2021-12-28 125 views
今日無煑午餐,又和媽媽去太安樓越北牛肉粉專門店吃下午茶。下午茶抵食好食,星期一至五由下午二時至六時供應,星期六,日及公眾假期,則由下午三時至六時供應。下午茶套餐選擇多,共有20款,日日食都有排才試哂。每個套餐配熱飲一杯,可以加錢轉特飲。每個套餐可以優惠價追加一份輕盈地道小食。我們今天叫了越北生牛肉湯粉($48)和越北三寶湯粉($60)。越北生牛肉湯粉是每次來都會選的,好味輕盈。湯鮮甜,河粉滑,牛肉薄片浸入熱湯剛熟便吃,又甜又有肉味,配菜的白蘿蔔和芽菜洋䓤也美味。越北三寶湯粉很豐富,扎肉,香芧雞翼,香芧豬扒都好好食,可轉飯或撈檬。豬扒厚身肥瘦適中甜甜地好味。雞翼香脆,扎肉不咸。小食不錯。酸辣無骨鳳爪(+$28)開胃。蜆港炸蝦餅(+$28)彈牙夾味,配菜正。吃完美味的湯粉和小食,最好加$22將飲品升級做椰清。椰清大個又鮮甜,連香軟的椰肉也吃埋,大滿足。下午茶不用加一。兩個人吃到又飽又滿意只需$208,抵食。

下午茶不用加一。兩個人吃到又飽又滿意只需$208,抵食。
  • 蜆港炸蝦餅
  • 酸辣無骨鳳爪
  • 越北三寶湯粉
  • 越北生牛肉湯粉
2021-11-29 211 views
去左附近食越南菜,叫左兩個主食加兩個小食~越式生牛肉湯檬、咖喱雜菜飯、香茅雞翼、炸春卷~~~•💓生牛肉湯檬生牛肉湯檬好好食,重點係真係夠晒熱辣辣~佢個面底可以揀檬粉、河粉嗰啲,湯底都好夠味道~!•••💓咖喱雜菜飯雖然係咖喱雜菜飯,不過其實感覺上都好健康,有唔同嘅菜,但係佢嘅咖喱又唔似一般咁油膩~👍🏻•••💓炸春卷呢個係我近排食過覺得幾好食嘅一個小食,佢個皮炸得好香好脆,食落口覺得好正~呢個係有少少驚喜嘅!

💓生牛肉湯檬

💓咖喱雜菜飯

💓炸春卷
2021-09-06 415 views
湯既味道吾算突出  味精吾算太多 都可以接受始終都系譚仔左右既價錢小食越南河既我 d牛肉今次好似生左小小食過錦麗都無咁生 火侯空間可以提升服務無咩特別 最好你要野既一次講哂吾好分開講  見到有位大大份著白色t恤的肥哥哥 講野都幾大聱又有粗口吾知系吾系員工黎 見d員工都有同佢打下招呼
小食越南河既我 d牛肉今次好似生左小小

吾知系吾系員工黎
見d員工都有同佢打下招呼
2021-09-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2021-06-20 559 views
今日放工好想食越南野,諗起西灣河附近有一間越南餐廳,入去試吓先!晚餐18:00-22:00 都有set ⭐️越北綜合牛肉湯粉⭐️(生牛肉,牛丸,牛腩片)牛丸超彈牙,可以攞嚟打乒乓波🤣🤣牛腩片爽淋,咬口唔錯生牛肉,個人覺得有d 偏肥個湯底超濃牛肉味,加埋爽淋湯粉,絕配👍🏻⭐️越北炸春卷⭐️熱辣辣即叫即整,外脆內軟,d涵多到一口咬唔哂😋😋⭐️會安蓮藕炸蝦餅⭐️爆汁,蓮藕同蝦都撈埋一體,蓮藕好有口感😊📍 越北牛肉粉專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G23號舖📍22034699

晚餐18:00-22:00 都有set

⭐️越北綜合牛肉湯粉⭐️
(生牛肉,牛丸,牛腩片)

