2023-06-06 408 views
同學仔咁啱夾到時間就一齊去食泰菜,餐廳地方舒適,侍應招呼唔錯,不過食品就一般般,豬手又鞋又唔夠淋,生菜肉碎就唔錯,柚子沙律就正正常常,總括來説坐低食得舒舒服服囉!
2023-05-30 413 views
🔸泰式 無骨鳳爪啖啖肉 唔駛啜/吮骨頭混合酸、甜、辣的味道,相當開胃🔸海南雞飯 (油飯) - 雞脾肉 彈牙又嫩滑 雞皮與雞肉之間,有層水晶啫喱~膠質 - 配上 三色醬汁 (薑蓉、辣椒醬、黑醬油)- 油飯 + 清湯熱辣辣嘅油飯,粒粒分明,味道適中,淡淡的雞油味~🔸香茅豬扒撈檬係炎炎盛夏,配上涼浸浸, 開胃的甜酸汁(碌冧), 撈檬惹味之餘又為身體降溫。香茅豬扒係有骨豬排,色澤金黃,入味香口🔸飲品 點左奶茶 及 龍眼肉杞子茶值得一提特飲 只是加10蚊,龍眼甜甜地養血安神,枸杞又補眼明目滋補心肝腎👍🏻
🔸泰式 無骨鳳爪
啖啖肉 唔駛啜/吮骨頭
混合酸、甜、辣的味道,相當開胃

🔸海南雞飯 (油飯)
- 雞脾肉 彈牙又嫩滑
雞皮與雞肉之間,有層水晶啫喱~膠質
- 配上 三色醬汁 (薑蓉、辣椒醬、黑醬油)
- 油飯 + 清湯
熱辣辣嘅油飯,粒粒分明,味道適中,淡淡的雞油味~

🔸香茅豬扒撈檬

🔸飲品
點左奶茶 及 龍眼肉杞子茶

$70 (Tea)
2023-05-28 298 views
試吓位於天水圍的泰式餐廳。餐廳的裝修明亮而別緻,天花懸著綠植,加上淡綠色調和木系的裝修,幾舒適的感覺。午餐有十款選擇,有飯也有泰式粉麵等,價格由$61-$76,包飲品。泰式車仔船河$66這扎肉墨丸金邊粉份量十足,金邊粉多到滿,扎肉和墨丸是standard 水平,不過不失,湯底的味道沒有很濃,有少少豬骨湯的甜品,是ok的。奶茶是港式奶茶,奶比較多,茶味比較淡但不澀口。午餐是吃得飽的,免加-服務費。
試吓位於天水圍的泰式餐廳。

餐廳的裝修明亮而別緻,天花懸著綠植,
加上淡綠色調和木系的裝修,幾舒適的感覺。

泰式車仔船河$66

奶茶是港式奶茶,奶比較多,
茶味比較淡但不澀口。午餐是吃得飽的,免加-服務費。

Lunch
2023-05-27 238 views
一行10人去天水圍酒店搵下附近有咩食見到泰國菜館就去試吓份量一啲比較少一啲多味道都唔錯😋環境夠大 枱同枱間隔都好寬幾有渡假feel 因為唔逼😌服務態度好炒菜唔夠惹味其他冷盤都幾好食 正宗咖喱包好大份 無令人失望😌酸魚都大份 唔會太酸 剛好如果有冬蔭公湯底會更好味同有風味Pad Thai不過不失 正正常常 嗌得過炒飯兩款 菠蘿炒飯比較抵食 好味最後整個芒果糯米飯正常發揮 芒果夠甜 糯米飯熱上椰汁糕一份四件整體不錯 食環境氣氛都唔錯
一行10人去天水圍酒店

