2014-03-04 2483 views
之前睇咗呢度嘅食評覺得好吸引, 就着男友一定要陪我嚟試 ^^ 今晚約咗另一位好友, 三人行嚟呢度開飯~ 事前打電話嚟訂枱, 店員仲好親切咁教我點樣上嚟, 真係未食已被呢種體貼嘅服務吸引! 餐廳其實好近地鐵站, 喺 E2 出口一出, 左轉行唔使兩分鐘就到, 挺方便易揾~ 嚟到樓下, 見到個黑板就知冇去錯地方 (≧∇≦)呢度地方細細, 但感覺都幾温馨~ 可能係因為所有店員都面帶笑容, 同埋餐廳簡約嘅設計有關~點好餐後, 店員就好快為我哋送上餐湯 & 沙律 ^^ 餐湯係粟米湯, 味道好香濃, 細細碗, 唔會飲湯都飲到飽; 若將粟米磨成蓉的話, 口感會更好! 沙律就普普通通, 菜夠爽, 沙律汁都幾惹味, 但多啲汁會更好!!接住出場嘅係巴馬火腿黑松露忌廉汁燴意大利飯 ^^ 黑松露味道好重, 巴馬火腿夠咸香; 但忌廉汁唔夠 creamy 同埋份量頗細... 整體味道合格, 但唔突出!呢度上菜嘅速度頗慢... 我哋差唔多食哂成碟意大利飯, 第二碟 - 白酒忌廉汁煙三文魚意粉先至到... 途中, 店員都好有禮貌咁解釋話 PaPa 努力中... 見佢哋咁友善, 笑容又可掬, 就算等耐啲都冇所謂啦~ 話哂
栗米湯 & 沙律
巴馬火腿黑松露忌廉汁燴意大利飯 - $148
呢度上菜嘅速度頗慢... 我哋差唔多食哂成碟意大利飯, 第二碟 - 白酒忌廉汁煙三文魚意粉先至到... 途中, 店員都好有禮貌咁解釋話 PaPa 努力中... 見佢哋咁友善, 笑容又可掬, 就算等耐啲都冇所謂啦~ 話哂呢度淨係得 PaPa 一個大廚, 等侯需時都可以理解同接受嘅! 好彩我哋點嘅係 pasta & risotto, 可以大家 share 唔會餓 ^^

講返個煙三文魚意粉, 啲白酒忌廉汁好滑, 但味道淡咗少少; 煙三文魚味道好濃, 夾埋啲意粉一齊食超正, 如果多啲三文魚的話會更好!! 食哂啲煙三文魚之後, 若嫌味道稍淡, 可加啲胡椒粉調味, 味道即時大大提升~
白酒忌廉汁煙三文魚意粉 - $128
跟住出場嘅係拿破倫虎蝦天使麵, 一放低已聞到好香濃嘅蕃茄+蒜蓉味 ^^ 麵條唔算幼, 但好彈牙; 虎蝦頗大隻, 但啲肉有點乾身; 一挾起啲天使麵, 每條麵條都均衡地沾上香濃嘅茄汁同蒜蓉~ 哈哈, 簡直滋味沒法擋!!
拿破倫虎蝦天使麵 - $138
當我哋食得七七八八, 店員就着我哋點餐飲 ^^ 我哋三個都決定 +$6 upgrade 杯餐飲為 Cappuccino~ 拉花好靚, 泡又好滑, 味道超正! 比連鎖店 SB & PC 好飲順喉好多 (^o^)
Cappuccino - meal set +$6 upgrade
喺我哋仲欣賞緊杯 Cappuccino 之際, 店員就為我哋送上甜品 (初初落 order 時經已點好 ^^ 只可惜備受讚賞嘅自家製暖黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕已售罄... 唯有留待下一次再試啦!) 首先出場嘅係心太軟伴雪糕^^ 外脆內軟, 流心雖然唔多, 但黑朱古力味夠濃, 配埋朱古力雪糕一齊食, 完美!
心太軟伴雪糕 - meal set +25 upgrade
接住登場嘅係 Affogato, 跟餐唔使加錢, 我哋點咗兩個 ^^ Espresso 嘅咖啡味好香濃, 夾埋朱古力雪糕一齊食, 真係好味過飲 Mocha!!
Affogato
呢度雖然地方細細, 但充份感受到佢哋嘅熱誠! 喺週街都係連鎖店嘅香港, 真係好需要呢啲有咁 heart 嘅食肆~ 未離開餐廳, 已期待下一次嘅光顧! PaPa 仝人要加油啊!!!

