經常煮Brunch的車媽媽近年對烘焙食品都挺留意所以一有新品便會去試,這天便有正品介紹給大家哦!英式三文治店Oliver's Super Sandwiches首次引入資深餅廚及麵包烘焙大師Grégoire Michaud旗下麵包工坊Bread Elements的酸種麵糰,炮製出全新三款口味的酸種麵包系列。另外餐廳更新推出了單品手沖咖啡、冷萃咖啡、氮氣冷萃咖啡,及果漾氣泡咖啡系列,每款也很吸引我的選擇困難症又要發作了!三款酸種麵包也像很好吃般有人分享便任性一於全掃來品嚐嘻嘻!飲品在最在果味氣泡濃縮咖啡和Cold Brew中選擇,最後敵不過特式的前者而選上了西柚氣泡濃縮咖啡$42,這杯充斥西柚果香微甜的咖啡味道很有驚喜,喝下口感清爽中帶上少許氣泡超是我杯啡啊~好友則選上另一杯熱情果氣泡濃縮咖啡$42,看上去同樣清爽絕對是夏天消暑的良品。還有賣相優雅的氮氣冷萃咖啡$45用上公平貿易咖啡豆飲得更舒心。嘆過特色咖啡後輪到今天的主角酸種麵包出場,車爸爸選了蘋果肉桂酥$23以摺疊麵團的手藝帶出酥脆的口感,配合不過甜的蘋果肉桂餡吃得他很滿意呢!而我當然卒先品嚐我最愛的牛角酥$19,用上優質法國麵粉加入

三款酸種麵包也像很好吃般有人分享便任性一於全掃來品嚐嘻嘻!

而我當然卒先品嚐我最愛的牛角酥$19,用上優質法國麵粉加入傳統天然酵母溫,發酵足36小時於每日現場炮製。

牛角酥內裡的蜂窩也挺有層次感吃下是鬆脆的,加上邪惡無比的香濃牛油確教我興趣耶!

牛角包再好吃也不及這件脆穀物杏仁醬丹麥酥$23吸引,外層有脆卜卜的穀物吃下鬆脆不油膩口感已極為吸引,加上內裏附有香甜的杏仁醬成件事也配合得天衣無縫,超級讚的一件脆穀物杏仁醬丹麥酥。

上述三款全新酸種麵包只在三間Oliver's Super Sandwiches分店發售,包括上環無極限廣場、銅鑼灣翡翠明珠廣場及灣仔新鴻基中心分店,想吃的朋友記得別去錯其它分店喔!
2021-04-27
Type of Meal
Lunch
2021-02-25 1046 views
忙裡偷閒一下💕💕整返個ⓣⓔⓐ先1. 蜜味雞翼。雙層沙律三文治。薯條蜜味雞翼無乜蜜味🤭我好鍾意個雙層沙律三文治🥪🥪個餡唔太多又唔太少咬落去啖啖有餡❤️❤️但唔會多到擠晒出嚟👍🏻👍🏻我好怕啲餡多到擠出嚟😵😵搞到對手全部醬🤣🤣2. 香草燒雞凱薩沙律🥗🥗啲雞肉比想像嘅多肉質尚算嫩,唔乾的✨✨份量比預期多🥰🥰🥰所以係飽肚嘅3. 肉醬迷你意粉。酥皮湯🍝🍝肉醬夠味,意粉真係太迷你幾啖食晒🤣🤣酥皮湯不錯啊個酥皮夠酥,好香,夠大塊下次可以試埋其他餐
忙裡偷閒一下💕💕

我好怕啲餡多到擠出嚟😵😵
搞到對手全部醬🤣🤣

2. 香草燒雞凱薩沙律🥗🥗
啲雞肉比想像嘅多
肉質尚算嫩,唔乾的✨✨
份量比預期多🥰🥰🥰
所以係飽肚嘅

3. 肉醬迷你意粉。酥皮湯🍝🍝
肉醬夠味,意粉真係太迷你
幾啖食晒🤣🤣
酥皮湯不錯啊
個酥皮夠酥,好香,夠大塊

下次可以試埋其他餐

2020-11-23 842 views
以前同男朋友成日嚟嘅餐廳呀因為覺得坐得幾舒服 尋晚我真係好鍾意食呢度嘅意粉呀 我男朋友最鍾意食焗薯因為唔係香港唔係度度有得食嗰個薯即叫即整夠而仲可以跟餐轉set都係百零蚊唔太貴 感覺呢啲美色嘅輕食店 款式唔太多但係都有選擇同埋會變下款嘅 最緊要嘅係佢唔係太多人唔會好嘈 坐得幾舒服拍拖啱曬
3K
2020-11-15 498 views
無諗過super sandwich 都會出手沖咖啡。跟朋友逛街,攰攰地走入去飲杯嘢,點知見到牌上寫上手沖咖啡,即刻心想要試吓。平時食午餐時所包的普通咖啡,質素麻麻,今次會否改觀呢!有專人奉上,還會講解咖啡的味道,特質,幾專業。咖啡豆來自埃塞俄比亞,色澤琥珀,帶有花香,果香,味道比較酸,是我不喜歡的口味。價錢來說並不平宜,跟咖啡店一樣,如可選擇的話,我會去咖啡店,總覺得專業一點。

