2015-09-13 368 views
慕名而來,款式不多,只專注做芒果類甜品,令我有點期待。點了一個冷熱雙拼,由酥皮芒果卷及芒果雪糕組成。但卷皮十分硬及靭,基本上砌開都很困難,入口僅僅可稱暖,跟熱有很遠很遠的距離,不合格。另點了芒果湯丸,但沒有芒果味,失望!最氣憤的是同場好像有職員家屬在場,本身沒有關係,但有職員將我們的每碟甜品都拿去跟小朋友玩耍,放到小朋友面前,狀似引誘小朋友似的。說實話,無論你的小朋友多整潔,你的客人也不能接受囉!見那小朋友沒有觸碰到那些甜品,我也沒有即場反面,還把東西都吃乾淨,但我肯定不會再幫襯,因我不能接受餐廳拿我的食物跟別人的孩子玩耍!再者,食物質素欠奉。我們都是少有出食評的人,這家店...不是不推薦,而是負評!食物、職員的職業道德也有待改善!

慕名而來,款式不多,只專注做芒果類甜品,令我有點期待。
另點了芒果湯丸,但沒有芒果味,失望!
2015-09-13
$48 (Tea)
2015-09-10 357 views
我是一個極之喜歡食芒果的芒果迷,感覺Mangochacha完全係為我以開既,哈哈哈哈(講笑的)黑糖剉冰芒果肉鋪底,配合黑糖剉冰簡直一流芒果肉大塊又夠甜,甜而臨尾有點酸酸的黑糖冰入口即溶真的好綿連頂部的雪糕也是芒果雪糕我最愛,芒果雪糕、芒果冰沙,再加埋 芒果肉整體很不錯,無論是食物還是環境,服務都好令我滿意
黑糖剉冰

芒果肉鋪底,配合黑糖剉冰簡直一流
芒果肉大塊又夠甜,甜而臨尾有點酸酸的
黑糖冰入口即溶真的好綿

連頂部的雪糕也是芒果雪糕
芒果雪花冰
我最愛,芒果雪糕、芒果冰沙,再加埋 芒果肉
整體很不錯,無論是食物還是環境,服務都好令我滿意
2015-09-02
芒果雪花冰
2015-08-30 595 views
見倒哩間網上評價唔錯貧友鍾意食芒果就來試下雖然係21:xx甜品黃金時假不過都唔多人依然有好多喜枱芒果雪糕綿綿冰, 唔太甜, 唔錯芒果雪糕配吐司吐司烘得唔夠得中間好食d邊位太厚實, 唔好食Mango shake但幾重芒果味, 飲得出真材實料, 唔錯
見倒哩間網上評價唔錯
貧友鍾意食芒果
就來試下

雖然係21:xx甜品黃金時假
不過都唔多人
依然有好多喜枱

芒果雪糕綿綿冰, 唔太甜, 唔錯
芒果雪糕配吐司
吐司烘得唔夠
得中間好食d
邊位太厚實, 唔好食
Mango shake
但幾重芒果味, 飲得出真材實料, 唔錯
2014-05-18
$50 (Last Night Supper)
2015-08-26 502 views
以愛文芒果作招徠的甜品店,在香港還是只有他,一於再去食下!雪花冰-好大份夠2個人食。最上面是一個芒果雪糕球,雪糕球下面是棉花冰,外邊有大塊的芒果肉圍著。嫩滑的芒果雪糕球入口即溶,而且芒果香味濃郁。棉花冰好幼細,食入口不會立刻溶成水,還是有咬感。芒果肉又不會太甜, 好味道!
以愛文芒果作招徠的甜品店,在香港還是只有他,一於再去食下!

