2020-12-01 604 views
行利東街行到悶悶地,不防入去哩間日式cafe打個卡。成間餐廳以木色為主,比人一種平靜、柔和既感覺,最岩買杯咖啡坐係度休息下、諗下野。Ice cappuccino $57: 賣相好好,但係咖啡味唔算好濃,係加左好多可可粉,令cappuccino有埋朱古力味Matcha latte $42: 唔想飲咖啡,都可以試下哩杯,其實佢係抺茶鮮奶。抺茶唔太苦,加埋暖暖地既牛奶味道幾夾!Egg Sando $58: 食物方面,可以試下哩個招牌既玉子三文治,玉子燒好厚,但係如果熱少少就更好食。中間有啲wasabi 醬,味道幾特別!
行利東街行到悶悶地,不防入去哩間日式cafe打個卡。

2020-11-22 649 views
去唔到日本可以點去解一解思鄉愁呢間cafe喺東京都有而香港則位於灣仔利東街 位置易搵門面走簡約好風黎打個卡文青下都唔錯因為店舖走木系裝潢 店內自助搵位、order坐喺高凳木枱位置都幾好feelEgg Sando $58聽講尼個三文治係招牌平時成日都一早賣晒一盒有三件雞蛋又似啫喱又似布甸口感嘅厚玉子燒甜甜哋嘅味道 夾埋一d wasabi 醬其實都好特別要睇你自己鐘吾鐘意Wasabi不妨嚟一試Matcha latte $42京都綠茶底本身冇糖 綠茶真係有啲濃到甘 後續太苦了Ice cafe latte $50其得latte都好難吾好飲呢杯夠濃滑
去唔到日本

Ice cafe latte $50
其得latte都好難吾好飲
呢杯夠濃滑
2020-11-22 466 views
來自日本東京表參道嘅人氣咖啡店位於灣仔利東街 位置易搵門面簡約木系裝潢文青風店內自助搵位、order坐喺高凳木枱位置都幾好feel-Egg Sando $58聽講尼個三文治經常一早賣晒究竟有咩咁特別?一盒仔有三件雞蛋係似啫喱布甸口感嘅厚玉子燒甜甜哋嘅味道 夾埋一d wasabi 醬又真係未試過喺香港食過不妨嚟一試-Matcha latte $42京都綠茶底本身冇加糖 綠茶濃到甘 後續太苦了都係向staff要咗一包糖-Ice cafe latte $50朋友覺得唔錯丫夠濃滑

來自日本東京表參道嘅人氣咖啡店
位於灣仔利東街 位置易搵
門面簡約
木系裝潢文青風
店內自助搵位、order
坐喺高凳木枱位置都幾好feel

Egg Sando $58

聽講尼個三文治經常一早賣晒
究竟有咩咁特別?
一盒仔有三件

都係向staff要咗一包糖

Ice cafe latte $50

朋友覺得唔錯丫
夠濃滑

落後的我事隔多年終於到訪~店舖環境寧靜 但可惜冇廁所🤭遇到對來自美國的夫婦好友善健談仲提醒我唔好寒背⛄️.1️⃣Iced Cappuccino (7.8/10)賣相好吸引🤍奶味濃郁咖啡豆有果仁香上面嗰層cream灑上可可粉🍫多番啲泡沫就更好.2️⃣Egg Sando (7.5/10)店員就咁轉身喺櫃檯拎俾我嗰下有少少嚇親🤣玉子味甜好滑身麵包軟熟兩邊揸咗芥末💚分別幾好食但唔太夾好細份性價比不高呀🙈
落後的我事隔多年終於到訪~
店舖環境寧靜 但可惜冇廁所🤭
遇到對來自美國的夫婦
好友善健談仲提醒我唔好寒背⛄️
1️⃣Iced Cappuccino (7.8/10)
賣相好吸引🤍
奶味濃郁咖啡豆有果仁香
上面嗰層cream灑上可可粉🍫
多番啲泡沫就更好
2️⃣Egg Sando (7.5/10)
店員就咁轉身喺櫃檯拎俾我
嗰下有少少嚇親🤣
玉子味甜好滑身
麵包軟熟兩邊揸咗芥末💚
分別幾好食但唔太夾
好細份性價比不高呀🙈
2020-11-15 304 views
1️⃣Kashi $12有點像法式Canelé,但外層較薄,也沒那麼硬。外層焦糖脆香;內裡蛋味香甜,味道也有點像焦糖燉蛋2️⃣Iced Cappuccino $57 表面灑上一層厚厚的可可粉,型成一個個半圓泡泡冒起,打卡效果的確引人注目,可惜實質味道讓人失望。不但欠缺咖啡香,也沒有cappuccino應有的層次感,味道淡———————————————————————環境:6 /10服務:5.5 /10衛生:5 /10味道:3.5 /10性價比:極低回頭率:5%

