2021-03-01 248 views
成日都想試下依間,但見佢成日排長龍,懶得排,今次終於有時間排下,同朋友一齊試下,無想像中咁好食,但比想像中貴叫左個壽司拼盤,都ok嘅,但有少少腥但海膽都算甜嘅另外叫左件燒左口魚壽司,個人好鍾意食左口魚,覺得係比其他地方好食少少嘅仲叫左個吞拿魚丼,吞拿魚蓉非常好食,一啲都唔腥,算係所有野入面最出色,吞拿魚腩就普通,但算係成餐焦點,但都好細碗之後就到最後,燒蠔,非常普通,細細隻,完全係放題質素,但要成$38一隻,好彩無叫一set6隻,不推薦最尾覺得又貴又食唔飽,就轉左場落樓下食其他野唔會有下次

叫左個壽司拼盤,都ok嘅,但有少少腥
但海膽都算甜嘅
壽司拼盤
左口魚壽司

吞拿魚丼

燒蠔

最尾覺得又貴又食唔飽,就轉左場落樓下食其他野

唔會有下次
左口魚壽司
吞拿魚丼
2021-02-26 236 views
喺尖沙咀交收完波鞋朋友話要過去旺角食lunch好啦?因為佢朝早用請食飯利誘我早d出街咁老細叫到去旺角,梗係去啦老細話要去朗豪坊食丸十因為佢嘅band mate幫丸十作咗首歌所以要去食飯支持吓喎公司未搬去尖東嘅時候仲喺朗豪坊丸十我已經食過好多次lunch每次都好滿意好懷念但係原來佢哋星期六係冇lunch set㗎超級崩潰唔緊要啦都黎到,照食丸十壽司盛合 $298刺身好新鮮d魚好有油香,尤其是toro,好懷念日本嘅味道嚟到丸十,佢哋嘅米先係出色唔同一般嘅珍珠米食得出佢哋嘅米係同出邊嘅唔同吞拿魚蓉壽司 $28@佢哋嘅吞拿魚蓉真係無敵除咗新鮮我已經諗唔到其他嘅形容詞之前食過佢哋嘅吞拿魚蓉lunch,係好食到唔需要用任何形容詞形容跟住仲有叫咗一個好似係和牛嘅shabu shabu套餐 $248 (食完都唔記得影相)反而呢個shabu shabu好失望同出面嘅平價港式shabu shabu無分別佢哋仲有刺身同麵豉湯送仲有一碗白飯入門口之前見到出面有塊板寫住,喺朗豪坊嘅網站購買$75現金卷可以當$100用我哋即時買咗6張,仲可以即刻用變相呢餐係七五折!真係超級之抵要讚一讚嘅係佢哋嘅員工話說我交收完波
喺尖沙咀交收完波鞋
朋友話要過去旺角食lunch
好啦?因為佢朝早用請食飯利誘我早d出街

咁老細叫到去旺角,梗係去啦

老細話要去朗豪坊食丸十
因為佢嘅band mate幫丸十作咗首歌
所以要去食飯支持吓喎

公司未搬去尖東嘅時候仲喺朗豪坊
丸十我已經食過好多次lunch
每次都好滿意好懷念

但係原來佢哋星期六係冇lunch set㗎
超級崩潰

唔緊要啦都黎到,照食

丸十壽司盛合 $298
刺身好新鮮
d魚好有油香,尤其是toro,好懷念日本嘅味道
嚟到丸十,佢哋嘅米先係出色
唔同一般嘅珍珠米

反而呢個shabu shabu好失望
同出面嘅平價港式shabu shabu無分別
佢哋仲有刺身同麵豉湯送
仲有一碗白飯

入門口之前見到出面有塊板寫住,
喺朗豪坊嘅網站購買$75現金卷可以當$100用
我哋即時買咗6張,仲可以即刻用
變相呢餐係七五折!真係超級之抵

要讚一讚嘅係佢哋嘅員工
話說我交收完波鞋之後,梗係會喺餐廳睇我嘅戰利品啦
雖然我係女仔但係我同男仔都係有同一個癖好
就係鍾意索新波鞋嘅味道
佢哋其中有位侍應見到我呢個行為即刻笑咗
同埋佢見到我買咗新波鞋嘅開心樣都一齊笑

