2022-07-18 167 views
港九新界都有分店的Oyster Station, 最近試了天后木星街的分店。這間蠔站最出名、最吸引人一試的應該是指定$10隻生蠔,全線分店,全日供應。試了六隻,size不算細隻,堂食能有$10隻生蠔算係好平。這間餐廳除了主打生蠔,其實還有牛扒、燒雞,薄餅、意粉、小食等可選擇。1)指定生蠔 $10/隻2)迷迭香燒春雞 Roasted Spring Chicken with Rosemary 3)薯角 Potato Wedges

1)指定生蠔 $10/隻
3)薯角 Potato Wedges
2022-07-13 295 views
今次由好姊妹帶我到蠔站吃午餐,位於天后木星街9號永昇中心地下3及5號舖。在openrice訂枱,散叫有七折。午餐 ~ 生蠔$60、 炸薯條$68、 香炸魷魚圈$98、 冬陰功海鮮粉$158、 白酒Chile$68/杯。 ◽生蠔🦪 ~ 十蚊一隻真係好抵🤟🏻, 細細隻口感爽而鮮甜。 ◽香炸魷魚圈🦑 ~ 魷魚圈又脆又香, 食到停唔到口。 ◽炸薯條🍟 ~ 即叫即炸,份量多。 ◽冬陰功海鮮粉🍝 ~ 酸酸辣辣好惹味, 越食越開胃🤤。 ◽白酒🥂 ~ 味道偏酸,個人感覺唔好飲。 推介生蠔超抵吃👍🏻,$10隻的質素都算性價比高。
今次由好姊妹帶我到蠔站吃午餐

◽生蠔🦪 ~ 十蚊一隻真係好抵🤟🏻, 細細隻口感爽而鮮甜。
生蠔

◽香炸魷魚圈🦑 ~ 魷魚圈又脆又香, 食到停唔到口。
香炸魷魚圈

◽炸薯條🍟 ~ 即叫即炸,份量多。
炸薯條

◽冬陰功海鮮粉🍝 ~ 酸酸辣辣好惹味, 越食越開胃🤤。
冬陰功海鮮粉

◽白酒🥂 ~ 味道偏酸,個人感覺唔好飲。
白酒Chile

推介生蠔超抵吃👍🏻,$10隻的質素都算性價比高。

2022-07-12
$217 (Lunch)
香炸魷魚圈
冬陰功海鮮粉
2022-07-09 168 views
舊同事請食生日飯,相約公司附近的蠔站,中午食生蠔雖然細細隻,又幾有蠔味,10蚊/隻,唔食對唔住自己啦。兩個午餐,包餐湯、麵包、主菜同餐飲。麵包唔錯,好食。分享午餐,夏威夷薄餅個邊有啲燶,味道都可以。另一個午餐:鐵板大蝦龍脷魚柳伴薯菜幾喜愛佢嘅薯菜,包括茄子、椰菜花、西蘭花同炸薯皮,魚柳嫩滑同黑椒汁好夾。餐茶揀熱檸水,味道無懸念啦。意猶未盡,再加個甜品,焦糖燉蛋伴雪糕擺盤出色,將士多啤梨切成花狀,靚。雪糕亦唔錯,最愛燉蛋嘅香滑,好味。
舊同事請食生日飯,
相約公司附近的蠔站,
中午食生蠔
雖然細細隻,又幾有蠔味,
10蚊/隻,唔食對唔住自己啦。
兩個午餐,包餐湯、麵包、
主菜同餐飲。
麵包唔錯,好食。
分享午餐,夏威夷薄餅個邊有啲燶,
味道都可以。
另一個午餐:
鐵板大蝦龍脷魚柳伴薯菜
幾喜愛佢嘅薯菜,
包括茄子、椰菜花、西蘭花同炸薯皮,
魚柳嫩滑同黑椒汁好夾。
餐茶揀熱檸水,
味道無懸念啦。
意猶未盡,再加個甜品
焦糖燉蛋伴雪糕擺盤出色,
將士多啤梨切成花狀,靚。
雪糕亦唔錯,
最愛燉蛋嘅香滑,好味。
2022-06-25 230 views
約鍾意食生蠔嘅舊同事食飯,好快選定蠔站餐廳,經OpenRice預訂,正價餐牌有八折優惠。-餐廳位置便利,距離炮台山站約5分鐘路程,餐廳門口用淺木色裝潢設計,店內燈光偏黃,配枱櫈趁出夏日感覺。餐廳地方唔大,有兩部電視機播放音樂。用餐日期係平日晚上,入座率約3成,店員服務殷勤,主動推介食物,提供生熟碟。-生蠔 (一打12隻)每隻$10,不限數量。生蠔連冰盤上枱,附有檸檬同雞尾醬,賣相靚,廚師開蠔有切斷帶子位,方便進食。生蠔細,凍,有蠔味,海水味偏重,甜味較少,唔腥。-炭燒美國CAB頂級西冷(10安士)牛扒與醬汁分開上,附有切片蔬菜、黑松露薯蓉。牛扒要求五成熟,牛扒尾部約九成熟,有少量筋,冇鑊氣,冇焦香,有牛味,少肉汁,整體一般。蔬菜有茄子、翠玉瓜、雞髀菇偏油,醬汁唔香,帶鹹味。唯一好食嘅係黑松露薯蓉,口感棉密,黑松露味道濃,兩者匹配,唔膩。-西班牙海鮮飯(兩位用)上枱嗰陣店員特意提醒唔好掂到個熱盤。賣相靚,橙色醬汁上鋪滿海鮮,海鮮份量多,有虎蝦、蜆、青口,西班牙飯入面有章魚。西班牙飯稍硬,有嚼口,撈好帶甜味嘅醬汁一齊食,章魚唔韌,整體濃海鮮味,好食。-整體而言,扒類味道一般,海鮮幾好,生蠔
生蠔

