2021-07-25 651 views
同生果同事慶祝生日本身就唔係揀呢間嘅不過呢度附近啲餐廳全部都要Walk in真係好麻煩咁本身嗰間餐廳就排長龍放棄即刻轉軚去呢間環境都唔錯嘅啲食物都幾特別賣相都幾好咁多個同事嘅餐都唔錯係我嗰個比較普通小小分別有漢堡包睇佢唔出都幾大份仲有貓貓同時嗌嘅蝦子蟹肉麵,出面冇乜呢樣嘢食,都幾唔錯嘅蟹肉份量都幾多組長嘅日式牛肉粒飯都幾美味我嗰個就係明太子意粉就偏向普通啲下次我都想試漢堡包總括嚟講呢間餐廳都幾唔錯不過價錢就比較貴
同生果同事慶祝生日
總括嚟講呢間餐廳都幾唔錯
不過價錢就比較貴
2021-07-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-07-15 697 views
➹ 𝙒𝘼𝙁𝙁𝙇𝙀𝙎 𝙋𝘼𝙍𝘼𝘿𝙄𝙎𝙀 $𝟳𝟰𝙰𝚂𝚂𝙾𝚁𝚃𝙴𝙳 𝚆𝙰𝙵𝙵𝙻𝙴𝚂: 𝙲𝙾𝙲𝙾𝙰 𝚆𝙰𝙵𝙵𝙻𝙴𝚂 | 𝙲𝙻𝙰𝚂𝚂𝙸𝙲 𝚆𝙰𝙵𝙵𝙻𝙴𝚂 | 𝙶𝙻𝚄𝚃𝙸𝙽𝙾𝚄𝚂 𝚁𝙸𝙲𝙴 𝚆𝙰𝙵𝙵𝙻𝙴𝚂最鍾意朱古力味 有朱古力粒粒 朱古力味濃郁 原味有紅豆 外脆內軟 不過不失年糕好煙韌 但個人認為有啲奇怪🤔☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 7/10- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ➹ 𝙎𝙈𝙊𝙆𝙀𝘿 𝙎𝘼𝙇𝙈𝙊𝙉 𝙁𝙍𝙄𝙏𝙏𝘼𝙏𝘼 $𝟭𝟬𝟵西班牙蛋餅初體驗💃 係好厚嘅蛋 芝士有拉絲效果 幾得意~好鍾意薯仔切到一小塊咁嘅質感🤍材料豐富 有煙肉薯仔芝士菠菜等 當然唔少得三文魚 🥳 不過想講: 一開始expect緊煙三文魚( alldaybreakfast type) 😂 原來係蒸🤔😂整體黎講有啲淡🤔☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 6.5/10✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 6/10- - - - - - - - - - - - - - -
➹ 𝙒𝘼𝙁𝙁𝙇𝙀𝙎 𝙋𝘼𝙍𝘼𝘿𝙄𝙎𝙀 $𝟳𝟰
𝙰𝚂𝚂𝙾𝚁𝚃𝙴𝙳 𝚆𝙰𝙵𝙵𝙻𝙴𝚂:
最鍾意朱古力味 有朱古力粒粒 朱古力味濃郁
原味有紅豆 外脆內軟 不過不失
年糕好煙韌 但個人認為有啲奇怪🤔

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10

➹ 𝙎𝙈𝙊𝙆𝙀𝘿 𝙎𝘼𝙇𝙈𝙊𝙉 𝙁𝙍𝙄𝙏𝙏𝘼𝙏𝘼 $𝟭𝟬𝟵
西班牙蛋餅初體驗💃
係好厚嘅蛋 芝士有拉絲效果 幾得意~
好鍾意薯仔切到一小塊咁嘅質感🤍
材料豐富 有煙肉薯仔芝士菠菜等 當然唔少得三文魚 🥳
整體黎講有啲淡🤔

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 6.5/10

➹ 𝘽𝙍𝘼𝙄𝙎𝙀𝘿 𝙍𝙀𝘿𝙒𝙄𝙉𝙀 𝙊𝙓𝙏𝘼𝙄𝙇 𝙒𝙄𝙏𝙃 𝙍𝙄𝘾𝙀 $𝟵𝟮
牛尾超難咬...😅 仲要咁嘅價錢 幾失望...🤧

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 1/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 2/10

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 7/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 7.5/10 ( 係幾靚但係唔好坐🥲)
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 4/10
2021-06-28 1204 views
平日觀塘返工,見到呢間都係排隊店。所以星期日專登揸車黎食,車就泊門口前少少車房位,唔多車,食完走,冇抄牌。點了三文魚蛋餅和三色 waffle。三色waffle 有原味,朱古力和年糕味。原味同朱古力就正常野,唔難搞。年糕味好得意,中間有日本 mochi 口感。三文魚蛋餅就好好食,餡料除左三文魚和雞蛋之外,還有薯仔和菠菜,味道有不同層次,口感亦不錯。飲料點了一杯凍 latte 和朱古力,不過不是筆者心儀的味道,兩杯都帶有果味,有點酸。
點了三文魚蛋餅和三色 waffle。
2021-06-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 煙三文魚蛋餅
2021-06-20 925 views
偶然之下喺牛頭角搵到一間黃店Cafe💛點都要支持下☺️一入門口,餐境都用左不同嘅枱櫈去設計環境氣氛,門口有不少書可以借來睇,適合一邊飲咖啡一邊睇書📖初嘗西班牙蛋餅 $99第一次食口感豐富,內有薯仔粒、煙肉、青椒、洋蔥、芝士,但味道略為淡咗一點要配茄汁嚟食😅跟餐叫左杯荔枝梳打水,還不錯啦叫咗個日式叉燒丼叉燒上煙燻味,令個飯更有口感加埋兩款酸味小菜,當堂好開胃☺️跟住叫咗杯熱朱古力 好香濃😌去到最後還有餐後甜品🍫朱古力🥥椰子蛋糕好好好味😋味道:3.5/5環境:4/5服務:3.5/5整體評分:3.5/5
偶然之下喺牛頭角搵到
一間黃店Cafe💛點都要支持下☺️

初嘗西班牙蛋餅 $99
跟餐叫左杯荔枝梳打水,還不錯啦

叫咗個日式叉燒丼
叉燒上煙燻味,令個飯更有口感
加埋兩款酸味小菜,當堂好開胃☺️
跟住叫咗杯熱朱古力 好香濃😌

環境:4/5
服務:3.5/5
整體評分:3.5/5
2021-06-09
$150 (Dinner)
.Omelet Frittata • 西班牙蛋餅.The classic one tasted better than the smoked salmon one as the flavour is richer傳統果然好食啲,味道既層次比較豐富.They were both pretty filling as containing diced potatoes兩款蛋餅都幾飽肚,入面都有芝士同埋切粒左既薯仔.Would be great to have more cheeeeeessseeee 🙈芝士控表示再多啲芝士就好喇😆
Omelet Frittata • 西班牙蛋餅
傳統果然好食啲,味道既層次比較豐富
兩款蛋餅都幾飽肚,入面都有芝士同埋切粒左既薯仔
芝士控表示再多啲芝士就好喇😆
2021-06-10 685 views
傳統西班牙蛋餅這個套餐除蛋餅外還有黑醋沙律和是日餐湯,當天為羅宋湯。沙律配上黑醋酸味味非常開胃,而羅宋湯較濃郁而唔辣,蛋餅餡料有煙肉、薯仔、黑椒等,口感非常豐富。當蛋餅一打開時,熱氣便隨之湧出來,所以進食時要注意燙口。三式窩夫呢個甜品可以一次過試3個不同口味既窩夫,滿足貪心的大苯和小呆。上碟時發現,原來份量都唔細。切開招牌窩夫見到入面有啡色一粒粒的亞麻籽,唔影響口感之餘,頓時覺得自己食得好健康。而年糕窩夫好有趣,口感煙韌似麻薯,但唔滯。而小呆最鍾意就係可可窩夫,香甜既窩夫內有打碎左可可豆粒,有少少苦中和甜味。