除此之外
我哋食完飯之後坐咗好耐就係為咗等email收coupon
佢哋嘅侍應都冇吹我哋走
呢一樣野真係抵讚
2021-02-20
$350 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
2021-02-10 267 views
21年2月7日,前陣子攞到商場的coupon,所以今日專登來朗豪坊食飯,揀左呢間日本餐廳我見好多人都話要排隊入場,可能我中午3點幾先來,所以唔使等位,進店後感覺舒服,由於疫情關係,唔算多人,我地2人重可以座4位卡位枱,非常舒適呢到個侍應好好禮貌,招呼十分好,好抵讚好喜歡這類吊燈,好有日式感覺,相當有feel座低後會有柸熱茶比你,還會附上一壺用保溫壺裝住的熱茶~我地order左一份自選壽司定食,呢份係跟餐嘅,蒸蛋夠熱好有鮮味,內有冬菇蟹柳,味噌湯味增適中蠔食兩點,我地揀左芝士汁同海膽汁,不過味道唔算太特別~極上鮪魚盛合,內有大拖羅,中拖羅同赤身等,壽司飯選用日本珍珠米,紫菜相當脆口,值得一讚,但拖羅老實我食唔出咩特別十件自選壽司定食,普遍未有特別對海膽還有點失望,唔算好新鮮~雞之盛宴,最好食係雞皮串燒得脆口唔會油,好似食薯片一樣雪花牛舌串,夠厚唔會油,旁邊個片粉紅色的蓮藕點綴,相當精緻蝦味噌櫻花蝦烏冬呢個味道好特別湯嘅櫻花蝦味好重還有好多隻少少的櫻花蝦好好味唷~
呢到個侍應好好禮貌,招呼十分好,好抵讚
好喜歡這類吊燈,好有日式感覺,相當有feel
座低後會有柸熱茶比你,還會附上一壺用保溫壺裝住的熱茶~
蠔食兩點,我地揀左芝士汁同海膽汁,不過味道唔算太特別~

十件自選壽司定食,普遍未有特別
對海膽還有點失望,唔算好新鮮~
雞之盛宴,最好食係雞皮串
燒得脆口唔會油,好似食薯片一樣
雪花牛舌串,夠厚唔會油,旁邊個片粉紅色的蓮藕點綴,相當精緻
蝦味噌櫻花蝦烏冬
呢個味道好特別
湯嘅櫻花蝦味好重
還有好多隻少少的櫻花蝦
好好味唷~
2021-01-10 266 views
休閑的早上,在朗豪坊走了一圈,係你啦⋯⋯丸十點了的魚生飯定食,點知2分鐘後,職員說今天沒有海膽供應,會用白魚生代替,我一直想念的海膽誰能代替😭我一口拒絕!轉角切魚生飯吧😑角切魚生飯,魚生飲足料亦新鮮,只可說無驚無喜的一餐😗
休閑的早上,在朗豪坊走了一圈,係你啦⋯⋯丸十

角切魚生飯,魚生飲足料亦新鮮,只可說無驚無喜的一餐😗
2021-01-04 302 views
之前一個旅遊網站有優惠可以優惠價買指定美食餐券見到上面有丸十之前吃過堂食也不錯毫不猶豫就買了以下兩款自家製玉子燒 (優惠價$37 原價$48)味道偏甜 份量偏細燒豚肉丼 (優惠價$76 原價$108)自取後10分鐘內已回到公司可惜食物只是微微暖可能一早已經全部煮好豚肉超乾 完全沒有肉汁唯一讚的是丸十的米飯不論壽司還是丼飯也有一定水準但絕對不會再外賣 要吃就要堂食而且這個價錢就算優惠了也還是太貴食物質素完全不值👎🏻
之前一個旅遊網站有優惠
可以優惠價買指定美食餐券
見到上面有丸十
之前吃過堂食也不錯
毫不猶豫就買了以下兩款