Other Info. : 呢度啲店員咁好禮貌 & 笑容都竟然冇收加一服務費, 大家埋單時自己識做啦! 另外, 呢度只收現金 ^^
2014-03-01
$153.3 (Dinner)
白酒忌廉汁煙三文魚意粉 - $128
拿破倫虎蝦天使麵 - $138
心太軟伴雪糕 - meal set +25 upgrade
Affogato
2014-02-22 2412 views
兩點幾黎到,雖然餐廳唔大,但坐無虛席令我好期待。lunch set有粟米忌廉湯/沙律。湯味道OK啦,有好多粟米蓉,冇乜粟米味,叫做有D野𡁻下。沙律新鮮爽脆,但醬汁欠奉,有點寡。安格斯牛柳炒意粉:意粉彈牙,好香黑椒味,但因為係炒,偏油。個人唔係咁鍾意。拿破崙海鮮意粉:賣相幾䚍。個汁好甜,係咪錯手落多左糖⋯⋯ 卡邦尼意粉:本來冇叫,見到隔離枱嗰碟好吸引,都叫返個試下。linguine上面有隻半生熟蛋。一拮落去,蛋漿慢慢流出黎,再同意粉撈埋一齊,已經忍唔住好想食。好creamy,白汁之中夾雜陣陣蛋香,真係好食。心太軟:一切開個心太軟,流心朱古力就湧出黎,朱古力味濃而唔甜,配埋雲尼拿雪糕,唔錯。餐飲叫左薄荷茶,可能我唔識欣賞,覺得味道好怪。食物質素唔錯,3款pasta都做到al dente, 價錢適中,只係D位坐得麻麻舒服,值得再黎。
兩點幾黎到,雖然餐廳唔大,但坐無虛席令我好期待。

拿破崙海鮮意粉:賣相幾䚍。個汁好甜,係咪錯手落多左糖⋯⋯

卡邦尼意粉

餐飲叫左薄荷茶,可能我唔識欣賞,覺得味道好怪。

2014-02-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 卡邦尼意粉
2014-02-09 4435 views
今日同女朋友慶祝紀念日去左呢間餐廳食飯~位於上環新世紀廣場行過少少, 係先施對面都幾易搵係最近係新興既用心餐廳所以去左試試環境都唔錯, 細細地, 骨止整潔, 簡單既裝潢令人感覺舒適 (雖然冇影到)晚餐都係set dinner有前菜(沙律), 湯, 主菜, 甜品同飲品加$20可以轉做好食d既甜品, 我地就加左了哈~waitress姐姐笑容可嘉, 亦都好好服務, 隨叫隨到 (好似係老闆既女朋友? =w=*)不過好忙, 爆多人, 冇book位都要等一陣子, 最好就book定先去啦, 因為呢排有好多人慕名而來一開始既沙律冇乜特別, 所以就冇特別去影了大蝦天使麵, 蝦都新鮮, 天使麵唔會太乾太濕西冷扒, 其實原本係想食肉眼扒, 但係已經賣晒了... 都係既, 小小既餐廳係唔好入太多貨係會safe d都唔錯!薑蜜茶+朱古力薑蜜茶聞落去好蜜糖, 飲落去好薑朱古力既拉花做得好靚, 其實係out of expectation, 因為唔expect朱古力會有咁靚既裝飾朱古力可以再濃d~~ 甜味同朱古力香都夠了, 不過唔夠濃郁, 但都推介~心太軟, 欣賞佢用一另外一個器皿去裝住個雪糕待佢唔會溶到周圍都係心太
今日同女朋友慶祝紀念日去左呢間餐廳食飯~
位於上環新世紀廣場行過少少, 係先施對面
都幾易搵
係最近係新興既用心餐廳
所以去左試試
晚餐都係set dinner
有前菜(沙律), 湯, 主菜, 甜品同飲品
加$20可以轉做好食d既甜品, 我地就加左了哈~

一開始既沙律冇乜特別, 所以就冇特別去影了
大蝦天使麵, 蝦都新鮮, 天使麵唔會太乾太濕
大蝦天使麵
都唔錯!
西冷扒
薑蜜茶+朱古力
薑蜜茶聞落去好蜜糖, 飲落去好薑
薑蜜茶+朱古力
心太軟有少少overcooked, 令到入面不太軟
心太軟
Affogato (阿芙佳朵, 其實個中文名係冇意義的...)
係一個雪糕(通常用gelato) 溶係咖啡入面
個雪糕一定要連住咖啡一齊食! 澀包甜既感覺好正
分開左就冇乜特別, 個咖啡係會比較苦的!
值得試試, 食完個心太軟之後食番呢個都唔錯
Affogato 阿芙佳朵
食完臨出門口既時候大廚都特登令轉頭同我地講byebye, 難道佢係老闆?! (疑問)

總括黎講呢間餐廳都幾好呀
又唔會太貴, 野食都幾好食, 環境舒服 (不過多人就會有d嘈, 尤其是係大檯), 乾淨, 再加上優質服務態度
希望下次再黎的時候佢可以繼續保持到呢個level既質素!
2014-02-06
$160 (Dinner)
Anniversary
大蝦天使麵
Affogato 阿芙佳朵
2014-02-03 4857 views
眼見beecrazy有團購,就在團購中買了pasta papa膽粗粗與友人去嘗試。位置有點兒難搵,在樓上鋪內面裝修不錯 這個墨西哥卷不得不試內裡有許多芝士流出來good pizza用了薄批,非常脆口咖啡配上拉花,感覺不錯。加上環境清幽,high tea不錯的選擇。
位置有點兒難搵,在樓上鋪

