2021-09-04 384 views
今天放工之後我便和老公來到這間位於沙田新城市廣場的餐廳吃晚餐了,當作是慶祝我的生日,我們點了一份二人餐,當中包括了餐湯、主食、甜品和飲品No.1【餐湯】$468二人餐今天的餐湯是南瓜湯,而老公則選擇加 $35轉為酥皮龍蝦湯,而事實證明轉龍蝦湯是一個明智的選擇,因為南瓜湯的質感十分水稀稀之餘,更缺乏了南瓜的香氣,有種淡而無味的感覺相反酥皮龍蝦湯的味道便出色得多了,雖然酥皮並不夠酥脆香口,但是由於龍蝦的精華完美滲透進湯水中,所以我們滿口都充斥著濃濃的龍蝦氣息,每一口都相當有滋有味,五味俱全,餘韻更在口中久久不散,美味得讓人陶醉其中,一試傾心!No.2【蒜香橄欖油烤嫩羊架】$468二人餐雖然羊架我要求了 7成熟,可惜最後卻給我一塊完全沒有任何血色的羊架,感覺上應該接近全熟,甚至過熟了....幸好肉質依然十分柔軟嫩滑,鮮美多汁,口感一點也不堅韌之餘,每一口更充滿著香濃的肉汁,小口品嚐過後,濃濃的羊肉氣息迴旋在口中,咸咸的,香香的,咸香四溢,滋味非常,讓人口舌生香,回味無窮最重要的是,這塊羊架充滿著濃烈的膻味!我一直都認為,有膻味的羊肉,才是真正的「羊肉」!可惜薯仔粒的口感卻十分油膩,我嚐了一小

酥皮龍蝦湯&蒜香烤羊架&軟殼蟹意粉&小麥白啤酒
No.1【餐湯】$468二人餐
酥皮龍蝦湯&南瓜湯

南瓜湯

酥皮龍蝦湯
No.2【蒜香橄欖油烤嫩羊架】$468二人餐

蒜香橄欖油烤嫩羊架
最重要的是,這塊羊架充滿著濃烈的膻味!我一直都認為,有膻味的羊肉,才是真正的「羊肉」!可惜薯仔粒的口感卻十分油膩,我嚐了一小口便已經想放棄了

No.3【軟殼蟹蕃茄意粉】$468二人餐
軟殼蟹蕃茄意粉
對比起滋味無窮的烤羊架,這份軟殼蟹意粉的味道便遜色得多了
雖然軟殼蟹是即叫即炸,但是卻缺乏了蟹肉的鮮甜味,而且意粉的質感亦十分軟爛,只是一份相當平庸的意粉

No.4【黑松露蛋黃薯條】$68
黑松露蛋黃薯條
餐廳只是用原味薯條配黑松露醬都算了,重點是薯條炸的時候並不夠長,導致薯條一點也不香脆可口,口感「軟綿綿」的,連麥當勞的薯條都比它出色!

黑松露蛋黃薯條
No.5【魔鬼朱古力慕絲蛋糕】$25
魔鬼朱古力慕絲蛋糕
跟餐甜品可以加 $25 轉為餐廳自家製蛋糕,今天總共有三款口味選擇,最後我選了朱古力慕絲蛋糕

魔鬼朱古力慕絲蛋糕
蛋糕口感十分幼滑柔順,入口即化,而朱古力的味道一點也不甜膩之餘,濃濃的朱古力氣息更迴轉在口中,甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,讓人唇齒留香,念念不忘

No.6【士多啤梨乳酪】$468二人餐
士多啤梨乳酪
另一份甜品則是跟餐贈送的士多啤梨乳酪,它是日本明治的出品,味道酸酸甜甜,幾適合作為飯後甜品

士多啤梨乳酪
No.7【小麥白啤酒】$62
小麥白啤酒
餐廳的酒類只有啤酒和紅白酒選擇,所以我便隨便點了一杯比較少見的白啤酒,啤酒的味道並不太苦澀,都算易入口的,大家可以一試

價錢方面,二人餐 $468,黑松露蛋黃薯條 $68,小麥白啤酒 $62,酥皮龍蝦湯 $35,朱古力慕絲蛋糕 $25,轉其他飲品再加 $15和 $3,餐廳需要加一服務費,兩人總共 $744

