特大碗海鮮喇沙摻摻$258 🦑🍜🦐好豐富既一碗麵呀,裡面有淡水大頭蝦、原隻魷魚、扇貝、蜆、青口、魚蛋、豆卜、蟹柳、蛋,啱晒啲海鮮怪😈😈😈-個湯係另上唔怕浸淋晒啲麵,麵係摻摻,姐係油麵加米粉💁🏻‍♀️不過反而覺得太多料,多到覺得唔夠麵去送黎食😂menu話係for2-4人用,實際我會覺得3個大人啱啱好,可以再加個小食添🤔
特大碗海鮮喇沙摻摻$258 🦑🍜🦐

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-03-31 94 views
每次經過這家餐廳都很多人,今次用Apps提早攞飛,要等20張枱,行到過去依然係要等20張枱,打算放棄,行了一個圈找其他餐廳,未找到之際,再看一看手機apps, 原來差六張就到我們,所以決定返轉頭。🤣🤣前後等左差唔多一個鐘,我哋一行四人,叫咗兩個海南雞喇沙,一個咖喱雞飯,一個炒金邊粉同埋一個蠔仔煎蛋。海南雞喇沙味道不錯,但略嫌鹹了少少,海南雞份量不少,啖啖肉👍🏼👍🏼👍🏼咖喱雞飯,味道不錯,但要另外加白飯,一個白色$14 ,有點貴了。😌炒金邊粉,蕃茄味很濃郁,很均勻,但味道略嫌單調,只食到番茄醬味。最後,服務方面態度欠佳,經常要叫人加水,落單落錯了,最後結帳時送我們一張$20優惠券,但是明天就過期😢😢,我們索性把優惠券都還給他。

2019-03-31
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-03-30 73 views
避開高峰的午飯時間,來到這裡就能輕鬆入座,又能下午茶當午飯,相當划算。點了兩個下午茶套餐,手上面有一張$20現金券,要吃滿$150才能夠使用,因此無奈地要多點一份甜品。我是按侍應上菜的時序來寫的,因此大家沒有看錯,第一道端上來的竟然就是甜品!看著這四件「泰國壽司」,第一個想法就是㬇起了自己坎坷的命運:「一切都係整定嘅」;第二個想法就是徹底顛覆我一直以來對芒果糯米飯的認知,即芒果凍吃糯米飯熱吃那種「冰火兩重天」的極尚感受。此刻這道甜品竟以「壽司」的形式出現,根據簡單物理學熱傳導理論,芒果及糯米飯最終必會達至同一溫度,加上甜品無可能當頭盤吃,最終只能去到室溫。縱然擺盤看似與別不同,但犯了基本錯誤,一切皆無補於事。好了,批評過後總要放入口,沒有了冰凍的感覺,芒果失色了不少,也算不上香甜;糯米飯的口感像上海粢飯,十分奇怪;唯一優點就是椰汁味道及厚度尚算適中,不太甜也不太淡,也不會讓人有飽滯感。兩杯下午茶餐特飲,每杯加$4。先來我至愛的馬來一品牛柳粒。燒紅了的鐵板發出「嗞嗞」聲,急不及待將一粒牛肉放入口,黑椒及大量香料的味道一湧而至,本能反應就是馬上吃一口白飯,這道牛柳實在是「送飯」的佳品。牛柳

香芒椰汁糯米飯
凍咸檸七
熱杞子紅棗茶

兩杯下午茶餐特飲,每杯加$4。
馬來一品牛柳粒配白飯

先來我至愛的馬來一品牛柳粒。燒紅了的鐵板發出「嗞嗞」聲,急不及待將一粒牛肉放入口,黑椒及大量香料的味道一湧而至,本能反應就是馬上吃一口白飯,這道牛柳實在是「送飯」的佳品。牛柳雖然接近全熟,但沒有老的感覺。
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配特式菜飯

等了良久,第二set下午茶餐才送上來。蜜汁炭燒厚切豬扒的份量,以一個下午茶餐來說已算不少。肉質鬆軟,似吃雞肉多於豬肉,蜜汁的微甜消去豬肉的肥膩。最出色是那碟辣醬汁,為整道菜提升了不少味道上的層次。

埋單才$160左右,要是不點那個甜品的話,今餐應該會更完美。
馬來一品牛柳粒配白飯
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配特式菜飯
2019-03-21 59 views
愛見新店開張一段時間,門口招牌龍蝦喇沙好吸引,而且有我喜歡既肉骨茶,於是懷著期待入去試一試。我地兩個人食叫左唔係好多野,一個龍蝦喇沙、秘制肉骨茶、同串燒。 喇沙上既時候,我地都好喜出望外,圖文相乎,龍蝦真好大隻,麵同芽菜都好足料。不過個龍蝦好韌,但湯底冇咩蝦味,麵質地都ok。串燒色香味都不錯肉骨茶上既時候,又令我嘩左一聲,好大兜,湯好足。啲排骨好淋,味道唔錯,係好少排骨,個湯偏鹹,唔多香甜。如果可以,我寧願少啲湯,而濃郁啲。呢間食店其實都算係有做慈善意念,會將部分收益捐去慈善機構,值得欣賞。

串燒色香味都不錯

2019-03-16 105 views
味道一般,份量偏少,尤其特飲。價錢偏高,此價錢範圍的餐廳比它好的比比皆是......粉麵類份量足夠。餐廳環境尚可,衛生情況良好,待應態度良好。星期六用晚餐待應表示用餐時間1.5小時。飲品份量嚴重不足,賣相不佳(此圖為未飲用前拍攝.........)味道稍稍偏甜,似即沖奶茶,珍珠偏腍,不建議點之飲品...........食品質素一般.............賣相見到都覺得不高慶...........

