2015-06-10 806 views
不嬲都唔買團購飲食COUPON,但YAHOO送左200蚊劵俾我,只限團購用,咁就買左個2人餐,未入到去食,打電話訂位都已經火都黎!打電話去, : 唔該想Book 今晚團購餐2位聽電話個男人態度惡劣一句就答埋黎 : 無位!我即刻話 : 下? 我都未講幾點!男人 : 今晚full晒!我 : ok !! 明天呢?男人 : 成個禮拜都無位架啦,要食就再夜啲啦 8點半啦, 8點半係攝俾你架咋! ( 使唔使多x謝你?)之後我8點去到試下有冇得入座啦,入面得一半人,分明個老闆就係唔想啲團購客係黃金食飯時間俾人食團購餐啦! ( 我理得你想唔想做團購客啦! 而家真係無俾錢黎食既咩? 你唔想做生意你可以唔好做團購,你做團購都唔係望做一次生意啦,你都想啲客覺得好食會翻轉頭啦下話 )之後落單既時候,明知團購佢地賺得微,我不嬲唔飲飲品都同我老公一人一杯特飲,等佢地有返啲飲品錢.點知個杯特飲難飲到呢,又甜,色素又勁 成杯荔枝梳打紅卜卜,超差!同食物個part個蟹係唔錯既,咖哩汁做得唔錯鳳爪都ok個蜆冬陰功就差差差,蜆唔新鮮,個冬陰功非常難飲,原因好簡單,用一包包冬陰功湯膏開水整出黎!小食拼盤非常一般最後個薄餅,催

咁就買左個2人餐,
未入到去食,打電話訂位都已經火都黎!

打電話去, : 唔該想Book 今晚團購餐2位
聽電話個男人態度惡劣一句就答埋黎 : 無位!
我即刻話 : 下? 我都未講幾點!
男人 : 今晚full晒!
我 : ok !! 明天呢?

同食物個part
個蟹係唔錯既,咖哩汁做得唔錯
鳳爪都ok

小食拼盤非常一般

最後個薄餅,催左2次,牙都撩埋都未上到, 其實成個食飯過程都只係半個鐘,我地食得快咪快啲走囉
等到個薄餅黎就即刻 her her聲食埋佢啦!!

總括 無下次
差!!!!!!!!!!!!!!
補充 : 老闆如真係嫌團購無錢賺不如唔好做團購啦,,人地食團購你就俾氣人受,咁做黎都無意思啦!亦都唔會有人透過團購而回頭,得不償失
2015-06-09
Group-buy
兩年前食過好食,今日食過番尋味,團購4人餐,有肉骨茶、木瓜柚子沙律、無骨鳳爪、春卷、扎肉、魚餅、雞鎚、湯泡花甲、蠔仔煎蛋、烤餅、咖喱蟹配農夫包。上菜好快,肉骨茶ok,沙律淡淡,鳳爪、春卷、扎肉、魚餅、雞鎚ok、烤餅好食、咖喱蟹好味、農夫包淋淋的不脆、花甲湯過鹹,凍了更鹹。蠔仔煎蛋更加送頭髮一條,又大口鹽!!同負責人講,只回應:「唔好意思!」就走開,3人來吃4人餐,原想開心吃個飽的,但由口中扯出頭髮來,還有食欲嗎?再問取膠袋拿食物走,回應是:「團購是不能取走的」,真係火都黎,本想投訴食環,但算啦,拿走食物,以後不會再來的!
團購4人餐
蠔仔煎蛋

2015-06-03
  • 無!
2015-04-26 645 views
之前買了團購,今日同屋企去食,叫了個4人餐(團購),有些小食有選擇,叫完後除左有選擇既其實我都唔記得有咩食嫁啦,之後佢來了碟錯蒜容包,我地無懷疑食了,食左之後佢先話泥錯左, 佢又無講對5住唔好意思果d,d 職員淨係係度互相話邊個放落泥我地張枱 之後呢就完啦,我地一心繼續食飯之後買單啦,點知佢碟野計我地錢,我地問佢之後重話我地食左唔係唔算數丫 成餐野食偏咸

