2021-07-19 479 views
位於大埔大尾督龍尾村裡面有一間充滿童趣的西餐廳裡面有分室內和室外座位室內的裝潢用色很鮮艷🍜炸魚柳漢堡配薯條 + 湯 + 1塊焗蒜蓉包+ 熱飲 ($58)🍜湯很正常 這次點了魚湯比想像中好喝😋最最最愛的是它們隨餐附送的焗蒜蓉包非常香脆 蒜味濃郁 ❤️❤️❤️漢堡包比較深色 同樣烤得脆脆的很用心 👍🏻魚柳肉很嫩滑 😋沙律醬略嫌不夠薯條有調味過 同樣炸得很脆發現這家很喜歡把食物都炸得很脆口+外皮偏乾適合重口味人士😉餐廳旁通常可泊車(幾個位置)駕車人士可以去碰碰運氣喔😊
位於大埔大尾督龍尾村裡面有一間充滿童趣的西餐廳

沙律醬略嫌不夠
薯條有調味過 同樣炸得很脆
發現這家很喜歡把食物都炸得很脆口+外皮偏乾
適合重口味人士😉

餐廳旁通常可泊車(幾個位置)
駕車人士可以去碰碰運氣喔😊
Type of Meal
Lunch
真喺吾喺廣告😂😂小編又去左食啦,其實可以話喺變咗飯堂,雖然住大埔既入去都要坐反15分鐘既車程入去,但喺以呢個質素同呢個價錢黎講真喺抵食,吾係擦鞋🌝今次仲備我坐到個靚位打反個靚卡添😜呢間啲漢堡包本身嘅質素已經好好,上次就試左個handmade chocolate burger,今次呢個burger入面嘅肉勁似出面叉燒包入面嘅叉燒,而且醬汁酸酸地,個人認為意粉偏淡味( 喜歡濃味嘅小編😋)
香煎雞扒配蒜蓉汁
2021-04-15
香煎雞扒配蒜蓉汁
2021-04-06 253 views
我又嚟啦!😆隔左幾日又黎食,証明小編有幾愛呢間餐廳,本身以為喺上次咁抵食既價錢所以再同屋企人黎食😂點知忘記左呢排喺Easter,大尾篤多到爆哂人😌價錢貴左些少,但喺都合理既~都已經平過附近咁多間餐廳,黎到竟然仲有小編上次念念不忘既下層位置😚呢個handmade既burger真喺不得了,好多burger入面都系漢堡扒,但呢個喺牛肉啊😆成個口感昇華左😆😆薯條就唔使講啦上次已經對佢讚不絕口,呢間啲炸物呢本身就已經很不錯,連小編既屋企人本來對炸物吾感興趣,但喺都會再去一次食佢地既炸物🍟,雖然今次既炸魚冇上次咁滿分,但都值得讚既🤫😋
Handmade Cheese Burger
英式炸魚薯條配他他醬
2021-04-05
Handmade Cheese Burger
英式炸魚薯條配他他醬
2021-04-05 215 views
大埔雖然好多人講喺美食天堂🌏,但喺身為大埔人既小編真喺食到好厭,成日想揾啲另類既食物,大尾篤呢個地方就喺好多西餐廳同酒吧餐廳,之前都已經試過啲西餐廳,質素都頗高🤫,但喺都預左價錢有反咁上下🤑,一黎到已經備呢間餐廳既外圍吸引左,外牆有一大片塗鴉🧱, 餐廳樓高3層,上次黎因為天氣都幾熱,放棄左系下層打卡既位置,去左2樓,2樓坐近窗邊有日光影相就靚啲既😜,但喺樓上既櫈就好一般,講反野食先,呢間既薯條小編備101分,完全喺中左小編最鍾意既質感,喺外脆內都脆,吾似平時出面食到既薯條,薯味濃🥔,但喺熱狗既芥末醬冇乜味🤥,食吾出佢既味,魚柳炸得都啱啱好,吾會刮口,內裡既質地好淋😋,意粉就一般,可能喺鬼佬鍾意食既意粉,偏硬而且淡味,吾太喜歡,但喺呢度好就好在坐得都舒服,樓上有冷氣供應🌬️,而且坐耐啲都吾怕,放假入黎坐下休息下都幾舒服,小編就對於呢間都備幾高分,平日黎食真系抵食,如果吾喺我依家呢刻都吾會喺呢度食第二次,所以過2日又出post啦,又再一次講呢間餐廳,咁當然食下吾同野啦~🤣
肉醬熱狗配酸青瓜芥末醬連薯條
2021-04-01
2021-03-14 575 views
嚟都大美督,游完車河,就想搵間泊到車嘅餐廳食lunch。本來求其搵一間餐廳見到menu嘅set lunch唔貴,就決定坐底試下,叫左兩款午餐,午餐A,紅酒燴牛肋肉長通粉另外叫左唔係set lunch既,漢堡配薯條!Menu出來係超額大份,100元左右仲要有例湯同餐飲,超級抵食!牛肋肉有幾件大大件,好淋身。漢堡扒略嫌有啲鹹,不過薯條好好食!估唔到嚟到大美督,有咁抵食嘅餐廳!
嚟都大美督,游完車河,就想搵間泊到車嘅餐廳食lunch。
本來求其搵一間餐廳