2015-08-19
2015-08-25 353 views
星期六晚同幾個朋友食完晚飯只係八點,諗住搵地方食甜品,初時我提議去茶木,不過朋友們怕等位,因為同行有個歲半小朋友,唔想佢等到扭計,唯有上open rice睇下尖沙咀區有咩介紹,第一時間俾主打mango呢個gimmick吸引住,因為太喜歡食芒果,朋友們又無異議,即管一試,叫咗一個金牌舊情人挫冰同層層叠,5大一細開心share, 個挫冰超足料,芒果香甜,黑糖挫冰甜而不膩,個層層叠非常有驚喜,吐司用蜜糖烘烤過,唔乾同食得出唔係隔夜麵包,中間d忌簾,棉花糖,雪糕同芒果粒食到底都仲有,非常足料同做得有試意,唯一差d係個侍應哥哥面無表情d,可能因為得佢一人招呼所有客,所以無乜笑容
$50 (Other)
  • 金牌舊情人
  • 層層叠
2015-08-24 479 views
是日喺尖沙咀食完晚飯 雖然都飽飽地,但作為一班女仔 面對賣相靚靚嘅甜品總會有第二個胃可以收容佢地咁就行過兩條街嘅Mango Cha Cha~~可能時間尚早 九點幾竟然唔使排隊!哈哈 so lucky!! 店鋪裝修以黃色為主,真係好芒果!入到去就見到隔離份糖品都好大份 所以決定share!! 咁我地快定叫兩份四個人share!! 首先點左香港限定"甜蜜夾心",再加多個"舊情人"甜蜜夾心係芒果窩夫!中間係cream 同芒果雪糕! 我覺得想比起舊情人 呢個好味啲! 窩夫外脆內軟 而且仲係有啲溫暖配合內裡係雪糕 真係有啲冰火感覺! 一啖咬落去窩夫好有口感!相比起有啲甜品店嘅窩夫只係軟 呢個就比較有水準有層次啲!伴碟嘅新鮮芒果都係甜嘅 唔會話酸到喊。亦都好欣賞窩夫係配黑糖漿 甜度可以自己調教~~r舊情人係雪花冰+挫冰+雪糕!雪花冰芒果味濃嘅亦都好幼細,食落去比較舒服!而挫冰係配合黑糖 黑糖味剛好 但因為冰溶會愈食愈淡 有雪糕撈埋就好味d 如果淨食挫冰味道會淡左d!但餐廳冷氣比較大,一路食一路凍到震 !

甜蜜夾心

r

舊情人

但餐廳冷氣比較大,一路食一路凍到震 !
2015-08-06
$40 (Last Night Supper)
2015-08-16 374 views
綠茶,朱古力心太軟就食得多,芒果心太軟(HK$68)就真係第一次食, 鋪頭以芒果為主題,鍾意食芒果既朋友可以一試,佢地係選用愛文芒果,但哩個心太軟外皮超簿,所以有小小唔抵食,而雪糕係開心果味,可能好難想像流心芒果係咩味? 我食個陣會聯想起細細個食過M記既芒果新地雪糕,哈哈!(hk$ 68),芒果窩夫鬆脆,再配上黑糖汁甜甜地幾特別,但失望既係窩夫入面係無愛文芒,只有cream同埋芒果雪糕,而只有數粒芒果粒伴碟。。。
好食到唔知點形容💕嫩滑芒果😍食入去之後芒果香慢慢係口中湛出泥😍幼細雪花冰☺️芒果味濃😋溶左之後啲雪花冰唔會成pat水咁冇味道👀而係芒果汁泥💕值得一試呀!
好食到唔知點形容💕
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 舊情人
2015-07-06 674 views
食完韓式晚餐,行過一條街去mango cha cha食台式愛文芒果甜品,9點本應是食甜品的高峰時段,但店內只有一枱客人。我們兩人點了一客流心芒果蛋糕和舊情人(店家為不同combination嘅沙冰改了很多有趣的名字)舊情人,棉花冰充滿芒果的甜味,甜而不漏,但底下的黑糖沙冰就稍為差少少,冰磨得較粗糙,口感一般。芒果流心蛋糕就真的不太好吃,很普通的蛋糕,流心部分太重牛油味。依家咁多甜品店,下次寧願試其他店都唔再浪費quota食呢間啦~

芒果流心配雪糕

2015-07-06
$60 (Last Night Supper)
舊情人
今日同女友食之前買落既mangochacha甜品放題groupon 1個半鐘任食?話說之前食過佢地都唔差,值得再食。今日一役之後,我呢世都唔會再食。雖然我可能冇咩食野既sense 但對於甜品我真係好咀雕。但呢個已經唔係咀雕既問題,梳乎厘一路食一路咬到一口口既砂糖;雖然我叫冷熱芒酥,但我真係冇估到條芒果仲有冰:);crumble最經典,完全未熟。第一樣野叫左芒果汁,到1個半鐘後走都沒見過,仲可以問佢 d野來齊未,佢同我講到齊啦!但係起碼有3樣甜品叫左無到過,明明張單係有嫁喎~講真,全間舖得我哋2個人,咁都可以出錯野同漏單,佢都算西利(仲要係1樣野1樣野咁叫),成間舖有三個員工vs兩個客人,我數學再差都覺得應該可以一對一既服務(可能計錯),我淨係見到三個人叫完外賣一齊食飯玩手機同我碟甜品放係吧台沒人理,仲要係我叫佢先拎比我(等左5分鐘),唔通食飯係大曬?每個甜品都差唔多成4,5個字先上,但係又唔係D咩難整嘅甜品喎?(可能D芒果仲擇緊呢?)野食難食左,唔緊要!賣相補救價錢貴左,唔緊要!抵食就得服務差成咁,唔緊要!換左D人去咁就請唔該換人啦~其實如果一間公司想擴充個業務黎做又唔想瞬間收皮,我覺

話說之前食過佢地都唔差,值得再食。

今日一役之後,我呢世都唔會再食。

雖然我可能冇咩食野既sense 但對於甜品我真係好咀雕。

野食難食左,唔緊要!賣相補救

價錢貴左,唔緊要!抵食就得

服務差成咁,唔緊要!換左D人去

咁就請唔該換人啦~
其實如果一間公司想擴充個業務黎做又唔想瞬間收皮,我覺得員工素質真係決定一間公司死活既重要一環。
2015-06-15
$88 (Tea)
Dining Offer
Group-buy
2015-06-12 606 views
同同事食完晚飯, 佢地話想食甜品, 上OPENRICE搵到呢間甜品, 好似好吸引咁, 我們就嚟試下.原來係專食芒果的, 台灣有店, 出名的當然係雪花冰啦, 我們叫左一個大, 一個細, 仲有一個同事叫左一個芒果雪糕, 另外, 仲叫左一份黑糖芒果窩夫添呀.雪花冰大的好大份呀, 上面有一個芒果的雪糕, 外面係芒果肉, 嘩, 真的好吸引呀. 要快D食, 唔係會溶, 真的入口即溶的呀, 又唔會太甜, 好味道, 芒果都夠甜, 雪糕入面有些果肉, 好好食, 可以加點海鹽一齊食, 可以把味道提升.芒果雪糕, 用一個杯裝住, 賣相好靚, 好別緻, 雪糕下面有些芒果汁的, 上面有些CREAM. 同事話個汁好味, 好夾.黑糖窩夫好香呀, 熱辣辣的送上, 另附上一杯黑糖, 隨意加, 個窩夫好鬆化呀, 入面有些芒果CREAM及普通CREAM, 好好食, 夠香夠熱, 好正.