生蠔 (一打12隻)
炭燒美國CAB頂級西冷(10安士)
西班牙海鮮飯(兩位用)
整體而言,扒類味道一般,海鮮幾好,生蠔抵食,店員勤力、主動、細心,用餐時間不限,坐到差唔多11點都冇趕走客人。
2022-06-03 195 views
我地兩個人兩點去到,叫左6隻$10生蠔,一杯生啤同一杯白杯,酒就好快到,6隻生蠔就等左廿分鐘。 之後叫多半打$10生蠔, 同一杯白酒,白酒就好早黎左,生蠔就遲遲都冇黎。 隔左半個鐘再問,應該係漏左單/廚師掛住食飯冇整⋯ 當時其實係得番兩枱客⋯ 結果我哋直接埋單唔再等。Overall the impression 係拖你耐d,等你叫多啲酒,唔使食佢太多$10生蠔。 總括嚟講係好失望,$10生蠔係好鮮味,但生意手法有d取巧。

2022-06-03
Type of Meal
Tea
2022-06-02 185 views
長文,所以總結寫係開頭蠔正常發揮,冇試十蚊蠔不過拼盤開眼界芒果牛油果大蝦沙律有驚喜收尾既蟹餅有少少失望會下次再黎試其他熱食====================收工前突然蠔癮發作,再加上日日返工經過都未有機會試,一直都想會一會佢,所以趁夜人少啲去止下癮。本身諗住10蚊蠔KO自己,點知咁岩撞正星期二三既Oyster Night,咁就唔好浪費難得既偶然。$199有七款不同國家既生蠔同一杯餐酒,加三十蚊加多隻Gillardau 0號,咁就梗係去馬啦!PS:我其實唔係好記得成個package, 我係憑張相去記返成件事,詳情請查詢餐廳🙏上枱好靚仔,隻隻都冇蠔殼碎,基本野係咪?店員為叫左呢個拼盤既都介紹返每隻蠔名同產地,亦都由美國岩蠔兩點鐘開始建議順時針食到尾。個人覺得係淡口系列,主打鮮甜。整體都係合格新鮮正既,所以唔逐一講lu。有驚喜既係日本宮城蠔,味道一啲都唔複雜,金屬味海水味都唔重,清甜嫩滑,放左係第二係因為口味而唔係質素,即刻放心繼續食。再講多一款係韓國統營蠔,小弟見識少,錯過左呢款蠔咁多年,真心唔差。最後有隻Gillardau零號收尾真係有啲跳級,不過應該冇更好既ending因為時間比
長文,所以總結寫係開頭
蠔正常發揮,冇試十蚊蠔不過拼盤開眼界

芒果牛油果大蝦沙律有驚喜

收尾既蟹餅有少少失望

會下次再黎試其他熱食

====================

上枱好靚仔,隻隻都冇蠔殼碎,基本野係咪?