牛丸超彈牙,可以攞嚟打乒乓波🤣🤣
牛腩片爽淋,咬口唔錯
生牛肉,個人覺得有d 偏肥
個湯底超濃牛肉味,加埋爽淋湯粉,絕配👍🏻

⭐️越北炸春卷⭐️

熱辣辣即叫即整,外脆內軟,d涵多到一口咬唔哂😋😋

⭐️會安蓮藕炸蝦餅⭐️

爆汁,蓮藕同蝦都撈埋一體,蓮藕好有口感😊

📍 越北牛肉粉專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G23號舖
📍22034699
2021-06-19
$80 (Dinner)
2021-04-06 586 views
職員態度惡劣,叫佢哋俾兩杯水,最尾俾得一杯。碗麵有漂白水味,換過一碗之後就變左喺匙羹有漂白水味。換左三隻匙羹都仲係好大陣味,最尾要用外賣羹食。疫情期間清潔餐具係真確,但如果搞到咁大陣漂白水味,都唔知自己係咪食緊漂白水,都唔會想繼續喺度食。食野都唔安心。加上職員態度差,換個碗麵同比過隻外賣匙羹都係大力擺落黎,好似覺得我緊佢地,係咁話啲餐具同碗有漂白水味。但的確喺櫃桶裏面嗰啲匙羹都一樣有漂白水味,要注意下囉。極度不推薦,不會再食!
2021-04-04 428 views
今晚餐想食粉麵,家人選了附近這家越南館👇👇按餐牌指引,order 了三份套餐,每個套餐可選配一份小食,一種飲品或甜品:1)香茅牛肉飯+海哲沙律+西洋菜蜜👇👇香茅味與牛肉都極搭,炸乾蔥也酥脆,配一塊龍蝦片,主食可以給85分!海蜇沙律里的西芹和洋蔥絲非常清新爽口,不錯!2)香茅雞扒湯河粉+青木瓜沙律+椰子冰☝️香茅雞扒都極入味,雞皮也脆卜卜,唔錯👍青木瓜沙律有彈牙的感覺,酸酸甜甜的...3)生牛肉河粉+炸春卷+薄荷青檸蘇打水👇這裡的生牛肉河粉就是普通的肥牛河粉,冇咩可讚。而蘇打水,喝到樽底有些甜味,感覺OK喔👌三個自選搭配的套餐同價@HKD82.-,如果花HKD246.-食3份粉麵餐,感覺還是貴了小小
今晚餐想食粉麵,家人選了附近這家越南館👇👇

1)香茅牛肉飯+海哲沙律+西洋菜蜜👇👇
海蜇沙律里的西芹和洋蔥絲非常清新爽口,不錯!
香茅牛肉飯(+配飲+小食)
配的小食(海蜇沙律)
套餐所配的飲品(西洋菜蜜/椰子冰)

2)香茅雞扒湯河粉+青木瓜沙律+椰子冰☝️
香茅雞扒都極入味,雞皮也脆卜卜,唔錯👍
青木瓜沙律有彈牙的感覺,酸酸甜甜的...
香茅雞扒湯河粉  (+飲品+小食)
配的小食(青木瓜沙律)

3)生牛肉河粉+炸春卷+薄荷青檸蘇打水👇
生牛肉河粉(+薄荷青檸梳打飲品+小食)
配的小食(炸春卷)

三個套餐小食
2021-04-04
$82 (Dinner)
香茅牛肉飯(+配飲+小食)
香茅雞扒湯河粉  (+飲品+小食)
配的小食(青木瓜沙律)
2021-01-22 616 views
呢間一向都係穩陣嘅越南菜今次嗌咗海防蕃茄蟹湯檬,入面有蝦丸,蟹,同埋扎肉,蝦丸彈牙,蟹就無乜用,不過有鮮味,扎肉食到有胡椒粒同埋好似軟骨嘅口感,而個蕃茄湯底有好多肉碎,雖然蕃茄味唔係好濃,但可能因為有肉碎同蟹,個湯底好鮮甜屋企人就嗌左越北綜合牛肉湯河,入面有生牛肉,牛腩片同埋牛丸,因為外賣關係,嚟到嘅時候生牛肉已經全熟,牛腩片就正常,牛丸係比較細粒,實肉但重牛味,都不錯另外嗌咗個小食拼盤($118) 有蝦餅,魚餅,墨魚餅,煎扎肉,扎肉,雞肉串,同埋胡椒豬肉串,雞肉串同豬肉串都好大串同入味,魚餅比較辣,而其他餅類就唔係好彈牙,普普通通,但係咁嘅價錢就可以食到咁多款小食,都幾抵
呢間一向都係穩陣嘅越南菜