泰奶茶特飲

牛湯粉
咖喱牛腩加白飯
香茅雞翼
2019-03-16
$140 (Dinner)
牛湯粉
2019-03-10 97 views
女兒 過年春茗 抽獎抽到一千元, 願意回來 請我們一家出去食餐好的, 最後選了在家附近 你地鐵 約 泰式店舖, 這間店我們以來過第二次, 上次食午餐,今次食晚餐,價錢當然不一樣啦! 但反正女兒有 $1000墊底就可以盡情食了, 我們上次食過這裏的 厚切 豬扒味道不錯的, 今次我們 四個人,三個人都叫了厚切豬扒檬和厚切豬扒飯, 豬扒的確後醃得十分美味,但唯獨可惜的是, 我那份豬扒菜飯 的豬扒, 份量 比他們兩份豬扒檬粉的豬扒少, 而細女的炒貴刁 ,她說 辣得很好味, 我們 叫你一個肉骨茶, 這個就令我們很失望了 ,因為 味道不太好,才料 就好似吃湯渣一樣, 我和細女都 叫了一杯 鮮芒果沙冰, 看來樣子很吸引$ 34很大杯, 一杯足夠我們兩份飲, 但芒果肉很少就只得 四粒, 飲落味道 好像不錯, 但可惜一回家 細女和我都肚痛, 爭住去廁所, 我連續屙了幾次, 搞到我整晚都肚痛,要搽油 很難入睡, 我想是這杯沙冰出了事, 我另外兩位家人沒有飲到沙冰的,都沒有肚痛和肚屙呢!
星期日一早,因為要返工,調查了這間店11:30開門,11:35到達,打算吃個海南雞飯便開工,豈料員工說海南雞飯未有住,叫了個肉骨茶配白飯。12:00朋友到達,再問一次是否有海南雞飯,今次回覆竟然是賣完,惟有改吃咖哩牛腩飯套餐。食物方面,肉骨茶有不少材料,冬菇,枝竹,排骨,豆卜等等,藥材味濃,整體尚可,只是咸了少許。但咖哩牛腩飯套餐就很難吃,先講上菜,叫了一個套餐,侍應竟然只放了一碟咖哩牛腩,3分鐘過去,其餘飯、湯甜品、前菜通通欠奉,要追問侍應套餐其他部分,他二話不說,拿了咖哩便走,三分鐘後,才把套餐掉在枱上,道歉也沒有一句,檢查一下,還是欠了甜品,心想算了吧,這店的甜品也不是特別好吃,不吃也罷。講返個牛腩飯,用料也算多,薯仔夠稔,但牛腩超級難吃,大部分未炆稔,完全咬不開,而且有雪味,最後只吃了一半,便放棄了。蓮藕湯味道不錯。說回個海南雞飯,其實吃飯期間,幾乎附近食客一坐下,都是叫海南雞飯,侍應也一直以不同籍口說沒有,作為一間有承擔的食店,尤其是標榜海南雞飯專門店的食肆,是否應該在食客未入座前便知會客人沒有海南雞飯呢?下次真的要好好問清楚才入座。
但咖哩牛腩飯套餐就很難吃
下次真的要好好問清楚才入座。
2019-02-21 111 views
今日食晚飯嘅時候行過呢間好多人排隊嘅Mee...lemongrass,所以就揀左呢間食晚飯😂不過呢間啲野又真係幾好食👍👍好值得大家去試下龍蝦喇沙呢個龍蝦喇沙料勁足,大大隻龍蝦擺係面😍淨係望到kk已經流曬口水😂 佢呢個龍蝦喇沙嘅湯底好濃郁,麵條又煮得啱啱好,食落啖啖都係濃濃嘅喇沙味同海鮮味🤤真係好正😍不過佢嘅龍蝦肉就稍嫌有啲實,食落有少少硬🤣不過84蚊食到龍蝦其實都抵曬啦🤣不過呢個好似係新開優惠,唔知之後仲會唔會係呢個價呢雞絲扎肉撈檬粉呢個撈檬就不過不失啦🙈🙈🙈可能係因為好常見,同埋味道無話好突出,所以食落就無太大驚喜🤣🤣不過都係要讚翻佢嘅份量,佢份量真係幾大下,雞絲同扎肉都有好多😋食落真心好滿足肉骨茶佢嘅肉骨茶真係好好食,同之前嘅兩樣一樣,佢嘅材料好充足,而且煮嘅時間都應該幾長,佢個湯汁好濃郁,飲落啖啖都飲都好濃嘅當歸味同其他材料嘅香味,勁似係屋企煲嘅老火湯咁🤤🤤🤤🤤鍾意飲湯嘅朋友,呢個一定係唔錯嘅選擇海南雞佢嘅海南雞相對就比較普通,雖然佢嘅雞肉好嫩好滑,食落味道都唔差,但就唔係話有幾好食幾突出,同普通海南雞嘅味道相距唔大,所以kk個人覺得cp值唔算太高🤣😂不過想食嘅朋友都可以試下嘅😂

龍蝦喇沙

雞絲扎肉撈檬粉

肉骨茶

海南雞
佢嘅海南雞相對就比較普通,雖然佢嘅雞肉好嫩好滑,食落味道都唔差,但就唔係話有幾好食幾突出,同普通海南雞嘅味道相距唔大,所以kk個人覺得cp值唔算太高🤣😂不過想食嘅朋友都可以試下嘅😂因為佢嘅味道都還好,只係無咩太大嘅特別
2019-02-18 104 views
「波士頓龍蝦喇沙」原隻龍蝦🦞配大大配喇沙湯麵。喇沙湯味道很不錯,而龍蝦亦算大隻,肉質也飽滿彈牙👍🏻「秘制肉骨茶配飯」材料豐富,沒有偷工減料!有頗濃的中藥味,不過胡椒味不重。「馬拉盏炒通菜」馬拉盞炒菜一向惹味,菜不會炒得很老很黃,份量亦很多。「香脆鱸魚配青芒秘製醬汁」鱸魚已起肉切塊,烤得香脆,保留整條魚骨,上面鋪上大量青芒絲,非常青新可口,再沾上酸酸甜甜的醬汁,清除油膩。「軟殼蟹紙米卷」包得非常豐富,但由於本身不太喜歡青椒,味道不是我喜歡的。「cool爆鮮芒冰沙」超級大杯,物有所值,甜甜的芒果味,而且還有很多果肉。「berry gaarden」士多啤梨hoegaarden,也是超級大杯,很多果肉。價錢親民,大件夾抵食👍🏻

價錢親民,大件夾抵食👍🏻
2019-01-25 107 views
星期一夜晚 好多鋪頭都唔使排隊。唯獨佢同元氣門口有人龍。入去之前 想食豬肉生菜包 ,門口見到好多人食個特大喇沙。 一人一碗十分滋味咁。等左約十分鍾 坐低 無生菜包 唯有 食其他大喇沙就食唔到喇 叫左碗細喇沙。湯底唔夠濃 配料多款 有魷魚 蜆 蝦 魚蛋 等等。無乜驚喜 80幾蚊 偏貴個炒通菜 都係 無乜特別。豬扒好食 個汁夠地道,個汁夠香 豬扒燒得岩岩好 唔痴牙 呢個推薦。野飲太甜,唔太好飲
星期一夜晚 好多鋪頭都唔使排隊。唯獨佢同元氣門口有人龍。

等左約十分鍾 坐低 無生菜包 唯有 食其他

。無乜驚喜 80幾蚊 偏貴

個炒通菜 都係 無乜特別。

野飲太甜,唔太好飲
  • 燒豬扒
2019-01-25 114 views
呢間餐廳經排隊,同朋友黎試一試,叫左個海南雞飯、拼盆、仲有人氣既豆漿特飲,雞飯唔夠香,雞唔算嫩,反而最好既係特飲,拼盆既味道還可,串燒既肉偏硬,不過食物選擇幾多,下次可以再試其他菜式
2018-10-23
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-01-22 210 views
星期二的下午 跟哥哥到東港城覓食 走了一段路 終於來到位於商場二樓轉角彎位的餐廳平日中午時間經過這間餐廳 總是坐無虛席 今天到達時接近三時 客人不算多 看了幾眼下午茶時段的餐單 非常果斷地點了一份Mee喇沙配熱泰式奶茶 以及一份無骨海南雞飯套餐配熱檸水點菜後大約五分鐘 食物已差不多都送達 先來的Mee喇沙 配料頗豐富 有魷魚圈 白魚蛋 豆卜 大蝦 蟹棒 蜆肉 各兩份以及雞蛋半隻 但略嫌食材不算新鮮 而湯底不算很辣 椰奶味道不會太濃稠 喇沙湯底的味道不錯 在香港而言是合格分數以上的喇沙 而摻摻的掛湯能力十足 麵身不會過份軟腍 再來是 哥哥點的無骨海南雞飯 光看照片已覺得相當之豐富 隨餐更附有菜心及青紅蘿蔔豬骨湯 試了一口海南雞及醬料 感覺可以 雞的質地不算滑溜 但沾醬後吃味道不錯 聽哥哥說 配油飯吃味道更突出 而餐湯味道也可以 喝完後不會口乾 最後來點評一下泰式奶茶 味道可以 奶味不算重 不會很甜 而且帶有輕微的花香味道總括而言 今次的用餐體驗不錯 餐點的性價比亦很高 比起海南雞 會更推薦喇沙 下次再來 或許會帶爸爸來試一下龍蝦喇沙和肉骨茶就這樣!Bye~

