2022-11-30 930 views
放假終於到訪元朗Muse Furniture Lab呢間全黑田園風隱世cafe🖤揸車來的話有位置泊車🚗 近門口嘅屋仔showroom 🤪入面display左古董傢俬☺️入面有室內外用餐區同草地,好有渡假感覺🫶🏻 店裏有提供蚊怕水同凍風機幾貼心🌬️冇想像中咁熱🤪 溫泉蛋燒汁牛仔肉意粉 $168意粉都有幾個選擇,我哋叫左牛仔肉意粉🍝意粉食落幾彈牙惹味,燒汁味夠香濃,牛仔肉都幾軟稔🤪賣相都好滿意🫶🏻仲有好colourful嘅蕃茄仔同三色椒擺盤☺️煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $148必試佢地嘅法式可麗餅,揀左煙三文魚配奶油芝士法式口味🤤 金黃色餅皮賣相非常吸引🥰 口感鬆軟酥脆👍🏻 入面嘅太陽蛋同煙三文魚加埋千島醬非常滋味😍奶油芝士配搭椰菜絲一啲都唔會膩呀🥹 巨峰蒟蒻梳打 $63 | 蜜桃綠茶冰 $58飲品都幾靚💜有食用花裝飾🍹飲落去唔會太甜又清爽解膩💦 巨峰嗰杯仲有滿滿的蒟蒻🤪
近門口嘅屋仔showroom 🤪
入面display左古董傢俬☺️
入面有室內外用餐區同草地,好有渡假感覺🫶🏻
店裏有提供蚊怕水同凍風機幾貼心🌬️冇想像中咁熱🤪

溫泉蛋燒汁牛仔肉意粉 $168

賣相都好滿意🫶🏻
仲有好colourful嘅蕃茄仔同三色椒擺盤☺️

煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅 $148

巨峰蒟蒻梳打 $63 | 蜜桃綠茶冰 $58

2022-11-20
$250 (Lunch)
  • 煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅
  • 燒汁牛仔肉意大利粉
2022-11-30 26 views
#煙燻火腿沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#炸魚手指配薯條 ⭐️⭐️⭐️⭐️又比我係元朗搵到間隱世嘅打卡cafe,今次呢間係一間歐式懷舊家私風格嘅furniture lab,室內同室外位置都有照多打卡位,好似去左博物館一樣啊! @musefurniturelab ⭕️碟碟上碟都好靚好有心思⭕️推薦可麗餅唔係度度都食到⭕️食物好高質好足料大大隻蝦同帶子⭕️炸魚薯條一啲都唔Hea好脆好嫰⭕️除左餐廳室內同室外仲有間muse art&craft room可以參觀⭕️環境寧靜舒適好岩談心chill下⭕️門口有車位歡迎揸車人士前往⭕️基本上成間muse furniture lab 都可以打到卡好多野睇

