第一次去呢間風月堂..初時還以為係啲乜乜地方tim但一上到去全白色環境的裝修都不錯啊....我和友人二個人食咗唔太多嘢..但已經係睇都有分加!
第一次去呢間風月堂..初時還以為係啲乜乜地方tim
但一上到去全白色環境的裝修都不錯啊....
我和友人二個人食咗唔太多嘢..但已經係睇都有分加!
  • 甜品
2008-11-08 35 views
近來發現的飲食新浦點,今次第二次到來食「遲來的午餐」。沒有SET LUNCH,不過問題不大,打開餐牌,真係花多眼亂,男朋友未食已經「吞口水」,嘩哈哈!最後點左燒羊架帶子及白汁三文魚墨魚麵,及一杯橙汁雜飲。白汁三文魚墨魚麵先上,有煙出的,即叫即做,讚!白汁夠CREAMY,墨魚意粉亦煮得al dente,三文魚切成一粒粒,量夠都煮得剛剛好!碟底無水份剩底,太好了!色香味倡全!推介!燒羊架帶子,一道超過一百個大洋的菜,叫時都十五十六,風月堂的質數如何?值嗎?一上桌,令人唾涎三呎,賣相已「嘩」左一聲,賣相及碟的設計令人賞心悅目,好有西餐廳水準呀!先試帶子,真的是燒帶子,表面是有BBQ的冼禮痕跡,食入口暖暖的,姑不論是新鮮定冰鮮,四粒都合格有餘了。羊架三件,腍而不羶,肉而不肥,人間極品。兩個字:超值!橙汁雜飲,跟主菜點只需二十個大洋,但等了良久,追了兩次才珊珊來遲,不過侍應小姐很有禮貌地說「唔好意思」,令人無話可說,飲得杯落。味道平凡,不評了…星期六將近二時才到來,當然不用等位,但沒有卡位,唯有先坐普通位。過了一陣,便可以轉卡位坐了!由於椅子全是白色,有污漬啊!對於有潔癖的我真的是…..剎有芥蒂
近來發現的飲食新浦點,今次第二次到來食「遲來的午餐」。

白汁三文魚墨魚麵先上,有煙出的,即叫即做,讚!
白汁夠CREAMY,墨魚意粉亦煮得al dente,
三文魚切成一粒粒,量夠都煮得剛剛好!
碟底無水份剩底,太好了!
色香味倡全!推介!

羊架三件,腍而不羶,肉而不肥,人間極品。
兩個字:超值!

過了一陣,便可以轉卡位坐了!由於椅子全是白色,有污漬啊!對於有潔癖的我真的是…..剎有芥蒂啊!希望餐廳多加注意!
三文魚墨魚麵
燒羊架帶子
$100 (Lunch)
三文魚墨魚麵
燒羊架帶子
2008-11-07 37 views
呢間餐廳既評語都幾好, 約埋兩個fd 去試, 果然冇失望.牛油果鰻魚卷 - 好味好fresh, 卷既皮好有彈性, 唔似其他的得個"粉"字雜菇墨魚汁濶麵 - 汁好creamy 又夠味, 麵亦唔太淋, 岩岩好, 值得一試焗芝士煙肉薯片 - 初初大家都以為會切得好薄既薯仔片, 原來唔係, 不過都ok 的, 芝士一流, 夾時真的可以拉長, 好過癮, 味道亦很濃焗芝士青蠔 - 又係芝士, 真係好好味, 青口冇怪味, 應該算新鮮吧~ 青口下面原來有薯容, 飽晒海鮮薄餅 - 餡料比想像中多, 多到好像食唔到薄餅, 味道係ok的還點了甜品:香蕉芒果班戟 - ok啦, 不太突出香蕉朱古力雪糕新地 & 綠茶雪糕芭菲 - 滿滿的一大杯, 份量和視覺已經加晒分, 真的太飽了, 但我地都狠狠地食晒, 日式甜品的確不錯提示: 恒生和滙豐都有九折
呢間餐廳既評語都幾好, 約埋兩個fd 去試, 果然冇失望.

還點了甜品:
香蕉芒果班戟 - ok啦, 不太突出
提示: 恒生和滙豐都有九折
雜菇墨魚汁濶麵
焗芝士青蠔
甜品
2008-11-06 24 views
到風月堂吃午餐,$65至$72的款式,都是心儀的選擇。今次叫了日式金菇牛肉卷拼鰻魚定食。鰻魚很肥美,牛肉卷如能更濕一點會更好吃,下次再遇到這個定食,可以再點。每次到風月堂的午餐,主食基本上是不飽的;令人感到飽滿的是圖二的甜品,多種口味雪糕加窩夫。整體來說,雖然比一般的灣仔/銅鑼灣LUNCH貴一點,可是不用等位子和坐得超舒服,一個月來一兩遍也不為過。讚賞:冷氣太大時,服務員主動說給我們熱水,很體貼!
到風月堂吃午餐,$65至$72的款式,都是心儀的選擇。
讚賞:冷氣太大時,服務員主動說給我們熱水,很體貼!

