2021-06-26 1311 views
呢間餐廳一入到去比到一種少少高級既感覺可能係佈置同埋環境配色令到有呢種感覺食物方面個人覺得同價錢都成正比牛扒唔會太熟味道都唔差 係有牛味既牛扒配菜都唔會孤寒 有足夠既薯條比到你
呢間餐廳一入到去比到一種少少高級既感覺
可能係佈置同埋環境配色令到有呢種感覺
食物方面個人覺得同價錢都成正比
牛扒唔會太熟味道都唔差 係有牛味既牛扒
配菜都唔會孤寒 有足夠既薯條比到你
  • 美國肉眼扒
2021-06-24 1116 views
Moreish & Malt (鴻圖道) 📍:觀塘鴻圖道48號地下B號舖🚗:觀塘地鐵A2出口 步行10分鐘📞:+852 3580-7133💲:~HKD150/head for lunchFood quality👌🏼:朱古力慕絲蛋糕❌:前菜麵包、香草蒜味檸檬汁意粉、餐湯、伯爵茶總結:👎🏼比起一間意式餐廳 佢更似一間港式茶餐廳🤯👎🏼可以用難食去形容 所有嘢都係凍冰冰 都幾肯定佢都唔知灘咗幾耐等你落單再比你👎🏼啲嘢唔好食 仲要份量極多 直程係人生嘅煎熬🤯👎🏼認真佢嗰港式意粉同餐湯係我隨便喺屋企煮都好食過佢👎🏼長期見呢間好多人排隊 想問觀塘人係咪食開屎👎🏼我只係食個包就知中伏 飲埋碗湯更肯定冇錯 所以之後連相都唔想影....🥲👎🏼性價比低 普通茶記港式意粉但賣緊chill cafe嘅價錢👍🏼最好食係朱古力慕絲蛋糕 雖則我懷疑係餐廳嘅手段 比垃圾你食 再比件普通嘢你食就覺得係極品 但平心而論係好食嘅🥺
Moreish & Malt (鴻圖道)
📍:觀塘鴻圖道48號地下B號舖
🚗:觀塘地鐵A2出口 步行10分鐘
📞:+852 3580-7133
💲:~HKD150/head for lunch

Food quality
👌🏼:朱古力慕絲蛋糕
❌:前菜麵包、香草蒜味檸檬汁意粉、餐湯、伯爵茶

總結:
👎🏼比起一間意式餐廳 佢更似一間港式茶餐廳🤯
👎🏼啲嘢唔好食 仲要份量極多 直程係人生嘅煎熬🤯
👎🏼認真佢嗰港式意粉同餐湯係我隨便喺屋企煮都好食過佢
👎🏼長期見呢間好多人排隊 想問觀塘人係咪食開屎
2021-06-11 1340 views
組長請食飯叫我訂枱我見上次歡迎新同事想食呢間冇食到所以我今次就話揀返呢間然後發現上openrice訂位已經full Booking我打咗電話去博下運氣結果又有位咁其實呢我係好想食熱狗嘅無奈唔可以食澱粉質咁我未淨係可以揀扒類不過講起我個牛扒都幾好食嘅不過我想講個麵包真係忍唔住睇到佢個樣就覺得好好食係我鍾意食嘅texture🙈我忍唔住咬咗一啖我竟然忍得住薯條忍唔住個麵包🙈🙈加埋醋同埋橄欖油真係冇得頂其實個沙律都好食,有我鍾意嘅紅洋蔥不過呢間lunch來講都唔平好彩係組長請食飯😆yeah
組長請食飯叫我訂枱
睇到佢個樣就覺得好好食
係我鍾意食嘅texture🙈我忍唔住咬咗一啖
我竟然忍得住薯條忍唔住個麵包🙈🙈
加埋醋同埋橄欖油真係冇得頂
其實個沙律都好食,有我鍾意嘅紅洋蔥
不過呢間lunch來講都唔平
好彩係組長請食飯😆yeah