內面裝修不錯

這個墨西哥卷不得不試

內裡有許多芝士流出來good
pizza用了薄批,非常脆口

咖啡配上拉花,感覺不錯。
加上環境清幽,high tea不錯的選擇。
2014-02-03 4098 views
這天係2013年最後一日,亦係小妹在這間做了4年的公司倒數離職的最後3天。在這公司的點點滴滴可真多,一畢業出黎工作就黎到這公司,也感謝每位教過我的同事們! 自己很慶幸,同事們都很包容我,好肯教和解答我工作上的問題。不過看到公司的不穩定和不停的改變,讓我滿害怕的,始終一個人點都要為自己的將來設想,所以便決定要轉換下新環境嚕。另一方面,很不捨得上環這美食地帶,禧利街、永樂街,周圍都係美食店,要咩有咩。近來新店也愈開愈多,每逢放Lunch就是我最開心的時候,因為可以計劃今天要去那間餐廳試試? 那時相機不離身,去到邊影到邊。心裡想試的To Eat List有不少,卻未能及時嚐到的有點可惜! 相信要計劃一個上環的美食路線繼續覓食了。除夕日,公司放半日 (之後可能會咁free了..哭)! 所以相約了同事們一齊食Lunch。之前有看過食友介紹的Pasta PaPa味道很不錯,今日終於有機會試了。餐廳就在某商業大廈的2樓,本來想打去訂位,但原來店子不接受訂位,實行先到先得的方式。由於係除夕日,也知道店子的環境不大,好怕無位,好彩12:30去到,剛好仲有一張二人檯,但由於我們三個人,店子提議不介意的話可

除夕日,公司放半日 (之後可能會咁free了..哭)! 所以相約了同事們一齊食Lunch。之前有看過食友介紹的Pasta PaPa味道很不錯,今日終於有機會試了。餐廳就在某商業大廈的2樓,本來想打去訂位,但原來店子不接受訂位,實行先到先得的方式。由於係除夕日,也知道店子的環境不大,好怕無位,好彩12:30去到,剛好仲有一張二人檯,但由於我們三個人,店子提議不介意的話可加張櫈,這些人多的日子當然不介意。
餐廳內坐無虛席,店員看得出十分忙碌,但也不忙帶著笑容把餐牌和暖水給我們。在身後的窗台位置,放了細小可愛的玩意,右手邊的牆壁也貼上了很多拍立得的照片,比起那些冷冰冰的連鎖經營,一式一樣的店面設計,小店讓人感到親切和溫暖。
這裡的Lunch Set有五款選擇,由$68-$88不等 (不收服務費)
。以意粉和扁麵為主 (當中包沙律或湯、主菜及飲品,可另加$10-$20揀選甜品),飲品方面除了一般的餐茶外,也有薑茶選擇呢! 喜歡的更可加$6飲Latte / Flat White / Cappuccino,相當抵飲。
清甜粟米湯
今日的精選餐湯係粟米湯,粟米粒不多,但能喝到當中係啖啖的粟米蓉,味道清甜輕盈。
巴馬火腿黑松露忌廉汁扁麵
巴馬火腿黑松露忌廉汁扁麵 $78

之前看到食友的介紹,已很想試啊! 如果有巴馬火腿同松露汁既意粉叫我二揀一,實有排都揀唔到。但這兩者放在一起的,一看便決定要它,因為兩種食材都很喜歡呢。

能看到那點點的黑松露嗎? 每條扁麵都沾上黑松露忌廉汁,食落相當creamy,味道充滿著菌類的香氣,扁麵質感煮得剛剛好,入口帶點煙韌。食埋面頭這塊色澤鮮艷的巴馬火腿,一次過滿足晒兩個願望,感覺呢碟扁麵物有所值,真係好想再encore多碟! (勁大食, 哈哈)
拿破倫雞肉扁麵
拿破倫雞肉扁麵 $68

這是同事們的扁麵,兩位也一致認為味道相當不俗。看上去,醬汁也相當多。

飯後甜品的種類也不少,像加$10有焦糖燉蛋、烏龍茶奶凍和Affogatto; $20也有香蕉蛋糕和心太軟。價錢看上去很抵食啊! 唔加都對唔住自己 (笑)
心太軟伴雪糕
心太軟伴雪糕 (+$20)

飯後甜品,非這心太軟莫屬,大約需等15分鐘。不過賣相方面就未夠靚,因為面層和側面都看到大大小小的氣吼,係我食過不少心太軟中較為少見的。

切開後,流心程度一般未算澎湃;幸好味道不俗,外脆焗得帶點微脆,朱古力流心相信用了黑朱古力,朱古力味濃郁,不會太甜膩,伴上側邊的雲呢拿雪糕球同食,冰火相交,不錯。
自家製暖黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕
自家製暖黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕 (+$20)

這香蕉蛋糕賣相很吸晴啊! 以黑糖製的香蕉罌粟籽蛋糕,內裡佈滿了罌粟籽,帶著清香的黑糖和淡淡香蕉的味道。
洋甘菊茶

最後以能幫助入眠和安定消化系統的洋甘菊作結。
這一餐在味道方面相當滿意,後生店員也十分熱情和落力,也樂意的讓我拍照,真的沒有不再去的理由。

糟了,已開始在想何時要再去呢...
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
New Year's Eve
清甜粟米湯
巴馬火腿黑松露忌廉汁扁麵
自家製暖黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕
2014-01-29 3242 views
一月二十三日 (星期四)人在中環,身不由己這年頭,Billy將另覓新挑戰,Suyi公司遷址,倆口子不約而同,很快便會離開工作多年的中環區2014年,對我倆其中一件大事,必有告別中環之份兒就趁這段時間,趕快嚐盡中上環一帶美食...第一站,來到了最近一試愛上的Pasta PaPa午飯時段,這裡受歡迎程度爆燈,升降機門一打開,門口已堆滿了識食之人倆口子坐在近窗的二人枱,陽光照射下,精神一振又或許是我倆是日下午休假緣故,心情也就寧捨開朗這裡常換餐牌,莫說是上月,就是上星期的也會有所不同看看,當中有Suyi愛吃的卡邦尼扁麵前菜可選餐湯或是沙律,是日餐湯仍是不錯的粟米湯吃到粒粒的粟米蓉,味道清甜不假扁麵加上半熟蛋,賣相吸引,是加分位刺穿蛋白,蛋黃便隨即流出,卡拜尼汁混入蛋汁,更富層次扁麵煙韌可口,又彈牙又creamy,水準是一向的穩定黑漆漆的墨魚汁意大利飯味道香口加入三色椒,添了一份刺激感墨魚仔鮮味彈牙,份量也不少唯飯粒煮得過稔,是爸爸要改進的地方熱柚子蜜|熱朱古力柚子蜜調得剛好,不過濃,不過淡熱朱古力竟然會做拉花,有誠意,但美感略欠,哈哈!可可味豐富,味道不錯的吸收了上次的經驗,今次點餐時要預先
一月二十三日 (星期四)

人在中環,身不由己
2014年,對我倆其中一件大事,必有告別中環之份兒
就趁這段時間,趕快嚐盡中上環一帶美食...

第一站,來到了最近一試愛上的Pasta PaPa
倆口子坐在近窗的二人枱,陽光照射下,精神一振
又或許是我倆是日下午休假緣故,心情也就寧捨開朗
這裡常換餐牌,莫說是上月,就是上星期的也會有所不同
看看,當中有Suyi愛吃的卡邦尼扁麵
前菜可選餐湯或是沙律,是日餐湯仍是不錯的粟米湯
吃到粒粒的粟米蓉,味道清甜不假
卡拜尼扁麵
扁麵加上半熟蛋,賣相吸引,是加分位
刺穿蛋白,蛋黃便隨即流出,卡拜尼汁混入蛋汁,更富層次
扁麵煙韌可口,又彈牙又creamy,水準是一向的穩定
墨魚汁墨魚仔燴意大利飯
黑漆漆的墨魚汁意大利飯味道香口
加入三色椒,添了一份刺激感
墨魚仔鮮味彈牙,份量也不少
唯飯粒煮得過稔,是爸爸要改進的地方
熱柚子蜜|熱朱古力

柚子蜜調得剛好,不過濃,不過淡
熱朱古力竟然會做拉花,有誠意,但美感略欠,哈哈!
可可味豐富,味道不錯的
烏龍茶布甸
吸收了上次的經驗,今次點餐時要預先點好甜品
還記得那香蕉罌粟籽蛋糕甚有水準,今次就試試其餘兩款
烏龍茶布甸實令人難忘,茶味非常突出
加上布甸的幼滑質地,只加$10,真心推介!!!
同樣是加$10的焦糖燉蛋其實也甚有水準
面層的焦糖薄而脆身,燉蛋味道也甚為突出
兩款甜品,取其一的話,還是喜歡烏龍茶布甸多一點~

怎說也好,這裡最拿手的,還是無得輸的炒意粉!
要告別中環喇,不知何時再會
爸爸,有機會再來探訪你,要繼續努力喔!
2014-01-23
$92 (Lunch)
卡拜尼扁麵
烏龍茶布甸
2014-01-25 2924 views
雖然不少名廚都是男性,但提到家裡的大廚,在傳統觀念 "男主外、女主內" 情況下,媽媽都是掌管廚房和子女溫飽的角色,而爸爸通常就是那些等著吃、對廚務一竅不通的大男人,首先聲明不帶有任何家庭工作崗位歧視。不過隨著時代變遷,不少男性也能 "入得廚房、出得廳堂",躍升為子女們心目中的爸爸大廚,不知上環這位 Pasta PaPa 又如何?跟 "KS" 來到 Pasta PaPa 這家 "樓上餐廳",小小的長形空間,給明亮的光線照亮著,裝修雅緻,簡簡單單已令人感覺舒適。其實 Pasta PaPa 不是賣什麼花巧或 Gimmick,Set Lunch 就是沙律或餐湯,配上一份意大利麵或飯的主食,和飲品一杯,喜歡的話,再多來一份甜品,沒有廚師推介、亦沒有修飾的詞彙,爽直與直截了當就是爸爸的性子。相比沙律,忌廉粟米湯顯然更獲年青女侍應的推介,於是 "KS" 和我同樣喝著餐湯。口中忌廉粟米湯,滑溜中夾雜著細密的粟米蓉,粟米蓉爽爽甜甜、粟香濃厚,散發出一份家裡的溫馨,是父母與小孩也會喜歡的味兒。不用深究,一下子便喝光了......暢快!不帶任何裝飾的香蒜帶子炒意粉,帶出男性不拘小節的特質。意粉的煙韌度不俗,
內在陳設
忌廉粟米湯