1️⃣Kashi $12

衛生:5 /10
味道:3.5 /10
性價比:極低
回頭率:5%
$70 (Tea)
2020-11-08 591 views
話說呢間京都人氣Coffee Shop幾年前開業嘅時候小編已經嚟過好幾次喇,店舖裝修走日系風格,主要用上水泥同木兩個元素,令人感覺好舒服,好適合同朋友嚟chill下。Egg Sando除咗一系列既咖啡類飲品之外,呢度都會供應少量輕食,呢個頗具人氣既「蛋治」我就第一次試,中間既蛋勁厚身,食落真係好滑😍😍,好似食緊布甸咁,麵包兩邊都搽咗芥末醬,我個人就略嫌芥末味太搶,蓋過咗蛋本身既味道,未必人人都接受到,如果輕手啲,突出返蛋香就會更好。小編就比較鍾意以前嚟會叫既菓子Kashi,的的骰骰咁,外脆內軟,好香焦糖味同蛋味😻Iced Cappuccino呢度最Signature既就係呢杯iced cappuccino,面頭鋪滿咖啡粉,啲粉會一路bulubulu咁郁😂😂好搞笑,咖啡質地好滑,不過呢杯cappuccino並唔係sell豆香或者咖啡味濃既路線,比較適合一啲想打下卡坐下飲杯嘢既人多過追求咖啡豆層次既人。人均消費:$110推介指數(10分為滿分):7分

Egg Sando

Iced Cappuccino

人均消費:$110
推介指數(10分為滿分):7分
2020-11-06
$100 (Breakfast)
  • Iced Cappuccino
2020-10-25 867 views
Omotesando Koffee在表參道的本店, 處身一座古老民宅之中, 裝橫的古雅和風令喝咖啡這件事本身變得禪意非常. 及後在香港大展拳腳, 是利東街變成商店街的第一批商戶, 在石屎森林中未見禪意, 見到的是人山人海的煩囂. 咖啡味道和日本的接近, 就是較重的烘焙味道, 甘苦先行, 然後帶點炭火焦香, 我不太懂欣賞咖啡, 但就是熟悉的味道和層次. 蛋治的蛋層很厚, 半蒸半焗口感如啫喱一般, 加上Wasabi令其味道辛辣, 我自己未太能吃到其蛋香, 不太討人喜歡. 反而French Toast有驚喜, 口感外面酥脆內裡軟融, 像是Bread Pudding一樣. 配上焦糖香蕉的甜, 不加糖漿也可以. 它的第三間分店在K11, 命名為”Koffee Mameya”, 也就是Omotesando主理人國友榮一先生將舊店結業, 再在同一間古老民宅重開的新名字, 新型態. 強調的是咖啡豆的鑒賞, 只會提供無添加的咖啡, 來到香港還是要和”Omotesando Koffee”這舊名字放在一起, 這就變得有點累贅了.
Omotesando Koffee被譽為東京最佳咖啡店之一,主打手沖咖啡和厚玉子三文治,店內裝備走日式簡約風,配上木系裝潢,感覺舒適,全開放式Coffee bar設計,讓客人可以欣賞到咖啡師沖調咖啡的過程。平日下午茶時間客人不算太多,不用等位。招牌泡泡Ice Cappuccino,賣相非常吸睛,打卡必點,味道香濃,表面奶泡夠滑身,層次分明。另外還點了沒有咖啡的成份的抹茶Latte,濃郁奶味,不過有點兒掩蓋了抹茶的甘香。整體評分(7/10)
平日下午茶時間客人不算太多,不用等位。

