2006-01-13 44 views
在家食完晚飯,好想出來食甜品,又乘機見吓 honey,就相約了在滿屋食糖水喇!叫了蛋白撞杏仁,等了一陣,可能是即叫即撞的,來時熱辣辣,好香杏仁味,蛋白又滑滑,好正!食完仲同honey 散散步,多寫意呢!
2005-06-30 22 views
我同男友行街,見到甜品店,便忍唔住走入去食la.我另一半叫了杯芒果汁+蘆薈.我自己當然食留蓮斑?la.都很好食la.都會再來食.
我同男友行街,見到甜品店,便忍唔住走入去食la.
我另一半叫了杯芒果汁+蘆薈.
我自己當然食留蓮斑?la.都很好食la.
都會再來食.
2005-04-29 0 views
收到舊時summer job同事o既電話,令我諗返起以前o係causeway bay 返工時,間唔中會去滿屋甜品食甜品~ 當中印象最深刻o既係栗茸焗西米布甸,因為好甜好漏,o岩哂我呢個嗜甜怪呢~ 真係諗起都想再食啊...(不過店舖幾細幾窄下架... 所以好多人take-away~)
收到舊時summer job同事o既電話,令我諗返起以前o係causeway bay 返工時,間唔中會去滿屋甜品甜品~ 當中印象最深刻o既係栗茸焗西米布甸,因為好甜好漏,o岩哂我呢個嗜甜怪呢~ 真係諗起都想再食啊...
芒果pancake : 有芝麻皮、綠茶皮及普通皮, 不過都差唔多,係芝麻o個個有d d 芝麻味。綠茶o個個仲有少得可憐o既紅豆粒inside, 不過都唔夾個pancake o既, 怪......榴槤pancake : 一大大pat忌廉,榴槤又少, 都唔知我係咪要o左「忌廉pancake 」lor~不過個皮overnight 都唔會硬o左, 但一d香味都無!~而且仲成廿幾三十蚊, 好唔worth!

2005-04-24 38 views
之前見你o地話service 好差, 對佢都無咩期望ga 喇, 不過去完火瞳翅, 梗係順手試埋lee 度啦, 我去buy 外賣, d 阿姐勁有禮貌!! 又叫我坐o下等, 又多謝前多謝後, 我真係好彩~bought o左4 樣o野, o岩o岩食o左:1)紅豆沙豆腐花($19) >>> 口感好就好喇, 紅豆沙夠杰,而且起沙, 唔錯~ 豆花就好一般喇, 一d豆味都無。但係成個dessert 最大o既problem 係:一d都唔甜ga lor......呵~甜品wor.......2)清心'yuen'雪耳咸檸檬($28) >>> o甘上下啦個名.....呢個d 味怪怪的, 係really 咸ga!! 唔識黠講, 總之好怪...其實佢d o野我覺得完全唔值o甘貴lor, 不過佢對我d 服務真係好好, 所以我俾笑樣佢~

bought o左4 樣o野, o岩o岩食o左:

2004-10-14 6 views
唔知點解好似同其他地方比貴好多=.="只是裝修比其他地方好一點,近朗豪坊姐,唔駛咁快set d 價咁高呀,
唔知點解好似同其他地方比貴好多=.="
只是裝修比其他地方好一點,近朗豪坊姐,唔駛咁快
set d 價咁高呀,
2004-08-27 5 views
食等太多芋茸西米布甸,今次簡簡單單叫個芝麻糊,估唔到又幾濃芝麻味又唔太甜喎。
2004-08-23 7 views
一個大好的聚會,竟給一間財迷心竅,目中無人,自以為是的店舖硬生生的破壞.服務: 將客人任意呼喝指吪,連尊重客人這基本禮貌都不會,筆者覺得街頭巷尾的小店或推車仔的服務態度比佢仲好.食品: 應熱既就暖(可能我地太夜到),應有既就無(都係可能我地太夜到),比起西貢滿記,個人覺得東施效顰,不倫不類價錢: 唔值環境: 對住巴士站,店內人撞人,你話點?
價錢: 唔值
環境: 對住巴士站,店內人撞人,你話點?
2004-08-22 5 views
我去百德新街果間分店,服務態度非常唔好啦~,一來好似唔夠人手,叫極落單都係等,態度非常唔好態度非常唔好!但係埋單就好快,起你未食完果時就有人叫你埋單,感覺好差。講起d 野食就真係一般,甜品黎講,唔覺有特別,試過焗西米芋蓉布甸、芝麻皮芒果班戟同榴槤班戟,焗西米芋蓉布甸夠熱,不過冇咩味咁,芝麻皮芒果班戟同榴槤班戟個皮個個一樣味, 坐得唔舒服,第一,枱同枱太密,有人行過要側身避開,第二,一開始已經太多人,唯有坐左面靠牆角位,那兒sofa特別窄,後來有空位,野食未黎,我地想話調枱,佢地話其餘2張係有人book左(可能真),不過到埋單果d 話book左ge枱都未有人。其實,整體黎講,野食唔係差,不過,服務唔好又唔舒服,以lee個價格黎講,我唔會再去lee一間分店。最大問~!題係佢逼你埋單先~感覺好差
2004-08-22 13 views
長篇大論的講完服務有幾差,又寫多兩筆關於甜品的。沒有榴槤布甸,只好叫了幾份芒果布甸,芝麻皮、綠茶皮及普通皮都有叫,但原來叫什麼皮味道也是差不多,所以不用特意叫喜歡吃的。又皮整得硬硬的,一點也不軟熟,包著一團忌廉,同一舊香味及甜味欠奉的芒果,橫看豎吃也想不到要再吃的理由;焗西米布甸是這裡的另掛頭牌甜品,我們亦叫了四、五個來分吃,芝麻及芋蓉都有。上檯賣相仍不俗,但一吃就如passerby所言,熱度不夠,溫溫吞吞的,令香味亦大打折扣。芝麻味的只有淡淡的芝麻味,但芋蓉的就不覺芋蓉在內,以焗布甸的標準來說是不大合格;十一個人吃了三百四十幾蚊,不算便宜。如豬娜所言,不知怎的忽然想起車品品的食品及笑容可掬的老闆娘。
長篇大論的講完服務有幾差,又寫多兩筆關於甜品的。
十一個人吃了三百四十幾蚊,不算便宜。
2004-08-21 6 views
我第一次去,同5個friend,一行6人。去到等左15分鐘左右就有位,不過,係一張2人同一張4人,咁我地為有分開坐喇。後來,隔離主動同我地講話可以同我地掉位,咁我地就可以6個人一齊坐喇。點知個店員竟然大大聲咁話唔好麻煩人地,話另一邊有位先俾我地掉喎.....結果,我地都係在分開兩食........大約半個鍾頭後,個店員又竟然走過黎叫我地埋左單先.....我地都係食完.....佢地我服務態度真係好差....食物方面,我覺得只係一般,唔係好別。以咁的食物、價錢,服務,我以後都唔會再去啦~
食物方面,我覺得只係一般,唔係好別。
以咁的食物、價錢,服務,我以後都唔會再去啦~
2004-08-21 5 views
今個食評唔講服務, 只想講下甜品質數, 試左芒果班戟,D 芒果唔知邊到品種, 無嘜芒果味,芝麻皮唔夠香及韌, 焗西米布丁味較淡,其實落多少少椰奶都唔會多得幾多毫子, 紅黑一碗, 紅豆煮得都可以, 仲有蓮子, 但芝麻糊真係唔得, 以此個質數, 真係吸引唔到會再黎, 所以唯有講聲...拜拜...!
2004-08-21 8 views
食物另計,只想紀錄低一件事,事發至今已幾個鐘頭,老闆娘那個不耐煩,更有點乞人憎的樣子我還歷歷在目,事情是這樣的......十位Openrice的食友在彭慶記食完一餐,來了呢度食糖水。後來還有壽星女加入,變了十一人,但來到的時候是沒有座位,一干人等唯有在門外等一等。老闆娘出來看有沒有雨,看樣子是想擺兩張檯幾張櫈在門外給我們坐。眼裡看著芒果布甸在流口水的我們當然不介意坐在門外,但問題來了,原來擺來擺去還差四張櫈,一干人等又再繼續等。原本也沒事的,但當店內有四人離去後便出事了,事關筆者與美食焚化爐立即去取四張櫈放在門外令我們可立即開餐,老闆娘就在這時來了,她語帶少許不耐煩的向我說:「可不可以等一等?我們正想擺十個位你們坐入來!」啊!是嗎?筆者連忙將櫈歸回原位,又繼續等。正當我們那十一個差不多擺好時,店內的人也陸續的離去,不想坐在門口的我們,又表示希望可以坐在店內那張大檯,換來的是老闆娘更深層次的不耐煩,說:「咁你地都要出去等下我地執好檯先得!」啊!是嗎?咁我地都係唔好麻煩妳,坐在門口算了!已沒好氣的筆者,在眾食友的影響下,甫坐下已立即回復狀態,在興致勃勃的討論吃些什麼。老闆娘拿著紙筆在背後閃

已沒好氣的筆者,在眾食友的影響下,甫坐下已立即回復狀態,在興致勃勃的討論吃些什麼。老闆娘拿著紙筆在背後閃出,幾家長式的說:「講左食咩先再慢慢傾,好唔好?」啊!是嗎?咁我地又拿拿聲決定落單,以阮免影響老闆娘做下一轉生意。

筆者吃過的食肆,雖不算多,也一點不少,得到這樣差的服務,還是近年罕見。食物是不是好吃已經是其次,在對客服務方面,老闆娘請妳可不可以多點解釋?可不可以多點笑容?可不可以不令客人有貼錢受氣的感覺?可以的話服務一欄我想給零分,一分也嫌多。

滿屋我是以後不來的了,如果可以的話亦絕不會提議其他朋友來。
2004-07-31 0 views
食完嫦記黎食甜品, 今次唔食焗西米布甸, 試左芒果布甸, 點知一食就發覺壞左, 有'宿' 味, 之後佢即刻換俾我, 其中一個人仲試下係咪真係有'宿'味, 佢話因為d芒果喎, 不過聽唔清楚芒果咩喇!
2004-07-29 3 views
甜品係好多選擇呀,次次去都試唔同ge甜品,全部都好精巧,賣相都好吸引~味道普通啦,唔算係好好出色...最近o個次點左個黑白...芝麻糊好啖味...冇芝麻味...但係d豆腐花就真係好滑~我朋友點左個豬頸肉,唔錯~不過,價錢就真係貴左dd.....
味道普通啦,唔算係好好出色...

最近o個次點左個黑白...
芝麻糊好啖味...冇芝麻味...
但係d豆腐花就真係好滑~
我朋友點左個豬頸肉,唔錯~

不過,價錢就真係貴左dd.....