2017-09-25 907 views
華嫂大家都唔陌生 最近仲進駐灣仔 開甘耐都仲係甘多人食食過幾次 水準一樣今次下午去左觀塘食等位無以前甘耐午飯時間等位就一定的等了20分鐘就入得($29)正正常常 魚肉幾大舊其實好普通 建議大家食麵可以試下其他特別湯底招牌豬扒菠蘿包($26)睇到都流口水 睇落好大個菠蘿包夠脆!豬扒唔會太乾身!配合啲醬同生菜蕃茄 感覺好fresh!雖然係包 但有埋豬扒 $26 叫抵食咸牛肉蛋芝士豬仔包 ($21)我諗未去過嘅 都必食去過嘅都可能會想再食的確 又係個包但脆身豬仔包 有埋牛油餡料好足芝士同半熟口感嘅蛋撈埋咸牛肉好滿足咸牛肉再多啲就好
華嫂大家都唔陌生

($29)
正正常常 魚肉幾大舊
其實好普通
建議大家食麵可以試下其他特別湯底

招牌豬扒菠蘿包($26)
睇到都流口水 睇落好大個
菠蘿包夠脆!豬扒唔會太乾身!
配合啲醬同生菜蕃茄 感覺好fresh!
雖然係包 但有埋豬扒 $26 叫抵食

咸牛肉蛋芝士豬仔包 ($21)
我諗未去過嘅 都必食
好滿足

咸牛肉再多啲就好

2017-09-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2017-08-26 1643 views
之前食過元朗嘅華嫂冰室今日就特登去觀塘嗰度試吓觀塘嘅華嫂原來係有觀塘限定嘅食物!就係秘製撈米線同埋檳城喇沙米線不過見到冬陰公好吸引所以今日就食咗兩個冬陰公嘅面同埋一個鹹牛肉三文治我哋一個就叫咗雞翼肉眼筋煎蛋米線嗰個味道都10分好而且肉眼筋嘅好多肉汁咬咗個口感亦都好彈牙冬陰公湯底就幾辣 但係略嫌唔夠酸但係個雞翼就真係冇得頂又夠林又有滷水味好正既瑞士雞翼如另外就嗌左一個豬扒雞翼冬陰公米粉有成3塊豬扒而且豬扒都好林身又夠爽口10分10分推介之後梗係唔少得食埋佢個招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包啦鹹牛肉嘅鹹香加埋芝士嗰種濃郁嘅香味真係好夾而且豬仔包都夠趣加埋個杯馳名嘅華嫂奶茶成件事prefect
之前食過元朗嘅華嫂冰室今日就特登去觀塘嗰度試吓
觀塘嘅華嫂原來係有觀塘限定嘅食物!
就係秘製撈米線同埋檳城喇沙米線

豬仔包啦
鹹牛肉嘅鹹香加埋芝士嗰種濃郁嘅香味真係好夾而且豬仔包都夠趣
加埋個杯馳名嘅華嫂奶茶成件事prefect
2017-08-21 1115 views
喺附近返開工,之前同事話呢到嘅菠蘿油好食,唔試過又點得呢!今日食晏經過又唔太多人就入去一試,嗌完唔駛等好耐就已經有得食呢個菠蘿油有埋蛋同蕃茄,配落去有另一番風味!而且菠蘿油熱度岩岩好,牛油唔會太快溶哂又或者太硬溶唔到!Lunch平價之選!
喺附近返開工,之前同事話呢到嘅菠蘿油好食,唔試過又點得呢!

呢個菠蘿油有埋蛋同蕃茄,配落去有另一番風味!
而且菠蘿油熱度岩岩好,牛油唔會太快溶哂又或者太硬溶唔到!
Lunch平價之選!
2017-08-01 1447 views
華嫂雖然係茶餐廳 卻同一般茶餐廳不一樣單係湯麵湯底已經同其他茶餐廳有分別 我最鍾意係中式parsley(唔知中文點寫⋯)皮蛋湯底。今日做完運動 胃口特別好叫左雞翼米粉配我最愛湯底 雞翼好淋 好入味 我叫左走皮蛋 唔知係未因為gum 比多隻雞翼我呢因為我記得之前好像得倆隻雞翼ga ja 冰花奶茶 消暑必備 其實我成日都好想試其他飲品 eg 話梅個個 或益力多個個 不記得全名 哈哈 下次有機會再試 重叫左鮮油奶多 我覺得係厚切ge奶油多 華嫂都有普通奶油多 不過鮮油奶多口感好d 麵包軟熟不過建議一大班朋友就唔好黎啦 要等好耐位ga~夏天好熱 同埋因為好多人等 要齊人先入得
華嫂雖然係茶餐廳 卻同一般茶餐廳不一樣
因為我記得之前好像得倆隻雞翼ga ja
重叫左鮮油奶多 我覺得係厚切ge奶油多
華嫂都有普通奶油多 不過鮮油奶多口感好d 麵包軟熟