自家製玉子燒 (優惠價$37 原價$48)
味道偏甜 份量偏細

燒豚肉丼 (優惠價$76 原價$108)
自取後10分鐘內已回到公司

而且這個價錢
就算優惠了也還是太貴
食物質素完全不值👎🏻

2020-11-29 358 views
太久沒回鄉下(日本🇯🇵)🤣🤣正值女朋友生日,當然要大肆慶祝一下😬😬得知朗豪坊 丸十廚師發板🤩🤩 就一於回鄉一趟拉😬Omakase 奧妙之處便是 神秘,師傅會問有無特別食物會敏感或吾食,一句回答 沒有 就開心味蕾之旅🥰🥰先付三點由味談食到味濃,麵豉青瓜開胃爽口魚肝細致綿軟,口感獨特,非常好食😋😋刺身經常能吃到珍貴嘅魚,很多都是豐州直送,新鮮至極👍👍先付有3款,青瓜配麵豉,咸咸地好爽脆,魚肝口感特別,紅葉伴碟,更寫意🥰🥰真🦪岩手縣來架,好新鮮,加上秘製啫喱醬和青檸,更加清爽,口感更有層次呢🤤🤤右口魚薄切,算是較為紮實,爽甜的一類海魚🐠配上自家製醬料,更能帶出鮮味,係omakase常客👍👍秋刀因為魚油較為豐富,稍微炙燒,便減低油膩感,反正更甘香🤩好靚呀😍😍煙燻金目鯛配沙律第一次嘗試這種食法,又唔錯喎,保持肉質的紮實和鮮味,更加增添左煙燻香🥳🥳油甘魚腩好肥美呀,有入口即溶的感覺🤣🤣漬物有橋頭、醃蒜頭、牛蒡漬,酸酸鹹鹹好醒胃活赤貝壽司,賣相好靚,師傅切功一流,非常肉口鮮甜爽脆,正呀🤭🤭油甘魚腩、中拖同樣都係貴價壽司🍣除了魚油豐富肉質同樣鮮味,處理得很好🤩北海道牡丹蝦配蝦膏,鮮上加鮮👍牡丹蝦jam

得知朗豪坊 丸十廚師發板🤩🤩 就一於回鄉一趟拉😬

先付三點
由味談食到味濃,麵豉青瓜開胃爽口
魚肝細致綿軟,口感獨特,非常好食😋😋

刺身經常能吃到珍貴嘅魚,很多都是豐州直送,新鮮至極👍👍

右口魚薄切,算是較為紮實,爽甜的一類海魚🐠

配上自家製醬料,更能帶出鮮味,係omakase常客👍👍

秋刀因為魚油較為豐富,稍微炙燒,便減低油膩感,反正更甘香🤩

好靚呀😍😍煙燻金目鯛配沙律

油甘魚腩好肥美呀,有入口即溶的感覺🤣🤣

漬物有橋頭、醃蒜頭、牛蒡漬,酸酸鹹鹹好醒胃

北海道牡丹蝦配蝦膏,鮮上加鮮👍牡丹蝦jam口鮮甜,仲系珍寶size,加上炙燒蝦高點綴,確實一試難忘😍😍

海膽份量超級多,非常鮮味,兩啖才能食完呢🤣🤣

吞拿魚茸手卷,份量都好大,材料份量更加多,已經好飽啦😛😛

飲埋碗熱辣辣嘅美味先魚湯和甜品就為呢餐豐富嘅廚師發板畫上句號💕💕

各種食材都無可挑剔,服務滿意👍👍
2020-11-26
$1000 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Omakase
2020-11-27 241 views
一向都係丸十嘅fans,見到佢哋新推出omakase $880,二話不說即刻book位🤤🤤店內裝修充滿日本風,木色為主,樓底非常非常高,給人一種好舒服悠閒嘅感覺🥰🥰今晚會有專門師傅server 我地,感覺好尊貴昵😆😆坐係吧枱可以見到師傅嘅手藝,有得食有得睇賞心樂事飲埋杯來自日本嘅啤酒🍻更加置身日本🇯🇵先付賣相已經一百分,全部由師傅精心設計烹調,特別欣賞魚肝,口感綿軟非常鮮甜,唔係周圍可以食到🍁🍁伴碟超靚🥰🥰刺身五點岩手縣嘅真蠔,配上師傅特製嘅啫喱醬汁,兩滴青檸,更加清新,口感非常清爽,仲有濃濃嘅海水味㗎🤩🤩左口魚薄切刺身配上師傅自家製醬汁酸酸甜甜唔會太咸,左口魚非常爽口,肉質紮實!非常鮮甜另外仲有加咗日本蔥口感更加提升👍👍秋刀魚正值時令,略略炙燒,魚油豐富,稍為點少少醬油已經好美味😋😋煙燻金木鯛配水菜沙律非常特別嘅處理方法,賣相仲好靚添💕💕濃濃嘅香薰味配上沙律,爽口別具風格😝油甘魚腩二食師傅刀工一流,切得幼細,壽司Wasabi醬油,好肥美超級肥美!全個口腔都有油金魚香🥳🥳另外加上芝麻調料,口感和味道截然不同,很特別有驚喜🤩到壽司環節,食少少漬物清清口腔😛😛活赤貝🤩🤩最愛!超大隻!師傅刀

今晚會有專門師傅server 我地,感覺好尊貴昵😆😆
坐係吧枱可以見到師傅嘅手藝,有得食有得睇賞心樂事

飲埋杯來自日本嘅啤酒🍻更加置身日本🇯🇵

先付

刺身五點

左口魚薄切刺身

煙燻金木鯛配水菜沙律

油甘魚腩二食
另外加上芝麻調料,口感和味道截然不同,很特別有驚喜🤩

壽司環節,食少少漬物清清口腔😛😛

活赤貝🤩🤩最愛!超大隻!師傅刀工一流,非常爽脆鮮甜,肥厚,活的就是不一樣😍😍

油甘魚腩,魚油豐富,配上柚子胡椒,更能提鮮🤤🤤

北海道蝦膏牡丹蝦
北海道牡丹蝦已經係極品,非常黏口、鮮甜!再加上蝦高,更帶出佢嘅鮮味令整體口感提升不少🤭🤭

中拖,個人比較喜歡食中拖多於大拖,完全沒有根,真做到入口即溶😋

海膽壽司是一整排的🤩🤩要分開兩三啖,更是甘香creamy

吞拿魚茸手卷,加上大葉,口味更加獨特提鮮,可想言之師傅每一道菜都係精心設計🤩

最後又返碗熱辣辣嘅鮮湯,非常鮮甜,可以令整個用餐畫龍點睛🤗

還有甜品呢豆腐抹茶芝麻任君選擇

性價比超高,食材非常新鮮!每一道菜都精心炮製,應該好快忍唔住再嚟🤭🤭
$880 (Dinner)
今日同同事出去食lunch,因為疫情既關係,大家都經常帶飯返工,係間唔中先出去食一餐奢侈下~前菜有沙律菜同味噌湯今日午餐有:香蔥鮪魚蓉海膽丼 $138燒牛舌丼 $118鮪魚蓉超多,好足料,仲要海膽好新鮮,$138 係值得既 ❤️牛舌得六片,仲要唔係好大片,但食落味道超好的~ 只係普通鹽燒都好好味,又唔韌❤️環境同裝修都幾唔錯呀~ 樓層夠高,唔會好焗促,lunch time 都唔係好多人,但係坐既位有少少迫

前菜有沙律菜同味噌湯

今日午餐有:
香蔥鮪魚蓉海膽丼 $138
燒牛舌丼 $118

2020-11-15 186 views
今日同阿妹出城,嚟到朗豪坊約12點,人唔多就搵間餐廳食lunch. 阿妹想食日本野,就選擇左呢間第一次幫襯。由於食左早餐冇耐,所以都冇點太多野食。 用餐限90分鐘。 sushi都新鮮, 阿妹話個漢堡都唔錯。 個人最鍾意個海膽黑松露茶碗蒸,夠熱又好味。

,夠熱又好味。

2020-11-15
2020-11-08 179 views
日本料理的美味為世人所津津樂道,令許多旅人總是自嘆若能再多出一個胃就好了。在購物中尋日歇腳好地方,當是不少得到丸十壽司日本堂,可以慢慢坐,慢慢嘆日本料理。食物方面,十分吸引。但背景音樂過分重複。

食物方面,十分吸引。

但背景音樂過分重複。

北海道三文魚籽爆丼
2020-10-18
$150 (Dinner)
北海道三文魚籽爆丼
2020-11-02 214 views
呢排去唔到外地旅行,留係香港其實都可以自制「偽旅行」,行旺角朗豪坊行到攰攰地,可以去12樓既試下丸十日本壽司,感受一下係日本旅行既感覺。一入到去侍應就送上溫茶,非常窩心,點餐可以用QR CODE 點,有圖有價錢,點餐方便快捷。當日同朋友都好肚餓,試左燒日本地雞丼、鰻魚丼、厚燒牛舌同燒雞胸骨。燒本地雞丼 $98燒雞肉一啲都唔肥,雞肉份量多,雞肉唔肥,但略嫌雞肉乾,同埋淡味,雞肉要點小小豉油調味,唔怕辣可以加少量七味份。鰻魚丼 $108不過不失,鰻魚好大塊,其實同出面一般日本餐廳食到既,分別不大,以呢個價錢同位置,性價比可以接受厚燒牛舌 $98牛舌好厚,但燒得唔算好熱,無燒香既效果,好處係保持到牛舌既嫩度,但可以燒得外脆內嫩,有燒烤既香味會更好燒雞胸骨 $25/串雞胸骨有軟骨有肉,出面既鋪頭係比較少見,同牛舌一樣,燒得唔夠香。不過不失。

燒本地雞丼 $98

鰻魚丼 $108

厚燒牛舌 $98

燒雞胸骨 $25/串
2020-11-02 185 views
黎到朗豪坊, 丸十寿司日本食堂又聽聞以久, 睇相又好似幾正又多款式, 中午12點剛營業便踏入門口, 不用等位直接入座睇完成本餐牌, 最吸引都只係呢款三文魚籽爆Don, 上桌時, 成兜三文魚籽真係嚇我一跳, 心諗使唔使咁多魚籽呢但目測碗白飯好似唔多夠囉單點壽司都幾十蚊一件, 唯有試下金目鯛, 上桌時繼續嚇一跳, 細件到同我手指公差不多大咁都要食架~ 只知道細到食唔到咩味囉親子盛盒 + 鮪魚腩蓉軍艦 ~ 三文魚片就薄到透光  用黎過下口忍無防!兩串串燒雞, 雞腿肉又硬又乾又細串最後真係要另外單點多一碗壽司飯先可以KO晒兜三文魚籽建議兩至三個女生SHARE會好D

