2024-03-21 1081 views
放lunch 原本想吃好少少,行左去mother of pizza 睇下有無人排隊,點知唔洗點等就入到去。坐低waiter 都幾好服務,見我地凍轉左個位比我地。到叫野食,發現原來比之前又貴左🥲都明ge,通漲ma..最後叫左意大利肉丸肉醬意粉,肉丸份量幾多,口感都唔錯。而肉醬味道幾濃,甜甜地酸酸地加上意粉軟硬適中,好食👍雞味濃13"Pizza份量好足,13寸2個人根本係吃到太飽😂😂 餅底黎講係好好食,脆脆地但中間可能sauce 太多有d 淋,可惜了。整體而言係好食,但價錢相對貴左d🥺

雞味濃13"Pizza

整體而言係好食,但價錢相對貴左d🥺
2024-03-20
$200 (Lunch)
2024-03-02 1452 views
曾被譽為全港最好味的薄餅,周五晚七點到達已見店外排有少人龍,排了約半個鐘入店,等候時間尚算可以接受。餐牌有13款素食及肉食的薄餅口味,即叫即製,薄餅的尺寸分別有13吋和18吋,餐廳亦貼心提供薄餅half half的選項,即使小鳥胃亦能一次過享用不同口味。Pizza hopping to one of the best pizza restaurants in Hong Kong. There was a small queue on a Friday night. It took about half an hour to enter the restaurant where the waiting time was acceptable. The menu has 13 both vegetarian and meat pizza flavors in the sizes of 13 inches and 18 inches respectively. The restaurant also thoughtfully provides a half and half pizza op

Pizza hopping to one of the best pizza restaurants in Hong Kong. There was a small queue on a Friday night. It took about half an hour to enter the restaurant where the waiting time was acceptable. The menu has 13 both vegetarian and meat pizza flavors in the sizes of 13 inches and 18 inches respectively. The restaurant also thoughtfully provides a half and half pizza option, so even small eaters can enjoy different flavors at one go.
🔘 My Parma 18” | hkd$498 (whole) hkd$249 (half)
薄餅上鋪滿了澎湃的Parma ham,醬汁方面用了意大利San Marzano蕃茄醬為基底,配上火箭菜,面層亦加入大量Mozzarella和Grana Padano兩款芝士。這款薄餅十分足料,調味亦十分惹味和濃郁,適合重口味人士,但相對上亦容易感到膩,餡料和餅底亦有分離的感覺,沒有一體成形。

🔘 Pepperoni Super Saiyan 18” | hkd$438 (whole) hkd$219 (half)
這款美式薄餅同樣用了San Marzano蕃茄醬為基底,加入了Mozzarella和Bocconcini兩款芝士,主角是滿滿的Pepperoni,真的是啖啖美式肉腸,Pepperoni愛好者絕對不能錯過!

🔘 RONAELE’s Meatballs | hkd$128
RONAELE意大利肉丸有驚喜,肉味濃郁,口感亦比其他餐廳紮實,醬汁用了San Marzano蕃茄醬,整體表現出色,推薦!
🍽️ 食物 | Food: 3.8/5
🌅 環境 | Environment: 3.5/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5
💰 價錢 | Price: 3.5/5
📝 總結 | CP Value: 3.6/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.

My Parma 18” (half) Pepperoni Super Saiyan 18”  (half)
RONAELE’s Meatballs

RONAELE’s Meatballs
2024-02-25 1285 views
今日行開銅鑼灣,就去食呢間話說最好味的pizza啦,今次人多,就可以試多幾款吾同口味,味道真係唔錯,我鍾意佢餅底夠薄,個包好煙韌,每啖入口都有豐富既配料,好有滿足感,真係好正
2024-01-29 1607 views
行過一直想試吓,但係一路都未有時間。今日銅鑼灣搵食,終於走咗入去餐廳門口有個懷舊遊戲機,好多小朋友都爭住玩星期日12點去到兩位唔使等位,廚房可以半開放式,可以見到入邊師傅喺度準備Pizza睇到佢哋個Menu先發現,原來pizza可以分開 half & half 意思即係兩種唔同嘅味道Max埋一齊我哋叫咗 summer of love & beautiful chick half half pizza。由於Pizza係即叫即焗嘅關係,等嘅時間有啲長,大約 20分鐘左右,不過都係可以接受嘅範圍。Pizza 既餅底唔算特別脆,不過味道唔錯。summer of love pizza 上面嘅菠蘿居然係新鮮,唔係用罐頭,要比個👍🏼個pizza 真係好正,又唔算太乾,一啲都唔膩,2個人食啱啱好