整體評分(7/10)
2020-09-03
$60 (Tea)
2020-10-12 641 views
咖啡及食物質素 對得起價錢。我叫既係一杯抹茶拿鐵 拉花靚 抹茶味濃 口感creamy 有少許抹茶粉的粗感 口感上不錯 但相對咖啡味較淡 飲起黎 有濃濃茶香及奶味 如果比較喜歡咖啡味重些的人 可能未必喜歡 但喜歡抹茶的 就會欣賞。另一杯 係泡沫咖啡 同樣 拉花靚 口感好 相對抹茶咖啡味較濃 但對於比較喜歡咖啡濃味者則可能覺得偏淡少許 整體上不錯。食物方面 不過不失 正正常常。環境方面 比較舒服簡潔 尤其張櫈幾舒服 幾特別 可以移動自如 有趣。整體 推薦一試 哈哈
咖啡及食物質素 對得起價錢。
食物方面 不過不失 正正常常。
整體 推薦一試 哈哈
2020-09-26 977 views
途經利東街,想搵間cafe hea下,就撞入嚟呢間嚟自日本嘅cafe🤣鋪頭裝潢極盡簡約,水泥牆、木桌椅,配上Jazz Music(!?),成個感覺好Chill🥰嚟到cafe,老婆最愛Matcha latte😛呢度嘅抹茶落足粉,飲落抹茶味濃,唔會一味死甜。表面嘅奶泡綿滑,飲落濃厚,成個口都充斥住抹茶味,佢話覺得好幸福😂😂😂我就係Americano嘅忠實粉絲😌呢杯Americano整體不過不失,略帶果香,但不至太酸☺️最後hea hea下就兩個鐘,係cafe嘅時光真係過得好快🥰

2020-09-24 637 views
見到好多人都嚟呢間咖啡店打卡一流估唔到飲品都可以好彩咖啡店比較多分店所以我哋選擇咗一間利東街既平日人流還好, 所以唔使特別等位要咗一個蛋三文治 ,同埋佢哋最出名嘅咖啡又可以打卡個蛋又好食兩全其美
見到好多人都嚟呢間咖啡店

打卡一流

估唔到飲品都可以

好彩咖啡店比較多分店

所以我哋選擇咗一間利東街既

平日人流還好, 所以唔使特別等位

要咗一個蛋三文治 ,同埋佢哋最出名嘅咖啡

又可以打卡個蛋又好食兩全其美
2020-09-17 941 views
Omotesando Koffee走簡約風格,座位不是太好座,店內都無打卡位,以木系作設計主題。其中招牌激厚玉子三文治,玉子超級厚,賣相令人忍不著想咬一口!嫩滑的口感,有Wasabi味道,同蛋好夾,令人更有喂口。之後叫多左一個Egg Benedict,同其他地方一樣,Egg Benedict味道一直都係好味😋 但一對比就玉子三文治,三文治就更加🥪出色好多。咖啡店當然最重要係咖啡☕️,我本身不愛有酸味的咖啡,可以同咖啡師講,佢會介紹番你,但就無燕麥奶個d,對牛奶有敏感要留意番,咖啡係不錯,最後我買左一包咖啡粉走,佢會問個屋企係用咩機再決定幫你磨幾粗,感覺尊業又細心。
2020-08-21 1436 views
很想食French toast, 想到忘記了6pm後禁堂食。已經快5:30pm, 沒時間慢慢㨂了,見到眼前的Omotesando Koffee 原來有French toast, 就衝入去了。心急如焚的15分鐘後,上菜了。這裏的French toast 不止是一片多士,上面還有幾片焦糖香蕉。匆匆拍個照,就把糖漿淋下去,點些旁邊的云呢那忌廉趁熱食。香蕉的焦糖外衣很脆,剛好和軟糯的果肉形成有趣的對比。而French toast 的口感也非常柔滑,蛋漿滲到麵包的內層。這個French toast 是用pastry bread 做的,不用另加牛油已經充滿牛油的香氣,所以沒有港式西多的油膩。焦糖香蕉甜美的味道,襯上充滿蛋香的French Toast, 還有云呢那忌廉提香,甜品控表示非常滿足。有French toast 當然要有咖啡。我的iced cappuccino 奶泡打得綿密,咖啡也夠味,杯面的泡泡像一朵朵的磨菇,十分可愛。但老公的latte 拉花實在太抽象了,完全看不懂那是什麼圖案,還好味道尚算實在。15分鐘吃得完一個下午茶,還要拍照(也來不及和可愛的French toast 合照了),真係
French  toast

