2020-03-28 641 views
女朋友想食呢間好耐,見間餐廳喺佢屋企附近就快快趣趣食完就返歸。雜莓奶昔($63)好足料,咬到一粒粒莓。有好多碎冰但不失奶味。飲曬成杯會好滿足。另外一提,佢地嘅飲筒係用米做,唔小心會咬爛,不過店員會俾過另一枝你。焦糖杏仁碎比利士酒($69)Baileys味十足,仲有粒粒杏仁好有咬口。雜菇芝士三文治($70)香脆麵包配埋超多芝士已經好好味,連埋甜甜地嘅洋蔥同雜菇,唔會太咸,簡直係最佳享受。蛋沙律牛油果牛角包($68)牛角包超脆。牛油果同蛋沙律都好足料,加埋芝士同少少辣粉超夾。

雜莓奶昔($63)

焦糖杏仁碎比利士酒($69)
Baileys味十足,仲有粒粒杏仁好有咬口。

雜菇芝士三文治($70)
蛋沙律牛油果牛角包($68)

2020-03-24 386 views
Second time here! 試啲上次冇試過嘅嘢先!食個beetroot toast嘅時候 心裏面係諗住個急口令in芝士版 -- 黐線芝士啲芝士絲黐住啲芝士。。🤣 sor無聊咗當時真心問咗友人一句 「乜芝士唔洗錢咩」比勁多ho crazy😂驚肥驚油膩嘅朋友請同同枱人share👌🏻芝士chewy勁有口感 plus 個 toast 係外脆內軟唯一唔鍾意啲香草味個人覺得cheese steak fries overpriced 肉又乾又unTaro milkshake幾正 有啲taro小粒子咬吓 不過係幾甜同heavy嘅呢餐真係肥仔餐到不得了😅味道:5.5/10No Milkshake No LifeCheese Steak Fries $82黐線芝士黐住芝士治 $78Mixed Berries Milkshake $63Taro Milkshake $59📍西環
Second time here! 試啲上次冇試過嘅嘢先!
驚肥驚油膩嘅朋友請同同枱人share👌🏻

Mixed Berries Milkshake $63
Taro Milkshake $59

📍西環
2020-03-11 470 views
Sorry for uploading only 1 photo when I ate 3 things there because I came here like half year before🤕 I literally lost many of my food photos😳No Milkshake No life surprised me with its cheesy toast😈😈 tbh I don’t really taste the beetroot flavour, but the grilled cheese was definitely why I would eat it again🦖 it’s so so soooooo cheesy🤭🤭 as a cheese lover, how can you resist? 😻🙈The chocolate with peanut butter milkshake is a bit too sweet and rich for me, but it’s a must for milkshake lover becau
The chocolate with peanut butter milkshake is a bit too sweet and rich for me, but it’s a must for milkshake lover because it’s very rich in chocolate and peanut butter flavour🍫🍫
The spaghetti Bolognese was good too:3 I don’t really remember the texture and taste, but I remember that I’m telling my frd I wanna revisit here again, so I guess it must be a good one🍝🍝
Btw the decoration wall is quite instagram-able📷📸
2020-03-05 496 views
小店係香港大學地鐵站附近行一分鐘就到,方便就腳地方不大,座位只可容納10幾人。好欣賞佢地掛係牆上嘅裝飾好有創意<痴線芝士黐住芝士治 > $78一上枱已經比佢深深吸引住粉紅包多士夾住湧緊出嚟嘅熔岩芝士超療癒,賣相超靚!影完相急不及待即刻一啖咬落去海量嘅熱熔芝士配上脆多士每一口都非常滿足!不過多士好快會變涼芝士都硬埋就冇咁好味啦所以要食快d😋😋<芝士牛肉治> $75烘過嘅多士夾住非常入味嘅洋蔥牛肉裏面仲有拉絲芝士有點太鹹。<焦糖杏仁碎比利時酒> $68好甜好creamy嘅milkshake 杏仁碎加小量比利時酒增加口感層次😋<薄荷朱古力白蘭地> $68清新薄荷味又甜甜地,小量白蘭地飲落非常醒神嘅milkshake
小店係香港大學地鐵站附近