椰汁糕一份四件

整體不錯 食環境氣氛都唔錯
Dinner
2023-05-21 1391 views
平安夜當晚,同兩位好姊妹走到銀座間新泰菜館 <城中泰>,12月19號試業,12月23號正式開張!我們3人等4 人枱,等了大約10分鐘!這裡樓底高,舒適優雅!價錢合理,食物不錯!平安夜泰式晚餐城中泰拼盤 (小) $78有彈牙的魚餅、香脆而餡料豐足的春卷! 爽彈帶辣惹味的蝦餅,配上甜美的泰式醬汁,就是完美的組合!炭燒泰式串燒雞肉及豬肉 各兩串 $68價錢合理,雞肉及豬肉既大件、又入味多汁!干炒海鮮水晶粉 $88見到水晶粉好特色,特別點來一試!水晶粉富彈性又惹味!海鮮包括:蝦、墨魚仔...及粟米芯、甘筍...熱洛神檸檬 $30水溫熱燙,洛神花加檸檬,充滿天然果酸,開胃消滯!椰汁珍多冰 $33入口透心涼,椰香滿載,又充滿口感,整體無得輸!
我們3人等4 人枱,等了大約10分鐘!
這裡樓底高,舒適優雅!
價錢合理,食物不錯!
平安夜泰式晚餐
城中泰拼盤 (小) $78
城中泰拼盤 (小)
炭燒泰式串燒雞肉及豬肉 各兩串 $68
價錢合理,雞肉及豬肉既大件、又入味多汁!
炭燒泰式串燒雞肉及豬肉
干炒海鮮水晶粉 $88
見到水晶粉好特色,特別點來一試!

水晶粉富彈性又惹味!
海鮮包括:蝦、墨魚仔...及粟米芯、甘筍...
干炒海鮮水晶粉
熱洛神檸檬 $30
水溫熱燙,洛神花加檸檬,充滿天然果酸,開胃消滯!
熱洛神檸檬
椰汁珍多冰 $33
入口透心涼,椰香滿載,又充滿口感,整體無得輸!
椰汁珍多冰
2022-12-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$109 (Dinner)
Celebration
Christmas
城中泰拼盤 (小)
炭燒泰式串燒雞肉及豬肉
干炒海鮮水晶粉
熱洛神檸檬
2023-05-17 194 views
雖然偏貴 但好鐘意嚟開餐因為侍應態度實在係好好未落單已經獲得好心情今次嗌咗兩個飯餐下午茶海南雞本身濃味 較硬同少少鞋冬瓜湯超好飲唔覺有味精咖哩豬扒 豬扒少少乾兩舊薯仔超級超級好食無骨鳳爪就酸多過辣 唔夠頂癮
雖然偏貴 但好鐘意嚟開餐

冬瓜湯超好飲唔覺有味精

咖哩豬扒 豬扒少少乾
兩舊薯仔超級超級好食

無骨鳳爪就酸多過辣 唔夠頂癮

係銀座開左間新既泰國菜,見d位幾闊、裝修算新就入去試下,叫左豬手飯同海南雞飯,下午茶價格平均都要五十幾蚊,凍飲仲要加3蚊,絕對唔算平。先講海南雞飯,d醬汁唔好味,油飯唔香,海南雞好鞋,無乜雞味,依個質素仲衰過普通連鎖快餐店,完全唔值56蚊。杯檸茶得個酸字,唔香茶味。豬手飯就又係好鞋,唔好食。普通茶記既質素但貴過茶記既價錢,夜晚個性價比就更加低落,所以都係無回頭。味道:4/10環境:6/10態度:5/10價錢:3/10總分:18/40評級: D(唔合格)

味道:4/10

環境:6/10

態度:5/10

價錢:3/10

總分:18/40

評級: D(唔合格)
2023-05-05
2023-05-07 240 views
+WOO位於天水圍,近來重新裝修,更新開了不少特色餐廳,今次就選一間泰式風情。餐廳以薄荷綠色作主調,加上木系桌椅和一些植物,令人有一種放鬆舒閑的感覺。吃泰國菜一向都有些必點的菜式!金柚子沙律金柚子沙律就是其中一款。金柚子不會太碎,一大塊的,吃上一口十分滿足,加上花生,椰子肉,櫻花蝦等配料,口感豐富,酸酸甜甜之餘更帶點辣味,清新又開胃。未到晚飯時間,但又有點餓,來份下午茶!泰式海南雞飯雞肉無骨最高興,飯粒有油香,喝點湯又吃一塊。香辣肉碎煎蛋飯最期待就是戳破煎蛋的一刻,看蛋液緩緩流下,十分療癒!煎蛋剛好能中和肉碎的辣,很惹味!還能加配小食呢~泰式無骨鳳爪口感爽脆,甜、酸、辣同時衝擊味蕾,刺激之餘,十分滋味!再來份冬蔭滋味~泰式冬蔭海蜆鍋滾燙的冬蔭湯底充滿鮮味,配料充足,很滿足!整體這間餐廳性價比很高,而且服務也周到,值得推介!#本地遊 #香港好去處 #thaicuisine #泰式料理 #天水圍美食 #香港美食指南 #hkfood #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodbloghk #instafood #blogger #instafoodhk #f

吃泰國菜一向都有些必點的菜式!