香蒜帶子炒意粉
不帶任何裝飾的香蒜帶子炒意粉,帶出男性不拘小節的特質。
香蒜帶子炒意粉
意粉的煙韌度不俗,Pasta PaPa 講求細緻的環節終於顯露出來了!
香蒜帶子炒意粉
蒜香惹味,切得幼細的蒜蓉緊緊將意粉鎖住;帶子焦香、質感嫩滑,"KS" 和我也大感滿意!
拿破崙海蝦燴意大利飯
眼前一片橙調的是拿破崙海蝦燴意大利飯,表面只見一塊黃燈籠椒,莫非海蝦潛入深海了?
拿破崙海蝦燴意大利飯
原來海蝦擁有保護色調,被埋進同樣橙色的意大利飯裡,仿似給隱形了。不過無論海蝦懂得任何魔法,爽爽的蝦肉,怎也逃不過我們的嘴巴!

意大利飯附有濃郁的茄汁味道,可惜味道層次不強;而意大利飯質感則過軟了,失去了原有的嚼勁,由此可見 Pasta PaPa 較為擅長意粉的烹調。
薄荷茶,薑茶
"KS" 和我分別選了薄荷茶和薑茶,雖然只是茶包,但所用的品牌不錯,所以味道和質量也有著保證,Pasta PaPa 原來也很細心。

上環這位 Pasta PaPa 令我想起自己的老爸。曾有一段時間,老爸也充當著媽媽的角色,每天也為我們三位孩子烹調食物。他為我們準備的膳食真令人意想不到,例如早餐吃著白灼瀨尿蝦,午餐喝著放有玫瑰腸絲、菜絲、魚片等的自創湯羮,相信那段父當母職的時候,是老爸人生中最勞累,但又是最富創意的階段。老爸那些菜式吃得我和弟弟們也皺著眉頭,所以我們很快便學會了烹調,老爸此後便輕鬆多了,也可經常吃著我們弄的菜。

Pasta PaPa 的意粉當然要比老爸的菜式美味多了,相信 Pasta PaPa 的家人一定很愛這位 "入得廚房" 的意粉爸爸。老爸的菜雖然難吃,不過我們三個孩子也會時常將那些菜式掛在嘴邊,因為我們也很愛我們的老爸。

"KS" 當天胃口不佳,或許也念掛著她剛走的爸爸!

2014-01-21
$88 (Lunch)
忌廉粟米湯
薄荷茶,薑茶
2014-01-02 1979 views
十二月六日 (星期五)中上環區,食肆多不勝數,要找吃並非難事不過,隨便找一家也動輒過百元,水準卻是良莠不齊,物非所值的例子多不勝數不過,最近我倆在永樂街找到了這家開業不久的西式咖啡室「Papa」就是徒弟們對主廚Issac的稱謂,不要誤會爸爸就代表年紀大Issac年紀輕輕便自立門戶,成為餐廳老闆兼主廚!最拿手的,如店名一樣,當然是意粉,問Issac有何心得,他謙虛說沒有什麼,只是熟能生巧餐廳雖是樓上鋪,但大廈地下只放了一塊黑板作招徠,不算十分起眼不過,香港人就是擅於四圍訪尋美食,這裡午市時段仍是坐無虛席加上午市不設訂位,大家要早一點來喔店不算大,若可容納廿多位食客,尚算坐得舒適那天,我倆坐靠窗的位置,望出去,是人多車多的德輔道中,與店內休閒的環境真是相映成趣年輕的店員送上午餐餐牌叫得Pasta PaPa,又怎少得有意粉類選擇呢? 而且還有意大利飯午市套餐包括前菜或湯,主菜及飲品價錢約六十至八十多元不等,非常合理另外,可十或廿元可加一款甜品倆口子本想待吃罷主菜才點甜品,誰知已賣光喇...見到不少食客吃得津津有味,下次一定要預先點好呢!是日餐湯為粟米忌廉湯甫送上已聞到陣陣粟米香很多粟米碎夾雜
十二月六日 (星期五)
中上環區,食肆多不勝數,要找吃並非難事
不過,最近我倆在永樂街找到了這家開業不久的西式咖啡室
Issac年紀輕輕便自立門戶,成為餐廳老闆兼主廚!

