2021-08-14 285 views
食評成日叫深水埗café😂所以在深水埗站落鐵行過去😅😅😅好遠呀食完行太子站走,近啲不過餐廳個位就係幾吊腳總體黎講文青打卡食物就…厚切豬扒三文治稍為出色漬物拼盤配鯖魚🐟定食$118真係…一般個飯上到黎…唔熱日本的漬物,人家真係有用時間去醃製但呢到的漬物…只有能叫做「前菜」係無驚喜的😅原價$45叫左杯☕️CappuccinoOkay ge日本吉列豬扒三文治🐷$118Juicy~呢到坐高櫈裝修幾靚服務..可以啦
食評成日叫深水埗café😂
所以在深水埗站落鐵行過去
😅😅😅好遠呀
食完行太子站走,近啲

不過餐廳個位就係幾吊腳
總體黎講
文青打卡
食物就…厚切豬扒三文治稍為出色

漬物拼盤配鯖魚🐟定食$118
真係…一般
個飯上到黎…唔熱
日本的漬物,人家真係有用時間去醃製
但呢到的漬物…只有能叫做「前菜」
係無驚喜的😅

呢到坐高櫈
裝修幾靚
服務..可以啦

2021-08-06
$130 (Dinner)
深水埗出名多Cafe 每一間都有自己嘅風格今次試呢間都相當有性格~當日我哋去拍 #夠鐘食晏每一個菜式都令我哋好surprise 唔止好睇好打卡 仲要都好好味!!!日式吉列豬扒三文治 $118呢個豬扒係炸得啱啱好!!!裏面嗰一層仲係pink 入口好脆而juicy一反我以前食豬扒包 嗰種嚡口嘅感覺竹炭軟殼蟹堡 $118竹炭麵包冇特別味道包面比較薄 口感欠奉 而且炸油有少少吸咗入麵包軟殼蟹都同樣炸得好好伴碟嘅番薯片都係自家製 好想買一包返去做零食…Irish coffee $98質感又暖又凍 伴上薑餅 幾特別整體性價比:🦖🦖🦖🦖
深水埗出名多Cafe
每一間都有自己嘅風格
今次試呢間都相當有性格~
當日我哋去拍 #夠鐘食晏
每一個菜式都令我哋好surprise
唔止好睇好打卡 仲要都好好味!!!

日式吉列豬扒三文治 $118
呢個豬扒係炸得啱啱好!!!
裏面嗰一層仲係pink 入口好脆而juicy
一反我以前食豬扒包 嗰種嚡口嘅感覺

竹炭軟殼蟹堡 $118
竹炭麵包冇特別味道
包面比較薄 口感欠奉
而且炸油有少少吸咗入麵包
軟殼蟹都同樣炸得好好
伴碟嘅番薯片都係自家製
好想買一包返去做零食…
Irish coffee

Irish coffee $98
質感又暖又凍 伴上薑餅 幾特別

整體性價比:🦖🦖🦖🦖
2021-07-25 602 views
深水埗近呢一年多咗好多間好有特色的cafe,以型格,日系風格為主,好喜歡平日去Cafe店,因為人流不多,好舒適,沒有好擠迫的感覺☺️☺️今次同朋友選擇Nomad的 lunch+tea time😙嘗試lunch set,裝修好別緻,門口有一條長樓梯,少量盆栽,最適合打卡👍🏻☺️內部風格都很別緻,分為上下層,令坐位提升,同隔離枱有適當的距離,適合聊天😆😆今次叫兩份lunch set忌廉海膽汁蟹肉意大利飯$148蟹肉另上,忌廉海膽汁好濃郁,海膽新鮮,配搭意大利飯好夾,蟹肉切成一嚿嚿,每一啖都有明顯的蟹肉海膽,口感豐富👍🏻👍🏻😋漬物拼盤配鯖魚定食$118定食的特色就是有多款小食配搭,令整體不會單一口味,好有日本feel☺️鯖魚表面煎得香口,魚肉好滑,加少量姜絲,配上最愛的珍珠米飯,好食😍👍🏻另外套餐加$20叫左Ice Cappuccino及Latte,咖啡香濃,奶好滑,整體好好☺️☺️

今次叫兩份lunch set
忌廉海膽汁蟹肉意大利飯$148

漬物拼盤配鯖魚定食$118

• 海膽忌廉汁蟹肉意大利飯
深水埗cafe 大大話話都有二、三十間,今次揀Nomad 試,係俾份吉列豬扒三文治吸引到星期六12:30 左右到唔使等位,由店面設計到店內環境以至咖啡杯、餐具都真係好日式風格,如果成間鋪搬去🇯🇵日本南青山都毫無違和感份吉列豬扒三文治冇令我失望,大大份厚切吉列豬扒,夠juicy 易咬,配埋少少沙律醬椰菜絲,成份食曬都未至於會覺得好油膩,但女仕真係未必可以食得完成份,方包有烘底而且上枱仲脆唔係預先烘定👍🏽整體用餐體驗、環境同食物都係值得一試

整體用餐體驗、環境同食物都係值得一試
  • 日式吉列豬扒三文治
2021-06-26 884 views
今日雖然下大雨,但都無阻我搵食的決心,早前bookmark了這間店,決定今日試吓,可能落大雨關係,加上我去的時間比較尷尬,下午四點幾,食晚飯又太早,下午茶又晏咗啲,所以店內不是太多人,門口有條打卡樓梯,店內設計走日式木系藝術風,門口與店內也擺放了一些藝術品,除了啲藝術品吸睛之外,食物一樣吸睛,叫了個招牌特長蒲燒鰻魚竹炭漢堡配蕃薯片,食物都幾快上枱,長長嘅鰻魚配埋黑色的漢堡,出嚟嘅效果幾match,鰻魚唔似係微波爐加熱果啲會乾身同食哂成條也不覺膩,用蕃薯片取代傳統漢堡配的薯條,相對上較健康,雖然價錢唔算平,但食物質素環境也不錯👍🏻.
  • 蒲燒鰻魚竹炭漢堡配蕃薯片
2021-06-20 720 views
今日黎呢度食下野打下卡😆😆😆佢呢度嘅裝修好日系😍😍😍好多唔同日系嘅咖啡杯😍😍😍內裏裝修都好日風牛肉定食$98-牙菜麻麻地🙁個牛肉就似吉野食個個牛肉飯咁😂但肉質硬左少少😂咖喱吉列雞扒定食$123-雞扒超大塊炸到好脆肉質好滑👍🏻個咖喱就係普通日式咖喱汁😂Flat white 跟餐加$20-正常但個花就好一般😂
今日黎呢度食下野打下卡😆😆😆佢呢度嘅裝修好日系😍😍😍

好多唔同日系嘅咖啡杯😍😍😍

內裏裝修都好日風

Flat white 跟餐加$20-正常但個花就好一般😂
我哋嗌咗... 🍔竹炭軟殼蟹堡 $𝟭𝟭𝟴🥪日式吉列豬扒三文治 $𝟭𝟭𝟴☕️𝗜𝗰𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 🥤𝗟𝗶𝗺𝗲 𝗦𝗼𝗱𝗮✨賣相: 4/5👅味道: 3/5🌏環境: 3.5/5💰性價比: 3/5🍽 服務: 3/5🥡 速遞:❌係一間食環境多過食嘢嘅cafe,嗰度個環境好舒服,有種遠離繁囂嘅感覺😗#日式吉列豬扒三文治 比較出色,個炸豬扒唔會太乾柴烈火都幾juicy同埋佢真係好大份❗️食到最尾有少少膩,配返杯#limesoda 就啱啱好😆#軟殼蟹堡 就冇咩特別,塊包就有啲乾🥺整體黎講大家都可以去試吓,聽聞佢個#蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條 好好食,但係我哋對鰻魚冇乜興趣所以今次冇嗌到,大家下次不妨可以嗌來試吓啊~ ——————-⠀🍴| Nomad (深水埗)📍| 深水埗白楊街32號地舖
我哋嗌咗...

💰性價比: 3/5
🍽 服務: 3/5
🥡 速遞:❌

——————-⠀
🍴| Nomad (深水埗)
📍| 深水埗白楊街32號地舖
Ice  Latte  &  Lime  Soda
2021-05-28
2021-06-06 593 views
•Nomad 深水埗Cafe☕️🍔🥗·~~~~~~~~~1️⃣蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條🍔($138)*長鰻魚勁吸睛🤩🤩入面有醬汁同菜,超fresh好夾😋😋😋包有點微暖,夾埋都唔錯,但整體係有少少乾*薯條🍟有少少青檸酸酸地既味,又咸咸地咁,熱辣辣掂埋啲醬,好好味😋😋😋(score:4/5)·2️⃣招牌沙律🥗($108)*全部都係羽衣甘藍🥬😍再有蕃茄仔、三文魚等等😋😋主菜羽衣甘藍咸咸地咁,又幾特別既味道,健康清新(score:4/5)·3️⃣芥末八爪魚🐙($48)*上菜時嚇左一嚇,八爪魚🐙樣子不太美觀,但食落好有驚喜!芥末味重重好刺激味蕾,捲埋紫菜一齊食好正😙😙(score:5/5)·-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~

Nomad
深水埗Cafe☕️🍔🥗
~~~~~~~~~
1️⃣蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條🍔($138)
(score:4/5)
2️⃣招牌沙律🥗($108)
(score:4/5)
3️⃣芥末八爪魚🐙($48)
(score:5/5)
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
招牌沙律🥗
芥末八爪魚🐙
招牌沙律🥗
2021-05-21 709 views
深水埗轉型中,好多文青Cafe入黎開鋪,從始又多個假日好去處。我黎食過兩次嘢,每次都食鰻魚漢堡,因為賣相真係好好,而且味道都唔錯,鰻魚係原條上,雖然食落真係無出名嘅鰻魚店嘅質素,應該係用急凍嘅中國鰻魚,肉質較實,但係勝在夠大份,以一間cafe黎講都算係好唔錯啦。朋友食軟殻蟹漢堡,配上紫薯片作配菜,香口得黎又健康,軟殻蟹炸得乾身唔會過多粉,不過不失。我另外叫咗件latte用好靚嘅玻璃杯上,打卡一流,咖啡嘅質素亦認真唔錯。

2021-04-21 1566 views
自從生完BB後,好耐都無去小店食飯飲咖啡。而家小B終於1歲,我可以自己放鬆一下✌︎✌︎今次會選擇去呢間咖啡店最大嘅原因係因為店舖營業至晚上,除咗有咖啡之外,仲有做日式料理,不過就唔提供甜品,只有鹹食。咖啡Latte中規中矩,但就非常欣賞隻杯♥︎喺店舖有售,今次我冇買到,下次要去買一對!食物方面吉列豬扒三文治水準唔錯,炸得剛剛好,帶少少粉紅色,夠juicy。當日去到有兩款special dish,而我哋就叫咗其中一款清酒煮蜆。蜆肉肉質實淨,湯頭好甜,略嫌調味重手咗少少。另外蒲燒鰻魚漢堡亦都偏鹹,一邊食要一邊飲水...總體來講環境舒服,特別要讚賞店舖嘅廁所,非常乾淨同寬躺。服務態度亦都好好,夜晚唔需要等位,可以一試☻︎
Iced Latte
日式清酒煮蜆
Iced Latte
2021-04-16 860 views
今日介紹一間起深水埗嘅型格cafe餐廳裝修係以日式工業風為主仲結合咗Coffee shop☕️同居酒屋🍶為一體因為除咗飲咖啡之外客人係仲可以選擇手工啤酒🍻如果大家係好中意影相放上IG嘅咧到絕對係一個好地方📸- 蒲燒鰻魚漢堡配青檸薯條 - 如圖所見呢個burger係會原條鰻魚咁放上個包到魚嘅下面就有一D炒過嘅味噌磨菇同菜我自己覺得咧個配答其實都幾得意因為鰻魚係甜甜地磨茹就咸咸地感覺又甜又咸會好容易生飛滋🤣不過好彩有菜隔住佢嘅作用剛剛好嚟俾我地refresh一下味蕾至於薯條方面不過不失啦配酸酸甜甜嘅青檸sauce 真係好清新好適合炎熱嘅夏天食- 海膽忌廉汁蟹肉Risotto -個飯炒得超級creamy每一粒飯都有汁痴住同埋餐廳係用日本嘅珍珠米絕對無偷工減料蟹肉同海膽都係勁足料咖但係男仔可能會不夠食因爲份量偏細
今日介紹一間起深水埗嘅型格cafe

蟹肉同海膽都係勁足料咖
但係男仔可能會不夠食因爲份量偏細
  • 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條
  • 海膽忌廉汁蟹肉意大利飯
走日系工業風既一間cafe 連員工都好文青👻空間感大 坐得舒服 星期日1:00幾黎到唔洗等就有位😛但餐廳一直都keep住full~🍔蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條🍟 $138饅魚控為左佢而黎😍好大條饅魚 啖啖肉 未算最肥美但都夠香🤤漢堡包夠軟熟唔乾 有牛油香👍🏻中間仲有蘑菇同椰菜碎🥬但整體味道偏淡🥺(平時我已經算食得淡味)薯條有青檸鹽酸酸地幾fresh🍋👻如果再香脆d就好🙈🥪日式吉列豬扒三文治🐷 $118好大份🤩麵包烘到微微脆 豬扒肉質嫩滑 仲係粉紅色 但冇咩豬肉香味🤔因為好厚身食落實淨 炸皮好香脆😬整體味道同樣都係偏淡 唔夠惹味😣
🍔蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條🍟 $138
🥪日式吉列豬扒三文治🐷 $118
  • 蒲燒鰻魚漢堡配青檸薯條
2021-03-17 982 views
日式吉列豬扒三文治 嚟到哇左聲 比想像中厚喎!食落好鬆脆好juicy 亦唔會太油有芝士 係未溶曬嫁 仲有少少椰菜唔好睇少佢 食過返尋味而且非常飽 本身仲驚佢兩件唔算大會唔夠點知加埋杯咖啡夠曬啦
日式吉列豬扒三文治
嚟到哇左聲 比想像中厚喎!
食落好鬆脆好juicy 亦唔會太油
有芝士 係未溶曬嫁 仲有少少椰菜
唔好睇少佢 食過返尋味
而且非常飽 本身仲驚佢兩件唔算大會唔夠
點知加埋杯咖啡夠曬啦
2021-03-13 943 views
極少會寫食評,忍唔住要寫一篇食物味道普通,個海膽汁意大利飯份量好少真係得2啖😓呢個價錢可算是食裝潢但裝潢唔算好特別大部份都係高身吧枱同櫈太高唔係幾好坐P.s. 門口等位派飛個staff 態度好差 拎飛時,一個男sfaff寫左7個位(因限聚4人關係,我地預左分2枱坐)等左一陣,叫到我地時一個女staff見到7個,就話: 下!7個呀,無枱俾你地喎跟住就直接叫下一張2人入去 🤨我地埋去問佢,話我地分開坐,佢回應: 分2張枱咁要拎多張飛嫁喎 !(即係第二張枱要隔左中間幾個no. ) 其實限聚4人一桌,拎飛時7個,唔係已經知道係2張枱咩?🤷🏻‍♀️價格+食物質素+服務態度總括真係無下次
極少會寫食評,忍唔住要寫一篇

食物味道普通,

大部份都係高身吧枱同櫈
太高唔係幾好坐

P.s. 門口等位派飛個staff 態度好差
拎飛時,一個男sfaff寫左7個位
(因限聚4人關係,我地預左分2枱坐)
等左一陣,叫到我地時
一個女staff見到7個,
就話: 下!7個呀,無枱俾你地喎
跟住就直接叫下一張2人入去 🤨
我地埋去問佢,話我地分開坐,
佢回應: 分2張枱咁要拎多張飛嫁喎 !
(即係第二張枱要隔左中間幾個no. )
其實限聚4人一桌,拎飛時7個,
唔係已經知道係2張枱咩?🤷🏻‍♀️

價格+食物質素+服務態度
總括真係無下次

2021-03-13
$150 (Tea)
2021-03-12 693 views
深水埗竟多了些文青咖啡廳,成了舊區中的新景象,同時在門外長龍不斷,排隊也是少不免的,幸好我倆早在十一點多到店成為第一個客人。點了海膽忌廉汁蟹肉意大利飯,味道未算濃郁,飯粒尚算煙韌,加上三文魚籽更提鮮味,可以灑上炸豬皮口感更多層次。蒲燒鰻魚漢堡包配青檸鹽薯條,鰻魚猶如手臂般長,醬汁均勻在表層,配料有椰菜及蘑菇,口感軟腍中帶點爽脆。整體不過不失,但價錢有點不值得,服務態度頗有善,打卡的樓梯也真的不錯。=================#hkblogger #vscofood #likeback #likeforlike #tasty #tagforlikes #hkig #hk #hkfoodblogger #hkblogger #vscofood #likeback #likefo

=================