另外叫左唔係set lunch既,漢堡配薯條!
Menu出來係超額大份,100元左右仲要有

例湯同餐飲,超級抵食!
牛肋肉有幾件大大件,好淋身

漢堡扒略嫌有啲鹹,不過薯條好好食!

估唔到嚟到大美督,有咁抵食嘅餐廳!
2021-03-13
$100 (Lunch)
2021-02-28 472 views
嚟到大尾篤家庭樂,原來路邊有好多chill chill餐廳🥳 呢間餐廳環境都幾好,就試吓呢間啦~香煎紐西蘭肉眼牛扒配黑椒汁 $98牛扒好大塊亦好厚身(絕對唔係快餐薄牛扒😂),有肉味,唔會俾梳打粉整到冇哂味咁🤩 我地一個配薯菜一個配咗意粉,意粉完全係誠意之作!一般出面啲意粉都係白烚或者加少少油鹽,但呢度啲意粉竟然有用蕃茄汁煮過!成件事好似叫多咗碟蕃茄意粉咁勁抵食🤩🤩🤩 意粉硬度亦控制得宜,好有驚喜!薯菜係幼薯條亦好香脆,不過配意粉真心抵🥰

香煎紐西蘭肉眼牛扒配黑椒汁 $98

2021-01-15 387 views
呢度既位置其實都幾夾攝如果冇順風車坐應該唔會專登入嚟佢嘅lunch set性價比幾高出嚟嘅食物都幾靚仔👍😋生熟嘅程度啱啱好薯條炸得好香脆意粉嘅份量亦都好大方甜品半價都幾抵食有機會會再黎過❤️
2020-05-11 1086 views
今天和朋友行山落到大尾篤,想找間餐廳醫肚,選擇極之多,有些餐廳要等位,我們就繼續前行,看到這餐廳的外牆非常吸引,菜式選擇也多元化,又不用等位,就入內試試。餐廳內的牆壁也畫上了大自然風景,很美麗。已近下午三點,有午餐及下午茶餐可選擇,我和老公點了一份午餐,打算以半價加甜品,怎知想吃的麵包布丁剛被人點了最後一份午餐的豬扒$78非常大件,肉質相當鬆軟及鮮嫩,而且真的是煎出來,而不是油泡過才煎的😋,午餐可跟飯或意粉,包餐湯餐包及餐茶。朋友點的下午茶餐有豬扒包$50份量也是非一般的大份😵,雞扒意粉$64也是,朋友點了咖啡,賣相精緻,他們也大讚不錯。店員落單有一點的混亂,好像都比較生手,不過態度誠懇有禮。這價錢雖比其他略貴,但絕對值得
已近下午三點,有午餐及下午茶餐可選擇,我和老公點了一份午餐,打算以半價加甜品,怎知想吃的麵包布丁剛被人點了最後一份[流泪]
店員落單有一點的混亂,好像都比較生手,不過態度誠懇有禮。
這價錢雖比其他略貴,但絕對值得[强]
2020-03-25 626 views
