去到餐廳剛發現有個限定優惠$498 的1公斤斧頭牛扒, 呢個價錢已經好吸引, 就叫左一份medium rare , 叫杯野飲先, 去食意大利的餐廳梗係叫返杯意大利酒Prosecco 啦!🍾🥂還叫左3樣小食,1個意粉🍝, 菜名資料在最後一段。牛扒🥩面層燒到一層好靚嘅焦糖色, 切開時的medium rare的粉紅色,牛扒🥩有2吋厚,但都無過熟,切開仍然juicy, 店員話呢個價錢是限期優惠,所以大節日黎食真係好抵食!3個人share一件牛扒,可再叫其他菜色,什麼都可以試下。意粉真係好好食,意粉軟硬度適中,無過軟的情況出現,蕃茄汁唔會太稀,令個汁完全包圍住每條意粉和海鮮🦐🦪,意粉🍝入面的海鮮一D都唔馬虎,蝦是用大蝦,蜆是大蜆,蜆比蝦大,有青口,有三文魚,意粉入面嘅三文魚🍣,食落去不是鞋口不是過熟,是軟滑,2個人食個意粉係夠食的。小食有酥炸魷魚鬚🦑,佢用的部位是魷魚鬚較粗的部分,條條size一樣, 唔會有細細的魷魚尾在這碟出現,廚師真係好有諗過顧客食時嘅感受。爆谷炸蝦🦐, 會令人諗到個搵細蝦黎炸佢,因個名叫爆谷, 其實是要用中蝦🦐🦐黎炸,炸出黎個size, 一隻可以切開兩次食。兩個炸炸小食嘅s
還叫左3樣小食,1個意粉🍝, 菜名資料在最後一段。

爆谷炸蝦🦐, 會令人諗到個搵細蝦黎炸佢,因個名叫爆谷, 其實是要用中蝦🦐🦐黎炸,炸出黎個size, 一隻可以切開兩次食。兩個炸炸小食嘅side dish ~沙律菜好爽脆新鮮🥬🥬🥗

雞串燒伴希臘乳酪醬, 外國菜必定用雞胸部分,唔係間間都煮得好,這間是令我咁抗拒食雞
胸都令自己食左半碟,我睇落佢燒得乾乾地咁,都有心理準備 , 一食落去, 雞肉仍然嫩滑,無粗糙嘅籤維,廚師在醃製和處理雞胸時真係花左一些工夫, 唔簡單👍🏻

這間店會再去, 地方舒服, 店裏店外都有好多綠色植物, 而且睇得出店中都打理得D植物好好,好多綠色。 我地今次帶左狗狗去食, 佢地都係pet friendly restaurant, 如帶狗去,先訂位會好些, 因只有一兩張枱可以俾帶狗嘅顧客。

#boxingday #20211226 #lunchwithdog
#CalarimiTentacles 🦑 椒鹽魷魚鬚
1 kg of #HawthornSteak 🥩
#PopVornPrwans🦐 #酥炸大蝦配泰汁 #ChickenStewersInGreeceStyle🍖雞柳串燒配希臘乳酪
#SpaghettiMarinara 🍝海鮮茄蕃茄意粉
Limited period of promotion for $498 1kg Hawthorn Steak. #edyummy
nice waitresses, great food, pleasant place👍🏻🍝🍕🥩
calarimi tentacles
Proseeco and IPA beer
Pop corn Prawns
Stewer chicken
Spaghetti Marinara
Hawthorn Steak
2021-12-26
$300 (Lunch)
Celebration
Christmas
calarimi tentacles
Proseeco and IPA beer
Pop corn Prawns
Stewer chicken
Spaghetti Marinara
Hawthorn Steak
今次又係黎上環,同事大推呢間Mama Mia。其實食過佢既前身The Lot, 由好食變難食。難得佢有新野食,於是又去試下,今次一行12人,分左3圍。同事介紹每次都捧住個肚走,真係無講錯。佢每樣野都超!級!大!份!前菜真係唔記得影低,有沙律同雞串燒(沒錯只是前菜,超嫩滑!即燒好好食)到主菜,即刻睇相!燒三文魚腩,超香脆内軟!好好食既三文魚這個好特別的菜!本身睇以為係好厚的炸粉包住舊雞(因為英文係fried chicken fillet) 點知一食落口!真係好驚喜!!佢表面已經係非常嫩滑的雞柳!面頭有少少炸皮,好正!今日之選同時佢薯條都好好味 😋Medium 的安格斯肉眼扒,煮得岩岩好🤩同一時間由於前面菜式太出色,意粉就略為普通了,不過份量超多,大家戰鬥力已經無晒🙂最後打包。🤣食哂啲野,估唔到仲有甜品brownie🥲Sorry真係食唔落😂 試左一啖,好sweet仲值得一提,staff都係外藉人士,都十分friendly , 會不斷主動幫你換碟同加pepper, 整體而言,非常好👍🏻
今次又係黎上環,同事大推呢間Mama Mia。