金柚子沙律

未到晚飯時間,但又有點餓,來份下午茶!
泰式海南雞飯
雞肉無骨最高興,飯粒有油香,喝點湯又吃一塊。

香辣肉碎煎蛋飯

還能加配小食呢~
泰式無骨鳳爪
口感爽脆,甜、酸、辣同時衝擊味蕾,刺激之餘,十分滋味!

再來份冬蔭滋味~
泰式冬蔭海蜆鍋
滾燙的冬蔭湯底充滿鮮味,配料充足,很滿足!

整體這間餐廳性價比很高,而且服務也周到,值得推介!

#本地遊 #香港好去處 #thaicuisine #泰式料理 #天水圍美食 #香港美食指南 #hkfood #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodbloghk #instafood #blogger #instafoodhk #foodies #hkfoodblogger
2023-05-02 226 views
泰國菜向來受香港人歡迎, 這間泰國菜館位於天水圍嘉湖銀座, 裝修清雅, 有渡假屋餐廳嘅感覺。城中泰拚盤拼盤有雞肉燒賣, 春卷,蝦餅和魚餅四款小食, 較喜歡春卷, 細細條又夠脆。欖角肉碎炒飯這個炒飯炒得很夠鑊氣, 飯粒夠乾爽, 帶有欖角和肉碎嘅鹹香。泰式冬陰功明爐鱸魚片鍋大大鍋份量十足, 冬陰功湯底惹味, 又有紅紅綠綠嘅尖椒和芫荽葱粒, 鱸魚片鮮甜香滑。椰汁芒果白糯米飯糯米飯滑溜爽口, 又有清新椰汁香味, 夾埋清甜芒果, 食落又唔會覺得飽滯。椰汁珍多冰味道不太甜, 冰涼椰汁感覺清新。

城中泰拚盤

欖角肉碎炒飯

泰式冬陰功明爐鱸魚片鍋

椰汁芒果白糯米飯

椰汁珍多冰味道不太甜, 冰涼椰汁感覺清新。
2023-05-01 206 views
天水圍嘉湖銀座近年有好多新派食肆進駐, 城中泰是泰國菜餐廳位於置富湖2期, 地方寬敞舒適。二人套餐菜式都幾豐富, 有湯有餸有甜品。泰式金柚子沙律賣相唔錯, 甘油份量頗多又清甜, 配以新鮮蔬菜洋蔥和香脆花生, 相當醒胃。泰大頭蝦冬陰湯湯底濃郁鮮甜, 冬陰功湯料惹味, 還有成隻大頭蝦, 認真足料。泰式咖哩軟殼蟹軟殼蟹炸得香脆, 咖哩夠惹味。馬拉盞芥蘭芥蘭新鲜爽脆, 馬拉盞不太濃味。蒜蓉金磚多士炸到金黃色, 外脆內軟, 鬆軟可口。甜品是椰汁千層糕和椰汁西米糕, 椰汁和甜度啱啱好。
天水圍嘉湖銀座近年有好多新派食肆進駐, 城中泰是泰國菜餐廳

位於置富湖2期, 地方寬敞舒適。

二人套餐菜式都幾豐富, 有湯有餸有甜品

泰式金柚子沙律

泰大頭蝦冬陰湯

泰式咖哩軟殼蟹
軟殼蟹炸得香脆, 咖哩夠惹味。
馬拉盞芥蘭
芥蘭新鲜爽脆, 馬拉盞不太濃味。

蒜蓉金磚
多士炸到金黃色, 外脆內軟, 鬆軟可口。

甜品是椰汁千層糕和椰汁西米糕, 椰汁和甜度啱啱好。
2023-04-27 207 views
♡♡♡📍城中泰 (天水圍)天水圍天恩路12-18號置富嘉湖2期地下G02號舖
最近嘅天氣又悶又熱 最岩就係食泰國野開下胃😂間鋪頭燈光都幾足 仲有d椰林樹影做裝飾🎍 滿滿嘅渡假feel~🍽️泰大蝦頭冬陰功湯食泰國菜點可以唔食辣野😈一於試下冬陰功湯 辣辣地酸酸地 係落雨嘅天氣下 感覺好驅風😂😂🍽️蒜蓉金磚 幾脆口又有濃濃嘅蒜香味 除左就咁食 仲可以浸湯食 又係另一種感覺😆🍽️炭燒泰式豬頸肉 呢個真係幾好味 淡淡嘅炭香味 配埋酸酸甜甜嘅醬 夠開胃🤤🍽️馬拉盞炒通菜 幾好食 有d蝦米、蝦醬炒埋,又有火喉😚🍽️‘城中泰’鮮蝦金邊粉 係熟識嘅泰式口味 蝦仁都幾大粒 又彈牙 金邊粉加埋青檸汁甜甜地又好fresh😆😆🍼龍眼冰杞子、龍眼都幾足料 仲有片班蘭葉做點綴 朋友話都幾好飲🥰🍼泰國鮮椰青 食泰國菜時係我必點🤣真係好清甜又可以解辣 仲有果肉食🤣🤣
♡♡♡
📍城中泰 (天水圍)
天水圍天恩路12-18號置富嘉湖2期地下G02號舖

