2021-06-14 98 views
有一些牛肉的味道,但不是濃烈的牛肉味,是那種粗糙的肉的質感,加上一點點表面的焦香;然後是芝士和蛋黃醬料的碰撞,如果芝士的鹹香是稍為乾燥,蛋黃醬的甜和滑則很好地結合了牛肉和麵包,最後是酸瓜再一次搶了注意力。四層牛肉的威力,在於佔用了最多數量的味蕾細胞,在平時不算突出的牛肉味道,總算在這次大合唱中顯露了它的強勁低音
2021-05-28 62 views
區內小數食店之一,同時備有甜品站,可光顧特色甜品,但是需要留意甜品站關站時間為晚上8時。因為疫情關係,部份座位未能使用,所以建議先找位子,才去下單。食物出餐時間短(真係有遇過分店需15分鐘才成功出餐,等到一肚子氣),效率👍👍轉了新包裝,味道不變,甜度適中,飯後甜品一流🤓

轉了新包裝,味道不變,甜度適中,飯後甜品一流🤓
2021-04-14 141 views
去開食晚餐,見McDonald's又出左新口味炸雞喎 ,當然第一時間走去試啦😋。煙燻麥炸雞🍗好有驚喜,煙燻味的確好濃郁,未食已經聞到夠哂香。食落仲Keep到麥炸雞嘅高水準,外皮超脆夠crispy,雞肉就保留到juicy嘅肉汁,煙燻味香得黎有d spicy,但係唔會太辣,非常有層次,食過返尋味🤤。下次叫桶裝,同朋友開心share先😍。。@mcdonaldshk#麥當勞#麥炸雞#新口味#McDonaldsHK#煙燻麥炸雞#imlovinit

下次叫桶裝,同朋友開心share先😍

2021-04-11 44 views
朝頭早瞓醒都係快靚正好 朝頭早用McDonald’s Apps order 仲不定期好多優惠同coupon 喺屋企order完行到落去就有得拎🤟🏻咁就唔使驚11點過咗 冇得食佢個早餐喺app用coupon減$3 可以用來買早晨全餐或者扭扭粉餐🤣所以個火腿扒蛋扭扭粉豬骨湯就有$33變咗$30☺️加杯熱朱古力同埋薯餅就係一個Perfect breakfast 🍳
朝頭早瞓醒都係快靚正好

喺app用coupon減$3
可以用來買早晨全餐或者扭扭粉餐🤣
送完預小朋友去上堂,獨個兒去萬迪呢間M記嘆早餐,見McCafe新推玫瑰蜜糖鮮奶咖啡,即刻試下,點左呢杯咖啡+磨菇栗米芝士三文治,咖啡賣相好Ok,玫瑰香味好索,咖啡入口仲好滑,蜜糖+玫瑰呢個配搭唔錯,咖啡可以encore~三文治不過不失,麵包乾身唔易入口!
2021-03-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Breakfast)
2021-03-27 101 views
我本來是想在「大圍」享用「牛腩飯」配「手撕雞」作為晚餐,可惜餐廳偏偏堅持不跟隨其他食店做法,拒絕提供晚市堂食,一到下午六時正,我就已經不能夠再留在餐廳裡面享用堂食。所以即使餐廳同時有提供「牛腩飯」,和購買到「手撕雞」食品,可惜始終無法成為我當晚的晚餐食店之選,食完下午茶之後就需要另外再尋找晚餐的食店。結果我選擇乘搭港鐵「屯馬綫一期」的列車,從「大圍」匆匆趕回「鑽石山」,再徒步返回回到「新蒲崗」,跟我平日享用「新蒲崗」晚餐經常會到的地方「萬迪廣場」。不過,由於我剛剛在「大圍」裡面,享用完一份「手撕雞撈麵」,和冰凍「水蜜桃紅茶」作為下午茶食品,所以回到「新蒲崗」那時候,時間連下午六點鐘也未到。所以我只能夠選擇在晚上光顧享用潮州牛腩飯食品晚餐之前,先在「萬迪廣場」樓下光顧「麥當勞」,食完「麥當勞」下午茶之後才正式享用「牛腩飯」晚餐。恰巧「麥當勞」最近推出了期間限定「雙層巨無霸」,還有加入香脆「煙肉」在裡面作為配料的限定「巨無霸」食品「煙肉巨無霸」,於是我點了一客「煙肉巨無霸」超值套餐,配「大大杯珍寶新地樂」飲品。至於套餐裡面的「馬鈴薯」配菜食品方面,「麥當勞」今次本來是選擇配搭「脆薯皇」,可