不過,香港人就是擅於四圍訪尋美食,這裡午市時段仍是坐無虛席
加上午市不設訂位,大家要早一點來喔

店不算大,若可容納廿多位食客,尚算坐得舒適
年輕的店員送上午餐餐牌
午市套餐包括前菜或湯,主菜及飲品
價錢約六十至八十多元不等,非常合理
另外,可十或廿元可加一款甜品
倆口子本想待吃罷主菜才點甜品,誰知已賣光喇...
見到不少食客吃得津津有味,下次一定要預先點好呢!
粟米忌廉湯
是日餐湯為粟米忌廉湯
甫送上已聞到陣陣粟米香
很多粟米碎夾雜著湯中,真材實料
不過,如果粟米能磨成蓉,口感相信會更好
海鮮蕃茄意大利飯
餐牌中,海鮮蕃茄意大利飯實在吸引
意大利飯吃起來帶有應有的嚼勁,外脆內軟糯,濕潤度也是恰到好處
配以酸酸甜甜的醬汁,更是醒胃之選!
海鮮就是幾隻彈牙的蝦仁和爽口的魷魚
用料不算得很豐富,不過以這個價錢吃到如此質素,已是難得...
帶子蒜片炒意粉
也吃過他煮理的香蒜帶子炒意粉,實在令人印象深刻
意粉煮得al dente,煙韌有嚼勁,又炒得乾身,帶子鮮嫩香甜,加一點黑椒和三色椒,更是惹味非常!
加上鮮甜的帶子,實在美味
Latte
最後,分別點了熱柚子蜜Latte
Latte也甚有水準,很有驚喜,不說不知,小小的餐廳,也有自家的咖啡師!
已帶了不少同事朋友到訪,大家也要來喔

Other Info. : 這裡每隔數天便換餐牌,令大家保持新鮮感,請留意此店的面書專頁喇...
2013-12-06
$80 (Lunch)
帶子蒜片炒意粉
海鮮蕃茄意大利飯
Latte
2013-12-26 1487 views
之前已光顧多次,都是星期六來吃午餐,覺得食物質素很好,雖然地方細小,但環境尚算舒適。今次星期一來,更加體會到除了食物質素外,這裡的服務水平也很高,驅使我到openrice登記成為會員寫第一篇食評!當天和朋友相約中午12點到達,看餐牌set lunch,選了兩款,落單時多口問句為甚麼沒有XO醬海蝦炒意粉(因為之前食過覺得好味),侍應姐姐和大廚哥哥聽見,即刻話可以額外煮給我們,真的意想不到!味道當然是保持水準,沒有令朋友失望。另外點了的墨魚意大利飯亦很rich,份量不多,但很飽肚。之後陸續多人入座,我們便將原先放在鄰座的手袋放到地上,以免白佔了座位,侍應姐姐看見,竟主動拿來一張摺椅給我們放東西,這樣窩心的服務,高級餐廳也未必做到。因為餐廳座位不多,很快便滿座了,但侍應姐姐完全沒有催促我們埋單,我們點甜品時,她還很詳盡介紹,沒有半點不耐煩的表情,這樣的服務態度,真的不得不讚!最後點了心太軟,賣相極佳,甜度適中,十分美味!可惜忘記拍照。最後離開時,所有員工都笑容可掬地送客,完全沒有嫌我們坐得耐,做少了生意,反而是我自己覺得不好意思呢!普通餐廳價錢,高級餐廳水準。日後必定會再來!

。另外點了的墨魚意大利飯亦很rich,份量不多,但很飽肚。

普通餐廳價錢,高級餐廳水準。日後必定會再來!

2013-12-23
$95 (Lunch)
  • XO醬海蝦炒意粉
2013-12-05 1274 views
那天早上,姨姨找我陪她食午餐!  她喜歡食西餐又要求好食,問我在上環區有什麼好介紹?  我即時想到一班年輕人開設的 Pasta PaPa!  她恐怕要等位,於是叫我 book 位較穩陣! 當時大約 1:00 去到,女店員有禮地招呼我們入座! 負責煮意粉的英俊意粉爸爸認得我!  望著我面帶笑容跟我 say Hello!   (有次上班途中,在上環皇后大道中碰見那位意粉爸爸,他跟我打招呼!相信他已認得我嘞!)  Lunch set $68 ~ $88 (不用加一服務費!)姨姨跟我同樣點了XO 醬海蝦炒意粉! 等候食物期間,我發現意粉爸爸每煮好一碟意粉,女店員會清潔碟邊,保持衛生!同時,給食客留下好印象! 沙律 / 餐湯今次,我嚐試餐湯!不要沙律!先上餐湯 - 蕃茄湯蕃茄湯以茄膏混合出來!不太討好!  質感稀薄!充滿酸香、酸度恰宜!XO 醬海蝦炒意粉 $75 以XO 醬、蒜蓉作調味,意粉炒得乾身彈牙又香濃滋味!  每條意粉也炒得均勻入味!而且,碟底油份偏少!香口卻油而不膩!炒過的鮮蝦鮮甜爽口無得彈!以價錢來說,份量已交足貨!配上紅椒、青椒點綴,如此水準教人回味! 榛
那天早上,姨姨找我陪她食午餐!
 她喜歡食西餐又要求好食,問我在上環區有什麼好介紹?
 我即時想到一班年輕人開設的 Pasta PaPa
 她恐怕要等位,於是叫我 book 位較穩陣!

當時大約 1:00 去到,女店員有禮地招呼我們入座!

負責煮意粉的英俊意粉爸爸認得我!
 望著我面帶笑容跟我 say Hello!

姨姨跟我同樣點了XO 醬海蝦炒意粉!

沙律 / 餐湯
今次,我嚐試餐湯!不要沙律!

先上餐湯 - 蕃茄湯
蕃茄湯以茄膏混合出來!不太討好!
 質感稀薄!充滿酸香、酸度恰宜!
蕃茄湯
XO 醬海蝦炒意粉 $75
以XO 醬、蒜蓉作調味,意粉炒得乾身彈牙又香濃滋味!
XO 醬海蝦炒意粉
意粉炒得乾身彈牙又香濃滋味!每條意粉也炒得均勻入味!
榛子牛奶
榛子牛奶的單點價比咖啡價錢還要平,因此不用加錢!
 起初,我以為杯飲品是淺啡色,竟然是牛奶的白色!
 質感幼滑!入口香甜又甜度恰到好處!
 值得一試!
榛子牛奶
2013-08-08
$75 (Lunch)
XO 醬海蝦炒意粉
2013-11-26 1073 views
最近聽d 同事講上環有間開左幾個月的樓上cafe,意粉的味道好似以前中環三聯書局側邊的餐廳。聽到之後即刻約d 同事去試,因為我實在太鍾意個間餐廳的出品啦。鋪頭細細雖然1:00 book 左位都要等一等,但係侍應好笑容又有禮貌,為左食好野就無所謂啦!唔洗10 分鐘就有位lu~ 望一望個menu, 有炒意粉又有意大利飯。有香蒜帶子炒意粉就當然諗都唔洗諗叫左依個,仲叫埋熱朱古力。Set lunch 有得揀田園沙律同椰菜花忌廉湯。我同同事都想飲湯,個湯我覺得好似小米粥,飲落有好多粒粒的椰菜花溶,都幾好味 朱古力仲有拉花,好有心機呀!!!香蒜帶子炒意粉好香口好夠味,配料除左有三色椒、蘑菇,仲有大量香蒜洋蔥,my favourite!真係食完都唔係好夠喉嘻嘻。同事就叫左黑松露巴馬火腿意大利飯同薑茶,意大利飯需時要耐D,我試左啖黑松露味都幾香,不過岩岩相反同事話食完都幾滯,可能對OL 黎講個飯會有D 多。差唔多兩點既時候我見到大廚捧左碟好靚既三文魚沙律配三文治,又有滑蛋又有焗豆,個樣有少少似all day breakfast,不過係menu 搵極都無呀~最後忍唔住多口問老闆,原來係tailor ma
朱古力仲有拉花,好有心機呀!!!
香蒜帶子炒意粉
同事就叫左黑松露巴馬火腿意大利飯同薑茶,意大利飯需時要耐D,我試左啖黑松露味都幾香,不過岩岩相反同事話食完都幾滯,可能對OL 黎講個飯會有D 多。差唔多兩點既時候我見到大廚捧左碟好靚既三文魚沙律配三文治,又有滑蛋又有焗豆,個樣有少少似all day breakfast,不過係menu 搵極都無呀~最後忍唔住多口問老闆,原來係tailor made menu,下次有機會一定要試下!臨走的時候確認一下,原來佢真係三聯書局側邊的餐廳果度做過咖,終於我又可以成日食到我最愛的美味炒意粉lu!
2013-11-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2013-11-20 688 views
第一次嘗試呢間,地方都幾難搵雖然地方細細,食物和服務絕對一流 d侍應個個都好NICE呀 雖然食個lunch只系大半個鐘既時間。但真系意想不到的服務周到!讃!!食物賣相同味道都好好!估唔到LUNCH杯咖啡都有拉花 前菜的沙律都好新鮮,冇好似其他餐廳咁整到咁求其。海鮮飯沒有平時食開既咁濕,所以口感不錯最值得一讃既系意粉,好好味!煮意粉控制既時間剛剛好,有咬口!!醬汁不會太漏,自己食曬一碟都冇問題!後來先知,原來老闆系一個後生仔,絕對支持年輕人創業
第一次嘗試呢間,地方都幾難搵
雖然地方細細,食物和服務絕對一流

d侍應個個都好NICE呀

雖然食個lunch只系大半個鐘既時間。
但真系意想不到的服務周到!讃!!

食物賣相同味道都好好!
估唔到LUNCH杯咖啡都有拉花

前菜的沙律都好新鮮,冇好似其他餐廳咁整到咁求其。
海鮮飯沒有平時食開既咁濕,所以口感不錯

醬汁不會太漏,自己食曬一碟都冇問題!

後來先知,原來老闆系一個後生仔,絕對支持年輕人創業
2013-10-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2013-10-27 195 views
上環新開咗間樓上意大利粉,要Book先有位,同事生日一行十多人去試下餐廳實在太细,枱不夠要分批入坐頭盤可選湯或沙津沙津普通忌廉磨菇湯淡了點份量不算多海鮮意粉有蝦尤魚,醬汁是茄汁份量適中,意粉煮得適中不錯牛肉意粉,牛肉份量少,牛肉淋不錯雞肉意粉,普通carbonara估唔到有蛋,火腳白汁加蛋汁非常有驚喜墨汁飯.....都係叫返意粉喇cream brulee ok烏龍奶凍,係有少少烏龍味, 0K黑糖香蕉罌粟籽蛋糕, 好好食會食上瘾嗎心太軟都不錯意粉不差, 係餸份量少一點, 加十廿十完甜品係必叫不過同一款意粉都隔幾分鐘上,唔通一次炒一碟? 上菜速度有侍改進
餐廳實在太细,枱不夠要分批入坐

頭盤可選湯或沙津
沙津普通
忌廉磨菇湯淡了點份量不算多
海鮮意粉有蝦尤魚,醬汁是茄汁份量適中,意粉煮得適中不錯
牛肉意粉,牛肉份量少,牛肉淋不錯
雞肉意粉,普通
carbonara估唔到有蛋,火腳白汁加蛋汁非常有驚喜
墨汁飯.....都係叫返意粉喇
cream brulee ok
烏龍奶凍,係有少少烏龍味, 0K
黑糖香蕉罌粟籽蛋糕, 好好食會食上瘾嗎
心太軟都不錯
意粉不差, 係餸份量少一點, 加十廿十完甜品係必叫
2013-10-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Birthday
  • carbonara
  • 黑糖香蕉罌粟籽蛋糕
2013-10-05 187 views
今天約了K小姐去看長腿叔叔音樂劇, 在OPENRIE找了一些餐廳作為補祝小妹生日~是夜去了PAPA這邊~ 餐廳客只有我們一圍, 侍應老闆們勁NICE!!!在BRICKLANE享受有美好印象的墨西哥卷, 今次在此餐廳享用類似菜色,味道不錯,好多磨磨呀 不過若果再SPICE點更好~拿破倫大蝦天使面, 賣相不錯, 可惜蝦被炸過頭, 太有口感, 好靭好乾, 意粉卻出奇地好, 加了蒜及洋蔥炒香, 帶點香甜的茄醬, 可惜甜椒伴炒的配料得丁屎幾粒,若果可以多返些少平衡返個營養金字塔就更好是夜甜品是焦糖蛋蛋, 超爆甜同太CREAMY, 不夠蛋香同蛋味~
墨西哥卷
味道不錯,好多磨磨呀
不過若果再SPICE點更好~
大蝦天使面
若果可以多返些少平衡返個營養金字塔就更好

2013-10-04
墨西哥卷
2013-08-20 174 views
心想星期一晚應該不會滿座,但見香港人對某些餐廳神化的程度,還是早幾天去致電訂檯。大廈位置比較隱閉,如果看不見擺放在大廈入口的大型餐牌,應該會走寶了。餐廳設計簡單,座位大約20個,帶上笑臉的女侍應給我們安排一張近窗的二人檯。再之後只有一檯三人在用餐。Set Dinner有8款,有牛排,意粉,意大利飯。價錢由$118至208不等,包餐湯沙律主菜飲品甜品。各自選了巴馬火腿意大利飯配熱柚子蜜、虎蝦天使麵配洋甘菊茶。先送上簡單沙律, 後上椰菜花忌廉湯。椰菜花打得好細, 香噴噴的迎上幼滑忌廉。上菜速度不錯, 可以一道接一道, 沒有悶場。意大利飯是朋友的, 嚐了一口, 飯的軟硬度適中。不過沒有伴以巴馬火腿品嚐...整體味道不明, 但賣相可取。我要的天使麵麵條比想像中粗, 但看起來濕潤, 沒有坊間的乾巴巴。虎蝦大細適中, 烹煮時間可以短一點。拿破倫汁OKAY, 我比較喜歡以黑胡椒調味。未吃完主菜已經上餐飲, 女侍應遞上了餐牌讓我們點甜品。朋友原本一心想吃自家製切餅, 可惜當天沒有。結果由我主導, 點了焦糖燉蛋及黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕(加$20)。甜品簡直點綴了整頓晚飯, 燉蛋很幼滑, 香蕉蛋糕加熱後
再之後只有一檯三人在用餐。

各自選了巴馬火腿意大利飯配熱柚子蜜、虎蝦天使麵配洋甘菊茶。
先送上簡單沙律, 後上椰菜花忌廉湯。
椰菜花打得好細, 香噴噴的迎上幼滑忌廉。

上菜速度不錯, 可以一道接一道, 沒有悶場。
巴馬火腿黑松露意大利飯
拿破倫虎蝦天使麵
未吃完主菜已經上餐飲, 女侍應遞上了餐牌讓我們點甜品
朋友原本一心想吃自家製切餅, 可惜當天沒有。
焦糖燉蛋
黑糖香蕉罌粟籽蛋糕伴雪糕
甜品簡直點綴了整頓晚飯, 燉蛋很幼滑, 香蕉蛋糕加熱後很脆, 伴以呍呢拿雪糕的味道更豐富!

沒有另收加一是我喜歡這餐廳的原因, 如果可以用信用卡付款更好。
支持支持! 一定會再嚐其他意粉 ^^
2013-08-19
$150 (Dinner)
巴馬火腿黑松露意大利飯
拿破倫虎蝦天使麵