2023-07-16 833 views
極度失望,不會再去,在又-城內算是一間高檔酒樓,裝修不錯,吃完之後有被搵笨感覺,在幾位店員極力推介,說袛有幾份,這份涼瓜炆鵝,要$350 左右,送來的鵝是頭頭尾尾又肥,-件像樣的肉都沒有
2023-07-14
$450 (Dinner)
2023-06-24 1115 views
端午節聚餐要早訂位,否則聚會難成,這個聚會提早了兩星期在網上訂位,還好,餐廳在10:30開了,這個時間少人出來飲茶,終算是成功訂位了。望月樓的食物水平還可以,點心的質量很好,今次還發掘了原來鳳爪味道濃厚,很不錯。而即點即做的腸粉很鮮味,我特別喜歡是帶子腸粉。乾炒牛河是不錯的,油少,且鑊气足夠,但炒出來的粉條有些斷和碎,原因應該是油少的吧!餐廳的環境不錯,猜不到的是,在節日期間早上仍未滿位,相信是10:30的关系。
而即點即做的腸粉很鮮味,我特別喜歡是帶子腸粉。
2023-06-22 388 views
端午節要訂位一家人來吃飯不是非常容易,但今次預早了訂位,便成功了。不過10:30來酒樓,人真不多,酒樓內的位置還有空著的。我一直覺到望月樓的點心不錯,特別是腸粉,帶子腸粉和叉燒腸粉都很美味,但這个有油炸鬼的卻油炸過火,太脆了,尤如重炸太多次的感覺。春卷是另一款我愛吃的,這个真很棒,里面除蝦仁大隻外,還有很香濃的香茅味道,激增了整條春卷的香味,令人感受到新鮮香口的新款食品一樣。紅油炒手的辣味雖不重,卻甜辣適中,合適香港人的口味。食物總體仍不錯。
不過10:30來酒樓,人真不多,酒樓內的位置還有空著的。
紅油炒手的辣味雖不重,卻甜辣適中,合適香港人的口味。
食物總體仍不錯。
2023-06-15 885 views
今晚和朋友一起在望月樓食晚飯。埋單時朋友用信用卡結帳,突然記得可以在open rice 買coupon ,侍應亞姐一邊說買coupon 要等半小時,問我們等不等,一邊匆匆用朋友的信用卡結帳。當我們我們說可等半小時,她已完成信用卡過數。我們表示不滿說要投訴,侍應亞姐對我們說隨便。唔怪之得之前食評都說服務態度差,原來是事實。今時今日這樣的服務態度,真是要檢討一下。望月樓聘請這樣服務態度的員工,定必趕客,唔會再有下次。
2023-06-08 1159 views
今天辦事遲了點,錯過了午飯時間,下午三時多才到又一城覓食。經過望月樓,發覺原來這𥚃的下午茶有八五折優惠,而且因為過了餐期,偌大的樓面只有兩三枱食客,結果三個人每人點了三款點心,在安靜舒適的環境下大飽口福,享受了一個既悠閑又滿足的下午。所以建議如欲舒舒服服坐低嘆番啖熱茶,來個一盅兩件,又唔想一早起身眼矇矇去飲早茶,又或在中午跟上班一族爭枱及催促食物,想吃高質素的點心兼有折扣,late lunch是不錯的選擇。
沙嗲金錢肚

上湯煎粉果
脆炸馬蹄條和生磨芝麻卷
蛋白杏仁茶
2023-05-30 858 views
整體不知所謂,員工冇禮貌,只顧自己傾計,未食完點心-句冇問就收走,叫咗3次加水都冇人理,可能我晤係國內遊客,所以沒有服務態度,3個人食$960都唔算太少,唔知點解會有咁嘅對待!
2023-05-18 1158 views
我最近到了又一城的望月樓,享受了一頓豐盛的母親節晚餐。這一席餐點讓我非常滿意,菜品的味道和質量都非常出色,讓我和我的家人度過了一個美好的夜晚。首先,讓我們來談談前菜。這個六小碟的前菜非常精彩,每一個小碟都充滿了不同的味道和口感。我特別喜歡他們的香油蒿筍絲和涼拌青瓜海蜇頭,這兩個菜的味道非常清新爽口,給人一種很舒適的感覺。三色素鵝也非常好吃,這個菜以不同的蔬菜製成,每個蔬菜都有自己獨特的口感和味道。接下來,是一些經典的川菜和粤菜。夫妻肺片搭配上濃郁的醬汁,口感非常豐富,非常適合喜歡吃辣的人。椒鹽脆皮豆腐也非常不錯,這個菜做得十分酥脆,配上微微的椒鹽味道,真是一絕。蒜泥白肉則是口感鮮嫩,搭配上蒜泥的味道非常開胃。這次晚餐的亮點當屬X0醬露筍桂花蚌炒帶子和百花炸釀蟹鉗。X0醬露筍桂花蚌炒帶子的味道非常鮮美,筍和帶子的口感非常結實,而蚌肉也非常鮮甜。而百花炸釀蟹鉗也是一道令人驚豔的菜品,鉗子的肉質非常嫩滑,炸得十分香脆。如果你喜歡海鮮,那酸菜龍躉球和蠔皇鮑魚扒鵝掌絕對不容錯過。酸菜龍躉球的味道非常鮮美,龍躉球的肉質也非常軟嫩,而酸菜的味道非常開胃。蠔皇鮑魚扒鵝掌則是一道極具豪華感的菜品,鵝掌肉

如果你喜歡海鮮,那酸菜龍躉球和蠔皇鮑魚扒鵝掌絕對不容錯過。酸菜龍躉球的味道非常鮮美,龍躉球的肉質也非常軟嫩,而酸菜的味道非常開胃。蠔皇鮑魚扒鵝掌則是一道極具豪華感的菜品,鵝掌肉質鮮嫩,而鮑魚的味道也非常鮮美。

最後,讓我們來談談甜點。這次晚餐的甜點是蟠桃壽桃,非常適合慶祝母親節。蟠桃壽桃的外形非常精美,味道也非常不錯,是一個完美的結束。

總體而言,這次晚餐非常出色,菜品質量非常高,味道和口感都非常好。如果你想要享受一頓豪華的晚餐,我強烈推薦你到望月樓嚐一嚐。

2023-05-17 917 views
再一次去「望月樓」🌈😄同樣地無令我失望。價錢同質素成正比。每道菜式都有些驚喜。我哋分別叫左五道菜+一個甜品。1. 芋蓉香酥鴿2. 帶子炒露荀3. 椒鹽魷魚4. 黃金蝦碌5. 望月焗豬扒飯(⭐️⭐️⭐️)各有特色,最特別係個「望月焗豬扒飯」,雖然比我一般認知貴,但黎到、食到就覺得超值!豬扒夠淋夠豬昧,醬汁夠,芝士香滑,加埋隻半熟蛋👏👍🏼。重有,超大份量,無得輸!最後黎個4人前豆腐化,又係無得頂。香、滑、夠熱。👍🏼最後,原來Openrice 訂枱有九折!贏曬😄😄😄👍🏼👍🏼👍🏼
再一次去「望月樓」🌈😄

1. 芋蓉香酥鴿
2. 帶子炒露荀
3. 椒鹽魷魚
4. 黃金蝦碌
5. 望月焗豬扒飯(⭐️⭐️⭐️)

最後黎個4人前豆腐化,又係無得頂。香、滑、夠熱。👍🏼

2023-05-15
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 望月焗豬扒飯
2023-04-28 963 views
早幾日去又一城,想飲下茶,想起未試過呢間望月樓,諗住Openrice 訂位,但又奇怪只訂到10點半,之後就5點。。。咁即係午餐無得訂🤷🏻‍♂️叫左啲點心+肉絲2面黃點心有蝦餃、雪山叉燒包、魚肚焼賣、芋角。三個人食都好夠了。食物水準幾好,無咩好投訴,只是待應就好渣。無笑容、無greetings 、叫佢有個肥仔直頭無視你。咁唔掂囉🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️直接扣曬分。Anyway 心情好嘅會再去,會叫好多人話好食呢焗豬扒飯😄😆🤭

叫左啲點心+肉絲2面黃
點心有蝦餃、雪山叉燒包、魚肚焼賣、芋角。三個人食都好夠了。

芋角、雪山叉燒包
蝦餃
前菜
2023-04-23
$230 (Lunch)
蝦餃
朋友推介望月樓,說餐廳裝潢環境不錯,食物可口,只係價格比較進取,直迫酒店星級中菜,所以前來一試整體點心有水準及美味,但價錢真係貴,我見最平的點心價錢由$58加到$68,望月焗豬扒飯由$208加到$218,茶位依舊$20/位,但就增收了前菜$28,呢個前菜係雞肋,唔要也罷😂千祈不要對侍應的服務有期望,真係一般啦!最後用匯豐的Signature卡找數,網站上寫有全單9折優惠,埋單時已講話用Signature卡,但第一個負責埋單的侍應依然碌了張沒有打折的簽帳單給我,我仔細看和再問之下,她就走了,隨後換了另一位侍應來,說已取消了前一張簽帳單及出了更新有打9折的簽帳單給我簽署。

千祈不要對侍應的服務有期望,真係一般啦!

雪山叉燒焗餐包和芙蓉海鮮芋角
黑松露野菌脆皮腸粉
2023-04-08
$210 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
雪山叉燒焗餐包和芙蓉海鮮芋角
黑松露野菌脆皮腸粉
  • 芙蓉海鮮芋角
2023-04-06 989 views
清明和復活節假期前後不少港人離港旅遊,年輕的一輩各自安排好節目,剩下我們兩夫婦和大伯三個老人家,打算到又一城碰碰運氣,隨便找家食肆吃個假日午餐。果然得到幸運之神的眷顧,第一間先去望月樓便馬上給安排入座,侍應招呼殷勤,茶水點心款式多不勝數,可惜我們只有三個人,隨便點點畫畫,不經意已經點了9款點心,最後還得老公和大伯制止我再點下去,才不大情願下「收手」。不久點心便源源不絕的送上,除了傳統的蝦餃、义燒腸粉、咸水角和小籠包外,义燒酥、XO醬炒蘿蔔糕和腸粉墊底的金錢肚都十分惹味,雪山义燒包更是每枱必叫之選,色香味俱全,放滿一桌,原本以為三個人9款點心,即每人3款,是可以輕輕鬆鬆的KO清枱的,結果大飽口福之餘,我們三個都要捧着肚子,飯後在商場散步良久,下次真的要多叫上幾個來「幫口」了!

2023-04-05
$280 (Lunch)
  • 雪山焗义燒包
2023-04-01 778 views
两个人,10%服务费,排队时间很久。菜品还可以……一开始排号还可以,过号五个号内其实不需要重新排号。结果前台很不耐烦的和我说都过号了你们都不在,没办法。重新排队吧……就又给我打了一个号码。我当时就离开了,因为排队太久了。走了几步突然反应过来还没过5个号,就回去找前台理论。前台还是很不耐烦,又跟我说过号的问题。我就说了这个排号规则,排号上面都写了不过5个号是可以不取新号的……然后前台才不耐烦的和我讲我后面两个号已经回来了,让我等他们进入了再进去。感觉这个很前台真的很离谱……这个事情其实最可气的点在于前台态度问题,在我进去前,这个前台还补了一句以后别过号了……没过五个号就让我重新排号?排号上的字是摆设??见碟下菜??
两个人,10%服务费,排队时间很久。菜品还可以……
感觉这个很前台真的很离谱……