餐廳門口有個懷舊遊戲機,好多小朋友都爭住玩

2024-01-28
$150 (Lunch)
  • Summer of Love 1967
Mother of Pizza好出名,號稱全香港最好食嘅pizza店,經常長龍,就試試佢!當日星期四7點左右去到,唔洗排隊直入✌️Menu介紹:1️⃣麵團採用拿玻里pizza師父御用的麵粉,經48小時長時間發酵2️⃣番茄汁用生長於拿玻里火山區域的嘅San Marzano蕃茄,因為在火山區的土壤種出來,所以番茄特別香甜和茄味濃3️⃣100%全人手開皮,將麵團中間的氣泡按出皮邊,才做到像法國長法包的口感4️⃣用有華氏 800 度嘅火爐烤,才做到有豹紋嘅燶粘和像長法包般的氣泡叫左:<媽媽香蒜芝士焗麵包> $158<雞味濃> $208 13"水牛芝士、蕃茄、火箭菜、烤雞、紅洋蔥、紅椒、牧場白汁<加拿大人> $238 13"水牛芝士、番茄、美式肉腸、大蘑菇、帕馬森乾酪芝士佢可以雙味各一半咁叫加分✅,一次過滿足兩個願望😋Pizza都幾大個,配料豐富🫶特別鍾意<雞味濃>,雞胸算滑,沙律醬清新特別,食落冇咁溜;加拿大人就有少少鹹!Pizza嘅麵糰好鬆軟有咬口,但可能因為高溫下順速烘烤,所以燶邊,令到餅皮有少少苦味。蕃茄都冇我想像中咁清甜有少少酸。比起piz

Menu介紹:

叫左:
<媽媽香蒜芝士焗麵包> $158

<雞味濃> $208 13"
水牛芝士、蕃茄、火箭菜、烤雞、紅洋蔥、紅椒、牧場白汁

<加拿大人> $238 13"
水牛芝士、番茄、美式肉腸、大蘑菇、帕馬森乾酪芝士

佢可以雙味各一半咁叫加分✅,一次過滿足兩個願望😋

Pizza都幾大個,配料豐富🫶

比起pizza,我最鍾意<香蒜芝士焗麵包>😍比起pizza厚身d,但同樣咁鬆軟,無咁燶邊,芝士可以瘋狂拉絲,蒜味好濃!可配搭番茄醬/tabasco食,但我覺得就咁已經好好味🤤

• 香蒜芝士焗麵包
2024-01-12 972 views
呢間Pizza平時夜晚好多人排隊,所以提早6點幾去食,一去就有位。呢個Pizza嘅味道好好,麵團烤得香脆,有咬勁又唔太硬。而上面嘅醬料同埋配料真係夠豐富!番茄醬酸酸甜甜,配合上薄薄嘅芝士同埋新鮮嘅蔬菜,真係一絕。另外,Pizza嘅份量都好足夠,一個大個嘅Pizza,我哋4個人都食唔晒。如果你同朋友一齊食,就可以點多個口味,share一下,非常足料同打卡幾好。Pizza嘅價格都好合理,唔到好貴而且非常有水準,唔怪得平時咁多人等位。總括嚟講,呢個Pizza麵團香脆,醬料同配料豐富,份量足夠,價格合理。
Other Info. : 首先,我要講,呢個Pizza嘅味道真係好正!麵團烤得香脆,有咬勁又唔太硬。而上面嘅醬料同埋配料真係夠豐富!番茄醬酸酸甜甜,配合上薄薄嘅芝士同埋新鮮嘅蔬菜,真係一絕!如果你鍾意多啲肉,仲可以加埋火腿、雞肉或者牛肉等等。好多選擇,真係滿足各種口味! 另外,Pizza嘅份量都好足夠!一個大個嘅Pizza已經可以飽肚。如果你同朋友一齊食,就可以點多個口味,share一下,每個人都有嘢食!而且,Pizza可以冷熱食,冷返食都好好味,方便又實在! 最令人開心嘅係,Pizza嘅價格都好合理!你可以享受到美味嘅Pizza,而唔使擔心荷包大出血。真係抵食又好味! 總括嚟講,呢個Pizza真係好正呀!麵團香脆,醬料同配料豐富,份量足夠,價格合理。如果你鍾意Pizza同埋想食一個又餓又滿足嘅晚餐,絕對要試下呢個Pizza!真係一試難忘,快啲去試吓啦,你一定唔會後悔!
2023-12-17
2024-01-03 725 views
份量驚人Pizza!!❤️好適合成大班朋友一齊happy share🥳好記得以前食要等成粒鐘 冇諗過隔左咁耐 味道依然好食😊意大利肉丸肉醬意粉💰$168肉醬濃郁 酸度和甜度平衡得岩岩好!意粉軟硬度適中~而肉丸份量都幾多 每啖意粉都可以有肉丸相伴hahasᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ max ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ💰$238 (Half & Half)我覺得可以嗌雙拼既PIZZA 真係好加分🤩可以滿足到食晒2個既PIZZA之餘又抵食😗pizza底又脆又煙靭 仲有滿滿面粉香味😳sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ配料都上好足料❤包括有水牛芝士、San Marzano 蕃茄、谷巴火腿、意大利肉陽、辣椒 Infused 蜜糖🤣菠蘿多汁 食落非常清甜同解膩🔥🔥同埋呢個批雖然有少少辣 不過朋友唔食得辣都表示👌🏼😍ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ配料包括芝士、蕃茄、肉腸和蘑菇想講最好味既係~~蘑菇🍄😗份量特別多且烤得很香😝同埋呢d pizza既組合的配搭真係唔會中伏🤪Mother of Pizzas
📍禮頓道13-19號地舖#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #fus
份量驚人Pizza!!❤️
好適合成大班朋友一齊happy share🥳
好記得以前食要等成粒鐘 冇諗過隔左咁耐 味道依然好食😊

