2016-02-20 993 views
好鍾意食日式牛肉鍋,星期五晚覓食時經過大阪王將見到menu有個和風肥牛手鍋,就即刻決定「兩位唔該!」。可能因為店舖位置較為偏僻,所以晚餐時去到都唔需要等位。 餐牌是日式雜誌風,圖文並茂,最鍾意呢種,最睇得耐就愈多野想食!😙好快就可以落單。菠蘿乳酸 套餐加購價 $15 最快上既係大大杯菠蘿乳酸,唸住酸maymay, 開胃得黎好少會中伏。點知! 味道竟然係濃縮菠蘿果汁味,仲要飲唔出乳酸味道😵真心覺得樓上cafe既質素好過佢啵😟元組手製煎餃子 套餐加購價 $18餃子係豬肉加韮菜餡,雖然外皮不夠脆,但入口尚算多汁,賣相亦很吸引。加購價$18來講算是抵吃。和風肥牛手鍋 $78到我期待既牛肉鍋出場!手鍋應是這個扁平而有手柄的鍋的統稱,容易拿起,又不會燙手。套餐配有漬物、珍珠白飯和味噌湯。❤️漬物: 如果你以為佢只係得酸味既普通漬物,就大錯特錯喇!佢其實係一個有層次感有深度既實力派漬物!因為入口先會感受到酸味,之後竟然會有濃厚梅子味溢出!咬落去係「索索」聲既爽脆!梅子味相當突出,真係震驚到我,有幾多店鋪會係漬物如此用心呢?👍珍珠米白飯:圓潤有彈性,不過略嫌太濕,會比較粘。味噌湯:內有稀疏的海帶及豆腐

可能因為店舖位置較為偏僻,所以晚餐時去到都唔需要等位。
菠蘿乳酸
菠蘿乳酸 套餐加購價 $15

元祖手製煎餃子
元組手製煎餃子 套餐加購價 $18

和風肥牛手鍋 $78

和風肥牛手鍋套餐
套餐配有漬物、珍珠白飯和味噌湯。

珍珠米白飯:圓潤有彈性,不過略嫌太濕,會比較粘。

味噌湯:內有稀疏的海帶及豆腐,好咸,喝了兩口就放下。

和風肥牛鍋: 先試一口湯底,是帶咸味的牛肉精華湯,由於鍋底有洋蔥,所以湯帶微酸,而且少了牛肉香味。肥牛數量頗多,口感軟淋,不怕食落有筋咬唔開,但依然缺乏牛香。

其實食完個定食,我反而有點掛念吉記牛肉飯呀。
咖喱吉列豬扒+元組天津蛋配海苔五味飯
咖喱吉列豬扒飯 $68

咖哩飯組合可自由配搭,分為飯、蛋、醬汁及主食四個範疇。朋友點了咖喱吉列豬扒+元祖天津蛋配海苔五味飯這個安全組合。感覺咖喱味道有點像日式燒汁,而吉列豬扒似是急凍材料,皮肉分開。
結賬$188。 我忘了問他們實力派漬物可否單買一罐呀。真的好好好好吃呀!
2016-02-19
$100 (Dinner)
元祖手製煎餃子
  • 梅子味漬物
2016-02-06 439 views
係團購網見到佢有set 供應 見又未食過 所以買左黎一試 今次試左個天津飯同豬扒鍋定食ummmm 我覺得普普通通一個飯咁囉 未去到好特別 天津飯個蛋的確係大份既 但個蛋感覺好油 上面既炸雞反而不錯 好香口同多肉汁既 唔會乾到鞋但個天津汁就 我個人覺得好難食 連我媽媽都唔覺得好味 所以建議揀返咖哩汁保險啲另外個豬扒鍋 都屬一般般 豬扒肉質偏鞋 唔juicy 但如果用咁既團購價去食 係接受到既 但如果用正價去食 略嫌貴了
係團購網見到佢有set 供應