去大尾篤走走,平日唔算太多人經過餐廳都係決定食咗嘢先行店員好好笑容,亦都幾有禮貌中途都不停同囡囡傾下計 ⚠️食物:▪️紐西蘭西冷牛扒 $98Lunch set ,但份量十足口感尚可,7成熟,不過有少少硬▫️菜湯 蒜容包 (跟餐)▪️焦糖布丁 (跟餐)▫️德國鹹豬手 $238賣相幾正,已經起咗骨直接食就得外脆內軟,不過有啲位偏乾身,點埋個黑椒蜜糖汁更正▫️心太軟女女期待左好耐,見到雪糕就等唔切😆⚠️環境:有室內同室外,我地簡左坐出面,地方闊落啲 幾舒適!⚠️價錢:人均/$150

去大尾篤走走,平日唔算太多人
經過餐廳都係決定食咗嘢先行

店員好好笑容,亦都幾有禮貌
中途都不停同囡囡傾下計

⚠️食物:
▪️紐西蘭西冷牛扒 $98

Lunch set ,但份量十足
口感尚可,7成熟,不過有少少硬

▫️菜湯 蒜容包 (跟餐)

▪️焦糖布丁 (跟餐)

▫️德國鹹豬手 $238

賣相幾正,已經起咗骨直接食就得
外脆內軟,不過有啲位偏乾身,點埋個黑椒蜜糖汁更正

▫️心太軟

女女期待左好耐,見到雪糕就等唔切😆

⚠️環境:
有室內同室外,我地簡左坐出面,地方闊落啲
幾舒適!

⚠️價錢:
人均/$150
2020-02-29 604 views
朋友介紹嚟呢度食好西,早幾日幫襯完隔離咁就順理成章試吓第二間啦 🤣🤣午餐價錢由 $58 到 $88,我哋叫咗一個牛一個豬,因朋友話自家制介辣好味,所以特登叫個牛試一試,食後感介辣真係得,牛扒都好味,兩者都夾,而我個豬梅肉扒好淋身好香,好快比我清晒碟 🤭🤭餐湯清清地,餐飽係蒜蓉飽,咖啡好香夠濃,可以慢慢嘆 😍😍值得一提,餐廳喺餐具上都有花心思,配合得好靚。但人手似乎唔太夠,出餐時有點混亂。餐廳門口可泊車都方便揸車嘅朋友 👍👍

餐廳門口可泊車都方便揸車嘅朋友 👍👍
餐湯+餐飽
紐西蘭肉眼牛扒
豬梅肉扒配蜜桃汁
咖啡
窩夫與蝦子餅已經不是第一次光顧位於大美督的Orchid Tree Restaurant,但上次光顧沒有發文,今次不得不發,因為它的豬手實在太好吃了。惠顧主菜,可加18元配餐湯和飲品,窩夫與蝦子餅點了意大利菜湯,材料十分豐富,有洋蔥、甘筍、番茄和西芹等,味道非常好。蒜蓉包即叫即焗,十分香脆。主菜德國咸豬手伴酸椰菜配蜜糖黑椒汁($238)來了,賣相相當吸引。廚師已經將豬手起肉,吃起來十分方便。一咬下去,實在太好吃了!皮很薄很脆,肉很嫩,不會太鹹,超水準之作,不愧為餐廳的皇牌推介之一。這是窩夫與蝦子餅吃過最好吃的咸豬手呢!還點了一個千島醬什錦海鮮薄餅($178),餅底很薄很脆,非常足料,略嫌千島醬有點膩。
意大利菜湯、蒜蓉包

