱都係咁講,如果真係想食,落單時叫師傅唔好咁重手(´∀`;)本身以為蒜蓉炒西蘭花係咸嘅,點知係甜嘅( ・◇・)?又無話唔好食,但好新奇個日啲白飯偏硬同乾身,個人比較鍾意軟身,所以麻麻地整體嚟講,味道正常,無話好出色,如果一班人經過,諗唔到食乜都可以叫返幾碟share(•‿•)
個人覺得金銀蛋肉鬆浸莧菜最好食,味道啱啱好,又有啲湯
如果佢可以多返啲菠蘿就更好了(´∀` )
馬拉盞炒通菜可以唔洗叫,咸...
個日啲白飯偏硬同乾身,個人比較鍾意軟身,所以麻麻地
2021-09-11
Type of Meal