成餐野食偏咸
生菜包
咖哩蟹
2015-04-26
2015-04-14 536 views
呢間越式工坊太近公司!老闆次次貪方便都食呢間!上次無食到海南雞飯,今次要挑戰他!雞幾嫩不錯,仲啖啖肉,加上甜䜴油更容易入口,唯獨係D飯太硬,有點鬆散!價錢是中等吧,熱飲不用加錢,下次再挑戰其他!
價錢是中等吧,熱飲不用加錢,下次再挑戰其他!
2015-04-10
$42 (Lunch)
2015-04-09 302 views
今日同兩個老闆兩個同事午餐,無咩話事權,他們話事,就去了附近間越南餐廳吃午餐。我叫左炸蝦餅春卷凍蒙,他們叫左碟海南雞飯。睇見海南雞飯幾吸引,但班男人都有食剩,應該麻麻,但我碗凍蒙還可以,蝦餅有點煙un香口,春卷還脆口的,也很鬆脆,湯汁不太酸,配得剛剛好。
2015-04-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
2014-04-09 1433 views
二人團購餐。。食晚餐。。大約六時幾到,一百三十元二位,真係一般,耐無食想食下越南嘢無所謂,但諗住會有驚喜,應該唔會了。。。成個餐,我幾like"越式牛車快"沙律,可能酸酸甜甜,幾開胃,至於主菜curry 蟹,成隻蟹係正常,都有肉的,但食落感覺一般,可能自己 like辣d卦,總知無乜驚喜,另有雞鎚,網春卷,扎肉,魚餅等,唔會難食,但又唔叫得野味,um....ok啦!。。仲有樣幾香口,係印度燒餅,點落curry到,好食,但細細塊。。其實食物係無問題,只係自己對成個餐唔算好讚,只係一個普通團購二人餐囉
二人團購餐。。食晚餐。。

2014-04-09
2013-11-22 1151 views
約了1800食飯, 早到了, 一位大嬸指我哋前坐低, 其實都知係哩區依飯服務真係欠奉, 不過未過招就唔多禮貌就誇張d, 因早了15分鐘, 另一男人似是老闆係櫃位行過嚟比餐牌我哋, 之後行開了, 我好快便揀了食物, 但位大嬸話您哋都未夠鐘, 我答話早d落單, 您哋可以早點安排嘛(仲諗住早d食完, 早d坎, 方便人哋做生意添, 一番好意, 不領我情哩

青木瓜柚子沙律,越南米網春卷及雞串
冬陰公花甲湯,咖喱蟹,印度烤餅

Other Info. : 大嬸冇影響我拆蟹心情, 美中不足係係咖哩蟹的咖哩汁唔夠熱, 因為佢一口氣出晒d嘢佞比我, 食得好倉卒呀, 因為咁嘅原固, 忘了逐張影, sorry><
2013-11-18
冬陰公花甲湯,咖喱蟹,印度烤餅
  • 冬陰公花甲湯咖喱蟹印度烤餅
2013-11-10 886 views
今日lunch揀這間係因為未試過這店。我點左雞扒飯熱奶茶,奶茶好一般,冇咩特別。雞扒飯的雞扒脆皮兼算大塊,肉嫩滑有肉汁但係冇味=.=!蔥油得dd⋯。飯有豉油汁,不過豉油汁冇咩味,飯冇米味仲有d稈味又少少太淋=.=!所以冇咩點食飯,只吃雞扒算了。
今日lunch揀這間係因為未試過這店。

我點左雞扒飯熱奶茶,奶茶好一般,冇咩特別。

2013-11-07
$45 (Lunch)
2013-10-14 756 views
團購六道菜二人晚餐: 99大元. 以今時今日香港的物價, 光這價錢, 質素不差已是好. 位置: 新蒲崗工廠區,由港鐵站出發要走大約10-15分鐘. 餐廳挺難找, 不是因為它位於橫街窄巷, 而是因為它既沒有在外放置任何招牌, 正門亦像是一般食肆的後門, 令人直覺地視之而不見. 最後在街上白轉了幾圈後, 大膽假設, 小心入內問人求證, 才"驀然回首, 店一直在這"餐廳內的擺設略簡陃, 但尚算整潔. 由於地方小人客亦不多, 雖只有廖廖兩三付應, 但一入門便有侍應招呼, 點餐亦非常順利, 算是合格. 入正題---食物.六道菜, 99大元, 當然不會有五星級食肆逐一上菜的服務. 除了蟹, 其他菜式都是差不多時間送到. 1.冬蔭功湯泡花甲:一個字"鹹"! 淺嘗四五口, 放棄......   2.青木瓜柚子沙律+越南米網春卷+沙嗲雞串: 份量少, 味道較清淡(可能是湯太鹹的緣故, 之後的菜顯得味淡). 青木瓜絲爽口, 春卷亦炸得很香, 算是好吃; 雞串則......有沙嗲醬充撐, 總不會太差. 3.咖喱炒蟹+印度烤餅: 咖喱汁只有甜味, 沒有辣味, 對少吃辣的我來說反是好事. 肉蟹頗細, 但勝在多肉
團購六道菜二人晚餐: 99大元.
以今時今日香港的物價, 光這價錢, 質素不差已是好.