圖一 日式金菇牛肉卷拼鰻魚定食
圖二 豆腐雪糕窩夫
$70 (Lunch)
  • 日式金菇牛肉卷拼鰻魚定食
2008-11-05 8 views
這是我二次來銅鑼灣這家店, 雖然等位要30分鐘, 但很值得….三人晚餐食物方面:燒烏冬 - 烏冬口感不錯配上燒汁好好食!海鮮雜菌意粉 - Dinner Set: Bread +沙律+海鮮雜菌意粉+Drink, 好食&好抵食!日式燒雞柚子沙律 - 不油膩, 清清地, 幾開胃, 不錯!芒果香蕉Pancake -份量多, 可多人分享, 好食!蜜糖桂花蘋果茶 – 味道清香, 好好飲!蜜糖柚子茶總況:很喜歡這裡的白色裝修…讓人很舒服…不趕客…環境氣氛很適合拍拖..三五知己聊天的好地方每一道菜都有水準, 份量很多, 很抵食….!服務很好, 加了幾次水…是我近期最愛的餐廳!用了11月份的Coupon有九折仲抵食!

三人晚餐

食物方面:
燒烏冬 - 烏冬口感不錯配上燒汁好好食!

日式燒雞柚子沙律 - 不油膩, 清清地, 幾開胃, 不錯!

芒果香蕉Pancake -份量多, 可多人分享, 好食!

蜜糖桂花蘋果茶 – 味道清香, 好好飲!

蜜糖柚子茶

總況:
很喜歡這裡的白色裝修…讓人很舒服…

不趕客…環境氣氛很適合拍拖..三五知己聊天的好地方

每一道菜都有水準, 份量很多, 很抵食….!

服務很好, 加了幾次水…
是我近期最愛的餐廳!
用了11月份的Coupon有九折仲抵食!

燒烏冬
芒果香蕉Pancake
日式燒雞柚子沙律
  • 蜜糖桂花蘋果茶
2008-11-04 6 views
同朋友食完生日晚飯後,就打算去食甜品,本來係想去滿記、義順果 d 既,但落到街度行左兩步就見到間風月堂,我地即時改變主意,走上去食甜品~~今次係第 2 次食風月堂,但上次係旺角果間就係晚餐 + 甜品,而今次就主要食甜品~~坐低之後,拎起個甜品 menu,睇住 d 七彩繽紛既甜品,真係好難揀得落手.........因為樣樣都好似好好食咁!幾經一輪取捨後我決定要左個鮮果夾餅~~而其他朋友叫果 d 甜品既名我記唔到........不過就有影左落黎~~等左大約 10 mins 左右,個甜品就黎到~~ 嘩!同 menu 果個似到十足十,唔似得其他餐廳果 d 咁,個 menu 整得好靚,但黎到時走哂樣~~而我自己揀果個就覺得好好食,甜度適中,有 cream 又有生果同雪糕,一次過滿足左我好多個願望~~ 超正!大家食飽傾下計後就埋單,9 折左後 ( 依家 HSBC 同 Hang Seng 卡有 9 折 ),請埋朋友都只係 $56,以每人一個超靚既甜品黎計,呢個價錢都好合理~~

等左大約 10 mins 左右,個甜品就黎到~~

$56 (Last Night Supper)
2008-11-03 14 views
沒錯,又是我,3日內第二次,變了小fans嗎? 不,機緣巧合吧.本打算到fat angelo食late supper,10:50pm已收爐,又不想吃茶餐廳,便來這. 既然來了,當然要完成目標 - apple pie是也.要食甜品,就要放棄main course,所以main course 沒我份,另點石頭窩豚肉飯,咖啡奶昔先說石頭窩豚肉飯($70), 比我想的好,不太油,附加的辣醬我覺得有點辣,飯有芽菜,波菜,煎蛋,豚肉. 只吃了幾口,要留位子咖啡奶昔(跟set $25) - 喝了一口,咖啡味很濃,值亦很甜,喝得出糖水很多到我的蘋果批吧($45) - 原本要了咖啡味雪糕,拍完照後覺得為何是白色的,原來錯放vanilla,本也打算作罷,但友善的小姐就換個雪糕就行,於是我亦提出不要cream. 批做得不錯,不太漏,有好香的玉桂味,反而吃不出香蕉,亦只看到一片,蘋果味是有的但不多,主要都是玉桂. 咖啡雪糕不太咖啡,但有Nuts,配搭亦可以,差不多一個人清碟,只分享了兩口然後便獨吃........希望真的獨食難肥啦.11pm也有數枱客,不太差,waitress亦很落力加水,抵讚!!!!!!