點菜後大約五分鐘 食物已差不多都送達

而摻摻的掛湯能力十足 麵身不會過份軟腍

Mee喇沙

招牌無骨海南雞飯

就這樣!Bye~
2019-01-22
$70 (Tea)
Mee喇沙
2019-01-06 182 views
餐廳裝修簡潔光猛,員工有禮服務明快。小食拼盤,想食小食最聰明是選擇拼盤,有蝦餅、雞串燒、雞翼、春卷和無骨鳳爪,每樣少少,但個個都有得食,最滿意是蝦餅,熱辣辣、炸皮薄身、蝦膠彈牙。望清楚餐牌,註明每售出一客小食拼盤,他們就會捐出十蚊給某宗教社會服務部,雖然只是區區十元也是有心的,值得讚賞,知道有份做善事,越覺小食拼盤好味,十分抵食。無骨酸辣鳳爪沙律,小食拼盤也有無骨鳳爪,我哋吃過之後,覺得非常好味,所以另外單點一份無骨酸辣鳳爪沙律,酸酸甜甜小小辣好開胃,又唔使吐骨不失淑女形象。招牌無骨海南雞,侍應送上來時,驟眼望落去,好像芒果蛋糕,雞塊一片片鋪在一起很有趣,雞肉嫩滑,平時絕不會吃雞皮,海南雞的雞皮好吸引在向我招手,忍不住,肥也要吃兩片。牛骨湯河,湯底清甜唔肥膩,有牛腩、牛柏葉、牛肉、牛丸、牛味濃郁滿瀉。炭燒豬扒撈檬,有花生粒、炸蒜、酸蘿蔔絲,豬扒少少焦,香味撲鼻,厚切豬扒大大件,加上酸檸汁好吸引。足爆版喇沙,有扇貝、青口、大蝦、蟹柳、魚蛋、豆卜、魷魚、雞蛋等,材料十足滿滿的一大碗,喇沙味清香,滿滿的椰香,適合我不想太激太辣,麵底是米粉加油麵,兩樣都爽滑。軟殼蟹米紙卷,賣相很精緻好像小盆栽
餐廳裝修簡潔光猛,員工有禮服務明快。

軟殼蟹米紙卷,賣相很精緻好像小盆栽,旁邊還有一個兜盛著酸甜汁,提起兜將汁淋到米紙卷就好像在淋花,薄薄的米紙包著三色椒絲,生菜,芒果和軟殼蟹,感覺好清新,脆脆的軟殼蟹,一啖有兩種口感,妙極。

最後來個香芒椰汁糯米飯,盛載的器皿好像一隻拖鞋,趣緻的拖鞋,芒果清甜,一片片平放在糯米飯上好似在食壽司
2019-01-04 123 views
$7x一個肉碎飯。但飯只有半個。。。。。。除飯份量有問題外,肉碎份量亦比市面上的少很好,而且蒜比肉碎多。。。。。份量少得可憐。。。。。。。。。同佢講點解只有半碗飯叫佢加返多d飯,求其整返實個飯扮加左至於其他食物亦麻麻。班蘭椰絲卷食落好乾。。不太有班蘭味。。 海鮮喇沙味道正常。。但海鮮不太新鮮唔會再有下次。。。。

同佢講點解只有半碗飯叫佢加返多d飯,求其整返實個飯扮加左

至於其他食物亦麻麻。班蘭椰絲卷食落好乾。。不太有班蘭味。。

海鮮喇沙味道正常。。但海鮮不太新鮮

唔會再有下次。。。。
Mee....喇沙 $8x 冇耶香 蝦細隻又霉 死辣燒豬排 $7x 叮完先拎去燒肥油多到成隻碟 都係 啲調味又唔match 雖然有 2大塊又夠厚 但真係好難食成 個感覺。蝦醬炒飯 $7x 呢碟真係唔識評語 完全冇蝦醬 味 問個樓面點解冇味? 佢答 我:「一係換第二碟啦,我地 賣左好多碟都係咁賣。」 我問佢:「即係你碟飯係冇蝦 醬味?」佢話:「係」 咁好啦,咁我咪唔換囉,我
Mee....喇沙 $8x

個感覺。

蝦醬炒飯 $7x

呢碟真係唔識評語 完全冇蝦醬
味 問個樓面點解冇味? 佢答
我:「一係換第二碟啦,我地
賣左好多碟都係咁賣。」

我問佢:「即係你碟飯係冇蝦
醬味?」佢話:「係」

咁好啦,咁我咪唔換囉,我唔
識食姐,蝦醬炒飯邊有蝦醬味
架🤭😂😂!

最後想講 有錢買食評 不如比錢請過個大廚啦😀
2018-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)