意大利肉丸肉醬意粉💰$168
肉醬濃郁 酸度和甜度平衡得岩岩好!
意粉軟硬度適中~
而肉丸份量都幾多 每啖意粉都可以有肉丸相伴haha

我覺得可以嗌雙拼既PIZZA 真係好加分🤩
可以滿足到食晒2個既PIZZA之餘又抵食😗
pizza底又脆又煙靭 仲有滿滿面粉香味😳

sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ配料都上好足料❤
菠蘿多汁 食落非常清甜同解膩🔥🔥
同埋呢個批雖然有少少辣 不過朋友唔食得辣都表示👌🏼😍

ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ配料包括芝士、蕃茄、肉腸和蘑菇
想講最好味既係~~蘑菇🍄😗
份量特別多且烤得很香😝
同埋呢d pizza既組合的配搭真係唔會中伏🤪

Mother of Pizzas
📍禮頓道13-19號地舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #fusion西餐 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #銅鑼灣 #灣仔
#pizza #motherofpizza #意大利餐廳
每次晚餐時間經過都有很多人在排隊,覺得應該是挺好吃的吧,就試了一下。🍕挺有驚喜的是可以雙拼,適合花心又飯量不大的人。-叫了summer of love和canadian.哇這個菠蘿真是不得了,又甜又多汁,對得起最好吃的披薩的名號!canadian也有很多香滑的蘑菇片,也好吃,但沒有summer of love那種驚艷feel!🥗叫了一份沙律,畢竟不可以只吃肉😭蔬菜新鮮,肉也好吃,醬汁也配搭的不錯。總體來說是一份不過不失可以一吃的沙律。

🍕挺有驚喜的是可以雙拼,適合花心又飯量不大的人。

2023-12-21 574 views
路過呢間pizza 店幾次。今日本來同個仔去Times square 上面連鎖pizza chain 食。心有不甘,又係pizza exp@@@。利申:我都地兩個都鍾意食pizza exp@@@ 但間吾中都應該試吓新嘢。上open rice 見到mother of pizzas 咁多好評。立即一試。服務一流(果位應該係南亞裔但又操流利廣東話嘅server)。Pizza 好足料,crust 唔係crispy。我個仔勁like. 最好嘅係可以雙併。十分推介。我見隔離枱叫salad 同pasta. 十分吸引。但我哋兩個13”都食唔曬。希望下次可以試埋。
Garlic Cheese Bread - 重蒜!啖啖都係蒜同芝士🫶🏻雖然話係小食,份量完全可以當正餐😶*Canadian x Pepperoni Super Saipan - 餅底煙煙靭靭🥹*Canadian經典嘅芝士蘑菇冇可能岀錯,不過食到最後有少少漏(可能因為我已經隊咗半個garlic cheese bread)入完爐嘅pepperoni脆卜卜,蕃茄底酸酸甜甜,不錯!
入完爐嘅pepperoni脆卜卜,蕃茄底酸酸甜甜,不錯!
2023-12-18 569 views
今日嚟到銅鑼灣 「Mother of Pizzas」,店內環境舒適,有著黑色為主調的裝修,光線偏暗,氣氛很有情調,建議最好book位,可以慳返好多時間。我最喜歡愛的夏天1967 ,菠蘿酸酸甜甜,配搭餅底嘅蕃茄醬,好味開胃,餅底薄而酥脆。荷蘭辣也很不錯,真係好辣。皇后駕到芝士配蕃茄醬餅底一樣好食。意大利白酒肉腸意粉的肉腸很入味,但係麵條稍微有些軟。•愛的夏天1967 13” $238•荷蘭辣 13” $238•皇后駕到 13” $238•意大利白酒肉腸意粉$168Mother of Pizzas (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

