2024-08-13 821 views
每次經過K11店都門庭若市,剛巧逛街經過見到海港城開了新分店,加上很久沒吃台灣菜,便與朋友試試。淡水老街酥炸海島蠔(4件) ($88)蠔肉肥美飽滿,外層薄脆,內裡滑溜creamy,蠔汁豐富,香口而不油膩。起司芋泥肉鬆豬排 ($82)金黃酥脆,芋泥綿滑,肉鬆香甜惹味,芝士充滿鹹香又具拉絲效果,一口咬下去嘗到多層口感。美國原隻牛小排麵 ($178)原隻牛小排肉味香濃,軟嫩彈牙,蘿蔔軟腍清甜。湯底香滑濃郁,麵質滑溜彈牙,嚼勁十足,掛湯一流!黑芝麻厚椰奶 ($52)甜度適中,散發濃濃黑芝麻香同時又滲透著淡淡椰香。

淡水老街酥炸海島蠔(4件) ($88)

起司芋泥肉鬆豬排 ($82)

美國原隻牛小排麵 ($178)

原隻牛小排肉味香濃,軟嫩彈牙,蘿蔔軟腍清甜。

湯底香滑濃郁,麵質滑溜彈牙,嚼勁十足,掛湯一流!

黑芝麻厚椰奶 ($52)
甜度適中,散發濃濃黑芝麻香同時又滲透著淡淡椰香。
新派台式餐廳「Match2 麻吉哩厚」剛於尖沙咀海港城開幕😋短短數星期,已成為附近上班族的人氣飯堂🔥 室内設計夠格調大氣,繁忙時段服務效率依然keep住水準~ 🍤寧夏鹽酥魷魚(Hk$92):地道台灣夜市小食,炸得酥香薄脆,魷魚Q彈有嚼勁,鹹香過癮🥘起司咖喱蔬菜豬排(Hk$88):金黃酥脆的吉烈豬排,配温和的咖喱蔬菜及cheesy,香口美味🍛特色海島蠔滷肉飯(Hk$108): 海島蠔有强烈的海水味和銅味,也帶有鮮甜香。滷肉飯口感鬆軟,肥瘦均匀,配上白飯達成完美的平衡🍌焦糖香蕉牛角窩夫(Hk$78): 香蕉的外層燒至焦糖脆,牛角窩夫外微脆、内香軟,牛油味濃郁口感煙韌🍹手打香橙檸檬茶(Hk$43):超大杯的檸檬茶,清新帶回甘,清爽怡人🍼綠豆椰奶沙冰奶蓋(Hk$48): 質地細緻綿密,帶有淡淡椰香風味,配綠豆蓉更有口感(All subject to 10% service charge)📍Match2 麻吉哩厚尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖 (港鐵柯士甸站 F 出口, 步行約7分鐘)

📍Match2 麻吉哩厚
𓈊 𓈊 𓈊麻吉灶咖的姊妹店在尖沙咀海港城開業了!「麻吉哩厚」是「朋友你好」的意思,主打台灣地道手作小食、甜品和飲品,旨在「把夢想放在餐桌上」。室內用上大地色系配上綠色大理石桌面,簡約大氣。餐廳內設有包廂卡座,用輕紗布簾增加私隱度,雅致安靜。𓏲 墨魚滑玉米燒個人私心推薦!頭盤小食非常新穎,彈牙的墨魚滑遇上爽甜的玉米燒。看似毫不相干,味道卻出奇地配合,再配上鹹蛋黃,爽口惹味。𓏲 起司咖喱蔬菜豬排手工起司豬排是這裏的招牌菜。我們點了起司咖喱蔬菜豬排,咖喱不算太濃膩,蔬菜和豬排被起司攏在一起,口感豐富又好吃。𓏲 台南沙茶海鮮麵沙茶的濃度剛好,很惹味又能帶出海鮮的鮮味。海鮮有大蝦、青口和魷魚等,用料十足。𓏲 麻薯芋圓珍珠窩夫必點推介!窩夫滿滿蛋香,上面有煙靭的地瓜園、芋圓和珍珠,麻薯上又撒了麻糬粉,幾重口感滋味配搭。𓏲 黑芝麻厚椰奶很香的黑芝麻,配合椰奶,香甜不厚膩。𓏲 綠豆椰奶沙冰奶蓋清爽的綠豆椰奶沙冰,冰爽少甜,喝起來健康無負擔。這裏性價比高,的確值得再訪,以後到海港城逛街吃晚飯又多一個好選擇。𓈊 𓈊 𓈊

𓈊 𓈊 𓈊

麻吉灶咖的姊妹店在尖沙咀海港城開業了!

