喺港鐵系統內,總共有97個車站,如果要你數最冷門嘅港鐵站,相信大窩口肯定榜上有名,所以我哋決定去大窩口發掘好味道啦!本身以為大窩口一帶都係本地居民嘅住所,所以餐廳都應該以港式美食為主,但勢估唔到竟然搵到居港韓國人開嘅韓國餐廳,味道非常正宗呢!甜辣炒年糕講到韓式嘅小食,第一時間就諗到甜辣炒年糕!韓式年糕煙煙韌韌,索晒韓式嘅甜辣汁,入口先由辣味搶攻,繼而甜味慢慢滲出,中和返辣度之餘,味道仲好有層次。除咗年糕之外,其他配料仲有魚蛋同雞蛋,充滿明洞街頭風味。甜辣炸雞記得以前第一二次去韓國旅行嘅時候,雞通常都係配人蔘,點會拎去炸㗎!但因為早幾年嘅人氣韓劇,令韓式炸雞成為熱潮。明洞包車嘅甜辣炸雞,雞件即叫即炸,上枱夠晒熱辣辣。甜甜辣辣嘅味道加上Supreme醬,多了份酸酸哋嘅感覺,平衡返油膩感。至於雞肉肉質超嫩滑,雞皮鬆脆,外脆內嫩。豬肉炒粉絲韓式粉絲煙靭軟綿,加上豬肉同蔬菜絲,簡簡單單嘅韓國風味,而且份量十足,夠晒飽肚抵食!海鮮豆腐湯鍋要知道湯一定係好熱好熱先好飲,所以最鍾意用石鍋上嘅韓國湯,啲湯夠晒熱辣辣!呢個海鮮豆腐湯鍋唔會辣,海鮮有蝦、青口同蜆,所以湯底忘滿海鮮嘅鮮甜味,加上嫩滑豆腐,真係

甜辣炒年糕

甜辣炸雞

豬肉炒粉絲

海鮮豆腐湯鍋
要知道湯一定係好熱好熱先好飲,所以最鍾意用石鍋上嘅韓國湯,啲湯夠晒熱辣辣!呢個海鮮豆腐湯鍋唔會辣,海鮮有蝦、青口同蜆,所以湯底忘滿海鮮嘅鮮甜味,加上嫩滑豆腐,真係可以送幾碗飯!
2023-05-24 142 views
就聽個名,會以為“蝦仁炸醬炒飯”是一個中式炒飯,但其實今日食嘅係一個韓國炒飯,它以炒好的米飯為主料,加入了蝦仁和黑色炸醬,內有肉碎,翠玉瓜,薯仔,洋蔥,韓味撲鼻,口感豐富。另一個韓式炸醬麵是一道韓國傳統的麵食,它以炸醬為主料,啲醬鋪滿成個麵度,撈一撈就食得,口感鮮美,營養豐富,聽講呢個麵喺韓國好受歡迎呢。甜辣炸雞是一道口感酥脆,味道香辣的美食,它以雞肉為主料,炸制後配上特製的甜辣醬汁,非常開胃,雞肉超級嫩滑,好過好多連鎖店的出品,這道菜適合作為下酒菜亦很適合和家人、朋友一起分享,仲有要記住,5點後食嘢就要計加一㗎。

2023-05-21 137 views
由韓國人主理嘅地道韓國餐廳🇰🇷竟然就喺屋企附近😮,個二人餐3百蚊有4樣嘢,好味又唔貴,夠哂街坊價👍兩個食完都捧住個肚走主菜揀咗生菜豬肉包,啖啖肉好過癮,好啱一邊飲酒一邊慢慢食個泡菜湯除左泡菜多之外,豬肉同豆腐都好足料,淨係飲佢都飽🤣🤣個海鮮煎餅都喜出望外,因為我好鍾意多蔥,佢完全滿足我嘅取向,仲有唔少魷魚條添最驚喜係個水冷面😈😈食落好清爽,有醋有梨汁,個面有好彈牙,成件事好滿足到因為悶熱天氣而不振嘅食慾🤤仲可以加啲芥末去增加層次今次體驗不錯👍下次想試下佢個部隊火鍋🤤鐵板芝士排骨👍🏻聽講都好出名,要留意下午5點以後會有10%服務費架

主菜揀咗生菜豬肉包,啖啖肉好過癮,好啱一邊飲酒一邊慢慢食
生菜豬肉包

2023-05-18
生菜豬肉包
2023-05-21 92 views
今日黎開荃灣探親戚,經過呢間小店,見係正宗韓國人主理,第一眼就比韓國炸雞吸引咗入去。店門雖小,但乾淨整齊,店員都好有禮貌。 同行母親一直都想試正宗韓國炸醬麵,入口爽口彈牙,醬汁香濃,但唔咸,汁入面有小小乾蔥同薯仔增加口感,青瓜絲夾埋一齊食好有清新既感覺,夏天食都唔會覺得悶熱👍🏻甜辣炸雞好懷念疫情前係韓國食既炸雞,所以每次食韓國菜,炸雞係必須要食既😍上枱已經聞到好想既甜辣味,雞肉超嫩滑,仲有肉汁鎖住係入面,d汁唔會令炸雞既皮林晒,而係保持到鬆脆,好驚喜!最後本人都好鐘意韓國既鍋物,所以叫左豬肉粉絲湯鍋。好足料,唔會因為係小店就偷工減料,粉絲爽口,豬肉鮮味,湯底鮮甜,上枱仲滾緊,超正,最鐘意食熱辣辣既鍋物😚😚下次最想試埋醬油蟹,同埋泡菜鍋。如果去開既朋友真係可以一試,但留意反係5點後黎食野會有10% sevice charge 架‼️

店門雖小,但乾淨整齊,店員都好有禮貌。
甜辣炸雞
最後本人都好鐘意韓國既鍋物,所以叫左豬肉粉絲湯鍋。
2023-05-21 128 views
這間韓國餐廳空間不算大,有6張枱,客人大部分也是外賣多.跟朋友叫了2人餐,沒想到份量超多😳2人套餐 $300LA 鐵板牛仔骨用牛肋骨烤至金黃色,搭配蔬菜包來食,酥脆的外皮和嫩滑的肉質.牛肋骨先醃製的,所以味就相當香口.配合生菜和醃蘿蔔片包起食,除了去除油膩感,還更爽口開胃🤤大醬湯(小)味道非常濃郁,口感豐富。牛肉的鮮香與大醬的咸香和醬味相得益彰。調味料也為大醬湯帶來了更多的層次和味道🤗🤗冷麵 味道清爽,口感涼爽,加入醋和芥末醬,味道酸辣可口,略帶甜味和咸味😗麵條和其他食材混合攪拌後一起食用,讓各種味道和口感混合在一起,非常美味。海鮮煎餅口感酥脆,內部柔軟,帶有豐富的海鮮香味。海鮮加入蝦仁,章魚等,海鮮的鮮美會充分地融入到煎餅中。蔬菜如洋蔥、青蔥等也會為煎餅帶來更多的口感層次和清新味道👍🏻👍🏻👍🏻🔆現在下午5點以後會用膳有10%sevice charge😊

2人套餐 $300
LA 鐵板牛仔骨

大醬湯(小)

冷麵

海鮮煎餅
口感酥脆,內部柔軟,帶有豐富的海鮮香味。

2023-05-20 1136 views
餐廳係荃灣站同大窩口中間係附近打完保齡球就黎補充體力🎳座位比較少 3-4枱左右 做街坊生意多水就自己係水機斟嘅懶得諗嘅我地直接叫左個二人餐($300)👫🏻首先上伴菜 可以refill的😋泡菜偏酸 唔算好辣 係可以空口食唔停個隻😝醃蘿蔔口感偏硬實 酸酸地又係幾開胃👍🏻🔺鐵板烤豬扒豬肉調味調得好好 醬汁甜甜地肉唔會韌仲有肉汁👍🏻附送生菜可以包肉食👅🔺大醬湯 上枱個陣仲沸騰的😋入面有好多肥牛豆腐之類 好足料🤤都幾有驚喜👍🏻👍🏻🔺拌冷麵 賣相唔錯 入面已附辣醬自己撈冷麵幾煙韌 個醬唔辣 偏甜酸 夾埋梨片一齊食都好清新可能水比較多所以整體略嫌淡🔺泡菜餅 有四塊 同款泡菜調味所以唔會辣餅嘅厚薄度適中 幾香入面有八爪魚粒 增加口感之餘都幾surprise🤩———————————————————————整體味道不錯 有種韓國小店嘅感覺😛原來真係由韓國夫婦開嘅!適合啲怕辣但又想試地道韓國菜嘅人👍🏻要留意下晝5點後黎食晚市就會收加一啦~
餐廳係荃灣站同大窩口中間

餅嘅厚薄度適中 幾香
入面有八爪魚粒 增加口感之餘都幾surprise🤩
———————————————————————
整體味道不錯 有種韓國小店嘅感覺😛
原來真係由韓國夫婦開嘅!
適合啲怕辣但又想試地道韓國菜嘅人👍🏻
要留意下晝5點後黎食晚市就會收加一啦~
2023-05-20
Type of Meal
Lunch
大醬湯
拌冷麵
泡菜煎餅
2023-05-20 591 views
朋友介紹係大窩口有間韓國餐廳, 叫明洞包車,係由居港韓國人開既, 所以食得出係韓國既味道,入到去好多花多眼亂, 好彩有店長推薦既二人餐($300), 可以試到好多野入面既環境係似D韓國街頭既小店咁, 唔會有太多好花巧既裝修, 但就感受到一種家庭式既感覺水冷麵依架天氣開始三十幾度, 食水冷麵清清涼涼咁, 令人特別開胃, 而且麵質少少煙靭而爽口, 而配合老闆推薦既芥末同醋, 成個感覺又好, 味道又唔錯海鮮煎餅個煎餅入面有唔少海鮮粒, 幾足料, 仲有唔少蔥條係煎餅入面增加香味, 而且煎得幾好, 幾好咬口泡菜湯入面有肉, 有豆腐, 而且有泡菜味之餘又唔會太搶太嗆, 師傅控制得好好, 味道剛剛好鐵板烤豬扒上枱我地都已經哇左聲, 因為好多豬扒, 感覺好抵食, 而且豬扒食落甜甜地, 質感又好, 有種越食越想食既感覺, 另外仲附送生菜, 令我們可以多一種食法總結D間小店味道真心幾好味, 而且好有韓國既味道, 有機會我地會再黎試其他野
朋友介紹係大窩口有間韓國餐廳, 叫明洞包車,
係由居港韓國人開既, 所以食得出係韓國既味道,

2023-05-18
$150 (Dinner)
2023-05-18 69 views
今日係荃灣做完野已2點多,於是係附近揾地方食午餐,一眼就見到食韓國菜餐廳,入到去就見到一位年輕韓國人,原來佢就係老闆,佢同太太經營這間餐廳。坐低就立即將餐具,泡菜,紙巾等放在枱上, 泡菜味道就係韓國旅行時的味道。我和朋友有選擇困難症,因太多選擇,所以就叫了個2人餐,唔使煩。個大醬湯到時熱氣騰騰,唔咸,材料都多,有豆腐,翠肉瓜和肉,好味。鐵板牛肉仔我最鍾意,非常入味,鬆軟,齋食正,再包埋生菜,蒜片和少許辣椒,清新到極。另外個冷麵非常Q彈,再配埋醋和wasabi ,夏天首選。最後仲有個韓式煎餅,飽到不得了。最重要係下午5:00後就要加一,所以食午餐感覺平咗D。牛仔骨真係我最愛。

另外個冷麵非常Q彈,再配埋醋和wasabi ,夏天首選。

最後仲有個韓式煎餅,飽到不得了。

最重要係下午5:00後就要加一,所以食午餐感覺平咗D。

牛仔骨真係我最愛。
$150 (Lunch)
  • 鐵板牛仔骨
2023-04-01 394 views
朋友介紹今日過開黎荃灣嚟試吓,鋪面細細間都幾難搵。唔係朋友介紹,都唔知呢度有一間韓國嘢,Menu種類都好多最後叫咗個泡菜煎餅,醬油炸雞同牛排骨湯鍋。好食之餘份量仲非常多。啲泡菜仲可以refill添,兩個人食非常飽肚差啲要攞走,特別係個牛排骨湯鍋牛味非常濃郁個湯好好飲有埋粉絲真係好飽本身諗住唔夠飽,諗住嗌個白飯,好彩冇叫😝同埋炸雞真係不。得。之。了!啲雞勁脆,勁Juicy,之前我好怕食雞胸,因為由梅又乾又硬但呢度啲炸雞令我重新愛上❣️堅好食🤤六點幾開始食食咗一個鐘頭左右,越嚟越多人,最後埋單加埋一都係$300有找,抵食!臨走見到隔籬枱嗌咗五花腩同埋甜辣炸雞聞到都好香,下次再過嚟試吓,不過要再早少少嚟,或者要book枱穩陣啲。
2023-03-25
$150 (Dinner)
最近在荃灣發現了這家由一對年青韓國夫婦開的,韓式料理他的店名是「明洞包車」,這家餐廳的招牌菜是蜜糖炸雞和燒五花腩。當日我同幾位朋友點了,芝士雞蛋卷、鐵板芝士鳳爪、蝦仁炸醬炒飯、蜜糖牛油味炸雞、炸醬炒年糕、牛排骨湯鍋、泡菜煎餅最後點少得招牌菜燒五花腩,另到我思鄉病發作好想去韓國食食食。蜜糖炸雞首先是蜜糖炸雞,這道菜的外皮酥脆,內裡卻非常的嫩滑多汁,更是讓人垂涎三尺。這道菜的份量也非常足夠,足以滿足任何一位大胃王。燒五花腩接下來是燒五花腩,這道菜採用了五花肉的肉質,整道菜的色澤鮮豔,肉質鬆軟,口感豐富,味道更是美妙絕倫。除了美食,這家餐廳的環境也非常優美,燈光柔和,氣氛溫馨,非常適合與家人或朋友一起享用美食。而且店主也非常的好人,服務周到,讓我們感到非常的舒適和放心。總體來說,「明洞包車」這家店真的是一家非常值得推薦的地方。無論是美食、環境還是服務,都非常的出色。如果你正在尋找一家能夠讓你享受美食和放鬆心情的餐廳,那麼「明洞包車」絕對是一個不錯的選擇。

蜜糖炸雞

燒五花腩

2023-03-30
$200 (Dinner)
  • 蜜糖炸雞
  • 芝士雞蛋卷
  • 泡菜煎餅
  • 燒五花腩
本來經朋友介紹,估唔到可以係度試到咁有韓國風味,咁地道嘅菜式。餐廳嘅裝潢充滿住韓國嘅特式,特別嘅係仲有韓星周邊嘅佈置,記得第一次到訪嘅時候仲會播放韓團嘅MV。餐單上邊更加有齊其他香港韓國餐廳嘅菜式。而小編想介紹嘅係蜜糖牛油炸雞同炸醬炒飯。蜜糖炸雞唔似香港坊間用醬汁淋上嘅做法,佢哋嘅炸雞係用上帶有蜜糖香甜同牛油香嘅裹粉包裹住炸雞令你每一啖都一定會有蜜糖牛油嘅味道。炸醬炒飯更加係一道惹味嘅菜式,惹味嘅炸醬加上香口嘅炒飯一完會令人食唔停口,我哋一眾朋友將呢碟炒飯食得一乾二淨,除咗呢兩道菜式外,仲有好多好多值得一試嘅菜式,一定適合鐘意韓國菜嘅朋友黎食。
  • 蜜糖牛油炸雞
  • 炸醬炒飯
2023-03-28 131 views
估唔到喺荃灣都有正宗韓國人開嘅韓式餐廳😍喺韓國留學完返香港想食韓國野 因為今日落雨所以想叫煎餅 (喺韓國因為煎餅個聲好似落雨所以韓國人喺落雨都會叫煎餅配米酒~~) 叫左泡菜煎餅同炸野 夠曬正宗 配燒啤超搭👍🏻👍🏻👍🏻老闆推薦食lunch嘅話可以叫순두부찌개 (豆腐辣湯飯) 怕辣嘅人都唔怕 可以同佢地講唔好做咁辣就可以啦~~. 晚餐又有炸雞同下酒菜 真係啱曬我呢啲韓歸派🤣🤣🤣下次會再黎😬👍🏻👍🏻正👍🏻🌟🌟🌟🌟
估唔到喺荃灣都有正宗韓國人開嘅韓式餐廳😍
喺韓國留學完返香港想食韓國野