2023-07-17 58 views
尋日放假去左沙田一田睇旅行喼,睇左一陣覺得有少少餓,所以係附近搵左一間叫鳴虎嘅拉麵店。餐廳有不同嘅拉麵、丼飯俾大家揀,我地平時好少食拉麵,見唔係特別太餓,所以我地揀左兩款拉麵。日本魚乾豬骨湯拉麵($88)和博多黑蒜油拉麵($88),兩款都好有水準,麵條煮得剛剛好,軟硬適中,日本魚乾豬骨湯底較鮮,而博多黑蒜油湯底味道比較濃郁,而佢地嘅叉燒油脂分明均衡,入口特別的香,配上流心蛋,入口特別細滑。依排特別熱,要飲罐汽水爽一爽。

依排特別熱,要飲罐汽水爽一爽。
呢間拉麵店位置喺一田超市最入位置,如果今日唔係行一田超市,我都唔知有間拉麵店喺度😮 啱哂大家行到攰,食碗拉麵中場休息吓再行過🫢 佢鋪仔細細,但人流都好旺,拉麵價錢都係$88-$98,仲有其他小食、丼飯,都係$60以下,性價比相當高👍🏻.▪️黑鳴虎黑蒜油豚骨拉麵🍜叉燒肥瘦適中,有油脂而不肥膩,豚骨味和黑蒜味濃郁,但相對湯底無平時食嘅咁油膩感,感覺比較健康,配上一隻半熟蛋、木耳,爽口彈牙拉麵,口感豐富.▪️赤虎叫得赤虎,味道當然刺激味蕾,但又唔會係入唔到口嘅辣,亦唔會掩蓋豚骨湯底味,叉燒一樣肥瘦均勻,喜歡吃辣人士必點❗️
▪️黑鳴虎
▪️赤虎

2023-07-17 26 views
鳴虎拉麵放位沙田一田一個好隱蔽嘅角落裡面,坐位不多,只有幾個bar枱位,但因為美食廣場,可以坐係其他位置品嚐拉麵。日式魚乾豬骨湯拉麵 $88豬骨湯油而不膩,加入魚乾令湯底更加有層次,飲落會有陣陣魚乾香,而叉燒口感嫩滑,入口即溶,除咗叉燒仲有流心蛋、木耳、紫菜等面料。蝦味噌豬骨湯拉麵 $88蝦味噌湯比魚乾湯更加濃郁,喜歡濃厚湯底一定要試下,湯底加入咗北海道鮮蝦、櫻花蝦粉,所以蝦味非常出眾,拉麵屬於幼麵,口感彈牙。

日式魚乾豬骨湯拉麵 $88
蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

🐯NAKITORA 鳴虎拉麵🐯經過沙田一田有位,就想試下依個日本魚乾豬骨湯拉麵🔆👉🏻日本魚乾豬骨湯拉麵佢個湯底濃郁香濃,有隻流心蛋同叉燒,仲有啲滿滿魚乾嘅香味,配埋彈牙嘅拉麵,真係一流!👉🏻肉餃子亦都好好食,餡料鮮美,外皮脆得黎有啲嚼勁💕👉🏻菠菜浸鰹魚汁依味係冷盤🔆菠菜浸鰹魚汁幾鹹香,👉🏻波子汽水Gur 一gur, 好耐冇飲過,可以嘅話,想自己開,就係想聽嗰下開瓶嘅治癒聲音🤣🔆
🐯NAKITORA 鳴虎拉麵🐯
經過沙田一田有位,就想試下依個日本魚乾豬骨湯拉麵🔆

👉🏻日本魚乾豬骨湯拉麵

👉🏻肉餃子亦都好好食,餡料鮮美,外皮脆得黎有啲嚼勁💕

👉🏻菠菜浸鰹魚汁
依味係冷盤🔆
菠菜浸鰹魚汁幾鹹香,

👉🏻波子汽水
2023-07-14 32 views
行行下一田超市,見到corner 位有幾間食肆,咁岩我同朋友都肚餓啦,就叫左2碗拉麵,坐低抖下。 呢間價錢都唔貴,麵類選擇都有7 8 款,仲有丼飯同小食,鋪仔細細都算多選擇。蝦味噌豬骨湯拉麵:超濃蝦味,連叉燒上面都有少少蝦味粉,平時鐘意飲味噌湯嘅話,一定會like 👍🏻 一匙羹湯底+拉麵,一淡食曬🤩好濃郁嘅味道四國香蔥油拉麵:我超鍾意食香蔥❤️呢個真係啱曬我!個湯底簡直係蔥海🤩。叉燒肉算厚,夠juicy , 唔會薄到一夾就散👍🏻總結:價錢幾親民,味道夠濃郁,份量適中,出餐時間快。去開一田行街行到攰又唔想入餐廳慢慢等,呢間不失為一個好選擇👍🏻