𓏲 墨魚滑玉米燒
𓏲 起司咖喱蔬菜豬排

𓏲 台南沙茶海鮮麵

𓏲 麻薯芋圓珍珠窩夫
𓏲 黑芝麻厚椰奶
很香的黑芝麻,配合椰奶,香甜不厚膩。

𓏲 綠豆椰奶沙冰奶蓋
清爽的綠豆椰奶沙冰,冰爽少甜,喝起來健康無負擔。

𓈊 𓈊 𓈊
2024-07-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 台南沙茶海鮮麵
  • 墨魚滑玉米燒
2024-08-06 734 views
海港城新開台灣菜「麻吉哩厚」 帶來經典台式美食 例如蚵仔麵線、牛肉麵、鹽酥雞等,亦有創新小食、特色甜品、茶飲🧋🔸寧夏鹽酥魷魚🦑魷魚外層酥脆,魷魚肉質軟嫩,充滿口感,完全係不可缺少嘅台灣街頭美食😋🔸起司芋泥肉鬆手工起司豬排🧀🐷好有新意既一樣小食,起司豬排除左有好邪惡既芝士🧀之外,仲有香濃的芋泥、肉鬆夾係酥脆的豬排中間,味道有層次又豐富!🔸特色海島蠔滷肉飯🦪平時最鍾意就係食滷肉飯!一樣又簡單又好食既台式美食😍今次仲配上兩隻好飽滿既蠔,加埋肥瘦適中的滷肉,令人一啖接一啖。🔸麻薯芋圓珍珠窩夫🧇食甜品係第二個胃🤪仲要有麻薯咁吸引🤩麻薯好軟糯好鍾意😍配上芋圓和彈牙的珍珠,窩夫到算幾酥脆,麻薯控都可以試試👍🏻🔸麻吉珍珠鮮奶茶、手打香橙檸檬茶🍹珍珠鮮奶茶味道濃郁醇厚,手打香橙檸檬茶好大杯😵酸甜適中,非常解渴開胃😚📍Match2 #麻吉哩厚 (#尖沙咀美食)#尖沙咀 廣東道3-27號 #海港城 港威商場3樓3208號舖

🔸寧夏鹽酥魷魚🦑

🔸起司芋泥肉鬆手工起司豬排🧀🐷

🔸特色海島蠔滷肉飯🦪

🔸麻薯芋圓珍珠窩夫🧇

🔸麻吉珍珠鮮奶茶、手打香橙檸檬茶🍹

📍Match2 #麻吉哩厚 (#尖沙咀美食)
2024-08-01 554 views
剛開店時,份量及味道都很好,服務員在剛開店頭一星期亦非常有禮貌。所以我們及同事都非常喜歡到店,但可能生意太好,在近一周的時候,不只我,其他同事都遭受到不禮貌對待。例如食物漏單,想跟落單的女服務員說,但還未開口已經被喝止,語氣超差叫我們等,出邊好忙,但漏單點等都係冇㗎🙂佢發現自己錯嘅時候,一句唔好意思都冇講,一粒聲都唔出就放低咗張加單。跟住聽見隔籬嗰台客人亦都係好嬲咁入黎。食物份量都明顯下降,例如一開店的時候蓮藕片有兩片,現在只有一片,牛肉麵的牛肉份量亦減少了後來第二日我同事去,都話侍應態度超級差怪唔得啲遊客成日話香港服務質素差本地人都覺得貼錢買難受已經blacklist祝你繼續好生意唔憂做:)

所以我們及同事都非常喜歡到店,

跟住聽見隔籬嗰台客人亦都係好嬲咁入黎。

後來第二日我同事去,都話侍應態度超級差
怪唔得啲遊客成日話香港服務質素差
本地人都覺得貼錢買難受

已經blacklist
祝你繼續好生意唔憂做:)

$100 (Lunch)
2024-07-30 430 views
好耐冇食台灣菜,經過見到裝修幾靚,價錢都ok寧夏鹽酥魷魚,台灣夜市小食,鹽酥魷魚炸得唔錯,唔會太油,酥香薄脆,魷魚Q彈,鹹香可口,真惹味起司咖喱蔬菜豬排,芝士控必食!薄身豬排卷入芝士、咖喱、蔬菜,蘸上蛋漿及麵包糠,再炸至金黃酥脆,淋上醬汁😍每一啖,都感受到豬排的鮮嫩、蔬菜的清甜及芝士的香濃,十分滋味,有特色!美國原隻牛小排麵(麻辣),厚隻牛小排好有份量,炆得好淋好入味,而且牛味好香濃,出色!配搭口感煙靭的闊麵條,好味😋小辣唔會太辣,另外亦有紅燒湯底~焦糖香蕉牛角窩夫,香脆煙韌的牛角窩夫配上奶油及焦糖香蕉,口感味道一流,絕配!黑芝麻厚椰奶,芝麻控必飲😍香濃順滑嘅黑芝麻,再配上少少椰奶,估唔到咁好飲,重點唔太甜,真係好好飲手打香橙檸檬茶,好大杯呀!茶底幾清新,加上香橙及檸檬,Fresh之選~
好耐冇食台灣菜,經過見到裝修幾靚,價錢都ok

2024-07-17 856 views
My favorite spot for lunch quick fix (at k11 art mall) is now available at Harbour City 🤓😘My always go to dishes:Match2 Trinity set. Comforting 3 in 1 set including Taiwanese famous braised pork rice, deep-fried salt & pepper chicken, oyster vermicelli 😋. Cou Cou hotpotAgain very nice combo where you’ll find stinky tofu, cabbage, quail egg, enoki mushroom, duck blood curd all in 1 pot. Very satisfying if you’re a spicy lover.HC new dessert- Handmade**Sweet potato Q taro croffle . Super yummy and

My always go to dishes:

Cou Cou hotpot

HC new dessert- Handmade**
Sweet potato Q taro croffle
. Super yummy and creative. Love the croffle which is crispy. Both taste profile and texture are simply perfection.

HC new drinks- Green Bean Coconut milk cheese milk cap
Their cheese cap is always my favourite….this one just transported me to paradise
. Cooling and smooth, good stuff for summer. Highly recommend.
2024-07-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-07-12 943 views
店舖環境舒適,食物好味😋,經理服務態度非常好,抵食的午餐和下午茶,蛋餅好食🤤,蛋味濃郁,醬汁調校得啱啱好,不會覺得太飽的感覺。鹽酥雞,味道不錯,總括來說,食物好味,價格適宜,是不錯的選擇。
2024-07-09 859 views
之前一直吃K11商場的麻吉,聽店員說海港城新開了一家,特地過來試試店鋪裝修升級了,給我們安排在卡座,很特別漂亮的設計我們點了招牌 美國原隻牛小排面湯底濃郁,牛肉份量超級足且入味,超級滿足一如既往點了蛋餅 、臭豆腐 和舊店一樣,依舊保持水準額外點了杯新品 黑芝麻厚椰奶 意外的好喝,芝麻醇香,黑芝麻愛好者可以衝!還試了新店特定新品,焦糖香蕉🍌牛角窩夫窩夫是現烤的,香脆香脆的,窩夫上面還搭配奶油朋友都給十分好評

店鋪裝修升級了,給我們安排在卡座,很特別漂亮的設計

我們點了招牌 美國原隻牛小排面
湯底濃郁,牛肉份量超級足且入味,超級滿足

一如既往點了蛋餅 、臭豆腐
和舊店一樣,依舊保持水準

額外點了杯新品 黑芝麻厚椰奶
意外的好喝,芝麻醇香,黑芝麻愛好者可以衝!
還試了新店特定新品,焦糖香蕉🍌牛角窩夫
窩夫是現烤的,香脆香脆的,窩夫上面還搭配奶油
朋友都給十分好評

• 美國原隻牛小排麵