位置: 新蒲崗工廠區,由港鐵站出發要走大約10-15分鐘.

入正題---食物.
冬蔭功
3.咖喱炒蟹+印度烤餅: 咖喱汁只有甜味, 沒有辣味, 對少吃辣的我來說反是好事. 肉蟹頗細, 但勝在多肉及甜. 大扣分的地方是廚師並無幫客人鉗爛蟹殼, 而餐廳提供的鉗非常十分極度污糟(用紙巾抹出黑色), 在鉗-->污糟與不鉗-->吃不到之間, 我最終屈服於前者
總結來說, 食物質素一般, 但勝在價廉, 就算是非團購, 正價亦不高. 要是平日經過附近, 可以再光顧.

2013-10-08 606 views
在這個不斷通漲的香港 隨便一碗粉麵都要二十幾元起跳 還沒有附飲料呢團購粉麵餐 只要15元 還包飲料 那裡找??雖然吃完之後我覺得只有湯底好吃!! 哈哈~~說實在的!! 那個門口真的有點難找耶比較像是後門喔 又暗又黑又小的差一點就走過了 都看不到門口在那?裡面就像是平常一間普通的茶餐廳兩邊的牆上都貼滿了餐牌同食物的照片看來好像好好吃的樣子 都想點一輪《香茅豬扒檬粉 (喇沙湯)》豬扒的香茅味好濃 肉質蠻鬆蠻JUICY的但最重要還是那個喇沙湯 也太香了除了有沙爹那種淡淡的香辣味還有超濃的椰奶香 口感又滑又香濃重點是味道又不會過咸過辣 剛剛好喔!!《豬頸肉金邊粉 (喇沙湯)》豬頸肉切太薄了 像是紙片一樣肉質又乾又柴 完全沒有爽脆彈牙的口感而且只有幾片而已 跟沒有料沒什麼分別《荔枝梳打》顏色真的好嚇人喔紅通通的 雖然的確是有荔枝的味道但味道不濃 而且那紅通通的荔枝肉吃下去的口感和味道都怪怪的!!《椰汁紅豆冰》紅豆沒有煮得綿綿的是蠻完整的紅豆顆粒 應該是起沙比較好吃吧?椰奶味很淡 比較像是椰奶水的味道喔那麼簡單的飲料都做不好還算是餐廳嗎??單是食物蠻好吃的是沒有用的耶~~ 要改進喔!!!
在這個不斷通漲的香港 隨便一碗粉麵
都要二十幾元起跳 還沒有附飲料呢
團購粉麵餐 只要15元 還包飲料 那裡找??
雖然吃完之後我覺得只有湯底好吃!! 哈哈~~
說實在的!! 那個門口真的有點難找耶
比較像是後門喔 又暗又黑又小的
差一點就走過了 都看不到門口在那?
裡面就像是平常一間普通的茶餐廳
兩邊的牆上都貼滿了餐牌同食物的照片
看來好像好好吃的樣子 都想點一輪
《香茅豬扒檬粉 (喇沙湯)》
豬扒的香茅味好濃 肉質蠻鬆蠻JUICY的
但最重要還是那個喇沙湯 也太香了
除了有沙爹那種淡淡的香辣味
還有超濃的椰奶香 口感又滑又香濃
重點是味道又不會過咸過辣 剛剛好喔!!
《豬頸肉金邊粉 (喇沙湯)》
豬頸肉切太薄了 像是紙片一樣
肉質又乾又柴 完全沒有爽脆彈牙的口感
而且只有幾片而已 跟沒有料沒什麼分別
《荔枝梳打》顏色真的好嚇人喔
紅通通的 雖然的確是有荔枝的味道
但味道不濃 而且那紅通通的荔枝肉
是蠻完整的紅豆顆粒 應該是起沙比較好吃吧?
單是食物蠻好吃的是沒有用的耶~~ 要改進喔!!!
2012-08-22 456 views
之前團購咗個二人套餐($98)...咖哩蟹 - 味道okay,佢係用肉蟹,所以都算得上係啖啖肉 (雖然隻蟹算係細隻),不過配料都還算多木瓜絲沙律 - 份量太小(兩啖就食得晒),味道偏淡...粉卷 - sorry...完全唔知食咗啲乜落肚...差到呢...雞柳串燒兩串 - 燒雞肉 + 沙嗲醬 (其實同bbq扯唔上太大關係)以上就係個餐跟嘅野...性價比極低加錢叫咗 (total 163)無骨泰式鳳爪 - 偏淡無乜味道農夫包 - 加喺咖哩蟹度,用嚟包住整份咖啡蟹,無甚特別 (個包算係細size)x辣炒聖子 - 垃圾食品之最,食唔出食炒,得小小辣,同埋小數聖子 (十零隻啩)柑桔青檬梳打水 - 即沖柑桔醬 + 青檸+ 梳打水 (無特別)檸檬茶 - 正正常常一杯茶記檸茶
之前團購咗個二人套餐($98)...
木瓜絲沙律 - 份量太小(兩啖就食得晒),味道偏淡...
以上就係個餐跟嘅野...性價比極低