因為時間比較夜,所以打算淨係叫個沙律食
點知原來最大既驚喜係佢!香芒牛油果大蝦沙律
擺盤固然重要,不過最重要係上面既野冇一樣野係多餘既,個味道既平衡做得相當出色。酸味有好種唔同既層次,芒果,蛋黃醬,車厘茄同好好食既黑醋,一啖入面你食到哂每一種味道而又好夾。牛油果就好似水果界既和牛,夾埋唔同既酸味一齊食真係唔錯。大蝦幾乎冇調過味,不過係樓下咁複雜既味道,佢淨係食得返蝦本身既味道都唔係壞事。美中不足既係蛋黃醬太多or沙律菜太少,有醬多過菜既感覺。如果有猶豫唔知食乜沙律,味道真心推薦,不過佢真係好少沙律菜

呢兩樣都係第一轉既order落既,本身諗住就咁埋單走人。不過食完一個咁高質既沙律,心諗莫非蠔站一直俾個店名埋沒左其他野食?令我十分好奇。礙於胃容量有限,所以淨係再叫左個蟹餅去試一試。點知...
佢似係Maryland Style既Crab Cake, 即係蟹肉調好哂味再將個炸衣,即係bread crumbs雞蛋撈埋入去先去先煎。首先雖然佢唔係我鐘意既款一梭梭既蟹肉,而係碎得幾緊要果種,不過份量係冇扼秤既。同埋好彩撈蟹肉用既調味好輕身,如果唔係啲冇乜口感果種蟹肉加埋醬就會變左糊仔咁。至於最奇怪既地方就係塊“皮“度。冇錯...係皮...以我自己既認知呢款做法應該就係唔想好似吉列咁係外面上層衣,想一啖硬落去就係啖啖蟹肉,不過呢度既成品似乎係將兩種做法撈埋左一齊,有啲似乞兒雞咁,外面有一層較硬既皮,就咁將包住啲蟹肉係入面蒸熟左,一切開係有水蒸氣散出黎。感覺上外面果層係煎之前加上去而唔係撈好囉去煎。呢種皮還皮肉還肉既感覺唔係太好。
2022-05-31
  • 香芒牛油果大蝦沙律
  • 生蠔
2022-05-30 123 views
今日約咗朋友食午餐 同佢嚟都天后附近嘅呢間oyster station餐廳午餐時間人唔太多 環境舒服 傾計就啱曬啦。牛油果花馬火腿無花果沙律 沙律都幾大碟 上面嘅巴馬火腿有三塊 味道香濃而唔油膩 配埋 柚子做主調嘅沙律醋一齊食 令成件事更加清新而唔單調 沙律菜新鮮就不在話下 仲加埋口感creamy嘅牛油果同香甜嘅無花果 成件事好夾 減肥健康人士啱曬呀嚟呢度點可以唔食生蠔呀 餐廳將今日有嘅生蠔全部都放曬喺雪櫃任人揀 首先叫咗半打特價生蠔 10蚊隻已經食到來自法國嘅生蠔真係超抵食 夠曬肥美 海水味淡 啱曬女士呀另外推廌來自日本嘅雪解生蠔 口感極度creamy而且好肥美

餐廳午餐時間人唔太多 環境舒服 傾計就啱曬啦。

另外推廌來自日本嘅雪解生蠔 口感極度creamy而且好肥美
✨抵食$10隻嘅生蠔店✨.上年係銅鑼灣分店食過一次,覺得佢啲蠔性價比幾高,今次經開天后分店就食埋個lunch~我哋都有叫佢嘅$10生蠔,仲有一個意粉同主食.▫️紐西蘭生蠔 $10/隻超高性價比嘅生蠔,10蚊一隻我哋就叫咗半打,係略嫌重左海水味🙈但係以呢個價錢真係超級抵食.▫️卡邦尼扁意粉 $128卡邦尼汁好濃忌廉味,同蛋黃撈埋一齊更香,扁意粉夠晒掛汁,幾好食😋份量仲夠兩個人食!.▫️迷迗香燒春雞 $228雞肉皮脆肉嫩夠juicy🫶🏻可以沾上餐廳特制嘅醬汁,幾好食。配菜方面都幾豐富,有薯角,脆肉瓜、茄子同蕃茄仔,薯角仲炸得好脆身好正( ˶ˊᵕˋ)੭.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我𝐈𝐠 @fibee3b
✨抵食$10隻嘅生蠔店✨
▫️紐西蘭生蠔 $10/隻
紐西蘭生蠔

但係以呢個價錢真係超級抵食
▫️卡邦尼扁意粉 $128
卡邦尼扁意粉

卡邦尼汁好濃忌廉味,同蛋黃撈埋一齊更香,
扁意粉夠晒掛汁,幾好食😋份量仲夠兩個人食!