德國咸豬手伴酸椰菜配蜜糖黑椒汁

這是窩夫與蝦子餅吃過最好吃的咸豬手呢!
千島醬什錦海鮮薄餅

2019-10-19
$240 (Dinner)
意大利菜湯、蒜蓉包
千島醬什錦海鮮薄餅
即興入大尾篤食個dinner ,由以前藝情雅聚到現在 orchid tree 雖然老闆變了,壁畫變了,侍應仍然是以前幾位,熱情有禮,跟食客有說有笑,食物質素愈來愈好,門口仍然可泊車。今晚8點左右到步外面及地下已坐滿,唯有坐一樓,有個小露台,吃飽飽可以吹吹風看月亮。食左好多款,以下值得推介:蜆肉天使麵,本來叫白酒煮蜆,侍應說這個扺吃又美味,果然冇錯鵝肝汁蝦意粉,個menu 寫虎蝦,但來到是幾隻普通蝦size ,不過味道不錯南瓜忌廉湯蒜蓉包豬手豬鞍掛住食忘記影相

蜆肉天使麵,本來叫白酒煮蜆,侍應說這個扺吃又美味,果然冇錯

南瓜忌廉湯
蒜蓉包
豬手
豬鞍

掛住食忘記影相
  • 蜆肉天使面
2019-09-10 314 views
同男朋友揸車揸到肚餓,之後經過見到呢間餐廳好特別外牆好靚,就吸引左我哋入去食。仲可以泊車係餐廳出面☺️食物好好食😋,員工服務態度好👍🏻仲幫我地影相📸價錢合理,值得推介😋
2019-09-08
$100 (Lunch)
2019-09-05 275 views
今天天氣一般,幸好沒有落雨,揸車到大埔逛逛,最終走到大尾篤,平日的大尾篤無乜人,十分舒適,走到單車徑旁邊的食肆找找好西。有數間餐廳開門,有泰國、中式,西餐,結果我們選擇這間,因為比較光猛而且狗狗也可進場。我們先點了德國豬手,豬手先焗後再炸,外表非常脆口,味道咸香,肉質尚算可以但不是十分juicy,配有酸菜,但我們一般,豬手配有黑椒蜜糖汁,可惜偏淡,配上茄汁好似仲好味。另外我哋叫了千島醬海鮮pizza,是自家手拉薄批,餅底脆身,千島醬分量味道好,餅上材料亦多,不過略微稍貴。最終還點了心太軟作甜品終結,意外地有驚喜,甜度適中流心朱古力,不過雪糕球就一般般。整體感覺良好,假日帶狗狗玩完再食餐好既一流,門口亦可泊車
整體感覺良好,假日帶狗狗玩完再食餐好既一流,門口亦可泊車
2019-09-05
$270 (Dinner)
2019-06-04 363 views
平日去食午餐 , 環境清淨, 只是泊車位不足 , 服務員態度親切, 食物價錢合理 , 食物賣相非常好.今次主要去食午餐,選擇豬扒意粉餐同pizza.豬扒用薑蔥, 有啲中式feel. 配西式意粉有啲怪怪哋, 如果配飯會較好味.pizza非常有驚喜,薄而脆夠熱 ,只是用咗雪藏蝦, 如果用新鮮蝦,pizza直情攞十分。餐湯及餐茶配以精緻木餐具, 有特色。餐湯有羅宋湯及魚湯, 魚湯特別,值得一試。下次會再去試食航天咸豬手 見隔離枱食,賣相非常吸引,下次一定要試。

今次主要去食午餐,選擇豬扒意粉餐同pizza.

2019-05-30
Type of Meal