2019-01-15 131 views
好耐冇食個放題!今日一於放肆下!呢間餐廳位於尖沙咀亞士厘道,主要係韓式燒烤,比張餐牌大家睇吓先!有好多款食物任君選擇!無論牛肉,五花牛肉、牛舌、五花肉、豬頸肉、雞肉等等.......都一應俱全!啲肉都多到呢⋯⋯我個人就喜歡醃制咗嘅肉類、起碼有味啲!雖然佢都有醬汁點、不過我覺得可以在多少少醬油款式。食到咁上下、梗係要飲返碗泡菜湯啦!呢度幾多到外國遊客、溫馨提示:唔好着吸味嘅衫黎韓燒,返到屋企真係好大浸味😅#韓國燒烤#尖沙咀#韓燒#foodie #吃貨#泡菜
食到咁上下、梗係要飲返碗泡菜湯啦!

#韓國燒烤
#尖沙咀
#韓燒
#foodie
#吃貨
#泡菜
2019-01-15 55 views
前幾天朋友突然對我說發現了一間在尖沙咀很高質,而且價錢很實惠的韓燒放題。所以我們便立即相約時間一起去試試。本來我們想試試用45分鐘來吃燒肉,但是擔心時間不夠,所以最後還是選了一個半小時的。這是附送的前菜,也有六款這麼多。很有韓國的特色風味呢。說得上韓燒放題,當然肉類是最主打的呢。說起韓國燒烤當然就是要食護心肉,就是豬肉,但是這個名稱是在韓國燒烤才有的。肉質比較滑。這是海鮮辣豆腐湯,味道真的比較辣。但是熱辣辣的,而且味道很配合呢!這個是炒年糕,味道也是偏向辣辣的,但是辣味非常之入味,而且年糕煙煙韌韌很好吃呢!

這是附送的前菜,也有六款這麼多。很有韓國的特色風味呢。

Type of Meal
Dinner
  • 護心肉
  • 純豆腐海鮮湯
2019-01-15 39 views
已經好耐無食過韓燒啦🇰🇷🇰🇷,今日經過呢間韓國餐廳,見到lunch任燒都只係$178/90min 就決定試一試😋😋 一入去,已經發現全間店都係韓國職員,即刻有驚喜,未食已經覺得係傳統韓國菜🇰🇷🇰🇷不過好彩,職員既英文水平都好好,唔洗擔心溝通問題👍🏻👍🏻Menu都有幾多款野簡😋😋仲有唔少熟食,唔洗剩燒咁單調😍😍我同朋友都另加左提子汁同桃汁,提子汁🍇飲落都清甜,解渴一流👍🏻👍🏻而桃汁都有好多碎桃肉,口感好正😋😋叫完野食,店員就為我地提供調味料,左邊既係粗鹽,右邊既係類似麵豉醬😋😋之後就開始燒野食,可能因為琴日約12點先開始燒,店未有太多食客,老闆就好熱情咁過黎幫我地燒👍🏻👍🏻牛肉方面🐄🐄,我地就叫左特上王牛排骨肉、牛仔骨、肉眼排、牛五花、牛舌,全部都好食得出牛味,牛五花有啲似我地食開既肥牛,入口好香👍🏻👍🏻豬肉方面🐖🐖都試左五花肉同護心肉,五花肉大大片,打卡一流😍😍而且肥肉同瘦肉比例好好,用生菜夾住黎食好正,一啲都無好肥既感覺👍🏻👍🏻 熟食方面叫左海鮮煎餅🦑🐙🦐🦞🦀,每塊都有唔少魷魚,雖然係放題,但都好足料,而且仲配上酸酸甜甜既汁,愈食愈想食,亦都好開胃😍😍仲叫左海鮮辣豆腐湯🦀🦞🦐🦑🐙,呢