#煙燻火腿沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️炸魚薯條一啲都唔Hea好脆好嫰
⭕️環境寧靜舒適好岩談心chill下
⭕️門口有車位歡迎揸車人士前往
2022-11-28 32 views
難得放假~咁就去遠d~~~去Muse Furniture Lab食下野,再響佢地嘅大草原影下相、打下卡🥳🥳.。煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅:賣相好吸睛👏🏻👏🏻~煙三文魚配埋醬汁好惹味,而香脆嘅可麗餅,入面包住左一層椰菜絲,再加埋一隻半熟蛋,口感好豐富,好好味!🥰🥰🥰.。蒜片辣椒欖油大蝦意大利粉:總共有四隻香口嘅大蝦,好足料,而且肉質好鮮甜!仲有好多蒜片,令全碟意大利粉都好香口👍🏻👍🏻.。蜜糖芥茉烤雞中翼:邪惡寶寶雞中翼,隻隻都炸到肥嘟嘟,皮脆肉juicy,真係超級好味!蜜糖芥末醬甜甜地、辣辣地,亦都好啱我口味,美中不足嘅就係:唔夠沾滿隻雞翼🤣🤣.。火龍果西柚汁:一向鍾意食火龍果嘅我,好滿意呢一杯果汁!雖然加咗西柚,但係絕無西柚嘅苦澀味,杯底仲有好多西柚肉,好好味😋.。Latte:拉花超靚,相機食先嘅朋友一定要嗌返杯👏🏻👏🏻👏🏻.其實黎之前,淨係諗住呢度好靚,可以影相打卡,完全冇諗過呢度嘅嘢食咁好味,簡直有意外驚喜!👏🏻👏🏻👏🏻
難得放假~咁就去遠d~~~
2022-11-20
$300 (Tea)
2022-11-27 29 views
香港少有有大草地同傢俬exhibition 於一身嘅餐廳, 仲有自設停車場🅿️!食物主打西餐為主。大推前菜芝士肉醬焗大啡菇,熱辣辣上,有芝士拉絲😍主菜見每台都有嗌法式可麗餅,上菜打卡好選擇,食落亦都有滿滿嘅黑松露味😋另外個意粉都好有玩味,溫泉蛋可以自己落去,鍾意打卡嘅人記得開BOOMERANG function😉 餐廳食完之後仲可以去隔離草地/黑色小屋入邊打卡! ꧁☬小編食左咩☬꧂✅芝士肉醬焗大啡菇配薯條🍟✅黑松露帶子大蝦法式可麗餅✅溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉🍝✅火龍果西柚子沙冰(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰:$250

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅芝士肉醬焗大啡菇配薯條🍟
✅黑松露帶子大蝦法式可麗餅
✅溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉🍝
✅火龍果西柚子沙冰

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰:$250
2022-11-25 26 views
見到元朗呢度影相好靚,啲朋友話啲嘢好好食,今次終於到我嚟試吓啦😍😍呢度門口就有得泊車,好方便~除咗食飯之外,仲有好多影相位可以打卡😆 佢嘅員工好有禮貌,有種好親切嘅感覺👍🏻火龍果西柚汁 & 百香水果綠茶🍹首先叫咗兩杯特飲,分別係火龍果西柚汁,同埋百香水果綠茶~佢嘅火龍果西柚汁係鮮榨嘅,好fresh😋 百香水果綠茶唔係好甜,夠晒清香~田園柚子沙律🥗一開始當然要食返個田園柚子沙律先,佢嘅沙律菜同蕃茄都好新鮮,配埋柚子同埋酸酸嘅醋汁,夠晒開胃,而且擺設仲好靚添🤓炸魚手指配薯條🍟小食方面,就叫咗炸魚手指配薯條,佢嘅炸魚十分之鬆脆,外面脆得來裏面嘅魚好嫩滑,配埋沙律醬,簡直一流👍🏻👍🏻而薯條都係外脆內軟,啱晒鍾意食香口野嘅朋友仔😜溫泉蛋肉醬意粉🍝而主菜就叫咗溫泉蛋肉醬意大利粉,佢嘅意粉軟硬適中,肉醬嘅份量啱啱好,配埋溫泉蛋,令整個口感更加滑,好味😙

火龍果西柚汁 & 百香水果綠茶🍹

田園柚子沙律🥗

炸魚手指配薯條🍟

溫泉蛋肉醬意粉🍝

• 火龍果西柚汁
2022-11-25 25 views
三訪元朗Muse Furniture Lab📷由舊鋪到新鋪,今年同🤵🏻五周年紀念揀咗再訪呢間傢俬舖cafe。隔咗一年再嚟估唔到個環境又有少少唔同🤓餐廳分半室外同室內位置,室內以工業風為主。半室外以黑色Lace阻隔咗小小熱氣,但好太陽嘅時候投射落嚟嘅光線,影相都幾靚♥ 用餐區域隔離有大草地,啱晒俾小朋友盡情奔跑😏 食物方面,今次叫咗⬇️⬇️⬇️♡ Fried Scallops Black Truffle Salad♡ Takoyaki♡ Honey Mustard Chicken Wings♡ Smoke Salmon with Cream Cheese Crêpes味道嚟講整體都唔錯 (有質素,唔係得個樣)想打卡靚,推薦叫Salad 同Crepes🤣📍Muse Furniture Lab (元朗)元朗錦上路26C號地鋪
三訪元朗Muse Furniture Lab📷

食物方面,今次叫咗⬇️⬇️⬇️

♡ Takoyaki
♡ Honey Mustard Chicken Wings

味道嚟講整體都唔錯 (有質素,唔係得個樣)
想打卡靚,推薦叫Salad 同Crepes🤣

📍Muse Furniture Lab (元朗)
元朗錦上路26C號地鋪
上星期六難得和男朋友一起放假,決定去一個平日不會去的陌生地方趴趴走,來一躺郊外小旅行。我們今躺輕旅行的地點是錦田,在荃灣乘坐51號巴士,由荃灣沿山路到錦田。平日到元朗,通常會坐西鐵或行大欖隧道的巴士,既然今日來「旅行」,當然要做點不一樣的😁巴士沿途還會經過大帽山郊野公園,真的很像去旅行。三十分鐘後,便到達我們今躺旅程的第一站幾年前已經留意到這間餐廳,裝潢走華麗型格英倫田園風無論餐廳裡面還是戶外位置都佈置得非常有心思,吃完飯要瘋狂打卡了芝士肉醬焗大啡菇配薯條一直很喜歡吃焗大啡菇,今次還配上肉醬和我最愛的薯條,這個組合令我完全沒有抗拒的理由煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅賣相精美,份量頗大,面層舖滿肥美的煙三文魚,可麗餅裡包著椰菜絲,豐富了味道和口感的層次墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉意粉一上枱已經聞到陣陣的蒜辣味,吃下去不會太辣,醬汁是甜甜辣辣的,惹味之餘很有異國風情。墨魚鬚爽口彈牙,蜆肉份量亦相當多,很滋味很滿足😋Strawberry Mojito (Mocktail)酸酸甜甜的士多啤梨梳打加上滿滿的薄荷葉,非常清新解渴,吃飽飽喝這個很舒服。無論食物與環境都非常滿意,為我們這躺輕旅行揭開完美的

三十分鐘後,便到達我們今躺旅程的第一站

幾年前已經留意到這間餐廳,裝潢走華麗型格英倫田園風
無論餐廳裡面
還是戶外位置都佈置得非常有心思,吃完飯要瘋狂打卡了

芝士肉醬焗大啡菇配薯條

煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅

墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉

Strawberry Mojito (Mocktail)

無論食物與環境都非常滿意,為我們這躺輕旅行揭開完美的一幕😌

2022-11-19 43 views
It is a surprisingly beautiful & fabulous restaurant located in Kam Tin 👍🏻 The food is so yummy that we need to praise it 😋This is the outside area 🥰 so fresh & comfortable. Many green which makes me relax.This decoration can allow ppl to hold a mini wedding party or birthday party for girls 👧🏻 Girls must love it 🥰 For the outside table~ it is beautifully decorated too. I love the black & white match. This is the indoor one. The table & chair is transparent 😁 very grand & elegant ~ love it so mu

Girls must love it 🥰

This is the indoor one. The table & chair is transparent 😁 very grand & elegant ~ love it so much . The feeling Very comfy.

For the food. We ordered this cheese 🧀 salmon, spaghetti 🍝. Very mouth-watering. The sauce taste very good. 仲加埋煙燻效果👍🏻更加好食!

It comes to the signature dish -黑松露帶子大蝦瑪莉餅, must give it a try 👍🏻裏面有蔬菜,芝士,半熟蛋仲要好好食~

For the drinks, we ordered one hot drink & one fruit drink. Very fresh 🥰
2022-11-16 39 views
.今日小編難得放假,❤️約埋朋友一齊嚟到遠離繁囂,親親親親大自然的餐廳,可以畀時下都市人一個放鬆心情的地方,現在重新裝修有綠色草原,同埋有一個充滿懷舊氣息的傢俬鋪可以給客人影相,勁多打卡位超靚呀。🫶🏻墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉💯好驚喜呀,好足料,墨西哥辣椒的微辣提升了墨魚和蜆的鮮味,😍小編就算唔食得辣,都覺得好好味。煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅💯餐廳轉左新煮法,😍味道更上一層樓,有椰菜和火箭菜配上煙三文魚,好健康好好味,唔止食得好味,打卡影相亦都好靚架。❤️韓式辣烤雞中翼另可選蜜糖芥茉新口味❤️醃過嘅雞翼,配上韓式辣醬,仲有雞翼表面有少少辣椒粉,更加刺激你的味蕾,真係勁正😍😍火龍果西柚汁用紅色火龍果,好健康,🫶🏻真材實料,有西柚肉、薄荷葉,飲落去好fresh。Strawberry Mojito Mocktail好特別嘅mojito,薄荷的清新香味配合士多啤梨的酸甜味,💯意外地配合,好飲。

墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉💯

2022-11-14
Type of Meal
Tea
  • 墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意大利粉
  • Smoked Salmon with Cream Cheese Crêpes
2022-11-14 37 views
🍹Weekend想享受下片刻寧靜食番個悠閑brunch又想打卡影吓靚相呢間餐廳就可以一次過滿足晒所有願望🥰...難得放假同朋友黎到田園風cafe @musefurniturelab 去完一次已經推介左幾個朋友一定要黎試吓.黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 ($168)可麗餅係呢間餐廳既熱門菜式賣相非常之吸睛😍帶子同大蝦煎得啱啱好裏面係足料嘅千島醬椰菜同火箭菜白酒青口意大利粉 ($148)意大利粉主調係忌廉底非常非常creamy 👍🏻青口份量都唔少百香水果綠茶 ($78)完全係視覺享受😝飲落去又唔太甜又有清新感覺檸檬柚子梳打 ($68)朋友就試咗呢款酸酸甜甜飲落好chill 😙.整體嘅結論係無論嘢食定嘢飲都好高質‼️雖然用餐時間限定85分鐘但食完嘢可以周圍喺花園 同埋梳化位打卡打卡指數100分🥰極度推介同閨蜜一齊黎影番夠本先走...餐廳淨係開放星期五至星期一有時會有包場活動建議都係預早訂定枱先揸車嚟會最方便 (收費每小時港幣$20)又或者錦上路站轉小巴/巴士都可以...#hkfoodie #foodpost #musefurniturelab #餐廳推介 #打卡餐廳 #相機食先 #錦上路 #
🍹
Weekend想享受下片刻寧靜
食番個悠閑brunch
又想打卡影吓靚相
呢間餐廳就可以一次過滿足晒所有願望🥰
去完一次已經推介左幾個朋友一定要黎試吓
黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 ($168)
可麗餅係呢間餐廳既熱門菜式
賣相非常之吸睛😍
帶子同大蝦煎得啱啱好
裏面係足料嘅千島醬椰菜同火箭菜