见碟下菜??
2023-04-01
Type of Meal
Lunch
The Murray紅棉嘅黑毛豬焗豬扒飯好出名,相信唔少朋友都聽過,不過就未必人人捨得比成五舊水食💸畢竟焗豬本身係好平民嘅茶餐廳食物🙈望月樓來自同一集團,我定期返去報到,除左因為點心精緻,最主要係佢嘅焗豬扒飯好食到冇紅棉十成都有九成,但價錢就唔洗一半!誠意推介大家試下,以下重點推介我最鐘意嘅幾款(對上一次去時冇左金沙鵪鶉蛋燒賣,有冇人可以話我知點解😭):🍅🐷🍚 望月焗豬扒飯 $𝟚𝟘𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)厚切黑毛豬扒有六七件,好大件而且肥瘦適中,炸完後仍然嫰滑鬆軟。飯底乾爽,面層鋪上酸甜嘅鮮茄汁同多種芝士一齊焗。焗飯本身配一份半熟荷包蛋🍳蛋汁撈埋落飯度,味道豐富而唔油膩。建議六人以上share的話可以加$18加多一份荷包蛋。每次帶朋友去食佢地都拍哂手掌,必試🙌🏻🥕🥬 三色素鵝 $𝟠𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)又係每次來嘅必點,腐皮包紅蘿蔔、菇同菜,色彩繽紛見到都賞心悅目!🧄🐷 蒜泥白肉 $𝟙𝟛𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)坊間嘅蒜泥白肉一般比較重口味,咬一啖已經想飲水,依度嘅蒜泥白肉中間夾左青瓜片,醬料調味亦恰到好處,有蒜味得來食落有清新感。建議平時比太咸嘅蒜泥白肉嚇怕嘅朋友比次機會佢。⚫️ 生磨芝麻卷 $𝟝𝟠 (𝟡/

🍅🐷🍚 望月焗豬扒飯 $𝟚𝟘𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
望月焗豬扒飯
🥕🥬 三色素鵝 $𝟠𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
三色素鵝
🧄🐷 蒜泥白肉 $𝟙𝟛𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)
蒜泥白肉
⚫️ 生磨芝麻卷 $𝟝𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
芝麻味濃但唔漏,一個人食兩件easy job!
生磨芝麻卷
🥜🍡 真係花生湯圓 $𝟝𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
個餡超流心同花生味濃,皮薄餡靚!
真係花生湯圓

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-02-27
$200 (Lunch)
三色素鵝
蒜泥白肉
生磨芝麻卷
真係花生湯圓
假日想食點心,就試下呢間第五波疫情病毒源頭餐廳,週日非常繁忙,全院滿座。從環境黎講,都算有格調,座位之間都算闊落,硬件黎講絕對Presentable。但係從服務同埋衛生而言,以為自己去左屋邨酒樓,收集食完碗碟既餐車隨處可見,就咁泊係走廊,服務態度就係無,食物應有既醬汁要另外再叫侍應拎,埋單都要叫多幾次先有人理。食物質素整體而言就唔算太特別,無乜驚喜,反而覺得好油,油到連裝食物既器皿都好似好多油。雪山叉燒焗餐包 $68 — 體積偏細,普普通通XO醬蘿蔔糕 $73口感唔錯,唔算太散,SIZE岩岩好一啖食落口,可惜好油,食左幾粒都已經滯左瑤柱帶子菜菌餃 $73無乜特別,不試也罷,但係個蒸籠就唔開胃,一上台就濕笠笠咁,唔知洗唔乾淨定係蒸到濕晒蜜汁叉燒腸 $73呢個反而有驚喜,夠足料鮮蝦炸春卷 $78無乜別茶錢$20一位,前菜$28,服務費另加一總結:食物中規中矩,可一不可再

雪山叉燒焗餐包 $68 — 體積偏細,普普通通
雪山叉燒焗餐包

XO醬蘿蔔糕 $73
口感唔錯,唔算太散,SIZE

岩岩好一啖食落口,可惜好油,食左幾粒都已經滯左
XO醬蘿蔔糕

瑤柱帶子菜菌餃 $73
瑤柱帶子菜菌餃

蜜汁叉燒腸 $73
呢個反而有驚喜,夠足料
蜜汁叉燒腸

鮮蝦炸春卷 $78

無乜別
鮮蝦炸春卷

茶錢$20一位,前菜$28,服務費另加一
總結:食物中規中矩,可一不可再
2023-03-19
$238 (Lunch)
蜜汁叉燒腸
鮮蝦炸春卷
2023-03-17 389 views
點心好好食,但走既時候行出房問一位入緊單既男侍應攞個外賣蓋(之前比漏左),個侍應第一次問既時候扮聽唔到,第二次問就同我話佢入緊單問我可唔可以等一陣。其實大方答一句絕對唔係問題,等亦唔係問題,但可唔可以唔好係咁既態度?之後當然個侍應都係無比過我地,要再問另一位攞。