2021-01-18
Delivery
$150 (Dinner)
  • 海防蕃茄蟹湯檬粉
又係時候諗下lunch食乜好🤔 ,好耐無食越南嘢,一於食呢間。越南海蜇沙律有海蜇、青瓜、紅蘿蔔絲、芹菜、花生🥜,份量大又清新爽脆,酸甜有致, 好開胃,馬上食慾大增! 蝦餅春卷金邊粉套餐$66。炸春卷、炸蝦餅即叫即製,熱騰騰,香噴噴。春卷十分酥脆,裏面有好多爽口甘筍絲🥕,蝦肉彈牙爽口,沾上越式甜酸汁,更是一流惹味。素扎肉金邊粉套餐$55。素扎肉無論外表及味道跟真正扎肉無異,湯底鮮甜又不肥膩,金邊粉口感幼身滑溜。

2020-10-13 458 views
平日下午五時多,將近六時,沒有太多餐廳仍有下午茶。自己一人經過西灣河地鐵附近惠康,沿路有數間餐廳,看到這間的價錢合宜又有飲品,而且人流不多,進去後侍應都讓我自由選擇位置,期間不少人買外賣自取。餐廳環境光猛,有一些越南的裝飾,有部分卡位。下午茶時間可以安靜吃一餐很好。下午茶有不同款式,餐飲都多款,我選了越北生牛肉湯粉加熱柑桔($48)。等候時間不長,份量沒有因為下午茶而減少,牛肉份量多!期間見服務員主動幫忙顧客移防疫板,讓顧客有更多位置,十分細心。

2020-09-28
2020-10-13 274 views
越北牛肉粉專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G23號舖.🍜河內香茅烤雞扒湯金邊粉 $58雞扒份量比想像中多,金邊粉唔會煮得太淋,個湯好清,香料味完全出晒嚟。不過雞扒開頭以為係尖煎,似乎係炸,希望唔會太熱氣,哈哈。
越北牛肉粉專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G23號舖
🍜河內香茅烤雞扒湯金邊粉 $58
2020-10-07 307 views
朋友約我去食越北,對上一次黎已經係大約一年前。好記得當時個生牛肉湯河既湯底頗出色,甚有越南本土食既味道,湯底清甜又清澈。但今次黎到令我十分失望,湯底唔算十分清,有少許渾濁(唔係污糟);味道尚濃,只能稱為牛肉湯而唔係牛清湯。牛油雞翼亦失望,以前食果陣,咬落去既時侯,牛油香味同雞油脂香味一齊爆發,十分香濃。但依家感覺只係加左薄粉漿黎炸嘅雞翼,牛油味幾乎消失,脆口程度亦不及以前。海蜇小食,海蜇爽口嘅,但醬汁略少,整體感覺淡口。越式滴漏咖啡☕️上菜個刻已經聞唔到以前既咖啡香,印象中以前滴完有杯一半以上既份量。但今日一試,只有半杯唔夠既量。(圖中顯示已經係就滴完既時候)順帶一提,飲個下都仍然聞唔到太多咖啡味。蝦頭膏海鮮湯河,湯底似海鮮湯酸辣版多於蝦膏湯底,味道還好。店家如果想以蝦頭膏既味做湯底既膽,感覺如果配有一兩隻蝦,可能湯既味道會「蝦」啲?最後,全程食飯都有隻烏蠅飛黎飛去陪伴住,員工望住都當睇唔到。我明白員工係果一刻可能無咩可以做到,但換檯應該係可行既(當時仲有好多空檯),點解唔埋黎問下我地呢。。。

