2017-04-25 1815 views
呢到係位於元朗既隱秘室內大排擋,每次都係揸私家車去,舖頭門口就係停車場,所以好方便!入面又有冷氣,環境都幾舒服,好適合一家大細去。而野食係超高水準,其中呢碟墨魚餅基本上係枱枱都會叫,因為真係好彈牙好好味,大人小朋友都爭住黎食。而且呢到仲有好多其他大排擋食唔到既菜式,我屋企人今個月已經幫襯左三次,因為真係好岩口味。仲有之前好興的奶茶冰,成條冰都係奶茶黎,就算啲冰溶左,都可以飲到奶茶味,唔會變淡。呢到真係一個幾好的食飯地方,價錢仲要唔貴,不過晚飯時間去最好book定位,因為都幾多人。
2017-04-24 1275 views
星期日同老公High Tea,揸車去元朗南山軒飮特色奶茶,食邪惡既流心吉列豬扒。南山軒近元朗站再行15分鐘先去邊,地方靠遍辟,如果揸車就方便d,店外有露天免費泊車~餐廳入面環境令人好relax,可以喺室內坐或露天坐(方便食煙人仕),我同老公揀室外人坐,坐底大家order左2份一樣既下午茶,南山茶冰(特色奶茶)同流心豬扒配沙律,等左10分鐘就有得食,流心豬扒即炸,外脆內軟,賣相吸引~杯南山茶冰,茶味香濃,支茶冰好似支奶茶雪條,簡直一杯奶茶、雙重享受
流心豬扒
$55 (Tea)
流心豬扒
  • 流心芝士豬扒配沙律
2017-03-30 1133 views
來南山軒食晚飯小菜試過唔錯,難得下午茶時間過開來,試吓佢啲茶餐得唔得先!佢d下午茶同一般茶餐廳差唔多,有炒粉麵飯、雞脾薯條之類。試咗呢個肉絲炒麵,都唔錯啊!幾足料,又即叫即炒,非常夠鑊氣!一上桌,熱到要攤一陣先食到呀😂 30幾蚊一份鑊氣茶餐,非常唔錯!

佢d下午茶同一般茶餐廳差唔多,有炒粉麵飯、雞脾薯條之類。
2017-03-01 1551 views
呢間名叫南山軒私房菜,夜晚係食小菜嘅🍺,小菜價錢實惠,份量大碟足料,最吸引嘅地方係免費泊車🚗🚘! 個人推介 : 椒鹽鮮魷($88)、冰梅骨($73)、咕嚕肉($73)、小炒皇($88)、鐵板薑葱魚卜

2017-02-27 1395 views
黎到元朗,OPENRICE吓有乜特色野食。記得之前黎過南山軒,今次再黎,佢座落O係村屋入面,附近有老人院。價錢都好合理。生炒牛肉飯餐$36,巨大碟,即炒,都幾大鑊氣,味道唔錯。炸雞脾配半件西多士餐$33,西多味道唔錯; 炸雞脾多肉,惜太咸太燶。西多入面有花生醬,但太多油。南山茶冰,一般奶茶味,但連冰棒都用奶茶做,有心思,幾有特色。環境幾悠閒,就係好多啲烏蠅。有免費停車場,唔少人駕車黎,亦有唔少人騎單車黎。遠離鬧市,身心舒暢!
價錢都好合理。

生炒牛肉飯餐$36,巨大碟,即炒,都幾大鑊氣,味道唔錯。
生炒牛肉飯
炸雞脾配半件西多士
西多入面有花生醬,但太多油。
2017-02-26
Type of Meal
Tea
生炒牛肉飯
2017-02-04 1382 views
今年初七係好日子下午約厦門朋友食完little break ,而且晚飯又係慶祝best friend 生日。生日話事選了地點係元朗,食就我負責⋯⋯我就選了一間係元朗鉄路站Exit J行去約五分鐘到的南山軒私房菜(聽聞都唔錯所以想試下)。無book位情況下四人連一小朋友推BB車去到都好彩有一張四人枱桔了,坐下叫餸食先~大致上南山軒晚市都係大排擋食物為主,所以我點了炒蜆,炸墨魚餅,黃金蝦,蒸鱔,霸王鷄,炒豆苗,炸墨魚咀同蠔仔粥。食物做得好好味熱辣辣送到。係黃金蝦有幾隻唔新鮮~整體相當滿意服務又好
今年初七係好日子
。生日話事選了地點係元朗,食就我負責
熱辣辣送到。係黃金蝦有幾隻唔新鮮~整體相當滿意
服務又好
炒蜆
黃金蝦
蠔仔粥
蒸鱔
豆苖
炸墨魚咀
2017-02-03
$180 (Dinner)
炒蜆
蠔仔粥
蒸鱔
豆苖
炸墨魚咀
2017-01-10 1380 views
今晚約咗朋友食團年,一行九人,有大有細。朋友介紹呢間南山軒,啲餸嘅份量都算足,要讚嘅係上菜快霸王雞好入味同好滑,孜然豬仔骨好嘢味同埋蛋肉卷胡椒湯底唔錯,但炸大腸我就覺得唔夠脆,炒菜心比較油。餐廳都幾舒服,岩一家大細,唔會話坐得好迫,價錢都唔係話好貴,小菜都係68至98,最緊要有免費泊車
今晚約咗朋友食團年

炸大腸
椒鹽魷魚
粟米斑塊
2017-01-09
$150 (Dinner)
蛋肉卷
孜然豬仔骨
椒鹽魷魚
粟米斑塊
2016-12-24 1139 views
西蘭花鮮魷是炒得不錯的小菜。西蘭花炒得翠綠鮮嫩,不太林身,有嚼口。鮮魷好重鮮味,帶有少少咸香,入口爽好彈配白飯一流京都骨也不錯,入口都有肉,肉鮮又入味,醬汁剛好包住肉汁,好味
西蘭花鮮魷是炒得不錯的小菜。

西蘭花炒得翠綠鮮嫩,不太林身,有嚼口。

鮮魷好重鮮味,帶有少少咸香,入口爽好彈

配白飯一流

2016-11-24 1216 views
味道係好既,但轉手之後服務員係唔講野既,由落單到送餐,黑口黑面,係一邊玩電話,衰過大排檔呀叔,如果區內人黎食ok..專登入黎就唔好喇,轉手之後真係低級哂,如果唔介意服務差,可以試下
1K
2016-10-31 1471 views
上星期在藍地大街吃腸粉,老闆娘推介這家私房菜 說裝潢不錯然後食物也不錯,所以第二天我就去了。位置上也算很近西鐵站,但確實有點難找,看上去就像一個玻璃屋,但裡面也就是個大排檔。 來的人也好多,有些看得出來是踏單車友。冷氣極度不足,有時熱都可以忍一下 ,不過有超多烏蠅!!!烏蠅!!!瘋狂圍繞我杯凍檸茶,而且還停在飲管。整體而言就是睇你快還是烏蠅快。炸墨魚餅$78聽說是招牌 ,真的很不錯!炸粉不會太厚,墨魚餅也很彈牙。以8件來說這個質素交足貨。叉燒炒烏冬$48不會很油 雖然又燒比較少。整體是好吃。流心芝士豬扒$55 配沙律、飲品炸粉不會厚,肉也不會老,裡面還扒火腿呢。最最最可惜是芝士不流,而且芝士味沒有很濃…就像吃了一個沒有流心的心太軟。專程來這邊,有點點失望,而且經歷了一場跟烏蠅瘋狂搏鬥的下午。

炸墨魚餅$78

叉燒炒烏冬$48

不會很油 雖然又燒比較少。整體是好吃。
叉燒炒烏冬
流心芝士豬扒$55 配沙律、飲品
流心芝士豬扒
炸粉不會厚,肉也不會老,裡面還扒火腿呢。

最最最可惜是芝士不流,而且芝士味沒有很濃…

就像吃了一個沒有流心的心太軟。
流心芝士豬扒
2016-10-08
$60 (Lunch)
2016-10-11 1257 views
元朗西鐵站J出口行幾分鐘就到,不過條路真係好無人好黑。行行下會見倒一間食私房菜的打冷舖,美極海蝦真係整得幾出色, 難得真有美極味, 有上蛋黃汁炸, 蝦殼都脆。海味雜菜煲同其他舖都唔同, 湯底似野葛菜湯, 不過我都係like雞湯多d。係比其他打冷店平少少, 仲要大碟d
元朗西鐵站J出口行幾分鐘就到,
不過條路真係好無人好黑。

行行下會見倒一間食私房菜的打冷舖,
美極海蝦真係整得幾出色,
難得真有美極味, 有上蛋黃汁炸,
蝦殼都脆

海味雜菜煲同其他舖都唔同,
湯底似野葛菜湯, 不過我都係like雞湯多d。

係比其他打冷店平少少, 仲要大碟d
海味雜菜煲
美極海蝦
2016-10-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
美極海蝦
2016-09-21 1154 views
招呼友善,食物新鮮,即煮,熱。可能小廚有走地鷄系列,下午茶的咸魚鷄粒炒飯的鷄也新鮮🐔。南山冰茶,特色,不過甜有苶味。流心芝士豬扒🐖,港式味道,西式賣相,有特色。
招呼友善,食物新鮮,即煮,熱
。可能小廚有走地鷄系列,下午茶的咸魚鷄粒炒飯的鷄也新鮮
2016-08-24 1381 views
有住家飯的感覺,服務態度好好,幫換碟,送糖水,食完好飽肚,d飯暖笠笠軟中帶彈,唔硬,好味,個肚仔暖晒,老公好滿意,小朋友有電視睇,環境舒服寛敞,餸菜有水凖,會再來試其他餸菜
2016-08-24
$305 (Dinner)
  • 豉椒炒蜆
  • 西檸雞
  • 蒜蓉炒芥蘭
  • 味菜炒豬肚
2016-08-09 1286 views
住係元朗咁耐,竟然一直唔知有間咁正嘅餐廳係度,所以,今個星期六必試!兩個人每人點一個午餐,一個流心西多士,一個流心豬排,另加一客炸墨魚餅。飲品方面,梗係試試佢哋嘅冰奶茶,同埋紅豆冰。3樣差不多同一時間上,(全部炸嘢😅)首先睇下點流心法先,一切落豬排入面有芝士同火腿,食入口都夾,不過我唔太鍾意佢用美極醃過....另一個流心西多,同樣地一切開入面有芝士同火腿,食一口好香,因為有芝士,有牛油味,食多幾口就滯咗,(可能我細食),我連糖醬都冇落,最後試埋墨魚餅,呢個好好味,因為d墨魚夠「臭」,😂😂,好有墨魚味,炸皮好薄,好脆!至於兩杯凍飲同樣出色,冰奶茶幾特別,而且好濃,紅豆冰都一樣,好多花奶,冇溝稀,不過d豆硬咗d!

2016-08-06
$80 (Lunch)
  • 茶冰
2016-06-20 1511 views
專登搭左一個鐘頭車黎試新野,落車後再行了十分鐘,見到好多村屋,留意下就可以見到個招牌。 門口有免費車位,好適合駕車人士。唔駛等位,即刻入坐。 環境好舒適,好relax。坐位上有大的米色太陽傘,好悠閒既感覺。經典牛肉漢堡,好多料,都好好味流心芝士豬扒配沙律,嘩,一切開芝士流晒出黎,好吸引,仲熱辣辣南山茶冰,呢度先有,普通奶茶味,但加埋個賣相,絕對加晒分呢度的確係個好去處,但離我太遠,唔方便,下次經過元朗再黎吧

經典牛肉漢堡,好多料,都好好味
南山茶冰,呢度先有,普通奶茶味,但加埋個賣相,絕對加晒分
呢度的確係個好去處,但離我太遠,唔方便,下次經過元朗再黎吧

2016-06-13
$50 (Tea)