2008-07-01 30 views
是日假期,之前去過知道呢間早餐供應到11.30,所以11.15去到打算黎個late breakfast,點知等到11.25入座,個主任先話今日係假期我地早餐只係供應到11.20am,但係出面明明有個牌寫明早餐供應時間係早上7時至11時30分囉~ 仲有入面明明好多張吉枱,出面又唔俾人入去坐,話未執好枱,根本就係唔想人地入去叫早餐﹗反正坐低左,都唯有照叫啦,雖然冇咁多早餐既選擇,但係有d相似既餐都係差2蚊,我同男友2個人點左2個lunch:1) 意大利番茄濃湯米線(自選2餸:薄牛扒+煎蛋)配蒜香三角多士+餐飲 $292) 羅漢齋炒河+例湯 $35因為嗰度既侍應唔夠,所以佢出返張單俾我嗰時寫左入單時間係11:43分,坐喺度等左大約5分鐘,先出左一杯熱飲,又等左5分鐘,黎埋個蒜香多士,打後10分鐘都冇起過菜,同枱搭枱既食客都已經問左好多次幾時有野出,我都提左佢好多次,你未有野食都上左個例湯先吖,侍應話廚房都未出喎。如果d野食未ready,你就唔好咁快轉晒做午餐既menu啦~ 早餐都未出晒! 我地等左25mins,對面既食客已經唔耐煩走左,我再問佢,佢都話已經幫我追左,但係廚房未出,轉頭就出左

2) 羅漢齋炒河+例湯 $35
如果d野食未ready,你就唔好咁快轉晒做午餐既menu啦~ 早餐都未出晒! 我地等左25mins,對面既食客已經唔耐煩走左,我再問佢,佢都話已經幫我追左,但係廚房未出,轉頭就出左個羅漢齋炒河同埋例湯。
但係應該最快出到既湯麵呢,到我bf食左一半都未有,跟住忍唔住叫佢幫我cancel左個餐,我俾返個飲品錢你,咁侍應就收左我張單,5分鐘後都冇返黎。
然後,bf食食吓停左,叫左個侍應過黎
bf:阿姐呢隻咩黎架?
侍應:咩黎架?係咪食食吓飛左落去架?換過碟俾你囉....
跟住我叫阿姐叫經理黎....
點知又話經理唔喺度,咁阿主任就過左黎
主任:咩事呀小姐...
我:你可唔可以話我知呢隻係咩黎架
主任:你都差唔多食晒咯,你想點....?係咪飛落去架?我換過碟俾你囉?
我:係咪應該你地餐廳要提供返一個衛生既環境俾食客架?
主任:咁你想點吖...我幫你cancel左佢囉
到最後,主任取消左成個單冇收到錢,但係真係食到一肚氣囉,明明係你地既問題,飛落去又如何?
要求左主任俾返張單既copy我,有咩肚胃唔妥我真係會保留追究權利﹗
唔會再幫襯﹗

差, 你見唔見中間嗰隻係咩
$34 (Lunch)
2008-06-26 1 views
今晚同bf落樓食飯,,7點幾左右,,不過dinner反而唔會要等位ga.可能因為shop大,,又冇lunch,tea咁抵,,但!我覺得其實都唔算貴.三餸+2個白飯+茶芥 =$175火焰黑椒牛肉粒(唔係呢次食)你真係會見到有d火ga,,佢有d碎石仔會有小小火,,幾好睇,,而且包裝都幾special!鍾意黑椒味既更應該試下添!好有味! 都見到幾多人叫ga!龍井抄蝦仁($55)好好味!!個人推介!將小小龍井放落去d蝦仁一起食(幾有清香,,好有龍井味!正!)*附近其實都有間有呢個餸,,但好似$88..怕食到落口個陣覺得唔抵辣爆排骨仔($52 唔知有冇記錯呢)幾咸,,得dd辣(食得辣者更加唔覺),,一般,,但反而好似有d椒鹽粒粒係面,,bf就鍾意個d na!不過如果唔想食咁濃味既就唔好叫na,,而且想食濃味d or夠氣d既,,不如大排檔na沙津香桃咕嚕肉(好似都係$55)D肉算鬆,,典型咕嚕肉既汁.出面d咕嚕肉成日都有菠蘿..如果唔食菠蘿既,,呢間就岩晒,,因為冇菠蘿,,唔洗怕d汁有菠蘿味!嘻嘻~
今晚同bf落樓食飯,,7點幾左右,,
不過dinner反而唔會要等位ga.
三餸+2個白飯+茶芥 =$175

火焰黑椒牛肉粒(唔係呢次食)
你真係會見到有d火ga,,
鍾意黑椒味既更應該試下添!好有味! 都見到幾多人叫ga!

龍井抄蝦仁($55)
好好味!!個人推介!
將小小龍井放落去d蝦仁一起食(幾有清香,,好有龍井味!正!)[不過上次龍井多d]

辣爆排骨仔($52 唔知有冇記錯呢)
幾咸,,得dd辣(食得辣者更加唔覺),,一般,,
但反而好似有d椒鹽粒粒係面,,bf就鍾意個d na!
不過如果唔想食咁濃味既就唔好叫na,,
而且想食濃味d or夠氣d既,,不如大排檔na

沙津香桃咕嚕肉(好似都係$55)
D肉算鬆,,典型咕嚕肉既汁.
出面d咕嚕肉成日都有菠蘿..
$87 (Dinner)
  • 火焰黑椒牛肉粒(類似既名)
  • 龍井抄蝦仁
2008-05-27 20 views
26 May 2008 (一) 8:45am在坑口區裡,好味的早餐不是處處有的,而新一派就是其中一間好味的店舖。我通常來此店也會叫沙嗲牛肉通 + 反旦、蒜蓉多士 及 凍檸茶 這個套餐的。沙嗲牛肉通:牛肉唔 un,而且沙嗲味也很濃味,正。反旦:同大型快餐店一樣,旦用模做出來,不是煎的,有死實實的感覺,差。蒜蓉多士:可能我較喜歡食有落蒜蓉的食物喇,所以我覺得唔錯。凍檸茶:茶味夠,檸檬也幾新鮮,糖水也配合得岩岩好,唔錯。綜合以上幾點,來此處食早餐真係必選的地方。但食晚飯真是不要喇,雖然真是好好味,但是價錢又貴,份量也很少,不是很抵食的,所以食晚飯真是不來這為好。

26 May 2008 (一) 8:45am

沙嗲牛肉通:牛肉唔 un,而且沙嗲味也很濃味,正。
蒜蓉多士:可能我較喜歡食有落蒜蓉的食物喇,所以我覺得唔錯。
凍檸茶:茶味夠,檸檬也幾新鮮,糖水也配合得岩岩好,唔錯。

蒜蓉多士 及 凍檸茶
沙嗲牛肉通 + 反旦
$25 (Breakfast)
蒜蓉多士 及 凍檸茶
沙嗲牛肉通 + 反旦
2008-05-26 7 views
干炒牛河: 細碟 , 成碟都炒得好窿 , D牛肉乾爭爭 -- 服務員落錯單: 落單時已confirm服務員2次叫只加$2的涷利賓納 ,结果竟來了涷檸賓計多$:明明餐牌寫明涷飲加$2, 張單又打錯加$5, 仲搵兩個服務員理論話冇計錯, 最後到第三個服務員先承認錯願意同我改番
干炒牛河:
細碟 , 成碟都炒得好窿 , D牛肉乾爭爭 --

服務員落錯單:

計多$:

最後到第三個服務員先承認錯願意同我改番

2008-05-22 7 views
早餐同午餐係一般茶餐廳價錢, 晚市就超貴, 無中式套餐(即小茶+飯+湯/飲品), 要散叫餸另加麵飯, 平平地一個好寡既餸都四五十蚊(炒菜之類), 座落在屋村, 都收咁既價錢(到稻香查無幾), 真係離譜!服務一般, d侍應有少少懞盛盛, 午市幫襯時個個叫蕃茄通粉餐(但每人揀既配料有唔同), 拎餐黎既人就分唔清豬扒定牛扒, 亂咁答你.. 我叫左個魚露雞翼湯米線餐(已講明改米粉, 張電腦單都打清楚係"改米粉"), 佢地最後都係黎個米線, 但d湯底係無味既, 好似水咁. 食完飯想同同事傾一陣偈, d侍應又成日攝隻手入黎收碗碟, 阻鬼住晒, 好唔識趣, 打斷晒人地既對話. 我地成2點先到餐廳食晏, d客都走左80%啦, 收遲陣唔會唔夠碗碟用呱.

(Non-member)
2008-05-01 6 views
4月19日晚同朋友去將軍澳厚德商場試新開張的『新一派。味道』,由於剛開業(唔知第一天定第二天),朋友建議不要去試,但最後都是去了!店外的BANNER給我的感覺似茶餐廳,格局比較高檔。入坐後,侍應問我們開什麼茶。我們點了火焰牛柳粒及啫啫唐生菜煲,等候時間超過十五分鐘,隔離的食客都同樣抱怨等候時間長。首先來的菜是啫啫唐生菜煲,上枱時真的是啫啫聲,但是只有唐生菜,沒什麼配料,賣相差,顏色差,除了有一陣的啫啫聲之外,同炒菜一般無分別。價錢$52真的不合理,我向侍應理論,搞咗一輪,侍應最後決定將價錢改為一般炒菜的價錢$38,並送上兩客糖品給我們。總結:食物價錢不合理,等候時間比較長好處:不收茶價,可用八達通
店外的BANNER給我的感覺似茶餐廳,格局比較高檔。
入坐後,侍應問我們開什麼茶。
總結:食物價錢不合理,等候時間比較長
好處:不收茶價,可用八達通
啫啫唐生菜煲
火焰牛柳粒
$60 (Dinner)