白酒青口意大利粉 ($148)
意大利粉主調係忌廉底
非常非常creamy 👍🏻
青口份量都唔少

百香水果綠茶 ($78)
完全係視覺享受😝
飲落去又唔太甜
又有清新感覺

檸檬柚子梳打 ($68)
朋友就試咗呢款
極度推介同閨蜜一齊黎影番夠本先走
餐廳淨係開放星期五至星期一
有時會有包場活動
建議都係預早訂定枱先
揸車嚟會最方便 (收費每小時港幣$20)
又或者錦上路站轉小巴/巴士都可以
#hkfoodie #foodpost #musefurniturelab #餐廳推介 #打卡餐廳 #相機食先 #錦上路 #元朗 #hkcafe #西餐 #香港好去處 #食咩好 #去邊好 #飲食日記 #閨蜜 #拍拖好去處 #eatwithfoodiez #foodiehk #foodto元朗
濃厚萬聖節氣氛🧛🏻‍♀️極精心佈置餐廳分為三大範圍第一站🪧充滿神秘氣息餐廳限時80分鐘享受餐點第二站🪧萬聖節派對庭園👻💀🎃怪物臨記散落四周 令人玩心大發 擺出各種怪誕動作🤡第三站🪧家具收藏博物館進內自帶貴婦氣息👰🏻‍♀️屬於無人範圍 有各種道具任意打卡但記得要愛惜展品啊🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️提供西式主食 小食 甜點 飲品☀️黑松露香煎帶子大蝦法式可麗餅 $168不可錯過的招牌可麗餅🤩激多份量 口感很有層次☀️溫泉蛋燒汁牛仔肉意大利粉 $168特調燒汁一試難忘 ☀️Iced Mocha $68⚠️完全預約制 不接受walk in庭園蚊蟲較多❗️店內貼心提供蚊怕水錦上路🚇站轉的士🚖10分鐘就到但離開時較難call車🥺建議坐小巴前往地鐵站環境食物質素高 滿級節日氣氛作為萬聖節活動首選好去處🧟‍♂️環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗📍 Muse Furniture Lab (元朗)元朗錦上路26C號地鋪營業時間:星期五至一 11:45-18:00星期二至四 休息人均消費:約$100-200
濃厚萬聖節氣氛🧛🏻‍♀️極精心佈置

作為萬聖節活動首選好去處🧟‍♂️

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

📍 Muse Furniture Lab (元朗)
元朗錦上路26C號地鋪
營業時間:星期五至一 11:45-18:00
星期二至四 休息
人均消費:約$100-200

2022-10-31 36 views
呢間cafe位於錦上路好入既位置,除左特登揸車或者搭車去之外,都唔會經過見到佢🤣真正既隱世地方Cafe要預早book定,用時85分鐘。呢到環境好大好靚,戶外有個小花園for人打卡📸 室內裝修黑白復古型格風價錢方面,佢定價算高。呢到賣點係可麗餅同意粉🍝可麗餅有4款,價錢為$128-168不等。而意粉選擇就多d,6-7款,$148-$168不等。唔想咁飽肚,另外又有幾款沙律🥗$108-$148食物方面,我認為佢d野食賣相係好靚,好用心去擺盤,影相打卡唔洗加filer已經好靚📸但crepes令我有d失望,雖然佢好足料,表面都有隻煎得好靚既🍳係上面,但整個口感有d濕潤,口感變得唔太好。另外意粉同沙律色彩都好繽紛,又係好igable😍份量都夠兩個人分,味道唔算太驚艷,不過不失。佢仲有賣d限量既主食,如燒雞、牛排、羊架之類🫢不過我地就無試到總結:個人認為呢到環境係好靚好岩鍾意打卡既朋友📸如果有車既可以入黎chill下。如果要搭車又追求食物質素既唔太建議專程黎喇