2021-06-09
Type of Meal
Lunch
𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁 🥩星期三🙂難得紅日!梗係出下街食飯😛 𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁 bookmark左好耐!難得即日都book到,就黎個early dinner😋逢星期三 𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁 都有做all-day Happy Hour! 紅日都唔例外🥰 由地鐵站行過去幾要10分鐘左右🥲 而家天氣咁熱,六點去到一坐低就叫左兩杯飲品啦😌 HH時段全部酒精類飲品都係around Hk$48,好扺!我就叫左杯𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲 (𝗛𝗸$𝟰𝟴)☀️佢成份有pineapple juice🍍,本身驚好甜,店員👨🏻好好同我講話:「無問題!甜話我知,幫你換過佢🤣💯!」最後出嚟真係唔太甜,幾refreshing !不過酒味比較輕。食物方面order咗個dinner set,叫佢上左個小食拼盤俾我地chill下先🤡🤡𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝟮 𝗛𝗸$𝟱𝟯𝟴 🍽𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 小食拼盤 (二人份) 🥑🥔🥗𝗖𝗿𝗮𝗯𝗺𝗲𝗮𝘁 𝘁𝗼𝘀𝘁𝗮𝗱𝗮, 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗰𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲𝘀, 𝗺𝗶𝘅𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱牛油果三文魚籽蟹肉脆餅,脆炸芝士薯波,雜菜沙律- 個
𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁 🥩

𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝟮 𝗛𝗸$𝟱𝟯𝟴 🍽

𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 小食拼盤 (二人份) 🥑🥔🥗
牛油果三文魚籽蟹肉脆餅,脆炸芝士薯波,雜菜沙律
- 個『蟹肉脆餅🦀』好好食🤤果然係signature snack😋 但個薯波就麻麻地,好粉無乜味,沙律正常❤️

𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 是日餐湯🥣
- 湯唔記得左影,好似係磨菇湯😋都幾creamy而濃味。

𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗡.𝗭. 𝗥𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 🥩
燒紐西蘭肉眼扒 配炸薯條🍟
- 牛扒正呀!我嚟依度就係想食個扒!岩岩好4成熟🤤🤤正呀!

𝗔𝗹𝗳𝗿𝗲𝗱𝗼 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 🍝
野菌芝士忌廉扁意粉🍝
- 意粉都唔錯🥰好creamy且質地適中。當然唔可以同手製意粉比較🥲

除左食物之外,不得不提佢地嘅服務❤️食完之後佢地經理有email 我follow up返個dining experience 💯😎 我個人好鍾意依啲餐後follow up💞

佢哋喺OpenRice仲做緊週末Hk$178 Free Flow Wine 🍷, Beer and Spirits! 有興趣快d book枱啦!做到6月30號😋

如果係觀塘區想食個casual dinner with steak 🥩 ,我會再嚟𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁❤️❤️😊
  • 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅
  • 美國肉眼扒
2021-06-04 725 views
2年前來食過tea,印象唔錯。今日去到是Lunch時間,沙律/餐湯+主菜+飲品坐低就有一份麵包,𥚃面有甘筍絲,加橄欖油醋,好開胃餐湯——南瓜忌廉湯個碗好唔match既😂但個湯好好飲,食到好多南瓜茸朋友就要了個沙律🥗主餐要了個手撕豬肉熱狗🌭️很大份,香腸不會太咸,上面的手撕豬肉很惹味,少許濃,再上面是菜絲,整體都好味,薯條香脆,茄汁比多少少會更好。。朋有要了個忌廉大蝦闊條麵,望落蝦夠大隻,說味道不錯。最後飲品點了ginger & honey,原來是茶包。。
2年前來食過tea,印象唔錯。
今日去到是Lunch時間,沙律/餐湯+主菜+飲品

坐低就有一份麵包,𥚃面有甘筍絲,加橄欖油醋,好開胃

餐湯——南瓜忌廉湯
個碗好唔match既😂但個湯好好飲,食到好多南瓜茸

朋友就要了個沙律🥗

主餐要了個手撕豬肉熱狗🌭️

朋有要了個忌廉大蝦闊條麵,望落蝦夠大隻,說味道不錯。

最後飲品點了ginger & honey,原來是茶包。。
2021-05-16 825 views
又遠,食物質素好差。應脆唔脆,墨西哥夾餅林到一pat野咁,野飲勁無誠意,野飲勁多冰超淡。咁耐無去,無諗過差到咁,仲特登假日去食,唔會再去,周邊大把選擇好食過佢囉!
2021-05-14 713 views
1) cocktail : Sake Sunrise 只有極輕微嘅菠蘿汁味,欠缺酒味,剩餘只有冰同水,好失望2) 卡邦尼意粉: 講真未試過咁差嘅卡邦尼意粉,只食到極濃嘅蒜茸同蛋黃醬味,無奶油香、滑溜嘅感覺,非常飽滯,食左幾啖已經無意慾食落去。不過服務良好,主動幫手pick食物盒,但環境極嘈吵,唔岩同朋友傾計。