2017-07-31 1106 views
趁著平日放假去一些星期六日爆棚的餐廳,所以我去了這間出名人山人海的華嫂餐室,四點鐘去到果然冇乜人,不需等便可入座,餐室員工好像知道快要放工,放慢步伐沒有太大的動力,我也可以輕鬆的叫嘢食,我們三個人叫了豬扒米線(湯底改為冬陰功,要加8蚊)、餐蛋出前一丁、招牌菠蘿包、沙律蛋多士及飲品,單上發現員工名叫「舅父」,明顯地是家族經營吧,未幾,那位「舅父」就端來一杯凍鴛鴦及一杯凍奶茶,並打趣的問我知唔知那杯是鴛鴦,我便指著那杯較深色,太太就指另外一杯,「舅父」說今次太太啱了,「舅父」原來很幽默呢!說回食物,我的豬扒米線改了冬陰公的湯底,味道濃郁,辣中帶酸,豬扒軟硬程度合適,感覺不錯,我覺得要飲了大半碗湯才對得起那加了的8蚊。其他也保持一貫的水準,整體滿意。
其他也保持一貫的水準,整體滿意。
2017-06-02 1264 views
第1次叫外賣好快 無諗過第2次打算唔洗送 自己去拎會好d 快d 點知12點50分落單 行到去要等 等到1點15先拎到 打工仔真係無乜時間等咁耐 一直係觀塘返工 每次打其他鋪叫外賣 轉頭去到鋪自取就有得拎 下次唔敢啦

2017-05-20 1201 views
本身很喜歡去華嫂冰室,為了不用排隊,今天去了華嫂冰室外賣店。正如之前看到的報道一樣,完全不用排隊,只有我一個人幫襯。相比起觀塘的堂食,外賣店完全是兩個世界。首先要讚的是他的外賣包裝設計很好,一盒分兩層上裝麪,下裝湯,紙盒和紙袋也很美觀。但正如他的老闆娘在專訪時所講的一樣,華嫂的出品不適合外賣,今天叫了奶油多及鹹牛肉雞多,回到家都不脆了,盒子的設計也不太能做到保溫,回到家所向無敵餐蛋丁的湯都冷了,我想下次還是不要躱懶堂食較好,辛苦排隊是值得的
本身很喜歡去華嫂冰室,