到主菜,即刻睇相!
燒三文魚腩,超香脆内軟!好好食既三文魚

佢表面已經係非常嫩滑的雞柳!面頭有少少炸皮,好正!今日之選

同時佢薯條都好好味 😋

Medium 的安格斯肉眼扒,煮得岩岩好🤩

最後打包。🤣

食哂啲野,估唔到仲有甜品brownie🥲
Sorry真係食唔落😂 試左一啖,好sweet

$140 (Lunch)
2021-07-08 1336 views
今日黎到位於西營盤新開既小店Mama Mia pizza & pasta食野,餐廳雖然唔係好大,但裝修得幾有情調。餐牌上面既食物價錢亦都好貼地,大部分百幾蚊都有交易。Chocolate smoothie $55朱古力味好濃郁,杯野飲亦都好大杯,好低飲,好滿足呀。Mango smoothie $55芒果味好清新,酸酸甜甜,幾香果香味。海鮮薄餅 $168薄餅烤得好脆,上面佈滿左海鮮,包括青口同三文魚等等,好足料呀。蟹肉扁意粉 $148蟹肉份量好足,差唔多每一啖意粉都有蟹肉。意粉亦有少少辛辣味,令味道更多元化。烤豬排骨配沙律,薯條 $178豬排骨好大份,豬排骨用燒烤醬調完味再燒,所以好香。薯條炸得好脆,入口唔會覺得好油膩,好味。香草煎羊扒 配炒薯 巴馬火腿四季豆卷 $228羊扒有肉汁,好香羊肉味,唔會膻,仲有炭火香添。巴馬火腿四季豆卷依個配搭好好,火腿好有肉香,四季豆又嫩滑。焦糖提拉米蘇 $78依個提拉米蘇好有層次,有忌廉,焦糖同手指餅,焦糖係配上咖啡味香濃既提拉米蘇真係好好味。我覺得今晚食得好開心,餐廳既食物質素好高,環境又靚,有機會既話都會再黎。💕上環水坑口街22號地舖#852 #f4f

Chocolate smoothie $55
朱古力味好濃郁,杯野飲亦都好大杯,好低飲,好滿足呀。

Mango smoothie $55
芒果味好清新,酸酸甜甜,幾香果香味。

海鮮薄餅 $168

蟹肉扁意粉 $148

烤豬排骨配沙律,薯條 $178

香草煎羊扒 配炒薯 巴馬火腿四季豆卷 $228

焦糖提拉米蘇 $78

💕上環水坑口街22號地舖
#852 #f4f #hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkeats #food #foodvideos #foods #instafood #recipe #cooking #followme #lfl #yummy #hongkong #hk #hkigers #食左飯未呀 #香港 #香港美食 #自家製 #相機食先 #手機食先 #吃貨 #美食 #hkgirls #foodstragram
2021-05-28 871 views
見到有間新開嘅餐廳就打算同Fd試下。餐廳侍應好nice,又同我哋打招呼,落單前後都勁有禮貌。我地叫左蕃茄羅勒肉丸,蝦肉白汁扁意粉,芝士pizza,牛柳,芝麻吞拿魚卷,和牛漢堡同tiramisu。啲嘢食擺盤好靚,同埋全部嘢食都好好食。芝士pizza做到拉絲效果,牛柳同和牛漢堡又Juice又嫩。而當中最推薦就係佢嘅蝦肉白汁扁意粉真係好正,好濃郁嘅cream味,但係食落去又唔膩,啲鮮蝦超爽口,真心超正,下次一定會再食。

芝麻吞拿魚卷
蕃茄羅勒肉丸