15分鐘吃得完一個下午茶,還要拍照(也來不及和可愛的French toast 合照了),真係要多謝我們「偉大」的正苦,把香港人的潛能推至極限。希望下次有機會再來,可以慢慢地享受這裏最出名的蛋治。
2020-08-16
French  toast
  • French  Toast
2020-08-17 848 views
#holidayouthk甜品 #holidayouthk飲品【Iced Cappuccino】 HKD57.【Kashi】 HKD12.「TimeOut」曾將Omotesando Koffee☕️選為東京最佳咖啡店🇯🇵,香港🇭🇰亦有幸早係16年開設首間海外分店。近期亦登陸尖沙咀。店內格調以木色為主,而旁邊有開放式嘅Coffee Bar👩🏻‍🍳。黎到當然唔少得嗌杯作為signature嘅Cappuccino🥤,慢慢會見到浮起一個又一個泡泡,非常吸睛,打卡📸必點。野食除左嗌厚玉子三文治🥪之外,唔好唔記得試下細細粒四四方方嘅Kashi🤎。深啡色嘅外層帶脆有焦香,散發住焦糖嘅香氣。內裡以雞蛋🥚、牛奶🥛成份為主嘅custard烘烤而成♨️,配咖啡食係幾唔錯。.📍Omotesando Koffee灣仔皇后大道東200號利東街G24-25號舖🚇灣仔站B2出口 步行約3分鐘🕑星期一至五 08:00-20:00;星期六日 09:00-21:00#holidayouthk灣仔灣仔駱克道33號美國萬通大廈地下🚇灣仔站C出口 步行約5分鐘🕑星期一至五 08:00-18:00;星期六 09:00-18:00;奉星
【Iced Cappuccino】 HKD57
【Kashi】 HKD12

📍Omotesando Koffee
灣仔皇后大道東200號利東街G24-25號舖
🚇灣仔站B2出口 步行約3分鐘
#holidayouthk灣仔

灣仔駱克道33號美國萬通大廈地下
🚇灣仔站C出口 步行約5分鐘
🕑星期一至五 08:00-18:00;星期六 09:00-18:00;奉星期日休息
#holidayouthk灣仔

尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B217及B219號舖
🚇尖沙咀/尖東站J出口 步行約2分鐘
#holidayouthk尖沙咀

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #灣仔美食 #尖沙咀美食 #尖東美食 #咖啡
2020-08-01 1111 views
今曰在灣仔吃天丼,很想喝一杯冰咖啡解一解暑氣。由於近曰的規定,咖啡店的座位只有一半可坐。平日具空間感的日系咖啡店,現在更具空間感。無論枱座或吧座的人也很少。平曰這家店只有牛奶供應,現在有兩款植物奶:豆奶和燕麥奶。Iced cappuccino /oat milk $63這杯冰的cappuccino 賣相吸引。咖啡入口極為冰涼,而且完全無冰。咖啡口感順滑,透出甘香的咖啡香,還有幽幽的燕麥奶風味。咖啡本身無糖,加上表面一點點的可可粉,穩約帶點朱古力風味,整體味道冰爽甘香,而份量也ok, 喝罷很消暑。

平曰這家店只有牛奶供應,現在有兩款植物奶:豆奶和燕麥奶。

Iced cappuccino /oat milk $63