行一分鐘就到,方便就腳

地方不大,
座位只可容納10幾人。
好欣賞佢地掛係牆上嘅裝飾好有創意

<痴線芝士黐住芝士治 > $78
一上枱已經比佢深深吸引住
粉紅包多士夾住湧緊出嚟嘅熔岩芝士

超療癒,賣相超靚!
影完相急不及待即刻一啖咬落去

海量嘅熱熔芝士配上脆多士

每一口都非常滿足!
不過多士好快會變涼

好甜好creamy嘅milkshake
杏仁碎加小量比利時酒
增加口感層次😋

<薄荷朱古力白蘭地> $68
清新薄荷味又甜甜地,小量白蘭地
飲落非常醒神嘅milkshake

2020-03-03 645 views
我好難係 #預防武漢肺炎 與 #支持小店 之間作出一個平衡和正確的選擇🤔因為我好怕廚房或侍應有隱性病徵😅以為自己好健康😌無論如何 如要出外同朋友social就一於去個遠離市區的地方食野✅。☕️Hot Salted Caramel $45鹹鹹地焦糖咖啡☕️味道剛剛好 不會無左焦糖的甜味加上海鹽 甜甜鹹鹹的 雙重口感😋又唔搶走咖啡的香味😉。🧀Classic Grilled Cheese $52經典烤芝士治🧀Created with mixed Cheese, house Syrup and sourdough身為芝士迷的我 見到呢個三文治好吸引🥰放係烤過的麵包裡 香香脆脆🥯。🥦Mushroom Grilled Cheese $70蘑菇烤芝士治🥦Served with mixed mushroom, caramelised onion, mixed cheese and sourdough相比起經典烤芝士治 我更鐘情於黎個多咗蘑菇 口感多了層次🥰多啲食蘑菇 仲可以預防老人癡呆平時做嘢 個腦都醒目啲💯
我好難係 #預防武漢肺炎 與 #支持小店 之間

多啲食蘑菇 仲可以預防老人癡呆
平時做嘢 個腦都醒目啲💯
Mushroom Grilled Cheese
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Hot Salted Caramel
Mushroom Grilled Cheese
  • 蘑菇烤芝士治
2020-02-28 369 views
No milkshake no life一直以來都係西環非常受歡迎。雖然佢嘅價錢唔係平民化,但係佢食物質素一直都保持得高,令我不停咁再去翻食。佢嘅鋪位其實幾細,座位唔多,所以都坐得幾窄,基本上客人都係食完就走,唔會逗留得太耐。香辣水牛城脆雞漢堡包配薯條 ($88)佢哋雞肉外皮好香脆,但係佢裏面嘅肉都keep到好Juicy牛油果蟹肉牛角包($88)牛油果味好出,同蟹肉好夾。面頭有少少烘過既,令到成個牛油果蟹肉更加香。唔係佢嘅牛角包幾特別,面頭有少少類似焦糖嘅醬都係甜甜地嘅。美國西冷牛扒炸薯條($78)呢一個係我最推薦嘅食物,佢嘅西冷牛扒好冧,配埋佢自製嘅醬汁同埋可以拉到絲嘅芝士,真係超級正!Oreo Milkshake ($44)已呢個size來講,佢嘅價錢真係偏貴。但係就係我飲過最好飲嘅奶昔。佢嘅奶昔口感好濃厚,仲飲得出有Oreo嘅粒粒,完完全全真係由奶同Oreo打出嚟嘅,講真自己飲晒成杯都幾飽。

香辣水牛城脆雞漢堡包配薯條 ($88)
佢哋雞肉外皮好香脆,但係佢裏面嘅肉都keep到好Juicy

牛油果蟹肉牛角包($88)
美國西冷牛扒炸薯條($78)

Oreo Milkshake ($44)
2019-02-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$128 (Lunch)
  • 美國西冷牛扒炸薯條
  • Oreo Milkshake
2020-02-14 396 views
話說我對Katy Perry(Hot choco milk+ice cream) 念念不忘 最後又轉軚飲milkshake 係正常不過嘅事 唔係唔知我係咁嘅人啊?!好味!上次個CrazyCheersCheese同今次呢個SpicyChickenCheese 呢個好味!WagyuCheeseBurger個洋蔥汁味蓋過所有味 是想怎樣? Fries 好味!
Fries 好味!
2020-02-12 345 views
又一被相片吸引而來的餐廳~小店不大,座位不多。掛在牆上的裝飾大部份都人手剪裁,好有心機也好有特色。開放式廚房 製作飲品時有點嘈。小店是以一個快餐店形式經營,需要先付款落單後食物上枱,食完野係要自己clean up反,拎個盤出去外邊dum垃圾架。試咗佢哋人氣嘅痴線芝士黐住芝士治 $78烘過嘅紅菜頭多士夾住流晒出嚟嘅熔岩芝士一見到已經流晒口水😍食落更加係超級幸福嘅味道🥰每一口都非常滿足!鮮紅色嘅多士加上芝士粉同香草點綴✨打卡超靚!📸不過唔好影太耐相,多士要趁熱食完,如果唔係凍咗就冇咁好食了。同埋佢哋嘅新產品芝士牛肉治 $75洋蔥牛肉非常入味再加上拉絲芝士,雙重口感👍🏻第一口也是非常滿足!不過會越食越覺得鹹,鍾意鹹食嘅朋友會好鍾意!Milkshake 我地要分別要咗:焦糖杏仁碎比利時酒 $68好Creamy好甜,杏仁碎一粒粒可以咬下!好味😋薄荷朱古力白蘭地 $68(右)好fresh好清涼!呢杯配埋多士食會較好感覺唔會太濟。兩杯milkshake 酒嘅份量都好少,唔飲得酒嘅朋友都可以試吓。佢哋係用大米薯粉造嘅飲筒😍好環保
又一被相片吸引而來的餐廳~
小店不大,座位不多。
掛在牆上的裝飾大部份都人手剪裁,
好有心機也好有特色。
開放式廚房 製作飲品時有點嘈。
小店是以一個快餐店形式經營,
需要先付款落單後食物上枱,
食完野係要自己clean up反,
拎個盤出去外邊dum垃圾架。

試咗佢哋人氣嘅痴線芝士黐住芝士治 $78
烘過嘅紅菜頭多士夾住流晒出嚟嘅熔岩芝士
一見到已經流晒口水😍
食落更加係超級幸福嘅味道🥰
每一口都非常滿足!
鮮紅色嘅多士加上芝士粉同香草點綴✨
打卡超靚!📸
不過唔好影太耐相,
多士要趁熱食完,
如果唔係凍咗就冇咁好食了。

同埋佢哋嘅新產品芝士牛肉治 $75
洋蔥牛肉非常入味再加上拉絲芝士,
雙重口感👍🏻
第一口也是非常滿足!
不過會越食越覺得鹹,
鍾意鹹食嘅朋友會好鍾意!

Milkshake 我地要分別要咗:
焦糖杏仁碎比利時酒 $68
好Creamy好甜,
杏仁碎一粒粒可以咬下!
好味😋

薄荷朱古力白蘭地 $68(右)
好fresh好清涼!
呢杯配埋多士食會較好

感覺唔會太濟。
兩杯milkshake 酒嘅份量都好少,
唔飲得酒嘅朋友都可以試吓。
佢哋係用大米薯粉造嘅飲筒😍
好環保

2020-02-09 341 views
No Milkshake No Life 位於西環石塘咀山道31-37號地下(地鐵香港大學站B2出口)係西環極具人氣美式Cafe,很多人慕名而來。我食過6次。芝士控,每次必點極度邪惡的痴線芝士和又香濃又細滑的特製奶昔。這間店好細小一眼望晒,座位也不多,大約可以坐十人左右,坐滿真的好逼夾無路可行。裝潢走紐約風格。專售小食主打特製奶昔、芝士三文治、芝士漢堡包、漢堡包配薯條、牛角包、班戟等等等⋯⋯,聽聞在深水埗開了分店,下次經過深水埗必去試試會否有差別。黐線芝士黐芝士治(必食推介)大家來到小店必點的招牌(絕對係打卡之選)麵包味道清新好香脆,非常之吸晴好搶眼的紅色,來自天然紅菜頭。真係很黐線,芝士多到可以拉絲,芝士至少用了兩種以上吧!食起來啖啖濃郁有層次,救命呀!非常之邪惡肥死啦!因為太多客,不方便影相,影了也不好看。地方真的細,但是真係好值得好值得來食,唔食你會後悔。
係西環極具人氣美式Cafe,很多人慕名而來。

黐線芝士黐芝士治(必食推介)

黐线芝士黐芝士治
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
黐线芝士黐芝士治
  • 黐線芝士黐住芝士治
藏於西環裡的美式小店登登登登!識我的人都知我好鐘意美式風格+食物🙈所以呢間以紐約風裝修,主打三文治、漢堡同奶昔的店真的深得我心!Bookmark左幾年終於黎探訪😍不過黎得,就預左肥仔...因為食物真係邪惡到你停唔到口🤣🌟黐線芝士黐住芝士治👉🏻連個名都搞笑過人😂查實佢係由自家製青醬、Mixed Cheese同紅菜頭麵包而做,所以三文治係紅色的☺️芝士治一上檯,仲睇到半溶芝士好似岩漿咁流動咁,搞到我d口水都....🤤🤤haha!之後🥪一食仲要拉絲🙈芝士勁濃郁咸香,而麵包亦做到外脆內軟!不過食呢個三文治要快,皆因凍左就唔夠邪惡啦🙈🖤🌟花生醬朱古力奶昔👉🏻兩者都係我最愛的口味!二話不說就呢杯~而最有趣就係我在店內看到一句說話,大概意思就係「如果用飲管無法好好吸吮奶昔,那不是奶昔,是一杯雪糕」~證明店家對自己做奶昔的專業程度非常有信心🙈於是我就大啖咁試下杯奶昔~果然!質感做得非常順滑,輕易就吸到奶昔,完全無卡住情況♥️講返口味,呢杯奶昔最驚喜係佢有好香濃花生醬味,仲要有花生粒!超超超級好飲😍😍😍呢杯咁出色,肥比你都心甘命抵😝最多返去跑返十個圈🤣🤣P.S. 呢間店係石硤尾都開左
藏於西環裡的美式小店

登登登登!

🌟黐線芝士黐住芝士治

🌟花生醬朱古力奶昔

P.S. 呢間店係石硤尾都開左分店啦🥰想試既朋友都唔洗突登走到咁遠~不過當然西環呢間小店真係有特色,想打卡都非常值得跑一趟啦😛

📍 No Milkshake No Life (西環)
西環石塘咀山道31-37號地下A舖

📍 No Milkshake No Life (石硤尾)
石硤尾巴域街80號美葵樓地下G01號舖
2020-01-07 476 views
Bookmark咗好耐啦呢間,都唔明點解係附近返咗學咁耐,而家先食🌝 我當然係被佢嘅瘋狂拉芝同美式嘅decoration吸引住啦😆 呢到影相幾靚架,想影呃like相記住等冇咁多人先好去😉期待已久嘅grilled cheese真係好正,係視覺同味覺嘅享受😍 粉紅色嘅多士夠晒厚,外脆內鬆軟😋 至少有三重芝士超正,有cheddar, mozzarella, parmesan🥰 入面仲有pesto好香同芝士幾夾😚雖然係美式pancake,但係都食到佢係鬆軟個隻,同楓糖真係perfect match😛 煙肉煎得好香,應該加咗糖漿一齊煎鹹鹹甜甜咁好好味🤩 估唔到爆谷好似啱啱整起咁,勁脆口,不過連埋pancake食就有啲麻煩喇😂 我哋亦都試埋佢嘅奶昔,有我最鍾意嘅花生醬🥰 飲落非常濃郁,入面仲加咗啲煙肉碎,增加口感🤪碌去最後會發現男朋友遞手指公添呀👍🏽 下次要埋佢個steak fries先,見到隔離食好吸引🤤▫️黐線芝士黐住芝士治 $78▪️香蕉蜜糖煙肉美式班戟 $80▫️皇者焦糖花生醬真脆煙肉奶昔$68

▫️黐線芝士黐住芝士治 $78
▪️香蕉蜜糖煙肉美式班戟 $80
▫️皇者焦糖花生醬真脆煙肉奶昔$68
Type of Meal
Lunch
  • 黐線芝士黐住芝士治
有芝士的地方,就會有Zoie (笑)。黐線芝士黐住芝士治 ($78) 係No Milkshake No Life 的名物!一上枱,那半溶的crazy cheese絶對會令你尖叫❤️ 以紅菜頭製成的麵包相當鬆脆,面層灑滿芝士碎及香草,非常香口。而中間的重頭戲「半溶芝士」,應該至少有兩種芝士,芝士味超級濃厚,拉絲效果一流!不過食這個三文治係要同時間競賽,因為凍咗就彷彿失去了芝士的靈魂。來到No Milkshake No Life,除了芝士治,當然要點一杯Milkshake 啦!花生醬朱古力奶昔 ($44 / 12oz),簡直是一杯液態花生醬!花生味超濃,而且都幾甜。對比之下,我非常推薦鮮雜莓奶昔 ($46 / 12oz),雖然都是甜度十足,但因為有雜莓,酸酸甜甜會令你很開胃,而且可以中和返芝士的油膩,減低食這些邪惡美食的罪疚感(自欺欺人中😂)。店舖雖然很細,但超級喜歡他們的特色牆,掛了有很多畫同裝飾,最重要係近似Tiffany Blue的牆色,又一個拍照熱點!
有芝士的地方,就會有Zoie (笑)。
黐線芝士黐住芝士治

花生醬朱古力奶昔

鮮雜莓奶昔

2019-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
黐線芝士黐住芝士治
花生醬朱古力奶昔
鮮雜莓奶昔
2020-01-01 303 views
我同朋友都係中環返工今日決定去遠少少食跟住就去咗呢間喺香港大學站附近嘅小店,試下呢度好出名嘅sandwich啦 痴線芝士黐住麻辣雞治係好好食但真係太辣我食咗兩啖就俾咗朋友另一款痴線芝士黐住芝士治我覺得冇想像中咁好食雖然係有好靚嘅粉紅色紅菜頭包,但係裏面嘅芝士唔係真係咁流心同埋太多啦,只係睇落靚,但食多幾啖會覺得好heavy 😅朋友個杯香蕉奶昔,佢話好好飲飲落去唔會話好重奶味,好重香蕉味!👍🏻至於我個杯花生醬奶昔我覺得好正第一次飲花生醬味嘅奶昔俾我好大驚喜,又唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻

痴線芝士黐住麻辣雞治係好好食但真係太辣我食咗兩啖就俾咗朋友

另一款痴線芝士黐住芝士治
我覺得冇想像中咁好食

2019-12-22 277 views
又尼食黃店😊其實之前已經勁出名,試過有次星期日下午過尼,但排大隊唯有放棄,最近再尼,可能熱潮過左,唔洗等即入🤩鋪頭細細,都係坐到10個人度,樓底好高,所以唔會有壓迫感。尼到當然要叫佢嘅名物拉芝三文治!紅色嘅係紅葉頭,不過就冇紅葉頭味嘅😂,入面淨得芝士所以其實有啲寡,芝士多到好似瀑布咁。反而後面嘅辣雞竹炭三文治仲好食!雞肉份量多又野味,唔太拉芝。反而應該係佢主打嘅milkshake就一般,叫左芋頭milkshake,同飲緊芋頭雪米糍一樣~
又尼食黃店😊
鋪頭細細,都係坐到10個人度,樓底好高,所以唔會有壓迫感。
尼到當然要叫佢嘅名物拉芝三文治!

2019-12-16 236 views
平時行開都要排隊,今次都唔例外。cafe裡面裝修簡潔,但係好有外國風。叫左個漢堡飽餐,成個飽都好足料,好飽,食到最後d汁仲有d滴出黎,個人認為下次可以少汁d😁。另外叫左個chocolate peanut butter milkshake 成個combo好正同好濃味,唔係靜係飲到糖水味,不愧係cafe's signature,唯一美中不足係支飲管雖然係用環保物料造,但係佢不停咁爆開,建議大家自備飲管更佳。