無諗過super sandwich 都會出手沖咖啡。

有專人奉上,還會講解咖啡的味道,特質,幾專業。

2020-11-14
$52 (Other)
2020-09-08 694 views
晨早,一出上環地鐵站見到呢間店,反正約了友人早到,所以入去嘆番個早餐先。入到門口去比錢落柯打然後會比個電子牌仔你,將佢放响枱面嘅位置,就會有侍應送餐到枱面。煙肉雞腸蛋茄榖包~早餐就不過不失,穀包以為係硬,原來不是的。最欣賞杯咖啡大大杯又夠香滑。

2020-08-31 574 views
因為見完客肚餓了,便到上環的super sandwiches 店食了一個平平下午茶, 環境好大, 舒適又寧靜!下午茶酥皮濃湯特別好味道的,再有村料多的三文治和熱飲, 我吃完再做做文件工作沒有人打擾, 太舒服, 下次都來呢!
2020-07-10 538 views
平日中午來到,好易搵位可以手機落單,門外亦有兩部自助落單機非常方便!食得安心,每兩個位有間板好耐無來食焗薯了,掛住!而家少左好多款式想揀熱的有肉,不選沙律🥗,選擇得幾個😂食客一半食意粉,一半食焗薯芝士牛肉焗薯單點焗薯,會跟沙律菜,份量剛好!好多餸,牛肉容易咬,芝士不會膩不錯不錯,下次都會點。焗薯另可跟餐,湯和飲品或其中一樣都可以⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間以透明膠板相隔
平日中午來到,好易搵位
可以手機落單,門外亦有兩部自助落單機
非常方便!
食得安心,每兩個位有間板

好耐無來食焗薯了,掛住!
而家少左好多款式
想揀熱的有肉,不選沙律🥗,選擇得幾個😂
食客一半食意粉,一半食焗薯

芝士牛肉焗薯

單點焗薯,會跟沙律菜,份量剛好!
好多餸,牛肉容易咬,芝士不會膩
不錯不錯,下次都會點。

焗薯另可跟餐,湯和飲品或其中一樣都可以

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間以透明膠板相隔
2020-06-29
$54 (Lunch)
2020-04-30 579 views
有時候早點返到公司就會去這間餐廳食早餐.一般來說我會叫咖啡紙杯上然後早餐就在餐廳食。其實早餐就不是太特別,我只係喜歡他的咖啡夠大杯而且也是即磨咖啡。通常早餐我會選擇牛角包而不是多事因為如果可以加快牛油在牛角包入面感覺就會很厚很豐富。
Set  breakfast
Set  breakfast
呢間分店開咗之後,我個個星期都會去幫襯!lunch有意粉、包、焗薯揀!但嚟得Super sandwiches就緊係食佢最無伏嘅係焗薯啦!焗薯都有好多款,總有一款啱你!今次食肉醬焗薯,加多少少錢食個super combo, 有湯、焗薯、沙律、牛角包同飲品!焗薯唔夠熱!雜菜湯油咗d!牛角包一般唔脆!沙律正常!奶茶冇乜茶味,偏向西式奶茶!今個lunch盛惠$73!中上環嚟講,呢個係正常合理價錢,雖然質素一般,但都會再食!呢間環境好過信德嗰間,大間D, 光猛新淨d!食得都舒服d!

焗薯唔夠熱!
雜菜湯油咗d!
牛角包一般唔脆!
沙律正常!
奶茶冇乜茶味,偏向西式奶茶!
呢間環境好過信德嗰間,大間D, 光猛新淨d!食得都舒服d!
2020-01-20 1338 views
在10月中,上環無限極廣場地下,女裝連鎖店 DF 結業,不久便圍板,即將開 Oliver's Super Sandwiches!  面對干諾道中,開揚光猛!最近,為了在上環買新年衫,我完全忘記肚餓;買衫後,我才食嘢醫肚! 當時,已經下午茶時段!下午茶:由 $35~$60 不等付款後,把電子儀器放在桌上的貼紙上,閃動時,店員會送上食物!雙層沙律三文治配酥皮湯 $38餐牌上的賣相都不及實物賣相吸引, 雙層沙律三文治的麥包烘至金黃色,包邊特別香脆可口,餡料包括:碎蛋沙律、蕃茄、吞拿魚、生菜...等!口味豐富!酥皮忌廉蘑菇湯酥皮酥脆多層質感,內裡的忌廉湯濃稠又熱燙,蘑菇湯夾雜蘑菇,菌味濃郁!轉果汁:石榴汁 +$18石榴混合梨汁,帶出石榴的果香,入口是梨的清甜味,不錯喝!

面對干諾道中,開揚光猛!

當時,已經下午茶時段!

下午茶:由 $35~$60 不等

雙層沙律三文治配酥皮湯 $38
餐牌上的賣相都不及實物賣相吸引,
口味豐富!
雙層沙律三文治配酥皮湯
雙層沙律三文治
酥皮忌廉蘑菇湯
酥皮忌廉蘑菇湯
轉果汁:石榴汁 +$18
石榴混合梨汁,帶出石榴的果香,入口是梨的清甜味,不錯喝!

石榴汁
2020-01-18
$56 (Tea)
雙層沙律三文治配酥皮湯
石榴汁