加錢叫咗 (total 163)
無骨泰式鳳爪 - 偏淡無乜味道
檸檬茶 - 正正常常一杯茶記檸茶

Other Info. : 地方污糟、環境昏暗 (另人昏昏欲睡) 地方太細 (好窄好迫) 食物味道極之麻麻 唯一優點應該就係服務員態度不俗
2012-08-18
$130.5
2012-08-21 374 views
Mikiki 開左咁耐 , 都係去過一次 .... 新蒲崗呢個地方 ,我真係好少好少踏足 , 要向媽媽證實一下 , 我細個究竟有無黎過 ...平時唔會去都好啦 , 有時團購就係咁 ... 有能力令人周圍走去覓食今次呢間越式工房 , 買左團購都有好幾個月 , 終於抽到時間黎食二人餐包六道菜 , 另外仲可以用優惠價單點其他菜色, 真係幾抵 ~1. 泰式青木瓜柚子沙律~ 平時食好多地方都整到好咸 , 呢度反而係甜o既 ...原因應該係佢用左泰式辣雞醬 , 不過味道唔係幾夾 , 青木瓜絲好爽口, 柚子份量比較少1 , 食下食下又清晒喎2. 越南扎肉蒸粉飽~ 細細件 , 餡料有 d 酸酸地o既蘿白絲 , o係面再放少少扎肉 , 無乜特別 , 個粉飽皮放耐左會乾同變得韌 , 要盡快食 , 味道一般3. 馬來沙嗲串燒~ 係雪藏雞柳 , 上枱o個刻見到有少少失望 , 心目中呢 d 雞柳係超鞋o既而家睇落好似燒到過晒火咁 , 幻想到佢會係又鞋又乾又有燶味 , 點知咬落去又有 d 驚喜喎 , 幾彈牙而且個味道都唔錯喎 , 沙爹醬都幾香4. 泰皇紅咖喱炒蟹~ 紅咖喱帶點辛辣 , 有輕微似冬陰公o既酸味 ,

1. 泰式青木瓜柚子沙律
~ 平時食好多地方都整到好咸 , 呢度反而係甜o既 ...
原因應該係佢用左泰式辣雞醬 , 不過味道唔係幾夾 ,
青木瓜絲好爽口, 柚子份量比較少1 , 食下食下又清晒喎
2. 越南扎肉蒸粉飽
3. 馬來沙嗲串燒
4. 泰皇紅咖喱炒蟹
~ 紅咖喱帶點辛辣 , 有輕微似冬陰公o既酸味 , 配料有蕃茄及椰菜花
好夠淋好入味 , 不過咁大碟咖喱汁 , 又如再多 d 配料就仲正
肉蟹睇落唔大隻 , 但食落都幾多肉 , 仲好滑好甜 , 肉質似乎係恰巧炒熟
美中不足係隻蟹開蓋後只係一開二 , 又無預先 " 鉗 " 開 d 殼 , 比較難剝
但整體黎講 ... 呢碟蟹就算唔係有團購價 , 我見佢 menu 個價錢都唔貴
仲可以加錢配農夫包 , 以佢個咖哩汁, 香濃得黎唔會太油 , 應該幾夾農夫包
5 印度烤餅
~ 上枱好快就食左 , 無影到相 , 一般雪藏o既酥餅 , 趁熱食唔會差得去邊

6. 是日甜品
~ 無食到 , 我地食飽就去埋單 , 完全唔記得左仲有個甜品未食 ><"

7. 辣椒膏炒蟶子
~ 團購價加 $ 38 , 比想像中大碟得多 , d 蟶子好短但肥o都o都 , 好得意
食落都幾鮮甜幾肥美 , 間中都食到一兩隻係有沙o既 , 但可以接受o既
味道甜甜地 , 好香洋蔥同紅椒味 , 反而無乜辣味 , 容易入口 ~
8. 冬陰公湯泡花甲
~ 同樣係加 $ 38 , 相對起黎 , 花甲份量不及蟶子多 ,
冬陰公湯真係純粹用黎煮個花甲 ... 連一粒菇都無 ,
花甲好入味 , size 一般 , 冬陰公湯都幾辣 .... 仲非常之咸 ,
如果單點一碗冬陰公湯係咁o既質素o既話就好唔掂 ...
我唔知係咪因為我地叫泡花甲所以主打係令 d 花甲入味 , 所以先咁咸
9. 柑桔青檸梳打 / 咸桔柑七喜
~ 正常味道 , 冰凍解渴 , $ 20 一杯 , 價錢合理
## 團購比左 $ 98 , 連埋補返個原價加一 , 呢餐共 $ 240 左右 , 好平 !!
食物同環境都唔錯 , 睇定左 menu , 明爐魚 $ 78 , 大頭蝦 $ 128 / 2 , 下次見 ^^
2012-08-20
2012-05-15 196 views
買咗越式嘅團購。間舖位處內街不容易找, 面積比較細, 座位幾窄, 坐得唔舒服。係一個二人餐, 先尼越式粉卷, 可惜淡而無味。跟住係咖哩牛肉 + 煎餅, 二人餐竟然衹得煎餅一少件, 至於咖哩牛肉, 應該係用了太多鬆肉粉, 牛肉好淋, 但冇晒牛味, 連顏色都變成淡粉紅色, 一 d 都唔似牛肉。近年由於食客不愛食物裏太多添加劑, 連茶餐廳都少用了鬆肉粉, 果 d 淋到唔似牛肉嘅乾炒牛河, 都已經少之又少了, 但係越式似乎仍然沉迷鬆肉粉。然後係馬拉盞通菜, 呢個係成個餐唯一味道合格嘅菜式。最後係燒大蝦, 但蝦並不大, 比中菜嘅中蝦細, 蝦肉淋嘅, 冇乜蝦味, 應該係唔夠新鮮所致。至於甜品係細到得一吋 × 一吋咁大嘅芒果布甸, 但係食唔到有芒果味。服務方面就係不過不失。結論 : "越式" 並不出色。原因如下 : 1. 份量少, 二人餐係唔夠兩個人食嘅。 2. 除馬拉盞通菜外, 二人餐嘅其餘菜式味道不合格。 3. 座位窄, 坐得唔舒服。

服務方面就係不過不失。

結論 : "越式" 並不出色。原因如下 :
1. 份量少, 二人餐係唔夠兩個人食嘅。
2. 除馬拉盞通菜外, 二人餐嘅其餘菜式味道不合格。
3. 座位窄, 坐得唔舒服。
2012-05-05
Type of Meal
Dinner
2012-05-03 173 views
事源是這樣呢間野一向都有個promotion就係食完早餐/ 下午茶餐後, 佢會俾一張coupon你下次再食早餐/ 下午茶時, 就可以減兩蚊而張coupon係有限期的, 大概是一至兩個月左右吧因為這個原因, 我一個月前開始習慣了係呢間野食早餐每星期大概都有3日左右而每次都係循環咁用coupon, 用一張, 拎返一張琴日5月2號我食左個早餐, 照舊收返張coupon啦咁今日我下午茶時間口痕痕, 咁岩又可以落街下蛇下咁就第一次落左去食下午茶到俾錢果時, 我俾張coupon個收銀個收銀話張coupon已經過左期原來5月2號個早更收銀俾果張coupon我, 係4月30號到期的咁我就話, 我成日都黎食早餐架喎, 張coupon你地琴日先俾我喳喎點知個收銀就企硬, 話過左期就過左期跟住有個企堂呀姐認得我, 都知我琴日先黎過咁按常理都明白, 我冇可能係呃你果兩蚊啦而個收銀都係企硬, 話佢唔清楚早更果個係點最後我出左門口, 諗左陣覺得唔對路啦, 入返去再理論過個收銀就好悔氣咁話- 兩蚊喳嘛? 好啦, 我俾你喇雖然我冇鬧出黎, 但係聽完真係忍住成肚火你當我乞衣? 唔係兩蚊既問題! 呢個係原則既堅持囉!大佬
事源是這樣