2015-06-12
Type of Meal
Last Night Supper
Celebration
Birthday
2015-06-02 497 views
以芒果為主題既甜品店 好多特色既甜品都由芒果創出來 其中一個甜品係由雞蛋仔串起來再配上芒果醬 唔係太甜 但係又帶出陣陣既芒果清香另外芒果既厚多士亦比其他地方顯得有心思每塊吐司都搽左蜜糖 唔會覺得冇味 又夠細心 再配球芒果雪糕 實屬夏天必食既佳品
另外芒果既厚多士亦比其他地方顯得有心思
2015-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Other)
2015-05-28 644 views
今次試咗甜品團講。58HK D任食餐牌食物。l.5小時任食。要早一日book位。到到小貓3枱。諗住落幾樣。一路食一路出。點知個侍應話你食得哂咩。我地話得。頭一輪都等咗好耐。要知道1.5小時好快過。於是第二輪食緊已经落。誰知又話要食得哂先好。。。講返野食。小甜無咩味。。只係過口痕。其賣個厨房完全唔忙。全程玩电話。。仕應又玩電話。都唔係整甜品有幾次重出咗去唔知去边。等到夠鐘叫你比錢。我地算回本。。中間有無野食半個鐘。隔離对母女等咗成半個鐘得芒果茶同芒果。。服務差。一定要耐性。如正價。。no way。最開心談足1.5鐘。。多謝
2015-05-27
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Group-buy
難得同一年無見既大學朋友聚舊,我地係好時沙嗲食完晚飯未傾計喉,於是搵下附近有咩甜品鋪可以歇腳。見到MangoChaCha近近地,佢主打芒果甜品又夠大路,仲要幾多好評,咁就決定去食下,點知間鋪比預期有啲難搵,原來佢唔係exactly係openrice所寫既漆咸道南,而係要屈入去赫德道先岩。去到等左一陣位,企係鋪外時見到佢地世界各地都有分店,我都幾期待下食到啲香甜文芒!我地三個人,總共叫左兩個甜品share,首先叫左個招牌(黑糖挫冰配文芒 $48) 其實挫冰仲有"情人"系列(e.g. 招牌情人),個分別就係"情人"系列貴十蚊然後多一球芒果味雪糕,但我地哩啲無情人得黎仲要著住外套都覺得鋪頭內好凍既人,都係叫返招牌算喇。個挫冰融既速度有啲快,尤其我手腳又慢食得仲慢,食到一半都半水半冰,配埋甜甜既黑糖,感覺有啲似飲緊冬瓜茶,都幾好飲/食既。而啲文芒就令我好失望喇,文芒肉咳落去無想像中既柔軟細膩同埋濃香,反而有啲生,味道偏淡,口感偏硬身。唔知係咪季節未當造,定係佢地切芒肉切得太近核,感覺較多纖維,總之就唔係想像中淋身香口既芒肉。我朋友仲講笑話,芒果咁一般,咁我不如用十幾蚊買杯冬瓜茶仲抵啦食完極凍既

招牌
食完極凍既挫冰加埋好大既冷氣,我地立刻轉戰熱食黑糖芒果窩夫($68)暖暖身
主打文芒既甜品店反而個窩夫令我有驚喜。個窩夫外皮鬆脆裏面鬆軟,唔似有啲地方個窩夫硬身到一初就碎開,又唔係個啲煙韌到把刀切極都未切得開個皮個種。哩個係軟硬適中令人容易一刀切落去,又唔會整爛個窩夫,配埋佢個清甜既芒果味既夾料(我原本以為係吉士醬黎),真係好好食!
可能太凍又可能真係好好食,我地快速食晒個窩夫先發現,原來佢地俾漏左個黑糖我地!唉,失策!我地都無再問佢拎返,所以唔知味道似唔似熱冬瓜茶haha
黑糖芒果窩夫
我地食完野就繼續傾計,咁啱出面落雨,我地都坐左一段時間先走,雖然出面無人等位,但話晒都星期六夜晚,職員見我地坐咁趕都無趕我地走或者俾面色我地睇,證明揀哩到做歇腳地方真係一流!
2015-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
黑糖芒果窩夫
2015-05-13 739 views
友人特愛芒果,專程去 mangochacha 試下。我還記得半年前經過,因為要等位,所以冇入到去。星期六的晚上十一點,可能夜了點 (或試新野熱潮已過?),店內座位只是滿了一半。其實仲好飽,又不想點一客芒果雪糕 (齋食雪糕不如去便利店買...),所以二人點了一客"招牌情人" - 有芒果雪糕,黑糖挫冰和愛文芒果肉粒。老實說,芒果和黑糖不是太夾,兩者的甜味很不同 - 黑糖是濃甜,愛文芒是清甜的,所以我基本上是分開來吃…看到桌上有鹽,即管試試,灑了一點在芒果肉上,鹽的鹹溶化在清甜的芒果肉上,味道像芒果乾…是晚的甜品確實有點失望,甜品的款式也不太多,我想未必有下次了,可能許留山的芒果會出色一點(雖然已經幾年無去過…)。
招牌情人
2015-05-02
$60 (Dinner)