同friend食飯,撞正呢間餐廳星期三全日Happy Hour,對於我哋鍾意飲酒🍻🍻,食飯,吹水啲人嚟講,超Lucky!!Happy Hour啲menu有太多款式,唔知邊款好,我哋就問咗嗰疑似“經理”啲高大男waiter,佢因應我哋啲口味,推介左Heros同Brewdog啲🍺,果然冇介紹錯,超正👍🏻!之後,我哋點咗蜜糖雞翼,芝士薯條,炒雜菜同好立克心太軟。蜜糖雞翼:芝麻加上蜜糖,令到雞翼整體上唔會太甜,好食!芝士薯條:超大碟,但芝士又唔會令薯條太林。炒雜菜:由於餐牌冇圖,唔知係點,加上我哋唔食辣,所以我哋落單時已經同嗰女waiter講咗,所有嘢要走辣。點知當我哋食嗰時,發現入面超多黑椒!!!於是我哋叫番頭先介紹啤酒俾我哋啲男waiter過嚟,我哋原本只係好心提佢以後有客人有特別要求嗰時要記住。點知佢即刻同我哋講唔好意思,然後仲攞走碟雜菜,叫廚房即刻重新整過,嗰一刻超窩心 😊😊!!!到我哋再食新嗰碟雜菜時,真係冇晒黑椒。食到一半嗰陣,嗰男waiter走過來,問碟雜菜仲有冇辣,真係冇唸到咁細微鎖碎啲事,佢都咁暖男,咁上心 🥰🥰。好立克心太軟:好立克加上雪糕一齊食可以令成晚啲晚餐劃上一個完美

之後,我哋點咗蜜糖雞翼,芝士薯條,炒雜菜同好立克心太軟。

蜜糖雞翼:
芝麻加上蜜糖,令到雞翼整體上唔會太甜,好食!

芝士薯條:
超大碟,但芝士又唔會令薯條太林。

炒雜菜:

好立克心太軟:
好立克加上雪糕一齊食可以令成晚啲晚餐劃上一個完美啲句號。真係冇得輸👍🏻👍🏻!!

一間餐廳啲靈魂,除左食物啲質素外,窩心啲服務都係缺一不可!!!
2021-05-01 832 views
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5星期六的中午,決定先來個醒神的早午餐,對自己和自己胃部好一點,不算過份吧?! 😛輾轉又來到觀塘區,就一試這家走工業風的M&M - Moreish & Malt 🤗 店員提醒假日1200-1700可以點餐牌上的weekend branch,好吧~ 就隨便點了幾款試試看~💋 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 ($98)帶著期望點了這個人氣小食,底層的脆餅恰似薯片,應該是即炸的,脆度、味道還可;上面是一堆蟹肉牛油果沙律,沙律醬太多,多吃有點膩;老實說,整體有點失望,一碟四件以這價錢來說,CP值不高 ☝🏻💋 燒紐西蘭肉眼扒, 炸薯條 ($158)點了medium rare的肉眼扒,肉質淋軟,肉味還可,其炭燒味香濃,個人覺得CP值高;薯條則是粗條款式,炸得剛好 😋💋 兒童餐-番茄牛肉通心粉+牛油粟米 ($58)從賣相來看已不是很吸引,普普通通的水準~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 ($98)

💋 燒紐西蘭肉眼扒, 炸薯條 ($158)