呢間野一向都有個promotion
就係食完早餐/ 下午茶餐後, 佢會俾一張coupon你
下次再食早餐/ 下午茶時, 就可以減兩蚊
而張coupon係有限期的, 大概是一至兩個月左右吧

因為這個原因, 我一個月前開始習慣了係呢間野食早餐
每星期大概都有3日左右
而每次都係循環咁用coupon, 用一張, 拎返一張

琴日5月2號我食左個早餐, 照舊收返張coupon啦
咁今日我下午茶時間口痕痕, 咁岩又可以落街下蛇下
咁就第一次落左去食下午茶

到俾錢果時, 我俾張coupon個收銀
個收銀話張coupon已經過左期

點知個收銀就企硬, 話過左期就過左期

跟住有個企堂呀姐認得我, 都知我琴日先黎過
咁按常理都明白, 我冇可能係呃你果兩蚊啦
而個收銀都係企硬, 話佢唔清楚早更果個係點

最後我出左門口, 諗左陣覺得唔對路啦, 入返去再理論過
個收銀就好悔氣咁話- 兩蚊喳嘛? 好啦, 我俾你喇
雖然我冇鬧出黎, 但係聽完真係忍住成肚火
你當我乞衣? 唔係兩蚊既問題! 呢個係原則既堅持囉!

大佬, 呢個出錯係你地早更收銀既錯失
你個午更收銀可唔可以識得變通下?
你個同事都同你講, 呢個客琴日先黎過, 咁照道理我就會有張今日用得既coupon啦, 除非咪就係早更收銀攪錯左囉
何況唔係兩唔兩蚊既問題, 係你覺得我想呃你果兩蚊
你攪個咁既promote目的都係想客人食完會再返黎姐
如果個效果反而係趕走d熟客既, 咁你不如乜都唔好攪
唔需要咁樣去侮辱你既客人
2012-05-02 160 views
四月六日 (星期五)復活節假期長達四日我們的第一日前往了開業不久的Popcorn逛逛其實,香港每一個廣場都是大同小異,連鎖店當道,食肆亦言,很不容易才找到一家獨立全新的食店,就如平日經常在鬧市穿梭,有時到少去的地方會帶給我們新鮮感,亦可以發掘鮮為人知的食肆於是,出發到新蒲崗-這個工廠區碰碰運氣上次吃過大有街的Dream Kitchen,就留下了好印象Dream Kitchenhttp://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2223600今次再到訪大有街,見到一家門面較隱閉的越南菜,看到店子差不多滿座,就決定入內試試店員先送上菜單,我們各點了一個套餐餸料及粉類可以自由配搭先來小食,有六款選擇香茅雞鎚的香茅味道偏淡,而雞鎚頗油膩米網春卷的米網不太香脆,餡料有蘿蔔絲和肉碎,味道鮮香惹味清湯未免過清淡,令人感到淡如開水的感覺牛肉有兩大塊,牛味香且滑喇沙湯底辣度剛好,但卻欠了椰汁之香味魚餅本身帶微辣,質地彈牙,魚鮮味也頗濃整體感覺一般,但以其價錢論,仍可以接受會繼續開發工廠區的食肆
四月六日 (星期五)

復活節假期長達四日
我們的第一日前往了開業不久的Popcorn逛逛
於是,出發到新蒲崗-這個工廠區碰碰運氣
上次吃過大有街的Dream Kitchen,就留下了好印象
Dream Kitchen
店員先送上菜單,我們各點了一個套餐
餸料及粉類可以自由配搭
小食味道不太特出
先來小食,有六款選擇
香茅雞鎚的香茅味道偏淡,而雞鎚頗油膩
米網春卷的米網不太香脆,餡料有蘿蔔絲和肉碎,味道鮮香惹味
生牛肉清湯檬粉 - 湯底較淡,牛肉富牛味
清湯未免過清淡,令人感到淡如開水的感覺
牛肉有兩大塊,牛味香且滑
魚餅喇沙檬粉 - 喇沙湯底一味辣,略欠椰汁香
喇沙湯底辣度剛好,但卻欠了椰汁之香味
魚餅本身帶微辣,質地彈牙,魚鮮味也頗濃

整體感覺一般,但以其價錢論,仍可以接受
會繼續開發工廠區的食肆
2012-04-06