$80 (Dinner)
  • 蘋果批
2008-11-02 3 views
it may be the best Japanese-style european cuisine in Hong Kingnice decoration + creative food + attractive dessert + acceptable priceeverything seems perfectexcept the service, the reation time of the staff is a bot longneed to be improved
everything seems perfect
need to be improved
2008-11-02 11 views
6點半便來到,避過了等位的一劫,前兩天來過,正值8pm,要等4x張枱,不可能吧,真的值得嗎?這天心知媽咪會早回港,固提議這裏,爸又可以早走,6:45pm已到齊.媽咪整晚沒睡,加上午餐吃得飽; 爸肚子不舒服,固只叫了兩個Main Course 和一個小食(我的大計是要食蘋果批)小食點了燒牛舌,有5片,熱時吃不錯一個set dinner : 燒雞扒拼金菇牛肉卷定食 ($108)要了羅宋湯,另跟麵飽. 定食賣相不錯,有幾片燒茄子,但是冷的,有生果,試了一口金菇牛肉卷,還不錯辛味牛肉蛋包飯 ($72) - 上桌賣相不太美,一片煎蛋在飯之上,上面再淋上咖喱牛肉汁,媽卻喜歡它的煎蛋這樣呈上,我倒喜歡蛋包飯,沒關係吧, 味道最重要.咖喱夠辣,牛肉亦"淋",有薯仔粒,飯用咖喱炒過,帶點油但不太嚴重,飯有提子乾,很特別.還以為這樣點菜足夠我吃蘋果批,但跟餐的餐飲和甜品沒人認投,唯有把蘋果批留待下次吧要了凍咖啡,雪糕要了豆腐味!!!!!凍咖啡極之香滑,其實是預期之內,這裏的咖啡和UCC,Pokka等都會是高質素的豆腐雪糕跟waffle - 這過就真的在預期之外,豆腐雪糕很香,waffle 亦烘得不錯,果真

小食點了燒牛舌,有5片,熱時吃不錯

要了凍咖啡,雪糕要了豆腐味!!!!!
豆腐雪糕跟waffle
- 這過就真的在預期之外,豆腐雪糕很香,waffle 亦烘得不錯,果真是甜品天堂(縱然上次點的朱古力芭菲不合心意,朱古力很甜,不是我愛的),對蘋果批極為期待.

想說說這店的環境,絕對是休閒,好hea 的地方,枱與枱之間的空間實在太大,不怕和旁邊的人會有所碰撞,sofa舒適,白色的怖置極為清優,不知不覺間會坐上數小時,特別適合情侶或舊朋友飯局. 加上服務之好,不停為你加水,絕對是100分. 但正正是這個原因,在門外等的可真無奈,因為入坐是沒有限定只可坐多久,亦無規定要人齊才可入坐,固此等候的時間絕對是一個問號. 而且某些枱原本是足夠4-5位,但有時會安排2位入坐,變相等候時間更長. 坐在裏面的是絕對滿意服務,但苦心等位的可能要給多點耐性.
但一點是餐廳冷氣極大,會不會是一種無聲趕客的辦法呢?!不曉得,但我對餐廳是沒有不滿,只是若他們能把多出的空間加多點枱,相信大家是會歡迎的.

P.S. HSBC, Citibank, Hang Seng, $300以上有10%off
$80 (Dinner)
  • 咖啡
  • 豆腐味雪糕
2008-11-01 10 views
第三次黎風月堂食野...呢間係第二次黎~Halloween正日黎食...多人到呢...要等15張2人檯...由8點幾等到10點行返去...已經過左no...但有位了...叫左4樣野...煙三文魚意粉...鵝肝炒飯...薯茸帶子蝦...藍莓芒果酥~全部都很美味...可惜鵝肝煎得很差...很難食...食完main course其實已經很飽...但都係忍唔住要叫甜品...藍莓芒果酥真的很正...我諗一個人都可以K.O.左佢吧!!儲夠$2000單了...可以等換VIP卡!!以後都唔會再揀繁忙時間黎的~~>3<
第三次黎風月堂食野...呢間係第二次黎~

全部都很美味...可惜鵝肝煎得很差...很難食...