Menu都有幾多款野簡😋😋仲有唔少熟食,唔洗剩燒咁單調😍😍

仲叫左海鮮辣豆腐湯🦀🦞🦐🦑🐙,呢個湯真係好好飲,勁鮮甜,放題價錢飲到呢個湯真係好驚喜、入面既豆腐亦都好滑,整體黎講勁高質👍🏻👍🏻

試完好好飲既豆腐湯,我地就決定即刻試埋泡菜湯,泡菜湯感覺有啲似中式既蕃茄酸辣湯,超級開胃,食到飽飽地個陣必飲😂😂

2019-01-13 40 views
食韓國嘢唔一定要去韓國,亞士厘道都有好多選擇,今次去試吓「麻浦元祖」,佢嘅任食BBQ超級抵😍,$98/45分鐘,$138/60分鐘,$178/90分鐘😍 食物選擇都好多👍🏻 而且老闆話佢哋係會用返正價嘅食材,絕對唔會馬虎,所以真係好抵食☺️ 唔同部位嘅牛、豬、雞,都可以食到,仲有韓式煎餅同韓式湯都係任食🤤 個人非常推介「特上王牛排骨肉」、「牛仔骨」同「麻浦特上豬排」👍🏻 呢三款嘅肉質都非常好👍🏻 而且味道好好😋 其餘嘅部位其實都係好好味😋 絕對唔會好似有d任食韓燒咁,用一啲唔新鮮嘅肉,醃到好濃味就算~ 佢大部份嘅肉都係原汁原味😋 而且餐廳服務好好,會不停幫我地換鐵板,完全唔使自己開口☺️ 餐廳抵食又好食,而且食物質素真係好好,服務又好,絕對值得推介俾朋友,自己亦都會再去👍🏻
2019-01-13 50 views
近日天氣凍又好耐無食韓燒,朋友就建議去尖沙咀食烤肉放題。這裏的放題價錢是以時間來定,如果你可以45分鐘食完,都只係$98放題選擇除左烤肉,除有一品料理和湯。先來些前菜,特別喜愛那些黑豆,煙靱有勁,忍不住就要添食牛肉我們點了特上牛排骨肉和牛舌,以放題來說是不俗的,沾上醬汁一齊食,好惹味牛舌是簿切的,唔需要承受厚切會好硬的風險,口感爽脆而亮點就集中於豬肉方面,護心肉有彈性肉味濃最搶鏡要說是梅頭肉,香嫩軟腍,配合生菜一齊食是最佳的配搭而豬頸肉亦都很有水凖!雖然主打放題, 但係其他菜式亦不要放棄,好像海鮮煎餅,不太大份,咬下不會是一團粉狀,煎得非常香口炒年糕亦是煙靭有咬口仲有韓式魚片。

放題選擇除左烤肉,除有一品料理和湯。

前菜

先來些前菜,特別喜愛那些黑豆,煙靱有勁,忍不住就要添食

牛舌是簿切的,唔需要承受厚切會好硬的風險,口感爽脆

而亮點就集中於豬肉方面,護心肉有彈性肉味濃
最搶鏡要說是梅頭肉,香嫩軟腍,配合生菜一齊食是最佳的配搭
而豬頸肉亦都很有水凖!

炒年糕亦是煙靭有咬口
仲有韓式魚片。

2019-01-10 710 views
其實老闆係ajoshi,不過係個好親切好好禮貌既叔叔一入座就主動介紹佢地新出既任食套餐同野飲。價錢一啲都唔貴,平時兩個人去韓燒無七八百都落唔到樓,呢度$178就有多種肉類任食開胃菜超豐富,有常見既辣泡菜、芽菜,仲有南瓜蓉、西蘭花、薯仔同黑豆。薯仔甜甜地,好稔,一啲都唔生;南瓜蓉口感好綿滑。黑豆最好食醃到香甜,有咬口,粒粒都又圓又大粒,店員姐姐見到我中意食仲拎左一大碟俾我食完前菜當然要入正題,係肉肉肉肉肉呀~~~落單後極速送到,好有效率。肉眼扒薄切易熟,油脂比例恰到好處,口感唔會太膩又夠滑。雞肉略帶肥膏,近胸位置,如果再厚啲會更有咬口。忍唔住翻兜三轉既護心肉同特上王牛肋骨肉護心肉厚肉得黎稔軟,醃得好香口惹味,加上豬肉自帶既油香口感豐厚,肥都要食呀特上王牛排骨牛味濃郁,同樣醃得好出色,不帶油脂但口感軟熟豬扒好大塊,雪花均勻,肉質紮實。食肉食到膩膩地仲有生菜可以包埋一齊食,生菜好新鮮。唔知size係咪揀過,每片都差唔多大細,岩岩好包住1-2塊肉換爐既速度同上菜成正比,每次清完一張order紙店員就即刻換上新既爐板,超好服務更值得讚既係呢度既肉類除左質素好選擇多外,仲醃得好夠味,鹹甜適中,基本
其實老闆係ajoshi,不過係個好親切好好禮貌既叔叔
一入座就主動介紹佢地新出既任食套餐同野飲。