傳統西班牙蛋餅

這個套餐除蛋餅外還有黑醋沙律和是日餐湯,當天為羅宋湯。
沙律配上黑醋酸味味非常開胃,而羅宋湯較濃郁而唔辣,

三式窩夫

2021-01-30
2021-06-09 395 views
今日來支持黃店💛💛💛叫左個蛋餅 同叉燒飯晚餐包湯、飲品同甜品蛋餅,味道較淡,要另外加茄汁叉燒飯味道濃,好味👍👍我仲叫左杯熱朱古力甜品就係brownie有下次整體評分:4/5環境:4/5
今日來支持黃店💛💛💛
叫左個蛋餅 同叉燒飯
晚餐包湯、飲品同甜品

蛋餅,味道較淡,要另外加茄汁
叉燒飯味道濃,好味👍👍
我仲叫左杯熱朱古力
甜品就係brownie

有下次

整體評分:4/5
環境:4/5
2021-06-02 392 views
✨點樣食唔推介✨⭐️良心cafe⭐️⭐️觀塘黃店⭐️第一次出唔推介嘅post😂😂One Little Room地址:觀塘偉業街93號地舖🍖日式咖哩牛肉飯 $89 (5/10) 🌟3小伏🌟首先佢個碗羅宋湯同埋用twinnings茶包沖嘅伯爵茶係冇問題嘅🙈一上碗咖哩牛肉飯就出事,d牛黑蚊蚊嚇死我,大家望下冇較filter嘅圖2同圖3😰飯上面舖左d果仁、薑同提子乾,超唔夾😥咁個咖哩陣味都正常嘅,裏面有薯仔蘿蔔,送飯都一流,但我一食到d牛就想喊😭又硬又乾😭同埋佢餐牌嘅名叫牛肉,咁正常人會以為係一舊舊煮到好腍嘅牛肉塊,點會估到係煮到咁老嘅肥牛😔個日lunch食完真係好唔開心,$89食老牛飯真係接受唔到,食三碗sukiya牛丼都冇咁嬲🤣加上佢環境都幾逼,坐得唔舒服😔本身我睇完食評都對佢有好高expectation,同埋諗住係間坐得舒服d嘅cafe先會特登過黎食😕 諗返都覺得唔開心😢回頭指數: 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
✨點樣食唔推介✨

⭐️良心cafe⭐️
⭐️觀塘黃店⭐️

第一次出唔推介嘅post😂😂

One Little Room
地址:觀塘偉業街93號地舖

🍖日式咖哩牛肉飯 $89 (5/10) 🌟3小伏🌟

回頭指數: 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-05-24 639 views
One Little Room👻去開觀塘附近醒起依間cafe好似搬咗鋪即刻黎試下🥰星期六下晝三點左右去到唔使等位就有得坐可能因為佢位置比較偏僻不過唔使等位實在太開心😛.🔅煙三文魚蛋餅 HKD 109佢係成個餐連埋湯同法律個蛋餅入面勁足料有好多薯仔同埋蛋配埋煙三文魚食都幾夾如果剩係食薯仔同蛋就有少少偏淡問店員拎咗茄汁點 好夾🤣🤣🔅Waffle’s Paradise 三色窩夫 HKD 74佢三色分別係招牌 年糕 可可窩夫招牌食落似原味 不過又好似有啲紅豆年糕又真係幾煙韌可可味道上最濃最好食🔅Iced Cappuccino HKD 38天氣熱飲iced cappuccino啱哂咖啡味都幾濃 唔錯唔錯.整體黎講:環境幾好 野食都正😚.🎈 壹小店 (觀塘)觀塘偉業街93號地舖
One Little Room👻