藍莓芒果酥真的很正...我諗一個人都可以K.O.左佢吧!!

儲夠$2000單了...可以等換VIP卡!!

以後都唔會再揀繁忙時間黎的~~>3<
$130 (Dinner)
  • 煙三文魚意粉、藍莓芒果酥
2K
2008-10-18 13 views
17-10-20080係小室屋行出來, 大家異口同聲話食甜品, 唔想又去發記滿記, 而諗來諗去銅鑼灣都係得呢度比較多選擇, 走了上0黎. 對「和風」甜品0既興趣不大, rule out 大量紅豆 / 抹茶0野之後, 決定試試 menu 相片幾靚, 大家又好似幾有興趣的「焗蘋果香蕉薄餅」($45).呢個餅底係薄薄的一層 pastry, 面頭鋪一層香蕉, 一層蘋果, 再鋪一「圈」及一球0云呢0拿雪糕及一篤 cream... pastry 熱熱的, 唔算脆, 但幾鬆化又煙煙韌韌, 加埋蘋果及香蕉片, 仲有又香又滑的0云呢0拿雪糕, 幾好食, 可以一試.朋友 N 的雜果雪山賣相澎湃, 原來係極大量 cream (有蛋白嗎? 唔覺喎!) 入面包住 4 球雪糕, 味道其實可以預計; 亦因為 cream 實在太太太太太多,「雪崩」情況幾嚴重, 大家夾手夾腳食唔夠一半已頂唔順. @_@"試了一塊朋友 P 的 cinnamon 香蕉配蜜糖 waffle, waffle 香噴噴, 好脆又香甜, 不過碟底的蜜糖蘸少少好了, 不然甜到甩牙都似!又試了一啖朋友 S 的雜果千層 waffle 配綠茶 crea
17-10-2008

又試了一啖朋友 S 的雜果千層 waffle 配綠茶 cream 及紅豆雪糕, 不過既然紅豆 / 抹茶唔係自己0個杯茶, 唔講太多了. 不過事後食友們竟然話風月堂最好食的係紅豆綠茶 waffle, 睇0黎要搵次「放低偏見」0黎試試先得了.

另外仲有無試到的 blueberry yoghurt 及 3 球雪糕配 waffle, 唔知好唔好食?

環境白雪雪又帶點優雅, 而銅鑼灣店衛生及 service 都比旺角0個邊 (見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1906514) 好, 幾好 hea 的一個地方, 加上成晚嘻嘻哈哈, 都幾開心的. 下次食乜好呀?
2008-10-11 4 views
日期:2008年10月10日人物:J.A.M., Rice Cooker, Sylvia and Tigger每人叫一個set dinner,有湯或沙律,主菜,甜品及飲品.羅宋湯或是日餐湯:菠菜蝦忌廉湯.主菜:帶子牛扒薯菜,帶子牛扒飯,羊肉三文魚扒薯菜,金菇牛肉卷豬扒飯定食,菠菜大蝦天使麵 X 2.甜品係雪糕窩夫:Coffee, Tofu, 2 chocolates, 2 Vanillas flavour of ice cream.飲品:3 Iced lemon tea, 1 Iced Chocolate, 1 Hot lemon tea and 1 Hot chocolate.等左成粒鐘,d野食唔錯都等得好有價值,下次會再去.服務員都幾好,不時幫妳斟水,上菜亦都好快手.
日期:2008年10月10日
羅宋湯或是日餐湯:菠菜蝦忌廉湯.
2008-10-01 8 views
同男友好耐冇出街食飯, 所以今日要食番餐似樣d既晚飯, 就去咗"風月堂"喇~兩人入到去時間還早唔駛等位, 個姐姐仲俾咗個4人既"L"形梳化位俾我地, 眼見周圍環境以白色為主, 地方好闊落, 坐得幾舒服~侍應好快放低清水同精緻餐具籃, 食具乾淨, 枱面仲有小花仔裝飾, 唔錯唔錯, 啱晒我呢種中意食環境既人晚餐頭盤: 日式帶子沙律---帶子厚肉幾鮮味, 沙律菜點碟邊和風汁, 酸酸味味幾開胃餐湯: 我)忌廉粟米蝦湯---平時好少叫白湯, 呢個唔錯, 入面有蝦肉, 味道起碼一定好飲過PIZZAHUT 友)羅宋湯---男友話唔錯俾70分佢喎, 見佢掛住飲唔記得俾我試吓應唔差得去邊主菜: 我) 煎鱸魚拼大蝦配白菌汁意粉---自己好少食白汁, 覺得漏, 自己個胃唔太受得, 今日都一樣, 因為冇得揀食到一半就好飽喇, 魚同蝦都好好味, 蝦既身仲"met"埋殼先至煎, 幾香口又大隻, 鱸魚滑唔腥, 係略嫌個白汁漏d, 同埋意粉唔夠爽身, 下次都係揀番d茄汁底好d~主菜: 友) 西冷扒拼煎鵝肝什菌汁配飯---眼見牛肉煎既成熟幾準, 試咗一少件, 有肉味, 食出冇化學過, 至於鵝肝, 其實我唔知佢個餐