至於套餐裡面的「馬鈴薯」配菜食品方面,「麥當勞」今次本來是選擇配搭「脆薯皇」,可惜「萬迪廣場」「麥當勞」當時還未能夠提供「脆薯皇」。

所以「萬迪廣場」最後只能夠提供一般的「大薯條」給我了事,而且「萬迪廣場」「麥當勞」製造的「大薯條」實際鹹味程度只是一般而已。

結果我幾乎用完「萬迪廣場」「麥當勞」餐廳廚房提供給我的酸味蕃茄醬調味料,但是始終無法享用完整份味道偏向比較淡薄的「大薯條」。

反而今次「萬迪廣場」「麥當勞」製造的「煙肉巨無霸」,給我有少許驚喜,驚喜來自於味道和口感兩方面。論味道,「煙肉巨無霸」裡面的甜味黃色「巨無霸」醬汁,比平日的「巨無霸」還要多。

珍寶零系可口可樂新地樂

所以我享用「萬迪廣場」分店「麥當勞」製造出來的「煙肉巨無霸」實際過程期間,我發現我食到一個實際醬汁味道非常之甜美的「巨無霸」。

至於口感也是「煙肉巨無霸」獲得加分的地方,因為實際口感十分香脆的「煙肉」,令本來已經夾雜「生菜」爽脆口感的「煙肉巨無霸」,額外獲得多一層爽脆的口感感覺。

或許正正就是因為「麥當勞」在味道本來已經很甜的「巨無霸」裡面,加入實際口感感覺非常口感感覺非常爽脆的「煙肉」,「煙肉」的香脆口感對「煙肉巨無霸」有畫龍點睛的驚喜效果。

至於今次「麥當勞」「煙肉巨無霸」系列的「大大啖套餐」,「大大啖套餐」裡面的限定飲品「珍寶新地樂」,食客可以自行選擇底層的汽水飲品。

於是我趁光顧「麥當勞」時間仍早,仍然有精神能力消化「可可鹼」飲品,所以選擇了享用「零系可樂珍寶新地樂」飲品。我為免雪糕新地混合汽水會引發「井噴」噴發效果,所以直接先喝一大口「可樂」,然後才混合飲品。

「雪糕新地」裡面的「軟雪糕」甜品,「軟雪糕」除了味道很甜之外,混合甜味「零系可樂」飲品之後出來的實際味道效果,原來還算很甜很解渴。

但是享用「零系可樂珍寶新地樂」的過程期間,我最擔心汽水可能會意外出現的「井噴」效果,隨著我已經預先喝了一大口「零系可樂」而最終沒有出現。

反而當時「萬迪廣場」「麥當勞」未能夠為「煙肉巨無霸」的「大大啖套餐」提供「脆薯皇」食品,是有點令我最感到有點費解的地方。

所以實際口感和味道都是一般程度的一般「炸薯條」,沒有為「煙肉巨無霸」超值套餐裡面的實際味道和口感,獲得任何錦上添花的加分效果。

煙肉巨無霸

至於我當時在「麥當勞」享用「煙肉巨無霸」「大大啖」套餐的最後意外發現,就是可以另外用港幣十三元五角,追加一件甜味的「BBQ蜜糖麥炸雞」,令我後來享用「牛腩飯」晚餐,很快找到晚餐裡面的「雞肉」部分食品。

最後要講一下「麥當勞」期間限定「煙肉巨無霸」超值套餐實際售價,我覺得「煙肉巨無霸」超值套餐實際價錢稍嫌有點昂貴,「煙肉巨無霸」餐四十二元,「雙層巨無霸」餐要四十六元,而且還未計算「大大啖」套餐。

所以我覺得「煙肉巨無霸」雖然味道甜美,口感爽脆而有層次,然而「煙肉巨無霸」超值套餐實際售價偏向有點昂貴,偶然嘗試一次還可以接受,下次購買前可能還需要考慮一下。
2021-03-03
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$63.5 (Tea)
珍寶零系可口可樂新地樂
煙肉巨無霸
2021-03-15 38 views
2021年1月1日元旦約左仔仔囡囡同佢姨姨一早去爬狮子山🦁️⛰️,佢姨就建議去麥當勞食過豐富早餐先有力爬山🧗‍♀️,於是我哋約左屋企附近的麥當勞食,叫左珍寶早餐有兩塊香餅🫓,炒蛋,豬柳,鬆餅,薯餅,咖啡,奶茶,鬆餅擦完糖醬和煉奶,小朋友最鍾意食,另外薯餅食落去都夠熱夠香脆,因我太耐無食過,感覺真系太好味😋,令我經常都走去麥當勞🍔享受早餐,食唔厭的,咖啡同奶茶都感覺好味過茶餐廳,可能系適合我自己的口味。
2021-02-19 32 views
今日行開新蒲崗,經過麥記。打開個手機app,見到雞肉菠蘿意式包套餐有優惠。原價$37減至$28。個套餐包埋杯熱意式拿鐵。入到去要填個人資料。如果唔填要交掃安心出行app。個餐我當係brunch嚟食。11:30上午無咁多人。食飯都安心D。個雞肉菠蘿意式包賣相一般。但食落同pizza一樣。有菠蘿肉清新可口加埋個雞肉好嫩口。肉質屬上等食材。我個人誠意推介要裝麥記手機app。隨時可以收看到特價優惠套餐。
Other Info. : 我個人誠意推介要裝麥記手機app。隨時可以收看到特價優惠套餐。
2021-02-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$28 (Breakfast)
拿鐵
首先,新一年祝大家新年快樂!大年初二,係沒太多選擇下,我去咗食McDonald’s揀咗個芝士安格斯配薯條餐,而呢個餐係可以配McCafe新出嘅蜜糖玫瑰latte 或者朱古力,都只係$43.5,對於本身想試呢個新latte嘅我,呢個配搭的確係唔錯!一般而言,其實預期都唔會好高,但既然我可以為呢個餐出一篇文,當然係有佢嘅價值,或者你哋睇圖應該可以feel到。呢杯蜜糖玫瑰latte確實可以媲美出面嘅cafe,甚至係性價比及用料上更勝一籌,就連外賣嘅玫瑰花都毫不手軟,有顏值。加上啲薯條終於唔係黑色、腍曬或者翻炸,而且安格斯水準繼續處於中上,整體而言,令我對食麥當勞產生左另一個新感受——原來,食麥當勞都可以好幸福、好premium!只要薯條炸好啲,飽整好啲,其實就可以完全提升到食麥當勞嘅幸福感同改變固有觀感,而McCafe嘅存在同近年嘅創新不就是這樣?新一年,大家不妨去感受一下呢一份幸福感!This is not a sponsored post.
首先,新一年祝大家新年快樂!

大年初二,係沒太多選擇下,我去咗食McDonald’s

芝士安格斯

新一年,大家不妨去感受一下呢一份幸福感!

This is not a sponsored post.

2021-02-13
TakeAway
$43.5
2020-12-20 44 views
小朋友突然想食m記.. 跟住就去買黎食.. 本身冇乜特別.. 當我買一個餐果陣.. 見到啲薯條應該放左一段時間.. 要求佢再炸比我.. 佢首先會考慮我要停好耐之餘... 仲有禮貌同細心咁同我講野.. 所以對呢間m記足滿好感雖然唔會成日食.. 但都會成日記得個有禮貌嘅店員係一個開心嘅買外賣經歷
雖然唔會成日食.. 但都會成日記得個有禮貌嘅店員
係一個開心嘅買外賣經歷
曾經是「麥當勞」平價超值套餐裡面,頗受食客歡迎的「脆辣雞腿包」套餐,本來不屬於平價的「超值套餐」,但是「麥當勞」最近推出限定超辣口味「地獄脆辣雞腿包」套餐,所以「脆辣雞腿包」套餐也暫時獲得減價的機會。現在「麥當勞」為現在的「脆辣雞腿包」超值套餐售價是港幣二十七元,至於推出了限定口味「菠蘿脆辣雞腿包」超值套餐價錢,則是港幣三十五元。至於「麥當勞」限定口味的「地獄脆辣雞腿包」超值套餐,套餐售價則是港幣三十七元,相對其他「麥當勞」超值套餐,或者曾經推出過的超值套餐,「地獄脆辣雞腿包」套餐價錢不算是最昂貴。「地獄脆辣雞腿包」超值套餐的售價在「麥當勞」裡面,除了不屬於昂貴的超值套餐之外,「地獄脆辣雞腿包」的實際辣味,比我想像之中來得容易適應。不過,我之所以還能夠適應到「地獄脆辣雞腿包」裡面的強烈辣味,原因在於「地獄脆辣雞腿包」裡面雖然有非常辣的巨大炸雞腿,但是同時還有味道很甜和酸的原片「菠蘿」幫助我適應「地獄雞腿」裡面的辣味。至於「地獄脆辣雞腿包」的實際份量,比以前的「脆辣雞腿包」增加了大約百分之五十左右,所以我享用「地獄脆辣雞腿包」而得到的飽肚感,比以前享用「脆辣雞腿包」增加了不少。至於「麥當