總結來說,今次晚餐只有羊架、龍蝦湯和甜品比較出色,其他食物的味道則相當普通,而且餐廳的價錢亦不便宜,下次如果再來新城市廣場吃飯,我應該會嚐試它旁邊另外幾間的餐廳
2021-08-26
$372 (Dinner)
Celebration
Birthday
酥皮龍蝦湯
小麥白啤酒
  • 士多啤梨乳酪
2021-08-31 164 views
係假日有下午茶價錢係底嘅,不過就唔好預好食,漢堡飽,漢堡扒,好實好干,甜品個窩夫好似現成一包包製成品,回來加熱嗰種,空心脆得黎dry dry 哋,如果純粹搵個地方坐下,都可以嘅,但唔要求食物有質素
2021-08-28 153 views
DOE 真係好難食叫左個澳洲M5和牛肉眼扒 12orz佢望落真係唔錯架 我切果陣都覺得佢係唔錯Ding 一食落去冇味 咩味都冇 冇牛味冇調味料味 乜交叉味都冇到底點樣做到????🙄Ding仲要528有一塊大佬呀隻牛都死得幾慘姐連牛味都冇仲要咬落去好「鞋」真係食到我懷疑人生🌚仲有杯桃茶 預左呢啲係假味野飲但佢係又重味又酸好似濃縮果汁冇溝水咁仲有佢個意粉 三文魚明太子意粉意粉有明太子醬米正常囉DING個三文魚又係冇味大佬呀 d廚師自己有冇試過味??????
DOE 真係好難食
Ding仲要528有一塊
大佬呀
隻牛都死得幾慘姐
連牛味都冇
仲要咬落去好「鞋」
真係食到我懷疑人生🌚
仲有杯桃茶
預左呢啲係假味野飲
但佢係又重味又酸
好似濃縮果汁冇溝水咁
仲有佢個意粉 三文魚明太子意粉
意粉有明太子醬米正常囉
DING個三文魚又係冇味
大佬呀 d廚師自己有冇試過味??????

澳洲M5和牛肉眼扒
2021-08-13 339 views
主食不錯叫左個二人餐,肉眼扒&黑松露意大利飯但甜品竟然係Meiji 椰子味乳酪⋯真係又hea又難食價格都算貴,但沙田食晚飯就預左嘅限時75分鐘,平時食飯快,75分鐘都冇咩大問題但冇諗過甜品會咁hea…
主食不錯
叫左個二人餐,肉眼扒&黑松露意大利飯

甜品竟然係Meiji 椰子味乳酪⋯
真係又hea又難食

價格都算貴,但沙田食晚飯就預左嘅
限時75分鐘,平時食飯快,75分鐘都冇咩大問題
但冇諗過甜品會咁hea…
2021-08-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Li間Parkview其實除左新城市7樓某一兩間, 幾乎黎親都係食li間, 首先因為d麵包好好食(以前個menu有得揀唔同款麵包仲正), 其次係咁耐以黎d staff都係勁好🥺(真係好難得).❤️因為食左好多次都唔特別寫review, 但今次真係忍唔住要寫一篇!!! ❤️個日星期六lunch勁多人等枱, 好幾個長者(俾後生點去拎飛但嗌到number都未齊人個d)等到勁唔耐煩但reception個one man band女staff EQ勁高👍🏻而且安排得好好.❤️因為我都驚嗌到我地而我走左去餵奶🍼會搞到唔齊人無得入座, 所以坐低先warm奶, 問左一位男staff攞杯熱水, 佢知道我想warm奶二話不說拎左個裝左熱水小桶仔, 會唔會太過窩心??個刻真心好感動(因為人地唔係是必要幫我…大可拎杯熱水加隻碗俾我就算)*多謝你*❤️講返食物: 我地食左個鵝肝risotto, 帶子pesto意粉, 嗌左個兒童餐俾Dan仔(之後仲有得加$食movenpick雪糕, 哥哥仲要耐心講有咩味俾Dan仔揀). 想講塊鵝肝好厚肥大, 煎到好好好香, risotto又做到我鐘意嘅口感, 夠creamy. 家姐碟帶子p

❤️
講返食物: 我地食左個鵝肝risotto, 帶子pesto意粉, 嗌左個兒童餐俾Dan仔(之後仲有得加$食movenpick雪糕, 哥哥仲要耐心講有咩味俾Dan仔揀). 想講塊鵝肝好厚肥大, 煎到好好好香, risotto又做到我鐘意嘅口感, 夠creamy. 家姐碟帶子pasta d帶子一d都唔hea, 大大粒, 重點係所有食物都係熱辣辣送到, 粗身薯條唔使講梗係正啦.
餐湯餐包
帶子pesto意粉
鵝肝risotto
兒童餐

<係前個wk去食的🤣>
2021-07-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
餐湯餐包
帶子pesto意粉
鵝肝risotto
兒童餐
  • 餐包
  • 餐湯
2021-08-05 283 views
我們一行四人來到這家吃午餐,我們算是第二輪所以等了一會很快便能入座。我們點了三個午餐和一個兒童餐,午餐配餐湯(今日蘑菇湯)或沙律和咖啡或茶。先來蘑菇湯(正),份量足(有很多菇碎),味好配暖暖的麵包一流。全日英式早餐:份量十足,沙律茄汁豆、烤蕃茄、炒雜菌、一隻大陽蛋(太生)、腸和煙肉。龍蝦籚筍鮮寬條麵:這個味道不錯,鮮寬條麵有別與超市包裝的寬條麵,能吃出那份新鮮的味道,龍蝦配有香草醬和芝士烤焗,很小半隻,如龍蝦蚶可以先敲碎方便食會較好。煎鵝肝意大利飯:鵝肝算香,意大利飯混了芝士和其他配料感覺很豐富,雖然份量不多但足夠。兒童餐有肉醬意粉、炸鷄件、炸薯條和沙律,配一小杯橙汁。這個較遜色,不知道是否因為是兒童餐所以也較隨意,可能就是為了配合小朋友的胃口,但對於有要求的小朋友就知道這款有很大的進步空間。我們點了咖啡,份量足(比平時餐廳的小杯大),味較濃,不錯。除兒童餐外,總體味道不錯。

我們點了咖啡,份量足(比平時餐廳的小杯大),味較濃,不錯。

除兒童餐外,總體味道不錯。
2021-08-04
15 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
2021-07-30 377 views
沙田一向都係美食集中地💥各國菜式應有盡有🍽今晚揀咗間環境開揚嘅西餐廳填肚😃🔸蟹肉鮮蜆蕃茄忌廉汁意粉($128)海鮮非常足料🦀但蜆殼碎較多🐚差啲咬崩牙🙈醬汁混合咗酸甜蕃茄醬🥫同creamy忌廉汁😽沾滿每一條意粉🍝配搭埋蘑菇🍄沙律菜等🥗絕對係味蕾一大享受👅🔸鮮三文魚忌廉意粉 伴 明太子 及 三文魚籽($128)三文魚份量算多🐟魚質嫩滑😚入口即刻感受到豐富嘅油脂香✨但忌廉汁味道較為濃厚🤥稍為蓋過咗明太子嘅鹹香🙍🏻‍♀️建議再調整一下醬汁比例💬🔸晚餐時段Deluxe套餐(+$68)🥯自家製麵包麵包佈滿一粒粒嘅藜麥🍞營養價值高✅而且鬆軟滋味👍🏻搽上少許牛油🧈趁熱食口感唔錯🥰🦞焗龍蝦忌廉酥皮湯酥皮焗得非常香脆🤡湯裏面有好多小龍蝦肉🥣龍蝦味突出之餘🔥飽肚感十足🤰🏻飲完已經半飽😝🍨是日甜品(明治乳酪)最後送上香滑嘅士多啤梨乳酪🍓果味滿滿帶微酸👀消滯解膩👏🏻☕️咖啡/茶(熱檸水)不過不失👋🏻唔特別講😆總括而言👉🏻餐廳食物質素都算高🌟但價錢略貴💰應該間唔中先會食一次💁🏻‍♀️
蟹肉鮮蜆蕃茄忌廉汁意粉

🔸蟹肉鮮蜆蕃茄忌廉汁意粉($128)
鮮三文魚忌廉意粉 伴 明太子 及 三文魚籽

🔸鮮三文魚忌廉意粉 伴 明太子 及 三文魚籽($128)

🔸晚餐時段Deluxe套餐(+$68)