主菜: 友) 西冷扒拼煎鵝肝什菌汁配飯---眼見牛肉煎既成熟幾準, 試咗一少件, 有肉味, 食出冇化學過, 至於鵝肝, 其實我唔知佢個餐有鵝肝, 如果唔係我一定會試吓, 原來圖中最頂頂個舊就係, 佢竟然唔話我知, 食飽餐飯出到去佢先提起, 仲話舊肝麻麻地, 不過一分錢一分貨啦, 百多元俾呢d野你算係咁...
甜品: 窩夫配雪糕---呢度其實係因為甜品而出名, 窩夫係其中一個推介, 雪糕有好3味選擇, 侍應姐姐推介我食豆腐味雪糕, 男友就自己揀芒果味, 冇介紹錯, 豆腐味以為會好淡, 但原來豆味幾出;而芒果味我覺得似牛奶公司/wall's個d, 冇咩特別, 但窩夫真係好正, 唔知點解佢可以整到個面咁"鬆脆"同埋裡面咁"軟熟", 跟餐甜品比較簡單, 下次我會散叫佢d甜品, 因為靚好多同好多花款揀...

飲品: 我)凍朱古力---味濃唔太甜啱晒我, 其實佢d熱飲杯具超靚, 個個花紋都唔同, 我下次會叫熱飲睇吓個杯點靚法~
友)凍咖啡---味苦, 幾濃郁, 凍飲都覺得香, 知唔係cheap野, 我諗熱飲會仲正, 有機會又唔夜會試吓~
兩人今餐食得幾滿足, d侍應姐姐個個都好好禮貌, 又有笑容, 服務幾好, 值得一讚, d食物一道道上, 唔會吹到凍晒, 又做得精美漂亮, 同埋食到後期好多人等位, 但呢度都唔趕客, 眼見好多食客仲慢慢飲慢慢坐....不過我就唔得喇, 我地坐正風口位, 要快快埋單走人...開心既一餐

$138 (Dinner)
星期四晚上出奇地等了不足十分鐘已安排入坐, good ~ 光潔而佈滿英式設計為主, 給人高貴感覺 大舊 : 晚餐有5 款, 而他則選了喜歡的魚 ~ 龍(月利)柳 + 雞扒飯 ($110) 湯 : 忌廉磨菇湯 : 忌廉味太重 … un 龍(月利)柳很薄身, 魚味亦淡, 雞扒反而香口, 淡淡肉, 配菜有瓜有紅蘿蔔, 整髒份量對大舊來說剛好, 細食既女仔, 可能太多啦 甜品 : 芝麻夾餅一小件 Nana : 三文魚蟹子炒飯 $78 : 飯好x 下, 三文魚蟹子亦下得重手, 墟頭真的很大, 西餐廳炒飯不可能要求有鑊氣, 但還是不錯呢, 對於小女子在不太餓既情況下, 不消10分鐘又大獲全勝 , yeah ~ Dessert : 紅豆夾餅配綠茶雪糕 (是nana 今日既主菜) $48 買相有 99 分, 已9成 飽既我亦照單全收, 只因紅豆係我既至愛, 但自己唔食綠茶雪糕, 反而食晒大舊既芝麻雪糕, 其實紅豆+ 芝麻雪糕先係一絕呢, 傻到第日仲回味緊, 又証明女人有2 個胃
星期四晚上出奇地等了不足十分鐘已安排入坐, good ~

光潔而佈滿英式設計為主, 給人高貴感覺

湯 : 忌廉磨菇湯 : 忌廉味太重 … un

甜品 : 芝麻夾餅一小件

買相有 99 分,

大墟頭
正到唔知飽
  • 紅豆夾餅配綠茶雪糕
2008-09-24 10 views
已0黎過幾次,每次d o野食都好有水準,仲未吃完個menu~~今次食左鵝肝炒飯,好香口好好味,塊鵝肝好大tim~~正!!之後仲有甜品雜果紅豆酥盒,都好好味呀!!不過略嫌個"酥盒"皮較淡
今次食左鵝肝炒飯,好香口好好味,塊鵝肝好大tim~~正!!

$110 (Dinner)