💋 兒童餐-番茄牛肉通心粉+牛油粟米 ($58)
從賣相來看已不是很吸引,普普通通的水準~
蟹肉牛油果三文魚籽脆餅
蟹肉牛油果三文魚籽脆餅
兒童餐-番茄牛肉通心粉+牛油粟米
2021-05-01
$100 (Lunch)
  • 燒紐西蘭肉眼扒
  • 炸薯條
2021-04-26 721 views
-同朋友傾計食飯唔錯嘅地方😗空間幾大幾舒服😌-燒日本豬扒配黑松露薯蓉 $148講真佢入面最好食係個薯蓉🤣黑松露味重仲要夠軟👍🏼反而個豬扒overcook左好硬仲要食完一塊第二塊凍晒仲難咬/切-燒三文魚配青瓜沙沙及燒新薯 $125三文魚會有5成同埋全熟揀✨不過我覺得個分別係個表皮到啫🤧肉質好似冇乜分別🤧不過份量都幾大 食完會有少少膩青瓜沙沙正好中和左👍🏼-🔖設有加一服務費🔖可以book定位先
同朋友傾計食飯唔錯嘅地方😗
青瓜沙沙正好中和左👍🏼
🔖設有加一服務費
🔖可以book定位先
2021-04-24 503 views
✨中女獨食難肥日誌 ✨Moreish&Malt 中女食觀塘朋友介紹這間觀塘美式餐廳,放工時間來到,好熱鬧!好多人happy hour點杯啤酒順便晚飯,明明不是星期五也有happy Friday 感覺🍻朋友點的Sapporo啤酒happy hour $50大大杯好抵!monalisa $58我要了monalisa,熱茶整壺上,帶果香味的black tea,不錯PigsOnTheRide $118這份乳豬多士一份有6件,細細件一兩口吃完!多士香脆,脆豬也是皮脆肉嫩,配上酸酸的洋蔥解膩,好食👍🏼TeriyakiHalibut $158朋友說見到鄰座點的魚看起來很不錯,所以也點了份魚!有驚喜🤩魚皮烤得香香的,略帶甜的燒汁,配上粒粒魚籽,魚肉雪白嫩滑,好好味!好立克心太軟 $85最後點了份甜品,好得意有好立克味心太軟!一切開勁流心,心太軟不過甜,連同雪糕同吃,完美作結!📮地址: Moreish & Malt (鴻圖道) (觀塘)觀塘鴻圖道48號地下B號舖☎電話: 35807133
✨中女獨食難肥日誌 ✨

觀塘鴻圖道48號地下B號舖
☎電話: 35807133
2021-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-04-14 616 views
收工同同事去咗公司附近嘅餐廳happy hour, 因為主打飲酒,都冇乜叫其他嘢食😂叫咗碟黑松露沙律醬薯條嚟送酒😂一嚟到,真係哇咗一聲!好有誠意!大大碟!我自己係薯條怪,呢碟薯條好正,超鍾意個醬!勁match!一路飲酒一路食薯條係最開心😂
一嚟到,真係哇咗一聲!好有誠意!大大碟!
2021-04-06 639 views
假日去食個lunch, 原來lunch menu得兩頁,選擇極少…… 落order時問店員除左lunch menu 可唔可以叫其他小食果啲,個店員真係好冇禮貌,答有啲有有啲冇,但唔講邊啲可以叫,唔通真係要成本menu問晒有冇先知?見店員咁唔耐煩,我地就快快脆叫左4樣野算……Crabmeat Tostada味道其實唔錯,不過違法商品說明條例,menu上的係法包底,但佢係用脆脆片上。另外蟹肉會有蟹殼……Cheese Portobello burger味道一般,漢堡唔juicy, burger ge包感覺擺左好耐Mushroom pink risotto 呢個係好味,個汁唔錯,risotto冇overcook, 亦冇過生Steak sandwich一樣,味道一般,steak好乾,唔juicy…3個餐跟餐飲,叫左杯熱檸水,隻杯好核突同dirty,得兩片檸檬……見到隻杯已經唔想飲另外叫左杯black white, 結果黎左杯ice latte…不過見店員個個都黑晒面,唔helpful, 所以都由佢算……最令我寫咁多字ge原因係埋單時,個阿叔(疑似老細)好唔順超咁一野達張單係枱,完全唔講野,大佬4
見店員咁唔耐煩,我地就快快脆叫左4樣野算……

Crabmeat Tostada
另外蟹肉會有蟹殼……

Cheese Portobello burger

Mushroom pink risotto

Steak sandwich
一樣,味道一般,steak好乾,唔juicy…

最令我寫咁多字ge原因係埋單時,個阿叔(疑似老細)好唔順超咁一野達張單係枱,完全唔講野,大佬4個人6百幾蚊,都唔係幫襯得少la, 洗唔洗黑晒面咁…… 由俾張單我地,到簽完卡,一個多謝都冇,真係一流服務