Lunch
Dining Offer
Group-buy
2015-11-01 854 views
今日二人中午到淘大大阪王將咖哩屋午餐。去到唔駛排隊直入。我哋點咗一打餃子,天津飯,章魚鬚,吉烈豬扒,荔枝乳酸,白桃乳酸. 招牌餃子一點也沒令人失望!好味!但更喜出望外的是天津飯!天津飯是鐵板上盛上紫苔飯,味素,上面再舖滿滑漏芝士滑蛋和漢堡扒配咖喱汁! 蛋真是滑到不得了!超滑喔!芝士一絲絲的。不要少看漢堡扒細細塊,因為有厚度的,所以得飽肚的。兩杯乳酸也廷好味的,一點也不漏。最讚的是靚靚店舖經理曾小姐!服務態度好,和藹可親,笑容滿面!下次必定再光臨的
吉烈豬扒
招牌煎餃子
章魚鬚
芝麻雞翼
荔枝乳酸+白桃乳酸
2015-11-01
$100 (Lunch)
招牌煎餃子
芝麻雞翼
荔枝乳酸+白桃乳酸
  • 漢堡扒芝士蛋海苔咖喱天津飯
2015-10-04 827 views
一個人的晚餐,習慣搵啲未試過嘅餐廳,上網搵到呢間新開,所以過來試下,門面光鮮,和式設計,有室外座位,不過我覺得無景觀,坐室外大風,都係室內好啲,店員招呼坐門口二人枱,先來杯熱茶,再比個餐牌,食物款式唔多,一個人又叫唔到咁多款!最後:天津飯:七味海苔飯、元祖天津蛋、王將咖哩汁、珍珠米,樣樣都可以揀,最後呢個配搭幾好,七味粉配圓潤珍珠米,七味粉可以多點更好!天津蛋只係塊蛋皮,好在煎得好,又厚又淋身,好似蓋咗張棉被,只係加了雜菌,什菌有金菇加鮮冬菇,只係灼熟,所以唔加咖哩汁係完全無味,鐵板熱辣辣,煎到團飯脆底!咖哩汁另上,一個有耳杯,倒汁落鐵板滋滋聲,咖哩汁好濃好杰,味道係日式,濃而不辣元祖手製煎餃子(+$18):為了加呢個所以蛋包飯唔加咁多餸!6隻都皮薄煙韌,唔黏破!餡料加了菜,唔會乾!好味!店員有禮,上菜收碟有問過,last order又每枱去講!確保人客潮!臨尾仲開定門比我!正!

門面光鮮,和式設計,有室外座位,
先來杯熱茶,
再比個餐牌,食物款式唔多,一個人又叫唔到咁多款!最後:
鐵板飯
煎到團飯脆底!
咖哩汁
餃子
2015-10-02
$82 (Dinner)
餃子
2015-09-27 532 views
19/9兩公婆帶兩個仔女在這裡晚餐,食到途中有大蟑螂(見相),嚇親我個仔女,大隻到連侍應亦驚到唔敢打,要廚房佬出黎打,之後無人過黎,一句sorry都無,啲侍應當無事發生,之後更不斷埋黎想收我小朋友未食完嘅食品,衛生有問題,服務亦大問題,肯定以後不再幫襯。
大蟑螂共同晚餐
2015-09-19
$80 (Dinner)
本人由其喜愛日式咖哩店,最重要嘅係配一塊肥美肉厚嘅豬扒,今日午餐搵食到九龍灣,咁啱見到呢間嘢即刻走入去一試!佢裝修都幾OK,但鋪位所限,座位唔太寬闊。但好窩心,佢座嘅位都可以放嘢入去(本人感覺似韓國餐廳果啲咁)小弟揀咗個咖哩吉列豬扒野菜鍋做今日嘅午餐。服務都係普普通通咁,其實如果大家有興趣可以行番去德福果面搵食。但如果你係淘大人,突然想食咖哩,近近地試一試都冇仿。

小弟揀咗個咖哩吉列豬扒野菜鍋做今日嘅午餐。
咖哩吉列豬扒野菜鍋
咖哩吉列豬扒野菜鍋
但如果你係淘大人,突然想食咖哩,近近地試一試都冇仿。

Other Info. : 唔好expect 佢啲豬扒會似你平時食啲頂級豬扒咁,肥美肉厚,佢會似一般嘅吉列豬扒only 咖哩都係普通果啲,唔會係甘甜果啲。 我試嘅係午餐,但睇佢a la carte menu 好似有啲高級啲嘅豬扒,請各位師兄/姐試完出吓食評吧。
2015-07-04
$70 (Lunch)
  • 咖哩吉列豬扒野菜鍋