2020-01-18 115 views
我去觀塘交收完文件之後忙裏偷點閑,約左爸爸附近食晚飯之後先再返公司 附近無乜選擇但又五想行返去APM.... 最後揀左雅苑小廚食。我們一人揀左一個小菜1️⃣滑蛋炒蝦仁($68)加入左蔥去炒好香,蝦仁亦都好大隻啊!而且一啲都唔孤寒有好多隻蝦~不過蛋五炒咁耐會更滑👍🏻👍🏻2️⃣椒鹽鮮魷 ($70)我爸爸一向好中意食香口野,所以點左碟椒鹽鮮魷 ,鮮魷旁邊有青瓜伴碟,炸粉五會過厚,脆卜卜。鮮魷相當有咬口,鮮味十足👍🏻如果d椒鹽炸蒜多小小就好啦

附近無乜選擇但又五想行返去APM....
最後揀左雅苑小廚食。

我們一人揀左一個小菜

1️⃣滑蛋炒蝦仁($68)

2️⃣椒鹽鮮魷 ($70)
如果d椒鹽炸蒜多小小就好啦
2020-01-17
$80 (Dinner)
2020-01-18 99 views
比人放左飛機所以得返自己一個一人晚餐!一個人食無太多選擇所以去返我平時返工食lunch既飯堂💥💥《雅苑小廚》💥💥平時我都係外賣為主,今次唔趕時間可以坐低慢慢食呢間餐廳環境唔錯,對比其他茶餐廳相對衛生整齊,而且枱與枱有空間唔會太逼夾!晚餐當然叫個小菜食下先啦「三色蒸水蛋」$62 即叫即蒸,熱辣辣!意想不到的是蛋蒸得很滑,而且份量也很多,滿滿的一碟。蛋上淋滿左豉油,入面既咸蛋&皮蛋分佈都很平均 ,每啖都食到!由於有咸蛋所以送白飯一流,超開胃阿下次晚餐會再光顧!
比人放左飛機所以得返自己一個一人晚餐!
平時我都係外賣為主,今次唔趕時間可以坐低慢慢食

晚餐當然叫個小菜食下先啦

「三色蒸水蛋」$62

下次晚餐會再光顧!
2020-01-17
2020-01-16 119 views
難得來到觀塘探望親戚,和親友來到附近的雅苑小廚。入面企理,坐位寬闊 ,坐得舒服﹗我們點了數款小菜,飽吃一頓。$118豉汁蒸白鱔:好鮮甜彈牙的白鱔,豉汁用黎撈飯一流~$70胡椒枝竹豬肚煲:胡椒調味,所以微辣。而入面酸菜開胃,酸辣味忍不住多吃一點飯。豬肚彈牙新鮮,沒有內臟的腥臭味。$68梅菜扣肉煲: 梅菜入味,扣肉半肥瘦,確是送飯之選。$60金銀蛋浸時菜:清甜鮮味~菜式料理得不錯,而且值錢公道,可以成為探望親友飯堂。
難得來到觀塘探望親戚,和親友來到附近的雅苑小廚。

$118豉汁蒸白鱔:好鮮甜彈牙的白鱔,豉汁用黎撈飯一流~

$68梅菜扣肉煲: 梅菜入味,扣肉半肥瘦,確是送飯之選。

$60金銀蛋浸時菜:清甜鮮味~
菜式料理得不錯,而且值錢公道,可以成為探望親友飯堂。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-01-08 140 views
出街食飯當然係想食啲自己唔識煮嘅嘢啦🙈所以我今日去雅苑小廚食飯都叫左兩樣自己唔識煮嘅餸🤣分別係🍍菠蘿咕嚕斑球同埋🧂椒鹽豆腐~~-望落張相係咪好似菠蘿咕嚕肉眼呢??其實佢唔係豬肉, 佢係班球黎架!!你叫我煮咕嚕肉眼都已經唔識架啦, 更何況係咕嚕斑球🙉咕嚕斑球依個餸我都真係好少見, 幾特別👍🏻斑球食落比起肉眼冇咁滯, 食多幾舊都仲得😋斑球雖然係炸過, 但係有埋酸酸甜甜嘅菠蘿汁就一啲都唔熱氣, 仲好開胃~~-另外叫左嘅椒鹽豆腐, 真係可以用皮薄餡靚去形容⚠️軟心嘅豆腐外面有一層脆脆嘅豆腐皮, 外脆內軟🤤記得要點埋喼汁食, 咁先係最好食架!!
出街食飯當然係想食啲自己唔識煮嘅嘢啦🙈
所以我今日去雅苑小廚食飯都叫左兩樣自己唔識煮嘅餸🤣
分別係🍍菠蘿咕嚕斑球同埋🧂椒鹽豆腐~~
望落張相係咪好似菠蘿咕嚕肉眼呢??
其實佢唔係豬肉, 佢係班球黎架!!
你叫我煮咕嚕肉眼都已經唔識架啦, 更何況係咕嚕斑球🙉
咕嚕斑球依個餸我都真係好少見, 幾特別👍🏻
斑球食落比起肉眼冇咁滯, 食多幾舊都仲得😋
另外叫左嘅椒鹽豆腐, 真係可以用皮薄餡靚去形容⚠️
軟心嘅豆腐外面有一層脆脆嘅豆腐皮, 外脆內軟🤤
記得要點埋喼汁食, 咁先係最好食架!!
2020-01-08 128 views
係觀塘做野一定會知道呢間雅苑小廚,都算係平時返工lunch既飯堂之一。有晚OT做耐左,就無返屋企食飯,一個人去左呢到食飯,估佢唔到晚市原來都唔錯!菜類種類繁多,其實真係對於選擇困難症既我黎講好難揀,有小菜,碟頭飯,煲,潮式粉面等等,不過一個人食飯就無叫咁多,叫左個牛腩飯飲凍奶茶填飽個肚就算。估唔到牛腩又幾好食,炆到好lum,而且一啲都唔肥,入口即溶,而且份量都好足,仲有紫菜湯送同埋幾條菜仔食下。埋單$63,我諗觀塘工廠區都好難搵到呢個價錢既晚餐。如果下次再OT完收工都會去食下~

2019-12-16
$63 (Dinner)
2020-01-07 131 views
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 雅苑小廚 (觀塘)📍觀塘駿業街48號新榮大樓地下A舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟朋友帶路食中菜,因為我早幾日提過想食煲!天氣冷就想食呢啲😆😆哈哈!多謝朋友咁錫我呢😝蒜子火腩大鱔煲 $118No doubt見到即叫!我係愛鱔之人,可惜唔係道道都食到鱔,好味既鱔就更少。。。驚喜既係呢個蒜子火腩大鱔煲幾唔錯!食材新鮮,食完滿足又暖笠笠🥰呢個價錢食到火腩大鱔煲都算抵!椒鹽豆腐 $22口痕想食🤭椒鹽好惹味,唔會過咸,豆腐又好滑,幾好食
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 雅苑小廚 (觀塘)
📍觀塘駿業街48號新榮大樓地下A舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

蒜子火腩大鱔煲 $118

椒鹽豆腐 $22

口痕想食🤭椒鹽好惹味,唔會過咸,豆腐又好滑,幾好食
2020-01-07 98 views
今晚兩個人不過想食下小菜,懶得煮,但係又唔想去酒樓咁大陣仗,就去咗雅苑小廚食喇餐牌菜式都好多吓,真係花多眼亂,最後簡簡單單叫咗兩個小菜西檸煎軟雞 - 呢個幾有驚喜喎,淨係睇個賣相都覺得唔錯,唔係嗰啲求求期期炒埋一碟,有擺盆㗎,西檸雞塊皮炸得好香脆,但係雞肉就好淋滑,加埋酸酸甜甜嘅西檸汁,食落又唔會怕太熱氣金銀蛋浸時菜 - 呢碟菜超大碟,超足料啊,有勁多鹹蛋同皮蛋,啲菜都大碟,好抵食,另外個上湯都幾好味,可以當埋湯飲,正呀
餐牌菜式都好多吓,真係花多眼亂,最後簡簡單單叫咗兩個小菜

2020-01-06 79 views
好耐無食魚蛋粉嗰啲啦! 今日行過雅苑小廚見到都唔少食客, 一於試吓先, 呢到潮式麵單拼$43-46, 我叫咗牛腩魚蛋麵, 雙拼要加$10, 共$56, 叫完好快就有得食, 趕時間都唔驚先試咗個湯頭先, 飲落又幾清甜喎, 唔會一味得味精咁, 牛腩肥瘦中等, 唔會話有筋又好難咬開咁, 唔錯唔錯, 魚蛋食落又夠哂彈牙, 夠足料, 最緊要係叫完雙拼之後, 每樣餸嘅份量都唔會得返好少, 食得滿足又開心呢到仲有好多其他種類嘅食物, 下次經過我都會試吓其他

呢到仲有好多其他種類嘅食物, 下次經過我都會試吓其他
2020-01-06 53 views
小炒不嬲係我嘅最愛❤️,尤其是菠蘿咕嚕肉呢啲咁惹味嘅廣東菜😍😍。1️⃣菠蘿咕嚕班球 $70酸酸甜甜好惹味,菠蘿咕嚕肉就食得多啦,菠蘿咕嚕斑球你又食過未?比起咕嚕肉,斑球肉質更為鮮嫩。外層香脆可口。配菜仲有三色椒,菠蘿同洋蔥,清新美味又健康,送飯一流!🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10💡整體來講,性價比唔錯,食下小炒真係好正。雅苑小廚 (觀塘)地址🐾:觀塘駿業街48號新榮大樓地下A舖
[觀塘~雅苑小廚]
1️⃣菠蘿咕嚕班球 $70
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
💡整體來講,性價比唔錯,食下小炒真係好正。
雅苑小廚 (觀塘)
地址🐾:觀塘駿業街48號新榮大樓地下A舖
2020-01-03 134 views
無嘢緊要得過你趕時間,又想嘆一下,抖一抖氣。雖然都排左陣隊,但好快就入得座,幾有條理,時間都剛剛好,行到去就剛抹好張枱。選擇都多,成日行過聞到佢牛腩味都想試。座位算係舒服,剛好4個人都可以坐到6人位,拎比較寬敞。咖喱薯仔雞柳飯,48元,個咖喱汁稀左小小,唔係幾夠味。薯仔係多,雞柳份量一般,飯就好多啦。牛什麵,46元,同事話唔錯,好夠味。呢個福建炒飯一上枱,我地都嘩然,好大份,而且非常足料,味道ok,仲多到食唔哂。
無嘢緊要得過你趕時間,又想嘆一下,抖一抖氣。

牛什麵,46元,同事話唔錯,好夠味。

2019-12-14 216 views
話說觀塘區餐廳真係種類豐富🧐日本料理,泰國菜,法國菜,西餐廳,粵式私房菜五花八門🍱🍝🍛🍲🥟幫襯開嘅餐廳都價錢頗高,所以早排特意去返啲平凡少少嘅餐廳,去到駿業街試吓附近嘅小炒😋 最平凡嘅菜式,越難煮得出色。所以我特登叫咗碟蝦仁炒蛋,試試佢地師傅嘅功架如何😏 大概等左10分鐘就有得食。炒蛋大大碟,有好多蝦仁,唔會好咸,岩哂黎餸飯咁大份量嘅材料師傅只不過用左好少量嘅油,亦冇燶底👍🏻令我不禁諗起家母嘅炒功都冇咁好😂 呢間餐廳唔錯,可以再戰
話說觀塘區餐廳真係種類豐富🧐

大概等左10分鐘就有得食。
炒蛋大大碟,有好多蝦仁,唔會好咸,岩哂黎餸飯
咁大份量嘅材料師傅只不過用左好少量嘅油,亦冇燶底👍🏻
令我不禁諗起家母嘅炒功都冇咁好😂

呢間餐廳唔錯,可以再戰
2019-12-10
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2019-12-10 124 views
今日有食完飯去觀塘海濱散步嘅念頭💬所以走咗去海濱搵餐廳😆我叫咗份三色蒸水蛋,對於食得比較清淡嘅我,豉油雖然多咗少少,但其實呢個量用嚟送飯啱啱好👍🏻 真係估佢唔到,個蒸水蛋竟然係好滑,入邊嘅皮蛋同鹹蛋都好足👍🏻👍🏻👍🏻 佢哋嘅選擇唔算得太特別,但往往最簡單嘅嘢就最難做得好食。呢間餐廳令我喜出望外,下次一定會再嚟😆不過因為個蒸水蛋本身都有鹹蛋,想提提師傅,豉油下次可以再放得少啲。。。🙈
今日有食完飯去觀塘海濱散步嘅念頭💬所以走咗去海濱搵餐廳😆

2019-12-10
2019-12-10 73 views
平時收工唔想煮飯,就會帶埋囝囝落街食咁啱佢今日喺apm行街,收工就帶佢行去附近一帶食晚餐 我同囝囝食唔晒兩個餐,所以只叫左一個餐 ✨蒜子火腩大鱔煲上枱時發覺佢哋嘅煲仔菜好足料!啲鱔大大嚿好多,好新鮮,好入味👍🏻廚房師傅放咗唔少火腩、冬菇、豆腐墊底,吸晒鱔煲嘅精華好餸飯到我哋食晒飯,啲餸都未清晒 不過今次得兩個人,嗌唔到太多餸。。。下次要帶埋老公試佢哋嘅黃金蝦同芝士大蝦伊麵!!🤤❤️🍤🍤🍤🍤
平時收工唔想煮飯,就會帶埋囝囝落街食
咁啱佢今日喺apm行街,收工就帶佢行去附近一帶食晚餐

我同囝囝食唔晒兩個餐,所以只叫左一個餐

✨蒜子火腩大鱔煲
蒜子火腩大鱔煲

上枱時發覺佢哋嘅煲仔菜好足料!

啲鱔大大嚿好多,好新鮮,好入味👍🏻
廚房師傅放咗唔少火腩、冬菇、豆腐墊底,吸晒鱔煲嘅精華

好餸飯到我哋食晒飯,啲餸都未清晒

不過今次得兩個人,嗌唔到太多餸。。。
2019-12-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
蒜子火腩大鱔煲
2019-12-09 90 views
觀塘工業區晚巿餐廳唔多,經過駿業街好不自主地行入左間茶記😂 睇食評講以為好差,但食落又唔係喎!其實啲嘢食幾高質👍🏻 🌟脆皮風沙雞($88)雞皮好脆口好入味,唔多油,啖啖肉餸飯一流👍🏻 白飯亦好新鮮,冇半口濕飯 由此是杯凍奶茶,真心沖得幾出色🧐夠茶味夠澀,最緊要唔會淡口或用豆漿沖😂 其實對我黎講食物都係其次,最影響餐廳嘅係嘢飲要沖得夠好☕️🍹 地方乾淨,坐得好舒服,食物質素都幾好👍🏻下次再幫襯
觀塘工業區晚巿餐廳唔多,經過駿業街好不自主地行入左間茶記😂

睇食評講以為好差,但食落又唔係喎!
其實啲嘢食幾高質👍🏻

🌟脆皮風沙雞($88)
脆皮風沙雞

雞皮好脆口好入味,唔多油,啖啖肉
餸飯一流👍🏻 白飯亦好新鮮,冇半口濕飯

由此是杯凍奶茶,真心沖得幾出色🧐
夠茶味夠澀,最緊要唔會淡口或用豆漿沖😂

地方乾淨,坐得好舒服,食物質素都幾好👍🏻
下次再幫襯

2019-12-08
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
脆皮風沙雞
2019-12-08 89 views
今日觀塘開會,為求就腳醫肚,去了這家雅苑小廚,快速醫醫肚!叫左鹹魚雞粒炒飯($54)鹹魚雞粒炒飯的鹹香離遠已經聞到,炒飯中夾雜著脆卜卜的鹹魚粒,多了份層次感。炒飯好夠惹味,深得我歡心!另加煎蛋🍳(+$5),口痕加多隻煎蛋,外皮脆卜卜,內裏半留心狀態!讚!凍朱古力(+$3),這杯實屬驚喜,竟然$3可以飲到凍朱古力,而且很濃郁!這裏食物質素不錯,環境光猛乾淨,員工態度親切可加!相信我將會成為這間茶餐廳熟客之一!

今日觀塘開會,為求就腳醫肚,去了這家雅苑小廚,快速醫醫肚!

叫左鹹魚雞粒炒飯($54)

2019-12-03
$62 (Lunch)
  • 鹹魚雞粒炒飯