🍽️泰大蝦頭冬陰功湯

🍽️蒜蓉金磚

🍽️炭燒泰式豬頸肉
呢個真係幾好味 淡淡嘅炭香味 配埋酸酸甜甜嘅醬 夠開胃🤤

🍽️馬拉盞炒通菜
幾好食 有d蝦米、蝦醬炒埋,又有火喉😚

🍽️‘城中泰’鮮蝦金邊粉

🍼龍眼冰
杞子、龍眼都幾足料 仲有片班蘭葉做點綴 朋友話都幾好飲🥰

🍼泰國鮮椰青
食泰國菜時係我必點🤣真係好清甜又可以解辣 仲有果肉食🤣🤣

2023-04-18 322 views
今天晚上長途跋涉去到天水圍就是為了食, 卻發現沒有想像中遙遠, 乘西鐵去到天水圍站再轉輕鐵坐到銀座, 一下車商場就在眼前了。由大門進去往左邊方向前進很容易找到餐廳, 抵達時已經幾乎滿座! 餐廳都是偏向新式的泰式餐廳, 綠柔柔的外牆顏色, 加上木製通窿椅子跟通風的拱形蓋頂"卡位", 彷如置身渡假屋中, 很幽雅很舒適, 打卡倒是不錯。 餐廳聘請全都是泰國㕑師, 可謂名副其實的正宗泰國菜! 餐廳提供了很多不同款式的選擇, 由於我們只有兩個人, 都盡量點了餐廳最拿手的菜式。袖子沙律酸酸甜甜之餘更帶點辣味, 辣的沙律可能使人卻步, 但我可以說這個辣味更豐富了本身的酸甜味, 味道非常清新, 不止開胃, 還可以中和咖喱或其他相對油膩的菜式。非常推介的一道菜!泰式蟹肉蟹肉配農夫包一切開麵包時把盛著的咖喱流出來的場面非常震撼! 麵包外脆內軟, 咖喱內有濃郁的椰香味, 配搭當地的香料, 雖然味道不辣但非常香口。而且餐廳亳不吝嗇, 蟹肉的份量相當多, 加上蔥的味道, 增添了味道上的層次。除了麵包外, 我們還額外點了薄餅一起吃, 更加配搭, 又是另一道值得推介的菜式👍🏻 (最可惜的是嘗不到金磚四國🥲)炭燒泰式
袖子沙律
金袖子沙律
泰式蟹肉蟹肉配農夫包
炭燒泰式豬頸肉
雖然吃不到炭燒的味道, 但豬頸肉外層沾上滿滿的蜜汁味, 非常可口。就算蜜汁味已經從口裡溶化了, 每一片肉塊都有其本身的肉味, 而且每一塊都很厚身, 非常滿足! 不得不提就是旁邊的靈魂醬汁, 本身味道已經很好, 醬汁將其升華到另一層次!!
椰汁冰中間有椰子蓉豐富了飲品的口感 ☺️
椰汁芒果白糯米飯
心型的糯米飯, 形狀比較特別, 同時吸睛。不知道是不是形狀的關係, 糯米飯的外圍相對硬, 這個是美中不足的地方, 另外芒果也很鮮甜。
椰汁芒果糯米飯
整體這間餐廳性價比很高, 咖喱蟹肉配農夫包都只售$168, 如果出面的話應該$200也未必吃到, 而且也未必有這個水準, 餐廳服務周到, 絕對值得推介!!
Other Info. : 由於是試食活動, 所以人均消費$60
2023-04-17
$60 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
金袖子沙律
椰汁芒果糯米飯
呢間係天水圍開左三個幾月嘅泰國餐廳,一入到去,就覺得好舒適,湖水綠嘅主色調,襯托出裝修好淡雅嘅感覺,好有泰國小清新嘅風格。😊打開餐牌,有好多唔同嘅選擇。😊有好多都想試,但因為今次得兩個人,就叫左以下呢幾款。👍🏻泰式蟹肉咖喱配農夫包 $168農夫包質地非常脆!🤩入邊嘅咖喱,簡直係多到就嚟流出來!切開嗰陣時,見佢好似用岩漿咁流出嚟,真係睇到個人滿心期待!😍 味道上,一食落去,好大浸椰奶香😊 反而咖喱味唔係出面街食到既咖喱味,佢淡淡地咁,但又食到有好多香料嘅味道,好特別!而且蟹肉超級多😍,食極都仲有!汁都好多,一定夠沾哂成個包!仲有好多洋蔥同其他配料!令到味道同口感都好有層次,唔係剩係得一股咖喱味同香料味😊。我地另外仲叫左薄餅配黎食,同農夫包可以交替咁樣食,就唔會覺得咁悶!😊👍🏻炭燒泰式豬頸肉 $78呢個泰式豬頸肉,真係好好食!一食落口,已經食到佢嘅外皮,有層好香嘅蜜汁味!而且個豬頸肉入面,都處理得好好,好有肉味!唔會完全冇味!有啲舖頭淨係識得處理個面,又唔處理舊肉入邊,搞到嘥咗件豬頸肉。呢間餐廳完全冇呢個問題!再加上,佢配咗個靈魂醬汁🤩酸酸甜甜咁!本身豬頸肉食多兩舊,都會開始覺得有啲油膩同

👍🏻泰式蟹肉咖喱配農夫包 $168

👍🏻炭燒泰式豬頸肉 $78
呢個泰式豬頸肉,真係好好食!一食落口,已經食到佢嘅外皮,有層好香嘅蜜汁味!而且個豬頸肉入面,都處理得好好,好有肉味!唔會完全冇味!有啲舖頭淨係識得處理個面,又唔處理舊肉入邊,搞到嘥咗件豬頸肉。呢間餐廳完全冇呢個問題!再加上,佢配咗個靈魂醬汁🤩酸酸甜甜咁!本身豬頸肉食多兩舊,都會開始覺得有啲油膩同漏,但而家加咗個酸酸甜甜汁,中和返,仲好調味!我自己食完一舊又一舊😂!真係好吸引!

👍🏻金柚子沙律 $78
如果叫咗農夫包,或者咖喱類嘅嘢,我就覺得呢個金柚子沙律,係必叫!事關佢好清新,金柚子每一舊都好甜好fresh!! 打咗酸酸甜甜嘅汁,再加咗花生,椰子肉,櫻花蝦,成個口感好豐富,好清甜,我好喜歡😊!佢既清新仲可以中和返咖喱嘅濃味👍🏻!食完會覺得味蕾refresh 左,可以繼續食多啲咁😂!❤️我自己係超推介呢個!🤩

👍🏻椰汁芒果白糯米飯 $58
上枱嘅時候,見到個糯米飯係心型,真係好驚喜😍!芒果好鮮甜,一啲都唔酸!😊糯米飯,可能因為要壓成心形,所以邊位略嫌有啲硬,但係中間部份其實好軟熟,而且唔黐牙。😊食嘅時候加埋椰汁,令到個飯再軟熟咗,口感更加好,味道又唔會好甜,剛剛好。😊再加上個飯暖笠笠,以呢款甜品作結,非常滿足。

整體上,我覺得好好味,重點係價錢唔貴,而且份量好足!性價比好高!有啲item 例如咖喱軟殼蟹都係$138,明爐烏頭都係$178,個人覺得價錢相當合理同吸引!

侍應同埋廚房,都係正宗嘅泰國人,佢哋嘅服務好周到,嘢食味道亦都好正宗!
雖然天水圍好似好遠,但其實輕鐵銀座站一落就到😊,非常易搵!
有興趣嘅朋友仔,係個頭搵開食,不妨去試吓啊!🥰
2023-04-17
$270 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
  • 泰式蟹肉咖喱配農夫包
  • 炭燒泰式豬頸肉
  • 金柚子沙律
  • 椰汁芒果白糯米飯
2023-04-14 141 views
泰式車仔撈檬~賣相:good 👍~檬粉🍜:溫度係室溫,唔會好凍,又唔會熱辣辣。~雞扒🐔:切開一舊舊容易食,大大舊,但冇乜味道,而且肉質有d 鞋~肥牛🐮:份量唔少,但冇乜味道,而且肉質有d 鞋~乾蒽/碎花生:唔夠多酸辣汁:唔錯,酸酸辣辣,唔會太辣,幾開胃😊餐飲:茶走☕正常味道👌服務熊
泰式車仔撈檬

~賣相:good 👍
~檬粉🍜:溫度係室溫,唔會好凍,又唔會熱辣辣。
~肥牛🐮:份量唔少,但冇乜味道,而且肉質有d 鞋
~乾蒽/碎花生:唔夠多

酸辣汁:唔錯,酸酸辣辣,唔會太辣,幾開胃😊

餐飲:茶走☕正常味道👌

服務熊
Lunch
嘉湖銀座一直以來都無咩餐廳選擇相信係天水圍人都知,嚟嚟去去都係嗰啲屋邨商場快餐店…… 不過,最近幾個月喺銀座開張嘅呢間泰國菜絕對係沙漠中嘅清泉。平日經過見到夜晚都近乎滿座,相信佢嘅晚餐都有一定水準先有咁多街坊支持,所以呢晚就決定同男友去食番個二人晚餐睇睇佢咩料子~ 🧡晚市二人套餐($368)🔸城中泰小食拼盤(小)拼盤有4款小食,包括蝦餅、魚餅、泰式春卷同埋雞肉燒賣。小食整體來講非常香口,調味十足但食完又唔會話覺得口渴!個人最鐘意佢嘅蝦餅,口感夠哂爽彈,蝦味十足! 🔸椰子雞湯(細)非常足料,雞件多多好有雞味,椰子味亦十足,入口舒服! 🔸泰式冬蔭明爐鱸魚片 明火heat住熱辣辣,冬蔭功味香濃,個人覺得都幾辣!鱸魚新鮮,入口好滑,完全無腥味,正! 🔸馬拉盞炒通菜 馬拉盞夠哂惹味,通菜炒得啱啱好,新鮮脆口! 🔸蒜蓉金磚(4件)蒜味十足,多士脆口,非常出色!點冬蔭功或椰子雞湯食另有一番風味,推介! 🔸椰汁千層糕(2件)+椰汁西米糕(2件)千層糕入口舒服,口感煙韌,椰汁西米糕甜度剛好,作為一餐結尾剛剛好! 🧡椰汁珍多冰(跟餐半價)食辣野就係要飲個甜甜嘅椰汁珍多冰解一解辣,舒服又滿足!

🧡晚市二人套餐($368)

🔸城中泰小食拼盤(小)

🔸椰子雞湯(細)
非常足料,雞件多多好有雞味,椰子味亦十足,入口舒服!

🔸泰式冬蔭明爐鱸魚片

🔸馬拉盞炒通菜
馬拉盞夠哂惹味,通菜炒得啱啱好,新鮮脆口!

🔸蒜蓉金磚(4件)

🔸椰汁千層糕(2件)+椰汁西米糕(2件)

🧡椰汁珍多冰(跟餐半價)
食辣野就係要飲個甜甜嘅椰汁珍多冰解一解辣,舒服又滿足!