▫️迷迗香燒春雞 $228

迷迗香燒春雞

𝐈𝐠 @fibee3b

$230 (Lunch)
卡邦尼扁意粉
迷迗香燒春雞
  • 燒春雞
  • 卡邦尼意粉
2022-05-13 101 views
因為之前疫情太嚴重,所以都冇出街食飯. 見而家好左好多, 所以就出黎食. 好鐘意食生蠔, 所以就黎到北角既oysterstatio! 呢到個地方都好寧靜, 可以坐底慢慢享受真係唔錯. 因為呢到有$10蚊蠔呢個promotion 所以就叫左一打, D蠔都係又大又鮮. 幾好食. 有海水味. 食生蠔呢間都算係幾安全. 超大肥蠔,味道唔錯,好抵食!另外都仲有叫pizza黎食. 四重芝士脆薄批,芝士味好濃郁,忌廉味亦都有 完全係味蕾既享受啊!餐廳面積雖不大,但座位距離不會太近,坐得自在舒適
2022-05-06 78 views
同朋友一齊食嘢 食生蠔做午餐 $10蚊隻真係好正 叫左一打 食晒 都大隻 新鮮 幾好味 唔錯 另外都叫咗個沙律菜 味道清新 幾好食 沙律都正正常常 生蠔 海水味係有既 咁先可以食得夠鮮 蠔味清甜 肉質嫩滑 另外我都叫左個虎蝦意大利飯 個虎蝦係牛油香煎過 非常惹味 肉質鮮甜 意大利飯飯係夠軟滑 中心有口感 幾好味 下次會再食過 因為d 汁都好足夠 鐘意d汁 同意大利飯一齊配合埋 真係幾好食 😋 野飲我就叫左凍檸茶 都正正常常 呢到都坐得幾舒服 環境都唔錯 可以再黎過啊😊😊
2022-05-06 64 views
我同朋友都係生蠔愛好者 所以今日就黎到天后既 oyster station 蠔站食生蠔 $10隻生蠔真係都幾抵食而且又夠新鮮 除咗生蠔之外仲有海鮮刺身小食薄餅意粉扒類都有 都好多選擇 我哋就叫咗一打生蠔 生蠔都算大隻$10嚟講都算唔錯同埋食得出鮮味 鮮甜嫩滑 另外叫咗斧頭扒 好厚好大份 肉質鮮嫩 我地叫左7成熟 食完都好飽 好豐富嘅一餐 呢度都容易搵到間餐廳 坐都坐得幾舒服所以約朋友見面嘅話都可以揀呢一間 整體來講都食得好飽同埋可以解決到對生蠔嘅飢渴了
2022-05-04 1321 views
因疫情嚴峻的關係,已經好耐無約朋友食飯,見近來疫情開始緩和,所以就約了好友食lunch, 放鬆一下心情。餐廳環境清雅舒適,座位乾淨整齊,令人心情輕鬆。 Lunch Menu共有8款set選擇, 價錢由$68~$98不等,包餐包,湯,main course, coffee/tea/dessert, 非常抵食。Fine de Claire生蠔12隻$120~$10一隻法國生蠔喺邊度揾呀!生蠔口感爽滑,帶好濃的海水味,甘甜,正!餐湯&餐包~餐湯是粟米忌廉湯, 口感順滑,有粟米粒粒,配鬆軟的蕃茄香草包,好味。夏威夷薄餅$78~ 薄餅皮很薄脆,茄汁底,配芝士,辣肉腸和蕃茜,不錯。鐵板大蝦龍利魚柳伴薯菜$88~魚柳有2大條,肉質嫩滑,大蝦肉質爽脆鮮甜,配黑椒汁十分惹味。配菜有薯角,茄子,西蘭花和椰菜花,份量頗多。焦糖布甸$88~擺盤好靚,以鮮雜果砌出花花圖案,除了有很香滑,蛋味濃郁的焦糖布甸,還有一球雲呢拿朱古力碎雪糕,食完真係十分滿足。