Cafe要預早book定,用時85分鐘。

而意粉選擇就多d,6-7款,$148-$168不等。
唔想咁飽肚,另外又有幾款沙律🥗$108-$148

Waiting Time
85 Minutes (Dine In)
知道呢間網紅Cafe都一段日子,Cafe坐落喺元朗,位置上都幾偏僻,加埋長期爆滿嘅關係,建議大家一定要上網book定位同埋都要搵定路線睇吓點樣去呢間餐廳🧐環境裝修真係好靚,一入去好似走咗入去小花園咁有世外桃源嘅感覺,佈滿左植物,絕對係打卡勝地 📸 餐廳裝修行歐陸黑白宮廷復古風格,型格得來成件事好高雅無論係環境,食物同埋飲品都好高質,不過建議大家等秋天或者冬天嚟會好啲,夏天嚟真係好熱😂😂煙三文魚沙律配芝麻醬🥗 $128三文魚食落去好新鮮,沙律菜嘅份量亦都幾多,配埋唔同嘅沙律菜、食用花、蕃茄仔、蘿蔔同芝麻醬,絕對係開胃之作,打開你嘅味蕾 煙三文魚奶油芝士法式可麗餅 $148可麗餅上面鋪滿左椰菜絲、生菜 🥦 同埋芝士🧀 ,另外都有煙三文魚、洋蔥仔同埋太陽流心蛋 🍳 ,一切開個可麗餅嘅時候,流心蛋嘅蛋汁流落可麗餅嘅中間,成個口感好豐富😍😍白酒青口意大利粉 $148意粉食落去好creamy ,裏面仲加咗煙肉,所以食落去有鹹香嘅味道,青口嘅份量都幾多而且食落去都肥美,配返白汁所以擗咗嗰陣腥味😋黑松露薯條 🍟 $98新鮮炸起嘅薯條有好重嘅黑松露味道,脆卜卜點住黑松露醬嚟食,舔舔脷 😚蝶戀花荔枝冰 $
餐廳裝修行歐陸黑白宮廷復古風格,型格得來成件事好高雅

煙三文魚沙律配芝麻醬🥗 $128

煙三文魚奶油芝士法式可麗餅 $148

白酒青口意大利粉 $148

黑松露薯條 🍟 $98

蝶戀花荔枝冰 $68
紫色就係蝶豆花,飲品嘅底部係一粒粒嘅寒天,淡淡的荔枝味甜度啱啱好

雖然當日天氣係落雨,但環境令我地心情冇低落,餐廳入設計好有復古風味,好岩影相打卡,其次就係食物款色都好多選擇,最後揀左可麗餅,一個大蝦意粉,一個fish and chips,最緊要各方面味道唔咸,食物既熱度適中,都唔會食到好頂住,最後兩個老闆同老闆娘好nice,用心聆聽服務客人,仲可以叫佢地幫我地影相,都唔介意,仲佢哋係靚仔靚女,真係好值得支持,同去多次,繼續努力做好呀😌
2022-09-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-10-03 161 views
知道muse好耐,今次終於bk嚟試下!餐廳位置有啲隔sip, 揸車去就最方便,停車位都唔少,泊車HKD20/hr,先到先得!入座起計,lunch 食85分鐘,minimum charge, 150/p.一早諗好食咩,去到就嗌,唔洗哂時間!荔枝沙冰: 絕對係畀顏值吸引,好igable, 飲落正常,少甜咗都係頗甜!黑松露帶子crepes: 呢餐最失望呢樣,crepes 入面包咗椰菜,面頭又太多醬,完全食唔到crepes 原本嘅質感同味道,咪話鬆脆,直頭淋晒!Fish finger and chips: 正正常常,勝在夠熱辣辣,魚同薯條都好鬆脆!煙三文魚意粉: 最驚喜呢樣,惹味得嚟又唔會油膩,煙三文魚都畀得多!嚟得呢度,梗係行下影下相,雖然撞正落雨,但都可以影下室內,係幾靚幾有心機嘅!總括嚟講,嘢食正常,服務好好,得閒假日一家大細不妨一試!
知道muse好耐,今次終於bk嚟試下!

一早諗好食咩,去到就嗌,唔洗哂時間!

荔枝沙冰

黑松露帶子crepe

Fish  finger  and  chips

三文魚意粉

總括嚟講,嘢食正常,服務好好,得閒假日一家大細不妨一試!

2022-10-01
$290 (Lunch)
Fish  finger  and  chips
三文魚意粉