至於「麥當勞」今次的限定的「薯條Shake Shake 粉」口味是上次曾經推出的「韓式泡菜」,今次「韓式泡菜Shake Shake 粉」的辣味程度,也比上次增加了很多。

至於限定的套餐飲品是「菠蘿柚子梳打」,其實只是在以前「菠蘿梳打」飲品的底層,加入少許切粒的「柚子」而已,「柚子」甜味始終無法改變「菠蘿梳打」裡面的濃厚「菠蘿」甜味。

不過由於今次「麥當勞」「地獄脆辣雞腿包」超值套餐裡面,包括「地獄脆辣雞腿包」跟「韓式泡菜Shake Shake 粉」的整體味道,都是偏向比較辣,所以「菠蘿柚子梳打」成為唯一中和到辣味的飲品,的確擁有存在價值。

所以我購買「麥當勞」「地獄脆辣雞腿包」,肯定不會只購買「地獄脆辣雞腿包」跟「韓式泡菜Shake Shake粉」,而不選擇「菠蘿柚子梳打」,因為「菠蘿柚子梳打」甜味,某程度能中和「地獄脆辣雞腿包」裡面的辣味感覺。

韓式泡菜Shake Shake粉

菠蘿柚子梳打

地獄脆辣雞腿包

2020-11-25
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
韓式泡菜Shake Shake粉
菠蘿柚子梳打
地獄脆辣雞腿包
  • 韓式泡菜ShakeShake粉
  • 韓式泡菜ShakeShake粉
2020-11-01 62 views
一向都幾支持麥當勞嘅安格斯系列,相比起平日食到嘅漢堡嘅都有肉味同口感,見佢個芝士安格斯漢堡套餐有特價,專登支持下。相比起其他安格斯漢堡,芝士安格斯稍為失色,牛肉同同系列漢堡一樣,所以唔會太差,但係配菜略少,除左上下一塊芝士就得茄汁同洋蔥,缺乏同系列漢堡味覺上豐富嘅層次感,反而似落重料嘅漢堡包,但係。。漢堡包配菜好似都多佢少少

2020-10-28
Type of Meal
Dinner
2020-07-20 132 views
頹食麥記,發現新出左隻新口味shake shake粉,抱住乜都試既勇者精神就買咗黎試下🍟Shake Shake薯條(風味椒鹽蟹🦀)通常一包大薯條我淨係會落半包粉,唔係就會好咸😛shake完係聞到少少蟹榚咁既味,但食落都係咸味,好似冇咩特色到🙈所以shakeshake薯條我最鍾意都係和風紫菜多d🍙
風味椒鹽蟹

🍟Shake Shake薯條(風味椒鹽蟹🦀)
TakeAway
  • 風味椒鹽蟹shakeshake薯條
2020-06-07 109 views
M記正式將炸雞餐轉為10號餐,重要特價35蚊!今日Lunch無人陪,自己一支公就走去M記買黎食下!平時我係雞翼餐既Fans,但雞翼餐都要38蚊,兩件雞都係35蚊真係好抵!新蒲崗平日Lunch hour周圍都好多人,M記就更加爆場,今日黎見到好多人堆晒係到等攞餐,以為起碼等15分鐘,點知廚房都幾快手,唔分鐘就攞到餐。雞皮炸得好香脆,可能多人所以啲雞係即整既,熱到要吹一吹先擺到落口,雞肉好嫩,薯條都係即整既,中意食薯條都知翻炸既薯條係唔好食架啦,今次全個餐我都食晒!可惜Lunch hour呢間分店真係太多人,好難搵到位,如果唔係可以坐定定堂食 ,熱氣邪惡野唔可以成日食,一個月一次就好啦
2020-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2020-03-21 190 views
今朝一早起身去左做運動 出左身汗仲沖埋個涼 一做完運動已經覺得好肚餓 因為今朝趕唔切去食早餐 做完運動就係於周圍睇下有咩食原本有間cafe係新蒲崗 好可惜已經執左笠 今日我又好想飲杯咖啡 於是就去左McDonald 去McDonald除左飲咖啡之外 我就最鍾意叫芝士蘑菇多士 我見menu叫一杯中杯飲品就可以加$14.5換購芝士蘑菇多士 好可惜咁樣就差唔多要$41 好貴😔職員好細心咁提如果我用麥當勞Apps買一杯大咖啡 可以加$10換購芝士蘑菇多士 咁我變相$38.5仲免費加大左杯咖啡 突然覺得好抵所以覺得個芝士蘑菇多士好好味☺️

所以覺得個芝士蘑菇多士好好味☺️