薯仔甜甜地,好稔,一啲都唔生;南瓜蓉口感好綿滑。
黑豆

黑豆最好食

醃到香甜,有咬口,粒粒都又圓又大粒
,店員姐姐見到我中意食仲拎左一大碟俾我

肉眼扒

肉眼扒薄切易熟,油脂比例恰到好處,口感唔會太膩又夠滑
雞肉

雞肉略帶肥膏,近胸位置,如果再厚啲會更有咬口。

忍唔住翻兜三轉既護心肉同特上王牛肋骨肉

護心肉

特上王牛肋骨肉

特上王牛排骨牛味濃郁,同樣醃得好出色,不帶油脂但口感軟熟

麻蒲特上豬排

豬扒好大塊,雪花均勻,肉質紮實。

食肉食到膩膩地仲有生菜可以包埋一齊食,生菜好新鮮。

更值得讚既係呢度既肉類除左質素好選擇多外,仲醃得好夠味,鹹甜適中,基本上一燒熟即刻食得
唔洗去韓國都食到真正既烤肉啦!
2019-01-10
$200 (Dinner)
黑豆
護心肉
特上王牛肋骨肉
  • 特級王牛肋骨
2019-01-10 36 views
好耐冇食韓燒,一於約朋友去試試佢老闆係韓國人,識得用英文溝通同少少普通話,好熱情好好客,店員大部份都係韓國人,有一兩個識講廣東話,所以真係好似係韓國食韓燒,而且係韓國人開得應該一定正宗啊^_^呢度有散叫或者放題,我地好肚餓,所以叫咗放題,嘢食紙貴精不貴多,而且每樣嘅水準都唔錯前菜有六款,而且可以任refill我哋叫咗兩種湯:海鮮辣豆腐湯同埋大醬湯份量啱啱好足夠兩個人食,唔會好多,而且都幾多料,唔會因為放題而偷工減料🌟牛五花肥瘦啱啱好,因為有油脂,所以燒出黎都唔會好乾🌟特上王牛排骨肉,牛仔骨左右兩邊係特上王牛排骨肉,呢個係我至愛,肉質最嫩滑,牛味好重,牛仔骨都一樣,但係我更加愛特上王牛排骨肉,因為冇骨唔使煩!🌟肉眼扒薄薄的一片,好快就熟,自己覺得會比較多根,所以唔係咁鍾意,不過因為醬汁冇咁多嘅關係,所以比較食到肉嘅原味🌟五花肉,豬頸肉五花肉一定係韓燒必點,透過高溫將啲脂肪咇晒出嚟,豬頸肉同樣道理,不過呢度嘅豬頸肉比坊間嘅更加爽口,好好食!整體來講全部嘢食都好滿意,有機會可以再嚟食過!

好耐冇食韓燒,一於約朋友去試試佢

前菜有六款,而且可以任refill

我哋叫咗兩種湯:海鮮辣豆腐湯同埋大醬湯

🌟牛五花
肥瘦啱啱好,因為有油脂,所以燒出黎都唔會好乾

🌟特上王牛排骨肉,牛仔骨

🌟肉眼扒

🌟五花肉,豬頸肉

整體來講全部嘢食都好滿意,有機會可以再嚟食過!
2019-01-08 40 views
突然想食韓燒,上OpenRice 搵到呢間幾多like 就直接去,weekend 7:30pm都有吉枱。韓燒有45mins, 60mins 同90 Mina 揀,岀奇地幾多唔同肉類同部位揀。揀左60mins,每款肉都點一個,上菜都好快。餐廳有樣服務好好,就係成日過黎幫我地換個板,可能想我地燒少啲(?😂)。呢間性價比好高,除左肉仲有煎餅,唔同熱湯叫,又有泡菜等小食,美中不足係叫人加水平均要叫三次先有,可能想我地叫野飲,不過目測無咩人叫😂

2019-01-08 42 views
《麻浦元祖》 #食在尖沙咀 #韓燒📍尖沙咀亞士厘道35號九龍中心大廈地下B號舖冬天凍冰冰,今日就食下韓燒暖下先,正宗既韓國燒烤,而佢係任食既烤肉 分有三個價錢$98/45分鐘 $138/60分鐘 $178/90分鐘一份既份量唔算多,岩晒可以每樣試少少添🔹前菜食韓國菜,必有既一定係前菜,而且仲有六款,特別係薯仔非常出色🔹牛舌一份有四塊,薄薄的,輕輕燒幾分鐘就熟了,而且薄薄的,入口即溶🔹辣雞肉餐牌上有兩款,有辣有唔辣,而辣既係佢係生既雞肉上面上佐韓式辣醬🔹護心肉係豬肉既一部分,好小地方可以食到,而且仲係任食添,有好重既豬肉肉汁,非常滋味🔹五花肉兩塊厚厚的五花肉,肉既油脂分佈得平均,唔會覺得太肥🔹豬頸肉薄薄既豬頸肉,唔會好難咬,但就一定要燒耐小小啦除佐有烤肉外,仲有湯同煎餅🔹海鮮煎餅份量細細,唔怕食到飽食唔到其他野,一塊煎餅分開四件,好香香蔥味,食落唔會好口粉,非常香口🍴9/10
《麻浦元祖》 #食在尖沙咀 #韓燒
📍尖沙咀亞士厘道35號九龍中心大廈地下B號舖

$98/45分鐘 $138/60分鐘 $178/90分鐘

一份既份量唔算多,岩晒可以每樣試少少添

🔹前菜

🔹牛舌

🔹辣雞肉

🔹護心肉

🔹五花肉
兩塊厚厚的五花肉,肉既油脂分佈得平均,唔會覺得太肥
🔹豬頸肉
薄薄既豬頸肉,唔會好難咬,但就一定要燒耐小小啦

除佐有烤肉外,仲有湯同煎餅

🔹海鮮煎餅

🍴9/10
2019-01-06 41 views
呢排天氣凍左,突然想食韓燒。尖沙咀附近都有好多韓燒,我哋呢就揀咗呢間麻浦韓式BBQ一入到去地方都幾闊落,同埋客人唔係好多,可能因為附近都有唔同嘅餐廳。店員九成都係韓國人,我哋一坐低啲店員就即刻俾咗個餐牌我哋揀,我哋揀咗燒個半鐘嘅任食BBQ,盛惠$178。野食方面,我地雞牛豬都要曬。佢比既份量都好多,我地為左唔浪費,每種都只係要一半,但上到黎都有大半碟,份量方面好抵食牛: 我地要左牛仔骨,牛舌,肉眼,牛五花。午舌係我最最,而且佢係薄切,包生菜食一啲都唔膩。牛仔骨就中上,有啲位稍為肥左少少。肉眼同牛五花出奇意外地好juicy可能因為我地用細火慢慢燒,所以佢熟得好匀循。豬:我地要左五花肉,豬頸肉同埋梅花扒。全部都好juicy,豬頸肉好淋,同時又好彈牙,又唔太肥,好正啊!五花肉同梅花扒我就食左小小,質素正常。雞:雞肉好入味,而且一啲都唔肥,係所有肉入面最好味的!一定要試!一品料理:食左泡菜餅,海鮮餅,大醬湯,海鮮湯,豆腐湯。兩個餅都非常好味,當然唔可以同正價既料比,但都食得出有海鮮同好多泡菜係入面,yummy yummy! 三種湯都係得1/3滿,但料好足,上台時仲滾緊,飲落去暖笠笠!服務:所

牛:

可能因為我地用細火慢慢燒,所以佢熟得好匀循。

豬:

五花肉同梅花扒我就食左小小,質素正常。

雞:

一品料理:

服務:

所有工作人員都好nice,見到我地個鍋燶左即刻換,亦有間唔中問我地好唔好味,哈哈!

值得一提係佢地用黎點野食既鹽好好味,忍唔住一叫再叫!

埋單每人唔洗$200,咁既質素好抵食!
2019-01-06 47 views
I come to this restaurant for birthday celebration with my friend.They have a all you can eat set for 90mins, it just cost $178 for each.As this is free flow buffet , I’ve order so many different kind of meat. However the taste for the pork belly and beef tongue is too salty. The overall meat quality is not worth for that price. I think there have another choice for Koran buffet is much better.

2018-11-17
2019-01-02 71 views
凍冰冰,最岩食d有個爐係前面既食物。打邊爐依排打得多嫌嫌地,今次食韓燒䁔䁔胃。尖沙咀要搵食真係好容易,但抵食既仼食韓燒就比我地搵到依間!最平100蚊都唔洗食足45分鐘,鍾意慢慢燒慢慢嘆既就可以揀90分鐘!但無論邊個價錢都好,所提供既食物種類都係一樣既。選擇唔算多,雞牛豬都有齊。如果散叫一份肉都要百幾蚊,仼食真係無得輸,一碟已經回本。而且仲有湯同小食可以仼食!散叫既價錢,當然只係某幾款先包係仼食既項目。重點推介係特上王牛肋骨肉(右2)。自家醬汁好入味,燒耐左都仲係咁軟熟,多汁夠juicy。超正!所有肉類都好新鮮!左:1牛五花,2肉眼扒,3護心肉右:1牛仔骨,2特上王牛肋骨肉,3牛舌值得一讚既係服務唔錯,雖然全部店員都唔係本地人要用英文溝通,但佢地換鐵板既速度真係好自動好快手,差唔多燒完一碟肉就換一塊新鐵板,讚👍🏻價錢豐儉由人,依個價有依d食物同服務都係返到!

散叫既價錢,當然只係某幾款先包係仼食既項目。

左:1牛五花,2肉眼扒,3護心肉
右:1牛仔骨,2特上王牛肋骨肉,3牛舌

價錢豐儉由人,依個價有依d食物同服務都係返到!
$250 (Dinner)
2019-01-02 47 views
要在尖沙嘴找便宜一點的吃飯地方,亞士厘道是一個好地方。走到盡頭,看見這韓燒店,門口展示了餐單,還有韓燒放題的banner和poster,價錢更由$98起!!在門外等了一下,便可入座。這種店走年輕人的路線,圓桌子,設有燒烤爐,每張桌子帶幾張圓凳。基本上,餐牌上的食物都可任點任燒🥳特別推薦特上王牛排骨肉、帶子、頂級雪花牛肉、牛舌韓燒的肉肉味香濃,有咬口,食了很多輪,不會像日式燒肉般,吃一兩輪就感很油膩!所以很喜歡不停吃的感覺!🥰另外,感覺餐廳的抽油煙做得很好,吃完出店都不會有一身燒肉味道,下次可以再吃!

基本上,餐牌上的食物都可任點任燒🥳
特別推薦特上王牛排骨肉、帶子、頂級雪花牛肉、牛舌

2018-12-29 48 views
鐘意食牛既我又出沒了,今日到《麻浦元祖》靠近尖沙咀地鐵站L5 出口步行3分鐘。 地方很乾淨、好新,還記得以前不是這樣子🤔,後來得悉 新裝修了 ! 先嚟一碟生菜及前菜,韓國每家人都會各自製法 kimchi 因為是自家媽媽教落,而呢到調較味道算是辣但可接受。 2人 雪花牛肉、調味牛肉、牛脷、牛五花 HKD 398雪花牛肉脂肪比例挺多, 所以釋出很香油份,咬落去最怕有根而呢個沒有。 調味牛肉相對地脂肪比較少。 牛脷就是眾多最有咬口人蔘雞HKD 120好有份量的雞,雞棵著飯所以漲卜卜! 雞肉肉質好棯,一小力便可把骨、肉分離了。到了精華(湯)- 湯好甜仲見有人蔘肉! 豆腐什錦湯 HKD 75 大雜會,好多料,如果有飯送會更好啦 !

2人 雪花牛肉、調味牛肉、牛脷、牛五花 HKD 398

人蔘雞HKD 120

到了精華(湯)- 湯好甜仲見有人蔘肉!

豆腐什錦湯 HKD 75
大雜會,好多料,如果有飯送會更好啦 !
2018-12-29 50 views
Tradition is down to stay while trend is there to passI’m going to take you back in time, back to where it all begins. Yes, I’m talking about Korea barbecue. No, not the fleshy gimmickry hype ones, but the traditional one. You know that feeling when you go back to play with your old video games? That black and white pixelated character, simple concept, yet playful and addictive; that’s how I feel about this restaurant.I’m amazed by how good the marinated beef short ribs are. It’s perfectly marin

I’m amazed by how good the marinated beef short ribs are. It’s perfectly marinated, the sort of sweetness you get from barbecue sauce perfectly immersed in the meat itself. Highly recommend.

And whatever your choices of meat are, they all taste very delicious thanks to their secret sauce. I highly recommend their port neck and chicken.

I also ordered the seafood pancake. It tastes very well with their seafood sauce.

So there you have it. I very much enjoyed the meal. It’s been a while since I have the traditional styled Korean barbecue. Go give it a try. I’m sure you won’t be disappointed.