🥯自家製麵包

🦞焗龍蝦忌廉酥皮湯
明治乳酪

🍨是日甜品(明治乳酪)
最後送上香滑嘅士多啤梨乳酪🍓果味滿滿帶微酸👀消滯解膩👏🏻

☕️咖啡/茶(熱檸水)
不過不失👋🏻唔特別講😆

明治乳酪
2021-07-07 665 views
放左工出沙田試呢間,因為媽媽見到餐牌好想食就入左去,限時75分鐘,一入到去服務好好,比我地轉位,之後有個我地懷疑經理既就走過來介紹餐單,建議我地食二人餐抵,有包、湯/沙律,主菜和飯/麵,飲品加甜品。😄🥰首先來左兩個包,熱又香,好味。前菜一個要菇湯,一個要湯律,湯好足料,好結,雜菇加薯仔去做出來,好好飲👍🏻👍🏻主菜選左羊架,媽媽鐘意食,7成熟,好大塊又好厚肉,個醬汁好正又有磨菇。薯仔好香,正。之後就上左我選既龍蝦意大利飯,有好多蝦,好香,硬到岩岩好,多汁。因為我地口痕打包左,但想食多d野,叫左薯仔併青口,呢個超級正,我最鐘意,好多香草汁,青口好甜,薯條好口,熱辣辣,好夾,食曬。媽選左咖啡,我熱檸菜,咖啡好飲好香。最後上甜品,如果加錢係雪糕,我地無加就係兩杯明治乳酪,有椰果肉,好味!😀總結價錢略貴,間唔中去食都好既😍👏🏻👏🏻我地過左鐘都無趕我地走。

首先來左兩個包,熱又香,好味。

媽選左咖啡,我熱檸菜,咖啡好飲好香。

2021-07-06
Type of Meal
Dinner
  • 餐湯
  • 餐包
  • 羊架
2021-07-05 433 views
今日同朋友玩完Yoga就喺附近搵食,5:00pm幾,冇乜人就入咗呢間西式餐廳🤣🤣🤣因為做完Yoga,都真係好肚餓😂見仲有得叫Lunch Set就即刻叫😂😂😂除餐我哋分別揀咗餐湯,同沙律😍🤤仲有個餐包😋個餐包都熱,唔係淋嗰款😂幾好食👍🏻👍🏻另外就一人揀咗一款意粉🤤🤤意瓜帶子意粉😋😋同埋蝦肉海膽意粉😋😋兩碟都比我想像中大碟😍意粉軟硬度剛好👍🏻👍🏻個醬汁好creamy🤤但一D都唔覺漏,好好食👍🏻👍🏻帶子同蝦都幾多👍🏻同埋都食得出幾鮮味👍🏻👍🏻出色😍另外薯條王嘅我,見有得跟餐加薯條,梗係叫啦😂😂😂睇落一小桶仔,其實份量都幾多👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤開心❤️幾香脆,冇雪味,又唔油👍🏻👍🏻

2021-07-04 288 views
今日食評有✍🏻 Parkview@new town plaza試食指數⭐️⭐️店舖衛生⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) ·屯馬綫通車後感覺沙田不再遙遠元朗西鐵出發45-50分鐘就到甜品時段點了1️⃣4件pancake+雲呢拿雪糕⭐️⭐/5理想與現實。。。Pancake dryIce cream melt講完2️⃣雜果窩夫+朱古力雪糕⭐️⭐/5窩夫🧇夠厚但都係dryIce cream 大舊兼實少少食完輕瀉了一場希望唔關事3️⃣ $15加追薯條⭐️⭐⭐️/5薯條係好味但太咸·整體感覺一般唔知點解咁多人排隊。。。唔算太抵食的甜品二人194·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
Parkview@new town plaza
試食指數⭐️⭐️
店舖衛生⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
屯馬綫通車後
感覺沙田不再遙遠
元朗西鐵出發45-50分鐘就到
甜品時段點了
1️⃣4件pancake+雲呢拿雪糕⭐️⭐/5
理想與現實。。。
Pancake dry
3️⃣ $15加追薯條⭐️⭐⭐️/5
薯條係好味
但太咸
整體感覺一般
唔知點解咁多人排隊。。。
唔算太抵食的甜品
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-07-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$95 (Other)
2021-06-27 522 views
雖然還在疫情當中,但星期五晚上餐廳仍然人山人海,當天大約七點到達餐廳,已經有不少人在等候取票入內,我們等了大約20分鐘入座,如果7:30的話可能要等1小時或以上,坐下後侍應不斷推介和牛,原本想吃的是牛柳和龍蝦,但他極力推銷,所以便一試,另外加了一個軟殼蟹蕃茄意粉,上菜的時間不算太耐,座位上被編排到一個角落,還好店員都看到我們,是日餐湯是甘筍南瓜湯,味道不錯,分量十足,充滿濃濃的南瓜蓉,,餐包沒有特別,味道正常,到主菜和牛,味道還好,個人認為脂肪的比例有點多,感覺有點膩,但配菜小薯仔很好吃😂,而軟殼蟹意粉不值一提,不會再試,是日甜品是明治乳酪,加錢可轉雪糕,喜愛movenpick 的人必轉!餐飲方面試了熱朱古力奶,不錯👍🏻整體食物質素還好,環境正常,價錢略貴。如果下次聚會,會再試試其他。
整體食物質素還好,環境正常,價錢略貴。
如果下次聚會,會再試試其他。
澳洲M五和牛
2021-06-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-06-23 401 views
招牌肉眼牛排除左好难锯开难以吞咽之外,仲好唔新鲜,肉质柴涩⋯chewing塊肉汁味香口胶都好過佢。另一個生煎元貝,咬開里邊係凍嘅,問返服務生,話卑我知:”尼啲係刺身元貝,所以煎過里邊係凍嘅好正常。”哇,咁都可以?凍冰冰咁樣凍都可以?繞路行開,唔會幫襯
繞路行開,唔會幫襯