為了不用排隊,今天去了華嫂冰室外賣店。

正如之前看到的報道一樣,
完全不用排隊,只有我一個人幫襯。

相比起觀塘的堂食,外賣店完全是兩個世界。
首先要讚的是他的外賣包裝設計很好,
一盒分兩層上裝麪,下裝湯,
紙盒和紙袋也很美觀。

但正如他的老闆娘在專訪時所講的一樣,
華嫂的出品不適合外賣,

今天叫了奶油多及鹹牛肉雞多,
回到家都不脆了,

盒子的設計也不太能做到保溫,
回到家所向無敵餐蛋丁的湯都冷了,

我想下次還是不要躱懶堂食較好,辛苦排隊是值得的
TakeAway
我们差不多2点到的 但也等了57分钟才入座 我饿到都快哭了 番茄汤底好好喝 番茄都熬得出了沙!捞米线味道超级棒!我觉得不算很重口呀!味道刚刚好!!不咸不腻!好多好多肉 加上青瓜真的很适合夏天啊!!!而且是观塘限定 肯定要吃啊!虽然朋友们全都点了番茄汤底。。。菠萝包很酥很好吃 重点是里面的蛋还流心~我觉得要是想吃还不如早上去 早去肯定不用排这么久的队 下次我肯定早上去!中午真的太多人了下次想吃沥沙味的汤和吃鱼饼!!!
我们差不多2点到的 但也等了57分钟才入座
我饿到都快哭了 番茄汤底好好喝 番茄都熬得出了沙!
下次想吃沥沙味的汤和吃鱼饼!!!
招牌菠萝包
秘制捞米线
招牌菠萝包
秘制捞米线
2017-05-13 537 views
是日到朋友觀塘的工作室,看到外賣紙---華嫂也做外送! 牛肉通粉蕃茄湯底 (7/10)牛肉夠淋 (有感份量不多), 但味道是可以的,鮮茄湯底好像比平日稀了一點 (可能是外賣倒汗水關係),但水準還是可以的。湯和粉分開兩盤,實在有心思!芝士咸牛肉蛋多士 (8/10)外送到來依然暖暖的,又脆又香,吃著很是滿足!冰花奶茶 (7/10)由於是外送的關係,送到來時有些冰相信已溶掉了,沒有在店舖飲時帶半點"沙冰" 的感覺,但味道還是很不錯,有很香濃的茶味。總結,外送味道和堂食相差不算大,可以不用等位,打通電話就坐著等吃,實在是一好選擇👍🏼
是日到朋友觀塘的工作室,看到外賣紙---華嫂也做外送!

牛肉通粉蕃茄湯底 (7/10)
湯和粉分開兩盤,實在有心思!

芝士咸牛肉蛋多士 (8/10)
外送到來依然暖暖的,又脆又香,吃著很是滿足!

冰花奶茶 (7/10)

2017-04-29
Delivery
$60 (Tea)
  • 咸牛肉芝士蛋多士
2017-04-23 1237 views
星期日懶洋洋的下午朋友突然來電說 走吧!去試食華嫂冰室 其實之前已經有聽過不過一直都沒太大興趣想說復活節假期都懶在家最後一天要出去走走結果 走吧!下午茶吧由觀塘地鐵站行到華嫂冰室大約十分鐘路程不算行很遠建議不熟觀塘區的先看看地圖會比較很容易找到的因為星期日又是長假期已經準備要等很久想不到太約20分鐘便入座這裡其中一樣貼心是當你準備入座時職員會在門前跟你下單 再過幾分鐘入座很快食物會到 節省了再等待的時間另一個貼心 飲品如果是涷飲可以預先說明外賣杯 喝不完直接拿走喝奶茶的可以直接點樽裝的奶茶我跟朋友各自點了一個包 再大家分一半我點的是咸牛肉芝士豬仔包 涷奶茶朋友點的是招牌菠蘿包 熱咖啡起初感覺咸牛肉加蛋就好似普通蛋牛治但這個有驚喜可能是因為芝士帶出了重點招牌菠蘿包的蛋黃有種半流心狀態其他的沒有太大驚喜華嫂冰室除了有麵包配搭餐牌上有一部分都很吸引期待下一次再試食*以上純屬個人感受 謝
星期日懶洋洋的下午

期待下一次再試食

*以上純屬個人感受 謝
2017-04-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2016-12-29 4177 views
小弟成日都想食華嫂,但次次都大排長龍,所以雖然小弟住觀塘,但一次都冇食過華嫂。最近小弟公司放長假,所以特登揀平日同男朋友去試,等左十幾分鐘就有位啦男朋友揀左招牌菠蘿包,個包好鬆脆,有面粉香,最鐘意食個蛋邊煎到脆卜卜,但可能我唔鐘意食蕃茄,我覺得個包一般姐到左我點嘅招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包,本身以為係一個普通豬仔包,食左啖先發現個豬仔包有焗過,外脆內軟!同個煎蛋脆卜卜邊好夾啊再加上咸牛肉加芝士係絕配,呢個包無得輸啊!!!個人認為好食過招牌菠蘿包!!!我地仲叫左個蕃茄湯底雞翼豬扒出前一丁。呢個反而有啲失望,蕃茄湯夠濃鹵水雞翼好入味,而且啲肉好嫩豬扒唔會落得太多鬆肉粉,又唔會煎得過硬但個一丁唔係平時食嘅一丁.........隻麵唔彈牙而且唔索湯汁,晒左個咁濃嘅湯底。如果下次再叫呢個,叫通粉會比較好。
招牌菠蘿包
招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包
蕃茄雞翼豬扒出前一丁
鹵水雞翼好入味,而且啲肉好嫩
豬扒唔會落得太多鬆肉粉,又唔會煎得過硬
2016-12-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$51.5 (Tea)
招牌菠蘿包
招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包