2018-08-02 328 views
早餐時間一般去到11點,過咗又想食的話,就可以去澳門冰室了!呢個時間,人不多,舒舒服服食個早餐,不錯的選擇!早餐時間至12點!最愛食💁🏻‍♀️鮮油豬仔包,拼炒蛋(因為太肚餓,又晤記得照相)😅,沙嗲牛肉公仔麵😋,凍啡!軟身又入味的沙爹牛肉👍🏻,再加上麵身爽口,唔會因爲煮得太耐,而發脹!凍啡,炎熱天氣🔥,最喜歡用呢種質地既杯,感覺更冰凍❄️,冰上再加少少咖啡粉,慢慢溶化,就不會越飲越淡了!
2018-07-09 269 views
午餐時段等了10分鐘就有位,不用排隊,午餐時段有好多個不同的套餐,價錢大約50至$60左右超抵食,味道都算OK ,套餐有跟埋菜或西多士選擇及飲品一杯。食飯地方比較擠迫,食完就即時離開。
2018-06-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-03-30 517 views
今日30/3 復活節假有活動,尖沙咀碼頭上船,一於早d出去食個早餐先,揀左澳門冰室。我老公揀左焗豬扒飯另配西多士 $50同埋鮮茄牛腩湯通粉配牛油厚多士配忌廉炒蛋 $46我地兩個都加左$8 配樽仔絲襪奶茶, um......我都係鍾意太x 多d!焗豬扒飯,唔知點解特別鮮紅色🤔,不過味係ok 的!牛腩湯通粉都幾好味,我鍾意食多配料,不過牛腩就好少。西多士原來好細件,不過炸得幾好,內裡搽了厚厚的花生醬,忌廉炒蛋,炒蛋不夠滑,炒得過熟了🍳
今日30/3 復活節假有活動
,尖沙咀碼頭上船,一於早d出去食個早餐先,揀左澳門冰室。

我老公揀左焗豬扒飯另配西多士 $50

同埋鮮茄牛腩湯通粉配牛油厚多士配忌廉炒蛋 $46

焗豬扒飯,唔知點解特別鮮紅色🤔,不過味係ok 的!

牛腩湯通粉都幾好味,我鍾意食多配料,不過牛腩就好少。

西多士原來好細件
,不過炸得幾好,內裡搽了厚厚的花生醬,

忌廉炒蛋,炒蛋不夠滑,炒得過熟了🍳
2018-03-30
Type of Meal
Lunch
2018-02-09 430 views
例早餐A:香蒜肉碎湯銀針粉,必定是我到呢間餐廳常叫既早餐,$35全包,當然係飲熱飲啦☕️,味道真的非常唔錯,銀針粉有,芫荽,蔥,肉碎,蔥菜,熱辣辣,完全同一般火腿通粉既味道👍唔同,另外配鮮油豬仔包,即烘即食,非常香脆,如果豬仔包有埋煉奶就最perfect喇!再配埋炒蛋或者西煎雙蛋或火腿蛋白,完全係全日充滿正能量既最佳選擇啦!配埋杯熱咖啡☕️,絕對係精神既支柱!
2017-07-24 991 views
尖沙咀另一個有得吃「常餐」的地方,就是華源大廈閣樓的澳門冰室。午飯時間必然須要等一段時間才能入坐,我當天正好自己一個,可以快速入坐。這裡的常餐款式叫做「特餐」,可選多士或豬仔包,不過嚴重警告豬仔包的包面是十分之硬,內裡的「鮮油」比想像中少。筆者如果再點的話會選擇多士甚或方包算了。至於配蛋就多元化一點,有雙蛋、腸仔蛋白、火腿蛋白和炒蛋可供選擇。筆者點的炒蛋有不少蛋水,不過蛋香尚可。預設的B餐叉燒通粉可改為意粉、米粉或公仔麵,筆者改的公仔湯麵味道普通,湯不算有味,叉燒亦相對淡一點。如果不喜歡淡味的可另選A餐鮮茄牛腩,應該會濃味一點。令人加分的即磨咖啡,注意餐桌只有白糖,需另外叫侍應提供黃糖。
豬仔包炒蛋(特餐)

叉燒公仔麵 (特餐)
熱咖啡 (特餐)
2017-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
熱咖啡 (特餐)
2017-02-14 956 views
Possibly the worst food I've had in HK. HK is a place full of delicious food ranging from tea house to fine dining, but this one was a huge disappointment. I know it's for tourists but I was tired and got no energy to walk any further. It's overpriced of course cuz it's for tourists. The $$$ you pay here can get you double the food in other places and the taste was DISGUSTING. Hard to believe they cook that trash in HK
2017-01-16 749 views
今日星期六要番工,為了為自己打打氣,食番個醒神早餐先。我就選擇了澳門茶餐廳旗下的澳門冰室食早餐,叫了番茄濃湯牛腩通粉配脆朱包,先講脆朱包,非常鬆脆,新鮮熱辣,同甜甜的練奶非常夾,好好味。番茄濃湯牛腩通粉,番茄濃湯底煮得好夠味,真係充滿番茄味,通粉煮得剛好,唔會太淋,有口感,不得不提牛腩粒,餐廳豪不吝嗇俾左好多粒牛腩,牛腩好入味又夠淋,配上番茄濃湯底簡直絕配。食完早餐,飲埋港式凍奶茶,頓時覺得好滿足。
今日星期六要番工,為了為自己打打氣,食番個醒神早餐先。

食完早餐,飲埋港式凍奶茶,頓時覺得好滿足。
Type of Meal
Breakfast
2016-11-12 806 views
週六來到尖沙嘴樂道找個早餐吃,來到樓上的澳門冰室。很快有位,可是服務員都非常忙碌,叫左接近5分鐘,終於可以點餐。等餐時間比想像中久。首先出現的就是這碟炒蛋厚多士有傳統茶餐廳的賣相,份量迷你,所以有D「小食多滋味」的感覺。食完後,好似法國餐咁,等多15分鐘,終於出現銀針粉。味道一般,主要係有好重的味精,廚師好慷慨咁在肉碎及湯都加入大量味精。其實這裡外賣生意好好,多次聽到服務員接電話,話「好多外賣,你一陣先打黎」
週六來到尖沙嘴樂道找個早餐吃,來到樓上的澳門冰室。

首先出現的就是這碟炒蛋厚多士
炒蛋厚多士
肉碎銀針粉

2016-09-12 735 views
條街都到死,股市跌到死!但「the show must go on」!上樓梯後一入餐廳,冷氣已令我舒服哂!明顯校到好凍,但這可能是香港人對室內環境要求!爽!叫左精選特餐:叉燒米粉:叉燒較肥,份量不多,味道可以!煎雙蛋配豬仔飽:豬仔飽鬆脆!煎蛋亦正常!凍咖啡:水準之作,但個人認為甜左少少。

叉燒米粉:叉燒較肥,份量不多,味道可以!
叉燒米粉
煎雙蛋配豬仔飽:豬仔飽鬆脆!煎蛋亦正常!
煎雙蛋配豬仔飽
凍咖啡:水準之作,但個人認為甜左少少。
凍咖啡
2016-09-12
$45 (Tea)
煎雙蛋配豬仔飽
凍咖啡
叫左個蕃茄通粉,紅豆冰,野食過得去。但服務態度超級差,其中有個阿姐,放左2碟配菜係我地台面,我地以為係我地既,跟住咪拎一拎起問我fd你個餐係咪有跟呢個,跟住個阿姐一另轉臉就大大聲咁鬧:「唔係你既就咪拎啦!」跟住仲要黑哂口面。我想講你唔係比我地既就唔好放係我地台面啦,仲要聲大夾惡。間野野食唔係特別平,但係價錢我冇咩所謂,反正尖沙咀就算茶餐廳6-70蚊一個餐都唔過份,但服務態度對我黎講代表一切,唔係要待應要比d咩優質服務,但最起碼咪鬧客先,而且我根本冇做過d咩野就比人大大聲係度鬧我。我唔會再幫襯亦都會叫朋友唔好去。(btw衛生只比2星因為佢比我隻鐵匙勁污糟好似冇洗過)
2016-07-26
$51 (Lunch)
同事很喜歡的一家茶餐廳, 因為價格上不貴及喜歡他們的蕃茄湯底通粉. 走入商場再上一層, 餐廳內的食客約有9成滿. 幸好我們是較早半小時開始的午膳時間. 不太難便找到位置. 餐牌上茄汁系的食品頗多, 而且大部份餐均包括炒蛋, 煎蛋, 多士之類. 不擔心不飽肚. 看了一會, 焗豬扒飯可附一個菜, 感覺上又飽肚又有蔬菜, 較健康一些. 奶茶送上來, 與相片的完全不符, 相片中的是有一碗冰作冰鎮之用. 奶茶味道中規中矩, 由於裡頭沒有冰較一般凍奶茶濃味但茶底不夠香. 沒有額外冰鎮下, 怕奶茶變暖相對不可以慢慢喝至最尾. 價格上要加8元, 有點不值. 比紙張厚一點的豬扒, 以厚度來說叫"豬肉片"較為合適. 茄汁底蕃茄味濃, 炒飯底夠乾身配茄汁OK, 整盤焗豬扒飯扣分在"豬片"上.
樽仔絲襪奶茶

澳門焗豬扒飯
Other Info. : 平衡味道, 價格, 環境等, 本該給OK, 但樽仔絲襪奶茶完全違反商品說明條例. 整體改為給喊.
2016-07-08
$55 (Lunch)
2016-06-12 451 views
星期日唔洗上班,放假我唔鐘意係屋企,要出街行下或者去公園行下,不過最鐘意就係出街穩食,街邊小食或者小餐廳都隱藏住好多好嘢食,有時周街自己發掘下先會穩到好嘢食,行得有D攰,就先穩間茶餐廳飲個下午茶,澳門冰室近,我地就入去下午茶。番茄通粉,顏色同表麵睇都感覺可以,有少少牛肉粒,番茄味好濃,湯底都係番茄味,酸酸地好開胃,味道都幾OK,豬扒分量大,但豬扒烤得唔夠香,同埋包唔脆,味道一般,所以呢個感覺稍為差少少。蛋撻好似之前好多人都推薦,但一上臺覺得烤得有D隆隆地,但食落感覺又唔錯哦,皮烤得好脆而且蛋液好香滑,奶茶就感覺一般,不過不失,可以飲得落,唔難飲。
2016-06-05
$45 (Tea)
2015-11-25 475 views
約左朋友睇9點半,朋友又要開OT,一早收工既我百無聊賴係尖沙咀左逛右逛咁HEA時間,突然肚餓發作,抬頭一望,見到好耐無食過既“澳門冰室” ,最掛住佢既茶走 同脆豬仔 ,跟著就衝左上去(忘記左要KILL TIME呢個目標,香港既茶餐廳食完就要行嘛!)行條樓梯上到去坐左張4人枱,因為舖頭唔爆,侍應們都無理我,睇睇MENU,原來成間舖頭係無飯嗌架,即係啲餐只可跟意粉同薯菜,一個大男人無飯到肚好驚唔夠飽,唯有叫左個雜扒餐。我問侍應姐姐點解無飯食,佢好肯定咁叫我放心,意粉都一定食飽我。好,我暫且試下你個意粉有幾厲害 。茶餐廳既速度,好快就黎左我至愛既茶走(少甜)同埋碗紅湯(羅宋湯)。茶走個茶膽有少少澀,加埋鍊奶既滑度,飲落去好想再追多啖 。其他茶餐廳既茶走好多時都沖得好太甜,如果少甜又會澀得好勁,剛剛好有甜味同澀味既奶茶真係好難搵到。至於羅宋湯,望落去普通,但入面竟然有幾粒肥腩粒,哈!果然不賴 ,唔似其他茶餐廳既雜菜番茄醬湯。好味 雜扒鐵板轉眼就到,汁一早已經淋好,所以聽唔到“渣”果聲,鐵板上面有火腿,腸仔,雞扒,豬扒,番茄,份量同種類算適中啦,加上蒜蓉汁,味道算係不過不失
,最掛住佢既茶走
同脆豬仔
!)

香滑茶走少甜
茶走個茶膽有少少澀,加埋鍊奶既滑度,飲落去好想再追多啖
紅湯(羅宋湯)
,唔似其他茶餐廳既雜菜番茄醬湯。好味
美式雜扒
雜扒鐵板轉眼就到,汁一早已經淋好,所以聽唔到“渣”果聲,鐵板上面有火腿,腸仔,雞扒,豬扒,番茄,份量同種類算適中啦,加上蒜蓉汁,味道算係不過不失。
大碗意粉
跟著侍應姐姐上左一碗意粉.....應該係一大碗意粉
,雖然望落去有點乾,但撈埋蒜蓉汁食都幾好味,份量足夠我呢個大男人食有餘

食完個扒,侍應姐姐走埋黎收左我個鐵板同湯,竟然加左句:慢慢坐,無客坐耐啲都得

嘩嘩嘩,我當堂如夢初醒,本來惗住起身埋單既我忽然記得要等OT既朋友仔,既然侍應姐姐都要求我坐耐啲,我唯有義不容辭咁繼續嘆我杯茶走少甜啦
,坐左半個鐘左右,發覺周圍開始坐滿人,但竟然無人有意無意咁趕我埋單,不過識做既我當然一口飲埋啖茶走離開個舒服既位啦

埋單65蚊,價錢適中,不過杯茶走同服務令人印象加分
下次要食埋個脆豬仔先得
2015-11-24
$65 (Dinner)
香滑茶走少甜
  • 茶走(少甜),羅宋湯
星爺當年的<<食神>>中, 提及的美食, 影響深遠.當中令薛家燕感慨萬分的<<黯然銷魂飯>>, 就是叉燒煎蛋飯,有時候, 在餐廳落單時, 我會直接講<<黯然銷魂飯>>.今日, 同事選擇來這家, 我點了<<黯然銷魂飯>> 套餐.醒目的待應, 都會意會這是叉燒煎蛋飯.皇牌肉醬叉燒煎蛋飯好大碗的白飯上, 放有叉燒, 煎蛋, 菜, 肉醬.煎蛋:西式太陽蛋, 以GRILL爐單面煎, 方便快捷,而且部份蛋白仍是透明未熟的.直接篤爆個黃, 與白飯撈勻, 蛋油配白飯好甘香.(我最想食的, 是底面2面有少少金黃色燶邊的傳統荷包蛋)叉燒:望落好似燒得几靚的半肥瘦叉燒,外層有燒焦位及蜜汁, 肉質纖維好明顯,食第一啖叉燒, 几好味,但再食多幾口, 味道有點怪, 有陣梘水味,係我味覺有問題嗎?肉醬: 肉醬意粉的肉醬味,與中式的叉燒煎蛋飯格格不入.為何會加在<<黯然銷魂飯>>上?不過, 用以撈飯OK.茶酒這杯無茶香, 入口唔削脷(唔鞋口), 味道一般,至少
星爺當年的<<食神>>中, 提及的美食, 影響深遠.
有時候, 在餐廳落單時, 我會直接講<<黯然銷魂飯>>.
今日, 同事選擇來這家, 我點了<<黯然銷魂飯>> 套餐.
醒目的待應, 都會意會這是叉燒煎蛋飯.
皇牌肉醬叉燒煎蛋飯
好大碗的白飯上, 放有叉燒, 煎蛋, 菜, 肉醬.

煎蛋:
西式太陽蛋, 以GRILL爐單面煎, 方便快捷,
而且部份蛋白仍是透明未熟的.
直接篤爆個黃, 與白飯撈勻, 蛋油配白飯好甘香.
(我最想食的, 是底面2面有少少金黃色燶邊的傳統荷包蛋)
叉燒:
望落好似燒得几靚的半肥瘦叉燒,
外層有燒焦位及蜜汁, 肉質纖維好明顯,
食第一啖叉燒, 几好味,
但再食多幾口, 味道有點怪, 有陣梘水味,
係我味覺有問題嗎?
肉醬: 肉醬意粉的肉醬味,
與中式的叉燒煎蛋飯格格不入.
為何會加在<<黯然銷魂飯>>上?
不過, 用以撈飯OK.
茶酒
這杯無茶香, 入口唔削脷(唔鞋口), 味道一般,
至少未有使我的眼睛<乸埋一齊>!

薛家燕品嚐<<黯然銷魂飯>>後, 老淚縱橫,
這家叉燒煎蛋飯好大碗, 味道一般
(#曾經要估求少飯, 但都係咁大碗, 我是夾硬食落肚)
未能令我銷魂, 己經黯然失色了.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2015-04-16 406 views
都有一段日子無來澳室冰室早餐了,今日早上去試下, 發現加左价!!!!!!!!!!!!!!!!!!既然來到, 一餐半餐無所謂啦.A餐HKD 34 : 多士, 炒蛋, 肉丁米, 茶酒多士 : 烘至金黃色, 牛油較少炒蛋 : 色水好黃, 好似落左好多蛋黃, 咁D蛋白去左邊?肉丁米 : 第一次叫肉丁米, 米粉較粗身, 唔滑,茶酒 : 第一口, 陣味好怪 (味道令我皺眉, 雙眼乸埋一執)好似有漂白水味,以前的茶酒係OK嫁,衣家點解會變成咁!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!隔左几個月, 加左价, 但未能保持以前的水準,唉…………….
都有一段日子無來澳室冰室早餐了,
既然來到, 一餐半餐無所謂啦.
A餐HKD 34 : 多士, 炒蛋, 肉丁米, 茶酒
多士及炒蛋
多士 : 烘至金黃色, 牛油較少
炒蛋 : 色水好黃, 好似落左好多蛋黃, 咁D蛋白去左邊?
肉丁米
肉丁米 : 第一次叫肉丁米, 米粉較粗身, 唔滑,
茶酒
好似有漂白水味,
以前的茶酒係OK嫁,
衣家點解會變成咁!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

隔左几個月, 加左价, 但未能保持以前的水準,
唉…………….
2015-04-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$34 (Breakfast)