餐廳環境清雅舒適,座位乾淨整齊,令人心情輕鬆。

鐵板大蝦龍利魚柳伴薯菜$88~

配菜有薯角,茄子,西蘭花和椰菜花,份量頗多。

2022-04-21
Type of Meal
Lunch
  • 夏威夷薄餅
  • 鐵板大蝦龍利柳伴薯菜
  • 焦糖布甸
  • FinedeClaire生蠔
2022-05-04 70 views
幾年前已經食過蠔站,咁多年嚟都冇加過價,都有$10蠔。今次係愛爾蘭生蠔,叫咗一打過吓癮。好甜冇腥味,不過有肥有瘦,但都叫過到癮。主菜叫咗鹹蛋軟殻麵,鹹蛋有油香,落得好重手,啲麵索哂鹹蛋碎!好有驚喜!!會encore呢個麵,軟殼蟹都好脆,有少少膏另一個主菜係冬蔭公天使麵,泰式風味嘅天使麵第一次試。青口冇雪味,蝦一般冇特別,但天使麵食到有香料味。幾特別。不過如果二揀一會揀返鹹蛋麵。餐廳員工好nice,有禮貌,整體體驗好舒服。
幾年前已經食過蠔站,咁多年嚟都冇加過價,都有$10蠔。

餐廳員工好nice,有禮貌,整體體驗好舒服。
2022-05-04 700 views
一個人的浪漫,一個人食蠔,一個食沙律,一個人食PIZZA四色芝士拉絲薄批$10一隻指定生蠔優惠慢煮雞扒凱撒沙律蠔吧,周圍都有分店,最吸引人就係佢寫住每日都有既$10生蠔優惠一個人都可以爽食半打只要$60,即點即開,雖然唔係超大肥蠔但勝在夠鮮夠蠔味,味道唔錯,好抵食另外再追加一客脆薄批,四種芝士,集濃,咸,滑一身,批底脆如餅,忌廉芝味濃郁,完全唔同單調,味道也很豐富凱撒沙律,加塊特大慢煮雞扒,煎得香口,切得厚身,食起黎嫩而有肉汁呢度係可以一個人黎既蠔吧,真係正,又無限時,可以慢慢食呢度也有不少食客也是1-2人個人黎食蠔#蠔吧 #OysterStation (Jupiter Tower)#osoysterstation Station (Jupiter Tower)蠔站 (永昇中心)OS Oyster Station (Jupiter Tower)#canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigbl
一個人的浪漫,一個人食蠔,一個食沙律,一個人食PIZZA
四色芝士拉絲薄批
$10一隻指定生蠔優惠
慢煮雞扒凱撒沙律
一個人都可以爽食半打只要$60,即點即開,雖然唔係超大肥蠔
但勝在夠鮮夠蠔味,味道唔錯,好抵食
呢度係可以一個人黎既蠔吧,真係正,又無限時,可以慢慢食
呢度也有不少食客也是1-2人個人黎食蠔
蠔站 (永昇中心)
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
2022-05-01 61 views
今午約咗剛由外地回港的好朋友見面談天說地之外,食過豐富生蠔🦪午餐🥣🥳🥳Saldanha Bay一打$120今日供應的南非Saldanha Bay生蠔,海水味淡,蠔味清甜,肉質軟厚肉😋😋水牛芝士伴蕃茄沙律🥗$108上次食完好想再食,紅色厚肉鮮番茄🍅,白色的水牛芝士,淋上綠色的羅勒醬,新鮮翠綠的沙律菜,味道清新😘😘虎蝦柏士圖意大利飯$188賣相吸引,牛油香煎虎蝦,肉質鮮甜彈牙,意大利燉飯外表軟滑,中心有咬口,完全吸收晒「青醬」濃郁味道,每啖都品嚐到Parmesan起司、蒜蓉、蘿勒的香味delicious👍👍

Saldanha Bay一打$120

水牛芝士伴蕃茄沙律🥗$108

虎蝦柏士圖意大利飯$188
2022-04-24
$229 (Lunch)