海蜇小食,海蜇爽口嘅,但醬汁略少,整體感覺淡口。

越式滴漏咖啡☕️
)順帶一提,飲個下都仍然聞唔到太多咖啡味。

2020-05-21 444 views
越北在各區也有分店,今次試的是在西灣河太安樓的那一間店舖位於太安樓地下,向鯉景灣的那一面方向心想如果是連鎖店,應該沒有什麼驚喜通常食越式餐廳,一定試他的生牛河,嘗試他的湯底,湯底是越南湯河的靈魂,此店湯頭清新,牛味不算太濃,也不會過鹹,整碗湯飲完也可以另外點了香茅豬扒撈檬,呢樣就普普通通啦,檬粉有點過諗另外點了春卷及柚子沙律,春卷即炸夠熱,柚子沙律則放了太多生洋蔥不太喜歡☹️食物可以說是中規中矩,以連鎖店來說可以叫保持到水準😊
越北在各區也有分店,今次試的是在西灣河太安樓的那一間
店舖位於太安樓地下,向鯉景灣的那一面方向
心想如果是連鎖店,應該沒有什麼驚喜
另外點了香茅豬扒撈檬,呢樣就普普通通啦,檬粉有點過諗
食物可以說是中規中矩,以連鎖店來說可以叫保持到水準😊
2020-05-20 302 views
午餐飲品叫熱檸水, 飲用之前拿起檸檬, 發現杯內有牙籤, 已經飲了幾口, 雖然不是小強那麼過分, 但是都想記錄一下, 等大家小心, 以免再發生類似經歷, 而且價錢亦不便宜, 又有多間分店, 衛生應該做得好一點🗣🗣🗣
2020-05-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2020-05-04 268 views
過返嚟呢邊做嘢,就記起呢度有一間分店,之前成日幫襯沙田果一間,所以今日再去食,因為每一次我都要食馬拉盞秋葵,平時出去食飯都好難得有秋葵,仲要用馬拉盞造成嘅一味,真係好少何有地方有,重點係秋葵係一樣好健康嘅降血糖食品,平時飲食難以平衡之下,幫身體做吓保養,另外再叫多一個撈檬,炸雞翼外皮非常香脆嘅,入面爆汁好juicy, 香茅豬扒係招牌菜式,焦香味濃香脆集於一身,真係好滿足,完全可以滿足食肉獸既要求,正
食物評分 (最高5⭐️): 下午茶餐: 番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬包熱飲 $50 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️下午茶餐也有兩版選擇,有湯粉、撈檬、飯類等。店名有牛肉二字,其實除了牛肉還有很多其他的,而且更有素扎肉,素食朋友也有選擇,讚👍😊下午茶餐平日由2:05pm至5:55pm,星期六日及假期則由3:05pm至5:55pm。另亦有兩節早鳥優惠,分別是11:30am-12:30pm 及6pm至7pm。連飲品由$48至$52,都好抵。正餐還有其他選擇下午茶餐: 海防番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬包熱飲 $50 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好大個碗內的確有足料的👍😊除了有兩粒彈牙蝦丸和兩塊爽口美味扎肉外,還有一隻小蟹鉗,怪不得個湯夠濃又香甜。我問侍應有無鉗用來鉗開個蟹鉗,答案是無,無鉗食不到,雖然可用牙咬,但琺瑯質如破壞了是修補不了,所以只用筷子頭嘗試撩蟹肉出來,好甜,但實在太難,只有放棄。湯底還有很多蕃茄蓉和肉碎,個湯所以好好飲,我欣賞肉碎不是肥豬肉,所以個湯不油膩👍😋跟餐轉椰青只需+$22,一般餐廳如跟餐轉都要加$30,所以都抵叫椰青,好甜😊😊店內墻上有架單車,不錯的越南感覺😊😊總結:性價比頗好,味道、份量、質素各樣都滿意😊👍
食物評分 (最高5⭐️):

正餐還有其他選擇

番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬下午茶餐

好大個碗內的確有足料的👍😊

店內墻上有架單車,不錯的越南感覺😊😊

總結:
性價比頗好,味道、份量、質素各樣都滿意😊👍
2020-04-11
$72 (Tea)
番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬下午茶餐
  • 番茄蟹膏蝦丸扎肉湯夢檬