•愛的夏天1967 13” $238

•荷蘭辣 13” $238

•皇后駕到 13” $238

•意大利白酒肉腸意粉$168

Mother of Pizzas (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
2023-12-16 344 views
朋友拉我去嘅「蒜香辣妹」食店真係正到爆💥!一入到去就俾個濃郁嘅蒜香味撲鼻而來,嘩,諗起都流晒口水啦!🤤 店內裝潢樸實無華,啲椅子同枱子都係嗰種簡簡單單,但係幾舒服嘅木頭色系。我哋點咗招牌蒜香辣雞翼,真係一啖落去"又香又辣"🔥,啲雞翼外皮金黃酥脆,裹住就係啱啱好嘅辣度同鮮明嘅蒜香,簡直係搶鏡!啖啖肉嘅雞翼咬落去又嫩又多汁,我差啲要"扯住個脷唔放"喇!再講下店家嘅涼瓜牛肉粉絲煲,大家可能會覺得涼瓜會苦,但佢喺粉絲煲入邊嘅涼瓜苦度卻被巧妙咁中和咗,令人一啖接一啖。嘩,而啲牛肉條真係"滑溜溜",炆到腍唔使話,連啲平時唔食牛肉嘅朋友都讚好食嘅!最後,店家嘅服務態度都幾nice,面帶笑容,等位時仲有員工過嚟聊天打白㗎。總括來講,我會再拉多啲朋友黎,一齊嚟享受呢啲"平民美食皇者"!下次想試吓佢哋嘅秘製辣椒醬,據聞夠麻夠辣咁😏。走過路過,千祈唔好錯過呀!👍🏼🍗🌶️

2023-12-14 340 views
Mother of Pizzas 係人氣超級高嘅Pizza店。嗰日我哋夜晚去食,要排咗一段時間先有得入去。餐廳提供超級多款嘅Pizza可以選擇,基本上咩口味都會有。最受歡迎嘅菜式包括佢嘅蒜蓉包,真係超級好食,蒜蓉味超香同埋好煙韌,值得一試。
2023-11-11 873 views
今日返工決定喺銅鑼灣度食呢一間人氣pizza店,眾所周知堂食一定要排隊,於是我哋決定叫外賣。然後有同事知道用外賣app有折,於是決定外賣上公司食,我哋揀咗菠蘿味pizza,好好食唔會好鹹,好快清晒,一定要試。

2022-08-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-11-03 775 views
🎀 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀs⁡✩‧₊意大利肉丸肉醬意粉ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴍᴇᴀᴛʙᴀʟʟs ᴀɴᴅ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴍᴇᴀᴛ sᴀᴜᴄᴇʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶肉醬濃郁酸度和甜度平衡得很適中意粉煮得剛剛好有點彈牙而肉丸份量也很慷慨✩‧₊愛的夏天𝟷𝟿𝟼𝟽/ 加拿大人sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ 𝟷𝟿𝟼𝟽/ ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ 餐廳主打ᴘɪᴢᴢᴀ,當然要嘗一嘗心大心細每款都想試點了雙併ᴘɪᴢᴢᴀᴘɪᴢᴢᴀ餅底幾有質感皮脆煙靭有點厚度滿滿面粉香有別於一般連鎖店質素配上配料很滋味愛的夏天𝟷𝟿𝟼𝟽 🍍sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ 𝟷𝟿𝟼𝟽ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶ᴘɪᴢᴢᴀ配料滿滿充滿夏日風情包括有水牛芝士、辣肉腸、肉丸和菠蘿菠蘿多汁很解膩多吃幾塊也能吃得下加拿大人🍄ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶ᴘɪᴢᴢᴀ的配料包括芝士、蕃茄、肉腸和蘑菇在全部配料中蘑菇很搶風頭份量特別多且烤得很香芝士和蕃茄醬份量平均經典組合的配搭永無讓人失望ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟾/ 𝟷𝟶價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟺𝟻𝟶*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*⁡⁡⁡
🎀 ᴍᴏᴛʜᴇʀ ᴏғ ᴘɪᴢᴢᴀs

有點彈牙
而肉丸份量也很慷慨

✩‧₊愛的夏天𝟷𝟿𝟼𝟽/ 加拿大人
sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ 𝟷𝟿𝟼𝟽/ ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ

餐廳主打ᴘɪᴢᴢᴀ,當然要嘗一嘗
心大心細每款都想試

sᴜᴍᴍᴇʀ ᴏғ ʟᴏᴠᴇ 𝟷𝟿𝟼𝟽
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

ᴘɪᴢᴢᴀ配料滿滿
充滿夏日風情
包括有水牛芝士、辣肉腸、肉丸和菠蘿
菠蘿多汁很解膩
多吃幾塊也能吃得下

加拿大人🍄
ᴄᴀɴᴀᴅɪᴀɴ
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

ᴘɪᴢᴢᴀ的配料包括芝士、蕃茄、肉腸和蘑菇
在全部配料中
蘑菇很搶風頭