睇完成本餐牌, 最吸引都只係呢款三文魚籽爆Don
但目測碗白飯好似唔多夠囉

咁都要食架~ 只知道細到食唔到咩味囉
金目鯛壽司

親子盛盒 + 鮪魚腩蓉軍艦 ~ 三文魚片就薄到透光
  用黎過下口忍無防!
親子盛盒 + 鮪魚腩蓉軍艦

兩串串燒雞, 雞腿肉又硬又乾又細串

雞胸軟骨 + 雞腿肉串

最後真係要另外單點多一碗壽司飯先可以KO晒兜三文魚籽
建議兩至三個女生SHARE會好D
2020-11-01
$250 (Lunch)
  • 爆丼三魚籽
2020-10-29 211 views
1)啲飯很鬆散 乾 有淡紅色但不知表達什麼味道2)雞拼盤的串燒好驚嚇 隻雞翼是完全無味連咸味都沒有 其他乾 只得雞棒比較正常3)什麼鍋咩烏冬。。。有一隻浸到冧哂的天婦羅蝦。。。冬菇什麼。。反正是堆普通野加稻亭烏冬 味道正常4)什麼彩虹卷中間的餡少得很可憐 少到唔知咩味討厭1)張枱是搖來搖去高低不平衡 茶都要翻出來討厭2)問店員有沒有平正魚,店員轉問廚師,廚師看了看個櫃定格了兩秒,神情古怪說“沒有..”其實因為家人喜歡吃這魚種已經是二次來訪,連番問都是沒有,如果是要預訂便坦白說要預訂,不要每天都餐牌上顯示有售 問就是沒有 扣留被熟人。令人討厭的做法討厭3)他們有二維碼抽獎,連翻問店員怎操作總是不樂意回答 怎至有店員連有呢樣野都不太知曉 唔想攪就咪比人抽啦問又唔想答個個雞飛狗走
1)啲飯很鬆散 乾 有淡紅色但不知表達什麼味道

4)什麼彩虹卷中間的餡少得很可憐 少到唔知咩味

討厭1)
張枱是搖來搖去高低不平衡 茶都要翻出來

討厭2)
問店員有沒有平正魚,店員轉問廚師廚師看了看個櫃定格了兩秒,神情古怪說“沒有..”

彩虹卷。。咩咩壽司拼盤
2020-10-22
$375 (Dinner)
2020-10-15 277 views
今日約好姊妹一齊去食最愛既日本野,環境好有日本氣氛🥳丸十壽司盛盒 (二人前)有大toro仲有我至愛既海膽,一望到menu已經流晒口水,堅持一定要點呢個😆😆 海膽份量唔馬虎,舖到滿晒😍十分鮮甜,唔錯! 大toro 油脂比例剛剛好,好味得來又唔過份膩🤩香脆炸辣鮪魚卷其實我就覺得一啲都唔辣😂😂幾得意既口感,外皮炸到脆卜卜,好惹味😋海洋之盒全海鮮既串燒盛盒!特別推介蝦同帆立貝。隻蝦係好大隻、厚肉🤣🤣帆立貝又係夠厚身,咬落去好鮮味,一串兩粒同朋友開心share 就到啱☺️

今日約好姊妹一齊去食最愛既日本野,環境好有日本氣氛🥳

丸十壽司盛盒 (二人前)

香脆炸辣鮪魚卷

海洋之盒
2020-10-10 3823 views
為繁忙的十月補充定能量,今晚去左朗豪坊「丸十寿司日本食堂」吃晚餐🇯🇵餐廳裝修簡約又舒適鰻魚壽司壽司飯大小適中剛好,日本珍珠米粒粒分明且有米香!鰻魚厚切又肥美,不得了呀火炙三文魚親子卷一客有六件,每件都好足料!表面有三文魚籽及輕輕火炙燒香的三文魚片,油潤肥美。內裡就包住紫菜及三文魚肉,啖啖都充滿魚肉香軍艦卷物盛合卷物有多款可供選擇,我就揀左:吉列蠔忌廉芝士牛油果卷🥑餡料比例比飯量多,吉列蠔都幾鮮味,口感同味道都好豐富呢!軍艦有吞拿魚茸及海膽,紫菜好香脆,分別包住肥美吞拿魚茸及鮮甜海膽,非常高質雞之盛宴串燒雞翼燒到金黃香脆,好香口免治雞肉棒啖啖肉,雞肉味濃郁燒雞皮脆卜卜,邪惡之選雞胸軟骨好有咬口呢大蔥雞肉串完美配搭,日本大蔥好甜美溫泉玉子伴燒澳洲和牛肉丼飯澳洲和牛肉片份量都幾多,燒至大約七成熟,牛味香濃突出,口感軟嫩~配上流心溫泉蛋同日本珍珠米飯🍚滋味飽肚

鰻魚壽司

火炙三文魚親子卷

軍艦卷物盛合

雞之盛宴串燒

雞翼
燒到金黃香脆,好香口
免治雞肉棒
啖啖肉,雞肉味濃郁
燒雞皮
脆卜卜,邪惡之選
雞胸軟骨
好有咬口呢
大蔥雞肉串
完美配搭,日本大蔥好甜美

溫泉玉子伴燒澳洲和牛肉丼飯

$300 (Dinner)