四國香蔥油拉麵

四國香蔥油拉麵
喺沙田一田行完街👣係一田百貨裏面有間本地起家既嗚虎拉麵🍜餐廳喺百貨裏面👭座位比較開揚大概有十個座位👃🏼聞到香噴噴既味道🍜同朋友一人一碗先🐟🍜日本魚乾豬骨湯拉麵$88蔥味濃沃,湯味香濃魚香,但唔會腥,大大片豚肉,再加隻流心蛋,非常滿足👍🏻🍜九州雞白湯鮑魚拉麵 $98餐奉送飲品 🧃白湯底,麵質彈牙,鮑魚有口感,湯底味濃唔會太鹹😋嗚虎主食拉麵出名,除咗拉麵仲有其他小食,炸物🍙🍤🍘下次一田百貨減掃貨要再回吃🌟地方雖然唔大,但勝在望到街景,感覺舒適

🐟🍜日本魚乾豬骨湯拉麵$88

🍜九州雞白湯鮑魚拉麵 $98
餐奉送飲品 🧃
白湯底,麵質彈牙,鮑魚有口感,湯底味濃唔會太鹹😋

🌟地方雖然唔大,但勝在望到街景,感覺舒適

2023-07-09
2023-07-11 18 views
好耐無去食拉麵🍜見呢間拉麵好多人推薦,又開左好多分店😙立即約左同事去試下先。呢間既感覺係比較food court嘅feel,去收銀處比完錢就等號碼再拎,我地就簡係要叫一個拉麵試下喇😄估唔到個味道真系好驚喜,好好食,而且個價錢都合理,唔怪得去到好多人排隊,好多人食喇😜🌟蒲燒鰻魚丼 $68 呢個飯係有半條既鰻魚🐟即叫即燒,淋上鰻魚汁,一啖食落去就知個鰻魚肉勁厚身,好肥美,d肉好嫩好滑🍱而飯係用左珍珠米🍚食落去好有嚼勁,加咪鰻魚真係超正😋🌟四國香蔥油拉麵(綠虎) $88呢間舖頭既拉麵好出名,來到就簡係要叫喇。佢地d拉麵名都好易記🍜叫綠虎,赤虎等,咁今次我就叫左綠虎試下先。個拉麵一黎到就問到個香味,原來他地加入左四國香蔥油,拉麵既份量好足,上面仲油兩塊又大又厚既豚肉🥓用火槍燒過,再浸咪個湯,食落去好香口又嫩。個溏心蛋一咬落去係流心,勁好食🥚個面煮到啱啱好,好煙韌,個湯係必飲,飲落去超濃又香,飲得出真材實料,無味精🌟炸蝦 $38炸到好脆卜卜,一咬落去入面係原隻大蝦🍤再點咪個沙律醬真係好正,外脆內軟,三隻都唔夠我一個人食😙

🌟蒲燒鰻魚丼 $68

🌟四國香蔥油拉麵(綠虎) $88

🌟炸蝦 $38

估唔到一田入面有間幾好食既拉麵🤣座位唔算多、但係眼見人流都無停過~期間限定做緊黑椒濃湯豬軟骨拉麵送3隻餃子 一罐汽水 $108👍湯底香濃 但唔會太鹹 而且黑椒唔會太嗆太辣 豬軟骨肉夠淋 軟骨都咬得開 如果可以燘到啫喱狀就更好🤣🤣另外叫左黑鳴虎黑蒜油豚肉拉麵,呢個湯底比黑椒湯底更濃更稠 蒜味好出!半肥瘦豚肉 肉質鬆軟唔鞋👌🏿兩砣拉麵都配有流心蛋一隻但略嫌過熟..無左流心效果🙈套餐送左3件炸餃子 幾好食!餃子皮香脆 入面豬肉又有肉汁鎖住 唔錯~😋😋
估唔到一田入面有間幾好食既拉麵🤣
座位唔算多、但係眼見人流都無停過~

另外叫左黑鳴虎
黑蒜油豚肉拉麵,呢個湯底比黑椒湯底更濃更稠 蒜味好出!
半肥瘦豚肉 肉質鬆軟唔鞋👌🏿
兩砣拉麵都配有流心蛋一隻
但略嫌過熟..無左流心效果🙈
套餐送左3件炸餃子 幾好食!
餃子皮香脆 入面豬肉又有肉汁鎖住 唔錯~
😋😋
2023-07-10 24 views
成日黎沙田,但唔講唔知,原來沙田新城市廣場一田地下有幾間食肆,而今日就試下其中一間———鳴虎。 佢地位置係一田熟食區個邊,如果無留心真係會睇唔到,另外佢地坐位比較少,要食到佢就要睇下運氣啦🤪🤪日本魚乾豬骨湯拉麵拉麵有紫菜、木耳、流心蛋、叉燒,叉燒煮得幾淋,肉亦比較厚,食落好有滿足感,表面用咗火鎗燒過,多咗層焦香味,真心唔錯😋豬骨湯底加上魚乾香,相比起純豬骨湯多咗個層次感,麵底係幼身麵,掛湯能力高👍👏🏻蝦味噌豬骨湯拉麵整體蝦香味十足,湯底香濃得黎唔會有腥味,同魚乾豬骨湯拉麵既分別就只係湯頭不同😆肉餃子肉餃子🥟並唔係出面咁煎出黎既,而係用炸既方法處理,但又出奇地唔錯,肉餡飽滿,外表香脆,推薦!👍👍👏🏻👏🏻😋😋

日本魚乾豬骨湯拉麵

肉餃子

2023-07-10 11 views
今日同FD行沙田一田超市,原來裡面開咗好多間餐廳,行到肚餓餓,食碗拉麵先。可樂,我嘅最愛,食拉麵一定要配汽水。肉餃子,一份有5隻。餃子煎得好香口,皮脆啵啵得來,肉餡仲好juice。食落似白菜豬肉餡,點埋餃子醋一齊食,好鮮甜。芝麻雞翼,即叫即整,送上來仲熱笠笠。雞翼炸得啱啱好,食落唔會覺得肉柴。同埋雞翼預先醃制過,唔洗點醬已經好夠味。拉麵赤虎,拉麵配料好豐富,有溫泉蛋,日式叉燒,紫菜,日本蔥等。湯底係濃郁果款,食得出用足料黎煲制,湯底好鮮甜。同埋湯夠濃郁,拉麵掛滿湯汁,每一啖都好惹味。拉麵係硬身果款,食完一份好飽TIM。估唔到求其揾一間鋪頭,質素都唔錯,食完繼續行街先!

可樂,我嘅最愛,食拉麵一定要配汽水

估唔到求其揾一間鋪頭,質素都唔錯,食完繼續行街先
2023-07-04
$100 (Dinner)
  • 拉麵赤虎
  • 肉餃子
2023-07-09 21 views
鳴虎 位於沙田 一田內拉麵店 亦有飯餐 日式小食環境係開放式 高枱高櫈 環境輕鬆先點餐 後叫number赤虎 特濃辛口拉麵紅湯 微辣 想再辣啲 可以加七味粉湯底濃厚 充滿蔥加濃郁豬骨湯麵質軟硬適中 而且掛湯 全隻流心蛋 金黃色蛋汁 叉燒唔算好厚肉 不過完全唔鞋 木耳咬落爽脆 一人份量剛剛好綠虎 四國香蔥油拉麵配料 麵質同赤虎 相似 唔同嘅係無辣味 豬骨湯更特出 加上蔥味 味道香 麵同湯汁唔會分開 最後忍唔住清晒啲湯 加$15 可以有和風沙律加飲品均衡飲食需要蔬菜 沙律菜加上沙律醋 酸酸地好開胃慢慢食 再傾偈 冇限時間走時仲發現 如果星期一至五買外賣 都係$38好抵呀
鳴虎 位於沙田 一田內

慢慢食 再傾偈 冇限時間
走時仲發現 如果星期一至五買外賣 都係$38
好抵呀
2023-07-07 22 views
黃昏往逛一田超市,原打算順道買些現成餸菜回家,及後行經超市內的小型美食廣場,就被鳴虎的一張期間限定的大廣告牌吸引,是我喜歡的冷麵,決定一試。食肆採高身bar枱設計,理論上與鄰坐排排坐會相當靠近,但在這個未到晚市高峰的時段就不構成問題了。原被冷麵廣告牌吸引而來,但在左選右選後,覺得鳴虎既是一家拉麵店,首次光顧還是先試試其招牌拉麵,於是選了與店名相同的鳴虎拉麵,即魚乾豬骨湯拉麵,另點了大阪風咖喱豬扒丼和一客吉列大蝦小食。店子是自助形式,因此免收加一,約十分鐘所有食物齊備可到櫃枱取。三款食物都即叫即整,十分溫熱,二人一致認為鳴虎拉麵是當中最美味的,麵條偏幼,彈牙掛汁,溏心蛋的時間掌握得剛好,而拉麵的湯底有著濃郁的豬骨味,再以魚乾提升鮮味,更重要是這碗拉麵的湯底少油,此外叉燒半肥瘦,肥的部位不是咬下去全口油那種,而是爽身的。整體來說,這碗拉麵我會給滿分!由於非常欣賞那個湯底,及後上網搜尋一下,在鳴虎臉書看到有關湯底的介紹,原來師傅每天會用豬骨餚7-8小時,期間不斷攪拌及隔油,怪不得不像有些拉麵的湯底會浮起一層相當嚇人的油,這碗是既有豬骨味又少油的👍🏻至於咖喱豬扒丼和吉列蝦屬正常水平,未見特別驚
至於咖喱豬扒丼和吉列蝦屬正常水平,未見特別驚喜,不過丼飯可說得上性價比高,因份量多且格價合理。

鳴虎拉麵

$90 (Dinner)
鳴虎拉麵
2023-07-07 14 views
三期一田旁邊拉麵有驚喜!舖頭環境帶點日本街頭風味,大多以高枱為主。食物主打日本地道拉麵,天氣熱辣辣最適合吃碗濃湯拉麵!而且一田食品飲品都可以在此享用,顧客可以隨心配搭其他超市食品!招牌鳴虎拉麵🐯:日本魚乾豬骨湯拉麵,餐牌著名用四種鮮魚和秘製豬骨湯熬製湯底,湯底真的非常濃郁,魚味和豬骨味配搭一流!厚身湯底掛在每條拉麵上入口,非常豐富好味!拉麵配有兩片厚叉燒,叉燒肥瘦均勻,肉質軟綿綿,果然是招牌拉麵!可以加錢加紫菜、溫泉蛋或者椰菜,今次椰菜真係爽口清甜,可以平衡濃郁湯底味道!赤虎🐯🔥:特濃辛口拉麵,當然是滿足愛辣之人之選!辣椒微帶刺激感,香氣撲鼻,每一啖濃湯,到時辛辣辣的,同樣有叉燒、紫菜和溫泉蛋,溫泉蛋絕對精心炮製非常好吃,蛋白厚身、濃郁的蛋黃味呈橙紅色,這個真的要encore吧!

蝦味噌豬骨拉麵和日本魚乾豬骨拉麵是兩種非常受歡迎的日本拉麵品種。這兩款拉麵都以豬骨湯為基礎,但在調味和配料方面有所不同。蝦味噌豬骨拉麵是一種以豬骨湯為基礎,加入鮮蝦、味噌和其他調味料熬煮而成的湯頭。這種拉麵湯頭味道濃郁,帶有蝦的鮮味和味噌的香氣,非常開胃。配料通常包括豬肉叉燒、海苔、蔥花等。日本魚乾豬骨拉麵則是一種以豬骨湯為基礎,加入魚乾、醬油和其他調味料熬煮而成的湯頭。魚乾賦予湯頭豐富的鮮味和香氣,使這種拉麵湯頭的味道更為複雜。配料通常包括豬肉叉燒、海苔、蔥花等。除了湯頭的不同,這兩種拉麵的麵條也有所區別。蝦味噌豬骨拉麵的麵條比較粗,口感較為彈牙,而日本魚乾豬骨拉麵的麵條則比較細,口感較為滑順。總的來說,蝦味噌豬骨拉麵和日本魚乾豬骨拉麵都是非常美味的拉麵品種,各有其獨特的風味和特點,值得一試。

日式
日式
  • 蝦味噌豬骨拉麵
  • 日本魚乾豬骨拉麵
2023-07-07 36 views
《鳴虎》 🍜博多黑禁油拉麵湯底係好濃郁嘅豬骨湯底,再加上黑蒜油都幾香濃好飲有流心蛋 正🍳火炙叉燒就有兩大大塊厚切 有火炙香味整體黎講都幾滿意👍🏻 🍚蒲燒鰻魚飯知佢地拉麵好出名 貪得意想試下第二d估唔到鰻魚飯都唔錯值錢合理 就有一大碗鰻魚飯而且鰻魚明顯有燒一燒過 再加上鰻魚汁幾香 送飯一流😋 🥬胡麻菠菜份量都幾足清新得黎 菠菜又好爽口不過覺得胡麻醬落得有啲多食完啲濃味野 Fresh下都唔錯 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結: 拉麵以連鎖店黎講 真係唔差 價錢合理 可以一試🫶🏻 環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥/5 食物質素:🐥🐥🐥🐥/5 性價比:🐥🐥🐥🐥/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥/5
《鳴虎》

🍜博多黑禁油拉麵
湯底係好濃郁嘅豬骨湯底,再加上黑蒜油
都幾香濃好飲
有流心蛋 正🍳