2011-03-14
海港城牛涮鍋: 高價地段廉價享受優質牛肉放題網誌分類:吃喝玩樂 | 圖片 網誌日期:2011-03-14 21:09 呢排都有成日去打邊爐,有去過佐敦合興啦,也有去過尖沙咀譚魚頭,亦都去過海港城的牛涮鍋!牛涮鍋係最近先去,但我都想搶先介紹比大家!點解唔由最先既寫起?當然介紹得比大家既都係因為價廉物美!大家都以為,係得海港城,咁貴租,一定收你貴啲,咁先可以平得番條數!實際情況係,估唔到地咁平咁抵食!我地晏晝去,兩個人,星期日,揀左90分鐘上級涮涮鍋套餐,牛肉係無限添置,每人係148元,兩個人加埋一埋單係325元,環境乾淨舒服,唔會坐到唔舒服,畀人撞椅背果種!我覺得真係好抵!講番牛肉,一整碟地上,紅肉以及白色的肥膏都是非常地分明,無論是放進清湯或是濃湯裏,味道依然咁出眾!嗯,我唔客氣啦!一口氣地將牛肉拖到滾哄哄的湯裏,不消一會就準備就緒,放進口中,爽滑濃郁,令人視覺及味覺都享盡官能刺激!一整碟的牛肉是無限供應的,新鮮無渣也無雪味,處理得唔錯!湯底不算好咸,滾了幾次加左好多次湯都唔會越食越咸!汽水是無限添飲,有百事,七喜甚至蘇打水,軟雪糕都係任食架!絕對令所有女仔尖叫!呢碟就係第一碟送上黎既
呢碟就係第一碟送上黎既上級進口牛肉及豚肉,豬肉既味道都唔錯喎,好鮮甜架!
之後再加既,可以叫侍應齋上牛肉,準備秒殺牛肉大行動!
由於顏色太靚,忍唔住又影多一兩張相!
自製醬料,麻醬,葱粒及五味粉,吃來當然相當有風味!
其他配料無乜選擇,我只揀左菜啦,粟米,冬菇及芋絲,不得不提的是,那些粟米真的很好味!爽甜清脆!
到陽光不是太利害的時候,侍應就把簾拉下來,可以看到海景的!
吃完後,埋單兩人合共325元!超值的牛肉之旅!行街經過,看到一映美麗的夕陽,就把她拍下來,留下無限的美好回憶
我的網誌: