2017-01-24 631 views
原來尖沙咀開左海皇,係樂道,平日唔舒服係尖沙咀都好難搵粥食,宜家有海皇真的方便好多!之但係宜家食粥都唔平,望一望餐牌一般都要5字頭,我叫左個未5字頭既,$49,碎牛粥加炒麵。等15分鐘先黎,店員踢晒腳,黎啦,賣相幾靚,粥上面仲有d花生,油炸鬼咁,粥煲得好綿,好易入口,d粥自己都有味的,帶點咸味,碎牛份量都唔少,碎牛都係咸咸地,呢個粥整體黎講都係上品,起碼粥係超級綿的!炒麵我覺得先係主角,海皇炒麵炒得幾好,夠香,同埋麵質幼,我自己中意幼麵,食完無咁濟,同埋feel到佢呢個係堅炒既,有d炒完出黎好林身,我自己再加d芝麻加d甜醬,加左芝麻仲香仲好味,正!話晒都尖咀唯一,等位都有排等,大家加油!
話晒都尖咀唯一,等位都有排等,大家加油!
2017-01-04 442 views
倒數個日又泥到尖沙咀,周圍都勁多人等位,見海皇條隊最短所以排海皇叫左最中意既菜乾粥,粥底依然好濃菜乾味今次d肉有d肥,不過肉質都系嫩既,好易咬開,都可以收貨炸兩塊皮好薄,但入面略嫌5夠脆。不過夠大件,2個人食都飽呢到既甜醬酸酸甜甜幾開胃,5會過甜,5錯
叫左最中意既菜乾粥,粥底依然好濃菜乾味
今次d肉有d肥,不過肉質都系嫩既,好易咬開,都可以收貨
炸兩
塊皮好薄,但入面略嫌5夠脆。不過夠大件,2個人食都飽
呢到既甜醬酸酸甜甜幾開胃,5會過甜,5錯
2016-12-31
  • 菜乾豬骨粥
2017-01-03 294 views
平安夜同男朋友泥左海皇食期待左好耐既粥底火鍋做聖誕大餐我叫左個南瓜粟米粥底再配油炸鬼,因為感覺配即食麵好奇怪甘粥既顏色好吸引,不過食落完全冇南瓜粟米味,亦都5見有肉碎而且粥水比例太多,好小米,食左2淡粥就已經得番粥水未煲起已經keep住攪勻,所以冇咩痴底,應該就5會因為痴底而5見曬d粥啦配料有好多既菜真系比左勁多棵,都5會太老,食落算清甜。個韮菜餃子都大大隻,幾鮮味但南瓜都系冇咩味好彩雲耳都比得多再泥就系牛肉啦,初頭d牛肉都幾有味,又5算太肥,仲幾靚仔,可惜另一盒既牛完全相反,冇牛味,成舊肥膏甘,食落口淨系感覺到肥膏呢間海皇既樓面服務都超好,個晚見佢地得3個人做樓面,但系態度仍然好好,冇搵客出氣,即使甘忙都好盡責,好抵讚!餐廳環境都幾舒適,座位都闊落,坐得都舒服
平安夜同男朋友泥左海皇食期待左好耐既粥底火鍋做聖誕大餐

我叫左個南瓜粟米粥底再配油炸鬼,因為感覺配即食麵好奇怪甘
粥既顏色好吸引,不過食落完全冇南瓜粟米味,亦都5見有肉碎
而且粥水比例太多,好小米,食左2淡粥就已經得番粥水
配料有好多既菜
但南瓜都系冇咩味
好彩雲耳都比得多

餐廳環境都幾舒適,座位都闊落,坐得都舒服

2016-12-09 537 views
知道最近尖沙咀開左間海皇粥店,就一於中午去食番碗粥,食晏時間去到都幾多人,都要等陣先有位。睇完餐牌就叫左個粥餐,一碗艇仔粥+炸兩唔知係唔係好耐無食粥,碗艇仔粥又幾好味,又足料,再加上炸兩條油炸鬼好脆口,用來配粥確係唔錯。之前尖咀無一間食粥的鋪,而家食晏又多左一個選擇

睇完餐牌就叫左個粥餐,一碗艇仔粥+炸兩