2021-06-15 314 views
今天晚上因懶煮飯,決定一家外出晚餐🥣每一間加餐廳都大大量人在等候,這一間剛好輪到叫我們了,要選擇進去。門口的侍應態度非常好還送貼紙和動物扇給孩子。為這一間餐廳打開不少分數,果然沒有令我失望!女兒說想吃意大利粉,便叫了一個肉醬意粉的兒童餐給他,加一杯鮮橙汁。我便選擇了三文魚明太子意粉,加上$68要了一個酥皮龍蝦湯餐和飲品。附上的麵包我實在吃不下,並給了老公。酥皮應該是自己做的,不似坊間的一拎起就整個拎上來,是緊緊的貼住在碗中,龍蝦湯中有很多龍蝦肉重重的龍蝦味😋😋而我選擇的三文魚魚籽明太子意粉也非常好味,有很多三文魚和明太子,很新鮮沒有一些腥味👍老公叫了一個雜菌帶子意大利飯,我因為實在太飽沒有吃不知道味道如何,但看他食整碟全清了,也不會差到那裏大家如果經過沙田新城市廣場可以一試呢
今天晚上因懶煮飯,決定一家外出晚餐🥣

大家如果經過沙田新城市廣場可以一試呢
2021-06-12
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-05-29 648 views
去開沙田行街,見餐廳環境開揚價錢都唔太貴。食咗個唔錯嘅Lunch。午餐已包湯或沙律 麵包 同 飲料沙律份量較少但都新鮮 。甘荀湯味道較淡但感覺健康。牛肉漢堡加薯條 : 牛肉juicy 配新鮮生菜同蕃茄 好fresh 又好味。漢堡放喺木製砧板上 感覺high-class 咗; 薯條熱熱哋都可以。鮮蝦芝士意粉 : 意粉份量唔太多,女仔食啱啱好。啲蝦新鮮,意粉彈牙又好重芝士味。美中不足係我哋末叫埋單,店員已經比張單我哋,有啲趕客feel。
午餐已包湯或沙律 麵包 同 飲料
沙律份量較少但都新鮮 。
甘荀湯味道較淡但感覺健康。

2021-05-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-05-22 460 views
假日同小朋友去史諾比開心樂園到玩,玩之前食個brunch 先,因為史諾比個到成11:00先開,唯有食嘢先,但可惜呢間都係開11:00。咁一於就等佢開門啦,因為本身睇左食評見都幾啱帶埋小朋友的地方。餐廳個提供膠餐具俾小朋友,很貼心的安排🥰🥰我哋order 咗lunch set ,另外兒童餐就叫俾小朋友,因為佢話得70分鐘用膳時間,簡單要血拼咁食落肚。👍🏻👍🏻首先讚讚個湯,係椰菜花湯,好creamy 同好飲,連小朋友都😋😋,就知好啱小朋友。呢度最好就係有兒童餐選擇,咁大人食飯之餘都要照顧小朋友都食得開心嘛🥳,偷食咗2條薯條🍟,好脆好夠熱,新鮮炸起!味道:5/5環境/服務:4/5價錢:3.5/5———

味道:5/5
環境/服務:4/5
價錢:3.5/5
———
2021-05-19
15 Minutes (Dine In)
$194 (Lunch)