天氣熱飲iced cappuccino啱哂
咖啡味都幾濃 唔錯唔錯

整體黎講:
環境幾好 野食都正😚
🎈 壹小店 (觀塘)
觀塘偉業街93號地舖
2021-05-15
$130 (Tea)
  • 煙三文魚蛋餅
2021-05-12 756 views
呢日係朋友生日,所以就去到呢間朋友之前已經想食嘅壹小店,因為我地全部人都無食過西班牙蛋餅。店面裝修別緻,牆上貼滿金庸小說,充滿特色。我地有5個人,其中一個朋友就叫左窩夫,其餘全部都叫左西班牙蛋餅。窩夫不過不失,而且有好多配料,價錢公道。4個人分別有4個蛋餅,1個傳統西班牙蛋餅,1個係吞拿魚,兩個煙燻三文魚。傳統西班牙蛋餅,味道清淡,而且配料比較少,所以唔太建議。吞拿魚蛋餅就正正同傳統蛋餅相反,味道對我來說有點太鹹,適合重口味人士,不過蛋餅上個烤麵包幾好食。最推薦嘅就係三文魚蛋餅,鹹淡始終,蛋餅內有菠菜,不會太膩。每個蛋餅都附送一個黑醋沙拉和羅宋湯。沙拉似乎黑醋落得太多,有啲刺激喉嚨嘅感覺,如果之後店家有得自選沙拉醬就好。總括來說,我認為大家可以係呢度點煙燻三文魚西班牙蛋餅,其他就可以睇下自己嘅個人口味啦。
  • 煙燻三文魚西班牙蛋餅
2021-05-06 690 views
This restaurant is pet friendly with their outdoor portion! If you wna sit indoors, you’d have to put your kitty in a bag!The salmon frittata we had was okay and the drinks were alright! I really liked how the service was friendly and attentive!
Salmon  Frittata
見人話「傳統西班牙蛋餅$99、Caffeine Lover 自家製窩夫配咖啡雪糕+咖啡啫喱$72」 好食,所以走來試試。覺得蛋餅幾好食,窩夫就失色唔脆喇!而家 Caffe Latte $38 價錢同 Starbucks 差唔多,而覺得Starbucks好飲一點
2021-04-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$104.5 (Lunch)
值得一試!呑拿魚蛋餅好足料好飽🤤一定要share!set lunch 好抵食!意粉都好唔錯👍🏻咖啡杯好靚呀😂♥️附近番工好值得去試吓!黃色小店💛💛💛💛
值得一試!呑拿魚蛋餅好足料好飽🤤一定要share!
set lunch 好抵食!意粉都好唔錯👍🏻
咖啡杯好靚呀😂♥️
附近番工好值得去試吓!黃色小店💛💛💛💛
呑拿魚蛋餅
Flat  White
2021-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
呑拿魚蛋餅
Flat  White
為左試個西班牙蛋餅,突登黎到牛頭角呢間小店,估唔到其他食物都好有驚喜!————————❦ 傳統西班牙蛋餅 $99第一次食,啖啖都係蛋香味,入面又有薯仔、煙肉、洋蔥、芝士等等,味道豐富!但鹽好似有d攪唔勻,食到有d位會特別鹹。評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝒐𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝑪𝒍𝒐𝒖𝒅 $40Earl grey但加左raspberry嘅糖水,上面有d泡泡,我覺得好甜,甜到蓋過左earl grey既味😢評分:🌕🌕🌕🌑🌑 -❦ 煙三文魚忌廉芝士貝果 $74包體好煙韌,外皮有要少少力扯個隻!煙三文魚同cream cheese好夾,但又唔會膩。評分:🌕🌕🌕🌕🌗-❦ 𝑾𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆’𝒔 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒅𝒊𝒔𝒆 $74呢個waffle有三款:原味、可可同年糕。三款都係外皮脆脆地,入面好鬆軟!我覺得可可最好未,唔太甜但好濃郁。年糕waffle都幾特別,有少少薑味。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❗️唔開晚市❗️
————————

❦ 𝑾𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆’𝒔 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒅𝒊𝒔𝒆 $74
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

❗️唔開晚市❗️
2021-04-11 590 views
禮拜日唔想再飲茶啦,男人話去睇吓個音樂小噴泉喎🤣,其實帶我嚟偉業街呢間cafe lunch 。安格斯牛肉burger 伴黑醋沙律: 牛肉有牛肉味,juice 多汁,洋蔥炒得好香,汁亦好夾,略嫌沙律汁酸左d,女仔食好飽了。泡沫朱古力: 無糖唔甜嘅,略帶苦味幾啱我,但細杯左dd😆焗煙三文魚蛋餅: 有少少失望,仲以為係碎上嘅三文魚,原來就咁鋪面頭,入面有d波菜,薯仔粒,芝士,但就無乜調味除咗面頭有d黑椒碎,個質感幾實在,都係夠飽嘅,還有跟是日餐湯同沙律。

泡沫朱古力: 無糖唔甜嘅,略帶苦味幾啱我,但細杯左dd😆

安格斯牛肉漢堡
熱朱