我諗佢地係做開酒吧生意,其他野都唔想理,呢間野,整體感覺超級差
2021-04-06
$180 (Lunch)
2021-03-10 1258 views
星期日人在觀塘,行了整個APM都選擇不到想吃的東西,突然想起Moreish, 決定多走十分鐘覓食。餐廳提供下午茶套餐,沙律小食漢堡意粉甜品樣樣有。最後點了pull pork 芝士熱狗,由於不吃紫椰菜,所以上餐時走掉。pull pork 味道咸淡適中,但有點乾及不夠熱。熱狗腸大大條,配上車打芝士,邪惡感十足。果然走去蔬菜就缺少了爽口感,所以還是跟餐廳的配搭最得宜。老公點的是經典漢堡,牛肉漢堡要7成熟,上桌果然煮得剛剛好。麵包質感不過不失,整個漢堡不錯但沒有太大驚喜

Pull  pork  hot  dog  +  檸水

經典漢堡+Latte
2021-03-07
$170 (Tea)
2021-03-04 965 views
婆婆生日,親友預約了這家餐廳。早一星期要我們先預點好餐,因為我們一行廿多人,合理的。為了方便,我點了二人餐開心晚巿二人餐 $428 不加一,包飲品。兩日前,突然說要改餐牌: $538要加一,無飲品。已經覺得這家餐廳有誠信問題。這樣改,變相每兩人俾多$100,廿幾人有數得計。俾面婆婆,沒有作聲,我們重新再點一次餐。去到餐廳時要當場重新點餐,都算啦,OK的,我不是西客。侍應姐姐:肉眼扒幾成熟?我:medium rare侍應姐姐:好的七成熟我:唔係七成喎,我要medium rare,三成!侍應姐姐:三成係rare喎我:一成先係rare喎侍應姐姐唔出聲,好似有d"無我咁好氣"的面口我心知有伏,於是我話:咁我要Medium,五成!一半一半,錯極有個譜後來牛扒上菜,隔離枱的親戚也吃牛扒,他伸個頭來問我:你牛扒叫幾成?於是我把以上故事講出來。他說:你看我的扒。血淋淋的扒,他說他叫七成熟……於是我明白了這裡的邏輯:七成熟=七成生、medium rare=三成生=七成熟這是一個打破我們慣性思考、講創意的地方。公雞碗裝西湯,也是挺有創意的。只是這湯沒有味道。只靠創意不夠呀,偶意都要重視一下食物質素呢!接著
婆婆生日,親友預約了這家餐廳。
早一星期要我們先預點好餐,因為我們一行廿多人,合理的。
為了方便,我點了二人餐
開心晚巿二人餐 $428 不加一,包飲品。
兩日前,突然說要改餐牌: $538要加一,無飲品。
已經覺得這家餐廳有誠信問題。
這樣改,變相每兩人俾多$100,廿幾人有數得計。
俾面婆婆,沒有作聲,我們重新再點一次餐。

去到餐廳時要當場重新點餐,都算啦,OK的,我不是西客。
侍應姐姐:肉眼扒幾成熟?
我:medium rare
侍應姐姐:好的七成熟
我:唔係七成喎,我要medium rare,三成!
侍應姐姐:三成係rare喎
我:一成先係rare喎
侍應姐姐唔出聲,好似有d"無我咁好氣"的面口
我心知有伏,於是我話:咁我要Medium,五成!
一半一半,錯極有個譜
於是我把以上故事講出來。
他說:你看我的扒。
血淋淋的扒,他說他叫七成熟……
這是一個打破我們慣性思考、講創意的地方。

公雞碗裝西湯,也是挺有創意的。只是這湯沒有味道。
只靠創意不夠呀,偶意都要重視一下食物質素呢!

接著這個三文魚籽蟹肉脆餅

我真搞不懂這個,
下面的脆餅有點像印尼蝦片的油淋淋,
上面配上一咬就漏哂油的三文魚籽。
這樣油油的口感,創意度真爆燈。
因為正常如果將這油餅變成水餅,應該會幾好味的,但當然就不會有如此油油的口感啦!

值得一提是,叫罐裝汽水也能給我一個創意的答案:
200ml的汽水。
嗯嗯,絕對是人生第一次的體驗。

與其討論食物的味道,大家的重點應放在創意上呢。
可惜之前沒有人提我要用這觀點來欣賞這家餐廳,結果吃錯了,
難怪會有點氣啦!
啊!沒有沒有,婆婆生日快樂!我過了一個愉快的晚上。
2021-02-28
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday